Dha Dış - Eppen Başkanı Özdemir: Türkiye Enerji Güvenliğinde Söz Söyleme İmkanına Sahip Olacak - Son Dakika
Güncel

Dha Dış - Eppen Başkanı Özdemir: Türkiye Enerji Güvenliğinde Söz Söyleme İmkanına Sahip Olacak

BULGARİSTAN'da, 'Enerji Uzmanları Toplantısı'na katılan Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, 'Türk Akımı'nın ikinci hattının önemine değinerek, "Rusya Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz satacak, yani Rusya ile Türkiye arasında karşılıklı bağımlılık tesis...

17.04.2019 21:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BULGARİSTAN'da, 'Enerji Uzmanları Toplantısı'na katılan Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, 'Türk Akımı'nın ikinci hattının önemine değinerek, "Rusya Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz satacak, yani Rusya ile Türkiye arasında karşılıklı bağımlılık tesis edilmiş olacak ve Türkiye enerji güvenliği açısından hem kendi ulusal konumunu güçlendirdiği gibi, ileride bu bölgenin, Balkanların enerji piyasaları, doğalgaz piyasaları açısından da ciddi bir söz söyleme imkanına sahip olacak" dedi.

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen 'Enerji Uzmanları Toplantısı'na EPPEN Başkanı Volkan Özdemir, Türkiye, Rusya, Bulgaristan ve Sırbistan'dan uzmanların yanı sıra enerji kurumları ve ekonomi dalından temsilciler katıldı. EPPEN Başkanı Volkan Özdemir, konuşmasında, Türkiye'nin uluslararası enerji projelerinde anahtar bir konumda bulunduğunu belirterek,  sağlaması zor ve pahalı olan enerji güvenliği için Rusya ile kurdukları işbirliğin çok mantıklı bir adım olduğunun altını çizdi.

Özdemir, jeopolitik sebepler ve enerji güvenliği için Türk Akım'ın hayata geçmesinin Türkiye için önemine değinerek, özellikle Ukrayna ve Rusya arasında ortaya çıkabilecek transit nakil risklerinden kurtulacağını vurguladı. Volkan Özdemir, "Türk Akım 2 ile birlikte Türkiye ve Rusya karşılıklı bağımlılık tesis edilecek" dedi.

Katılımcılara, Türk Akım'ın Avrupa'ya uzanacak ikinci hattının ayrıca Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan için faydalı olacağını anlatan Özdemir, şunları söyledi:

"Türkiye açısından önemli olan şu; Birinci hattın kurulmasıyla Türkiye önemli bir transit riskinden kurtuluyor. Ama ikinci hattın yapımı Türkiye açısından başka bir fırsat penceresini ortaya çıkarıyor. O da Balkanlara, Türkiye sınırından Bulgaristan üzerinden ulaşacak hatla birlikte, ilk defa Türkiye, Rus gazında nihai kullanıcıdan transit kullanıcıya geçiyor. Bu şu demek; Rusya, Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz satacak, yani Rusya ile Türkiye arasında karşılıklı bağımlılık tesis edilmiş olacak ve Türkiye enerji güvenliği açısından hem kendi ulusal konumunu güçlendirdiği gibi, ileride bu bölgenin, Balkanların enerji piyasaları, doğalgaz piyasaları açısından da ciddi bir söz söyleme imkanına sahip olacak. Balkanlar için Rus gazını başka yollardan almak önemli artık. Artık tartışmalar değişti. O güzergah çeşitliliğinde Türkiye önemli bir fırsat sunuyor. Bulgaristan bundan beş yıl önce AB baskısıyla Güney Akım projesinden vazgeçti. Bizim açımızdan iyi oldu. Türk Akım projesi doğdu. Yunanistan kısmen ve daha fazla Bulgaristan tekrar AB baskısıyla Türk Akım 2'den de gaz alamayacaksa, Türk Akım gerçekleşemeyecekse, bu sefer bu ülkeler Brüksel ile kendi ulusal çıkarları arasında çok büyük bir çatışma yaşayacaklar. O çatışmanın aza indirilmesi ve bu ülkelerin de bazı çıkarların söz konusu olması için AB'yi pek dinlememeleri gerekiyor."

'RUSYA İLE TÜRKİYE'NİN  ENERJİ İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ'

Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivach, enerjinin güvenli ve uygun fiyatlı olması gerektiğine dikkati çekti. Rus gazının Avrupa için en güvenli ve uygun kaynak olduğunu ifade eden Grivach, Rus gazının ayrımcılığa uğradığını öne sürdü.

Grivach, Rusya ile Türkiye arasında enerji projelerinde işbirliğinin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bu işbirliği önemli, çünkü Rus gazı, Türk ekonomisinin yüzde 50 doğalgaz ihtiyacını karşılıyor. Türkiye, Rus gazından yararlanan dev bir pazardır. Almanya ve belki de İtalya'dan sonra bizim en büyük Rus doğalgaz kullanıcımız Türkiye. Bu yıl ve önceki yıl Türkiye'de doğalgaz tüketiminde bir azalma var. Bunun geçici bir eğilim olduğunu düşünüyoruz ve Türk ekonomisinin yeniden canlanacağını umuyoruz. Doğalgaz sektörü çok uzun vadeli bir iş sektörüdür. Bu, bugünden yarına etkisini gösterecek bir alan değil. Doğalgaz projeleri onlarca yıl sonrası düşünülerek, uzun vadede etkisini gösteren alanlardır. Bunun için güven ve gerekli altyapıyı bugünden tesis etmemiz gerekiyor" dedi.

Bulgaristan'ın eski Ekonomi ve Enerji Bakanı Rumen Ovcharov ise Bulgaristan'ın Güney Akım ve Nabucco Doğalgaz Boru Hattı ve Belene Nükleer Merkezi başta olmak üzere, yanlış politikalarla çok büyük projelerinin suya düştüğünü söyledi. Bulgaristan'ın Balkanlarda enerji merkezi olan bir ülkeden, bugün kullanıcı ve enerjiye muhtaç ülkeye dönüştüğünü söyleyen Ovcharov, "Bulgaristan'ın kaybettiği projeyi Türkiye kazandı. Güney Akım'ı kaybettik, TürkAkım doğdu. Dolayısıyla Balkanlarda doğalgaz merkezi Bulgaristan olmak yerine, yavaş ve güvenli şekilde Türkiye böyle bir merkez haline dönüşüyor. Biz bir zamanlar bölgenin enerji merkezi konumundaydık. Doğalgazının üçte birini Avrupa'ya sevk edecek Güney Akım, Bulgaristan'dan geçmeliydi, Nabucco Projesi Bulgaristan'dan geçmeliydi, Burgas- Dedeağaç boru hattı da buradan geçecekti, oradan Rusya gazının bir kısmını transit geçirecek. O yıllarda Belene Nükleer Elektrik Santrali kuruluyordu. Oradan elde edilecek elektrikle, Türkiye de dahili bölgedeki elektrik açığını kapatmayı umuyorduk. Yakın geçmişte Bulgaristan enerji merkezi olma yolundaydı. O zaman herkes bizi kıskanıyordu. Ne yazık ki şimdi, jeopolitik baskılar altında kaldık ve bu projeler durduruldu. Şimdi doğalgazın Bulgaristan'dan Türkiye'ye gitmek yerine, Türkiye'den Bulgaristan'a geliyor" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------

Sofya'da enerji toplantısı

Görüntü dökümü:

Toplantı başlığı

Genel görüntü

Gazetecilerden ilgi- kameralar ve yazanlar

Sırbistan uzmanının konuşması

Toplantı dosyası masada

Gazeteci, katılımcı ve kameramanlar

Bulgartransgaz uzmanı konuşması

Rumen Ovcharov konuşması

Rus Grivich konuşması

Volkan Özdemir- toplantıda konuşması

Volkan Özdemir DHA açıklama

Rusya'dan Aleksey Grivach- DHA açıklama

Bulgaristan Rumen Ovcharov- DHA açıklama - Sofyabulgaristan

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Dış - Eppen Başkanı Özdemir: Türkiye Enerji Güvenliğinde Söz Söyleme İmkanına Sahip Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sıfır atıktan kedi evi yaptı, Isparta birincisi oldu
    20:00 Sıfır atıktan kedi evi yaptı, Isparta birincisi oldu

    Isparta'nın Eğirdir ilçesindeki 7. sınıf öğrencisi Harun Aydemir, sıfır atıktan yaptığı kedi evi ile Atıktan Sanata İleri Dönüşüm yarışmasında Isparta birincisi oldu. Aydemir, projenin amacının atık üretimini azaltmak, geri dönüşümü teşvik etmek ve çevreye duyarlılık konularında farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti.

  • Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın
    19:58 Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın

    Tekirdağ Çorlu'da bulunan bir geri dönüşüm tesisinde çıkan yangın, Ergene ilçesinden de görüldü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına almaya çalışıyor.

  • Aydın'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı
    19:57 Aydın'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı

    Aydın'ın Germencik ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 4 kişiden 3'ü çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 3 mahallede düzenlediği operasyonda uyuşturucu madde ve para ele geçirdi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ve 3 kişi tutuklandı, 1 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı
    19:55 Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı

    Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. İşçiler bugün de iş bırakma eylemlerine devam etti ve firma yetkililerinin de olduğu bazı araçları taşladı.

  • VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yendi
    19:54 VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yendi

    Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi 18. hafta erteleme maçında VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yenerek galibiyet elde etti. Maçın setleri 17-25, 25-21, 31-29, 14-25 ve 5-15 şeklinde sonuçlandı.

  • TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak
    19:51 TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak

    Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mide ilaçlarına ilişkin kararıyla ilgili, 'Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar, eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır' dedi.

  • CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İzmir Esnaf Buluşması'na katıldı
    19:49 CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İzmir Esnaf Buluşması'na katıldı

    CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) tarafından düzenlenen 'Esnaf Buluşması'na katıldı. Tugay, İzmir'in su ihtiyacı ile ilgili projelerini anlattı ve musluktan rahatça içilebilecek, tadı güzel suyun akacağını söyledi.


Advertisement