Dha Ankara - Engin Altay'dan, Irak'taki Referanduma İlişkin 9 Öneri - Son Dakika
Güncel

Dha Ankara - Engin Altay'dan, Irak'taki Referanduma İlişkin 9 Öneri

Dha Ankara - Engin Altay\'dan, Irak\'taki Referanduma İlişkin 9 Öneri

Suriye ve Irak tezkeresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkere görüşmelerinde şahıs adına konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye'nin yapması gerekenin Irak'ta çatışmasızlık ortamına hizmet etmek olduğunu kaydederek 9 maddede önerilerini sundu.

23.09.2017 21:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye ve Irak tezkeresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkere görüşmelerinde şahıs adına konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye'nin yapması gerekenin Irak'ta çatışmasızlık ortamına hizmet etmek olduğunu kaydederek 9 maddede önerilerini sundu.

Altay şunları söyledi:

"Her Kürt'e terörist gözüyle bakamazsınız. Bütün Kürtleri Hükümete söylüyorum kriminalize edemezsiniz. Bunlar Türkiye'yi böler, kutuplaştırır, kamplaştırır, ayrıştırır; bunlara gerek yok. Yeri geliyor, 80 milyon diyoruz, birlik beraberlik diyoruz. Bu ülkede benim ne kadar hakkım varsa Kürt'ün de o kadar hakkı vardır. Atalım mı Kürtleri bu ülkeden? Hükümetin getirdiği bu tezkereye terörle mücadeleyi kapsayan bu tezkereye 'evet' oyu vereceğimizi peşinen söyledik. Yani biz diyoruz ki: PKK'yla Hükümet en etkin mücadeleyi yapsın, peşindeyiz, desteğiz ama Türkiye'de yaşayan ya da Irak'ta yaşayan bütün Kürtlerin teröristmiş gibi algılanmasına yol açacak iş ve işlemlerden uzak durmak gerekir. Hata nereden yapıldı, biliyor musunuz? AK Parti hükümetleri 2009'dan itibaren Irak Merkezi Hükümetiyle muhatap olmak yerine Müslüman Kardeşler bağlantılı radikal İslamcı, cihatçı örgütlerle muhatap olarak bu yanlışlar zincirini sürdürdü ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminden direkt petrol satın almak suretiyle de şimdi şikayet ettiğiniz referandumun bu Hükümet sponsoru oldu, finansörü oldu. Şikayet ettiğiniz referandumun burada oturuyor. Bir hesap soracaksanız önce buradan başlayın. Değerli arkadaşlar, yapıcı samimiyetle, iyi niyetle önerilerimizi de sunuyorum, 9 madde.

Bir: Hep birlikte, tezkereyi iç politika malzemesi yapmaktan vazgeçelim, hep beraber. Buna ihtiyaç var, iç barışımız için buna ihtiyaç var.

İki: Türkiye'nin yaptırımları arasında askeri seçenek olamaz, nokta. Olamaz, savaşın konuşulmasını değil düşünülmesini istemiyoruz.

Üç: Türkiye, yedi sekiz yıldır sürekli karşılıksız tehditlerde bulunarak bölgedeki yaptırım gücünü ve prestijini sıfırlamıştır. Bundan sonra, bu Hükümetin ve bu Parlamentonun bölgeyle ilgili ayakları yere basan politikalar geliştirmesine biz ana muhalefet partisi olarak desteğe de katkıya da yardıma da hazırız.

Dört: Etkili, güçlü, barışçıl ikna imkanları var Türkiye'nin, bunu kullanmalıdır.

Beş: Bu Hükümet bütün enerjisini Erbil ile Bağdat'ı masaya oturtmak için kullanmalıdır. Barış isteniyorsa, bölgede huzur isteniyorsa yapılması lazım gelen budur.

Altı: Irak'a komşu olan ülkeler var. Irak konusunda Türkiye kadar müdahil olma durumunda olan İran var. Şimdi, Türkiye'nin, İran'ın uluslararası dayanışma çerçevesinde diploması kanallarını açık tutmasını sağlayacak gücü var. Ama bu konuda niyeti ve gayreti yok. Bu konuda da hükümetin bir gayret içinde olması lazım.

Ve Hükümetin bir şeyden daha çekilmesi lazım: Uzun vadede ve orta vadede Katar eksenli Orta Doğu vizyonunuzu değiştirin, Orta Doğu'yu bir bütün olarak görün. Tekrar söylüyorum, bölge için, Türkiye için bu referandumu Kürt karşıtlığına dönüştürecek bir algı yaratıyorsunuz, bu dili terk edin, bundan vazgeçin diyorum, kötü mü söylüyorum?

Ve son olarak, şu Meclise ve bu aziz millete bir şeyi açıklayın: Barzani'nin yani Kuzey Irak'ın petrolünü alıp İsrail'e satan şirketin ortakları içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların listesini 81 milyon adına bu Hükümetten talep ediyorum.

Son söz: Teröre karşı yapılacak her mücadele için Hükümeti ve Türk Silahlı Kuvvetlerini desteklemekle birlikte, Hükümetin asıl hedef ve amacının bölgede ve ülkede barışı tesis etmek olduğu bilinç ve şuuruyla hareket etmesini bekliyor ve Hükümeti bu anlayışa davet ediyorum."

Haber: Nursima KESKİN/ ANKARA,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Ankara - Engin Altay'dan, Irak'taki Referanduma İlişkin 9 Öneri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement