Derviş Nicholas" Belgeseli - Son Dakika
Güncel

Derviş Nicholas" Belgeseli

Gazeteci yazar Dilipak: "Hz. Muhammed'den önce yaşayan hanif gelenekten olan ruhani Aziz Nicholas'ın, zamanla çocukların harçlıklarını ellerinden almak için vitrinden çocuk avlayan biri haline gelmesi, seküler bir kimliğe dönüştürülmesi karşısında birileri 'dur' diyerek gerçekleri anlatmalıydı"

27.12.2014 22:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yapımcılığını Eşref Ziya Terzi'nin, yönetmenliğini Süleyman Civliz'in üstlendiği, Abdurrahman Dilipak'ın da konsept danışmanı olduğu "Derviş Nicholas" belgeselinin basın özel gösterimi yapıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'ndeki gösterimin ardından konuşan gazeteci-yazar Dilipak, belgeselde, Anadolu'nun hanif gelenekten gelen bir ruhani azizinin nasıl bir seküler tüketim maskotu haline dönüştürüldüğünü anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Dilipak, hazırlanan belgeselin 44 dakika olduğunu ifade ederek, "Hz. Muhammed'den önce yaşayan hanif gelenekten olan ruhani Aziz Nicholas'ın, zamanla çocukların harçlıklarını ellerinden almak için vitrinden çocuk avlayan biri haline gelmesi, seküler bir kimliğe dönüştürülmesi karşısında birileri 'dur' diyerek gerçekleri anlatmalıydı. Bizler de bu gerçekleri anlatmak için yola çıktık" dedi.

Belgesele konu olan Nicholas'ın aziz kimliğinin Hristiyan dünyası tarafından değiştirilip, günümüze "Noel Baba" olarak çıkartıldığını belirten Dilipak, şunları kaydetti:

"Tarih, toplumun ortak hafızasıdır, bilincidir. Tarihle bugün arasındaki çizgiyi doğru anlamda çözerseniz bir gelecek inşa edersiniz. Bir medeniyet bir gecede kurulmuyor. Tarihimizi, kültürümüzü, geleneğimizi, şahitliğimizi, yaşadığımız zamana ve mekana adil şahitler olarak, sadece Müslümanlar için de değil, biz alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberin ümmeti olarak, dünyada nelerin olup bittiğini dürüst bir şekilde ortaya koymamız ve ders almamız gerekiyor. Bu tür çabaları ortaya koyarken, sanatı da bu süreçte etkin kullanarak toplumların daha sağlıklı düşünmeleri, kendi geleceklerini inşa etme açısından iyi bir fırsat oluşturabilir."

Dilipak, yanlışları düzeltmek için çaba harcamanın, dua ederek süslenen hayallere ulaşmanın yolunun ise bilgi birikimini anlamak ve anlatmaktan geçtiğini vurguladı.

Noel kutlamalarına alet edilen bir azizin günümüzde duygu ve marka isimlerine para kazandıran maskot haline getirilmesinin dışında, diğer kültürlerin de yok olmaması için herkesin duyarlı olması gerektiğini aktaran Dilipak, "Karanlığa küfretmeyi bırak, kalk Allah aşkına bir mum yak. Biz doğrusunu söylediğimizde karanlık yok olur. Şimdiki karanlık, aydınlığın yokluğudur" diye konuştu.

Belgeselde, çocuklara, yaşlılara ve yoksullara yardım eden ruhani Aziz Nicholas'ın yaşantısının "Noel Baba" tiplemesiyle nasıl değiştirildiği anlatılıyor. Aslında Nicholas'ın, iyilik gözeten, çevresine yardım eden, Ashab-ı Kehf'in yaşadığı coğrafyada hayat sürdüren, şifacı, kerametli ve ruhani bir insan olduğu belirtiliyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derviş Nicholas' Belgeseli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement