Dha İstanbul Bülteni - 4 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 4

1- İRAN BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE HALEP PROTESTOSUAçıklama yapıldığı sırada arbede çıktıHaber-Kamera: İbrahim AKTÜRK/İSTANBUL-DHAÖzgür Düşüne ve Eğitim Hakları Derneği (ÖZGÜR-DER) ve kendilerine 'Üniversiteli Müslümanlar' ismini veren bir grup, Halep'teki sivil ölümleri protesto etmek için...

16.12.2016 16:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1- İRAN BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE HALEP PROTESTOSU

Açıklama yapıldığı sırada arbede çıktı

Haber-Kamera: İbrahim AKTÜRK/İSTANBUL-DHA

Özgür Düşüne ve Eğitim Hakları Derneği (ÖZGÜR-DER) ve kendilerine 'Üniversiteli Müslümanlar' ismini veren bir grup, Halep'teki sivil ölümleri protesto etmek için İran Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı.

Yaklaşık bin kişilik grup, Cuma namazının ardından Fatih Cağaloğlu'ndaki İran Başkonsolosluğu yakınında toplandı. Ellerinde 'Kuşatılan Halep değil, kardeşliğimizdir', 'İran, yalan, nifak, katliam', 'Katil İran'ın destekçileri, bu kan sizi bulacak' dövizleri taşıyan kalabalık, sık sık tekbir getirerek İran aleyhine slogan attı. Arapça yazılı dövizler de taşıyan ve aralarında kadınların da bulunduğu kalabalık, İran Başkonsolosluğu'na doğru yürüdü. Polis ekipleri, eylem nedeniyle İran Başkonsolosluğu önünde güvenlik önlemi alırken, konsolosluğun bulunduğu Babı Ali Caddesi'ni trafiğe kapattı. Ayrıca, polis helikopteri eylem boyunca uçuş yaptı. Eylemciler adına basın açıklamasını okuyan ÖZGÜR-DER Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Halep'teki sivil ölümlerden İran'ı sorumlu tutarak, "Bu zulmün asıl sorumlusu, asıl faili İran'dır. Şam'da, Hama'da ve Halep'te katlettiğiniz çocukların kanlarında boğulun. Bu zulümleri asla unutmayacağız. Bu katil sürüsüyle ve onların destekçileriyle asla dost olmayacağız" dedi.

AÇIKLAMA SIRASINDA GERGİNLİK

Daha sonra söz alan ÖZGÜR-DER Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay açıklama yaptığı sırada, kalabalık grubun arasındaki bir vatandaş, 'Yalan söylüyorsun, iftira atıyorsun' diye bağırdı. Bunun üzerine kalabalık, bağıran vatandaşı darp etmeye çalıştı. Çevredeki polis ekipleri bağıran vatandaşı kalabalıktan ayırarak gözaltına aldı. Grubun bir süre slogan atmasının ardından eylem sona erdi.

Görüntü Dökümü:

-----------

-Kalabalığın sloganlar atması

-Eylemcilerin ellerindeki dövizlerden görüntü

-Kalabalığın yürüyüşünden detaylar

-Polisin konsolosluk önünde aldığı önlemden görüntü

-Basın açıklamasından görüntü

-Kenan Alpay'ın konuşması sırasında bir kişinin bağırması

-Kalabalığın bağıran kişiyi darp etmeye çalışması

-Bağıran vatandaşın polis tarafından alınması

-İran Konsolosluğu'ndan detay görüntü

-Eylem sırasında denetim yapan helikopterden detaylar

-Genel görüntüler

16.12.2016 -16.14 Haber Kodu : 161216142

========================

2- CUMA NAMAZI SONRASI ŞEHİTLER TEPESİ'NDE TERÖRÜ LANETLEDİLER

Haber - Kamera: Enver ALAS/ İstanbul DHA

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının organizasyonuyla gencinden yaşlısına, öğrencisi öğretmeni, siyasetçisinden taraftar gruplarına, şairlerden gazilere yüzlerce kişi cuma namazı sonrası Şehitler Tepesi'nde bir araya gelerek terörü lanetledi.

Yaklaşık 250'ye yakın sivil toplum kuruluşunun çatısı olan Türkiye Gençlik STK'ları Platformu'na bağlı yüzlerce kişi 'Şehitler Tepesi Boş değil, Halep Sahipsiz değil' sloganıyla bir araya geldi. Cuma namazının ardından Dolmabahçe'deki Bezmi Alem Valide Sultan Camii önünde buluşan kalabalık burada şehitler ile Halep'te öldürülen siviller için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Daha sonra grup, ellerinde Türk bayraklarıyla, buradan Şehitler Tepesine yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sık sık terör örgütü PKK başta olmak üzere ABD ve Rusya aleyhinde sloganlar atıldı. Yürüyüşe Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile Ak Parti Milletvekili Ali Sarıkaya da destek verdi.Yürüyen grupla Şehitler Tepesi'nde bekleyenlerin buluşmasıyla oluşan kalabalık alana sığmadı.

Şehitler için Kuran-ı Kerim okundu. Burada Türkiye Gençlik STK'ları Platformu adına bir basın açıklaması yapıldı. Ahmet Arı'nın okududuğu açıklamada, "Burada yüzlerce polisimiz ve taraftarımızın canına kast eden katil PKK ve onun taşeronları, biz 79 milyonuz. Hepimizi öldüremezsiniz. Ama bizim emniyet güçlerimiz emin olun ki her daim ensenizde olacak ve sizden hesap soracaktır. Bizler 250 STK'sı olarak buradayız. Bu kutlu mücadeleyi veren emniyet güçlerimizin yanındayız. Buradan, yaşasın zalimler ve katiller için cehennem diyoruz" ifadelerine yer verildi" denildi.

Basın açıklaması ve yapılan konuşmaların ardından etkinlik sona erdi.

Görüntü Dökümü

---------------------

-Dolmabahçe Camii'nin yanında toplanan grup

-Gıyabi cenaze namazının kılınması

-Grubun yürüyüşü

-Slogan atılması

-Türk bayrakları ve açılan dövizler

-Şehitler Tepesi'ne varılması

-Kuran-ı Kerim okunması

-Konuşmalar

Basın açıklaması

-Ahmet Misbah Demircan ve Ali Sarıkaya

-Taraftarlar

-Genel ve detaylar

16.12.2016 - 15.37 Haber Kodu : 161216117

====================================

3- DEVLET KONUKEVİ'NİN ETRAFINA GÜVENLİK DUVARI

Haber-Kamera: Faik KAPTAN-Murat ÇAKIR/İSTANBUL,

Cumhurbaşkanları ve devlet Başkanları tarafından yurt içi ve yurt dışına gidiş ve gelişlerde kullanılan Devlet Konuk Evi'nin etrafı güvenlik duvarı ile çevriliyor.

Atatürk Havalimanı'nda Devlet Hava Meydanları İşletmesi Başmüdürlüğü binasının karşısında bulunan Devlet Konukevi'nin etrafının koruyucu duvarla çevrilmesi için çalışmalara başlandı. Koruyucu duvarın Devlet Konukevi'ni tamamen çevreleyeceği, karakol tarafının da kapatılacağı, araç ve personel giriş çıkışlarının tek bir kapıdan yapılacağı öğrenildi.

Görüntü Dökümü:

---------

-Duvarın görüntüsü

16.12.2016 - 14.55 Haber Kodu : 161216101

===========================

4- DENİZ OTOBÜSÜNDEKİ YANGIN

YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ JENARATÖRDEKİ ELEKTRİK PANOSU

İstanbul DHA

BUDO'nun bağlı olduğu BURULAŞ (Bursa Ulaşım Toplu Taşıma İşletmesi) Genel Müdürü Levent Fidansoy, bu sabah 135 yolcu ile istanbul'a hareket eden Yıldırım Beyazıt Deniz Otübüsü'ndeki makine dairesinde çıkan yangının nedenin öğrenildiğini açıkladı. Fidansoy, yangına jenerataröün elektrik panasonda çıktığı söyledi. Levent Fidansoy bu arızanın bir hafta içersinde giderildikten sonra deniz otobüsünün seferlere tekrar başlayacağını duyurdu.

===================================

5- YAZAR BEKİ İKALA ERİKLİ 'NİN CENAZESİ ADLİ TIP KURUMU'NDAN ALINDI

Gözyaşlarına boğulan acılı eşi, yakınları ve arkadaşları teselli etmeye çalıştı

Haber-Kamera: Sinan BİLGİLİ, İstanbulDHA

Ofisinin bulunduğu apartmanın girişinde kimliği henüz belirlenemeyen bir kadın tarafından kurşunlanarak öldürülen "Meleklerle Yaşamak" kitabının yazarı Beki İkala Erikli( Beki Şükran Erikli )'nin cenazesi Adli Tıp Kurumu'ndan alındı. Bu sırada eşi Erdal Erikli gözyaşlarına boğuldu. Acılı eşi, yakınları ve arkadaşları teselli etti. Erikli'nin Pazar günü saat 15.00'da Ulus'taki Musevi Mezarlığı'nda düzenlenecek törenin ardından toprağa verileceği öğrenildi.

Görüntü Dökümü:

-----------------

- Adli Tıp Kurumu

-Cenazenin bulunduğu aracın çıkışı

-Eşinin ağlaması (mavi montlu)

-Detaylar

16.12.2016 - 15.27 Haber Kodu : 161216113

=============================

6- ÜVEY ÇOCUKLARINA CİNSEL İSTİSMARDA BULUNAN BABAYA 25 YIL HAPİS

Haber: Yüksel KOÇ/ İSTANBUL,

İstinaf Mahkemesi, birlikte yaşadığı 9 ve 10 yaşlarındaki ikisi de kız olan üvey çocuklarına cinsel istismarda bulunan B.Ö. hakkında yerel mahkemece verilen beraat kararını ortadan kaldırarak sanığa 25 yıl ceza verdi.

Karar için ara veren İstinaf Mahkemesi, karar arasında polis memurlarını çağırarak duruşmada hazır bulunan sanığı tutuklattı. Duruşma salonunda ellerine kelepçe takılan sanık cezaevine gönderildi.

Kadıköy, Hasanpaşa'da oturan B.Ö.(41), Aralık 2015 ve Ocak 2016 tarihleri arasında eşi N.Ö.'nün önceki evliliğinden olan 9 ve 10 yaşlarındaki kızları İ.A.K. ve G.A.K.'ya cinsel istismarda bulunduğu gerekçesi ile hakkında yürütülen soruşturma sonucunda İstanbul Anadolu 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Çocuğa cinsel istismarö suçundan yargılandı.

Soruşturma aşamasında şikayetçi olan anne N.Ö., duruşma aşamasında şikayetinden vazgeçti. Soruşturma aşamasında ifade veren kızlar İ.A.K. ve G.A.K., pedagog eşliğinde verdikleri ifadelerde, annelerinin işte olduğu sırada üvey babaları B.Ö.'nün kendilerine yönelik yapılan cinsel istismarı ayrıntıları ile anlattılar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da dosyada katılan olarak yer aldı.

Sanık yargılama aşamasında yaptığı savunmada, suçu kabul etmedi.

YEREL MAHKEMEDE OY ÇOKLUĞU İLE BERAAT ETTİ

Yargılamayı yapan İstanbul Anadolu 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Eylül 2016 tarihinde oy çokluğu ile verdiği kararında mağdurların beyanından başka bir delil bulunmadığını gerekçe göstererek sanığın beraatine hükmetti. Beraat kararına karşı çıkan üye hakim, mağdur kızların karakol ifadelerinin esas alınması gerektiğini, annelerinin ve üvey babalarının anlaşması sonucu duruşmada verdikleri ifadeye itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, sanığın "Çocuğa cinsel istismarö suçundan cezalandırılması gerektiğini belirterek, çoğunluk kararına karşı muhalefet şerhi koydu.

KARAR İSTİNAF MAHKEMESİ'NE TAŞINDI

Kararı yasaya uygun bulmayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın avukatı ile mağdurlar İ.A.K. ve G.A.K.'nın avukatı beraat kararının bozulması için İstinaf Mahkemesi'ne başvurdu. Dosyanın gönderildiği İstanbul Bölge Adliyesi 20. Ceza Dairesi üyesi Murat Büte, dosya üzerinde yaptığı inceleme sonucu hazırladığı Ön İnceleme Raporu'nda, sanık hakkında verilen beraat kararı ile ilgili olarak yeniden yargılama yapılması yönünde görüş bildirdi. İstanbul Bölge Adliyesi 20. Ceza Dairesi Heyeti, bugüne duruşma günü verdi.

Bugün yapılan duruşmaya sanık B.Ö. ve Avukatı Ali Emre Topal ile mağdur kızların annesi N.Ö. ile mağdur kızların Avukatı Neşe Mutlugil katıldı. Savunması alınan sanık B.Ö., soruşturma ve yerel mahkeme nezdinde yaptığı savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, "Ben herhangi bir şekilde mağdurelere yönelik cinsel istismarda bulunmuş değilimö dedi.

Soruşturma aşamasında şikayetçi olan, yerel mahkemede yapılan yargılama aşamasında şikayetinden vazgeçen kızların annesi N.Ö., dosyanın mağduru olan çocukları ve eşi ile birlikte yaşadıklarını, eşi olan sanıktan şikayetçi olmadığını söyledi.

Duruşma savcısı Güven Öztürk, esas hakkındaki mütalaasında, "Mağdureler G.A.K. ve İ.A.K.'nın 25 Ocak 2016 tarihli kolluk beyanları, aynı tarihte mağdurelerle görüşmeler sonucu hazırlanan sosyal inceleme raporu, mağdurelerin annesi olan N.Ö.'nün 25 Ocak 2016 tarihli kolluk beyanına itibar edilmesi gerektiğiniö söyledi.

Soruşturma ve kovuşturma aşamasında mağdureler G.A.K. ve İ.A.K.'nın kendi içinde ve birbiri ile uyumlu ifade verdiğini hatırlatılan mütalaada, "Yaşları dikkate alındığında böyle şeyler yaşamamış olmaları halinde bilgi sahibi olmaları mümkün olmayan eylemleri anlatmış oldukları, ayrıca eylemlerin niteliği, zamanı ve yeri konusundaki tutarlı anlatımları karşısında anneleri ile üvey babalarının daha sonra barışmaları, annelerinin şikayetini geri alması nedeniyle ağır ceza mahkemesindeki beyanlarının dikkate alınmaması gerektiğiö belirtildi.

Anneleri ile üvey babalarının barışmaları nedeni ile mağdurelerin duruşma esnasında beyanda bulunmadıkları hatırlatılan esas hakkındaki mütalaada, "Mağdureler duruşmada sadece, 'hatırlamıyorum', 'bilmiyorum', 'yapmadı' şeklinde ifadeler kullandılar. Kolluk ifadeleri hatırlatılıp niçin farklı şeyler söyledikleri sorulduğunda da, 'bilmiyorum' dedikleri görülüyorö denildi.

SAVCI SANIĞIN HEM CEZALANDIRILMASINI HEM DE TUTUKLANMASINI İSTEDİ

Savcı Öztürk, esas hakkındaki mütalaasında, mağdurelerin duruşma sırasında anne ve üvey babalarının barışmış olmalarından dolayı beyanda bulunmadıklarını savunarak, sanığın, "Çocuğa cinsel istismarö suçundan cezalandırılmasını talep etti. Savcı Öztürk, sanığın tutuklanmasını da talep etti.

KARAR ARASINDA POLİS ÇAĞIRAN MAHKEME SANIĞI DURUŞMA SALONUNDA TUTUKLATTI

Sanığın Avukatı Ali Emre Topal, mağdurelerin duruşmada pedagog eşliğinde verdikleri ifadelerde müvekkilini suçlamadıklarını belirterek, "Soyut gerekçelerle mahkumiyet kararı verilemezö diyerek istinaf talebinin reddine karar verilmesini istedi.

20. Ceza Dairesi Başkanı Selçuk Kaya, karar için duruşmaya ara verdi. Kısa bir süre sonra tarafları duruşma salonuna çağıran heyet, kararını açıkladı. Kararı okuyan Başkan Selçuk Kaya, sanık B.Ö.'yü, G.A.K.'ya yönelik eyleminden dolayı 12 yıl 6 ay, İ.A.K.'ya yönelik eyleminden dolayı da 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanığı "Çocuğa cinsel istismarö suçundan toplam 25 yıl hapis cezasına çarptıran İstinaf Mahkemesi, sanığın tutuklanmasına da karar verdi.

Heyet kararını okurken duruşma salonuna polisler girdi. Polisler, kararın açıklanması ile birlikte duruşma salonunda sanığın ellerini kelepçeleyerek tutukladı.

YARGITAY YOLU AÇIK

İstinaf Mahkemelerinin 5 yıldan fazla verdiği hapis cezalarında Yargıtay'a başvurma hakları bulunduğunu belirten sanık B.Ö.'nün Avukatı Ali Emre Topal, bu hakkını kullanarak kararı Yargıtay'a taşıyacağını söyledi.

=======================

7- PASTADAN PARFÜME "HELAL FUARI"...

İstanbul'daki helal fuarında "Helal sertifikalı ürünler" tanıtılıyor.

Fuarda '15 Temmuz Pastası' ve içinde altın parçacıkları bulunduğu belirtilen parfüm dikkat çeken ürünler arasında.

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: İdris TİFTİKCİ/ İstanbul DHA

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlayan Helal Fuarı'nda "Helal sertifikalı ürünler" sergileniyor.

15 TEMMUZ PASTASI

Fuarda "15 Temmuz Pastası" ilgi çekti.

Üzerinde darbe girişiminde şehit olan Ömer Halis Demir'in ve bir tankın yer aldığı pasta, Türkiye Aşçılar Federasyonu üyesi Tuba Geçkil tarafından şeker hamurundan yapıldı. Tuba Geçkil, "Aslında bu içi yenilebilir bir pasta değil, maket olarak yapılmış bir pasta. Olaylar beni çok etkiler. Aynı bir yazarın kalem döktüğü gibi bende şekillendirerek hayata geçiriyorum. 15 Temmuz beni çok etkiledi ve fuar da vesile oldu buna. Tamamı şeker hamurunda yapıldı, badem hamuru var, bir de modelleme çikolatası var. Tamamen helal ürünler ve kullandığımız gıda boyaları da helal. Tek başıma yaptım ve yaklaşık 3 gün sürdü" dedi.

Pasta sabah, fuarı gezen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'ye de gösterildi.

HELAL ÇİKOLATA VE PASTA MALZEMELERİ

Pastacılık malzemeleri üreticisi Katsan Firmasının İstanbul Pastacılık Ürün Danışmanı Ergün Güner de pasta imalatında kullanılan ürünlerinin helal olduğunu kaydederek, "Ürünlerimizin içerisinde sadece hayvansal olarak süt tozu kullanılmakta, o da inek sütü olduğu için her hangi bir sıkıntımız yok, bütün ürünlerimizde helal sertifikamız vardır. İçerisinde hayvansal ürünler olan domuz veya hayvansal ürünlerin kesiminde şartlara uymamış olması önemli kriterler" diye konuştu.

HELAL KOZMETİK

Helal kozmetik kozmetik ürün de yer aldığı fuarda, Turuncu Girişim Pazarlama Sorumlusu Servet Kadir Altay, bu ürünlerde helal sertifikasının ne alama geldiğini anlattı.

Altay, "Aslında alışkanlık helal gıda üzerindeydi ama helal sertifikalı ürünlerde gıda dışında ne kadar ürün var bunu dünyaya tanıtıyoruz aslında. Helal sertifikalı ürünlerimizde özellikle tıbbi alkol kullanıyoruz. İçilmesi haram olan alkolleri ürünlerimizde kullanmıyoruz. İlaçlar da ve şuruplarda olan tıbbi ürünlerimizde mevcut. Sertifikamızı da bu şekilde alıyoruz. Diğer kozmetik ürünlerinin de içerisinde tıbbi alkol kullanıyorlardır ama ben kesinlikle helal sertifikasına başvurmalarını öneriyorum" şeklinde konuştu.

BİN LİRALIK HELAL PARFÜM

Servet Kadir Altay, içinde altın parçacıkları bulunan helal sertifikalı bin liralık parfümleri tanıttı. Altay, "İçerisinde alkol yok tamamen esans özellikli bir parfüm" dedi.

DÜNYADA HELAL ÜRÜNLER PAZARININ BÜYÜKLÜĞÜ

Helal ürünler, bu ürünlerin tüketimi ve pazar payı konusunda değerlendirmelerde bulunan Namet-Maret Dış Ticaret Müdürü Nihal Kayar da "Dünyada 2 milyar Müslüman yaşıyor. Geçen sene 1.9 trilyon dolarlık bir helal gıda ve helal yaşam ürünleri pazarı vardı. Bunun yüzde 10'u ile 20'si arasındaki bölümü genel olarak gıda, tarım ürünleri oluşturdu. Türkiye tarım ve gıda da çok güçlü. Et ve et ürünleri olarak genel olarak Ortadoğu'ya ihracat yapıyoruz. Avrupa'ya politik sebeplerden dolayı ihracat yapamıyoruz. Genel olarak istenilen ürünler helal. Helal ürünlerini araştırırsanız sağlığa yararlı bir çok unsuru var. Türkiye bu konuda daha kendisini geliştiriyor. Malezya ya da Endonezya gibi tabana oturmuş bir helal anlayışı henüz yok. Çünkü helal her üründe kullanılabiliyor sadece gıda da değil, yaşam stili, turizm gibi her şeyde kullanılabilecek bir kavram. Gıda ve tarım ürünlerinde yaygın, diğer sektörlerde de yaygınlaşacağını düşünüyorum. Hızlı büyüyecek, 2018'de helal ürünlerin pazar büyüklüğünün 2.4 trilyon dolara çıkması bekleniyor" şeklinde konuştu.

Fuar, cumartesi gününe kadar ziyaretçilere açık olacak.

Görüntü Dökümü:

-------------------

Pastanın görüntüsü

Geçkil'in açıklamaları

Helal çikolata ürünleri

Güner'in açıklamaları

Helal parfüm

Altay'ın açıklamaları

Bin liralık helal parfüm

Kayar ile röportaj

Fuardan görüntüler

Bakan'a pastanın gösterilmesi

//////////////

Özlü'nün açıklamaları

Özlü'nün stantları dolaşması

16.12.2016 - 13.19 Haber Kodu : 161216079

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement