Deriyi Sanata Dönüştürmekte "Engel" Tanımıyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Deriyi Sanata Dönüştürmekte "Engel" Tanımıyorlar

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince engelliler için düzenlenen deri işleme kursuna katılan kursiyerler, hem meslek sahibi oluyor hem de birbirinden değerli süs eşyaları üreterek gelir sağlıyor.

02.10.2017 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince engelliler için düzenlenen deri işleme kursuna katılan kursiyerler, hem meslek sahibi oluyor hem de birbirinden değerli süs eşyaları üreterek gelir sağlıyor.

Engelli ve yaşlılar için farklı alanlarda meslek edindirme kursları açan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezine gelen bedensel ve zihinsel engelli kursiyerler, deri işleme kursunda meslek öğreniyor.

Kursta deriyi binbir zahmetle makine gibi işleyen kursiyerler, el emeği göz nuru tablo, çanta, kemer, bileklik, kolye, cüzdan, anahtarlık ve sandık gibi süs eşyaları üretiyor.

Kurs sayesinde meslek edinen ve sosyalleşme fırsatı bulan engeliler, satılan ürünlerden gelir de elde ediyor.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Özçınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gideri Belediyece karşılanan derinin ham madde olarak getirildiğini, işlemenin usta öğretmenler tarafından kursiyerlere anlatıldığını söyledi.

Kursa her yaş grubundan katılım olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Özçınar, "Kursumuzda 70'li yaşlarında olan teyzelerimiz, ablalarımız da var, 16-17 yaşlarında olan gençlerimiz de var. Bu birliktelik yediden yetmişe bizleri keyiflendiriyor. Bu konudaki azmimizi artırıyor." dedi.

Engellilere yönelik kurs faaliyetlerini ileriki dönemde ilçelere yaymayı planladıklarını anlatan Özçınar, hayattaki en önemli şeyin insanların mutluluğu olduğunu vurguladı.

Özçınar, engellilerin kurslar sayesinde hayata sıkı sıkı sarılmaya başladığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Kursumuz artık bir atölyeden çıkmış, adeta bir fabrikaya dönüşmüştür. Ürünlere Şanlıurfa'nın tarihi ve turistik yerleri işleniyor. Buradaki ürünlerin tamamının tasarımları kendilerine ait. Kardeşlerimizin burada ürettiği, İstanbul'da bir moda evinde 2 bin liraya alınamayacak çantalar burada 200-250 liraya satılıyor. Geliri kendilerine veriliyor. Burada deri işleme üzerine hemen hemen bütün çalışmalar yapılıyor. Yakın zamanda inşallah eski kasap pazarında bulunan 2 iş yerini buradaki iki kardeşimize teslim edeceğiz. Bu iş yerlerinde hem deriyi işleyecekler hem ürünlerini satacaklar hem de ailelerine maddi gelir sağlayacaklar."

"Yeteneklerini ortaya çıkarıyorlar"

Kurs öğreticisi Seval Kurt Tarhan da bir yıldan bu yana kursiyerlerle deriyi sanata dönüştürdüklerini belirtti.

Ham tabaka halinde gelen derinin önce engelliler tarafından tasarımının yapıldığını anlatan Tarhan, "Derinin yapılacağı eşyanın çizimi yapılır, daha sonra birçok teknik işlemden geçerek çanta, kemer, tablo, ev aksesuarları haline getirilir. Kursumuzda, meslek edindirmenin yanında öğrencilerimize hem sosyal hem psikolojik anlamda destek vermek, özgüvenlerini sağlamak, sosyal ortamda diyaloglarının geliştirilmesinin hedefleniyor. Kursiyerlerimiz burada tasarım, çizim ve yeniden üretebilme yeteneklerini ortaya çıkarmış oluyorlar." diye konuştu

"Özgüvenimi kazandım"

Kursiyerlerden İbrahim Halil Polat ise 9 aydan bu yana kursa geldiğini ve kısa sürede birçok ürünü yapmayı öğrendiğini söyledi.

Kurs sayesinde kendini geliştirme fırsatı bulduğunu ifade eden Polat, "Kursta meslek öğrendim, çanta, kemer, bileklik gibi birçok şeyi yapmayı öğrendim. Şimdi üretim yapıyorum, bir iş sahibi oldum. Önceleri sadece evde oturuyordum. Kursa gelmeye başladıktan sonra hayatımda çok şey değişti, öz güven kazandım. Artık daha rahat sokağa çıkabiliyorum, gezebiliyorum, otobüslere binebiliyorum." dedi.

Kursta güzel vakit geçirdiğini belirten Fatma Demre de yeni arkadaşlar tanımanın ve birbirinden değerli ürünler üretmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Deriyi Sanata Dönüştürmekte "Engel" Tanımıyorlar
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Deriyi Sanata Dönüştürmekte 'Engel' Tanımıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ordu Valisi Muammer Erol, Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti
    15:39 Ordu Valisi Muammer Erol, Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti

    Ordu Valisi Muammer Erol, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti. Açık Hava Basın Müzesi'nde Türkiye'deki ilk köy gazetesinin basıldığı tarihi anlatılırken, Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi ise Ordu'nun Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanlık destanını anlatıyor.

  • Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde 2000 yıllık Medusa mozaiği ziyarete açıldı
    15:09 Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde 2000 yıllık Medusa mozaiği ziyarete açıldı

    Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde bulunan ve kış aylarında kapatılan 2000 yıllık Medusa mozaiği, yeniden ziyarete açıldı. Mozaiğin, hava şartlarından korunması için uzmanlar tarafından kapatıldığı belirtilirken, 2024 yaz sezonuna kadar ziyaretçilere açık olacağı ifade edildi. Medusa mozaiği, dünyada benzerinin bulunmadığı nadir antik eserler arasında yer alıyor.

  • Çorum'da
    15:07 Çorum'da "Çiğdem Aşı ve Geleneksel Çocuk Oyunları Etkinliği" düzenlendi

    Çorum'da kökeni Hititlere dayandığı düşünülen Çiğdem Aşı Şenliği düzenlendi. Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 'Çiğdem Aşı ve Geleneksel Çocuk Oyunları Etkinliği' gerçekleştirildi. Etkinlikte çocuklar yöresel çocuk oyunları oynadı ve çiğdem aşı ikram edildi.

  • Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 3 Düzenlendi
    14:45 Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 3 Düzenlendi

    Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 3 etkinliğinde Prof. Dr. F. Pervin Bilir konuşma yaptı. Konuşmada, Köy Enstitülerinde beden eğitimi ve spor etkinliklerinin değerlendirilmesi ele alındı.

  • Çorum'un Boğazkale ilçesinde madımak otu toplama mevsimi başladı
    14:34 Çorum'un Boğazkale ilçesinde madımak otu toplama mevsimi başladı

    Doğada yetişen madımak otu, ilkbaharın gelmesiyle Çorum'un Boğazkale ilçesinde toplanmaya başlandı. Yöresel lezzetler arasında yer alan madımak, kadınlar tarafından toplanarak hem aileler için yemek yapılıyor hem de pazarlarda satılarak ek gelir elde ediliyor. Madımak otu, Puduhepa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinde işlenerek konserve haline getiriliyor ve sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor.

  • Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Rapunzel' Çocuk Operasını Sahneledi
    14:24 Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Rapunzel' Çocuk Operasını Sahneledi

    Antalya Devlet Opera ve Balesi, minikleri masallar dünyasında yolculuğa çıkaran 'Rapunzel' operasını sahneledi. Ahmet Sait Karabulut'un bestelediği eser, Sabri Özmener'in yönetmenliğinde ve Zeynep Ergüven'in metniyle sahnelendi. Eser, 23 Nisan ve 25 Nisan tarihlerinde tekrar sahnelenecek.

  • Nilüfer'de Eczacılık Kültürü Müzesi açılıyor
    14:24 Nilüfer'de Eczacılık Kültürü Müzesi açılıyor

    Nilüfer Belediyesi tarafından açılacak olan Eczacılık Kültürü Müzesi'nin küratörlüğünü üstlenen Sunay Akın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ile görüştü. Akın, müzenin kente değer katacağını belirtti.

  • Yozgat'ta Tarihi Eser Operasyonu: 69 Adet Obje Ele Geçirildi
    14:05 Yozgat'ta Tarihi Eser Operasyonu: 69 Adet Obje Ele Geçirildi

    Yozgat İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, tarihi eser bulundurduğu iddia edilen bir kişinin üzerinde gerçekleştirdiği aramada 69 adet tarihi obje buldu. Operasyon sonucunda ele geçirilen sikke ve objeler muhafaza altına alınırken, şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Iğdır'da özel eğitim meslek okulunda öğrenciler becerilerini geliştiriyor
    14:04 Iğdır'da özel eğitim meslek okulunda öğrenciler becerilerini geliştiriyor

    Iğdır Özel Eğitim Meslek Okulu'nda öğrencilere temel derslerin yanında seramik ve el sanatları atölyelerinde mesleki eğitim veriliyor. Öğrencilerin becerileri keşfedilerek mezun olduklarında çalışabilecekleri alanlarda eğitim alması hedefleniyor.

  • Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi başladı
    14:03 Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi başladı

    Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi, uluslararası katılımla başladı. Kongrenin açılışında konuşan Vali İsmail Ustaoğlu, Balıkesir'in turizmde öncü şehirlerden biri olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ise Balıkesir'in güçlü turizm potansiyeline dikkat çekti. Kongrede 113 bildiri sunulacak ve çeşitli sosyal programlar düzenlenecek.

  • Adıyaman'da Kültürel Faaliyetler Projesi Kapanış Programı Gerçekleştirildi
    13:50 Adıyaman'da Kültürel Faaliyetler Projesi Kapanış Programı Gerçekleştirildi

    Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Kültürel faaliyetlerde göçmenler, mirasın korunması ve turizmin teşvik edilmesi' adlı proje kapanış programı düzenlendi. Programda konuşmalar, konser ve proje sonuç sunumu gerçekleştirildi.

  • Necib Mahfuz'un 'Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri' Türkçeye çevrildi
    13:49 Necib Mahfuz'un 'Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri' Türkçeye çevrildi

    1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ilk Arap yazar Necib Mahfuz'un 'Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri' kitabı Türkçeye çevrildi. Can Yayınları tarafından yayımlanan kitap, Antik Mısır'ı tarihi şahsiyetler, kadim metinler ve şiirlerle günümüz yaşantısıyla birleştiren beş öyküden oluşuyor. Mehmet Hakkı Suçin'in çevirisiyle okurla buluşan eser, mezarında rahatsız edilen bir mumyanın 20. yüzyılda öfke içinde uyanışını anlatıyor.


Advertisement