Dha Ankara - Kızıl Geyik Yetiştirme Merkezi'nde 2004'ten Bu Yana Üretim, 90 Bireye Ulaştı - Son Dakika
Güncel

Dha Ankara - Kızıl Geyik Yetiştirme Merkezi'nde 2004'ten Bu Yana Üretim, 90 Bireye Ulaştı

YERYÜZÜ üzerinde yaşayan en büyük geyik türlerinden ve Türkiye'nin en büyük kara memelisinden biri olan kızıl geyiklerin (cervus elaphus) Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından üreme merkezlerinde sayıları artırıldı.

05.09.2017 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YERYÜZÜ üzerinde yaşayan en büyük geyik türlerinden ve Türkiye'nin en büyük kara memelisinden biri olan kızıl geyiklerin (cervus elaphus) Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından üreme merkezlerinde sayıları artırıldı.

Uludağ Üniversitesi ve DKMP Genel Müdürlüğü arasında 2004 yılında imzalanan protokole dayanarak, üniversite yerleşkesi içerisinde oluşturulan merkezde 3 erkek ve 7 dişiyle başlanan kızıl geyik yetiştirme çalışmaları sonucunda 90 bireye ulaşıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de aşırı avlanma sonucu sayıları giderek azalan ve çoğu eski yayılış alanını yitiren kızıl geyikler, bölgesel olarak yaşıyor. Günümüzde kızıl geyiklerin yaşam alanı olarak Türkiye'nin Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerinde bulunduğu gözleniyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da talimatıyla DKMP, sayıları azalan kızıl geyiklerin türünü artırmak için oluşturduğu üretme sahalarında çalışmalarına devam ediyor. Sayıları artan kızıl geyiklerse 'soy karışımı' için Türkiye'nin belirli bölgelerine gönderiliyor.

13 YILDA 90 BİREYE ULAŞILDI

Tesis edilen yetiştirme merkezlerinden birisi de Uludağ Üniversitesi yerleşkesi içerisinde oluşturulan 72 hektarlık alanda bulunuyor. Bu merkezde, 2004 yılında 3 erkek ve 7 dişi bireyle başlanan kızıl geyik yetiştirme çalışmaları 90 bireye ulaştı. Sayıları 13 yıl içerisinde 90'a ulaşan kızıl geyikler, tabiatta mevcut yoğunluğunun artırılması, yaban hayatının desteklenmesi amacıyla uygun görülen ormanlık alanlara salınacak. Uludağ Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Geyik Yetiştirme Merkezi'nde, 200 metrekarelik alanda tamamen ahşap malzemeden tabiatla uyumlu olarak geyik yakalama kapanı da tesis edildi.

5 AYRI MERKEZDE KIZIL GEYİK YETİŞTİRİLİYOR

DKMP Genel Müdürlüğü, Bursa'daki Geyik Yetiştirme Merkezi'nin yanı sıra Eskişehir Mihalıççık Çatacık Geyik Yetiştirme Merkezi'nde 25 birey, Samsun Vezirköprü Kunduzdağı Yetiştirme Merkezi'nde 23 birey, İstanbul Bahçeköy Geyik Yetiştirme Merkezi'nde 60 birey, İstanbul Polonezköy Geyik Yetiştirme Merkezi'nde ise 14 bireyle geyik yetiştirme çalışmalarına devam ediyor. Bu merkezlerde yetiştirilen de bireyler tabiatta uygun ortamlara salınacak.

Görüntü Dökümü:

----------------------------

-Kızıl geyiklerden görüntü

-Kızıl geyiklerin yaşam alanından görüntü

-Genel ve detay görüntüler

Haber: ANKARA,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Ankara - Kızıl Geyik Yetiştirme Merkezi'nde 2004'ten Bu Yana Üretim, 90 Bireye Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi
    14:05 Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu MÜSİAD Antalya ile bir araya geldi

    Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeyev, MÜSİAD Antalya Başkan'ı Ali Akçay ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelerek Kazakistan'ın potansiyel yatırım alanları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Başkonsolos Kanafeyev, Kazakistan'ın stratejik konumu, büyük pazarlara erişim kolaylığı, yatırım teşvikleri, doğal rezervleri ve Astana Uluslararası Finans Merkezi hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Görüşme sonunda Başkonsolos Kanafeyev, MÜSİAD Antalya yönetimini Kazakistan'a davet etti.

  • CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Emeklilere Destek Sözü Verdi
    14:04 CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Emeklilere Destek Sözü Verdi

    CHP Pamukkale Belediye Başkan Adayı Ali Rıza Ertemur, emeklilere yönelik açıklamalarda bulunarak, Pamukkale Belediyesi'nin emeklilere sosyal ve ekonomik destekler sağlayacağını belirtti.

  • Avusturya Hava Yolları Kabin Görevlileri Maaş Artışı Talebiyle Grevde
    14:00 Avusturya Hava Yolları Kabin Görevlileri Maaş Artışı Talebiyle Grevde

    Avusturya Hava Yolları'nda çalışan kabin görevlileri, maaşlarının artırılması talebiyle greve gitti. Grev nedeniyle 400'ün üzerinde uçuş iptal edilirken, yaklaşık 52 bin yolcu etkilendi. VIDA Sendikası, çalışanların aylık gelirlerinin yüzde 27 artırılmasını talep ederken, şirket yüzde 18 artış önerisinde bulunuyor.

  • Adıyaman'da Mahalli İdareler Genel Seçimi Öncesi Sandık Kurulu Başkanlarına Eğitim Verildi
    14:00 Adıyaman'da Mahalli İdareler Genel Seçimi Öncesi Sandık Kurulu Başkanlarına Eğitim Verildi

    Adıyaman'da, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi. Adıyaman Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitimde, sandık başkanlarına seçim sürecinde yapılması ve yapılmaması gereken konular hakkında bilgiler verildi. Ayrıca, vatandaşların daha rahat oy kullanabilmesi için alınan tedbirler ve konteyner kentlerdeki sandık kurulumu gibi konular da ele alındı.


Advertisement