Dev Holdingden flash karar! Banka satın alıyor… - Son Dakika
Advertorial

Dev Holdingden flash karar! Banka satın alıyor…

Perakende, finans, emlak, hizmet ve teknoloji alanlarındaki yatırımlarını sürdüren Marka Yatırım Holding, hedeflerini bir adım daha ileriye taşıyarak, Borsa İstanbul Ana Pazarı'nda, 14 Temmuz 2017 Cuma günü işlem görmeye başladı.

17.08.2017 10:48  Güncelleme: 10:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İlandır

Dünya ve Türkiye ekonomisinin zorlu dönemlerden geçtiği bu süreçte Marka Yatırım Holding'in bulunduğu, "Yakın İzleme Pazarı"ndan "Ana Pazar"a geçişi, yatırımcılar ve "Yakın İzleme Pazarı"ndaki diğer şirketler açısından da örnek bir adım olarak gerçekleşti. Marka Yatırım Holding, bu sürecin ardından daha önce yatırımcılarına ve kamuoyuna açıkladığı hedefleri doğrultusunda yeni girişimlerini sürdürüyor. Son olarak Holding finans alanındaki projelerini hayata geçirmek için Adabank veya Türk Ticaret Bankası ile ilgili değerleme ve satın alınması sürecini başlattı. Bu amaçla opsiyonların incelenmesi, görüşmelerin sürdürülmesiyle ilgili Değerleme işlemleri başlatıldı.

Bu gelişmelerle ilgili Marka Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mine Tozlu sorularımızı yanıtladı:

Öncelikle bize Ansa Holding'i alıp, Marka Yatırım Holding adını aldıktan sonra borsa Ana Pazar'da işlem görmeye başlama sürecini özetleyebilir misiniz?

Mine Tozlu: Her şirket için borsada olmak Oscar almak gibi bir şeydir. Biz de bunun için çok mücadele ettik. Marka Yatırım Holding'den önce Borsa İzleme Pazarı'nda olan Ansa Holding'in hisselerini devraldık çok zorlu bir süreçti bizim için… Küçük yatırımcıların çok ciddi anlamda mağduriyeti vardı. Tahtası kapanmak üzeriydi. Biz bir sene önce bu şirketi alarak Ana Pazar'a çıkma hedefiyle yola çıktık. Türkiye'de yaşadığımız krizler ve darbe girişiminden sonra biraz durmak zorunda kaldık. Bürokratik anlamda çok sıkıntılar yaşadık. Ekim ayından sonra tüm gücümüzle çalışmalara devam ettik. Ve 6 ay gibi bir sürede D Grubu'ndaki bir şirketi B Grubu'na çıkardık. Bu Borsa İstanbul'da bir ilk oldu. Çok mutlu ve sevinçliyiz söylediğim gibi aslında bu bizim bir Oscar'ımız… Bundan sonra daha büyük projelerle yolumuza devam edeceğiz. Küçük yatırımcılar açısından da olumlu bir süreç oldu çünkü buradaki mağduriyetlerin tamamını gidermiş olduk.

Borsa'da yer almak için çalışan bir şirket olarak burada ne gibi zorluklar yaşadınız? Yatırımcılar ve gelecek açısından ne gibi hedefleriniz var?

Mine Tozlu: Borsa'ya açılmak şirketler açısından çok zor ve zaman gerektiren bir süreç… Bugünkü mevcut şartlara göre bu daha da zorlaştı… Biz gözaltı pazarında bir şirketi satın aldığımızda, bu şirketin yüzde 97'si halka arz edilmişti… Kısaca aslında şirket bizim değildi. Yatırımları biz yapıyorduk ama şirket hisseleri halktaydı. Bu bizim için çok ciddi bir riskti aslında. Ayrıca şirketin İzleme Pazarı'nda olma nedeni holding altında iştirak şirketlerinin olmaması idi. Bizim de kar eden iştiraklerimiz vardı. Bu iştirakleri Holding içine alarak iştiraksizliği ortadan kaldırmış olduk ve şirketi kara geçirdik. Yatırımcının da mağduriyetini gidermek için, yatırımlarımızı bu şirketin içine yaptık. Yani sermaye arttırımlarını gerçekleştirmiş olduk. Böylece şirketin içinde düzelmeler başladı. Doğru bir yönetim ve stratejiyle ile birlikte 6 ay gibi bir sürede hepsini tamamladık. Tabii bu çok zor ve strateji gerektiren bir iş… Borsa İstanbul da bize bu süreçte çok destek oldu. Burada ki tek dikkat edilmesi gereken konu şirket hisseleri sizde olursa ve yatırımı şirkete değil kendinize yaparsanız halka arz olan bir şirket olmanın hiçbir anlamı olmaz. Halka arz olmuş bir şirketin patronları halka çalışır, kendine değil. Biz de burada bu felsefe ile hareket ederek yolumuza devam ediyoruz…

Küçük yatırımcılar açısından borsada sizin bu yaptıklarınızı nasıl değerlendirebiliriz?

Mine Tozlu: Küçük yatırımcılar bizim gibi borsa da işlem gören yeni şirketlere yatırım yapıp maalesef yatırımlarının karşılığını alamıyorlar. Bu da şirketlerin yönetim ve işletme sorunlarından kaynaklanıyor. Umarım bu bizim yaptıklarımız diğer şirketler için örnek oluşturur. Biz burada küçük yatırımcıyı destekleyerek ve geçmişten gelen mağduriyetlerini gidererek bu noktaya geldik. Borsada bulunan şirketlerin en büyük destekçileri yatırımcılardır, çünkü biz yatırımcılarımızla büyüyoruz. Biz şeffaf olacağız. Yatırımcılarımıza da kazandırarak hep beraber büyümek istiyoruz.

Son olarak bir banka alımı için değerleme ve görüşme yetkisi verdiniz bunun için ne gibi mesajlar vermek istersiniz?

Mine Tozlu: Biz Ana Pazar'a geçişimizle birlikte yatırımlarımızın hızını artırma düşüncemizden bahsetmiştik. Bu kapsamda, hem farklı alanlardaki projelerimizin verimliliğinin artırılması hem de güçlü alt yapının devamı için finans alanında da hızlı büyümeyi hedefliyoruz. Adabank veya Türk Ticaret Bankası'nın değerlemesi ve satın alınması için denetim firması yetkilendirdik. Ekim ayına kadar bu süreçlerin tamamlanarak, karşılıklı şartların uygun olduğu bankanın satın alınması sağlanacaktır. Bu konuda yoğun ve kararlı bir çalışma içindeyiz. Alacağımız banka ile Türkiye'yi yeni bir banka modeli ile tanıştıracağız. Bu konudaki çalışma süreçlerimizi kamuoyu ve yatırımcılarımızla da paylaşmaya devam edeceğiz.

Son Dakika Advertorial Dev Holdingden flash karar! Banka satın alıyor… - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement