DGS Başvuruları Başladı! 2019 DGS Başvurusu Nasıl Yapılır? - Son Dakika
Eğitim

DGS Başvuruları Başladı! 2019 DGS Başvurusu Nasıl Yapılır?

DGS Başvuruları Başladı! 2019 DGS Başvurusu Nasıl Yapılır?

DGS başvuruları başladı. Dikey Geçiş Sınavı'na girmek isteyen öğrenciler, 2019 DGS başvuru sayfasının açılmasını bekliyorlardı. Önlisans programında lisans programına geçişi sağlayan DGS başvurusu ÖSYM takvimine göre bugün başlaması gerekiyordu. Peki DGS başvuru kılavuzu yayınlandı mı? Başvurular nasıl yapılacak? İşte detaylar...

26.04.2019 12:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2019 DGS başvuru ekranı açıldı. ÖSYM tarafından Dikey Geçiş Sınavı ile meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrenciler, lisans programına geçişini sağlıyor. DGS başvurusu yapmak isteyen adaylar, ÖSYM aday işlemleri sistemi (AİS) sayfasını sürekli kontrol ediyorlardı. Adayların DGS başvurusu başladı. Peki DGS başvuru kılavuzu yayınlandı mı?

DGS BAŞVURUSU NASIL YAPILIYOR?

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre; 2019 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) içi başvurular 26 Nisan 2019 tarihinde başlıyor, 8 Mayıs 2019 tarihinde ise sona erecek. DGS geç başvuru tarihi ise 21 Mayıs 2019 olarak belirlendi. 30 Haziran'da gerçekleştirilecek olan 2019 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçları ise 25 Temmuz'da açıklanacak. Başvurular https://ais.osym.gov.tr/ adresi üzerinden yapılacak.

DGS NEDİR?

Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir.

DGS'YE KİMLER GİREBİLİYOR?

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS'ye başvurabilirler.

Meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezî sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS'ye girmek zorundadırlar. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezî olarak yapılır.

Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS'ye başvuramazlar.

DGS SINAVI İÇERİĞİ NEDİR?

DGS'de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Sınav, saat 10.15'te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika olacaktır. Sınavda uygulanacak test, çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır.

DGS PUANI NASIL HESAPLANIYOR?

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir.

Son Dakika Eğitim DGS Başvuruları Başladı! 2019 DGS Başvurusu Nasıl Yapılır? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement