Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(25.2.ADANA Valisi Hüseyin Avni Coş, hastane bahçesinde kalan Suriyeli aileye sahip çıktı.)

25.02.2013 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(25.2.2013, FOTOĞRAF)

////////

Vali Coş, mağdur Suriyeli aileye sahip çıktı

ADANA Valisi Hüseyin Avni Coş, hastane bahçesinde kalan Suriyeli aileye sahip çıktı. Ailenin, uygun bir ev bulunana kadar çadırkente yerleştirilmesi sağlayan Coş, ihtiyaçlarının karşılanması yönünde talimat verdi.

Vali Coş, valiliğe gelerek yetkililerden yardım isteyen Suriyeli 32 yaşındaki Besil Haydar, eşi 22 yaşındaki Nura Mahzun ve yüzleri yanık olan 2 çocuğunu makamında kabul etti. Coş, Suriye'deki iç çatışmada yaralanan ve tedavileri için getirildikleri Adana'da kaldıkları çadır kentten ayrılarak hastane bahçesinde kalan ailenin durumu hakkında bilgi aldı.

Halep'in Yazıbağ bölgesinde oturduklarını söyleyen baba Besil Haydar, evlerinin 2 ay önce hava saldırısına hedef olduğunu, çocukları 2 yaşındaki Rahaf Haydar ile 1 yaşındaki Haydar Besil'in yaralandığını söyledi. Çocuklarını Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne getirdiklerini belirten Haydar, daha sonraki gelişmeleri şöyle anlattı:

"Burada çocuklarımızı tedavi altına aldılar. Bir süre sonra Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Seyhan Uygulama Merkezi'ne sevk ettiler. Rahaf Haydar'ın iki el parmakları kesildi. Çocuklarımın yüzündeki yanıkların tedavisi yapıldıktan sonra bizi Adana'daki çadır kentte yerleştirdiler. Bir süre orada kaldıktan sonra ülkemize dönmek için kendi isteğimizle kamptan ayrıldık. Adana otogarına gittik. Burada polis ve sağlık ekipleri bizi fark ederek müdahale etti. Ambulansla TOKİ Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldük. Çocuklarımız yeniden tedavi altına alındı. Tedavimiz bittikten sonra taburcu edildik ama ne yapacağımızı bilemediğimiz için hastanenin parkında kalmaya başladık. Bir vatandaşın yönlendirmesiyle valiliğe geldik."

Yeni bir yaşam kurmak için Türkiye'ye geldiklerini ifade eden anne Nura Mahzum ise, şunları söyledi: "İki ay öncesine kadar kendi halinde yaşam süren bir aileydik. İki yavrumuz vardı, bir de bebek bekliyorduk. Tek istediğimiz başımızı sokacak bir ev, eşimin çalışabileceği bir iş. Güzel kızım başına gelenlere anlam veremiyor. Parmaklarının geri geleceğini sanıyor. Ama, yüzünü hala görmedi, üzülmesin diye aynalardan uzak tutuyorum."

Aile ile yakından ilgilenen Vali Coş ise çocuklara şeker ve oyuncak verdi. Görüşme sonrasında aile uygun bir ev bulunana kadar çadırkente yerleştirilmek üzere valilikten ayrıldı.

Çilem ANITKAN/ ADANA, (DHA)

(25.2.2013, FOTOĞRAF)

///////////

ÇKA'dan KKTC'ye 14 milyon TL

ÇUKUROVA Kalkınma Ajansı'ndan (ÇKA) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) '2013 Yılı Kısmı Hibe Destek Programları' kapsamında 14 milyon TL kaynak aktarılacak. Konuyla ilgili protokol KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ve Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak'ın katılımıyla KKTC Başbakanlığında imzalandı.

ŞARBAK: AB KRİTERLERİ UYGULUYORUZ

Toplantıda konuşan ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, destek verdikleri projelerde Avrupa Birliği (AB) kriterlerinin uygulandığını söyledi. Şarbak, Ajans olarak kabul gören projeleri izleyip gerekli değerlendirmeleri yaptıklarını belirterek şu bilgileri verdi:

"Geçen yıl ilk kez uygulanan Kısmi Hibe Programı'nda projelerin yüzde 50'lik kısmı hibe edilirken, geriye kalan yüzde 50'lik kısım proje sahibi tarafından karşılanıyor. Yakalanan başarı nedeniyle programa bu yıl da devam etme kararı alındı. İlk olarak tarımla başlayan ve daha sonra turizm ve sanayi sektörünü de kapsayacak şekilde genişletilen programla, 2012 yılında toplam 9.7 milyon TL'lik yarım hibe, eş finansmanla birlikte toplam 19 milyon TL'lik katma değer yaratıldı. Bu yıl tarım, turizm ve sanayi sektörlerine toplamda 14 milyon TL yarı hibe sağlayacak programın, proje sahiplerinin eş finansmanlarıyla birlikte 28 milyon TL'lik katma değer yaratması öngörülüyor.

Yarı Hibe Destek Programı'na, geçen yıldan farklı olarak bu yıl bilişim sektörü de dahil edildi."

BAKAN AKSUN: VERİMLİLİK ARTACAK

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise konuşmasında, hedeflerinin üretimde katma değerin ve verimlilik artışının sağlanması olduğunu vurguladı. Atun, sanayi sektöründe bu yıl özellikle tarımsal yerli ürünlerin sanayiye dönüşümünün desteklendiği projelere katkı sağlayacaklarını belirtti.

BAŞBAKAN KÜÇÜK: EKONOMİ GÜÇLENECEK

KKTC Başbakanı İrsen Küçük de amaçlarının KKTC ekonomisini daha güçlü hale getirmek olduğuna dikkat çekti. Cari harcamaların azalır bir şekilde sürdürülmesi ve artan kaynakların ekonomiye kanalize edilmesini öngören bu çalışmaların önemli olduğunu söyleyen Başbakan Küçük, önümüzdeki 3 yılda Anavatan Türkiye'nin öngördüğü katkının 3 milyar 300 milyon TL olduğunu kaydetti. Başbakan, KKTC'nin küçük bir ülke olması ve bazı izolasyonlar altında bulunmasına rağmen, rekabet edebilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

ADANA,(DHA)

///////////

Kadın girişimcilere destek

HATAY Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD) Başkanı Dilek Karadeniz, yeni kadın girişimciler oluşturmayı hedeflediklerini, buna yönelik kadınlara yönelik girişimcilik bilgilendirme toplantılarına devam edeceklerini söyledi. Dilek Karadeniz, hayırsever Yılmaz Nurlu'nun organizasyonuyla Yılmaz Nurlu İlköğretim Okulu velilerine konuyla ilgili sunum yaptı. Çalışan kadın sayısını artırmayı, yeni girişimciler oluşturmayı hedeflediklerini belirten Karadeniz, kadınlara iyi oldukları konularda eğitim almalarını, kurslara gitmelerini önerdi. Antakyalı kadınlarının ihtiyaç duydukları konularda derneği başvurabileceğini vurgulayan Karadeniz, girişimciliğe her türlü desteği verdiklerini ifade etti.

Okul velileri ve mahalede yaşayan kadınların yoğun ilgi gösterdiği sunumda, KAGİD üyelerinden işkadınları Belgin Ünal, Hülya Gümüş ve Serpil Nurlu da tecrübelerini anlattı.

HATAY,(DHA)

(25.2.2013 FOTOĞRAFLI)

/////////////

Osmaniye'de Çelik-İş yetki belgesini aldı

TÜRKİYE Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (HAK-İŞ) bağlı Çelik-İş Sendikası, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi A.Ş'de toplu iş sözleşmesi yapmak için yetki belgesi aldı.

Sendikanın Osmaniye Temsilciliği'nde basın toplantısı düzenleyen Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, "Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan, bölgenin güzide kuruluşlarından, Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi A.Ş'de uzun bir süre işçilerle beraber yürüttüğümüz örgütlenme çalışmaları, başarıyla sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yaptığımız başvuru sonucunda, Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi A.Ş'de yetkili sendikanın Çelik-İş Sendikası olduğu tespit edilmiştir. Sendikamıza ve üyelerimize hayırlı uğurlu olsun" dedi. Sendikasının Osmaniye'de temsilcilik açmasından itibaren Bölge Temsilcisi Mehmet Gündüz ve ekibinin başarılı çalışmalar yaptığını belirten Gül, "Nihayet bu çalışmaların meyvesini aldık. Sayın Gündüz ve ekibine çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra, Osmaniye'de sendikamızın şubesini de oluşturacağız" diye konuştu.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

(25.2.2013, FOTOĞRAFLI)

//////////////////

Okul yolunda üst geçit isyanı

MERSİN'in merkez Akdeniz İlçesi Kurdali Mahallesi'nin en kalabalık ve işlek caddesindeki okul yoluna üst geçit yapılmaması nedeniyle yaşanan trafik kazaları, öğrenci velilerini isyan ettirdi.

Mahalle sakinleri, sık sık can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturan Okan Merkezi Bulvarı'na üst geçit istiyor. Yaşanan kazanlar nedeniyle öğrenci velileri hareket geçerek, hem Akdeniz Belediyesi, hem de Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Valiliği'ne dilekçe verdi. 3 yıldır sürekli verilen dilekçeye rağmen, bulvara üst geçit yapılmaması vatandaşların tepkisine yol açtı. Okuldan evine dönmek üzere korkuluk ve refüj olmayan yolda, karşıdan karşıya geçen öğrenciler, üst geçit olmadığı için, okul çıkış saatinin trafiğin yoğun olduğu saatlere denk gelmesinden dolayı tehlikeli anlar yaşıyor. Haftada 2-3 öğrenciye araçların çarptığını öne süren veliler, bu durum karşısında izleyici kalan yetkililerin biran önce harekete geçmesini istedi. Yolda trafik ışıklarının olmamasından da yakınan veliler, "Okul yolu mu? Yoksa Ölüm yolu mu?" diyerek tepkilerini dile getirdi. Çocuklarının can güvenliği için trafik ışıklarının dahi bulunmadığı bir yol üzerinde, üst geçidin şart olduğunu vurgulayan inşaat işçisi Mikail Güner, "Burası, çok işlek ve okulların dağıldığı saatlerde, aşırı trafiğin olduğu bir bölge. Ben bu saatleri her zaman korku dolu yaşamak zorunda değilim. İşyerinde olduğum için kızımı annesi gidip alıyor. Okuldan telefon geldiği zaman bir içimi kötü bir his kaplıyor. Yaşamış olduğumuz duyguları kimse bilemez. Okul yolu mu? Ölüm yolu mu? Belli değil. Her geçen gün, kazalar artıyor" diye konuştu.

Serkan AVCI/ MERSİN,(DHA)

(25.2.2013, FOTOĞRAF)

//////////////////

Öğrenciye ev yemekli destek

MERSİN'in merkez ilçe Yenişehir Kent Konseyi Kadın Meclisi Çalışma Grubu üyeleri, evlerinde hazırladıkları yemekleri satarak, yoksul öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

Yenişehir Kent Konseyi Kadın Meclisi Çalışma Grubu, Kent Konseyi binasında gönüllülük esası çerçevesinde, her gün evlerinde hazırladıkları ev yemeklerini, hafta içi 11.00-14.00 saatleri arasında belediye çalışanları ile öğrencilere kar amacı gütmeden satıyor. Kadınlar, elde edilen gelirlerle Yenişehir'de yaşayan yoksul öğrencilerin ihtiyaçları karşılanıyor.

Toplumsal projeler üretmeye devam edeceklerini belirten Kadın Meclisi Çalışma Grubu üyeleri, "Bu projeler arasında, 23 Nisan'da 'Atatürk ve Çocuk' konulu resim yarışması düzenlemek, naylon poşetlerin kullanılmasına son vererek, file kullanılmasını sağlayarak, doğayı korumak amaçlı, 'File Örme Kursu', Çevre Mühendisleri Odası ile ortaklaşa yapılacak 'Atık Pil Toplama Kutuları Dağıtımı' yer alıyor. Bunun yanında Mersin Diş Hekimleri Odası ile ortaklaşa yapılan, ilkokul öğrencilerine yönelik ağız ve diş sağlığı eğitim projesi de devam etmektedir" dedi.

MERSİN, (DHA)

(25.2.2013, FOTOĞRAFLI)

////////////

Öğretmen ve öğrencilerden karma sergi

MERSİN Ticaret Meslek Lisesi'nde Biyoloji Öğretmeni olan Sunay Özdemir, öğrencileriyle birlikte yaptığı eserlerden oluşan karma sergisini açtı.

İçel Sanat Kulübü'nde açılın sergiye, Mezitli Lions Grubu, MTML Müdür ve Müdür muavinleri, Okul Aile Birliği üyeleri ve çok sayıda sanatsever katıldı. Sergi açılışında konuşan Özdemir, "Yağlı boya tekniğiyle yapmış olduğumuz eserlerde, serbest bir çalışma tekniği mevcut. Sergimizde, okulumuzda öğrenim gören öğrencilerinin de yapmış olduğu eserler var. Çok kısa bir süre zarfında ortaya çıkardığımız bu eserleri, hafta da 6 ders saatinde yaptığımız çalışmalarla tuvale taşıdık. Yaptığınız işi sevmek, bu vesileyle zevk almak işin aslında sizi rahata erdiren kısmı. İstek olduktan sonra, zor diye bir şey yok. Bir biyoloji öğretmeni olarak, resim yapmayı çok seviyorum. Öğrencilerimin emekleri ve isteklerinden ötürü de onlara çok teşekkür ediyorum" dedi. 39 eserin bulunduğu sergi bugün sona erecek.

Serkan AVCI/ MERSIN, (DHA)

(25.2.2013)

////////////////

Polisten yatalak hastaya yardım eli

TARSUS'ta tekerlekli sandalyeye ihtiyacı bulunan yatalak hasta Tayyar Yıldıran'a polis yardım eli uzattı.

Tekke Mahallesi'ndeki evinde yatalak olan ve tekerlekli sandalye ihtiyacı bulunan Tayyar Yıldıran'ın (80) durumunu tespit eden Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Amirliği ekipleri, hastaya tekerlekli sandalye ve seyyar klozet hediye etti. Yıldıran, bundan sonra evlerine yakın olan hastaneye, tekerlekli sandalye sayesinde rahat gedebileceğini belirtti. Yıldıran, Toplum Destekli Polislik çalışanlarına ve özelle sorunlarıyla yakından ilgilenen İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Aksoy'a teşekkür etti.

Tolunay DUMAN/ TARSUS(Mersin),(DHA)

(25.2.2013, FOTOĞRAFLI)

/////////////////////

'Kalkınma hırsıyla doğa talan edilecek'

ADANA'da kendilerini 'Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi' üyesi olarak tanıtan 17 kişi, hazırlanmakta olan 'Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Yasa Tasarısı'nın, kalkınmacılık hırsıyla, doğanın talan edilmesinin önünü açacağını ileri sürdü.

Abidin Dino Parkı'nda toplanan, aralarında avukat ve hekimlerin de bulunduğu grup, basın açıklaması yaparak, yasaya tepki gösterdi. Grup adına açıklamayı okuyan Peri Nacar, "Bu tasarı, yakında TBMM Genel Kurulu'na gelecek. Tasarının genel kuruldan geçmesi, doğa yıkımının yasalaşması anlamına geliyor" dedi. Nacar "Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak, kalkınmacılık hırsı ile doğanın talanının önünü açan bu yasa tasarısına karşıyız. Doğal SİT alanları, bu tasarı yasalaşırsa, korunan alan olmaktan tamamen çıkacaktır" diye konuştu.

'Tabiat kanununu geri çekin', 'Doğanın sınırlarını siyasetçiler çizemez' ve 'Tabiatı bu yasadan koruyun' yazılı pankart ve döviz açan grup basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

Mehmet KAYMAK/ADANA,(DHA)

MKA(CK) (25.2.2013/FOTOĞRAF)

/////

Sarıçam'ın köy muhtarları bilgilendirildi

ADANA'nın merkez Sarıçam İlçe Belediyesi'nde, yeni yasa ile mahalle statüsü kazanan 30 köyün muhtarlarına bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Sarıçam Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Kocadurmuş ve Yazı İşleri Müdürü Bülent Yavuz, muhtarlara yeni yasanın getirdiği düzenlemeler konusunda bilgi verdi. Başkan Yardımcısı Mustafa Kacadurmuş, bir süre önce TBMM tarafından kabul edilen Büyükşehir Belediye Kanunu ile tüm köylerin mahalle statüsüne kavuştuğunu hatırlattı. 2014'ten itibaren bu köylerin tüm hizmetlerini ilçe ve büyükşehir belediyesinden alacaklarına dikkat çeken Kacadurmuş şunları söyledi: "Şimdiden bir hazırlık çalışması yapıyoruz. Yasanının verdiği yetki ile köyler tüzel kişiliklerini yitirdi ve mahalle statüsü kazandı. Bu nedenle kamuya ait hizmetlerin ve varsa binaların ilgili mal varlıklarının sayım ve devri yapılacak. Muhtarlarımıza yasal süreyi hatırlatarak, bundan sonra neler yapılması gerektiği hakkında bilgi verdik."

ADANA,(DHA) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement