Devlet desteğiyle, 2 milyon 500 bin TL'lik modern tesis kurdu - Son Dakika
Ekonomi

Devlet desteğiyle, 2 milyon 500 bin TL'lik modern tesis kurdu

- Devlet desteğiyle, 2 milyon 500 bin TL'lik modern tesis kurdu Bingöl'de baba mesleği kasaplığı sürdüren Mehmet Koçakelçi, yüzde 50 devlet desteğiyle 2 milyon 500 bin TL'lik 100 büyükbaşlık damızlık sığır işletmesi kurdu.

30.11.2020 09:55  Güncelleme: 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Devlet desteğiyle, 2 milyon 500 bin TL'lik modern tesis kurdu

BİNGÖL - Bingöl'de baba mesleği kasaplığı sürdüren Mehmet Koçakelçi, yüzde 50 devlet desteğiyle 2 milyon 500 bin TL'lik 100 büyükbaşlık damızlık sığır işletmesi kurdu.

Baba mesleği olan kasaplığı yapan, 3 çocuk babası Mehmet Koçakelçi (37), modern bir süt üretim tesisi kurmaya karar verdi. Bunun üzerine Koçakelçi, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sosyal medya hesaplarından da hibeli yatırımları araştırdı. Daha sonra Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne giderek 2006'dan bu yana devam eden Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı bilgi alan Koçakelçi, merkeze bağlı 15 kilometre ötedeki Kılçadır köyünde planladığı modern tesis için harekete geçti. Bakanlıktan 2,5 milyon TL'lik yatırımı için yüzde 50 destek alan Koçakelçi, hem modern tesisini kurdu hem de 6 kişiyle istihdam sağlayarak süt üretimine geçip satmaya başladı.

"Hedefim de daha fazla kişiyi burada istihdam etmektir"

1990 yılından itibaren babasının mesleği kasaplıkla uğraştığını aktaran Mehmet Koçakelçi,"Bu tesisi kurma fikri, Bingöl'de süt entegre tesisinin yatırım yapmasıyla oldu. Yani daha önce süt pazarlama sorunumuz vardı Bingöl'de. Dolayısıyla bu güveni aldıktan sonra bu yatırımı yapmaya karar verdik. Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün bilgilendirmeleriyle hibe müracaatı yaptık. 13. Etap Kırsal Kalkınma desteklerine müracaat ettim. 2,5 Milyon TL tutarında bir yatırım yaptık buraya, yüzde 50 hibeyle bu projeyi gerçekleştirdik" dedi.

Hedefinin daha fazla kişiyi istihdam etmek olduğunu da aktaran Koçakelçi, "Şuan tesisimizde 6 kişi istihdam ediyoruz.Bu tesisimizde şuan 100 baş kapasite ama tabi ki hedefim bu konuda da çok daha yukarılara taşımak ve aynı zamanda et üretimi de gerçekleştirmek istiyorum. Sütün yanında et üretimi de yapmak istiyoruz. Hedeflerim kapasiteyi daha da yukarı taşımaktır" şeklinde konuştu.

Hibe desteğiyle 123 proje tamamlandı

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı hakkında bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır, 2006'dan bu yana bin 150 kişinin bu sayede istihdam edildiğini söyledi.

Bahadır, "İlimizde Kırsal Kalkınma Yatırımların Desteklenmesi programının uygulandığı tarih olan 2006'dan bu yana toplamda 123 proje hayata geçmiş olup bu tamamlanan projelerde de toplam oluşan istihdam sayısı bin 150 kişiye ulaşmış durumdadır. 2019 yılında 13. Etap ekonomik yatırımlar programı çerçevesinde toplamda 20 projemiz tamamlanmış olup bu projelere ödenen hibe miktarı yaklaşık 21 Milyon TL'ye ulaşmıştır. Bu projelerin 15 Mart 2021 yılında tamamlanmasıyla birlikte toplamda 175 kişiye istihdam imkanı oluşacaktır. Mehmet kardeşimiz Bakanlığımız sosyal medya hesaplarından kırsal kalkınma programıyla ilgili bilgi aldıktan sonra il müdürlüğümüze 100 baş damızlık süt sığırcılığı işletmesi kurmak için başvuruda bulundu. Başvuru sürecinden sonra kendisiyle hibe sözleşmesi imzalandı. Yatırımını tamamlamış olmanın sevincini yaşıyoruz" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınan destekle kurulan işletmede ahır, süt sağım binası, bakıcı evi, yem deposu, gübre çukuru ve su deposu gibi alanlar yer aldığı aktarıldı.

Devlet desteğiyle, 2 milyon 500 bin TL\'lik modern tesis kurdu
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Devlet desteğiyle, 2 milyon 500 bin TL'lik modern tesis kurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor
    11:53 Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor

    Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde bir besiciye ithal ettiği sığırlar için İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından danışmanlık hizmeti veriliyor. Besici Atilla Yılmaz, Polonya'dan getirdiği 35 dişi 'limuzin' cinsi sığırların etçi bir ırk olduğunu ve bu nedenle tercih ettiklerini belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Türk ise veteriner hekimlerin çiftçiye bu ırk hakkında bilgilendirme ve sağlık hizmetleri sunduğunu ifade etti.

  • Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor
    11:45 Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor

    Balıkesir'in Balya ilçesinde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteğiyle kurulan kooperatif, doğal ve organik ürünler üreterek kadın istihdamına katkı sağlıyor. Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin hayata geçirdiği proje kapsamında atıl bir bina restore edilerek üretim ve satış ofisi olarak kullanılmaya başlandı. Üretim yapan çiftçilere ve kadınlara eğitimler verilerek birçok ürünün pazarlanmasına başlandı. Ayrıca bölgede yetişen ve yüksek gelir sağlayan badalan fasulyesi için çalışmalara başlandı. Bu projelerle kadınlar hem üretim yaparak hem de diğer kadınlara örnek oluyor.

  • Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada
    11:44 Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada

    TÜRKPATENT'in Şubat ayı verilerine göre Erzurum, bu yılın ilk iki ayında toplamda 2 faydalı model başvurusu gerçekleştirdi. İl, bölge illeri içinde Elazığ'ın ardından 2., ülke genelinde ise 14. sırayı aldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nden ise sadece 4 il faydalı model başvurusu yaptı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor
    11:40 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Develi ilçesinde sürekli artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı gerçekleştiriyor. Bu yatırım kapsamında Zile Mahallesi'nde kanalizasyon hatları, foseptik yapısı, doğal arıtma tesisi ve deşarj hattı yapım çalışmaları yapılmaktadır. Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçelerdeki altyapıyı revize ederek daha modern bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti ve yatırımların hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.

  • Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı
    11:32 Doğu Karadeniz'den yapılan su ürünleri ihracatı arttı

    Doğu Karadeniz'den ocak-şubat döneminde yapılan su ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 21 milyon 507 bin 744 dolara ulaştı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bölgeden 2 ayda 16 ülkeye 4 bin 436 ton su ürünü satıldığını belirtti. En fazla ihracatın Rusya Federasyonu'na yapıldığı ve Trabzon'un ihracatının yüzde 22 arttığı ifade edildi.

  • Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı
    11:28 Akkuyu NGS'de maaş alamayan işçiler iş bıraktı

    Mersin'in Gülnar ilçesindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın çalışanları, maaş alamadıklarını belirterek bazı bölümlerde çalışmaları durdurdu. Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. Dün yüzlerce işçinin iş bırakmasıyla başlayan eylem nedeniyle bölgede güvenlik tedbirleri de arttırıldı. Maaşlarının yatmadığını belirten işçilerin bugün de iş bırakma eylemlerine devam ettiği öğrenildi. Daha önce de birçok kez Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ndeki taşeron firmanın işçileri maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylemler yapmıştı.


Advertisement