Dha Yurt Bülteni - 10 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 10

MARDİN VALİSİ YAMAN: KAYMAKAMIN ŞEHİT EDİLMESİ İLE İLGİLİ 71 KİŞİ GÖZALTINDADIRMARDİN Valisi Mustafa Yaman, Derik ilçesinde 10 Kasım'da el yapımı patlayıcı ile düzenlenen ve Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün şehit olduğu olay ile ilgili soruşturmada aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu...

15.11.2016 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MARDİN VALİSİ YAMAN: KAYMAKAMIN ŞEHİT EDİLMESİ İLE İLGİLİ 71 KİŞİ GÖZALTINDADIR

MARDİN Valisi Mustafa Yaman, Derik ilçesinde 10 Kasım'da el yapımı patlayıcı ile düzenlenen ve Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'ün şehit olduğu olay ile ilgili soruşturmada aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 71 kişinin gözaltında olduğunu söyledi. Vali Yaman, bombanın kargo ile getirildiği ve 8 Kasım'da Kaymakamlık binasına getirilerek makama yerleştirildikten sonra T.E ve Belediye çalışanı V.E tarafından uzaktan kumanda ile patlatıldığının değerlendirildiğini söyledi.

Mardin Valisi Mustafa Yaman, Derik ilçe Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün şehit edildiği bombalı saldırı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Yaman, 10 Kasım saat 12.00 sıralarında Derik Kaymakamı olarak görev yapan ayrıca Bakanlığın onayı ile Belediye başkan vekili olarak görevlendirdikleri Muhammed Fatih Safitürk'e bölücü terör örgütü mensuplarınca el yapımı patlayıcı ile saldırı yapıldığını söyledi. Yaralı kaymakamın ilk müdahalesinin Derik Devlet Hastanesi'nde yapıldıktan sonra Kızıltepe Devlet Hastanesi'ne sevk edildiğini ve Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda Gaziantep Doktor Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne intikalinin sağlandığını belirterek, "Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen 11 Kasım 2016 Cuma günü sabah saatlerinde Kaymakamımız kurtarılamayarak şehit olmuştur" dedi. Vali Yaman, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, İçişleri Bakanı Soylu'nun bizzat takip ettikleri ve çalışmalarında kendilerine destek verdikleri olayla ilgili Emniyet Müdürlüğünce çalışmalara başlandığını belirterek, şöyle dedi:

" Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatları ile şehit Kaymakamımızın yakın mesaisinde olan kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 28 şahıs ve Mardin İl Jandarma Komutanlığı'nca da 43 şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. Olayla ilgili olarak Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Mardin İl Emniyet Müdürlüğü ve Mardin İl Jandarma Komutanlığınca gözaltına alınan kişi sayısı şu an itibariyle toplam 71'der. İlgili birimlerce yapılan çalışmalarda olay tarihinden üç-dört gün önce Derik Kaymakamlığı çalışanları Ş.M., F.B., N.E. Z.D., ve Z.E. ile birlikte bir toplantı yaptıkları, bu toplantıda yapılacak saldırının planlandığı, kargo yoluyla gelecek olan bombanın Kaymakamlık makamında patlatılacağı kararını aldıkları değerlendirilmektedir. 8 Kasım 2016 salı günü Ş.M,'nin bir personel aracılığıyla içerisinde bomba olan kargoyu kaymakamlığa getirttiği ve akabinde bombayı Kaymakamlık makamına yerleştirdiği, ayrıca 10 Kasım 2016 perşembe günü saat: 12.00 civarında kaymakamlık personeli T.E ile belediye personeli V.E tarafından daha önceden yerleştirilen patlayıcının uzaktan patlamasının sağlandığı değerlendirilmektedir. Yapılan yoğun çalışmalar sonucunda olayın failleri olduğu değerlendirilen şahıslar ve işbirlikçilerinin tamamı halen gözaltında bulunmaktadır. Bu menfur saldırı ile ilgili olarak Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma titizlikle ve çok yönlü olarak devam etmektedir. Gerek Kaymakam olarak gerekse belediye başkan vekilliğini fedakarca yapan, yürüttüğü çalışmalar ile vatan ve millet sevgisini ortaya koyan Kaymakamımız Muhammed Fatih Safitürk'e yapılan saldırı hiç şüphe yok ki milletimizin huzuruna ve ülkemizin bütünlüğüne kast etmektedir. Bilinmesini istiyoruz ki, milletimizden aldığımız güç ile devletimizin ve hükümetimizin karalılığıyla gerek PKK, gerek FETÖ, gerekse DEAŞ ve bütün terör örgütleri ile mücadelemiz aralıksız devam edecektir. Görevi başındayken uğradığı saldırı sonucu şehit düşen Kaymakamımız Muhammed Fatih Safitürk'e, 15 Temmuz gecesi canlarını ortaya koyan şehitlerimize ve tüm şehitlerimize bir kez daha Cenab-ı Allah'tan rahmet niyaz ediyoruz. Aziz milletimizin başı sağ olsun."

Görüntü Dökümü:

--------------------------

-Vali'nin toplantısından detaylar

-Vali Yaman'ın konuşması

Haber: Nezir GÜNEŞ/MARDİN,-

=======================

BİTLİS'TE İŞYERLERİNİN TOPLU ŞEKİLDE KAPATILMASI YASAKLANDI

BİTLİS'te işyerlerinin toplu halde kapatılması yasaklandı. Valilik yaptığı duyuruda yasağa uymayanlar hakkında kanuni işlem yapılacağını bildirdi.

Bitlis Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada vatandaşların huzur ve güven ortamı içinde yaşamalarının devletimizin asli görev ve sorumluluğu olduğu belirtilerek, "Kamu düzeninin unsurları arasında yer alan güvenlik, esenlik ve genel sağlık ihtiyacının güvence altına alınması önem arz etmektedir. Kamu hizmetlerinin aksamaya mahal vermeksizin, değişen şartlara ve ihtiyaçlara uyumlu bir şekilde tüm vatandaşlarımıza ulaştırılması kamu düzeniyle yakından ilişkilidir. Ayrıca vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını temine yönelik piyasa şartlarında sunulan mal ve hizmetlere erişiminin güvence altına alınmasının da devletimizin sorumlulukları arasında olduğu açıktır. Kamu hizmetleri ile piyasa şartlarında mal ve hizmet sunumu kamu düzeninden etkilenmektedir. Bu mal ve hizmetlerin aksatılmadan sunulmasının yanı sıra güvenlik, esenlik ve genel sağlık ihtiyaçlarının da güvence altına alınması için devletimizin çabaları yanında vatandaşlarımızın da hukuk kurallarına uygun bir şekilde davranmaları gerekmektedir. İl sınırları içinde yürütülen güvenlik operasyonları ve benzeri hususlar bahane edilerek zaman zaman işyerlerinin çeşitli provokatif ve yasadışı saik ve yönlendirmelerle toplu olarak kapatıldıkları tespit edilmiştir. İşyerlerinin toplu biçimde kapatılmasının halkın günlük yaşamını sürdürmesini zorlaştırarak huzur ve sükünunu bozduğu, kişilerin güvenlik, dirlik ve esenlik içinde günlük ihtiyaçlarını sağlamak suretiyle sağlıklı yaşamasını önemli ölçüde zafiyete uğrattığı değerlendirildiğinden, kamu düzeninin korunması amacıyla, ilimiz genelinde bulunan işyerlerinin toplu olarak kapatılması yasaklanmıştır. Yasağa uymayanlar hakkında kanuni işlem yapılacaktır" denildi.

Haber: Özcan ÇİRİŞ/ BİTLİS,-

=======================

16 YAŞINDAKİ SURİYELİ İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDU

KİLİS'te 10 katlı binanın çatısına çıkarak intihar girişiminde bulunan 16 yaşındaki M.E.A.S., ayağının kayması sonucu bulunduğu yerde düşüp yaralandı.

Olay, öğleden sonra Mehmet Rıfat Kazancıoğlu Mahallesi'nde meydana geldi. Suriye uyruklu M.E.A.S., Emniyet Müdürlüğü'nün karşısında bulunan 10 katlı binanın çatısına çıkarak atlayacağını söyledi. İhbar üzerine olay yerine gelen polis, inmesi için ikna etmeye çalıştı. Sağlık görevlilerinin de çağrıldığı olay yerinde çıktığı çatıda ayağın kayması sonucu bulunduğu yere düşen Suriyeli, yaralandı. Polislerin yanına gittiği M.E.A.S., indirilip sağlık görevlileri tarafından ambulansla Kilis Devlet Hastanesi'ne götürülerek tedaviye alındı, sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Görüntü Dökümü

----------------------------------

Olay yeri

Gencin sedyeyle ambulansa alınması

Görgü tanığı ile röp.

Genel ve detay görüntüler

( Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)

=================

GÖRME ENGELLİNİN KÖPEĞİNİ ZEHİRLEDİLER

MUĞLA'nın Marmaris ilçesinde yaşayan görme engelli 51 yaşındaki Mustafa Demirtaş'ın rehber köpeği, zehirlenerek, telef edildi. Demirtaş, kendisine 'göz' olan köpeğinin öldürülmesiyle yasa boğuldu.

Osmaniye Mahallesi, Camiyanı Mevkisi'nde, elektriği suyu olmayan evinde tek başına yaşayan, kardeşlerinin yardımıyla geçinen görme engelli Mustafa Demirtaş'a rehberlik eden kurt kırması 'Doddi' isili köpeği, geçen 10 Kasım akşamı, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tarım ilaçlı salam verilerek, telef edildi. "O benim her şeyimdi" dediği köpeğinin ölümüyle yıkılan Demirtaş, "16 yaşındayken köyümüzde çıkan orman yangınına müdahale ederken sol gözüm, 2003'te ise yine ormanda odun parçası kaçan sağ gözümden oldum. 13 yıldır hiç görmüyorum. Evlenmedim, işim ve sosyal güvencem yok. Kardeşlerimin yardımıyla tek başına bir evde yaşıyorum. Yemeğimi yapıyorlar, ilgileniyorlar. Ama her zaman yanımda olamıyorlar. 9 yıl önce daha yavruyken 'Doddi'yi sahiplendim. Rehber köpek olarak eğitim aldı. Köpeğim sayesinde dışarı çıkabiliyor, gezebiliyordum. Benim her şeyim oldu. O benim için hayvan değil insandı sanki. Ben onsuz ne yapacağım? Her şeyimi, bana göz olan köpeğimi zehirleyenler bulunup, cezalandırılsın" dedi. Demirtaş, daha önce başka bir bir kılavuz köpeğinin de aynı şekilde zehirlenerek, telef edildiğini söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

--------------------------------

-Görme engelli Mustafa Demirtaş'ın görüntüsü

-Mustafa Demirtaş'ın evinden görüntü

-Kılavuz köpeği zehirlenerek telef edilen Mustafa Demirtaş ile röp.

-Demirtaş'ın kardeşi Emin Demirtaş ile röp.

-Demirtaş'ın öldürülen kılavuz köpeğinin başında görüntüsü

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Doğuş Esat BERME/ MARMARİS (Muğla),

=================

RESTORANDAKİ KAVGADA BİR KİŞİNİN VURULMASI GÜVENLİK KAMERASINDA

ZONGULDAK'ta geçen 29 Ekim'de, müşterisiyle kavga eden işletme sahibi Necati Sağır, tabancasıyla ateş ettiği sırada kavgayı ayırmaya çalışan diğer müşterisi Emrah Topçuoğlu'nu vurma anı güvenlik kamerasına yansıdı.

Yeni Mahalle'deki Zonguldak Belediyesi Kapuz Plajı Tesisleri içinde bulunan restoranda meydana gelen olayda işletmeci Necati Sağır, iddiaya göre müşterisi D.K. ile bilinmeyen bir nedenle tartışmaya başladı. Kavgaya dönen olayda Sağır, tabancasını çıkardı. Sağır kendisini sakinleştirmeye çalışanların önünde tabancasını ateşledi. Tabancadan çıkan kurşun önünde bulunan Emrah Topçuoğlu'na isabet etti.

Ağır yaralı olarak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne kaldırılan Topçuoğlu'nun tedavisi devam ediyor. Gözaltına alınan restoran işletmecisi Sağır, tutuklandı. Olay anı ise restoranın güvenlik kameralarınca görüntülendi. Görüntülerde elinde tabancası bulunan Sağır, kendisini sakinleştirmeye ve dışarı çıkarmaya çalışanların önünde ateş ediyor. Bir başka kamerada ise restoran girişi önünde bulunan Topçuoğlu, sırtına isabet eden kurşunla yere düşüyor.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Güvenlik kamerası görüntüleri

-Adliyeden görüntü

-Hastaneden görüntü

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK,

=================

GAZİANTEP'TE PROJEKTÖR HIRSIZLIĞI KAMERADA

GAZİANTEP'te kimlikleri belirsiz 2 kişinin bir işyerinin önünü aydınlatan projektörü çalması, güvenlik kamerasına yansıdı.

Olay, bu sabaha karşı Boyacı Mahallesi'nde meydana geldi. Kimlikleri saptanamayan 2 kişi, kutnu kumaşı satılan bir işyerinin önünü aydınlatan projektörü elektrik tehlikesine rağmen çekerek kopardı. Şüphelilerin projektörü yerinden koparması ve hırsızlık anları işyerinin kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi. Olayın ardından işyerindeki kamera kayıtlarını incelemeye alan polis, şüphelilerin kimliklerinin belirlenerek yakalanması için çalışma başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Güvenlik kamerası görüntüleri

İş yeri önüne gelen hırsızlar

Hırsızların aydınlatma lambasını çalması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet ÖZER -GAZİANTEP-DHA)

=================

UĞUR ACAR HAKİM KARŞISINDA

TÜRKİYE'nin ilk yüz nakillisi Uğur Acar, otomobilini yakmak isterken kendini yakan 33 yaşındaki Ramazan Kaya'nın ölümüyle ilgili yargılandığı davada verdiği ifadede, "O gün çok alkol almıştık, araç durdu. Ramazan Kaya, 'Bu aracı yakacağım' dedi. Ön tarafına bir şeyler döktü. O sırada üzerine benzin dökülmüş. Daha sonra birkaç adım geri gitti, sigarasını yakarken kendini yaktı" dedi.

Türkiye'nin ilk yüz nakillisi Uğur Acar ve 2 arkadaşı hakkında, 2 yıl önce iddiaya göre bozulan otomobilini yakmak isterken kendini yakan 33 yaşındaki Ramazan Kaya'nın ölümüyle ilgili ömür boyu hapis istemiyle açılan davanın ikinci duruşması Manavgat 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. İlk duruşmaya gelmediği için zorla getirme kararı verilen Uğur Acar ve akrabası Numan Acar sanık olarak ifade verdi. Hakkındaki suçlamaları reddeden Uğur Acar, Ramazan Kaya'nın halasının oğlu olduğunu söyledi. Olay akşamı Numan Acar ve arkadaşları Hasan Yıdız'la birlikte Ramazan Kaya'nın otomobiliyle gezdiklerini belirten Uğur Acar, "O gün çok alkol almıştık, araç durdu. Ramazan Kaya, 'Bu aracı yakacağım' dedi. Ön tarafına bir şeyler döktü. O sırada üzerine benzin dökülmüş. Daha sonra birkaç adım geri gitti, sigarasını yakarken kendini yaktı" dedi.

'2 GÜN YOĞUN BAKIMDA KALDI'

Ramazan Kaya'nın yanmaya başlamasıyla Hasan Yıldız'ın şoka girdiğini anlatan Uğur Acar, "Böyle durumlarda suyun iyi geleceğini bildiğim için benzin bidonuyla kanala su almaya gittim. Ramazan Kaya'yı Numan Acar'la birlikte söndürdük. Bu arada itfaiye ve ambulans geldi. Hastaneye kaldırıldı. 2 gün yoğun bakımda kaldı. Daha sonra vefat etti" diye konuştu.

TELEFONLARI DİNLENMİŞ

Mahkeme başkanının itfaiyeye kimin haber verdiği sorusuna Uğur Acar 'Hatırlamıyorum' diye cevap verirken, maktulle aralarında herhangi bir husumet olmadığını ve akraba olduklarını aktardı. Üzerinden zaman geçtiği için o gün ne içtiklerini tam olarak hatırlayamadığını belirten Acar, "Hep birlikte 4'er şişe alkol aldık. Ramazan'ın otopsisinde alkol çıkmamış, neden böyle bir sonuç çıktı, onu anlayabilmiş değilim" dedi. Mahkeme başkanı olaydan sonra Uğur Acar ve arkadaşlarının telefonunun dinlendiğini belirtirken, Acar'a Hasan Yıldız ve Numan Acar'la yaptığı görüşmeleri sordu. Uğur Acar, Hasan Yıldız'la yaptığı görüşmenin normal olduğunu, Numan Acar'la yaptığı görüşmede ise başka birinden bahsettiklerini aktardı.

'SİGARA YAKMAK İSTERKEN BİR ANDA ALEV ALDI'

Duruşmada dinlenen sanık Numan Acar da daha önce verdiği ifadede olduğu gibi suçlamayı kabul etmediğini belirterek, şöyle dedi:

"O gün hepimiz alkollüydük. Bira, votka, viski olmak üzere çok sayıda içki içtik. Ramazan'ın aracı arıza yapınca tamir etti. Ardından bir daha arıza yapınca arkadan benzin olduğunu sonradan anladığımız bir şeyi aracın ön tarafına kaputunu açarak döktü. Ardından 2- 3 adım geri gitti. Sigara yakmak isterken bir anda alev aldı. Araçta ceketi varmış ben onu aldım söndürmeye çalıştım. Uğur da bidonla su almaya gitti. Hasan abi bu sırada şoka girmişti."

Numan Acar, olay günü kendi üstü ve başının yanık içinde olduğunu, Uğur'un da üzerinin ıslak olduğunu belirterek, yetkililer tarafından olay yerinde yeterli inceleme yapılmadığını savundu.

AVUKATLAR BERAAT İSTEDİ

Sanık avukatları, olayın ilk başta cinayet olarak değerlendirilmediği için olay yerinde yeterli ve özenli inceleme yapılmadığını kaydederek, "Sanıklar, maktul Ramazan Kaya ile akraba ayrıca aralarında bir husumet de yok. Böyle bir suç işlemeleri hayatın olağan akışına aykırı. İddianame zorlama ile hazırlanmış. Müvekkillerimizin beraatını istiyoruz" dedi.

KIZI TANIK OLARAK DİNLENDİ

Duruşmada tanık olarak dinlenen maktul Ramazan Kaya'nın kızı E.R.K., sanıklarla uzaktan akraba olduklarını bildiğini, Hasan Yıldız'ı bir defa evlerinde kahvaltıya geldiğini hatırladığını söyledi. Numan Acar'ı hiç tanımadığını söyleyen E.R.K., Numan Acar'ın Antalya'da oturduğunu ve köye geldiği zaman gördüğünü aktardı. Babasının sürekli alkol almadığını söyleyen K., kendisinin yanında hiç alkol içmediğini ama canı çok sıkıldığında içtiğini bildiğini anlattı.

EŞİ: KENDİNİ YAKTIĞINA İNANMIYORUM

Hatice Kaya da raporlarda eşi Ramazan Kaya'nın otomobilin 7 metre ilerisinde yandığını belirtildiğini ifade ederek, "Eşimin kendini yaktığına inanmıyorum. Senelerce yangın söndürme cihazları satan bir firmada müdürlük yaptı. Bir yangında kendini koruyabilecek bilgi ve eğitimi vardı" dedi. Sanıkların kendisiyle birlikte Antalya'ya geldiğini söyleyen Kaya, üzerlerinde yangına ya da suya dair bir emarenin olmadığını ve hiç de sarhoş gibi görünmediklerini öne sürdü.

Duruşma delillerin incelenmesi amacıyla ileri bir tarihe ertelendi.

Duruşma çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uğur Acar, mahkemede anlattıklarını tekrarladı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Uğur Acar'ın açıklaması

Manavgat Adliyesinden genel görünüm

Haber- Kamera: Mithat ABAKAN/MANAVGAT(Antalya),

=================

ORMANDA TELE TAKILAN AYI KURTARILDI

KASTAMONU'nun Şenpazarı İlçesi'nde ormanlık alanda tele takılarak mahsur kalan ayı, iğne ile uyutulup tel kesilerek kurtarıldı.

Karaman Mahallesi'nde tarlalara sınır olan ormanda, hayvanların tarlalara girmemesi için ağaçların arasına çekilen tele takılan ayıyı gören vatandaşlar belediyeye haber verdi. Belediye de Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nden yardım istedi. Gelen ekipler, kurtulmak isterken ayakları tele dolanan ayıya tabanca ile uyuşturucu iğne atıldı. Bir süre sonra iğnenin etki göstermesiyle uyuyan ayı, tel kesilerek kurtarıldı. Ayı, daha sonra kendisine gelerek ormanda gözden kayboldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------

-Tele takılan ayının çırpınması

-Ayının bayılması

Haber: Gürkan YILMAZ/KASTAMONU,

=================

KONTROL NOKTASINDAN KAÇAN SÜRÜCÜ YAKALANDI

DÜZCE'de, polisin kontrol noktasında 'Dur' ihtarına uymayarak otomobille kaçan sürücü, kovalamaca sonucu yakalandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri, Çilimli Kavşağı'nda oluşturulan kontrol noktasında araçları didik didik aradı. Sürücüler ve yanlarında bulunanların kimlikleri kontrol edilerek üzerleri arandı. Uygulama sırasında, Çilimli İlçesi'nde köylerde düşük fiyata tüp sattığı yönünde şikayet edilen 34 EJ 7361 plakalı otomobil durdurulmak istendi. Çilimli Kavşağı'nda polisin 'Dur' ihtarına uymayan sürücü kaçmaya başladı. Polis ve jandarma ekiplerinin peşine düştüğü otomobil, Mamure Köyü girişinde durduruldu. Araçta yapılan aramada bagaj bölümünde 3 mutfak tüpü bulundu. Araçta bulunan M.S. ve B.U. gözaltına alınırken, araç detaylı arama için otoparka çekildi. Soruşturma sürdürülüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------

-Durdurulan araçların aranması

-Kaçan aracı polisin takibi

-Durdurulan aracın aranması

Haber: Tezcan SOLMAZ/DÜZCE,

=================

GÜMÜŞ: MUZUN TRENDİ YÜKSELECEK

MERSİN'in Anamur İlçe Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, muz fiyatlarındaki düşüş ile ilgili görüşmelerde bulunmak için gerçekleştirdiği Ankara gezisinden olumlu izlenimlerle döndü.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ak Parti Genel Başkan ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, kendisi de bir muz üreticisi olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile görüşen Gümüş, olumlu izlenimler aldıklarını, muzun önümüzdeki günlerde tekrar yükselişe geçeceğini söyledi.

Bakanlardan ithal muzda gözetim uygulaması, Mersin'de muz ihtisas gümrüğü ve kırmızı hat konusunda talepleri olduğunu açıklayan Gümüş, şöyle devam etti:

"Bu görüşmelerde muzda kırmızı hat uygulaması için hemen talimatlar verildi ve bütün gümrüklerde kırmızı hat uygulaması başladı. Gözetim uygulaması ile ilgili de Sayın Bakan Yardımcımız konuyu genel müdüre iletti, bu konuda da çalışmalar başladı. Ekvator ile ticari anlaşmamız gereği önümüzdeki hafta yapılacak ticari görüşmelerde muzun listeden çıkarılmasını istemiştik, bununla ilgili de girişimler başlatıldı."

Haber: Mithat ÜNAL/ ANAMUR, (MERSIN),

==================

BODRUM MASALI OYUNCULARI BODRUM'U SEVDİ

MUĞLA'nın Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, ilçede çekimleri süren Bodrum Masalı dizisinin setini ziyaret ederek, oyuncularla sohbet etti. DHA'ya röportaj veren dizinin sevilen oyuncuları, ilçeye olan hayranlık ve sevgilerini paylaştı.

Bodrum'un Kadıkalesi Mahallesi'nde Yıldızlı Otel adı verilen Butik Otel'de 16. bölümün çekimleri devam eden Bodrum Masalı dizisinin setini, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan ziyaret etti. Gödekmerdan, Yıldız karakterini canlandıran Şevval Sam ve Gözde karakterini canlandıran Toprak Sağlam'ın resepsiyonda çamaşır katlarken aralarında geçen diyalog sahnelerinin çekimlerini izledi. Oyuncularla da bir araya gelen Gödekmerdan sohbet etme imkanı da buldu. Timuçin Esen, Toprak Sağlam ve Şevval Sam ile birlikte hatıra fotoğrafı çekildi. Çekim arasında Timuçin Esen, Şevval Sam ve Hilmi Cem İntepe, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"BODRUM YERLEŞECEĞİM"

Bodrum'da ilk kez kış mevsimini geçirdiğini ve yerleşmeyi düşündüğünü belirten Şevval Sam, "Bodrum'da olmak başlı başına çok keyifli ve güzel. Kışını hiç görmemiştim açıkçası, bu benim için ilk tecrübe olacak. Bir yandan da çalışıyor olmak, böyle bir ortamda çalışıyor olmak, güzel insanlarla, onların desteğiyle çalışıyor olmak bizi çok mutlu ediyor. Bu anlamda kendimi çok şanslı hissediyorum. Bodrum'a yerleşmek gibi bir fikrim var. Yavaş yavaş kesinleşmeye başlıyor gibi. Koşullara da bakacağım, ilk defa burada geçireceğim. Ama dediğim gibi bu iklimi çok seviyorum. Bu iklimde eğer kışı rahat atlatabileceğimi görürsem ki, buranın kışı İstanbul'dan çok daha iyidir. Zannediyorum kalırım. Artık İstanbul'un kaosu biraz yormaya başladı, doğrusunu söylemek gerekirse" dedi. Diziyle müzik çalışmalarını birlikte yürütebildiğini söyleyen Sam, "Dizi fazla zamanımı alıyor ama, benim müzik çalışmalarıma engel olmuyor. Çocuklar için bir sürprizim var, yılbaşına kadar. Bir ninniler albümü çıkarmak istiyorum. Onlara olan sorumluluğumu yerine getirmek olacak bir yandan benim için. 0-5 yaş grubunun hayaller ve güzel duygular içinde huzurla uyuyacağı ninniler albümü olacak. 10 şarkı 2 tane öykü var. Şarkıları ben yaptım, öyküleri de ben yazdım. Şimdi resimlerini çiziyorum. Onlara bir sürprizim olacak. Bunların haricinde, benim kendi severek ürettiğim 'Toprak Kokusu'nun yenisi de ufak ufak hazırlanıyor. Bende proje çok, Karadeniz mi yapsam 'Toprak Kokusu', alaturka mı yapsam, ama ninnilerden sonra herhalde, 'Toprak Kokusu 2' üzerine çalışmaya başlayacağım" dedi.

"BODRUM'A YERLEŞTİK SAYILIR"

Faryalı karakterini canlandıran Timuçin Esen, "Dizi çalışmaları gayet iyi gidiyor. Çok rahatız burada. İstanbul dışında dizi çekmek çok daha keyifli ve rahat bizim için. Bodrum'da daha önce dizi çekmedim. İnsanın kafası karışıyor gerçekten bayadır buradayız. Ailecek de geldik, yerleştik sayılır zaten. Güzel bir yer insan buraya taşınmayı düşünmüyor değil açıkçası. Dizi ile de ilgili çok güzel tepkiler alıyoruz. Özellikle Bodrum'dayız ve zaten burada aldığımız tepkiler müthiş. Herkes izliyor gördüğüm kadarıyla. Onun dışında diğer yerlerden de kötü tepki aldığımızı söyleyemem herkes keyifle izliyor dizimizi" dedi. Bodrum şivesi için zorlanmadığını belirten Esen, "Zor olmadı. Ben özellikle istedim öyle olmasını. Bu teklifi aldıktan sonra buraya gelip bir süre vakit geçirdim. Hikayenin daha yerelleşmesini bir yandan çok arzuladım. Yazarlarımızda o konuda ellerinden geleni yaptılar. Onlar da buranın hikayelerini daha ön plana çıkarmaya gayret ettiler. Çeşitli kitaplar okudum. Burada tanıdığım ahbaplarımla sohbetler yaptım, biraz vakit geçirdim. Yazılmış güzel eserler de var; Bodrum'un tarihçesi ile Bodrum'un aksanıyla ağzıyla alakalı Bodrum'u anlatan. Onları inceledim. Hafiften dozunda buranın yerel kültürünü de yansıtacak güzel bir şeyler yapmak özellikle çok istediğim bir şeydi. Bence önemli bir şey. Bodrum'un çok da bilinmeyen kendine has müthiş bir yerel kültürü var. Farklı bir kültürü var. Onun birazcık tanıtılmasına katkıda bulunduysa bu karakter ne ala ne güzel" dedi.

BODRUMLUYUM, BURADA OLMAKTAN MUTLUYUM.

Hilmi Cem İntepe ise, "Her şey çok güzel gidiyor. Gördüğünüz gibi yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bazı şeyler oturdu, seyirci dizimizi sevdi. Şu anlık bir sıkıntı yok, dediğimiz gibi yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Burada olmaktan da ayrıca çok mutluyuz. Zaten ben Bodrumluyum, çok mutluyum. Bir de ekip olarak arkadaşlarında gözünde görüyorum burada çalışmanın vermiş olduğu mutluluğu" dedi. İntepe, "Ben 'Kelebek' adında bir karakteri canlandırıyorum. Bodrumlu. Burada büyümüş, sadece hayatta ağabeyi var. Başka hiç kimsesi olmayan, anne ve babası küçük yaşta vefat etmiş birisi. Yunanistan İstanköy (Kos) adasından zamanında göç ederek buraya geliyorlar. Timuçin Esen, ağabeyimi oynuyor 'Faryalı'. Kelebek stilini çok iyi yüzdüğü için 'Kelebek' lakabını almış. Küçüklüğünden beri ve herkes onu kelebek diye tanıyor. Sabahtan akşama kadar koşturan bir karakter. Hayat zorlukları ile mücadele eden bir karakter. ve şen şakrak neşeli bir karakter. İzleyince daha da sürprizleri ortaya çıkacak" dedi.

"BENİM İÇİN OKUL GİBİ"

Usta sanatçılarla birlikte aynı set ortamında olduğu için, kendisini okulda gibi gördüğünü belirten İntepe, "Kendimi çok şanslı hissediyorum. Timuçin Esen ağabeyimi oynuyor. Murat Aygen, Şevval Sam, Toprak Sağlam bir sürü usta sanatçılar ile birlikte oynuyoruz. Dediğim gibi ben kendimi bu konuda çok şanslı hissediyorum. Burası benim için bir okul niyetinde. Her geldiğim gün farklı şeyler öğreniyorum burada. Bu yüzden de çok mutluyum. Bunun tadını çıkarıyorum, kıymetini biliyorum" dedi.

BODRUM'UN TANITIMINA KATKI SAĞLAYACAK.

Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan ise bu tür projelerin Bodrum'a ve Bodrum Halkına faydalı olacağını belirterek, "Bodrum'un tanıtımına çok büyük katkı yaptığına inanıyorum. Bodrum turizmini bile olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Nisan ayından itibaren, Bodrum'da hareketlilik yaratacağına inanıyorum. Özellikle de iç turizmde hareketlilik sağlayacağını düşünüyorum" dedi. Ekip ziyaretin ardından çekimlere devam etti.

Görüntü DÖkümü

--------------------------

Çekimlerden görüntü

Şevval Sam, Timuçin Esen, Hilmi Dem İntepe ve Kaymakam Gödekmerdan ile röp.

Haber: Nilüfer DEMİR/ BODRUM(Muğla),

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 10 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement