Dha İstanbul Bülteni-3 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni-3

1- MAHKEME, CUMHURİYET VAKFI YÖNETİM KURULU SEÇİMİNİ İPTAL ETTİÖzden ATİK / İstanbul, DHACumhuriyet Vakfı'nın 18 Şubat 2014 tarihli yönetim kurulu seçiminin usulsüz yapıldığı iddiasıyla gazetenin eski yöneticilerinden Alev Coşkun, Şevket Tokuş, Mustafa Pamukoğlu ile CHP Mİlletvekili...

02.05.2017 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1- MAHKEME, CUMHURİYET VAKFI YÖNETİM KURULU SEÇİMİNİ İPTAL ETTİ

Özden ATİK/ İstanbul, DHA

Cumhuriyet Vakfı'nın 18 Şubat 2014 tarihli yönetim kurulu seçiminin usulsüz yapıldığı iddiasıyla gazetenin eski yöneticilerinden Alev Coşkun, Şevket Tokuş, Mustafa Pamukoğlu ile CHP Mİlletvekili Mustafa Balbay'ın seçimin iptali için açtıkları dava kabul edildi.  Mahkeme, üç yıl önceki seçimde alınan kararların iptaline karar verdi. Karar kesinleşirse Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu seçimi yeniden yapılacak.

İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, davacılar Mustafa Pamukoğlu, Şevket Tokuş, Alev Coşkun'un avukatları ile davalı İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Cumhuriyet Vakfı avukatları katıldı.

"KARAR GEÇERSİZDİR, DAVANIN KABULÜNÜ TALEP EDERİZ"

Davacılar avukatı "Dava konusu toplantı daha önce iptal edilen toplantı yerine yapılan toplantıdır. Toplantı tarihinden beri vakıf belirsizlik içerisindedir. Bir an önce bu durumun düzeltilmesini talep ederiz. Davanın kabulünü talep ederiz" dedi. Davacı Mustafa Balbay'ın avukatı, "Alınan karar geçersizdir. Salt çoğunlukla alınmamıştır. Davanın kabulünü talep ederiz" dedi. Davaya sonradan müdahil olan Cumhuriyet Gazetesi okurları da davanın kabulünü talep etti.

"BU DAVA VAKFI ELE GEÇİRME DAVASIDIR, REDDEDİLSİN"

Davalı Cumhuriyet Vakfı avukatı Tora Pekin ise "Bu dava bir kısım davacıların, Aydınlık Gazetesi'nin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, bir takım siyaset yazarının ve Vakıflar Genel Müdürü'nün vakfı ele geçirme amacıyla açtığı bir davadır. Vakfın yöneticilerinin cezaevinde olmasının altındaki neden de budur. İki ayrı mütalaayı dosyaya sunduk ve bunlar davanın haksız olduğunu ortaya koymaktadır. Davacılar tarafından sunulan rapor, savunmamızı ispatlar niteliktedir. Biz mahkemenin hukuka uygun bir şekilde davranarak davanın reddine karar verilmesini talep ederiz" dedi.

"SİYASİ SAİKLERLE AÇILMIŞ BİR DAVADIR"

Davalı Cumhuriyet Vakfı avukatı Bahri Bayram Belen de "Dava, siyasi saiklerle açılmış bir davadır. Muhalif olan tek ciddi gazetenin ele geçirilmesi amacıyla açılmıştır. Açılan dava hem kanuna, hem tüzüğe aykırı bir davadır. Üye sayısının 12'den 9'a düşmesi vakfın münfesih sayılması nedeni olarak hiçbir yerde sayılmamıştır. Aslolan vakfın yaşamasıdır. Toplantı vakfedenin iradesine uygun olarak icra edilmiş, müdahil Mustafa Balbay yönetim kurulu üye seçilmiş, ancak sonra davacı olarak müdahale talebinde bulunmuştur. Bunlar davanın hangi saikle açıldığını ortaya koyan hususlardır. Davanın kabul edilebilir bir yanı yoktur" dedi.Davalı Vakıflar İdaresi avukatı, davayı mahkemenin takdirine bıraktığını belirtti. Cumhuriyet Gazetesi okuru olduğunu belirten Özden Özdemir de "Dava haksızdır. Gazetenin çizgisi değişmemiştir" diyerek davaya müdahale talebinde bulundu. Mahkeme, bu talebi kabul etti.

MAHKEME İPTALİNE KARAR VERDİ

Ayrıca davacıların davasını kabul eden mahkeme, Cumhuriyet Vakfı'nın 18 Şubat 2014 tarihli yönetim kurulunun üye seçimine ilişkin toplantıda alınan kararlarının vakıf senedindeki çoğunluğa aykırı olması nedeniyle iptaline karar verdi. Duruşma sonrasında davacı Alev Coşkun'un avukatı Mustafa Namık Kemal Boya, "Tamamen kanunsuz bir seçimdir. Davayı Alev Coşkun ve arkadaşları açtı. Kuruluş felsefesine aykırı bir yönetim geldi. Seçim iptal edildi, yeniden yapılacak. Darbeyi Cumhuriyet gazetesi yönetimi içinde yaptılar" dedi.

ŞİMDİKİ VAKIF YÖNETİCİLERİ TUTUKLU

Öte yandan aralarında Akın Atalay'ın bulunduğu Cumhuriyet Gazetesi'nin vakıf yöneticileri, "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından halen Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

=============================

(geniş haber)

2- ESKİ VALİ İHTİHAR ETTİ

Haber-Kamera: Hasan YILDIRIM - İSTANBUL DHA

Sarıyer'deki evinde intihar girişiminde bulunan eski vali Çetin Birmek kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Sarıyer, Tarabya Adalet Sitesi'nde bulunan evinde başına silahla ateş ettiği belirtilen eski vali Çetin Birmek ağır yaralandı. Markete giden eşi, eve geldiğinde Çetin Birmek'in kanlar içinde yerde yattığını görünce apartman görevlilerinden yardım istedi. Birmek için olay yerine ambulans çağrıldı. İki çocuk babası 84 yaşındaki Birmek, ağır yaralı olarak kaldırıldığı özel hastanede hayatını kaybetti.

Olay yeri inceleme ekipleri binada ve dairede incelemelerde bulundu. Polisin olayla ilgili soruşturması devam ediyor.

Site çalışanı Ayhan Atilla "Sitenin görevlileri daireye girdi. Çetin Birmek silahı şakağına dayayarak intihar etmiş. Ambulans ile hastaneye kaldırıldı.Sağlık sorunları vardı. Sürekli doktora gidip geliyordu. Eşi ve kızıyla yaşıyordu" dedi.

Çetin Birmek kimdir ?

1960 yılında Kiğı, 1961 yılında Keban, 1963-1964 yılları arasında Refahiye kaymakamlıkları, 1979-1981 yılları arasında Muğla, 1981-1984 yılları arasında Tokat, 1992-1993 yılları arasında Mersin ve 1993-1996 yılları arasında Kırklareli valilikleri yaptı.

Birmek, 15 Ekim 1998 tarihinde yaş haddinden emekli oldu.

Görüntü Dökümü:

-------------

-Site çalışanı Ayhan Atilla ile röp.

-Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmaları

-Siteden görüntü

-Genel ve detaylar

02.05.2017 - 10.51  Haber Kodu : 170502031

===================

3- BOŞANMAK İSTEYEN KARISINI ÖLDÜREN SANIK SAVUNMA YAPMAK İSTEMEDİ

Ümit TÜRK/ İstanbul, DHA

Kağıthane'de boşanma davası açan eşi Nisa Ece İnçke'yi, dışarıdan silah sesinin duyulmaması için televizyonun sesini sonuna kadar açtıktan sonra 3 kez kurşunlayarak öldüren Recep İnçke psikolojik olarak kendisini hazır hissetmediğini ileri sürerek savunma yapmak istemedi. Mahkeme, KADEM'in (Kadın ve Demokrasi Derneği) davaya katılma talebini kabul etti.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen tutuklu sanık Recep İnçke getirildi. Şikayetçiler öldürülen Nisa Ece İnçke'nin ağabeyleri Bedrettin Ece, annesi Caziye Ece ile kardeşi Sakine Ece de duruşmada hazır bulundu. KADEM, (Kadın ve Demokrasi Derneği) de, suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle duruşmaya gelerek davaya katılma talebinde bulundu.

SAVUNMA YAPMADI

Geçen celse avukatı olmadığı için savunması alınamayan Sanık Recep İnçke bu kez kendisi savunma yapmak istemedi. Sanık, "Psikolojik olarak şuanda ifade verecek durumda değilim" diyerek savunmasını daha sonra yapacağını söyledi. Daha sonra söz alan, öldürülen Nisa Ece'nin kız kardeşi Sakine Ece söz, ablasının sürekli şiddet gördüğünü belirterek sanıktan şikayetçi olduklarını söyledi.

SANIĞIN TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA

Mahkeme heyeti,  KADEM'in davaya katılma talebini kabul ederek, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma ertelendi.

KADEM BASIN AÇIKLAMSI YAPTI

Duruşma öncesi Ece ailesi ile birlikte kameralar karşısına geçen KADEM üyesi avukatlar davaya katılmak istediklerini belirtti. Avukat Betül Yanılmaz, "Sanığın her türlü takdir indiriminden yaralanmak isteyeceğini biliyoruz ve maktulun hatıratına da saygısızlık edecceğinden endişe ediyoruz, bu nedenle buradayız" dedi. Bedrettin Ece de, kardeşini boşanma davasına bir hafta kala öldürüldüğünü hatırlatarak sanığın cinayeti öncesinden planladığını söyledi. Bedrettin Ece, "sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.

Görüntü

-------------------------

KADEM avukatının konuşması

Ağabey Bedrettin Ece

Genel ve detaylar

Nisa Ece İnçke ve sanık Recep İnçke fotoğraf (arşiv)

=========================================

(gündüz çekilen görüntülerle)

4- ESENYURT'TA APARTMAN DAİRESİNDE PATLAMA: 3 YARALI

Haber-Kamer: Ali Kerem BENGİ - İhsan YALÇIN/ İSTANBUL DHA

Esenyurt'da 5 katlı apartmanın en üst katında uyuşturucu üretildiği iddia edilen bir dairede henüz bilinmeyen bir nedenle patlama meydana geldi. Patlamada 3 kişi ağır yaralandı.

Olay, Mehterçeşme Mahallesi 1881 Sokak'ta bulunan 5 katlı apartmanın en üst katındaki dairede saat 01.00 sıralarında meydana geldi. Patlamanın şiddetiyle dairenin cam ve çerçeveleri sokağa fırlarken dairede yangın çıktı. Olayda dairede bulunan B.A(33), R.G (25), S.S (27) vücüdünün çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılar vatandaşlar tarafından Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan yaralarının durumun ağır olduğu öğrenildi.

Olay yerine çok sayıda polis, itfaiye, ambulans sevk edildi. Esenyurt, Beylikdüzü ve Yakuplu itfaiye istasyonlarından görevlilerin müdahalesiyle alevler kısa sürede söndürüldü. Olay yerine gelen polis ekipleri binanın bulunduğu sokağa şerit çekerek delil araştırması yaptı. Bomba İmha uzman ekipleri ve Olay yeri inceleme ekipleri de olay yerinde incelemelerini yaptı. Patlamanın meydana geldiği evde 20 kg sentetik uyuşturucu maddesi ele geçirildiği belirtilirken

daire sahibi M.A (26) da polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Ekipler, uyuşturucu imal edildiği öne sürülen evde yaşanan patlamanın nedenini araştırıyor.

Görüntü dökümü:

-----------

ek görüntü

-Olay yerinden gündüz çekilen görüntüler

GEÇİLEN GÖRÜNTÜ

///////////////

(CEP TELEFONU KAMERASI)

-Patlama yaşanan daireden görüntüler

-İçerde çalışma yapan itfaiye ve polisler

-Detaylar

(AKTÜEL)

-Olay yerinden görüntü

-Cam çerçevelerin yerdeki görüntüsü

-Daireden görüntü

- İtfaiye ekipleri

-Ambulans ve Polis ekipleri

-Olay yeri inceleme ve Bomba İmha uzmanı

-Görgü tanıyla röp.

-Çevredeki vatandaşlar

-Genel ve detaylar

02.05.2017 - 03.27 Haber Kodu : 170502004

02.05.2017 - 03.49 Haber Kodu : 170502005

========================

5- İSTANBUL'DA 4 İLÇEDE UYUŞTURUCU OPERASYONU

Çay kazanından bile uyuşturucu çıkan operasyon polis kamerasına yansıdı

Haber-Kamera: Çağatay KENARLI, İstanbul DHA

İstanbul'daki 4 farklı uyuşturucu operasyonunda 21 bin 980 'captagon' adlı uyuşturucu hap, 18 kilo 505 gram kokain, 12 kilo 540 gram bonzai ham maddesi ve 24 kilo 970 gram bonzai yapımında kullanılan çeşitli kimyasal maddeler ele geçirildi.

İstanbul Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Başakşehir, Esenyurt ve Büyükçekmece ile Atatürk Havalimanı'nda geçtiğimiz çarşamba ve perşembe günleri  düzenlediği 4 farklı operasyonda 3 kişiyi gözaltına aldı. Yapılan operasyonlar polis kameraları tarafından görüntülendi.

HAVALİMANINDA 12 KİLO 540 GRAM BONZAİ HAM MADDESİ

Polis ekipleri, Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği operasyonda Hong Kong'tan Moskova'ya oradan da transit olarak İstanbul'a gelen B.E.(44)'nin valizinde yaptığı aramada 12 kilo 540 gram bonzai ham maddesi ele geçirdi.

ÇAY KAZANINDA CAPTOGON HAP ÇIKTI

Polis ekipleri Başakşehir'de bir kargo firmasından Suudi Arabistan'a yollanacak çay kazanı içinde uyuşturucu madde yollanacağı yönündeki ihbarı değerlendirdi. Narkotik dedektör köpekleri 'Maya' ve 'Fırtına'nın katılımıyla yurt dışına yollanacak çay kazanı incelendiğinde, 21 bin 980 adet 'captagon' adet uyuşturu hap bulundu. Polis ekipleri, kargoyu yollayan kişileri yakalamak için çalışma başlattı.

UYUŞTURUCU LABORATUVARI

Büyükçekmece'de lüks villanın uyuşturucu imalathanesi olarak kullanıldığını belirleyen polis ekipleri operasyon düzenledi. Operasyonda villanın bir odasının cam tüpler, çeşitli damıtma düzenekleri ve ısıtıcılarla kimya laboratuarı gibi kullanıldığını tespit etti. Yapılan aramalarda 24 kilo 970 gram bonzai yapımında kullanılan çeşitli kimyasal maddeler, hassas terazi, plastik bidonlar, 1 tane tabanca ile yaklaşık 21 bin lira para ele geçirildi. Operasyon kapsamında İran uyruklu M.R.G.(29), gözaltına alındı.

ESENYURT'TA BİR EVDE 18 BUÇUK KİLO KOKAİN

Esenyurt'ta bir evde yapılan operasyonda 18 kilo 505 gram kokain ele geçirildi. Olayla ilgili 29 yaşındaki C.T. yakalanarak gözaltına alındı.

ELE GEÇİRİLEN UYUŞTURUCU MADDELER YAKLAŞIK 20 MİLYON LİRA

Düzenlenen 4 farklı operasyonda gözaltına alınan 3 şüpheli Vatan Caddesi'ndeki Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan B.E.,C.T. ve M.R.G. çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucu maddelerin piyasa değerinin yaklaşık 20 milyon lira olduğu öğrenildi.

Görüntü Dökümü

------------

(Aktüel)

-Uyuşturucu maddelerden görüntü

-Maya ve fırtına'nın görüntüsü

-Ele geçirilen uyuşturucu haplar

-Kokain'in görüntüsü

-Genel ve detaylar

(Polis Kamerası)

-Havalimanında B.E.'nin valizinde yapılan arama

-Başakşehir'de ki kargo firmasındaki çay kazanında yapılan arama

-Esenyurt'taki evde yapılan arama

-Genel ve detay görüntüler

02.05.2017 - 12.33 Haber Kodu : 170502067_I

===========================

6- RUSLAR BATAN İSTİHBARAT GEMİLERİ İÇİN KİLYOS AÇIKLARINDA;DERİN DENİZ EKİBİ BATIK ÜSTÜNDE

Hasan ERŞAN/ İSTANBUL,

İstanbul- Kilyos açıklarında 27 Nisan Perşembe günü Karadeniz'de  yaşanan yoğun siste Togo bayraklı canlı hayvan gemisi "Youzarsif" ile çarpışıp  ağır yara alan ve 3 saat sonra 18 mil açıkta batan Rus istihbarat gemisi "Liman" için Rusya Deniz Kuvvetlerinin en önemli araştırma ve kurtarma gemisi "Seliger" ve yeni nesil kurtarma gemisi 60 metre uzunluğundaki  " SB-739" gönderildi.

SELGENGER VE SB 739'DA DENEYİMLİ DERİN DENİZ DALGIÇ EKİPLERİ BULUNUYOR

Deniz trafik haritalarında  kazının tam bulunduğu 18 mil açıkta  enkazın üzerinde duran 60 metre uzunluğundaki tam donanımlı Seliger gemisi 16 gemici ile 9 uzman araştırma görevlisi bulunuyor.Gemide ayrıca askeri personelden oluşan derin deniz dalgıç ekibi de görev yapmakta.

BATAN GEMİDEKİ CİHAZLARA ÖNEM VERİLİYOR,GEREKİRSE TAMAMI ÇIKARILACAK

Rus denizcilik kaynakları  gemilerde bulunan  ekiplerin Rus istihbarat gemisi "Liman" daki  hassas cihazların çıkarılması için çalışacaklarını, derinliğin ve Karadeniz hava koşullarının zorlu olduğunu belirterek gerekirse geminin tamamının çıkarılması üzerine çalışılacağı belirtiliyor. Rus donanmasında görev yapan "Liman" 1990'dan 2010'a kadar Akdeniz'de önemli görevlerde bulundu liman Yugoslavya'ya yapılan NATO askeri operasyonları da Adriyatik Denizi'nden yakından izledi.

ULUSLARARASI SULAR OLDUĞU İÇİN HAKLARI VAR

Bu arada  Türk makamları  batan Liman istihbarat gemisinin uluslararası sularda olduğu için Rus hükümetinin batığın araştırma ve çıkarmaya hakkı olduğunu, henüz bir yardım talebinde bulunulmadığını ve gemilerin bölge olduğunun bildiğini belittiler.

HASAR 3 SAAT DAYANABİLDİ

27 Nisan'da Kilyos'un 18 mil açığında  Togo bayraklı  canlı hayvan  gemisi Youzarsif ile yoğun siste çarpışan Rus Donanması istihbarat gemisi Liman mürettebatı  Kıyı Emniyeti ve Türk donanması tarafından kurtarıldıktan 3 saat içinde saat 14: 48 sularında batmıştı.

=====================

7- SILA'YA HAKARET DAVASINDA DAVUT GÜLOĞLU'NA 1 YIL 2 AY HAPİS CEZASI

Haber: Ümit TÜRK İstanbul/ DHA

Şarkıcı Sıla Gençoğlu'nun, kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle şikayetçi olduğu şarkıcı Davut Güloğlu, "Basın yoluyla hakaret" 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, 8 bin 400 TL olarak adli para cezasına çevrildi.

İstanbul 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya taraflar katılmazken, sadece şikayetçi Sıla Gençoğlu'nun avukatı Rezan Epözdemir duruşmada hazır bulundu. Mahkeme hakimi Davut Güloğlu'nun geçen celse avukatının istifa ettiğini ve bu durumun da Güloğlu'na cep telefonuna SMS olarak gönderildiğini belirtti. Daha sonra söz alan Sıla Gençoğlu'nun avukatı Rezan Epözdemir, sanık ve avukatının davayı uzatmak için duruşmalara katılmadıklarını söyleyerek duruşmanın karara bağlanmasını talep etti. Müvvekili Sıla Gençoğlu'nun dünyada en çok dinlenen Türk sanatçı olduğunu belirten Epözdemir, sanığın söz konusu röpartaj sırasında müvvekiline hakaret ettiğini ve cezalandırılmasını istedi.

KARAR VERİLDİ

Davayı karara bağlayan mahkeme hakimi, Davut Güloğlu'nu suçlu bularak, "Basın yoluyla alanen hakaret" suçundan 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı. Ceza günlüğü 20 TL'den olmak üzere 8 bin 400 TL adli para cezasına çevrildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yenikapı'da düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi'ne Şarkıcı Sıla katılmamış ve "Darbeye karşıyım ama Yenikapı'daki şova katılmayacağım" demişti. Bunun üzerine Davut Güloğlu katıldığı bir televizyon programında, "S… olsun gitsin" ifadesini kullanmıştı. Sıla, bu sözlerin ardından şikayetçi olmuş ve Davut Güloğlu hakkında, "Basın yoluyla hakaret" suçundan 2,5 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açılmıştı. Davut Güloğlu'nun avukatı, mahkeme hakimi ile yaşadığı tartışmanın ardından davadan çekilmişti.

=================================

8-  DÜNYANIN ŞAİRLERİ İSTANBUL'DA BULUŞUYOR: İSTANBULENSİS ŞİİR FESTİVALİ BAŞLIYOR

Haber-Kamera: Ezgi ÇAPA/İSTANBUL,

Sultanbeyli Belediyesi tarafından bu sene 5'incisi düzenlenen İstanbulensis Şiir Festivali, dünyanın dört bir yanından gelen şairleri bir araya getiriyor. Yarın akşam Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenecek gala ile başlayacak İstanbulensis Şiir Festivali'nde Türkiye dahil 20 ülkeden 50 şair yer alacak. Festivalin bu yılki konusu 15 Temmuz temasından yola çıkarak 'Direniş ile Gelen Birliktelik ve Diriliş Ruhu…' olarak belirlendi.

"LUGATLARIMIZDAN GÜZEL KELİMELERİ ÇIKARDIK"

İstanbulensis Şiir Festivali'nin düzenleme kurulunda Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Fatih Andı, Prof. Dr. Cengiz Tomar ve Cahit Koytak bulunuyor. Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Festival düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. İskender Pala, "Dünya o hale geldi ki, insanların gönüllerinden çıkanlar zihinlerinden çıkanlarla örtüşmez hale geldi. Böyle olunca biz duygularımızı, gülümsemelerimizi, güzellikleri ve tebessümleri unuttuk. Lugatlarımızdan güzel kelimeleri çıkardık, kötü kelimeler lugatlarımıza girdi. Eğer şairler gerçekten bir ülkede, dünyanın en güzel sözlerini söylemeye başlarlarsa bütün güzel kelimeler tekrar sözlüklerimize ve bizim dünyamıza yeniden girecektir" şeklinde konuştu.

"FETÖ'YE KARŞI ORTAYA KOYULAN DESTAN, EN GÜZEL ŞİİRLE ANLATILABİLİRDİ"

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, festivale her yıl olduğu gibi bu yıl da yerli ve yabancı birçok şairin katılacağını hatırlattı. Keskin şöyle konuştu: "Bu sene de 15 Temmuz işgal girişimine karşı koyarak, cennet vatanımızı hainlere teslim etmeyen, aziz milletimiz, bizlere ilham oldu. Aziz milletimizin 15 Temmuz'da gösterdiği destansı direnişi, bizler de şiir festivalimize taşıdık. Küresel güçlerin taşeronu haline gelen FETÖ'ye karşı ortaya koyulan bu destan, bize göre en güzel şiirle anlatılabilirdi. Acılarımızı, sevinçlerimizi mısralara döktüğümüz şiirin, bu sefer de destanımızı anlatmasını istedikö dedi. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenecek galanın ardından şairlerin 4 gün boyunca Sultanbeyli genelinde bulunan okullara giderek öğrencilere şiirlerini okuyacaklarını aktaran Keskin, "Öğrencilerimizle şairlerimizi buluşturacak ve öğrencilerimizin arasından yeni şairler çıkması için çaba harcayacağız. Milletimizin ortaya koyduğu direnişi yeni kuşaklara aktarmalı ve onlarında milli ve manevi duygularla yetişmesi için çaba göstermeliyiz diye düşünüyoruz".

LATİN AMERİKA'DAN TÜRKİYE'YE ŞİİR YOLCULUĞU

Arjantin'den gelen şair Florancia Aisha Duranti festivale katılmaktan duyduğu mutluluğu anlatarak, "Çok duygulu ve mutluyum. Burada sizlerle olmak çok güzel. Farklı yüreklerden gelen duygular, düşünceler tek bir kalp içinde birleşti adeta. Mevlana'yı okuyorum ve seviyorum. Kendim de ruhani konularda, mitler üzerine şiir yazmayı seviyorum" dedi. Şilili şair Monica Canulef ise yerel bir kültür olan Mapuche olduğunu söyleyerek, "Şiirlerimde kendi kültürümü yaşatmaya ve yansıtmaya çalışıyorum. Din ve kültürler birbirlerinden farklı olsalar dahi özünde aynı iyiliğe ve güzelliğe sahip olduklarını düşünüyorum" dedi.

YABANCI KATILIMCILAR

Festivale 20 ülkeden şair katılıyor. Bosna Hersek'ten Cemalettin Latiç, Lübnan'dan Refet Muhammed Reşid El-Mikati, Rusya'dan Meşbaşe İshak, Filistin'ten İbrahim Nasrallah, Meksika'dan Dolores Dorantes, Portekiz'den Rui Colas, Şili'den Monica Canulef, Azerbaycan'dan Humay Mahmudova, Arjantin'den Florancia Aisha Duranti, Kenya'dan Muhammed Eno, Fas'dan Ahmu El-Hasan El-Ahmedi, Mısır'dan Arif Kharki Abu Khudairi, Abdurrahman Yusuf El-Kardavi, Irak'tan Fevzi Kerim, Moğolistan'dan Leetiv Namdag Janchivin, Hollanda'dan Erik Lindner, Norveç'ten Ingrid Storholmen, Ukrayna'dan Vasyl Makhno, Macaristan'dan Krisztina Toth ve Slovenya'da Barbara Pogacnik katılımcılar arasında yer alıyor.

YERLİ KATILIMCILAR

Türkiye'den ise festivale Cahit Koytak, Hüsrev Hatemi, Nurullah Genç, Cevdet Karal, İnci Okumuş, Mürsel Sönmez, İsmail Kılıçarslan, Mustafa Akar, Ali Ayçil, Zeynep Arkan, Şeref Akbaba, Metin Önal Mengüşoğlu, Celal Fedai, Hüseyin Akın ,Hayriye Ünal, Ali Ural, Ayşe Sevim,  Serdar Kacır, Yusuf Şahin, Hakan Arslanbenzer, İhsan Deniz,  Ulaş Konuk,  Ercan İriş, Kadir Ünal, Ahmet Şefik Vefa, Ahmet Akın, Hatice Ermiş Özdemir,  Abdunnasır Doğru gibi isimler katılıyor.

Görüntü Dökümü:

----------------

-Prof. Dr. İskender Pala'nın konuşması

-Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin'in konuşması

-Katılımcılardan detaylar

-Arjantinli şair Florancia Aisha Duranti ile röp.

-Şilili şair Monica Canulef ile röp.

-Genel ve detay görüntüler

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni-3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı
    01:26 İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen evden hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı olaylarının şüphelileri, emniyet güçleri tarafından yakalandı. İskenderun'da yaşanan 3 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelisi A.S.Ç. tutuklanırken, bir motosiklet hırsızlığı olayının şüphelisi İ.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Olayda yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.


Advertisement