Dha Ankara-  Beştepe'de Türkiye- Rusya- İran Üçlü Suriye Zirvesi - (2) - Son Dakika
Güncel

Dha Ankara-  Beştepe'de Türkiye- Rusya- İran Üçlü Suriye Zirvesi - (2)

PUTİN: SÖZDE DEĞİL, SOMUT BİR ŞEKİLDE ADIM ATSINLARYapılan açıklamanın ardından üç lider daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

04.04.2018 18:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PUTİN: SÖZDE DEĞİL, SOMUT BİR ŞEKİLDE ADIM ATSINLAR

Yapılan açıklamanın ardından üç lider daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Defalarca Suriye'nin siyasi süreçten bahsediliyordu. Şu anda ekonomik süreçle ilgili soru sormak istiyorum. Rusya yılbaşında yol haritası imzaladı enerji altyapısının kurulmasına yönelik. Şu anda Suriye'nin ekonomik ve enerji altyapısının kurulmasıyla ilgili bir proje var mı? Buna yönelik diğer ülkeler de adım atıyor mu?" sorusuna, Putin şöyle cevap verdi: Ben tam olarak anlayamadım ne sorduğunuzu. İnsanların normal yaşam koşullarını sağlamak lazım. Dışarıdan yatırım olmadan bu sağlanamaz. Bütün ülkelere de sesleniyorum. Sözde değil somut bir şekilde adım atsınlar ama Rusya İran ve Türkiye'den başka kimse adım atmıyor. Çok kısıtlı insani yardım miktarları gönderiliyor. Herkes Suriye'nin altyapısını üst yapısını tesis etmeye katılmalıdır."

RUHANİ: BARIŞ DESTEKLEYEN ÜLKELERİN HEDEFLERİNE ULAŞMASINI İSTİYORUZ

Bir diğer gazetecinin, "İran ve Türkiye'nin resmi hükümetlerinin sabotajlara karşı tutumları nasıl olacak?" şeklindeki sorusuna Ruhani, şöyle cevap verdi: "Bizim bugüne kadar gördüğümüz şudur ki, Amerikalılar ve İsraillilerin başarılı olamadıklarıdır. Teröristleri hakim etmek istiyorlardı. Kendi menfaatlerini güdüyorlardı. Bugüne kadar her ne kadar ki Suriye halkı için büyük sorunlar yaratmış olsalar da başarılı olduklarını söyleyemeyiz. Bölgemizin haritası hiçbir şekilde değişmemeli ve halkların, düşünceleri ve istekleri kendi ülkelerinin geleceğini şekillendirmek için yol göstermelidir. Biz aynı ilkeleri savunuyoruz. Çabamız bölgemizin düşmanlarını, bölgenin bölünmesi amaçlarında başarılı olmamalarıdır. Biz yakın zamanda bölgenin güvenliğinin sağlandığını görmek istiyoruz ve barışı destekleyen bütün dünya ülkeleri ve başta bugün burada bulunan üç ülkenin hedeflerine ulaşmalarını diliyoruz."

ERDOĞAN: SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ BİZİM OLMAZSA OLMAZIMIZDIR

Aynı soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şu şekilde cevap verdi: "Suriye'nin toprak bütünlüğü bizim olmazsa olmazımızdır. Birilerinin kendilerine göre yapmış olduğu parselasyonlar bize göre değildir. Biz bu toprak ameliyatlarına sıcak bakmıyoruz. Fakat bütün bunlarla beraber terörizmin bunu bir fırsata dönüştürüp, Suriye'nin ülkemize tacizde bulunmasına da özellikle fırsat vermeyi asla kabul etmemiz mümkün değil. Çünkü burada bizim durumumuzda olan bir ikinci ülke yok. Biz Suriye'ye sınır bir ülkeyiz. Dolayısıyla bütün tacizler bugüne kadar ülkemize yapılmıştır. Bunda durmak bilmemişlerdir ve 100'e aşkın roket atışı yapılmıştır, 100'ü aşkın vatandaşımız şehit olmuştur. Biz hep sabır sabır. Artık yetti demişizdir ve ondan sonra da teröristlere karşı önce Cerablus, ondan sonra da Zeytin Dalı harekatıyla bölgedeki bu harekatı gerçekleştirmek zorunda kaldık. Şunun bilinmesini özellikle istiyoruz. Bu bir inşa ve ihya hareketidir. Bölgede gerek Rusya gerek İran Astana sürecinin garantörleri olarak başlayan sureci de emin adımlarla yürüteceğiz. Astana'yı hiçbir zaman Cenevre'ye alternatif demektir. Alternatifidir diyorlarsa ona da söyleyeceğimiz sözümüz yok. Ama bizim netice alma mecburiyetimiz var. Burada insanlar ölüyor. En son Doğu Guta'da meydana gelenleri gördük. Yavruların nasıl acımasızca öldürüldüğünü gördüm. Ben kucağıma 6 aylık çocuğu aldığımız zaman bizim yüreklerimiz parçalanıyor, biz babayız. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanıyız, buna dayanabilmek için herhalde insan olmamak gerekir diye düşünüyorum."

RUHANİ'DEN ABD'NİN SURİYE'DEN ÇEKİLECEĞİ İDDİASINA YANIT

"Amerikalı yetkililer Suriye'den çıkacaklarını söylediler. Amerika'nın oradaki varlığı bu zirveyi etkileyeceğini düşünerek, Amerika'nın oradaki varlığını nasıl değerlendiriyorsunuz? Çekilmeleri mutluluk kaynağı olabilir mi?" sorusuna Ruhani şöyle cevap verdi:

"Amerikalılar her gün bir şey söylüyor. Mevcut Amerikan hükümetinin ne sözlerine ne de vaatlerine güvenebiliyoruz. Çünkü onlar kendilerinden belli bir görüntü gösterdiler. Biz Suriye'den çıkmak istiyoruz dediler ama daha sonra anlaşıldı ki onlar para peşindeler. Arap ülkelerine diyorlar ki; bize para verirseniz Suriye'de kalacağız. Anlaşılıyor ki, Suriye'de kalacaklar ve para alacaklar."

YENİ OPERASYON SORUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni operasyonlar beklemeli miyiz? Olası operasyonları liderler zirvesinde ele alma imkanınız oldu mu?" sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Teröristle mücadele, terörle mücadele zamanlaması yapılan bir süreç değildir. Yok olduğu zaman zaten huzura erersiniz ama terörün olduğu teröristin olduğu bir yerde de devlete düşen görev tüm güvenlik güçleriyle mücadeleyi sürdürmektir."

Üç lider toplantının ardından el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi.

Görüntü dökümü

-Yapılan konuşmalar

-Detaylar

Mustafa TURAPOĞLU-Gökhan CEYLAN/ANKARA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Ankara-  Beştepe'de Türkiye- Rusya- İran Üçlü Suriye Zirvesi - (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement