Dha İstanbul Bülteni - 2 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 2

Dha İstanbul Bülteni - 2

(GENİŞ HABER) 1- KANDİLLİ MÜDÜRÜ ÖZENER: 7.2 GİBİ BİR DEPREM ŞU ANDA OLSA SÜRPRİZ OLMAZProf. Dr. Haluk Özener," Marmara için yapılan hesaplamalarda da şu anda 7'nin üzerinde, 7.2 gibi bir deprem şu anda olsa sürpriz olmaz.

17.08.2017 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(GENİŞ HABER)

1- KANDİLLİ MÜDÜRÜ ÖZENER:   7.2 GİBİ BİR DEPREM ŞU ANDA OLSA SÜRPRİZ OLMAZ

Prof. Dr. Haluk Özener,

" Marmara için yapılan hesaplamalarda da şu anda 7'nin üzerinde, 7.2 gibi bir deprem şu anda olsa sürpriz olmaz. Depremlerin ne zaman olacağını bilmiyoruz"

" Biz Marmara'da deprem beklerken aslında ülkemizin başka bir yerinde, Doğu Anadolu fayında veya başka bir yerde 7'nin üzerinde bir depremle karşılaşırsak buna şaşırmamamız lazım"

"21 Temmuz'da olan ve 6.6 büyüklüğünde olan depremden sonra şu ana kadar 8 bin tane deprem kaydettik. Şu anda artçı depremlerin sönümlenmeden hala sürdüğünü görüyoruz. Bu deprem etkinliğinin daha uzun bir süre devam edeceğini öngörebiliyoruz"

" Marmara Denizi'nde farklı deprem senaryolar çalışılarak elde edilmiş tsunami senaryoları var. Tsunami dalga yükseklikleri 2 metre, 2 metre 25 santim gibi bazı istisnai bölgelerde bu dalga yüksekliğini görmemiz mümkün olacak"

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA/ İstanbul DHA

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, 17 Ağustos depreminin 18. yıldönümünde basın toplantısı düzenledi.

Kandilli Rasathanesi'nde düzenlenen toplantıda Enstitü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Şafak, Bölgesel Depremler ve Tsunami Uzmanı Prof. Dr. Ali Pınar katıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, toplantıda yaptığı konuşmada "Bütün bilim insanları şunu kabul etmiş durumda; Marmara'da yakın gelecekte 7'nin üzerinde bir deprem olacağı açık. Tarih veremiyoruz ama bu tek parçalı bir kırık olabilir, iki parçalı bir kırım olabilir Marmara'da bir deprem olacağı gerçeğini değiştirmez. Depremleri nerede ve yaklaşık ne büyüklükte olacağını biliyoruz ama hiçbir zaman maalesef bugünkü teknolojiyle zaman verme şansımız yok" dedi.

BODRUM DEPREMİ

Haluk Özener, Bodrum'da yaşanan deprem hareketliliğiyle ilgili,  "21 Temmuz'da olan ve 6.6 büyüklüğünde olan depremden sonra şu ana kadar 8 bin tane deprem kaydettik. Şu anda artçı depremlerin sönümlenmeden hala sürdüğünü görüyoruz. Bu deprem etkinliğinin daha uzun bir süre devam edeceğini öngörebiliyoruz. Temmuz 2017'deki 3'ün üzerindeki artçılar daha çok depremin merkez üssünün civarı ve biraz doğusunda olmuş. Şu anda baktığımız zaman Ağustos ayındaki deprem etkinliğinin merkez üssü civarı etkinliğinin kaybolduğunu, doğuda ve kuzeyde, ana karada etkinliğin başladığını görüyoruz. Bu bize etkinliğin uzu süreceği tahminin veriyor bize" diye konuştu.

TSUNAMİ DALGALARI

Özener, tsunami konusunda da açıklamalarda bulunarak, "Tabi ki bu tsunami açık denizlerde olduğu gibi Japonya'da, Uzakdoğu'da olduğu gibi ülkemizde hiçbir zaman yaşanmayacak. Çünkü o büyüklükte bir deprem yani 9.5'luk depremler hayal etmiyoruz ülkemiz ve yakın çevresi için. Ama tsunaminin farkındalığı açısında bir örnek teşkil etti. Marmara için hep sorular soruluyor, tsunaminin olup olmayacağına dair. Bizim Bölgesel Deprem ve Tsunami İnceleme Merkezimiz de yapılan çalışmalar neticesinde Marmara Denizi'nde farklı deprem senaryolar çalışılarak elde edilmiş tsunami senaryoları var. Tsunami dalga yükseklikleri 2 metre, 2 metre 25 santim gibi bazı istisnai bölgelerde bu dalga yüksekliğini görmemiz mümkün olacak. Bu bir senaryo çalışması ama Marmara için olacak tsunami deniz tabanında olası fayın karakterinden dolayı, deniz tabanı heyelanlarında sonra oluşacağını bekliyoruz. Ege ve doğu Akdeniz'de tsunami çalışmasında farklı deprem senaryolarında 3 metreden yüksek tsunamiler beklenebilir. Bu depremin büyüklüğüne bağlı olarak değişmekte" dedi.

İSTANBUL DEPREMİ GECİKTİ Mİ?

Haluk Özener, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özener bir gazetecinin, "İstanbul depremi gecikti mi?" şeklindeki soruya, "7'nin üzerindeki depremlerin 6.5 senede bir olduğu ortalaması tüm Türkiye'yi kapsayan bir grafik. Şu anda herkesin ilgilisini çeken Kuzey Anadolu fayı üzerinde, İstanbul, Marmara merkezli bir deprem. Ama hepimizin bildiği gibi ülkemiz dörtte üçünden fazlası deprem tehlikesi altında. Biz Marmara'da deprem beklerken aslında ülkemizin başka bir yerinde, Doğu Anadolu fayında veya başka bir yerde 7'nin üzerinde bir depremle karşılaşırsak buna şaşırmamamız lazım. Marmara için yapılan çalışmalar bize batıya doğru göçü veriyor. Yaklaşık her yıl 2.5-3 santim batıya doğru kayıyoruz ve bir enerji birikiyor. Marmara için yapılan hesaplamalarda da şu anda 7'nin üzerinde, 7.2 gibi bir deprem şu anda olsa sürpriz olmaz. Depremlerin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Bilemediğimiz için şu an olacakmış gibi depreme hazırlıklı olup olmaması içinde belki biraz temennide bulunmamız gerekiyor. Bu deprem ne kadar gecikirse hükümetin adımları da, ne kadar hızlı atılırsa, bu da 5 yüz bin konutun dönüşümü demek, çok ciddi bir rakam demek. Bunu çok hızlı önümüzdeki yıllar için enerji göstererek  yaparsak, Marmara depremi de gecikirse, zararlarını en az kayıpla atlatacağımız açık" yanıtını verdi

Görüntü Dökümü:

---------------------

Özener'in açıklamaları

Detaylar

=====================================

2- BEŞİKTAŞ'TA METRO İSTASYON İNŞAATINDA TARİHİ KALINTILAR BULUNDU

Haber-Kamera: Hasan YILDIRIM - İSTANBUL DHA

Yapımı süren Kabataş-Beşiktaş-Mecidiyeköy- Mahmutbey metro hattının Beşiktaş istasyon hafriyatında tarihi  kalıntılara rastlandı. Kazı alanında İstanbul Arkeoloji Müzeleri görevlilerin çalışması devam ediyor.

Görüntü Dökümü:

------------

-Alanın yüksekten görüntüsü

-Çalışmalardan detaylar

17.08.2017 - 10.24 Haber Kodu : 170817040

=========================

3- KADIN YÜZÜ MOTİFLİ MOZAİĞİ SATMAK İSTERKEN YAKALANDILAR

Haber: İhsan YALÇIN/ İstanbul DHA

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, yasadışı yollarla Türkiye'ye sokulan mozaiği satmak isteyen 2 şüpheliyi gözaltına aldı. Üzerinde kadın motifi bulunan mozaik İstanbul Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'na bağlık ekipler, M.K. ve H.A.B.'nin Sarıyer'de tarihi eser niteliği taşıdığı değerlendirilen bir eseri satmak için müşteri aradıkları ihbarını aldı. İhbar üzerine harekete geçen ekipler şüphelileri takibe aldı. Zekeriyaköy Mahallesi'nde durdurulan aracın bagajında henüz değer biçilemeyen, üzerinde kadın motifi bulunan mozaik ele geçirildi. Mozaik, İstanbul Müze Müdürlüğü'ne teslim edilirken; M.K. ve H.A.B. jandarmadaki sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

(Jandarma Kamerası)

/////////////////////////////////////

-Şüphelilerin aracının bagajında arama yapılması

-Ele geçirilen mozaik

17.08.2017 - 09.20 Haber Kodu : 170817022

======================

4- FETÖ'NÜN MEDYA YAPILANMASI DAVASI (1)

Haber: Hayati KILIÇ - İstahbul DHA

FETÖ'nün medya yapılanmasına ilişkin "örgüt üyeliği" suçundan yargılandıkları davadan tahliye edildikten sonra "darbeye teşebbüs" soruşturması nedeniyle tekrar tutuklanan aralarında Atilla Taş'ın da bulunduğu 12'si tutuklu 13 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci  duruşmaya tutuklu sanıklar Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Yakup Çetin, Bünyamin Köseli, Cihan Acar, Abdullah Kılıç, Oğuz Usluer, Atilla Taş, Hüseyin Aydın, Murat Aksoy, Mustafa Erkan, Seyit Kılıç, Yetkin Yıldız katıldı. Tutuksuz yargılanan sanık Ali Akkuş duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya sanıkların yakınları izleyici olarak katıldı. Duruşma sanıklardan Hüseyin Andin'ın savunma yapmasıyla devam ediyor.

=======================

(ÖZEL)

5- SOKAK ORTASINDAKİ BIÇAKLI SALDIRI GÜVENLİK KAMERASINDA

Esenler'de sokakta otomobilinin aynaları kıran kişiye müdahale eden Fatih Postal önce darp edildi, ardından ise ailesinin gözleri önünde bıçaklandı.

Olay anı ise güvenlik kameralarına yansıdı.

Haber-Kamera: Ali Kerem BENGİ/ İSTANBUL DHA

Esenler Oruç Reis Mahallesi'nde olay geçtiğimiz hafta çarşamba günü saat 17: 30 sıralarında meydana geldi.

Bir benzin istasyonunda pompacı olarak çalışan Fatih Postal, bir kişinin park halinde bulunan otomobillerin dikiz aynalarına vurmasına tepki gösterdi. Postal'ın 'Neden arabaların aynasını kırıyorsun' diye bağırması üzerine ismi henüz öğrenilemeyen bu kişi, Fatih Postal'ın üzerine yürüdü. Postal ve saldırganı mahalle sakinleri ayırdı. Yaklaşık bir saat sonra yanında dört kişi ile gelen saldırgan, Postal ailesinin gözleri önünde önce darp etti. Sonra saldırganlardan biri Postal'ı eli ve kolundan bıçakladı. Saldırganlar yaya olarak kaçarken, Postal sokaktaki vatandaşlar tarafından hastaneye götürüldü.

OLAY ANI GÜVENLİK KAMERASINDA

Fatih Postal'ın yaşadığı tartışması ve dört kişi tarafından dövülmesi bir apartmanın güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde bir kişinin park halindeki araçların dikiz aynalarına vurması görülüyor. Postal ve bu kişinin yaşadığı arbede de görüntülere yansırken, kamera çevrede yaşanan hareketliliği de kaydediyor.  Postal ile kavga eden kişi yaklaşık bir saat sonra yanında dört kişi birlikte geldikleri görülüyor. Geldiğini gören porstal yanlarına doğru gittiğinde ise kavga anı güvenlik kamerasına yansıyor. Görüntülerde grup içindeki mavi gömlekli bir kişinin Postal'a kollunu sallaması ve bıçaklaması görülüyor.

BENİ AİLEMİN ÖNÜNDE DARP EDİP SONRA BIÇAKLADILAR.

Kendisine saldıranlardan polis merkezine gidip şikayetçi olduğunu söyleyen Fatih Postal olayı şöyle anlattı:

'Kapının önünde duruyordum. Bir kişinin insanlara tükürdüğünü gördüm.Sonra arabalara saldırdı. Neden yaptığını sorduğum da ise bana saldırdı. Ailemin önünde çocukların önünde ben kendimi müdafa ettim. Bende karşılık verdim. Daha sonra kavga ettiğim kişi babasını ve akrabalarından oluşan dört kişi ile gelip beni ailemin önünde darp edip sonra bıçakladılar. Çok zor durumdayım. 1 hafta oldu. Bana saldıran kişileri polis bulamadı. Saldırganların yakalanmasını istiyorum'

Görüntü Dökümü

-----------------------

(Güvenlik Kamerası)

-Sokak'ta otomobilerin dikiz aynasına vurması

-Fatih Porstal ile kişi arasında kavga etmesi

-Sokak'ta oyun oynayan çocukları kavga sırasında kaçması

-Vatandaşların kavgayı ayrılması

-Kavga eden kişi yanında getirdiği kişiler

-Fatih Porstala saldırması

-Postal'ın bıçaklanması (01.07)

-Genel ve Detaylar

- (Aktüel Görüntü)

-Fatih Postal ile röp.

-Fatih Eli ve kolunun sargı bezle sarılması

-Olayın yaşandığı sokaktan görüntü

-Olay anı kaydeden güvenlik kamerası

-Genel ve Detaylar

17.08.2017 - 09.56 Haber Kodu : 170817032_

=============================

6- MASA ÖRTÜSÜNDEN UYUŞTURUCU ÇIKTI

Kanada'ya yollanacak masa örtülerinin astarlarına emdirilmiş 17 kilo 284 gram afyon sakızı ele geçirdi.

Haber: Çağatay KENARLI, İstanbul DHA

İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Bakırköy'de bir kargo şirketinden uyuşturucu madde yollanacağı yönündeki bir ihbarı değerlendirdi. Polis ekipleri geçtiğimiz salı günü kargo firmasına düzenlediği operasyonda Kanada'ya gönderilmek istenen iki poşet içindeki masa örtülerinin astarlarına emdirilmiş 17 kilo 284 gram afyon sakızı ele geçirdi. Polis ekipleri uyuşturucu madde gönderen kişi ya da kişileri yakalamak için çalışma başlattı.  Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin kargodaki poşeti keserek masa örtülerinin içine zulalanmış afyon sakızlarını bulması polis kameraları tarafından görüntülendi.

Görüntü Dökümü

---------

(Polis Kamerası)

-Polis ekiplerinin poşetleri açması

-Poşetlerde bulunan masa örtülerinin çıkartılması

-Masa örtülerinin astarlarının kesilmesi ve uyuşturucu maddelerin görüntüsü

-Genel ve detaylar

17.08.2017 - 09.56 Haber Kodu : 170817032

==============================

7- LEYLEKLERİN GÖÇÜ İZLEYENLERİ BÜYÜLEDİ

Haber-Kamera: Hakan KAYA/İSTANBUL,

Leyleklerin sıcak bölgelere göçü başladı.  Bir sıra halinde gökyüzünde ilerleyen leyleklerin göçü adeta görsel bir şova dönüşürken, bazı vatandaşlar ise bu anları cep telefonlarıyla kaydetti. Sabah saatlerinde Ataşehir semalarında  görülen, sonbaharın habercisi leyleklerin göçü ilgiyle izlendi. Leylekler birkaç dakika sonra  gözden kayboldu.

Görüntü Dökümü

--------------

-Göç eden yüzlerce leyleğin görüntüsü

-Vatandaşların leylekleri cep telefonu kamerasıyla kaydetmesi

-Leyleklerin gözden kaybolması

========================

8- TESTERE İLE OYULAN 400 YILLIK ÇINAR 'DOKU TEDAVİSİ'NE OLUMLU YANIT VERDİ

Haber-Kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL,

Silivri'de kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından gövdesi testere ile oyulan, 45 metre boyunda 4 metre 70 santimetre genişlikteki yaklaşık 400 yıllık çınar ağacı 'doku tedavisine' olumlu yanıt verdi.

Ortaköy'deki Millet Bahçe Piknik Alanı'nda  kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından, yaklaşık 400 yıllık çınar ağacı gövdesi testereyle oyulmuş halde bulunmuştu. Silivri Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından koruma altına alınan çınara 'ağaç restorasyonu uygulandı. Görevliler ağacın içini mantar ilacıyla yıkayarak, steril hale getirdikten sonra bu bölümü macunla sıvayarak hava temasını kesti. Daha sonra üzeri ince gözenekli krom tel ile çevrelenen ağaç için yapay doku oluşturuldu. .

Silivri Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Zerrin Budak, asırlık çınar ağacını, hayati tehlikeye attığını söyledi. Budak, şöyle dedi:

"Ekiplerimizle birlikte ağacımızın içini aşı macunu ile sıvadık, arkasından oyulan bölümü dolgu malzemesiyle doldurarak yapay bir doku oluşturduk. İnsanlardaki damarlar gibi, ağaçlarda da adeta kan birim dokuları mevcuttur. Bunların tedavisini gerçekleştirerek asırlık ağacımızın hayatını korumaya çalıştık. Geçen 6 ay içerisinde ağacımız son derece sağlıklı hale geldi, yapraklandı. Etrafında görülen, çınardan çıkan sürgünlerimizde bu ağacın canlı faaliyete devam ettiğini ve uzak bölgelerinde de canlılığını koruduğunu gösteriyor. Asırlık çınarımızın, asırlarca yaşamaya devam edeceğini ümit ediyoruz."

Asırlık çınarın yeni alınan bir testerenin denenmesi, piknikçilerden birisinin tarihi ağaç gövdesinin barbekü olarak kullanılması veya içinde altın olabileceğine inanan kişi veya kişiler tarafından oyulmuş olabileceği  öne sürülmüş, sorumluların bulunması için belediye suç duyurusunda bulunulmuştu.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Silivri'de testere ile oyulan ağaçtan görüntüler

-Ağaçta tespit yapılırken

-Ağacın içi temizlenirken ve doku tedavisi uygulanırken

-Ağacın yeniden dal ve yaprak açtığına ilişkin görüntüler

-Silivri Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Zerrin Budak tedaviyi anlatırken

17.08.2017 - 09.40 Haber Kodu : 170817030

================================

9-UÇAKTA ŞEKER KOMASINA GİREN YOLCU HAYATINI KAYBETTİ

Haber: İbrahim YILDIZ/İSTANBUL,

Türk Hava Yolları'nın (THY) Port Louis-İstanbul seferini yapan uçağında bulunan Hollandalı bir yolcu şeker komasına girerek hayatını kaybetti.

Edinilen bilgiye göre, 68 yaşındaki Hollandalı uyruklu Ramduelarie Ramavadh ailesiyle birlikte Mauritius'un başkenti Port Louis'ten İstanbul aktarmalı Amsterdam'a gitmek için THY uçağına bindiler. Hollandalı yolcu, uçak İstanbul Hava Sahası'na yaklaştığı sırada aniden rahatsızlandı. Bunun üzerine yolcuya ilk müdahaleyi uçakta bulunan kabin görevlileri yaptı. Yapılan ilk müdahalede şeker komasına girdiği tespit edilen Ramavadh yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. THY'nin Port Louis-İstanbul seferini yapan TC-LGN kuyruk tescilli Airbus A333 tipi uçağı saat 04.25'de Atatürk Havalimanı'na iniş yaparken, Hollandalı yolcunun cenazesi morga kaldırıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement