Dha Yurt Bülteni - 1 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 1

Dha Yurt Bülteni - 1

Dünya Sağlık Örgütü heyeti Suriyelilerin otopsisi için Adana'daADANA'ya gelen 3 kişilik Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyeti, Suriye'de dünkü kimyasal saldırıda yaralanıp, dün hayatını kaybeden 3 Suriyeli'nin otopsi çalışmasına katıldı.

06.04.2017 08:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü heyeti Suriyelilerin otopsisi için Adana'da

ADANA'ya gelen 3 kişilik Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyeti, Suriye'de dünkü kimyasal saldırıda yaralanıp, dün hayatını kaybeden 3 Suriyeli'nin otopsi çalışmasına katıldı.

Rejim güçlerinin öceki gün İdlip'te kimyasal silahla düzenlediği saldırıda yaralanıp Türkiye'ye getirilen Suriyelilerden 1'i kadın, 3 kişi, Hatay'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Akşam saatlerinde otopsi yapılmak üzere Adana Adli Tıp Kurumu'na getirilen cenazeler, alınan önlemlerle morga yerleştirildi. Suriyelilerin otopsi çalışmasına katılmak üzere DSÖ'den de 3 uzman, Adana'ya geldi. Saat 22.00'da başlayan otopsiye katılan uzman heyet ve teknisyenler, kimyasal tehlikeye karşı özel korumalı kıyafet giydi.

OTOPSİ TAMAMLANDI

Esed Rejimi'nin kimyasal silahla saldırısında hayatını kaybeden 3 Suriyelinin otopsi işlemleri yaklaşık 3 saatte tamamlandı. Otopsiye gözlemci olarak katılan ve yanlarında 2 valiz özel ekipmenlarla gelen 3 kişilik DSÖ heyeti, cesetlerden doku örneği aldı. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı'na verilmek üzere İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine de cesetlere ait doku örneği teslim edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Adli Tıp Kurumu'nun dış görüntüsü

Adli Tıp Kurumu'nun tabelası

Adli Tıp Kurumu'nun morgu önünde bekleyen bir cenaze aracı

DSÖ heyetinin gelişi

Adli Tıp Kurumu'nda özel kıyafetler giyen görevliler

DSÖ heyetinin yanında getirdiği içinde özel medikal ekipların bulunduğu iki valiz

Görevlilerin valizleri araca taşıması

DSÖ heyetinin Adli Tıp Kurumu'undan çıkıp, kendilerini bekleyen araca binmesi

Araçların gidişi

Haber-Kamera: Gökhan KESKİNCİ/ADANA,

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

=======================================

Bakan Çavuşoğlu'ndan Suriye'ye kimyasal silah tepkisi

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını belirterek, "Kadınlar, çocuklar can çekişe çekişe, kıvrana kıvrana öldürüldü. Bunların hepsi yönetilemeyen bir ülkede oldu" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, işadamı Fettah Tamince'nin mütevelli heyeti başkanı, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti milletvekilleri Mustafa Köse, Sena Nur Çelik gibi isimlerin mütevelli heyeti üyesi olduğu Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin Aktif Öğrenci Topluluğu'nun düzenlediği söyleşiye katıldı. Bakan Çavuşoğlu, Kolombiya'da sel ve toprak kayması felaketi olduğunu belirterek, Kolombiya'ya Türkiye olarak yardım elini ulaştıracaklarını aktardı.

'AVRUPA'DA IRKÇILIK ARTIYOR'

Bugün yaşanan zorlukların Türkiye'nin bulunduğu coğrafya ile sınırlı olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, "Avrupa halklarını endişeye sürüklemeye başlayan trendler, artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, hoşgörüsüzlük gibi, Avrupa'yı birleştiren tüm değerleri yok etmeye, aşındırmaya başlayan tehlikeli bir süreç yaşanıyor. Ötesine gittiğimiz zaman dünyanın değişik coğrafyalarında yaşanan sorunlar var. Terör, çevre felaketleri, işsizlik, kıtlık, iç savaşlar hepsi esasen dünya insanına doğrudan tehdit oluşturan, insanları katleden sorunlar var. Bunların yansımaları göç, göç akımları, entegrasyon gibi zorlu bir süreç de var" dedi.

'CAN ÇEKİŞE ÇEKİŞE ÖLDÜLER'

Türkiye'nin komşularında da çeşitli sorunlar olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Kıbrıs sorununu çözmek için çaba sarf ettiklerini, ancak Rum kesimindeki seçim öncesi Rum tarafından olumsuz sesler gelmeye başladığını söyledi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Hemen güneyimizde Irak, Irak'ta yeniden körüklenmeye başlayan etnik kamplaşma. DEAŞ terör örgütüyle mücadele. Güneyimizde Suriye yönetilemeyen bir ülke. Dün kimyasal silah kullanıldı. Kadınlar çocuklar can çekişe çekişe, kıvrana kıvrana öldürüldü. Zalim rejimler. Bunların hepsi yönetilemeyen bir ülkede oldu. Orada da terör var, bize yönelik oluşan tehditler var. Yabancı terörist savaşçılar var. Radikalleşme var. Bunların hepsi sıkıntı. Ama insanların önünde her zaman fırsatlar vardır. Zor zamanlarda çözüm için çaba sarfetmek lazım."

Avrupa'nın Türkiye'ye dayatmalar içinde olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Avrupa 'Sizde eksen kayması mı var, ne oluyor, bize sırtınızı mı döndünüz, nereye gidiyorsunuz?' Ama onlara verecek cevabımız var, veriyoruz da. Bu coğrafyada yaşayan bir ülkenin tek taraflı dış politika izlemesi mümkün değil. Her yere gitmemiz lazım ve çıkarlarımızı korumamız ve alternatifsiz kalmamamız lazım. Geçmişte ihmal ettiğimiz coğrafyaları da kucaklamamız gerekir. 'Sizde eksen kayması mı var' diyen Avrupa ülkeleri bizim gitmek istediğimiz tüm ülkelerde var. Sen gidince ben seni sorguluyor muyum? Sormuyorum. Sen beni neden sorguluyorsun? Dert başka. Dert Türkiye uzağa gitmesin, içeriye de almayalım, kenarda beklesin, bizim kontrolümüzde olsun. Biz ne dersek onu yapsın bizim aldığımız kararları uygulasın. Anlayış bu" dedi.

STRATEJİK ORTAKLIKLAR

Stratejik işbirliği konseyleri veya koordinasyon konseyleri kurduklarını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Anlaşmalar imzalıyoruz. Ortak Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda senede bir kez bir araya geliyoruz. En son Moskova'da 10 Mart'ta Ruslarla bu zirveyi gerçekleştirdik. Bir yıl sonra bu toplantı Türkiye'de olacak. 25 ülke ile ilişkimizi bu seviyeye yükselttik. Üçlü mekanizmalar kuruyoruz. Balkanlarda güven artırıcı adımlar atıyoruz. Kafkasya'da güveni ve işbirliğini artırıyoruz. İki ay sonra Bakü- Tiflis- Kars Demiryolunu hayata geçireceğiz. Türkiye, Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan dörtlü mekanizmayı kuruyoruz. Barış için arabuluculuk yapıyoruz."

TÜRKİYE İNSANİ YARDIMDA İKİNCİ SIRADA

Girişimci bir politika izlenilmesi gerektiğini işaret eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye 2005 sonu rakamları olarak 4 milyar dolar insani yardımla ABD'nin arkasından dünyada ikinci. Milli gelire oranla dünyada birinci sıradayız. Kıtlıktan dolayı yardım ettiğimizi herkes görüyor. Bizden başka duyarlı olan yok. Kolombiya, nerede Latin Amerika'da bizden yardımda bulundu. Memnuniyetle yardım edeceğiz. Haiti'ye de ilk yardımı ulaştıran biz olduk. Kolombiya ve Meksika'da Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) ofislerini açtık. Birçok ülkenin dışişleri bakanlığı binasını biz inşa ediyoruz. Birçok kurumun kapasitesini artırmak için de yardımda bulunuyoruz."

'İLK DEFA KİMYASAL KULLANILMADI'

Suriye'de devam eden savaşı da değerlendiren Çavuşoğlu, "Belirli bir mesafe katettik. Ama bir zalim rejim var. Zalim bir Esad rejimi var. Dün kimyasal silah kullanarak çok sayıda insanı öldürdü. Oysa ilk defa kimyasal silah kullanmıyor. Daha önce kimyasal silah tüm ülkelerin, tüm batının kırmızı çizgisiydi. Ama kullandıkça millet alışmaya başladı. Yani insanlar hunharca öldürülünce bile dünya susmaya başladı. Böyle giderse Suriye'de Esad'ın geleceğini belirleyecek halk mı kalacak. Tek başına 1 milyona yakın insanı öldürdü. Halep'te sıkışan 45 bin kişiyi kurtarmasaydık, onları da acımasızca öldüreceklerdi. Hizbullah'ıyla, İran'ın desteklediği Şii gruplarla katledeceklerdi. Öyle bir vahşice öldürüyorlar ki insanlığınızdan utanıyorsunuz. 45 bin kişiyi kurtarmak için kılını kıpırdatan başka bir ülke oldu mu? Rusya ile şartları zorladık. Bazı Müslüman geçinen ülkeler engel çıkarmaya çalıştı. O nedenle Türkiye'nin sorumluluğu çok büyüktür" diye konuştu.

'100 ÜZERİNDEN 10 ALDIM'

Öğrencilere derslerinde başarı dileyen Çavuşoğlu, üniversite döneminde bir derste 100 üzerinden 10, bir derste de 25 aldığını söyledi. Okuduğu dönemde sıfırcı hocalar olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Sosyoloji dersinde 10 aldım. Din ve ahlakı sordu. Hocanın kendi kitabında dini sabit olarak gösteriyor, 'cahillik, ahlak kuralları ise çağa göre değişir' diyordu, mezhebi geniş. Sınavda da 'din ve ahlak nasıl olmalı?' diye soru sordu. Ben de tam tersini savundum, 'din ve ahlak kuralları birlikte olursa' diye açıkladım. Bu soru 40 puanlıktı, buna sıfır verdi. Diğer iki sorudan da 10 vermiş. Bütünlemede de aynı soruları soracaksa aynı cevabı verecektim ama soruları değiştirdi. 60 alarak o dersi geçtim" dedi.

16 Nisan'da anayasa değişikliği için yapılacak referandum hakkındaki görüşlerini de açıklayan Çavuşoğlu'nun söyleşisinin soru- cevap kısmı, basına kapatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Salondan detay

Bakan Çavuşoğlu'un konuşması

Haber-Kamera: Hasan DEMİRBAŞ-Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

=============================================

Adıyaman'da İdlib protestosu

ADIYAMAN Sivil Toplum Platformu üyesi 140 STK, Suriye'nin İdlib kentinde yaşananları kınadı.

Adıyaman Sivil Toplum Platformu üyesi 140 STK üyesi 250 kişi, Suriye'nin kuzeyindeki İdlib kentinde sivillere yönelik saldırıları protesto etti. Toplanan platform üyeleri adına açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Adıyaman Temsilcisi Ali Deniz, şunları söyledi:

"Bir Müslüman olarak, daha da ötesi bir insan olarak, kendimizden utandığımız için aslında buradayız. Bir Müslüman gördüğü bir kötülüğü eliyle, diliyle, o da olmadı kalbinden buğz etmesi gerektiğini hatırladığımız için buradayız. ve inşallah bugün buradan, o veya bu olarak değil, bir Müslüman olarak, insanlığımızı unutmamak için toplanıp, ses vermek, zülme haykırmak için toplamış bulunuyoruz. Altı yıldır Suriye'de işlenen ve yaklaşık bir milyon insanın ölümüne yol açan insanlık dışı katliamlar, maalesef katlanarak devam ediyor. Gözü dönmüş kan dökücüler; çoluk, çocuk demeden insanların üzerine fosfor bombası yağdırıyor. Dün, İdlib'te, Karanlık Batı ruhunun icadı kimyasal bombalar patlarken, yine insanlığımızdan utanır olduk."

Açıklamanın ardından toplanan kalabalığın protestosu dua ile son buldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Demokrasi Parkı

Kalabalığın toplanması

Ali Deniz'in açıklaması

Sloganlar

Dua edilmesi

-Dağılması

Dua edilmesi

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mahir ALAN/ADIYAMAN,

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

====================================

Şehitler ve Suriye'de ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı

BOLU'da, Şırnak'taki Gabar Dağı'nda şehit olan 3 asker ve Suriye'nin İdlib kentinde kimyasal saldırı sonucu ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

İzzet Baysal Caddesi üzerindeki Kadı Camisi'nde ikindi namazının ardından kılınan gıyabi cenaze namazına AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, Sivil İrade Platformu ile İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı üyelerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Cenaze namazına katılanlar, Suriye'deki insanlara ilaç ve gaz maskesi gibi insani ihtiyaçların temin edilmesi amacıyla başlatılan yardım kampanyasına cep telefonlarından mesaj atarak destek oldular.

Suriye'de bugüne kadar 15 bini çocuk olmak üzere 600 binden fazla insanın katledildiğini belirten İHH Bolu Şube Başkanı Fethi Sarımsakçı, "Saldırılarda yaklaşık 3 milyon kişi yaralandı. Bu zulümden kaçarak başka ülkelere sığınan mültecilerin sayısı 4 milyon iken Suriye içerisinde yer değiştirmek zorunda kalan insan sayısı ise 6 milyon civarındadır. Savaş süresince 14 milyon kişi ise düzenli bir gelir etmekten mahrum kalmışlardır. Gerçekte bu rakamların daha fazlasını olduğunu tahmin etmek hiç de zor değildir. Bu tabloya rağmen Birleşmiş Milletler ve küresel devletlerin muhalif yapılara karşı koyduğu ambargo Rusya, Çin ve İran gibi bölgesel ve küresel güçlerin açık maddi ve manevi destekleriyle katil Esad rejimi katliamlarına hız katarak devam etmektedir" dedi.

Daha sonra PKK terör örgütüne yönelik Gabar Dağı'ndaki operasyonda şehit olan 3 asker ve İdlip'de ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Namaza katılanlardan görüntü

-Fethi Sarımsakçı'nın konuşması

-Namazdan görüntü ve dua edilmesi

Haber-Kamera: Mutlu YUCA/BOLU

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

===============================

Bitlis'te PKK'ya ait sığınaklar imha edildi

BİTLİS'in Tatvan İlçesi kırsalında yürütülen önceki gün PKK'lı 6 teröristin öldürüldüğü operasyon kapsamında örgüte ait 2 sığınak imha edildi, çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.

Bitlis Jandarma Bölge Komutanlığı'nca 3 Nisan'da Tatvan İlçesi'ne bağlı Anadere-Odabaşı bölgesinde başlatılan operasyon devam ediyor. Önceki gün 6 teröristin öldürüldüğü operasyon kapsamında örgüte ait olduğu tespit edilen 2 sığınak, hava harekatıyla imha edildi. Sığınaklarda ve etkisiz hale getirilen teröristlerle birlikte 4 Kalaşnikof piyade tüfeği, 2 M-16 piyade tüfeği ve bu tüfeklere ait çok sayıda mühimmat, 2 el bombası, 400 kilogram amonyum nitrat, 2 Yeasu marka el telsizi, 15 adet 12 kilogramlık tüp, 5 adet 2 kilogramlık tüp, 1 DVD okuyucu, 1 radyo, 1 batarya, çok miktarda yaşam malzemesi ve muhtelif örgütsel doküman ele geçirildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALDIRILDI

Öte yandan operasyonlar amacıyla Tatvan Kaymakamlığı tarafından 9 köyde ilan edilen sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Kaymakamlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bölücü terör örgütü mensuplarının yakalanması, huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufa müteallik emniyetin ve kamu huzurunun sağlanması amacıyla Tatvan Kaymakamlığı'nca 5442 sayılı il idaresi kanununun 32-Ç maddesi gereğince 4.4.2017 günü saat 00: 00'dan geçerli olmak üzere Çavuşlar, Anadere, Odabaşı, Kuşluca, Yediveren, Dönertaş, Teknecik, Sallıca ve Kısıklı köyleri ile mezra ve bağlılarında ilan edilen sokağa çıkma yasağı 5-4-2017 tarihi saat 21.00 itibariyle kaldırılmasına karar verilmiştir. Sokağa çıkma yasağı süresince vatandaşlarımızın göstermiş olduğu sağduyu ve hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ederiz."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Helikopterden görüntü

Askerlerden görüntü

Haber-Kamera: Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS,

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

==================================

Gaziantep'te hava destekli terör operasyonu: 9 gözaltı

GAZİANTEP'te, terör örgütleri DHKP-C ile MLKP'ye yönelik insansız hava aracı destekli operasyonda 9 kişi gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, terör örgütleri DHKP-C ile MLKP adına kent merkezi ve ilçelerde eylem ve faaliyetlerde bulunan kişilere yönelik, insansız hava aracı destekli operasyon düzenledi. Operasyonda ekipler tarafından önceden belirlenen çok sayıda adreste arama yapıldı. Balyoz ile kırılarak girilen evlerde yapılan aramada çok sayıda örgütsel doküman, kitap, dergi gibi yayın ile dijital materyal ele geçirilirken isimleri açıklanmayan 9 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler, hastanede sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Emniyetten çıkan araçlar

Hava görüntüleri

Balyozla kırılan kapı

Girilen evler

Özel harekat ekipleri

Haber-Kamera: Mücahit YOLCU-GAZİANTEP,

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

========================================

ADD üyelerine köyde anons şoku

BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinin kırsal mahallerini gezip, anayasa değişikliği ve refrandum hakkında köylülerle konuşup, sorunlarını dinleyen Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Ayvalık Şubesi üyelerinin, Çamoba Mahallesi'nde, köyün eski bekçisi olan bir kişi tarafından "Köye yabancılar girdi, kapınızı açmayın" anonsuyla karşılandığı iddia edildi. ADD Ayvalık Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, yaşadıklarının Türk köylüsünün misafirperverliğine yakışmayacak bir davranış olduğunu söyledi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şubesi üyeleri, kırsal mahallelere yönelik bir süre önce çalışma başlattı. Uzman doktor, diş hekimi, ziraat mühendisi, hukukçu ve veteriner gibi çeşitli meslek mensuplarından üyelerin oluşturduğu grup, Ayvalık'ın kırsal mahallerine giderek köylülerin sorunlarını dinleyip, referandum için 'hayır' oyu vermelerini istedi. Bu çalışmalar kapsamında geçen 28 Mart'ta Çamoba Mahallesi'ne giden Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şubesi üyeleri, burada cami hoparlörlerinden "Köye yabancılar girdi, kapınızı açmayın" anonsunu duyunca şoke oldu. Anonsun köyün eski bekçisi tarafından yapıldığı belirlendi.

"TÜRK KÖYLÜSÜNÜN MİSAFİRPERVERLİĞİNE YAKIŞMAYACAK DAVRANIŞ"

Olaya tepki gösteren ADD Ayvalık Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, yaşadıklarının Türk köylüsünün misafirperverliğine yakışmayacak bir davranış olduğunu söyledi. Olayı anlatan Üzgeç şunları söyledi:

"Biz kırsal mahallere parti bayraklarıyla gitmiyoruz. Yönetim olarak geçen yıl aldığımız karar gereği kırsal mahallerimizin çeşitli sorunlarını çözmeyi amaçlıyoruz. Ayvalık'ın 16 kırsal mahallede yürüttüğümüz çalışmalarda ilk kez böyle bir uygulamaya maruz kaldık. Korumakla yükümlü olduğumuz cumhuriyet değerleri ve Atatürk ilkeleri eğer tehdit altındaysa bunları halkımıza anlatmak da bizlerin öncelikli görevi. Hükümet, ayrıştırıcı dili sayesinde 15 yıldır iktidarını korumaya çalışıyor. Köylülerin büyük baskı altında olduğunu gözlemliyoruz. Kimi yaşlılar, 'evet' çıkmazsa engelli ve düşkün maaşlarının kesileceğinden korkuyorlar. Biz de onlara gerçekleri anlatmaya gayret ediyoruz. O gün de mahaleye gittiğimiz minibüsümüzde Atatürkçü Düşünce Derneği'nin logosu vardı, pankartı asılıydı. 'Okumamış olabilirler' diyerek, anonsun geldiği camiye doğru yöneldik. Atatürkçü Düşünce Derneği'nden geliyoruz. 18 maddelik anayasa değişikliği konusunda bilgi vermeye geldik dedik. Bunun üzerine anonsu yapan kişi, 'İnsan bir yere geldiğinde selam vererek gelir' dedi. Biz de selam verdiğimizi söyledik. Anayasada yapılacak değişikliği savunduklarını belirtti. Buna da 'Tabii ki savunabilirsiniz, birileri evet, birileri de hayır diyecek' diyerek karşılık verip, 'Biz, sizin düşmanınız' değiliz dedik. 'Siz Ayvalık'a, Çamlık'a geldinizde muhtarı arayıp, haber mi veriyorsunuz? Biz birçok yere program dahilinde gidiyoruz. Ancak, bu program kapsamında bir, iki eksiğimiz oldu. İnsanlar toplansın diye haber veremedik' dedik. Bunun üzerine köylüler, 'Herkes bağda, bahçede. Evlerde kimse yok, Bir hırsızlık olsa kim verecek bunun hesabını' diyerek endişelerini dile getirdiler. Tabii ki kendilerine göre endişelerinde haklı olabilirler, ancak şunu merak ediyorum; acaba, 'evet' diyecek olan gruplar da gittiğinde aynı camiden bu şekilde anons yapılıyor mu?"

Çamoba Köyü Muhtarı Mehmet Aygören ise olayın yaşandığı gün mahalle dışında olduğunu belirtip, "Mahallemizin eski bekçisi beni arayıp, 'Köye çok sayıda kadın geldi, geziyor' dedi. Ben de bohçacı kadınlar olduğunu düşünüp, herhangi bir hırsızlık olayı yaşanmasın diye köy camisinden anons yapmasını istedim. Bu bir yanlış anlaşılma olayıdır. Beni ve köyümüzü Atatürk karşıtı çıkarmaya çalışıyorlar. Ancak öyle değiliz, bu duruma üzüldük" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Çamoba Mahallesi Muhtarı Mehmet Aygören ile röp.

-ADD Ayvalık Şube Başkanı Ahmet Üzgeç ile röp.

-ADD Ayvalık Şubesi'nin Çamoba Mahallesi ziyaretinden görüntü

Haber-Kamera: Kadri KAYA/AYVALIK(Balıkesir),

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

==========================================

Belde statüsünü kazanan Kuşu'da, Belediye Başkanlığı'na kayyum atandı

KÜTAHYA'nın Simav İlçesi'ne bağlı beldeyken, 30 Mart 2014 yerel seçimleri öncesi, nüfusu 2 binin altında kaldığı gerekçesiyle köye dönüştürülen, ancak mahkeme kararıyla tekrar belde statüsüne kavuşan Kuşu'ya, yapılacak bir seçime kadar Kuşu Belediye Başkanlığı görevine, Kütahya Valiliği tarafından Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim kayyum olarak atandı. Halim, dün görevine başladı.

Kaymakam Türker Çağatay Halim, Kuşu'ya kayyum olarak atandığını dün Çitgöl Kaplıcaları Restoran'da köy ve mahalle muhtarları ile bir araya geldiği güvenlik toplantısında açıkladı. Kuşu'nun 2014 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından nüfusu 2 binin altına düştüğü için beldelik hakkının elinden alındığına ve tekrar köy yapıldığını belirten Kaymakam Halim, şunları söyledi:

"Şimdi Kuşu için yeni bir süreç başladı. Ankara Bölge İdare Mahkemesine açtıkları ve üç yıl süren hukuk mücadelesi sonucunda Kuşu'nun beldelik hakkı yeniden verildi. Mahkeme kararı ile yeniden belde olan Kuşu'da yeni bir belediye seçimi yapılıncaya ve yeni seçilen belediye başkanı mazbatasını alıncaya kadar burada belediye başkanı olarak görev yapmam için Kütahya Valiliği tarafından kayyum olarak atandım. Bu ilginç ve beklenmedik durum aynı zamanda benim için meslek hayatımda önemli bir sürecinde başlangıcı sayılıyor. Hem Simav Kaymakamı olarak hem de Kuşu'nun belediye başkanı olarak iki görevi de birlikte sürdüreceğim."

Kuşu'nun beldelik hakkını tekrar kazanmasıyla Simav'ın 5 olan belde sayısının 6'ya, 84 olan köy sayısının da otomatikman 83'e düştüğünü anlatan Kaymakam Halim, "Biliyorsunuz doğu ve güneydoğuda bazı ilçelerin belediye başkanları PKK ve FETO terör örgütleriyle işbirliği yaptığı gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden alındı. Yerlerine de belediye başkanı olarak o ilçelerin kaymakamları kayyum olarak atandı. Benim durumum biraz farklı. Benimkisi beldelik hakkı elinden alındıktan sonra verdiği 3 yıllık hukuk mücadelesinden zaferle çıkan bir beldenin tekrar belediye başkanı seçilinceye kadar görev yapmak olacak. 3 yıldır muhtarlık olarak idare edilen Kuşu'da şimdi belediye olarak yeni bir düzen kurmak gerekecek" dedi.

Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim'in beldelerine belediye başkanı olarak atanması Kuşuluları sevindirdi. 2014 yılından bu yana Kaymakamlık tarafından muhtar olarak görevlendirilen Kuşu Nurullah Bayram Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay, "Beldemizde yeni bir seçim yapılıncaya ve yeni bir belediye başkanı seçilinceye kadar Kaymakamımız Türker Çağatay Halim'in kayyum olarak belediye başkanı sıfatıyla görev yapacak olması 3 yıldan bu yana verdiği hukuk mücadelesini kazanan Kuşu halkının bir zaferidir" dedi.

NELER YAŞANMIŞTI?

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında, 2011 yılında, nüfusu 2 binin altına düştüğü gerekçesiyle belediye statüsünü kaybederek köye dönüştürülen Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı Kuşu'da yaşayanlar, bu kararı protesto amacıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandığa gitmedi, muhtar da seçmedi.

31 Mart sabahına muhtarsız uyanan Kuşu'ya dönemin Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran tarafından Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay seçim yenileninceye kadar geçici olarak atandı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla 1 Haziran 2014'te, Kuşu'da muhtarlık seçimleri tekrar yapıldı. Ancak, "Muhtar değil, belediye başkanımızı seçmek istiyoruz" diyen Kuşulular, yine sandığa gitmedi. Sandıktan tek oy bile çıkmadı. Bunun üzerine kaymakamlık, ikinci kez sandığı boykot eden Kuşu'ya, Ortaokul Müdürü Feridun Aktay'ı bu kez tarih belirlemeden tekrar muhtar vekili olarak atadı.

10 Ağustos 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy kullanmayan Kuşulular, 2015 yılındaki 7 Haziran ve 1 Kasım'daki genel seçimlerde de sandığa gitmedi. Kuşulular, belde statülerinin geri verilmesi için konuyu Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkemeden Kuşuluları sevindiren karar geçen Şubat ayında çıktı. Kuşu'ya belde olma hakkı geri verildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------------

-Kuşu'ya kayyum atanan Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim'in Çitgöl Kaplıcaları Restoran'da köy ve mahalle muhtarları ile bir araya geldiği güvenlik toplantısından görüntü

-Kaymakam Türker Çağatay Halim'in konuşması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet YENEN/ SİMAV(Kütahya),

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

================================

Lise öğrencisi motosiklet kazasında öldü

MUĞLA'da, kamyonla çarpışan motosikletin ehliyetsiz sürücüsü lise öğrencisi 17 yaşındaki Efekan Düşoğlu öldü, yanındaki aynı yaştaki arkadaşı Akif Anıl Gereme ise ağır yaralandı.

Kaza, dün saat 18.00 sıralarında, Muğla- Aydın karayolunun 11'inci kilometresinde meydana geldi. Bayır Kavşağı'ndan karşıya yöne geçen Yatağan Gazi Anadolu Lisesi öğrencisi Efekan Düşoğlu yönetimindeki 48 YF 027 plakalı motosiklet ile 43 yaşındaki Mutlu Arslı yönetimindeki 45 N 3196 plakalı kamyon çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Düşoğlu öldü, yanındaki arkadaşı lise öğrencisi Akif Anıl Gereme ise ağır yaralandı.

Akif Anıl Gereme, olay yerine sevk edilen ambulansla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedaviye alınan Gereme'nin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.

Hayatını kaybeden Efekan Düşoğlu'nun cesedi otopsi yapılmak üzere Muğla Adli Tıp Kurumu'na gönderilirken, kamyon şoförü Mutlu Arslı, jandarma tarafından gözaltına alındı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Efekan Düşoğlu'nun fotoğrafı

Kaza yerinden görüntü

Kazaya karışan araçlardan görüntü

Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Cavit AKGÜN/MUĞLA,

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

===================================

Kayalıklarda düşüp ağır yaralandı

TEKİRDAĞ'da Marmara Denizi kıyısında kayalıklara düşen Tarık Algın, başını kayalara çarparak ağır yaralandı.

Olay, dün akşam saatlerinde Tekirdağ sahildeki Yat Limanı civarında meydana geldi. İddiaya göre bir arkadaşı ile dalga kıran üzerinde alkol alan Tarık Algın, yerinden kalkarak kayalıklara doğru yürümek istedi. Bu sırada dengesini kaybeden Algın, deniz kenarındaki büyük kayalıkların arasına düşerek başını çarptı. Kendinden geçen Algın'ın arkadaşı durumu 112 acil servise haber verdi. Olay yerine gelen sağlık ve polis ekipleri yaralanan genci bulunduğu yerden güçlükle çıkardıktan sonra ambulansla Tekirdağ Devlet Hastanesi'ne götürdü. Tedavi altına alınan Tarık Algın'ın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Kayalıkların arasındaki genç

-Genci çıkarmaya çalışan sağlık görevlileri

-Yaralının sedyeye konulması

-Yaralının ambulansa taşınması

-Detaylar

Haber-Kamera: Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

===================================

TIR'ın çarptığı minibüste 5 Suriyeli yaralandı

KOCAELİ'nin Gebze İlçesi'nde TIR'ın çarptığı minibüste bulunan Suriye uyruklu 5 kişi hafif yaralandı.

Kaza, dün akşam saatlerinde, TEM Otoyolu Gebze Organize Sanayi Bölgesi kavşağında meydana geldi. Ankara yönüne giden Raşit Eskici yönetimindeki 35 AH 9029 plakalı TIR, aynı yöne giden Hüseyin Bulut yönetimindeki 34 TK 5910 plakalı minibüse arkadan çarptı. Minibüs hasar görürken, araçta bulunan Suriye uyruklu, 10'u çocuk, 22 kişi kaçtı. TIR şoförü Raşit Eskici, olay yerine gelen polis ekibine minibüste bulunan kişilerin kaçtığını belirtti. Minibüs sürücüsü de Suriyelileri ücret karşılığı İstanbul Topkapı'dan Gebze Otogarı'na götürdüğünü söyledi.

Polis ekipleri, kısa sürede Suriye uyruklu kişileri bulurken, hafif yaralanan 5 kişiyi tedavileri için hastaneye götürdü. Yaralılara, ayakta müdahele edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Kaza yapan araçlardan görüntü

-Polis ekiplerinin görüntüsü

-Polisin sürücülerle görüşmesi

Haber-Kamera: Haluk TURGUT/GEBZE(Kocaeli),

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

================================

CHP'li Özel: Şu anda 'Hayır' oyları yüzde 52 ile önde

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, 16 Nisan'da yapılacak referandumla ilgili olarak, "Şu anda 'Hayır' oyları yüzde 52 ile önde, yüzde 14-15 kararsız var. Bu oyları kazanmak için çalışıyoruz, moralimiz yüksek ve keyfimiz yerinde" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, referandum çalışmaları kapsamında partisinin Uşak İl Başkanlığı binası önünde, vatandaşlara seslendi, 'hayır' oyu istedi. Halk oylamasının memleket meselesi olduğunu söyleyen Özel, sandığa gitmemenin 'Evet' diyenlerin ekmeğine yağ sürmek olduğunu belirtti.

Referandumda son 12 güne girildiğini ifade eden Özel, "Şu anda 'Hayır' oyları yüzde 52 ile önde, yüzde 14-15 kararsız var. Bu oyları kazanmak için çalışıyoruz, moralimiz yüksek ve keyfimiz yerinde. Anketlerde 1-2 puan yanılma olabilir ama önümüzdeki günlerde çok farklı şeyler yapmaya kalkışabilirler, dikkatli olmamız lazım. Devletin her türlü imkanını kullanarak evet kampanyası sürdürüyorlar. Her şeye karşı dikkatli olmamız gerekiyor" diye konuştu.

'247 ŞEHİDİ EZEN TANKIN MAZOTUNU BİRLİKTE DOLDURDULAR'

2010 referandumunda Cumhurbaşkanının 12 Eylül'le hesaplaşacağız diyerek meydan meydan gezdiğini ifade eden Özel, "Onun koalisyon ortağı, et ve tırnak gibi ayrılamadığı, övgüler düzdüğü, gökten ne yağarsa, yer kabul etmez diyerek yücelttiği, ulvileştirdiği ve ismini Fethullah Gülen Hocaefendi diyerek söylediği birileri oy versin diye mezardan ölüleri kaldırıyordu. 15 Temmuz'da yapılan darbenin F16 bombasını beraber yerleştirdiler, 247 şehidi ezen tankın mazotunu 12 Eylül'de birlikte doldurdular. ve 15 Temmuz günü, ülkeye yaşatılan, verdiğimiz şehitlerle Türkiye Cumhuriyeti'nin en karanlık gecelerinden bir tanesi yaşandı. Pensilvanya'ya selamlar, okyanus ötesine hürmetlerimizi sunuyoruz dedikleri kişi darbeye kalkışıyor, darbeci dedikleri bizlerse Mecliste demokrasiye, darbecilere karşı çıkıyorduk. Cumhurbaşkanı 12 Eylül 2010'da 'başta şahsım ve milletim kandırıldı' dedi. Bizim fıtratımızda, yaradılışımızda yalan, kibir ve böbürlenmek yok" şeklinde konuştu.

Özgür Özel, 'anketlerde partili Cumhurbaşkanı ister misin?' sorusuna yüzde 72 hayır cevabı çıktığını söyledi.

'KEMAL KILIÇDAROĞLU DA OLSA, SONUNA KADAR KARŞIYIZ'

Referandumda 'evet' çıkması halinde Cumhurbaşkanının tek adam olarak her türlü kararı verebileceğini dile getiren Özel, "Cumhurbaşkanı partili olarak istediği Meclis kurulunu belirleyecek, istediği kadar bakanlık kuracak, bakanları belirleyecek, istediği kadar cumhurbaşkanı yardımcısı atayacak, sonra HSYK'yı ve Anayasa Mahkemesi'ni tek başına belirleyecek. HSYK'nın 4 üyesini devletin başı olma sıfatıyla Recep Bey atıyor. HSYK'nın iki üyesi olan biri Adalet Bakanı, biri adalet bakanı müsteşarı. Bunları hükümetin başı sıfatıyla Tayyip Bey atıyor. Geriye 7 tane var. Partinin Cumhurbaşkanı olduğu için bunu da Sayın Erdoğan seçiyor. Sonuç 4 Recep, 2 Tayyip, 7 Erdoğan, 13 tamam, Recep Tayyip Erdoğan. Bir kişinin üzerine elbise dikmişler, kendinden sonra gelene de uysun diye, ikiz kardeşi gelse ona uyması mümkün değil. Uşak'tan ben söyleyeyim Türkiye'den herkes duysun. Eğer bu yetkilerle seçilecek olan Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olsa biz buna sonuna kadar karşıyız. Çok açık söylüyorum. Bu anayasa değişikliği AKP'nin vücut kimyasını bozdu. Bir tam bir çeyrek parti. AKP tam, MHP'nin dörtte biri onlarla" şeklinde konuştu.

MHP SEÇMENİ OYUNA GELMEDİ

Partilerini bırakıp Ak Parti'ye geçen Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu ve Tuğrul Türkeş'i de eleştiren Özel, "Şimdi Sayın Bahçeli, hangi mağduriyet, mahcubiyet ve mecburiyetten bilinmez 10 Ekim günü çıktı başkanlığa evet diyor. Sandılar ki; Bahçeli'ye bir masa, bir kasa, bir tane Mustafa Kemal Paşa, MHP'ye bay bay. Biz bu sistem bu ülkeye demokrasi, mutluluk, huzur, refah ve yarınlara güvence vermediği için böyle ahlaksız bir teklifin yanından geçmeyiz. Şimdi diyorlar iki partili sistem. 15 yıllık parti, 65 yıllık MHP'yi yıkacağını sandı. Ama görünen MHP'nin hem partisini, hem ülkeyi seven seçmenleri bu oyuna gelmedi" dedi.

Özel, CHP Uşak İl Başkanlığı'nı ziyaretin ardından kentten ayrıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Partililerden detay görüntü

CHP'li Özgür Özel'in konuşması

Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK,

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

=====================================

Meral Akşener, Ahlat'ta türbe ziyareti yaptı

MHP'den ihraç edilen Meral Akşaner, referandum çalışmaları kapsamında Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde ziyaretlerde bulundu. Akşener, esnaf ziyaretinin ardından Abdurrahman Gazi Türbesi ve Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nı ziyarette bulundu ve dua etti.

Referandum çalışmaları kapsamında Sivas eski milletvekili Celal Dağgez, MHP eski İzmir İl Başkanı Musavat Dervişoğlu, Emekli Tuğgeneral Ali Aydın, Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 60 kişilik bir grupla Ahlat'a gelen Akşaner, ilk olarak ilçe merkezinde bulunan esnafı ziyaret etti. Bir kahvede vatandaşlarla sohbet eden Akşener, bir kişiye bu kadar yetkinin verilmemesi gerektiğini belirterek 'Hayır' oyu istedi.

Meral Akşener, ardından da ilçe girişinde buluna Tunus Mahallesi'ndeki Abdurrahman Gazi Türbesini ziyaret etti. Burada dua eden Akşener daha sonra da Kırklar Mahallesi'ndeki Şelçuklu Mezarlığı'na geçi. Burada da dua eden ve boyu 3 metreyi bulan mezar taşlarının yanında hatıra fotoğrafı çektiren Akşeher, gazetecilere de açıklamalarda bulundu. Bitlis'te daha önce defalarca geldiğini söyleyen Akşener, şunları söyledi:

"Buralarda hep yüreğim yıkanır. Ahlat Anadolu topraklarına giriş yerimizdir. Şu mezarlığı gördüğünüz zamanda neler feda edilip de burada yer tutmuşuz. Sadece buraya bakıp esasında ne dersler çıkarılabilir. Şimdi hep işsizlikten yakındı gençler, çiftçiler başka şeylerden yakındı. Halbuki buralar dünyanın en güzel yerlerinden bir tanesidir. Neler olmaz buralarda. Yapılabilecekleri düşünüp de yapılmadığını görmek beni ayrıca üzüyor. Hakikatten çok bölündük. Bunu etnisite anlamında söylemiyorum. Fikirler olarak çok bölündük. Batı-doğu arası demiyorum ama ülkemizde camiler bile ayrılıyor. Keşke bunlar olmasa. Yumuşak, birleştirici, kucaklayıcı, kuşatıcı bir tavır ve dile ihtiyaç var. Mesela şöyle bir durum var. Eskiden siyasetçinin yakasından seçmen tutardı. Şimdi çok kolay oy alınır oldu. Diğer siyasi partilerin buralarda rekabet şansı yok. Dolayısıyla sizlerin de seçmen olarak bu bölgede o siyasetçiyi indirir, bu siyasetçiyi getiririm deme gibi bir hakkınız ortadan kalktı. Bunun haksızlık olduğunu düşünüyorum. Kucaklayıcı, kuşatıcı bir siyaset lazım. ve toplumda herkesin birbirine saygı duymasına ihtiyacımız var. Bir saygıya bir de ciddiyete ihtiyacımız var, üçüncüsü de huzura ihtiyacımız var. O da birbirimizi tekmelemeden, açık açık yüzlerimize konuşarak, ne istediğimizi, ne hissettiğimizi anlatmaya ihtiyacımız var."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Akşener ve beraberindeki heyetin kahvahane ziyareti ve kısa konuşması

-Akşener ve beraberindeki heyetin yukarı çarşıdaki esnaf ziyaretinden görüntüler

-Akşener ve beraberindeki heyetin Abdurrahman Gazi türbesi ziyaretinden görüntüler

-Akşener ve beraberindeki heyetin Ahlat Selçuklu mezarlığında ki gezisinden görüntüler

-Akşener'in açıklamaları

Haber-Kamera: Halil ÜLKER/AHLAT(Bitlis),

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

===============================

CHP Manisa'dan 'hayır' çorbası ikramı

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Manisa'da partililerle birlikte 'hayır' çorbası dağıttı. Uzun kuyrukların oluştuğu etkinlikte, 5 bin kişiye çorba dağıtıldığı belirtildi.

Anayasa referandumu öncesi halkın 'hayır' oyu kullanması için çalışma yürüten CHP Manisa Teşkilatı, farklı bir etkinliğe imza attı. CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, İzmir'in Dikili Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Tosun, Manisa il ve ilçe teşkilatları, Manisalılara üzerinde 'hayır' yazısı bulunan kaselerle çorba dağıttı. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda yapılan çorba dağıtımında, vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. CHP'li Biçer, çorba dağıtırken 'hayır' oyu istedi. Biçer, "Vatandaşlarımız bizi her türlü hayırlarına davet ediyorlar. Bu sefer hayırı biz yapalım istedik. Hayırsever halkımıza hayırlı olsun. Kesinlikle 'hayır' çıkacak. Herkes rahat etsin, sandığa gitsinler" diye konuştu. Etkinlikte, 5 bin kişiye çorba dağıtıldığı belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Meydanda hayır çorbası dağıtımı bekleyen kalabalıktan görüntü

CHP'li vatandaşların marş söylemesi

Çorba dağıtımı

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer'in konuşması

Haber-Kamera: Nermin UÇTU/MANİSA,

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

===================================

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement