Dev Çömlek Ustasının "Guinness" Hayali Askıda Kaldı - Son Dakika
Yerel

Dev Çömlek Ustasının "Guinness" Hayali Askıda Kaldı

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 50'nci yılı anısına yaptırılan 5,5 metre yüksekliğinde, 7 metre genişliğindeki çömleğin Guinness Rekorlar Kitabı'na girme hayali, pişirilmesi için yaptırılacak fırın ve hakem heyetinin gelmesi için yatırılacak paranın bulunamaması nedeniyle şimdilik.

25.04.2014 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HATİCE ÖZDEMİR - Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 50'nci yılı anısına yaptırılan, büyüklüğüyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesi için çalışma yürütülen dev çömlek, maddi sorunlar nedeniyle fırınlatılması için bekletiliyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğinde yaptırılan, üzerinde festival kapsamında 50 yılın en iyi kadın ve erkek sanatçı ödüllerini alanlarının isimleri yazılan 7 metre çevre çap, 5,40 metre yüksekliğindeki çömlek, 4 aydır fırınlanmayı bekliyor.

Çömlek yapım yarışmasında dünya ikinciliği bulunan Ahmet Taşhomcu tarafından 3 ayda tamamlanan çömlek, pişirilmediği için zarar görmeye başladı.

Yaklaşık 30 bin lira maliyetle büyük uğraşlarla çömleği yapan Taşhomcu, 15 bin lira civarında destekle çömleğe göre fırın yapılması ve bir an önce pişirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Guinness yetkilileri ile yapılan yazışmalar neticesinde "dünyanın en büyük çömleği" olduğu belirlenen çömlek, fırınlanmadığı için resmi olarak tescillenemiyor.

Guinness Rekorlar Kitabı'na giremezse çamur olacak

Son yerel seçimlerde Antalya Büyükşehir Belediyesi yönetimi değişince belediye ile işbirliği halinde çalışan AKSAV Başkanı Tufan Dağıstanlı ve yönetimi istifa etti. Projeyi sahiplenen yönetim tarafından zamanında bütçe ayrılmaması nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşayan Taşhomcu, yeni göreve gelecek belediye yönetimin projeyi sahiplenmesini bekliyor.

"Sonuç alamazsam küpü kırıp çamur haline getireceğim"

AA muhabirine, projenin Antalya'ya mal olduğunu, Altın Portakal Film Festivali'nin 50'nci yılı anısına yapıldığını anlatan Taşhomcu, çömleğin festivale yakışır nitelikle kentin en güzel yerinde sergilenmesi gerektiğini ifade etti.

Aksi takdirde emeğini hiçe sayarak çömleği kırmayı planladığını ifade eden Taşhomcu, "Kendim için hiçbir şey istemiyorum. Sadece çömlek için fırın yapılsın ve pirişilme aşaması tamamlansın. Bir ay kadar bekleyeceğim, herhangi bir sonuç alamazsam küpü kırıp çamur haline getireceğim. 3 aylık emek, harcanan para boşa gidecek. Guinness Rekorlar Kitabı'na giremeden çamur olacak" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'den destek isteyen Taşhomcu, "Dünyanın en büyük küpünü yaptım ama burada atıl vaziyette bekliyor" diye konuştu.

Hakem heyetinin gelmesi için 20 bin lira gerekiyor

Eski AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Dağıstanlı ise Altın Portakal Film Festivali'ne özel bir simge kazandırmak istediklerini, bu amaçla dev çömlek projesini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Guinness yetkilileri ile gayri resmi yaptıkları yazışmalarda, çömleğin dünyanın en büyüğü olduğunun kabul edildiğini ancak pirişilmediği için tescillenmediğini ve hakem heyetinin Antalya'ya gelmediğini bildiren Dağıstanlı, pişirildikten sonra Guinness Rekorlar Kitabı'na girebileceğini kaydetti.

Hakem heyetinin Antalya'ya gelebilmesi için yaklaşık 20 bin lira yatırıp başvuruda bulunulması gerektiğine dikkati çeken Dağıstanlı, şöyle konuştu:

"Belediye yönetiminin değişmesi nedeniyle faaliyetler durdu. Biz de istifa ettik ancak yeni yönetim belirlendikten sonra ilgili kişilere gerekli bilgilendirmeleri yapacağız. 4 aylık sürede çalışmalar hızlandırılabilir, biraz daha çaba sarf edilebilirdi ancak teknik ve maddi imkanlar nedeniyle olmadı. Umarız proje yarım kalmaz ve yeni yönetim tarafından devam ettirilir." - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dev Çömlek Ustasının 'Guinness' Hayali Askıda Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement