Derleme - Son Dakika
Güncel

Derleme

Gün içinde geçtiğimiz "Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliam" haberlerini derleyerek yeniden yayımlıyoruz Saygılarımızla AA Mısır'da, darbe karşıtlarına yönelik gerçekleştirilen katliama tepkiler devam ediyor Esenler'de bir meydanın adı, "Rabia Meydanı" olarak değiştirilecek Adıyaman'da düzenlenen Türkiye Kicks Boks Şampiyonası'nda ringe çıkan sporcular "Rabia işareti" yaparak darbe karşıtlarına destek verdi Kurtlar Vadisi dizisinde "Polat Alemdar" rolüyle tanınan oyuncu Şaşmaz, Mısır'daki darbe karşıtlarına destek mesajı gönderdi

19.08.2013 18:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'da güvenlik kuvvetlerinin, darbe karşıtlarına yönelik gerçekleştirdiği katliama tepkiler devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Esenler'de Dörtyol Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış ve temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama değindi. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun Dörtyol Meydanı'nın adının "Rabia Meydanı" olarak değiştirilmesi önerisinde bulunduğunu belirten Topbaş, buradan tüm dünyaya demokrasiyi haykırdıklarını ifade etti.

Halkın iradesi ile işbaşına gelenlere faturayı, yine halkın kesebileceğini vurgulayan Topbaş, "Hiçbir güç ve kuvvet, halk idare ve iradesine karşı çıkamaz. İşte biz de Esenler'den bunu Rabia Meydanı olarak dünyaya haykırıyoruz" diye konuştu. Konuşması sırasında, "Rabia" işareti yapan Topbaş'a, alandaki halk alkışlarıyla destek verdi.

"Polat Alemdar"dan Mısır'daki darbe karşıtlarına destek mesajı

Arap ülkelerinde de çok izlenen Kurtlar Vadisi dizisinin "Polat Alemdar" rolüyle tanınan oyuncusu Necati Şaşmaz, Mısır'daki katliamı kınayarak, darbe karşıtlarına destek mesajı gönderdi.

Arap kamuoyunda "Murat Alemdar" adıyla bilinen Şaşmaz, Arapça altyazılı video kaydında, "Bazı dış mihraklar İslam ülkelerinde kendilerine uygun piyonlar bularak, kendi oyunlarını oynuyor. Siz Mısırlı kardeşlerimin bu oyunu bozacağınıza, bu darbecilere gerekli dersi vereceğinize inanıyorum ve sizi gönülden destekliyorum. Mısır halkının özgür iradesini hiçe sayan, silahsız gösteri yapan insanların kanını döken bu darbecileri kınıyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye Kicks Boks Şampiyonası'nda sporcular "Rabia" işareti yaptı

Büyükler ve gençler bay-bayan full contact, kick light ve point fighting kategorilerinde 81 ilden 2 bin sporcunun katıldığı şampiyonanın açılışı için Adıyaman Üniversitesi Spor Salonu'nda tören düzenlendi. Törenin ardından başlayan şampiyonada, müsabakalara çıkan sporculardan bazıları "Rabia" işareti yaparak, Mısır'daki darbe karşıtlarına destek verdi.

- Konya'da, damatlık ceketini yakan Muhammed, dünya evine girdi

Geçtiğimiz günlerde Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama tepki göstererek düğün öncesi damatlık ceketini yakan damat adayı Muhammed Korkmaz (26), törenle dünya evine girdi.

En mutlu günlerinde Mısır'ı unutmadıklarını kaydeden Korkmaz, "Onurlu mücadelesiyle darbeye karşı duran Mısır halkını selamlıyorum. Bu özel günümüzde, onlara dua ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda zafere ulaşacaktır" dedi.

Düğünde davetliler de törende "Rabia" işareti yaparak Mısır'daki darbe karşıtlarına destek verdi.

Eskişehir Valisi Tuna, "Rabia" işaretiyle darbe karşıtlarına destek verdi

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Polis Evi'nde düzenlediği basın toplantısında Mısır'da üzücü olayların yaşandığını belirterek, darbeyi ve katliamı şiddetle kınadığını söyledi.

Tuna, Mısır'daki darbe karşıtlarına "Rabia" işaretiyle destek vererek, "Temennimiz bir an önce bu sıkıntıların bitmesidir. Yani 21. yüzyılda böyle şeylerin olması, büyük süper güçlerin böyle olaylara tepki vermemesi gerçekten düşündürücü, üzücü ve hiçbir izahı yok. Maalesef şu anda sadece kınıyoruz" diye konuştu.

Suriyelilerden Mısır'a destek

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde barınan Suriyeliler, Mısır'daki darbe karşıtlarına "Rabia" işareti yaparak destek verdi. İlçedeki akrabalarının yanında veya kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilere, Beşir Derneği tarafından yardım yapıldı.

Yardım malzemelerini alan Suriyeli aileler, Mısır'daki yaşanan olaylardan dolayı üzgün olduklarını, acılarının ikiye katlandığını belirtti.

Suriyeliler, Mısır'da darbe karşıtlarına destek için sosyal medya yoluyla başlatılan kampanyanın logosu olarak belirlenen "Rabia" işareti yaparak Mısır halkına desteklerini gösterdi.

Şanlıurfa'da da ordu birlikleri ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları arasında ülke genelinde yaşanan çatışmalar nedeniyle Rakka ve çevre ilçelerden Akçakale Sınır Kapısı'na gelerek Türkiye'ye geçiş yapan Suriyeliler, Mısır'daki olaylara da üzülüyor. Suriyeli Hatice Aziz, olaylardan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, darbe karşıtı Mısır halkı için dua ettiğini söyledi.

Muhammet Halil de Müslümanlar arasına fitne sokulduğunu ifade ederek, "Rabia" işaretiyle Mısır'daki darbe karşıtlarına destek verdi.

- El-Ezher Üniversitesi mezunu Ali Rıza Akgün, üniversiteden aldığı icazet belgesini yırttı

Fatih'teki Saraçhane Parkı'nda, İnsan ve Medeniyet Hareketi çatısı altındaki Genç Hareket oluşumu önderliğinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle, Mısır'daki katliamı protesto etmek için eylem düzenlendi.

Eylemde konuşan Mısır'daki El-Ezher Üniversitesi mezunu Ali Rıza Akgün, Mısır'daki katliamı kınayarak, Mısır ordusunun yöneticileri ve Mısır'da İslami ilimler üzerine eğitim veren El-Ezher Üniversitesi'nin şeyhlerine tepki gösterdi.

Mezun olduğu üniversitenin hocalarından Ali Cuma'nın kendisine icazet belgesi verdiğini anlatan Akgün, "Sisi'nin ve halkını öldürenlerin yanında yer alan Ezher'in, Ali Cuma gibi hocalarının yaptıkları bütün işleri reddediyorum" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Akgün, El-Ezher Üniversitesi şeyhlerinden Ali Cuma'dan aldığı icazet belgesini yırttı.

Akgün'ün Arapça konuşması, El Cezire televizyonundan canlı yayınlandı.

Saraçhane Parkı'nda eylem

İnsan ve Medeniyet Hareketi çatısı altındaki Genç Hareket Oluşumu önderliğinde, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle örgütlenen kişiler, Saraçhane Parkı'nda toplandı.

Türk, Mısır, Suriye ve Filistin bayrakları ile "İhvan'a selam direnişe devam", "Üzülme, gevşeme, Allah bizimle" ve "Darbeci firavunlar, döktükleri kanda boğulacak" dövizleri taşıyan gruptakiler, sık sık tekbir getirdi.

Gruptakiler, "Rabia" işareti yaparak, "İslami hareket engellenemez", "Müslüman zulme boyun eğmez", "Defol Sisi, seninleyiz Mursi", "İhvan İhvan İhvan-ı Müslimin", "Yaşasın küresel intifada", "Direne direne kazanacağız", "Cenk, Cihat, Şehadet" şeklinde slogan attı.

Üzerinde "Rabia" işareti bulunan 50 metrekarelik poster açan gruptakiler, meşale yaktı.

Parka ve çevresine Hasan El-Benna, Ömer Muhtar, Seyyid Kutub, Malcolm X ve Şeyh Ahmet Yasin'in sözleri ile "Adeviyye şehitleri yolunuz yolumuzdur", "Amerika'nın DemokraSİSİ" ve "Ya Müntakkim Allah! Bizi İntikama Memur Et! Şehitler Borcunu Ödedi Sıra Şimdi Bizde!" yazılı pankartlar asıldı.

Yalova'da Bengü konseri iptal edildi

Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Atatürk'ün kente gelişinin 84'üncü yıl dönümü anısına bu akşam için bazı etkinlikler planladıklarını bildirdi.

Bunların, Kent Müzesi'nde "Atatürk" konulu sergi açılışı, restore edilen Yürüyen Köşk'ün yeniden hizmete sunulması töreni ile Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu'nda Bengü konseri olduğu bilgisini veren Koçal, "Bu programı daha önceden hazırlamıştık. Mısır'da yaşanan olayların devam etmesi nedeniyle de dün akşam sanatçı arkadaşımız Bengü ile görüşerek konseri iptal ettik. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında konserin yapılması üzerine anlaştık" dedi.

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Adana'nın Karaisalı ilçesi Kızıldağ Yaylası'nda yapılacak geleneksel karakucak güreşleri kapsamında düzenlenmesi planlanan konserin Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliam nedeniyle iptal edildiği bildirildi.

Nevşehir'de ise Mısır'a Destek Platformu tarafından Mısır'daki zulmün durması ve insanların katledilmesinin önüne geçilmesi adına büyük bir miting düzenleneceği bildirildi. - Erzurum

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement