DHA DIŞ - 5. Türk-Rus Toplumsal Forumu St. Petersburg'da başladı - Son Dakika
Güncel

DHA DIŞ - 5. Türk-Rus Toplumsal Forumu St. Petersburg'da başladı

5. Türk-Rus Toplumsal Forumu St. Petersburg'da başladıSiyamend KAÇMAZ, St. Petersburg (DHA) - 5. Türk-Rus Toplumsal Forumu Toplantısı St. Petersburg'daki Tavriçeskiy Sarayı'nda başladı.

11.07.2019 16:57  Güncelleme: 17:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DHA DIŞ - 5. Türk-Rus Toplumsal Forumu St. Petersburg'da başladı

Siyamend KAÇMAZ, St. Petersburg (DHA) - 5. Türk-Rus Toplumsal Forumu Toplantısı St. Petersburg'daki Tavriçeskiy Sarayı'nda başladı.

'TÜRKİYE-RUSYA TARİH YILI'

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rus Kanadı Eş Başkanı Eleonora Mitrofanova yaptığı açıklamada Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya arasında kurulan ilk diplomattık ilişkilerin tarihine değinerek, 'Dışişleri Bakanı Sayın Çiçerin, Türkiye Cumhuriyeti lideri Mustafa Kemal Atatürk'e bir an evvel diplomatik ilişkiler ve konsolosluk kurulması için bir mektup yolladı ve mektubun yollandığı o tarih iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun tarihi olarak sayılıyor. Önümüzdeki dönemde bu ilişkilerin 100. Yılını kutlayacağız. Yine 2021 yılını 'Türkiye-Rusya Ortak Tarih Yılı' olarak kabul edilmesi için liderlerimize sunduk. dedi.

Toplumsal formun son bir yıldaki faaliyetlerini de anlatan Mitrofanova, ilişkilerin geliştiğinin en önemli göstergelerinden birisinin de turizm olduğunu belirterek geçen yıl 6 milyon Rus'un Türkiye'de tatil yaptığına dikkat çekti.

'SERBEST VİZE REJİMİNİN YÜRÜRLÜĞE GİRMEMESİ YAKALADIĞIMIZ İVMEYE GERÇEKTEN YAKIŞMIYOR'

Türk Kanadı Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar ise gectigimiz günlerde yaşanan denizaltı faciasında hayatını kaybeden Rus denizciler ile ilgili başsağlığı dileği ile başladığı konuşmasında Mitrafonova'nın göreve geldikten sonra formun işlevselliğinin arttığına dikkat çekerek, Sayın Eş Başkan ile başbaşa yaptığımız görüşmede de kendisine ifade ettim serbest vize rejiminin yürürlüğe girmemesi ilişkilerimizin ulaştığı noktaya ve yakaladığımız ivmeye gerçekten yakışmıyor. Vize muafiyetini tekrar yürürlüğe sokabildiğimiz takdirde ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerimiz daha çok ivme kazanacaktır. Aynı zamanda ülkemizden Rusya'ya turizm amaçlı ziyaretlerin sayısının da 3-4 kat artacağı kanısındayım.

2018'de Rusya'dan Türkiye'ye 6 Milyon turist geldi. Bu yıl bu sayının 6 Milyon 900 Bin civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Vize muafiyeti ile halen Rusya'yı ziyaret eden 100 Bin civarındaki Türk turistin sayısında çok önemli artış söz konusu olacaktır.

Geçtiğimiz günlerde Rus Polis Teşkilatı mensupları ve aileleri için 4 yıldır uygulanan Türkiye'de tatil yasağının kalktığını ve Türkiye'ye seyahatlerine izin verildiğini öğrendim. Bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Rus vatandaşları ve güvenlik mensupları Türkiye'de huzur ve güven içerisinde tatillerini geçirebileceklerdir. Rus Ordu mensupları ve aileleri için de bu imkanın sunulacağı bir kararı bekliyoruz. dedi.

Toplumsal Forum olarak, iki ülke halkları ve sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek, verimli bir diyalog ortamı sağlamak, Türkiye-Rusya ilişkilerine her alanda katkı sunmak için gayret ettiklerinin de altını çizen Çonkar, Muhatabım Sayın Mitrofanova ile 6 Nisan tarihinde Moskova'da bir araya geldik ve Toplumsal Forumun faaliyetlerini değerlendirdik. 8 Nisan'da da Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısında Devlet Başkanlarımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Vladimir Putin'in huzurunda yukarıda bazılarını ifade ettiğim çalışmaları, bazı planlamalarımızı kendilerine arz ettik. Ayrıca Sayın Mitrofanova ile ortak kararımız olarak Moskova Anlaşmasının 100. Yılı olan 2021 yılının 'Türkiye-Rusya Ortak Tarih Yılı' ilan edilmesini ve kutlanmasını da önerdik. dedi.

MOSKOVA BÜYÜKELÇİSİ MEHMET SAMSAR İLİŞKİLERİN GELDİĞİ DÜZEYİ ANLATTI

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ise yaptığı konuşmada ilişkilerin geldiği düzeyi anlattı ve sadece 2019'un başından bu yana iki ülke lideri Erdoğan ve Putin'in beş kez yüz yüze görüştüklerini ifade etti. Samsar, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin sağlam temeller üzerinde daha da gelişmesi ancak halklarımızın yakınlaşması ve insanlarımızın birbirlerini daha iyi tanımalarıyla olabilecektir. İşbirliği Konseyi'nin üç temel ayağından biri olan toplumsal forum da bu bağlamda önemli bir görev üstlenmektedir dedi.

Forum'un girişinde yolu Türkiye'den geçen Ruslar ile ilgili eski Büyükelçi Ender Arat'ın hazırladığı Türklere Güvendiler Ruslar adlı çalışma da sergilendi.

DHA DIŞ - 5. Türk-Rus Toplumsal Forumu St. Petersburg\'da başladı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DHA DIŞ - 5. Türk-Rus Toplumsal Forumu St. Petersburg'da başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement