Devlet Düzenleme Yaptı Ama Şirketler Trafik Sigortalarını Ucuzlatmıyor - Son Dakika
Ekonomi

Devlet Düzenleme Yaptı Ama Şirketler Trafik Sigortalarını Ucuzlatmıyor

Hazine şirketlere, "Kanun istediniz çıkarttık, halen trafik sigortası fiyatlarını artırıyorsunuz, fırsatçılık yapmayın" diyor. Sigortacılar ise, hemen olmayacağını söylüyor.

24.05.2016 08:00  Güncelleme: 10:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trafik sigortalarındaki prim artışı, Sigorta Haftası'nda da gündeme damgasını vurdu. 23-29 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan Sigorta Haftası kapsamında yapılan V. Ulusal Sigorta Sempozyumu'nun konusu "Yabancı Sermaye ve Zorunlu Trafik Sigortası' olmasına karşın, trafikte durdurulamayan prim artışları sempozyumun en çok tartışılan konusu oldu.

"VATANDAŞ ARTIK DÜŞÜK FİYAT BEKLİYOR"

Sempozyumun açılış konuşmalarını Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ile Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger yaptı. Ahmet Genç ve Ender Yorgancılar, kanun çıkmasına rağmen trafik primlerinin düşmemesinden şikayet ederek, artık tüketicinin fiyat düşüşü beklediğini söyledi. Ramazan Ülger ise, primlerin hemen düşmeyeceğini, zaman içinde aşağı doğru ineceğini kaydetti.

HER YIL BÜYÜYORUZ

Toplantıda konuşan Ramazan Ülger, sigorta sektörünün genel durumu hakkında da bilgi verdi. Sektörün toplam prim üretiminin 2015 sonu itibariyle 31 milyar TL'ye ulaştığını belirten Ülger, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen yıl sektör yüzde 18,6 büyüdü. 2016 yılının ilk 3 aylık sonuçlarıyla bir önceki yılın aynı dönemi kıyaslandığında ise prim üretimi 2016'da yüzde 36 artış gösterdi. Sigorta sektörünün aktif büyüklüğü 2015 sonunda 96 milyar TL, öz sermayesi 12,4 milyar TL'dir."

KARA DEĞİL RİSKE ORTAK

Ender Yorgancılar konuşmasında, sigortanın, ekonominin temel etkenlerinden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Sigorta, kâra ortak değil riske ortak olan bir kurum. Baktığınız zaman büyük yatırımlar yapılıyor. Çok önemli teknolojiler transfer ediliyor. Bunlar bir yangın, sel herhangi bir doğal afetle bir anda ortadan kaybolduğu süreçleri hep birlikte yaşadık. Halkımız, sigortacılık dediğinizde deprem, sağlık, yangın gibi sigortaları biliyor. Oysa bunlarla sınırlı değil. Bunun eğitimi alındığı takdirde ekonomi için de ne kadar önemli bir yer aldığı görülebilir."

KANUN ÇIKTI FİYATLARI ARTTIRIYORSUNUZ

Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, artık trafik sigortasının gündemden çıkması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "En iyi senaryoya göre bugün trafik priminin 491 lira, en kötü senaryoya göre 594 lira olması gerekirken; şirketler bunu bile aştılar, bugün primler 643 lira civarında. Artık kanun da çıktı. Kanundaki talepler çok haklıydı ve hem hükümet hem de Hazine şirketlerin arkasında durdu ve yasa çıktı.

Kanun, Nisan ayında çıktı ancak halen prim artışı devam ediyor. Sürekli bir artış içinde. Aralıkta 358 lira olan ortalama prim bugün 643 lira. Bu da gösteriyor ki, şirketlerde, 'kanunu çıkarttınız, bizim yükümlülüklerimiz de azalır ama fırsat bu fırsat kafamıza göre takılmaya devam ederiz' anlayışı devam ediyor." Ahmet Genç, kasko ile trafik sigortasının birleşeceği yönündeki söylemlere de değinerek, "Kasko ile trafik birleşmesi bir şehir efsanesi. Her iki sigortanın da mahiyeti ayrıdır. Bu bir pazarlama yönetimidir ve Türkiye'de de serbesttir; isteyen ayrı satar, isteyen birleştirir satar. Devlet açısından da böyle bir birleştirme yapılmasının da hiçbir faydası yoktur."

ARTIK PRİMLER DÜŞSÜN

TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Birlik çatısı altında 15 bin sigorta acentesi ve bin 300 eksper bulunduğunu ve bunların trafik sigortası ile ilgili sorunları olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Meclis'ten trafik sigortası kanunu geçti, biz de bu kanunu destekledik. Şimdi artık söz sigorta şirketlerinde. Primler yüksek, bunların aşağı inmesi gerekiyor ki, esnaf, acente tüm kesimler memnun olsun. Sigorta Haftası'nda da sigortacılardan böyle bir müjde bekliyoruz. Eğer trafik sigortası gündemden düşsün isteniyorsa, primlerin inmesi konusunda bir adım atılması gerekiyor."

HEMEN AŞAĞI İNMEZ

TSB Başkanı Ramazan Ülger, trafik sigortasında altyapı yetersizliği nedeniyle geri dönük çok ağır bedeller ödediklerini, sürekli sermaye artıran bir sektör haline geldiklerini belirterek, şunları söyledi: "Bizim yasal düzenlemeye ihtiyacımız vardı. Sürekli para kaybettiğimiz bir iş kolunda acentelerin, dağıtım kanallarının mutlu olma şansı yok. Biz zarar ederken aracıların komisyonlarını indirdik, fiyatları artırdık. Bugün itibariyle yasal altyapı çözüldü. Tabii ki, uygulamasını da göreceğiz. Prim maliyete göre hesap edilir. Maliyetiniz 100'den 50'ye düşerse, priminiz de doğal olarak aşağıya düşer. Yeni düzenleme ile maliyetlerimizi yeniden oluşacak, fiyatlar da ona göre belirlenecek. Bugün sigorta poliçesini satarsınız, maliyeti bir yıl boyunca geçerlidir. Bütün bunları görmeden, yasa çıktı yarın fiyatlar hemen aşağıya inecek değil. Nasıl ki, zamana yayılarak yükseldiyse zamana yayılarak da düşmeye başlayacak."

Devlet Düzenleme Yaptı Ama Şirketler Trafik Sigortalarını Ucuzlatmıyor
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Devlet Düzenleme Yaptı Ama Şirketler Trafik Sigortalarını Ucuzlatmıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • bozok66: devletin gücü sade vatandaşa yeter çakal şirketlere yetmez niye şirketler kendilerinin yapılanlar tiyatro,kayılçı kavgası yapıyorlar. 10 1 Yanıtla
  • bilge: 3,500 tl ye ikinci el motor aldım 1,400tl sigorta parası istediler. yani 2 yıl sigorta ettirsem motoru yeniden satın almış olacagım 9 1 Yanıtla
  • Seki li: sigorta şirketleri Devleti'ni arkasına alarak insanları soyuyor birinin ya da birilerinin buna dur demesi gerekiyor 9 1 Yanıtla
  • patriot: zorunlu sigorta olmasın da yüzde kaç büyüyorsun göreyim. zorunluluğu kullanarak fiyat artırıp ceplerini dolduruyorlar bi de utanmadan başarılı iş adamı ayakları yapıyorlar. size bu fırsatı verenler asıl suçlu tabiki 8 1 Yanıtla
  • HDPKK NIN MİSYONLUĞUNU CHPKK ÜSTLENMİŞTİR: hükümet artık tc sigortayı kursun artık yahudi şirketlerinin elinden alsın fırsat vermesin 2006 yılında üç ay çıkan boşluktan dolayı bin ikiyüz tl lik sigorta 2.000 tl çıkıyor halkı soydurmasın hükümet yahudilere 7 1 Yanıtla
  • Tatanga: Geçen sene 230 lira olan sigortam hiç kazam ve cezam olmamasına rağmen 950 tl çıktı En düşüğü devlet nasıl buna dur diyemiyor yeter artık harbi yeter yaa 8 0 Yanıtla
  • kaya1kaya: tabi hemen olmaz vatandaşı iyice bir kondikleyin bakalım siz kendi kendinize yarışın bende şu kadar bende bu kadar deyin sonrada zarar ettik deyin. 6 1 Yanıtla
  • Ultraslan: geçen sene 260 TL sigortası olan bir aracın bir yaş yaşlandığı ve kazaya karışmadığı halde bu seneki sigortası minimum 658 TL maximum 1700TL YUHH YAAAA resmen kazık, yazık vatandaşa. 6 1 Yanıtla
  • .: Burdan kazigi yedik birde zorunlu hayat sigortasi kesilecekmis.bu mu icraat halka. 5 0 Yanıtla
  • ege: Hiç Trafik sigortasından faydalanmadan 20 yıldır araç kullanıyorum. Sap ile Samanı ayırmayı bilin. Fırsatçılık yapmayın. Fırsatçılık yapıp kaza süsü ile sizden para kopartanların sırtına binin. Ben de her dürüst sürücü gibi hakkımı sizlere helal etmiyorum. Hükümet nasıl ki et fiyatları konusunda gerekli tehdidi yaptı, bu konuda da gerekirse vatandaşı için tehdit unsurunu kullanmalı. 4 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    12:43 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi bir tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini söyledi.

  • Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı
    12:40 Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi dağıttı. Dağıtım töreninde İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin tarım arazilerinin etkin kullanımını hedeflediğini belirtti.

  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi
    12:32 Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi

    Şanlıurfa GAP Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı. Mart ayında iç hat yolcu trafiği 62 bin 355, dış hat yolcu trafiği ise 659 oldu. Ayrıca, Mart ayında toplamda 682 uçak iniş-kalkış yaptı ve 439 ton yük taşındı. Son üç aylık dönemde ise havalimanında 200 bin 388 yolcu, bin 862 uçak ve bin 651 ton yük trafiği gerçekleşti.

  • Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ekonomik değeriyle dikkat çekiyor
    12:30 Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ekonomik değeriyle dikkat çekiyor

    Adana'da 12.'si düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, yaklaşık 5 milyar liranın üzerinde bir ekonomik değere ulaşacak. Karnaval sayesinde esnaflar, hafta sonu elde ettikleri gelirle birkaç aylık kiralarını ödeyebiliyor. Ayrıca, Adana halkı ve diğer şehirlerden gelen insanlar da karnaval nedeniyle mutlu olduklarını belirtiyorlar. Karnavalın turizmin 12 aya yayılması noktasında önemli bir rol oynadığı vurgulanıyor.

  • Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı
    12:18 Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı

    Kuşadası ilçesindeki kruvaziyer turizminin önemli sorunlarından biri olan hanutçuluğun önlenmesi amacıyla 5326 sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde önemli bir adım atıldı. İlçe Danışma Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıda, mal ve hizmet satmak için yerli ve yabancı turistleri rahatsız eden iş yerlerine yönelik ciddi tedbirler alındı.

  • Efeler Belediyesi Çöp Konteynerlerini Yıkayıp Dezenfekte Ediyor
    12:16 Efeler Belediyesi Çöp Konteynerlerini Yıkayıp Dezenfekte Ediyor

    Efeler Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, rutin olarak yaptıkları çöp toplama ve çevre temizliği çalışmalarının yanı sıra ilçe genelindeki çöp konteynerlerini de yıkayıp dezenfekte ediyor. Çevre dostu uygulamalarla ilçenin yaşam kalitesini artırmaya odaklanan Efeler Belediyesi, çevre kirliliğini azaltırken halk sağlığına da önem veriyor.

  • 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi
    12:10 9 günlük tatilde Antalya'nın antik liman ve kentlerine yoğun ilgi

    Türkiye turizminin önemli merkezlerinden Antalya'da Ramazan Bayramı'nda her şey dahil oteller dolup taşarken, çevresinde bulunan antik kentlere de yoğun ilgi gösteriliyor. Antalya'nın antik limanlarından Olympos, Phaselis, Aspendos ve Side ise yerli ve yabancı turistlerin gözdesi. 9 günlük tatilde yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği antik kentler, doğa ve tarihi bir arada barındırdığı güzelliklerle turistleri cezbetmeye devam ediyor.


Advertisement