Derleme - "İstanbul'da 1 Mayıs" Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek Yeniden Yayımlıyoruz. - Son Dakika
Güncel

Derleme - "İstanbul'da 1 Mayıs" Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek Yeniden Yayımlıyoruz.

DİSK, KESK, TTB, TMMOB öncülüğünde bir araya gelen siyasi parti, sendika, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Maltepe Sahil Etkinlik Alanı'nda kutlandı.

01.05.2018 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DİSK, KESK, TTB, TMMOB öncülüğünde bir araya gelen siyasi parti, sendika, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Maltepe Sahil Etkinlik Alanı'nda kutlandı.

Kutlamalar kapsamında Hak-İş, Türk-İş, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, TBMM'de görev yapan devlet memurları tarafından kurulan Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) ile Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) üyeleri, 41 yıl önce hayatını kaybedenleri Taksim Kazancı Yokuşu'nda andı. Sendika üyeleri, hakları ihlal edildiği gerekçesiyle ağızlarına siyah bantla kapatarak susma haklarını kullandıklarını ifade etti.

Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakan gruplar, daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sundu, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu.

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAK-SEN) üyesi bir grup, kamu çalışanlarının hak kayıplarına dikkati çekmek amacıyla çıplak ayakla Taksim Meydanı'na geldi.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş ile Nakliyat-İş üyeleri, Fatih'teki Atatürk Bulvarı'nda yürüdükten sonra Saraçhane Parkı'nda toplandı. Taksim Meydanı'na gitmek isteyen sendika üyelerinin geçişine polis izin vermedi. Burada halay çeken katılımcılar, çeşitli sloganlar attı. İstanbul Valiliği'nden izin alınması üzerine polis, bir grubun Taksim'e gitmesine izin verdi. Katılımcılar, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk, Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı ve 41 yıl önce hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulundu.

Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF) ve Eğitim İlke-Sen öncülüğündeki katılımcılar da Fatih Saraçhane Parkı'nda etkinlik düzenledi.

Üç koldan Maltepe Meydanı'na yürüdüler

DİSK, KESK, TTB, TMMOB öncülüğünde düzenlenen kutlamaların adresi ise Maltepe Sahil Etkinlik Alanı oldu.

Turgut Özal Sahil Bulvarı Kartal- Cevizli tarafı, Feyzullah Caddesi ve Turgut Özal Sahil Bulvarı İdealtepe tarafı hareket noktalarında toplanan gruplar, kutlama alanına yürüdü. Parti bayrakları, pankartlar taşıyan ve "Yaşasın 1 Mayıs" şeklinde sloganlar atarak marşlar okuyan katılımcıların bazılarının yanlarında çocuklarını da getirdikleri görüldü.

CHP İstanbul İl Örgütü'ne bağlı bir grup da Kartal Atalar Sahili'nde toplandı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve bazı milletvekillerinin bulunduğu grup, "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açarak, miting alanına yürüdü.

Yürüyüşün ardından vatandaşlar, 3 arama noktasından, geniş güvenlik önlemleri altında Maltepe Sahil Etkinlik Alanı'na girdi. Bariyerlerle kapatılan alanda yer alan platforma, "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart asıldı.

DİSK Korosu marşlar seslendirdi

Alandaki 1 Mayıs kutlamaları, yoğunluk nedeniyle yarım saat geç başladı. Programda, katılımcıların alandaki yerini almasının ardından 1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'nda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu, DİSK Korosu tarafından çeşitli türküler ve marşlar seslendirildi.

Kutlamaya CHP, HDP, DSP, ÖDP, Emek Partisi ve TKP'nin de aralarında yer aldığı siyasi partiler ile İstanbul Mali Müşavirler Odası, Halkevleri, Kadın Meclisleri Grubu, Türkiye Yazarlar Sendikası, Oyuncular Sendikası, Birleşik Haziran Hareketi'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu, sendika, meslek odası temsilcileri katıldı.

Miting alanının dolması nedeniyle geride kalan bazı kortejlerin alana girmesinde zorluklar yaşandı.

Etkinlikte DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TTB Başkanı Raşit Tükel'in konuşmalarının ardından tüm kurumlar adına ortak bildiri, Türkçe ve Kürtçe okundu.

Konuşmaların ardından tiyatro sanatçıları Genco Erkal ve Rutkay Aziz, şiirler okudu. Sanatçılar Rewşan Çeliker ve Erdal Güney ise müzik dinletisi sundu. Bu arada, konuşmalardan önce DİSK Korosu'na katılan sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcileri hep birlikte "enternasyonal" marşını seslendirdi. Koroya, kutlamaya katılan CHP ve HDP'liler de eşlik etti. Koroda, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a ait, "Selahattin Demirtaş aramızda" yazılı bir fotoğraf da tutuldu.

Programın sona ermesinin ardından gruplar alandan ayrıldı.

Geniş güvenlik önlemleri alındı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için geniş güvenlik önlemleri aldı. Kutlamalar kapsamında 8 bini Maltepe, 6 bin 500'ü Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş'ta olmak üzere kent genelinde, 26 bin 174 polis görev yaptı.

Kentte, 4 polis helikopteri çalışmalara havadan destek verirken, çeşitli noktalara 85 TOMA ve 67 zırhlı araç konuşlandırıldı. Kutlama yapılacak bölgelerde dedektörlü polisler ile bomba inceleme ve imha uzmanları detaylı çalışma yürüttü.

Bazı yollar trafiğe kapatıldı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde kent genelinde olumsuzluk yaşanmaması için saat 04.00'ten etkinlik bitimine kadar Taksim Meydanı'na çıkan Tarlabaşı Bulvarı, Gümüşsuyu, Sıraselviler, Halaskargazi ve Cumhuriyet caddeleri ile ara yolları araç trafiğine kapatıldı. Kutlamaların yapıldığı Maltepe sahiline çıkan ara yollara da barikat ve çekici araçlar konuşlandırıldı.

İstanbul Emniyeti'nin aldığı güvenlik önlemleri kapsamında Taksim Meydanı, Talimhane, Tarlabaşı, Divan Kavşağı, Gezi Parkı etrafı, Atatürk Kültür Merkezi tarafı, The Marmara önü ve Sıraselviler ile İstiklal Caddesi'ne kadar tüm bölge demir bariyerlerle çevrildi.

Sadece Taksim Meydanı'na çıkılan bazı yerlerde oluşturulan polis kontrol noktalarından geçişlere izin verildi. Meydan geçişlere tamamıyla kapatılırken, vatandaşlar ve turistler, İstiklal Caddesi'ne polis ekipleri tarafından üstleri arandıktan sonra giriş yapabildi.

Meydandan Tünel'e kadar İstiklal Caddesi'ne açılan tüm cadde ve sokaklar da demir bariyerlerle kapatıldı. Her cadde ve sokağın başında polis ekipleri nöbet tuttu.

Polis bazı gruplara müdahale etti

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen gruplara da polis müdahale etti.

Polis, Beşiktaş Meydanı'nda toplanarak slogan atan gruplar ile Şişli ve Beyoğlu'ndan toplantı ve gösteri yürüyüşlerine izin verilmeyen Taksim Meydanı'na gitmek isteyen kişilere, dağılmaları uyarısında bulundu. Uyarıyı dikkate almayan gruplara müdahale eden polisler, 71 kişiyi gözaltına aldı. Ayrıca Maltepe Sahil Miting Alanı'ndaki kutlamalar sırasında görevli memura mukavemette bulunan 6 kişi gözaltına alındı. Buradaki olayda bir polis memuru gözünden yaralandı.

Beyoğlu Piyalepaşa'da ihbar üzerine arama yapan ekipler, çalıların arasında fitil ateşlemeli, parça tesirli, basınç etkili el yapımı patlayıcı buldu.

Gözaltına alınanlar otobüslerle emniyete götürüldü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme - 'İstanbul'da 1 Mayıs' Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek Yeniden Yayımlıyoruz. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement