Dha İstanbul Bülteni - 2 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 2

1- 15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ İDDİANAMESİ TAMAMLANDI34 kişinin şehit olduğu olaylarla ilgili 135'i tutuklu, 143 asker hakkında 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

14.07.2017 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1- 15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ İDDİANAMESİ TAMAMLANDI

34 kişinin şehit olduğu olaylarla ilgili 135'i tutuklu, 143 asker hakkında 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

Darbeci askerlerin köprüye gelen vatandaşların üzere tankla 4 kez atış yaptığı belirtildi.

Olay sırasında darbeci askerlerden 2'si er, 5'i rütbeli olmak üzere 7'sinin öldüğü kaydedildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Adalet Yürüyüşü'ne katılan Veysel Kılıç'ın oğlu Selahattin Kılıç şüpheliler arasında.

Haber: Özden ATİK - Ümit TÜRK/ İstanbul, DHA

15 Temmuz gecesi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde yaşanan olaylarla ilgili soruşturma olayların yıldönümünde tamamladı.

Darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde yaşanan olaylara ilişkin soruşturma tamamlandı. 2'si polis, 34 kişinin şehit olduğu olayla ilgili 135'i tutuklu, 143 asker hakkında iddianame düzenlendi. Şüphelilerin 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan tarafından Türkiye genelinde ilk şehitlerin yaşandığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin iddianamenin tamamlandığı açıklandı.

HALKIN ÜZERİNE TANKLA 4 KEZ ATIŞ YAPILMIŞ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Hikmet Pak ve Bülent Başer tarafından yürütülen soruşturma yaklaşık bir sene sonunda tamamlandı. İstanbul'da şehit sayısının en fazla olduğu 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin hazırlanan iddianamede, darbeci askerlerin stratejik öneme sahip köprüyü tek yönlü kapatarak köprüyü ele geçirmeye çalıştıkları anlatıldı. Darbeci askerlerin olay sırasında köprüye gelen vatandaşların üzere tankla 4 kez atış yaptığı vurgulandı.

TOPLAM 34 ŞEHİT

İddianamede,  32'si vatandaş, 2'si polis olmak üzere toplam 34 kişinin şehit olduğu olayla ilgili 318 müşteki yer aldı. Şehitler arasında AK Parti'nin kuruluşundan bu yana reklamcısı olan Erol Olçok ve 16 yaşındaki oğlu Abdullah Tayyip Olçok da bulunuyor.

135'İ TUTUKLU 143 ŞÜPHELİ YER ALIYOR

İddianamede, 135'i tutuklu 143 şüpheli hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs"," Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve 34 kişinin öldürülmesine ilişkin "Nitelikli kasten öldürme" suçlarından toplam 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Ayrıca şüphelilerin bu suçlar dışında "Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olma", "Kasten nitelikli ödürmeye teşebbüs", "Silahlı kasten yaralama", "Kamu malına zarar verme", "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçlarını da işledikleri ve bu suçlardan ayrıca cezalandırılmaları istendi.

7 DARBECİ ASKER ÖLMÜŞ

Olay sırasında darbeci askerlerden 2'si er, 5'i rütbeli olmak üzere 7'sinin öldüğü belirtildi.

VEYSEL KILIÇ'IN OĞLU DA ŞÜPHELİLER ARASINDA

Şüphelilerden biri yarbay, biri binbaşı, biri yüzbaşı, biri üsteğmen, biri astteğmen, 5 astsubay, 84 er ve 48 hava harp okulu öğrencisi. Bu öğrenciler arasında oğlu için Çağlayan'daki adliye metrobüs durağında tek kişilik eylem yapan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Adalet Yürüyüşü'nde yürüyen Veysel Kılıç'ın oğlu Selahattin Kılıç da yer alıyor.

8 ASKER GERİ DÖNMÜŞ

Olay günü köprüye giden ancak olayın vahametini anladıktan sonra geri dönen er ve astsubay olmak üzere toplam 8 asker de tutuksuz şüpheli olarak iddianamede yer aldı.

Görüntü

-----------

-Köprüde yaşananlara ilişkin görüntüler

-Darbecilerin ateş etme anı

-Vatandaşların vurulma anı

14.07.2017 - 10.32 Haber Kodu : 170714041_

=============================

(geniş haber)

2- 15 TEMMUZ GECESİ 15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ'NDE YAŞANANLARIN İLK KEZ YAYINLANAN GÖRÜNTÜLERİ

Haber: Ümit TÜRK İstanbul/ DHA

15 Temmuz Şehitler Köprüsü iddianamesi tamamlandı.  34 kişinin şehit olduğu olaylarla ilgili 135'i tutuklu, 143 darbeci asker hakkında iddianame hazırlandı. İddianameye 15 Temmuz gecesi 15 temmuz Şehitler Köprüsü'nde yaşananların MOBESE'ye yansıyan görüntüleri de girdi. İşte ilk kez yayınlanan o görüntüleri

Görüntülerde 22.09'da darbeci askerlerin köprünün Anadolu Yakası girişini kapattıkları görülüyor. Yine görüntülerde vatandaşların köprünün Anadolu Yakası girişinde toplanmaları, darbeci askerlerin vatandaşların üzerine doğru ateş etmeleri görülüyor. Köprü güvenlik kameralarından ve MOBESE kameralarından elde edilen görüntülerde darbeci komutanın askerlere verdiği ateş emri de çok net bir şekilde görülüyor. Darbecilerin ateş etme anında vatandaşların yerlere yatmaları, bazı vatandaşların ise vurulma anları da görüntüler de yer aldı. İki polisin darbeci askerler tarafından derdest edildiği anlar da kameralara yansıdı. Görüntülerde şüpheli binbaşı Ahmet Taştan'ın çökme pozisyonunda nişan alır vaziyette bekleyen askerlere ateş emri verdiği, askerlerin de ateş ettiği görülüyor. Başka bir görüntüde ise darbecilerle konuşmaya gelen motosikletli kişinin ayağından vurulması görülüyor. Yine elinde Türk bayrağı olan vatandaşların vurulma anı da güvenlik kameralarına yansıyor. Yine darbecilerin tankla ateş etme anı da görüntülerde yer alıyor. Görüntüler, vatandaşların sabahın ilk ışıklarıyla darbecilerin üzerine yürümesiyle son buluyor.

Görüntü Dökümü:

-------------

-İddianameye giren MOBESE görüntüleri

14.07.2017 - 10.32 Haber Kodu : 170714041_

===========================

3- BİLAL ERDOĞAN: İÇİMİZDEKİ HAİNLER AYAKLARINI DENK ALSINLAR

Bilal Erdoğan,

" Gençlik temsilcileri olarak bizim Türkiye Cumhuriyeti yargısından ve hükümetinden beklentimiz, 15 Temmuz ihanetinin arkasındaki bütün odaklarla sonuna kadar mücedele edilmesidir"

"Namusumuz, bağımsızlığımız söz konusu olduğu zaman, sadece askerimizle, polisimizle değil, 7'de 70'e canımızı vermeye hazır olduğumuzu bütün dünyaya gösterdik. İçimizdeki hainler ayaklarını denk alsınlar, bunu çok iyi görsünler

Haber: Özgür ALTUNCU/ Kamera: Güven USTA - İstanbul

Türkiye Gençlik STK'ları Platformu, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde şehitleri andı. Anma etkinliğine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan da katıldı.

Bilal Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Namusumuz, bağımsızlığımız söz konusu olduğu zaman, sadece askerimizle, polisimizle değil, 7'de 70'e canımızı vermeye hazır olduğumuzu 15 Temmuz'da bütün dünyaya gösterdik. İçimizdeki hainler ayaklarını denk alsınlar. Bunu çok iyi görsünler. Bu milletin geleceği, dünden çok daha aydınlık olacaktır" dedi.

SAFLAR BELİRGİNLEŞTİ

Bulundukları yerin direniş mekanı olduğunu söyleyen Erdoğan," Geçen sene sabaha kadar burada arkadaşlarımız vardı. Bizler o esnada havaalanındaydık, Cumhurbaşkanımızla. Buradaki kardeşlerimizin o direndikleri kuşatmadan kurtulabilmelerinin sabırla mücadelesini verdik. O gece hainle, vatansever cepheleri çok ayan beyan şekilde belirginleşti. Bir tarafta bu vatanı sevenler, bu vatan için canını verecek olanlar. Bir tarafta bu ülkeyi esir etmek için başkalarının maşası olmayı göze alanlar ve bu millete kurşun sıkmayı göze alanlar. Ayan beyan ortaya çıktılar" diye konuştu.

YARGIDAN BEKLENTİMİZ SONUNA KADAR MÜCADELE

Şehitlerin kanının yerde kalmaması için son bir yıldır mücadele edildiğini belirten Erdoğan," Bu işin arkasındakilerle mücadelemiz devam ediyor. Gençlik temsilcileri olarak bizim Türkiye Cumhuriyeti yargısından ve hükümetinden beklentimiz, 15 Temmuz ihanetinin arkasındaki bütün odaklarla sonuna kadar mücedele edilmesidir"dedi.

"HAİNLER AYAKLARINI DENK ALSINLAR"

" Maalesef bazı sorumsuz kurumlar, üzülerek söylemek istiyorum 15 Temmuz'u planlayanları sevindirecek girişimlerde bulunmaya devam etmişlerdir" diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: Gençlik bunları görüyor. Meydan boş değil ve bu vatan sahipsiz değil. Biz şehitleriyle yaşayan bir milletiz. 15 Temmuz, Çanakkale ruhunun dirilişidir. Namusumuz, bağımsızlığımız söz konusu olduğu zaman, sadece askerimizle, polisimizle değil, 7'de 70'e canımızı vermeye hazır olduğumuzu bütün dünyaya gösterdik. İçimizdeki hainler ayaklarını denk alsınlar, bunu çok iyi görsünler. Bu milletin geleceği dünden çok daha aydınlık olacaktır.

" HER DURUMA KARŞI HAZIRIZ, HAZIRLIKLIYIZ"...

Bilal Erdoğan'dan önce konuşan Türkiye Gençlik STK'ları Platformu Sözcüsü Enes Güney de, "Tanklara, uçaklara göğsümüzü siper ettik. İmanımızla aşılmaz surlar ördük. Aklı karışık olanlar veya 'bir şekilde biz bu işten sıyrılırız' diyenler bilsinler ki, bundan sonra her zaman, her duruma karşı hazırız, hazırlıklıyız, bekliyoruz" dedi.

TÖREN HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Bu arada yarın gerçekleştirilecek anma programı için 15 Temmuz Şehitler Köprüsündeki hazırlıklar da sürüyor. Gişelerin bulunduğu bölgeye dev bir platform kurulurken, karşısına da tribün yerleştirildi. Yine yarın açılışı gerçekleştirilecek Şehitler Anıtı'nda da son çalışmaları yapılıyor.

Görüntü Dökümü:

-------------

Şehitler için Kuran-ı Kerim okunması

Katılımcılardan detaylar

Bilal Erdoğan'dan detay

Sözcü Enes Güney'in konuşması

Bilal Erdoğan'ın konuşması

Hazırlıklardan genel ve detay görüntüler

================================

4- SAAT 10.00.. İSTANBUL'DA GÜNDÜZ GECEYE DÖNDÜ; YAĞMUR BAŞLADI (2)

Haber-Kamera: İdris TİFTİKCİ, İbrahim AKTÜRK İstanbulDHA

İstanbul'a  batıdan gelen yağmur bulutları geçtiği yere çok etkili yağış bırakıyor. Karabulutlar sabahı akşama çevirdi. Kısa süre sonra ise

sağanak yağmur etkili oldu.

İstanbul'da bazı vatandaşlar Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yağmur uyarısı nedeniyle tedbirliydi. Bazılarının şemsiye kullandığı görüldü ancak birçok vatandaş yağmura hazırlıksız yakalandı. Şemsiyesi olmayanlar ıslandı, bazıları ise yağmurdan korunmak için kafalarına poşet geçirdi. İstanbul'da yağmur aralıklarla devam ediyor.

Görüntü Dökümü

-----------

-Bulutlar

- Cevizlibağ ve Fatih Vatan Caddesi'nden yağmur görüntüsü

-Şemsiyeli vatandaşlardan görüntü

-Yağmurda ıslananlar

-Islanmamak için başına poşet geçiren kadından görüntü

14.07.2017 - 10.17 Haber Kodu : 170714034_

============================

5- 15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ TRAFİĞE KAPATILACAK

Haber: Özgür ALTUNCU - İSTANBUL DHA

15 Temmuz etkinlikleri kapsamında kapanacak yollar açıklandı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü,  15 Temmuz saat 02.00 den itibaren iki yönlü olarak trafiğe kapatılacak. Köprü etkinlikler sona erene kadar kapalı kalacak.

15 Temmuz etkinlikleri kapsamında kapanacak yollar ve alternatif güzergahlar şu şekilde açıklandı :

O-1 Güney Otoyolu Esentepe otobüs duraklarından kapatılarak trafik akışı Büyükdere Caddesi'ne ve Beşiktaş ayrımlarına yönlendirilmek suretiyle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne trafik akışı verilmeyecek.

Alternatif: Avrupa yakasından Anadolu yakası istikametine gitmek isteyen araç sürücüleri, Sarıyer-Levent ayrımından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü ve Beşiktaş ayrımlarından sahil yolunu takip ederek Avrasya Tüneli'ni kullanabilecek.

Kuzey transit yoldan gelen trafik akışı, TEM Çamlıca bağlantı yolu Ataşehir yanyola verilecek, yanyola verilen trafik akışı Ataşehir ayrımlarına yönlendirilerek 15 Temmuz Şehitler Köprüsü istikametine trafik akışı verilmeyecek.

Alternatif: Anadolu yakasından Avrupa yakasına gitmek isteyen araç sürücüleri, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü - Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tüneli'ni kullanabilecek.

D-100 Kuzey Karayolu ile Kadıköy Uzunçayır istikametinden gelen trafik akışı güney Çamlıca TEM bağlantı yolu (Sabiha Gökçen Havalimanı Ayrımları)'na yönlendirilerek 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne trafik akışı verilmeyecek.

Alternatif: Anadolu yakasından Avrupa yakasına gitmek isteyen araç sürücüleri, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tüneli'ni kullanabilecek.

Kısıklı Caddesi'nden (Altunizade Köprüsü üzerinden) D-100 kuzey ve güneye katılım kapatılacak.

Alternatif: Kısıklı Caddesi - Nuhkuyusu Caddesi - D100

Mahir İz Caddesi - Altunizade Köprüsü Girişi - Kısıklı istikameti kapatılacak.

Alternatif:  D-100 güney yolu

Tophanelioğlu Caddesi ile Fahrettin Kerim Gökay Caddesi kavşağından tünel istikameti D-100 kuzey katılımı kapatılacak.

Alternatif: D-100 güney yol

Şile yolu Libadiye Kavşağı'ndan Vecdi diker Tüneli istikameti kapatılacak.

Alternatif: Libadiye Kavşağı

Üsküdar Oymacı Sokak ile Kuşbakışı Caddesi kavşağından Gümüşyolu ve Kuşbakışı Caddesi istikametine kapatılacak.

Alternatif: Oymacı Sokak - Kısıklı Caddesi

Üsküdar Gümüşyolu Caddesi ile Kuşbakışı Caddesi kavşağından Gümüşyolu ve Kuşbakışı Caddesi istikametine kapatılacak.

Alternatif: İcadiye Bağlarbaşı Caddesi - Kısıklı Caddesi

Beylerbeyi'nden 15 Temmuz Şehitler Köprüsü kuzey katılımı kapatılacak.

Alternatif: Üsküdar sahilyolu - Fatih Sultan Mehmet Köprüsü

Batı Ataşehir Botanik Bahçesi'nden Rıdvan Dedeoğlu Viyadüğü istikametine katılım kapatılacak.

Alternatif: Çevreyolu güney yol - TEM Otoyolu

D-100 kuzey yol Altunizade Köprüsü'ne katılım Millet Parkı istikameti kapatılacak.

Alternatif: Kısıklı Caddesi

Alemdağ Caddesi ile Ferah Caddesi kavşağı Kısıklı istikameti kapatılacak.

Alternatif: Alemdağ Caddesi - Bosna Bulvarı - Sütçü İmam Caddesi

Görüntü Dökümü:

-----------

-15 Temmuz şehitler köprüsünün havadan görüntüleri

14.07.2017 - 09.19 Haber Kodu : 170714022

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement