Dha İstanbul - Sultanahmet Camii'nde En Kapsamlı Restorasyonu Başlıyor - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul - Sultanahmet Camii'nde En Kapsamlı Restorasyonu Başlıyor

Dha İstanbul - Sultanahmet Camii\'nde En Kapsamlı Restorasyonu Başlıyor

Osmanlı mimarisinin en görkemli camilerinden Sedefkar Mehmet Ağa'nın eseri 400 yıllık Sultanahmet Camii'nde tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmaları bir hafta içinde başlıyor.

06.07.2017 15:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmanlı mimarisinin en görkemli camilerinden Sedefkar Mehmet Ağa'nın eseri 400 yıllık Sultanahmet Camii'nde tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmaları bir hafta içinde başlıyor.

2020'nin sonuna kadar bitirilmesi planlanan  restorasyon çalışmaları sırasında cami badete ve ziyarete açık olacak.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak,

"Rabbim 400 yıl sonra başlattığımız bu projenin, bütün milletimize açılışını da göstersin"

Haber-Kamera: Enver ALAS İstanbul/ DHA

Sultanahmet Camii'nin Koruma ve Restorasyon Çalışmaları kapsamında bugün caminin bahçesinde imza töreni düzenlendi. Törene Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin,  AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı ve restorasyonu gerçekleştirecek firmaların temsilcileri katıldı.

İmza töreninde konuşan Veysi Kaynak, Sultanahmet Camii'nin bir dünya kültür mirası olduğunu aynı zamanda Türk medeniyetinin de bir şaheseri olduğunu vurguladı.

"MEDENİYETİMİZİN SEVİYESİNİ GÖRMEK İÇİN BURAYA GELİRLER"

Kaynak, "İstanbul'a gelen müminler muhakkak ki bir kez ibadet etmek için buraya uğradığı gibi yabancı misafirlerimiz de medeniyetimizin seviyesini görmek için buraya gelirler. Her medeniyet kendi mimarisiyle tebarüz eder. İstanbul'un ve Türkiye'nin vasıfları maalesef çeşitli erozyanlara uğradı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'müz son 15 yıldaki 4 bin 500'den fazla ecdat yadigarı eseri yeniden insanlığa sunmuştur" diye konuştu.

"RESTORASYONLARI SAHİPLENMEK ÇOK ÖNEMLİ BİR FAALİYETTİR"

Konuşmasında Sultanahmet Camii'nin restorasyonuna sponsor olan  'starwood' firmasının kurucusu işadamı Mehmet Yıldız'a teşekkür eden Başbakan Yardımcısı Kaynak, diğer tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarına da hayırsever vatandaşların sponsor olabileceğini duyurdu. Veysi Kaynak, "Restorasyonlara sahiplenerek onun hamisi olmak en baştaki banileri kadar olmasa da çok önemli bir faaliyettir. Restorasyonu gerçekleştirecek firmalara şimdiden kolaylıklar diliyorum" dedi.  Kaynak, "Rabbim 400 yıl sonra başlattığımız bu projenin, bütün milletimize açılışını da göstersin" ifadelerini kullandı.

"ENGELLEYİCİ MAHİYETTE BİR RESTORASYON ÖNGÖRMÜYORUZ"

Törende konuşan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ise Sultanahmet Camii'nin restorasyon çalışmaları kapsamına alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ertem, "Bütün dünyanın gözü önünde olan bu eserin restorasyonuna şahit olmak her bürokratın görmek isteyeceği durumlardan birisidir. Restorasyon sırasında İstanbul turizmini en minimum müdahaleyi sonuçlandıracak tarzda gerçekleşmesini sağlayacağız. Yani ibadete ya da ziyarete kapatarak engelleyici mahiyette bir restorasyon öngörmüyoruz. Onun için restorasyon aşama aşama gerçekleştirilecek" diye konuştu.

SELİMİYE ÖNÜMÜZDEKİ YIL RESTORASYONA ALINACAK

Adnan Ertem, Edirne'deki Selimiye Camii'nin de restorasyon projelerinin hazırlandığını gelecek yıl restorasyon programa alınacağını bildirdi. Konuşmaların ardından 'Sultanahmet Camii Koruma ve Restorasyon Çalışmaları" protokolü İstanbul Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı ve yüklenici firmaların yetkilileri tarafından Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın huzurunda dua edilerek imzalandı. Bir hafta içinde başlayacak olan restorasyon çalışmalarının 2020 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Tarihinin en kapsamlı restorasyonuna alınacak olan camide, iç ve dış olmak üzere, bahçe ve minareler de de detaylı çalışmalar yürütülecek.

SULTANAHMET CAMİİ HAKKINDA

Sultanahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihi yarımadada, Mimar Sedefkar Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca mavi cami anlamına gelen "Blue Mosque" olarak adlandırılır.

Görüntü Dökümü

--------------------

-Törene katılan protokol

-Veysi Kaynak'ın konuşması

-Vakıflar Bölge Müdürü Ertem'in konuşması

-İmzaların atılması

-Toplu resim

-Camiden görüntüler

-Caminin ramazan ayında çekilen havadan görüntüsü

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul - Sultanahmet Camii'nde En Kapsamlı Restorasyonu Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement