Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(9.10.Yeni meyve merkezi.)

09.10.2012 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(9.10.2012, FOTOĞRAF)

//////////

Yeni meyve merkezi: Hasanbeyli

OSMANİYE'nin Hasanbeyli ilçesinde kurulan meyve bahçeleri son yıllarda büyük artış gösteriyor.

Hasanbeyli Belediye Başkanı Yusuf Tozluklu, son 5 yılda yaşanan gelişme ile 4 bin 600 dekar alanda meyve üretimi yapılmaya başlandığını söyledi. İlçede 400 dekarda badem, 200 dekarda bodur elma, 600 dekarda ise zeytincilik yapıldığını belirten Başkan Tozluklu "Şu anda 102 bin kök kiraz fidanı, 45 bin zeytin, 20 bin elma ve 12 bin badem fidanımız ekili vaziyettedir. İlçemize kiraz üretiminden 2 milyon liralık bir girdisi olmaktadır" dedi. Üretilen kirazın yurt içinin yanında Rusya ve Ortadoğu ülkelerine de pazarlandığını ifade eden Tozluklu "Kiraz üreticileri birliğimiz kurulmuş durumdadır. Önümüzdeki yıl belediyemizin yer göstermesi ile birlikte soğuk hava deposu, şoklama ve paketleme faaliyetlerine başlayacağız" diye konuştu. Yapılan üretimin İlçe Tarım Müdürlüğü'nün teknik elemanlarınca sürekli kontrol edildiğini ve bu sayede kaliteli ürün elde edildiğini anlatan Başkan Tozluklu şöyle devam etti:

"Artık ürünlerin dış ve iç piyasaya satışı birlik marifeti ile yapılacak. Bu sayede daha iyi bir gelir elde edilecektir. İlçemizin en büyük gelir kaynağını kiraz oluşturmaktadır. Geçen yıl ilçe ekonomisine bir milyon 500 bin liranın üzerinde girdisi olmuş, bu yıl ise 2 milyonun üzerine çıkmıştır. Ayrıca ilçemizde badem ve bodur elma yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Yaklaşık 2 yıldır bu ürünlerden verim alınmakta ve ekim alanlarını hızlı bir şekilde arttırmaktayız."

İKİNCİ ÜRÜN DOMATES

Başkan Tozluklu, ilçede ikinci ürün olarak domates ekimi yapıldığını belirtti. Bu yıl 350 dekar alanda 2 bin ton domates yetiştirildiğini anlatan Başkan Tozluklu, bunun 400 tonunun ihraç edildiğini sözlerine ekledi.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

(9.10.2012 FOTOĞRAFLI)

////////////

GAÜN yerlileştirmeye talip

GAZİANTEP Üniversitesi (GAÜN) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan bazı parçaların üretimini rahatlıkla karşılayabileceğimizi ilgililere ilettik" dedi.

Mühendislik Fakültesi öğretim elemanları, 'Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı'nda' yüksek lisans yapan askeri personel ve sanayiciler ile birlikte Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) düzenlenen 4. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Malzeme Yerlileştirme Sergisi'ni ziyaret etti. Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın (İKA) destekleriyle savunma sanayinde kullanılan malzemelerin yerlilik oranını artırmak amacıyla düzenlenen etkinliğe özelikle makine-metal sektöründe faaliyet gösteren potansiyel üreticiler ve GAÜN öğretim elemanları ilgi gösterdi. Ziyaretten son derece memnun kaldıklarını belirten GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, "GAÜN olarak burada sergilenen ve TSK'nın envanterinde bulunan bazı parçaların üretimini rahatlıkla karşılayabileceğimizi ilgililere ilettik. Başlangıç olarak, yerlileştirme son derece doğru bir strateji. Ancak, artık teknolojiyi takip etmekten vazgeçip, teknolojinin bizi takip etmesini de sağlamak zorundayız. İleri teknolojiyi üretmekten başka çaremiz yok. Umarım en kısa zamanda kendi ürettiğimiz ileri teknolojili ürünleri sergileyebiliriz" diye konuştu.

GAZİANTEP, (DHA)

(9.10.2012)

///////////

Gaziantep'te 'Filmekimi'

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 11'inci kez düzenlenen Filmekimi 19-21 Ekim tarihleri arasında Gaziantepli sinemaseverlerle buluşacak. Usta yönetmenlerin dünyanın belli başlı festivallerinde gösterilmiş, ödüller kazanmış son yapıtlarının da aralarında bulunduğu 40'a yakın film izleyicilerin karşısına çıkacak. Film gösterimleri Gaziantep Nakıp Ali Sinemaları'nda yapılacak. Gaziantep'ten önce Bursa, İzmir, Ankara ve Erzurum'a uğrayacak Filmekimi, Gaziantep ile aynı günlerde Diyarbakırlı sinemaseverlerle buluşacak.

GAZİANTEP, (DHA)

(9.10.2012)

///////////

Aşk-ı Memnu büyüledi

MERSİN Devlet Opera ve Balesi (MDOB) 'Aşk- Memnu' operasını Mersin Kültür Merkezi'nde sahnelendi. Halit Ziya Uşaklıgil'in romanından, Tarık Günersel tarafından operaya uyarlanan, Selman Ada'nın bestelediği 'Aşk-ı Memnu' operasını yaklaşık 600 kişi izledi. Ankara Devlet Opera ve Balesi'nden Figen Kocakaya'nın rejisi ile sahnelenen eserin dekoru Nihat Kahraman, kostüm Sevtaç Demirer, ışık Tarı Deniz imzasını taşıyor. Koro şefliğini Oleg Constantınov ve Serhat Kaya'nın yaptığı eserde başlıca rolleri; Işıl Azaz, Oğuz Çimen, Barış Yanç, Hasan Berk, Mehmet Yılmaz, Funda Uyanık, Işıl Cavga Bölükbaşı, Onur Polat, Zeynep Tatlıpınar Kağnıcı, Melahat Yavuz, Hulusi Polat paylaştı

Eserde; 19'ncü yüzyılın sonunda yaşayan zengin sınıfın yaşam biçimi ve eski yaşam biçimlerinin batılı yaşam biçimi içinde çözülmesi ile oluşan sorunları, yeniden şekillenen dünya görüşleri ve sağlıksız ilişkileri anlatılmaktadır. Zengin bir İstanbul'lu olan Adnan Bey, eşinin intihar etmesi üzerine kendinden otuz yaş küçük Bihter ile evlenir. Bihter'in annesi Firdevs Hanım da zenginliği nedeniyle Adnan Bey'e ilgi duymaktadır. Bihter, evlendikten sonra Adnan Bey'in ailesi ve ev halkına uyum sağlamaya çalışırsa da bunu başaramaz. Adnan Beyin çapkın yeğeni Behlül, Bihter'i baştan çıkarmayı başarır; bu ikili arasındaki yasak aşk bir süre sonra acıya dönüşür ve mutsuz sonlanır.

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)

(9.10.2012, FOTOĞRAFLI)

//////////

İlk fidanlar toprakla buluştu

MERSİN Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında, 2012 yılı ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları kapsamındaki ilk fidanlar toprakla buluştu. Fidan dikimleri, Erdemli İşletme Müdürlüğü Toros Şefliği, Sorgun köyü Ünlük mevkisinde başladı.

Yapılan dikimleri yerinde inceleyen Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Bakanlık ve Orman Genel Müdürlüğü hedef ve politikaları çerçevesinde çalışmalar yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

"2012 yılında toplam 15 bin hektar alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yapacağız. Bu çalışmalar için yöre insanımıza 11 milyon TL harcama yapılacak olup, bunlardan sadece 2 milyon TL'sini arazide çalışan 4 binin üzerindeki orman köylüsünün istihdamına harcanacaktır. Yıl sonuna kadarki çalışmalarda 8.5 milyon adet fidan ile 1.5 milyar adet sedir tohumunu toprakla buluşturacağız."

ERDEMLİ(Mersin), (DHA)

(9.10.2012, FOTOĞRAFLI)

///////////////

32 kişi meslek sahibi oldu

OSMANİYE'de meslek edindirme kurslarını başarıyla bitiren 32 kursiyere sertifikaları verildi. Kurslar Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Osmaniye İl Müdürlüğü tarafından düzenlendı. İşkur, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve Yolbulan Baştuğ firmasının işbirliğinde vinç operatörlüğü ve çelik konstrüksiyon kursları açıldı. Kursların sertifika törenine Osmaniye Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Abdülkadir Şahin, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Süleyman Taşkın ve Müdür Yardımcısı Murat Nazım katıldı. İşkur Müdürü Abdülkadir Şahin, yaptığı konuşmada n'itelikli çalışan' olmanın önemine dikkat çekti. Kuruma bu yıl 17 iş ve meslek danışmanı atandığını ve bu sayının önümüzdeki dönemde 26'ya çıkacağını anlatan Şahin, amaçlarının halka en iyi hizmeti sunmak olduğunu kaydetti.

İbrahim EMÜL/OSMİYE, (DHA)

(9.10.2012 FOTOĞRAFLI)

////////

Mecliste gerginlik

ADANA Büyükşehir Belediyesi Meclisi toplantısı gergin anlara sahne oldu. Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın MHP'li Meclis üyesi Ahmet Aslan'ın "İlan ve Reklam Yönetmenliği'ndeki bazı maddelerin yeniden görüşülmesi" teklifini oylamadan gündem maddelerine geçmek istemesi üzerine tartışma yaşandı.

Belediye Meclis Toplantı Salonu'ndaki oturumda, Aslan yönetmelikteki bazı maddelerin esnafı zor durumda bıraktığını belirterek, Meclis Başkanlığı'na ek gündem teklifinde bulundu. Aldırmaz'ın, ek gündem maddesine ait teklifi oylamadan, "Gündem maddelerini okutuyorum" demesi üzerine, salona gergin bir hava hakim oldu. Aslan, "Siz kendinizi Meclis'in üzerinde göremezsiniz. Teklifimi oylamaya sunmak zorundasınız. Bu yaptığınız Meclis'e saygısızlık" diye tepki gösterdi.

Aldırmaz'ın teklifi oylamamak gibi bir yetkisi bulunmadığını belirten meclis üyeleri de toplu olarak salonu terketmek istedi. Grup başkan vekillerinin Aldırmaz'la görüşmesi üzerine bu girişimden vazgeçildi. Ancak, Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ve Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, bu sırada salonu terk etti. Aldırmaz, 3 grubun başkan vekillerinin ortak teklifi üzerine, İlan ve Reklam Yönetmeliği ile ilgili teklifi oylamaya sundu.

Ek gündem maddeleri oyçokluğu ile kabul edilerek, toplantıda görüşüldü. 21 maddenin görüşüldüğü meclis toplantısında, Tunus'un Ben Arous kenti ile Adana'nın kardeş şehir olmasına ilişkin teklif oy birliği ile kabul edilerek, komisyonlara gönderildi.

Can KÜÇÜKÖZKAN/ADANA, (DHA)

(9.10.2012, FOTOĞRAFLI)

//////////

Polis doğum günü kutladı

MERSİN'de çoğunlukla göçle gelen ailelerin yaşadığı bölgedeki bir okul, sıra dışı bir doğum günü kutlamasına sahne oldu.

Ersoy Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Suat Soylu'nun organizasyonunda gerçekleştirilen kutlama etkinliği, 8-G sınıfında yapıldı. 15'inci yaşına giren Gülperi Aşan adlı öğrencinin doğum günü kutlamasına Akdeniz İlçe Emniyet Müdürü Murat Esertürk, Çevik Kuvvet Şube Müdürü İbrahim Işıklı ve Özel Harekat Şube Müdürü Süleyman Gökdoğan ile çok sayıda polis memuru da katıldı.

Akdeniz İlçe Emniyet Müdürü Murat Esertürk yaptığı konuşmada, hayatta insanların seçemeyeceği bazı şeyler olduğunu dile getirerek, "İnsanlar anne babalarını, cinsiyetlerini ve doğdukları yerleri seçemezler. Ama insanların seçeceği şeyler de vardır. İnsanlar hayatında iki şeyi güzel seçmesi lazım. Bunlardan biri işi, diğeri eşidir. Eğer ufkunuz güzel olursa, hayaliniz ve amacınız güzel ise hayatınız da güzel geçer. O yüzden hayatınızda güzel hedefler koyun, güzel yerlerde olun" dedi.

Çevik Kuvvet Şube Müdürü İbrahim Işıklı da, okuldaki doğum günü kutlama davetinin, Mersin İdman Yurdu maçı sırasında karşılaştıkları öğrencilerden geldiğini belirterek, "Biz de bu daveti memnuniyetle kabul ettik" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 15'nci yaş gününü kutlayan Gülperi Aşan, doğum günü pastasını polislerle birlikte keserken, öğrenciye çeşitli hediyeler verildi.

Mustafa İNSAN/ MERSİN (DHA)

(9.10.2012)

//////////

'Kampüste caz' Gaziantep'de

AKBANK Caz Festivali, 22'nci yılında 'Kampüste Caz' konseri ile Gaziantep Üniversitesi'nde caz dünyasının ünlü isimlerini gençlerle buluşturacak.'Kampüste Caz' konserleri kapsamında 12 Ekim saat 19.00'da Barana Ft Ceyl'an Ertem, Gaziantep Üniversitesi'nde sahne alacak. Sanatçı, 8 - 18 Ekim tarihleri arasında İstanbul'un yanı sıra 9 şehirde toplam 14 üniversitede cazın coşkusunu ve heyecanını üniversiteli gençlerle buluşturacak. 'Kampüste Caz' konserlerinde, Elif Çağlar, Çağrı Sertel, Behsat Üvez ile Hollandalı saz ustası Steven Kamperman'dan oluşan Barana grubu, vokalde Türk cazının genç yeteneklerinden Ceylan Ertem eşliğinde performans sergileyecek.

GAZİANTEP, (DHA)

(9.10.2012)

/////////

Adana'da tango haftası

ADANA'da Casa de la Danza Dans Evi tarafından tango haftası düzenleniyor. Dans evinin sahibi Burcu Doruk, 12-13-14 Ekim tarihlerinde düzenlenecek tango haftasında dans gösterilerinin yanı sıra atölye çalışmaları da yapılacağını söyledi. Dünyaca ünlü dans hocalarının Adanalı dans tutkunlarına eğitim vereceğini ifade eden Doruk " Arjantin'den Pelin ve Miguel Calvo, İstanbul'dan Utku Küley ve Julia Lopatka, Ankara'dan Murat Gürmen ve maestro DJ Ali Işıklı etkinliklere katılacak. Ali Işıklı plakları ile programın müziğini hazırlayacak" dedi. Burcu Doruk, etkinlik boyunca her gün dans evinde dans dersleri verileceğini, tango gecelerinin ise 12 ve 13 Ekim'de saat 21.30'da Tenis Dağcılık ve Spor Kulübü tesislerinde gerçekleştirileceğini kaydetti. Doruk, Adanalıları, Samsun Seren ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek tango haftasına katılmaya davet etti.

ADANA,(DHA)

////////////

Velilerden klima protestosu

ADANA'nın merkez Seyhan ilçesi Pınar mahallesinde bulunan ve yaklaşık bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü Dede Korkut İlköğretim Okulu, öğrenci velilerinin protestosuna sahne oldu. Okul binasının elektrik aksamında sorun olduğunu söyleyen öğrenci velileri, bu yüzden klimaların çalıştırılmadığını savunarak tepki gösterdi. Sorunu TEDAŞ yetkililerine de ilettiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını ifade eden veliler, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerini göreve çağırdı.

Yiğit İNANÇ/ADANA(DHA)

(9.10.2012)

////////////

Karacaoğlan Yazı Bayramı amacına ulaştı

ADANA İl Halk Kütüphanesi Müdürü Selim Arslan, Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi'nde düzenlenen 1. Karacaoğlan Yazı Bayramı etkinliklerinin yoğun bir ilgiyle karşılaştığını ve amacına ulaştığını söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu tarafından organize edilen etkinliklerinin sergi açılışı ile başladığını ve Adanalılardan büyük ilgi gördüğünü belirten Arslan, "Adanalılar'ın kültür, sanat ve edebiyata olan ilgileri bizleri çok mutlu ediyor. Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi açıldığı günden bu yana yaptığı etkinliklerle Adanalıların adeta uğrak yeri haline geldi" dedi.

Açılışını Kültür ve Turizm Müdür Vekili Nuh Yıldız ile Adanalı ünlü hattat Etem Çalışkan'ın birlikte yaptığı bayram etkinliklerinin bir hafta sürdüğünü ifade eden, şöyle devam etti:

"Bayram etkinlikleri içersinde' Toroslar'ın Çiçeği Karacaoğlan Sergisi' adlı sergi de açıldı. Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu Doğa Gurubu üyeleri S. Haluk Uygur, A. Hadi Ak, Ayşe Kutlu, Erdem Şimşek, Fadime Kara, Gülsüm Ünal, Mehmet Dilci, Nevis Limon, Onur Bilen, Ozan Gözüyeşil, Özden Özgür Onar, Sinan Sivri ve Tansu Hastürk'ün yaptığı resimlerin yer aldığı sergide Toros çiçeklerinin üzerine Hattat Etem Çalışkan Karacaoğlan ezgilerini kaligrafik olarak yazdı ve davetliler tarafından büyük beğeniyle izlendi."

Aslan, etkinlikler kapsamındaki 'Etem Çalışkan ile Yazı Dersleri'ne ilköğretim, lise ve üniversite düzeyinde çok sayıda öğrenci ile öğretmenin katıldığını sözlerine ekledi.

ADANA,(DHA) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement