Dershaneciler Yeni Sistemden Kaygılı - Son Dakika
Güncel

Dershaneciler Yeni Sistemden Kaygılı

Dershaneciler Yeni Sistemden Kaygılı

Denizli Dershanecileri ve Eğitim Yatırımcıları Derneği (DEYDER) üyeleri, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın açıkladığı yeni sınav sisteminin yeni sorunlara gebe olduğunu ileri sürdü.

05.09.2013 18:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli Dershanecileri ve Eğitim Yatırımcıları Derneği (DEYDER) üyeleri, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın açıkladığı yeni sınav sisteminin yeni sorunlara gebe olduğunu ileri sürdü.

DEYDER Yönetim Kurulu üyeleri, sınav sistemindeki son değişikliklerle ilgili Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Çözüm Dershanesi'nden Gökhan Aydın, Uğur Dershanesi'nden Ersan Köse, Sınav Dershanesi'nden Ferhat Tosun, Seviye Dershanesi'nden Mithat Çatlık ve Körfez Dershanesi'nden İdris Albayrak katıldı. DEYDER'in görüşlerini dile getiren Başkan Gökhan Aydın, "Biz dershaneciler olarak işini iyi yapan kurumların desteklenmesini, sektörün düzenlenmesine ihtiyacı olduğunu, öğrencilerimize 'Daha güzel hizmet nasıl olur' konusunda hep daha iyinin aranması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü bizler ciddi bir istihdam kaynağıyız. Bugün resmi rakamlar göstermektedir ki, dershanelerde çalışan 100 bine yakın kişi bulunmaktadır. Ciddi olarak fırsat eşitliği sağlıyoruz. Dershanelerin bir sebep değil bir sonuç olduğunu da hepimiz biliyoruz. ve kimse zorla dershanelere gelmemektedir. Tüm gelişmiş demokratik ülkelerde buna benzeyen yapıları görmek mümkün" dedi.

Kendilerine sürekli soru geldiğini belirten Aydın, "Zaten kapıda bekleyen 300 bine yakın öğretmen var, bu sayı daha da artacak mı? Çünkü hükümetimiz ekonomik sebeplerden dolayı '40 bin öğretmen atayabiliriz demektedir'. Hatta 'Tüm okullarımızın açığı 126 bin' denilmektedir. 126 bin öğretmen atansa bile yine 150-200 bin öğretmen açıkta mı kalacak? Sınav sistemindeki değişiklik öğrencilerimizi nasıl etkileyecek? Sınav sayısı gerçekten artmakta mıdır? Bu soruları bizlerin doğrudan cevaplaması mümkün değildir. Çünkü resmi bir açıklama yoksa bizler sadece yorum yapabiliriz. Bildiğimiz şudur ki; dershanelerin özel okul olması ya da teşviklerle ilgili maddeler şu anda belli değildir. Meslek liseleri haricinde herhangi bir bilgiye sahip değiliz" diye konuştu.

Açıklanan yeni sınav sistemini eleştirmeyeceklerini, yalnızca hayırlı olması dileğinde bulunabileceklerini kaydeden DEYDER Başkanı Gökhan Aydın, eleştirmemelerine rağmen kaygılı olduklarını dile getirdi.

--- KUTU ---

SORUN ÇIKACAK

DEYDER Başkanı Gökhan Aydın yeni sınav sistemiyle ilgili şunları söyledi:

"6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerimizin bundan sonra şu şekilde puanlaması olacak. Öğrencilerimiz bu yıl 8. sınıfta 1. dönemde 6 farklı dersten (Aralık ayında) yazılı olacaktır. Bu yazılılar merkezi sınav şeklinde gerçekleştirilecektir. 2. dönem de (Nisan ayı) yine 6 farklı dersten öğrencilerin yazılıları merkezi sınav olarak gerçekleşecektir. Temel eğitimden ortaöğretime geçiş adı verilen yeni sistemle 8. sınıf öğrencileri yılda 12 merkezi sınava girecek. Sınavlar Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılacak. 2 yazılısı olan derslerden ilki, 3 yazılısı olanlardan da 2'nsi merkezi sistemle düzenlenecek. Sınavlar 2 günde yapılacak ve o günlerde ders işlenmeyecek. Sorular ise çoktan seçmeli yani 4 seçenekli olacak. Yanlışlar ise doğru cevapları götürmeyecek. Öğrenciler bu merkezi sınavlara kendi okullarında girerken öğretmenler farklı bir okulda görevlendirilecek. Çok önemli sebeplerle sınava katılamayanlara bir hak daha verilecek. Bu yıl 8. sınıflara uygulanması planlanan merkezi sınav sistemine önümüzdeki sene 6. ve 7. sınıflar da dahil edilecek. Liselere yerleştirmede 6, 7 ve 8. sınıfların başarı puanların ortalamasının yüzde 30'u alınacak. Yıl içinde yapılan merkezi sınav ortalamalarının ise yüzde 70'i kullanılacak. Daha sonraki dönemde sınavların, açık uçlu soruları da içermesi hedefleniyor. Bakan Nabi Avcı, yeni sınav getirmediklerini sene içindeki mevcut yazılı sınavlardan her dönemde birer tanesini daha kontrollü yapacaklarını söyledi. Yazılı sınavların bu şekilde yani 3 yılda 36 tane olması dershaneciliğin, özel ders alımının, etüt merkezlerinin artmasına neden olmayacak mıdır? Bununla birlikte vergisini ödemeyen merdiven altı dershanelerinde çoğalacağını söylemek çok da sürpriz olmayacaktır. Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz, bu sınav anlayışının seneye değişebileceğini uygulama konusunda da sorunların çıkabileceğini de öngörebiliyoruz." - Denizli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dershaneciler Yeni Sistemden Kaygılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement