Devlet Bakanı Ali Babacan Amerika'ya Gitti - Son Dakika
Ekonomi

Devlet Bakanı Ali Babacan Amerika'ya Gitti

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, "2006 Yılındaki Sapmaların Ardından 2007 Yılı Faiz Dışı Fazla Hedefimiz Yüzde 6.8 Oldu" Dedi.

22.03.2007 18:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, "2006 yılındaki sapmaların ardından 2007 yılı faiz dışı fazla hedefimiz yüzde 6.8 oldu" dedi.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Hazine Müsteşarlığı, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve Dışişleri Bakanlığı'dan bir heyetle birlikte Türk-Amerikan İş Konseyi'nin Washington ve New York'ta düzenleyeceği toplantılara katılmak üzere ABD'ye gitti. Bakan Ali Babacan hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Şu anki hesaplamalara göre 2006 yılını yüzde 6.7'lik bir faiz dışı fazlayla kapatmayı beklediklerini söyleyen Babacan, 6. gözden geçirmeye dönük çalışmalarda, hemen hemen tek bir alan denebilecek konu haricinde, genel hatlarıyla IMF heyetiyle anlaşıldığını, niyet mektubunun ana hatlarının ise oluşmuş durumda olduğunu belirtti.

IMF heyetiyle yürütülen 6. gözden geçirme çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Devlet Bakanı Babacan, şöyle konuştu:

"IMF ile 184 üyenin periyodik şekilde yapmış olduğu 4. madde çalışmalarını 9 Mart 2007 tarihinde tamamlamıştık ve bununla ilgili geniş bir açıklama o tarihte yapıldı. Ondan sonraki çalışmalarımız şu anda stand by düzenlemesinin 6. gözden geçirmesi çerçevesinde yoğunlaştı. Bu çalışmalarda hemen hemen tek bir alan diyebileceğimiz konu haricinde, genel hatlarıyla fon heyetiyle mutabık kalmış durumdayız. Yine niyet mektubunun ana hatları oluşmuş durumda".

Para politikasıyla ilgili konuları Merkez Bankası'nın yürüttüğünü söyleyen Bakan Ali Babacan, "Enflasyonla ilgili gelişmeler olsun, uygulanmakta olan para politikaları olsun bu konularda fon heyetiyle Merkez Bankamız tam bir görüş birliği içerisinde" şeklinde konuştu.

Bakan Ali Babacan, bütçe çalışmalarına da değindi. 2006 yılı ile ilgili merkezi hükümet bütçesiyle ilgili rakamların açıklandığını belirten Babacan, şöyle konuştu:

"Bizim ekonomik programımızın en önemli hedeflerinden bir tanesi, bütçe ile ilgili faiz dışı fazlaydı. Ancak bu faiz dışı fazlada tabii çok farklı rakamlar belki duyuyorsunuz. Kimisi sağlam kaynaklardan geliyor, kimisi resmi açıklamalar oluyor. Ama aynı zamanda ortalıkta dolaşan doğru olmayan pek çok rakamı da maalesef biz görüyoruz".

Faiz dışı fazlanın, üç tanımda ele alan Ali Babacan, bunları şöyle açıkladı:

"Bunlardan bir tanesi, nakit bazda faiz dışı fazla. Bunu Hazine Müsteşarlığımız her ayın sonunda açıklıyor. Bir de maliye muhasebesi gereği tutulan faiz dışı fazla var. Onu da yine Maliye Bakanlığımız aylık bütçe gerçekleşmeleri bittikten sonra açıklamasını yapıyor. Öte yandan, bir de program tanımlı faiz dışı fazla var. Yani bizim ekonomik programımızın tümünü kapsayan faiz dışı fazla. Bu konuda 2006 ile ilgili tüm kuruluşlarımızı kapsayan faiz dışı fazla rakamımız bir kaç aya kadar netleşecek. Ama bizim şu andaki hesaplamalarımıza göre biz 2006 yılını 6.7 bir faiz dışı fazlayla kapatmış olmayı bekliyoruz''.

Son 4 yılda ortalama olarak Türkiye yılda 6.5'in üzerinde bir faiz dışı fazla elde ederek bugüne kadar gelindiğini söyleyen Babacan, bunun önemli bir başarı olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

"Hiçbir gelişmekte olan ülkede ya da gelişmiş ülkede arka arkaya 4 yıl bu kadar yüksek bir faiz dışı fazla pek eşine benzerine rastlanır bir gelişme değil. Ülkeler bunu bir iki sene yapıyor sonra devamında ciddi şekilde düşüş yaşıyor''.

Geçen seneki 0.3'lük tavan aşımı ve bu yılki sapma toplandığında, bunun GSMH'nin 0.6'sı ettiğini belirten Babacan, bu yüzde 0.6'lık tedbirlerin vergi artışı ile değil tamamen tasarruflarla sağlanacağını belirtti.

Ali Babacan, sağlıkla ilgili konulan bütçe ve öngörülen rakamın tamamının bu alandaki harcamalarda kullanılacağını, sağlık hizmetlerinin kalitesinden asla taviz verilmeyeceğini vurguladı. 2007 yılı yüzde 6,5'lik faiz dışı fazla hedeflerinin bulunduğunu hatırlatan Babacan, ''Ancak geçen seneki 0,3'ü telafi edebilmek için aldığımız tedbirler, bizi yüzde 6.8'lik faiz dışı fazla hedefine doğru götürüyor. Bu seneki 6.5'lik hedef duruyor. Fakat geçen sene yüzde 0.3'lük harcama tavanı artışını ekleyip onlarla ilgili tedbir aldığımızda, bu sene bugün itibarıyla 6,8'lik faiz dışı fazlaya doğru gidiyoruz'' şeklinde konuştu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülen 6. gözden geçirme çalışmalarına değinen Babacan, hem iç görüşmelerde hem de IMF ile istişarelerde üzerinde çalışmaları henüz tamamlamadıkları konunun, Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT) 2007 finansal performansları olduğunu söyledi.

Ali Babacan, KİT'lerle ilgili problemleri 'günü geçirecek şekilde ve lokal olarak' çözmenin doğru bir yaklaşım olmadığına dikkati çekerken, şöyle konuştu: ''En kolay çıkış, zam. Tamam onca verimsizlik, onca zarar edici işlemler, tahsilatta sıkıntı var. (Bütün bunları, haydi bari fiyatları artıralım olsun kapansın) Bu da açıkçası, çok kolaycı bir yaklaşım. Dolayısıyla biz fiyat artışlarını, kesinlikle en son çare olarak düşünüyoruz. Asıl odaklanmamız gereken maliyetleri nasıl düşürürüz, verimliliği nasıl artırırız, tahsilatı nasıl daha düzgün yaparız? Çalışmalarımızın bu konuya odaklanması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak bütün bunlar yapılmasına rağmen ekonomik programımız belli adımlar atmayı gerektiriyorsa, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çekinmeden, gözümüzü kırpmadan hangi adım olursa o adımları da atarız''.

Amerika'daki programı hakkında bilgi veren Babacan, programa bu akşam New York'taki bir çalışma yemeğiyle başlayacağını ve arkasından cuma sabahı Dış İlişkiler Konseyi'nde Amerika'nın dış politikası ve Türkiye-Amerika ilişkileri konusunda uzman olan bir grupla bir toplantı gerçekleştireceğini, sonrasında ise yatırımcılarla bir araya geleceğini söyledi.

Babacan ayrıca, Türk-Amerikan İş Konseyi'nin düzenlemiş olduğu toplantıda bir konuşma yaptıktan sonra, bazı finans kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle New York'ta toplantı yapacağını ve hafta sonu Washington'a geçeceğini açıkladı. Burada bir düşünce kuruluşunda ''Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci'' konulu bir konferans vereceğini söyleyen Babacan, arkasından da Türk-Amerikan Konseyi'nin yılda bir düzenlemiş olduğu geniş katılımlı toplantıda, çalışma yemeğinde bir konuşma yapacağını belirtti. Devlet Bakanı Ali Babacan ayrıca, Türk ve Amerikalı iş adamlarıyla bir araya geleceğini ve yine ikili bazı temaslarda bulunacağını ifade etti. Çarşamba günü Türkiye'ye döneceğini söyleyen Babacan, İstanbul'da İngiltere Dışişleri Bakanı'nın da bulunduğu bir grupla temasları olacağını söyledi.

(ÖFA-ED-ERÖ-ÖK-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Devlet Bakanı Ali Babacan Amerika'ya Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement