Dha Ankara- 91 Hava Harp Okulu Öğrencisinin Yargılanmasına Başlandı - Son Dakika
Güncel

Dha Ankara- 91 Hava Harp Okulu Öğrencisinin Yargılanmasına Başlandı

15 Temmuz darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan, dava açıldıktan sonra Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılan 91 Hava Harp Okulu öğrencisi ile tutuklu iki komutanın yargılanmasına başlandı.

09.05.2017 15:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

15 Temmuz darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan, dava açıldıktan sonra Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılan 91 Hava Harp Okulu öğrencisi ile tutuklu iki komutanın yargılanmasına başlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe soruşturmasına yönelik yapılan soruşturmada, darbe girişiminden 4 gün önce İstanbul'dan Ankara'ya paraşüt eğitim için gelen 142 öğrenci ve komutanları hakkında iki ayrı dava açıldı. Darbe gecesi konakladıkları Kara Harp Komutanlığı'ndan helikopterlerle Etimesgut'a intikalleri sağlanan 91 öğrenci ile komutanları Yüzbaşı Kenan Baştuğ ile Hava Harp Okulu Alay Komutanı Albay Hüseyin Ergezen'in yargılanmasına Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Etimesgut'a götürülmeyerek Kara Harp Okulu'nda kalan 51 öğrencinin yargılandığı dava geçtiğimiz ay aynı mahkemede görülmüştü.

BİR ÖĞRENCİ EĞİTİM SIRASINDA YARALANDIĞI İÇİN HAKKINDA DAVA AÇILMADI

Kayıtlara göre, 11 Temmuz 2016'da, İstanbul'dan Ankara'ya paraşüt eğitimi için, Yüzbaşı Kenan Başbuğ'un komutasında 143 öğrenci geldi. Duruşma sırasında Mahkeme Başkanı, Yüzbaşı Kenan Başbuğ'a iki ayrı davada yargılanan öğrenci sayısının 142 olduğunu hatırlatarak bir öğrencinin akıbetini sordu. Sanık Başbuğ, bir öğrencinin eğitim sırasında ayağını kırdığını ve darbe gecesi hastanede olduğu için soruşturmaya dahil edilmediğini belirtti.

HAVA HARP OKULU ALAY KOMUTANI ERGEZEN SAVUNMA YAPTI

İddianamede, darbe girişimi faaliyetleri kapsamında öğrencilerin Ankara'ya götürüldüğü ve bu kapsamda emri vermekle suçlanan eski Hava Harp Okulu Alay Komutanı Albay Hüseyin Ergezen, duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinde SEGBİS aracılığıyla bağlandı. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Ergezen, paraşüt eğitimi ile ilgili konunun kendilerini aşan bir emir olduğunu belirtti. Ergezen, FETÖ üyeliğini asla kabul etmediğini belirterek, "Arkadaşlarımızı Ankara'ya darbe yapmak için göndermemiz söz konusu değildir. Bu konuda ne yetki ne de imzam bulunmamaktadır" diye konuştu.

YEĞENİMİN ORTAĞININ ÖKSÜZ'ÜN KARDEŞİYLE EVLİ OLUP OLMADIĞINI BİLMİYORUM

İfadesinin ardından mahkeme başkanının iddianamede kendisiyle ilgili suçlamaları yanıtlayan Ergezen, "Yeğenimin çalıştığı yerin ortağının FETÖ'nün Hava kuvvetleri imamı olduğu ileri sürülen firari Adil Öksüz'ün kardeşiyle evli olup olmadığını bilmiyorum. Durumu ne ağabeyime ne de yeğenime sormadım. Ne yeğenimin çalıştığı yeri biliyorum ne de ortağını tanırım" dedi. Eşinin KPSS soruşturmasında şüphelisi olmasını da sorulan Ergezen, "Bu durumu anlamıyorum. Eşim çok sıkı bir çalışmanın ardından KPSS'den yüksek puan aldı" diye yanıtladı.

ÖĞRENCİLERİN EMNİYETLİ BİR YERE GÖTÜRÜLMESİNİ İSTEDİM

Darbe girişimini 16 Temmuz saat 02.00 sıralarında öğrendiğini ve bunun üzerine öğrencilerle birlikte Ankara'ya giden Yüzbaşı Kenan Baştuğ'u telefonla aradığını anlatan Ergezen, "Her hangi bir olaya karışmamalarını ve öğrencilerin emniyetli bir yere götürülmesini istedim" dedi.

ABİDİN ÜNAL TANIK OLARAK DİNLENSİN

Sanık Ergezen'in avukatı da öğrencilerin Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal'ın talimatıyla Ankara'ya geldiğini savunarak, Ünal'ın tanık olarak dinlenmesini talep etti.

ÖĞRENCİLERİN SAHİP ÇIKTIĞI KOMUTAN KONUŞTU

Ergezen'in ardından 143 öğrenci ile birlikte Ankara'ya gelen Yüzbaşı Kenan Baştuğ ifade verdi. 51 öğrencinin yargılandığı davada adı sık sık geçen ve öğrencilerin, "Komutanımız olayların bizimle alakası yok gidip uyuyun", "Komutanımız bizi helikoptere bindirmek isteyen darbeci askerlere karşı geldi" şeklinde hakkında ifadeler verdiği Kenan Baştuğ, suçlamaları kabul etmedi. Darbe gecesi tüm öğrencileri gazinoya topladığını belirten Baştuğ şunları söyledi: "Gazinoda yoklama aldım. Bütün öğrencilerim oradaydı. Darbe haberlerini görünce öğrencilere gazinodan ayrılmamalarını söyledim. Benim yanımda güvende olacaklarını düşündüm. İlerleyen saatlerde hücum yelekli bazı subayların bulunduğumuz binaya girip çıktıklarını gördüm. Uçakların alçak uçuşu sırasında sonik patlamalardan gazinonun camları kırıldı. Bunun üzerine öğrencilerin gazinodan çıkmalarını istedim. Koridorda öğrencilere 'arkadaşlar bizim dışımızda bir şeyler oluyor. Güvenliğiniz için odalarınıza girin. Odanıza kimseyi almayın. Benim dışımda kimseden emir almayın' dedim."

KOMUTAN CEP TELEFONUNDAN BENİ ARADI

Gelişmeleri takip ettiği sırada, saat 01.30 sıralarında Hava Harp Okulu Okul Komutanı Albay Hüseyin Ergezen'in kendisini aradığını belirten Baştuğ, "Komutan öğrencilerin durumunu sordu. Bende olup biteni anlattım. Kendisi bana 'nereye başvurmanız gerekiyorsa başvurun Etimesgut'a geçin. Biz sizi oradan aldırırız' şeklinde emir verdi. Ben de öğrencilere eşyalarını hazırlamalarını ve Etimesgut'a gideceğimiz haberini gönderdim" dedi.

ÖĞRENCİLERE SİLAH DAĞITMAK İSTEDİLER ANCAK BEN KARŞI GELDİM

Nöbetçi amirle görüştükten sonra öğrencileri içtima alanında topladığını ve nakil için otobüs beklemeye başladıklarını anlatan Baştuğ, "Bir süre bekledik ama araçlar gelmedi. Bu sırada iki binbaşı ve bir yarbay yanımıza geldi. Bana ve öğrencilere silah dağıtılmasını söyledi. Ben bunu kesinlikle reddettim. Bu tavrımdan sonra gergin bir şekilde yanımızdan ayrıldılar. Bir süre sonra iki helikopter indi. Biraz önceki iki binbaşı kaba bir şekilde helikoptere binmemizi emretti. Biz helikoptere binmeyi reddettik. Bunun üzerine gerginlik daha da arttı. Bu tartışmalar sırasında fırsat bularak komutanımızı aradım. Kendisine durumu anlattım. Komutan bize helikoptere binerek Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üst Komutanlığına gitmemizi istedi. İki helikopter 6 sorti yaptı. 91 öğrencinin daha güvenli olan Etimesgut'a nakli sağlandı. 51 öğrenci ise orada kaldı. Tartışma sırasında bir subayın baş işaretiyle silahlı kursiyerlerin, öğrencilerimin etrafını sardığını hatırlıyorum. İkinci grupta ben de helikoptere bindim. Bütün bu olanlardan Hava Kuvvetleri Komutanı dahil, komuta kademesi haberdar edildi" şeklinde konuştu.

İfadesinde FETÖ üyeliği ve darbe girişimi suçlamalarını kabul etmeyen Baştuğ, mahkeme başkanının sorusu üzerine hiçbir öğrenciye o gece 'telefonlarınızı kapatın' emri vermediğini söyledi.

Duruşma, öğrencilerin savunmalarıyla devam ediyor.

Haber: Özkan ARSLAN/ANKARA,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Ankara- 91 Hava Harp Okulu Öğrencisinin Yargılanmasına Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement