Dha Yurt - Ayvalık'ta Yanan Bölgeye Sembolik Fidan Dikimi - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt - Ayvalık'ta Yanan Bölgeye Sembolik Fidan Dikimi

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, beraberindeki bir grupla, Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde Şeytan Sofrası eteklerindeki Tımarhane Adası sırtlarında bulunan Cennet Koyu'nda çıkan yangın sonrası zarar gören alanları gezdi.

22.08.2017 10:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, beraberindeki bir grupla, Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde Şeytan Sofrası eteklerindeki Tımarhane Adası sırtlarında bulunan Cennet Koyu'nda çıkan yangın sonrası zarar gören alanları gezdi. Bölgeye sembolik fidan da diken CHP'li Akın, ülkenin en büyük doğal tabiat parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkını her zaman yeşil olarak görmek istediklerini belirtip, "Burası ranta değil doğaya dönsün" dedi.

Ayvalık Belediye Başkanı CHP'li Rahmi Gençer, CHP İlçe Başkanı Ahmet Toker, CHP'li Belediye Meclis üyeleri Salman Kayran ve Fahri Güren, Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli ile Ayvalık'taki yangında zarar gören alanları inceleyen CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, bölgenin ağaçlandırılmasına yönelik taleplerini sembolik şekilde ağaç dikerek gösterdi.

'BURASI RANTA DEĞİL AĞAÇLANDIRILARAK DOĞAYA DÖNSÜN'

Cennet gibi bir bölgede olduklarını ifade eden Vekil Akın, "15 hektardı 20'ye çıkmış. Şeytan sofrası içindeki yangınla ilgili işin içinde bir şeytanlık olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bakın etrafa cennet gibi bir bölge. Tabiat parkı içinde sanki bilerek yakılmış gibi bir intiba oluştu bizde. Bunu araştırmak bizim görevimiz. Ben de araştırma önergesi verdim fakat tabi önergelerle ilgili değil vicdanla ilgili bir şey bu. Çok zor yetişen ormanlarımız, yeşilliklerimiz inşallah öyle değildir ama bir rant uğruna kurban ediliyor. Ayvalık'ta her yer ayrı bir güzellik içerisinde. Bu bölgelerde devletimizin, dikim yapacağına, asla ve asla ranta kurban etmeyeceğine inanmak istiyorum. Biz de sonuna kadar bunun takipçisi olacağız. Buradaki bir ranta asla izin vermeyeceğiz. Çünkü yakıp buralara bir şey yapabiliriz anlayışını artık kaldırmamız gerekiyor. Bir daha böyle afetler olmasın çünkü bu doğa kolay kazanılmıyor. Burası ranta değil, ağaçlandırılarak doğaya dönsün" dedi.

'TABİAT PARKININ GİRİŞ ÇIKIŞININ KONTROL ALTINA ALINMASININ ZAMAN GELDİ'

Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise, "Tabiat parkının ortasında 20 hektar alanı kaybettik. Hem ormandaki doğayı hem de ağaçlarla birlikte burada yaşayan canlılar açısından zayiat verdik. Ciğerimiz yandı ama hızlı rüzgara rağmen orman ve itfaiye ekiplerimizin hızlı müdahalesiyle çabuk atlatıldı. Ancak burası bir tabiat parkı. Bu yangın da gösterdi ki bundan 11 yıl öncede çok büyük bir yangın çıkmıştı bölgede. Artık buranın girişinin çıkışının kontrol altına alınmasının zamanı geldi ve geçti. Buraların yanmasına bir kundaklama olayı sebep olmuş olabilir. Buraları bizim çok önemli doğal güzelliklerimiz ve koruma altındaki bölgelerimiz. Koruma altında olan bu bölgenin giriş çıkışının da kontrol altında olması, denetleniyor olması gerekli. Tabiat parklarımızı kaldırtmayız, sit alanları derecesini düşürtmeyiz. Buraları yapılaşmaya açmamak için Ayvalık Belediyesi, STK'lar yaşam savunucuları olarak kararlıyız. Biz buraların teminatıyız. Bakanlık Eylül ve Ekim ayında temizlik, Kasım ayında ağaçlandırma yapacağını açıkladı" dedi.

SAHADA AĞAÇLANDIRMA İÇİN PROJE ÇALIŞMASI

Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürlüğünden Sezgin İşbakan, Edremit Orman İşletme Müdür Vekili Canan Avcu, Ayvalık Orman İşletme Şefi Deniz Meltem ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Burhaniye Şefi Atasay Tanrısever ise sahada son incelemeleri yaptı. Drone çekimi yapılan sahada, Orman Bakanlığı'nın yanan sahalarda hemen ağaçlandırma çalışması yapma yönündeki kararını hatırlatan Orman Müdürlüğü ekipleri, hangi bölgeye hangi ağaçların dikileceğine yönelik projelendirme çalışmasının hemen ardından ağaçlandırmaya başlanacağını kaydetti. Ayrıca saha çalışmalarını bitiren Ayvalık Orman İşletme Şefliği, alanda iki ayrı ekiple damgalama çalışması yaptı. Damgalama çalışması bittikten sonra ihaleye çıkılacağı ya da kesimci bulunup, iş makineleri ile sürüm yapılıp sonbaharda ağaçlandırma çalışmasının tamamlanacağı öğrenildi.

YANGIN İKİ NOKTADA BAŞLAMIŞ OLABİLİR

Yangının iki ayrı noktada başladığı üzerinde durulduğu, bu noktalardan birinin Hakkıbey Yarımadasında bir tepe ile diğerinin Ceylan Sitesi yolu üzeri olduğu belirtildi. Yangında 20 hektar çamlık alan, 40 dönüm ise zeytinlik alanın zarar gördüğü öğrenildi.

Görüntü Dökümü

Yanan bölgeye sembolik olarak ağaç dikimi

Ayvalık belediye başkanı açıklama

Vekil akın açıklama

Yanan alandan görüntü

Orman işletme şefliği ve doğa koruma şefliği yanan sahada inceleme yaparken

Orman ekipleri damgalama çalışması

Haber- Kamera: Kadri KAYA/ AYVALIK (Balıkesir),

=============================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt - Ayvalık'ta Yanan Bölgeye Sembolik Fidan Dikimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement