Dha Yurt Bülteni-10 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-10

Dha Yurt Bülteni-10

(ÖZEL)1)DOMATESİN ATEŞİ DÜŞÜYORGEÇEN haftalarda market ve pazarda kilogramı 10 lirayı bulan domatesin hal çıkış fiyatı, üretim merkezi Antalya'da havanın ısınması ve ürünün bollaşmasıyla 1- 1.5 lira arasında geriledi.

08.05.2017 16:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(ÖZEL)

1)DOMATESİN ATEŞİ DÜŞÜYOR

GEÇEN haftalarda market ve pazarda kilogramı 10 lirayı bulan domatesin hal çıkış fiyatı, üretim merkezi Antalya'da havanın ısınması ve ürünün bollaşmasıyla 1- 1.5 lira arasında geriledi. Çiftçi ve sektör temsilcileri, 10-15 güne kadar fiyatın daha da düşeceğini kaydetti. Türkiye'nin kış dönemindeki örtüaltı üretim merkezi Antalya'da, Rusya'nın ihracat yasağı nedeniyle geçen yıl domates para etmeyince birçok üretici bu yıl seralarına salatalık, kabak, karpuz, patlıcan gibi ürünler ekti. Domates ekim oranında yüzde 30'a varan azalmanın yanı sıra, kış mevsiminin çok sert geçmesi ve don olayları, bitki döllenmesinde olumsuz etki yaptı. Hem ekim alanının azalması hem de verimin düşmesi nedeniyle ihracat oranı azalmasına rağmen domates fiyatı ciddi düzeyde yükseldi.

Market ve pazarda kilogramı 10 lirayı bulan domates fiyatı gerilemeye başladı. Havanın ısınması ve yeni ürünlerin çiçeklenme dönemiyle birlikte ürün de bollaşmaya başlayınca Antalya Toptancı Hali'nde geçen haftaya göre domates fiyatı 1- 1.5 TL arasında ucuzladı. Antalya'daki çiftçiler, tüccar ve sektör temsilcileri, buna rağmen İstanbul ve diğer illerde market ve pazarlardaki etiket fiyatının 10 lira olmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

'ÇOCUK BESLER GİBİ BESLEDİK'

Domates fiyatının pahalılığından şikayet edenlere tepki gösteren çiftçi 72 yaşındaki Mehmet Kurtan, "Bizim ektiğimiz, diktiğimiz para etmiyor. Biz bunları ekmekten bıktık artık. Buğday ekiyorum para etmiyor, mısır ekiyorum para etmiyor, domates ekiyoruz bundan 1 ay-20 gün önce para etmiyordu, vatandaşın emekleri hep zayi oluyordu. Emeğimizi, döktüğümüz parayı alamıyorduk. Ama şimdi 10-15 gündür biraz para etti, devlette gözünü çiftçiye dikti, vatandaşta gözünü çiftçiye dikti. Çıkıyor pazara 'efendim bu domates pahalı.' ya benim halimi gör. O kışın soğuklarında eksi 10, eksi 5 derece soğukların altında biz bunları çocuk besler gibi besledik. Yani bu mu olması lazım emeğimiz. Ben artık çiftçilikten nefret etmeye başladım. Benim domatesimi almıyor Rusya ama benim hükümetim gidiyor Rusya'dan buğday alıyor. Bu mudur adalet? Ben burada hükümete biraz nazlıyım artık. Böyle olmaması lazım" dedi.

ÇİFTÇİ 1.3- 1.4 LİRAYA SATIYOR

Bugün yine fiyatların düştüğünü belirten Kurtan, şöyle konuştu:

"3-5 gün önce 2 liraydı, 70 kuruş düşmüş 1.3 liraya düşmüş, daha da düşecek. Hükümetimizin maliye bakanı dahi bunu düşürmek için uğraşıyor. Enflasyonun çıkmasını domatese, bibere bağlıyor. Böyle birşey olur mu? Aracılar yiyor, çiftçi kazanamıyor bu parayı, verebilirsem kazanacağım para 1.3- 1.4 lira. Market de üstüne koyuyor. Bundan gerçekten dertliyim. Buraya 5 bin liranın üzerinde masraf ettim ama bu parayı alamayacağım. Gider çok yükseldi. Odun 500-600 lira, çiftçi çok mağdur. Benim hükümetim önce girdileri düşürsün. Mazotu, ilacı, gübreyi düşürsün. Biz burada neler çekiyoruz, ben çoluğuma çocuğuma bakamıyorum buna baktığım kadar" diye konuştu.

Domates fiyatlarındaki pahalılığı arz-talep dengesine bağlayan Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Nevzat Akçan, "Geçen sene 11-12'nci aylarda ve bu sene 1 ve hatta 2'nci ayda Rusya pazarının kapalı olmasından dolayı para etmeyince en az yüzde 30 ürün ekmeme kaybı var. Buna ilaveten hava şartları da soğuk geçince ürün kaybı var. Onun için ürün eksik olduğundan fiyatlarda da problem var. Talep fazla ürünümüz az. Ama cumartesi günü 4 liraya satılan domates bugün 2.5- 3 lira bandında, 1- 1.2 lira bandında bir düşüş var. Bu süreç tamamen mevsimsel. Yavaş yavaş yeni ürünlerimiz çıkıyor. Yeni ürünlerle beraber taşlar yerine oturur. 10-15 gün sonra normale döner" dedi.

İHRACAT YAPILMIYOR

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Demir, şu an domates ihracatının gerekirse ertelenebileceği ve ihracat olduğu için bu rakamların yüksek olduğu yönünde söylemleri hatırlatarak, "Öyle bir durum yok, Rusya'ya domates ihracatı minimize şekilde gidiyor. Arz taleple alakalı bir durum. Havanın soğuk geçmesinin etkisi çok büyük. Rusya pazarının kapalı olmasından dolayı da 10-11'inci aylarda domates ekimi yapılmadı. Milletimiz rahat olsun, biz onlara menemen ve kahvaltı için domatesleri bir hafta içinde 1.5 ile 2.5 lira arasında yedirmeye gayret edeceğiz ve bu şekilde olacağını görüyoruz. Bu tamamen üretimle alakalı bir durum, talep olduğunda fiyatın yükselmesi ticari bir olaydır. Üretim artıyor ve bir hafta-10 gün içinde daha da artacaktır" diye konuştu.

5 LİRAYA DA DOMATES VAR

Antalya ve İstanbul hallerinde faaliyet gösteren ve İstanbul iç pazarı için Antalya'dan ürün hazırlayan hal esnafı Uğur Kılıç, geçen aylardaki don olayları nedeniyle üreticinin maliyetinin arttığı ve zarar etitğini belirterek, "Üreticinin bu zararını karşılamak lazım çünkü onların da bir maliyeti var. Ama bu hafta itibariyle fiyatlar normale dönüyor, önümüzdeki hafta tam normale döner. Geçen hafta 5.5- 6 liraya aldığımız ürün 3- 3.5 liraya kadar geriledi. Ürün bollaşmaya başladı ama üreticinin zarar etmemesi, seracıların faydasına olması için fiyatlar biraz yükseldi" dedi.

10 TL tartışmalarını da değerlendiren Uğur Kılıç, "Domates çeşitleri de var. Çeri, iri, pembe gibi farklılıklar var. Piyasada normal şartlarda domates ucuzken birinci sınıf ürünlerin fiyatları yine yüksek oluyor. Şu anda pazarda 5 liraya domates satılıyor ama onu göstermiyorlar, direkt yükseğe gidiyorlar. 10-15 domates çeşidi var. Bizim şu an yaptığımız bu domates 3.5 lira civarında. İstanbul'a sevkiyatı, KDV'si eklendikten sonra pazarda 5- 5.5 liraya satılıyor" dedi.

HALDE FİYAT DÜŞÜYOR TEZGAHA HEMEN YANSIMAYABİLİR

Şu anda herkesin ihracattan dolayı pahalı olduğunu söylediği ama o kadar çok ihracat yapılmadığını belirten Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan ise şöyle konuştu:

"Domates fiyatlarının yüksek olmasının sebebi kışın döllenme zamanına geldiği için verimi azaldı ve geçen sene para etmediği için ürün ekimi azaldı. Ama havanın ısınmasıyla ürün bollaşıyor, soğuk gören çiçeklerin yerine yeni çiçekler açıyor. Bunlarla beraber domatesin tonajı artacak. Zaten fiyatlar düşmeye başladı ve daha da düşecek. Bugünlerde hafif hafif bollaşmaya başladı, belki 1 hafta sonra iyice bollaşır. Geçen haftaya göre 1- 1.5 lira arasında bir düşüş var. 5- 5.5 liraydı şimdi 3.5 lira civarında. Bunun daha da gerileyeceğini düşünüyoruz. Bir hafta 10 gün içinde fiyatlar biraz daha düşer. Ayrıca domatesin kalitesine göre fiyatı değişiyor. Bugün 2- 2.5 liraya da 4- 4.5 liraya da domates var. Burası bir borsa gibi ve anında tepki veriyor. Ama karşıdaki market ve pazarcı hemen tezgahlarına yansıtmıyor. Bizde bir hafta içinde fiyatlar düşecek ama market veya pazarcı bunu yansıtmayabilir" diye konuştu.

DEMRE HALİ'NDE DOMATESİN KİLOSU 2 LİRA

Demre Toptancı Hali'nde domatesin kilosu 2 liradan işlem görürken, sektör temsilcileri yeni ürünlerin piyasaya çıkmasıyla fiyatların düşeceğini açıkladı. Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran, sert geçen kış döneminin aralık ve ocak ayında ekilen domatesi olumsuz etkilediğini belirterek, o dönemde ekilen ürünler nisan ve mayıs ayı başında piyasaya çıktığı için üretimin ilçede önemli ölçüde azaldığına işaret etti. Duran, "Bu da doğal olarak Türkiye'deki fiyatlara yansıdı. Esasında Türkiye'de fiyatlar çok yüksek gibi görünse de çiftçimiz hatırı sayılır şekilde sebze üretemedi. Ortaya bu fiyatlar çıkmasına rağmen çiftçimiz ciddi şekilde para alamadı. Bu üretimin şimdi hayata geçtiğini farz edersek mayıs ayı sonunda domatesin 50 kuruşla 1 lira arasında olacağını tahmin ediyorum" dedi.

SERT KIŞ DÖNEMİ YAŞANDI

Demre Ziraat Odası Başkanı Musa Sarıca, çiftçinin bu yıl çok sert bir kış dönemi yaşadığını belirterek, "Rekoltenin düşmesi, ihracatın da devreye girmesiyle domates fiyatları çok yüksek gözüküyor. Rekolte bir kat artsaydı, bugün konuşacağımız düşük fiyat olabilirdi. Kilosunu 1 lira ile 50 kuruş arasında konuşuyor olurduk. Bu yetiştirdiğimiz domateslerin hepsi organiktir. Herkes gönül rahatlığı ile yiyebilir. Biz kendi soframıza koyduğumuz domatesi, tüketicimize gönderiyoruz. Bunu kendimiz de tüketiyoruz" diye konuştu.

HALDEKİ SON FİYATLAR

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal fiyatlarında domates çeşitlerinde geçen haftaya göre 8 Mayıs tarihi itibariyle 1 TL'nin üzerinde düşüş gerçekleşti. Resmi rakamlara göre geçen hafta halden çıkış fiyatı kalitesine göre en düşük ve en yüksek olarak 3.50-5.50 TL olan normal domatesin kilogram fiyatı, 8 Mayıs itibariyle 1.80- 4.50 TL bandına geriledi. Geçen hafta 7.50-10 TL arasındaki çeri domates fiyatı ise 5.50-8 TL bandına düştü. 5-7.50 TL arasındaki kokteyl domates çeşitleri 3.50-4.80 aralığına inerken, 3.50-5.80 bandındaki salkım domatesin kilogramı da 3.50-4.80 arasında fiyatlara geriledi.

Görüntü Dökümü

------------------

Halden detay görüntüler

Röp 1: Mehmet Kurtan,

Halden detay görüntüler

Röp 2: üretici

Domateslerden ve çalışanlardan detay görüntüler

Röp 3: hal komisyoncular başkanı ve yönetimden biri ile röp

Detay görüntüler

Domates yüklü kamyonlardan görüntüler

Röp 4 : sera sahibi ile röp

Sera sahibinden detay görüntüler

Seradan ve domateslerden detay görüntüler

818 MB/// 13.22"

Haber: Mhmet ÇINAR Kamera: EMRAH GÜL ANTALYA/DHA

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ (DEMRE)

----------------

Sera detay

Domates toplanması

Röp: Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran,

Röp2: Demre Ziraat Odası Başkanı Musa Sarıca,

242 MB// 3.16

Kamer: Ahmet ACAR/ANTALYA,

===========================================================

2)DOMATES FİYATLARINI KARA KIŞ YÜKSELTTİ

MANİSA'daki domates üreticileri, zam şampiyonu domatesin fiyatlarındaki yükselişi sert geçen kışa bağladı. Kış koşullarından dolayı seraların yeterince ısıtılamadığını ve domatesin piyasada az olduğunu açıklayan topraksız serada domates yetiştiren bir firmanın Genel Müdürü Savaş Mete, tarla domatesi çıkana kadar fiyatların düşmesini beklemediğini söyledi.

Manisa jeotermal kaynaklarının zenginliği nedeniyle, seracılık yapmak isteyenlerin yeni merkezi oldu. Manisa Salihli ve Afyon Sandıklı'da topraksız tarımla domates üretimi yapan Bostan Tarım, jeotermal kaynakları kullanarak, jeotermal seracılıkta ilk 3 firma arasına girdi. Topraksız tarımla yıllık yaklaşık 10 bin ton domates üretimi yapan firmanın Genel Müdürü Savaş Mete, üretimlerinin yüzde 60'ını yurtdışına ihraç ettiklerini söyledi.

SERACILIK JEOTERMAL BÖLGELERE KAYIYOR

Topraksız tarımla raf ömrü uzun, lezzetli ve istenilen domatesi yetiştirdiklerini kaydeden Mete, Türkiye'de de topraksız tarımın giderek arttığını anlattı. Mete, "Türkiye'de seracılık Antalya bölgesiyle başlamıştır. Ama Antalya bölgesinde üretim maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı Antalya'daki üreticiler jeotermal seracılığın yapılabileceği, Türkiye'de jeotermal kaynakların fazla olduğu bölgelere yöneliyor. Jeotermal seralarda ısıtma maliyetini oldukça düşürüyor. Seracılık Antalya bölgesinden jeotermal kaynakların olduğu bölgeler kayıyor. Hem bölgenin ekonomisine hem de ülkenin ekonomisine topraksız tarımla katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

SERT GEÇEN KIŞ FİYATLARI YÜKSELTTİ

Zam şampiyonu olmasından dolayı gözlerin domatese çevrildiğini dile getiren Mete, fiyatlardaki yüksekliğin üreticiden kaynaklanmadığını, sert geçen kışın etkisi olduğunu söyledi. Mete, "Domates fiyatlarının yüksek seyretmesi bizim elimizde olan bir şey değil. Tamamen iklimsel bir olay. Ocak ayında dünyada ve Türkiye'de soğukların fazla olmasından dolayı, ısıtmaların yetersiz kalmasından dolayı meyvelerde döllenme sayısı düşük kaldı. Arıların çalışmamasından dolayı, en az dört döllenmenin olmamasından biz ve dünyadaki üreticiler rekabet halinde olduğumuz İspanya ile Hollanda'daki üreticiler de dahil domates piyasası yükseldi. Bizim açımızdan iyi oldu. En azında 4 aylık zararımızı önümüzdeki 1-2 ay içinde karşılamış olacağız. Şuanda bizden çıkış fiyatları 5 lira ile 5.30 lira civarında. Bu market raflarında tüketiciye ulaşınca 8-9-10 liraya çıkıyor" dedi.

"ŞUANA KADAR PARA KAZANAMADIK"

Maliyetlerdeki artıştan dolayı para kazanamadıklarını ifade eden Savaş Mete, "Şuana kadar para kazanamadık, bundan sonra para kazanmayı düşünüyoruz. Domatesin kilosu 8-9 lira olunca insanların dikkatini çekiyor ama biz gerçekten üretici olarak para kazanmıyoruz. Dolar piyasası yüksek. Biz hammaddeyi yurtdışından dolarla getiriyoruz. Doların yükseldiği dönemlerde bizim hammadde maliyetlerin oldukça yükseliyor. Ama dolar düştüğünde hammadde maliyetlerimiz düşmüyor" diye konuştu.

"TARLA DOMATESİ ÇIKINCA FİYATLAR DÜŞER"

Fiyatların hemen aşağı düşmeyeceğini, Balkan ülkelerine ihracatın devam ettiğini dile getiren Savaş Mete, tarla domatesi çıkınca fiyatlarda esneme olacağını belirtti. Mete, "Domatesin en fazla tüketildiği dönemdeyiz. Üretimin az olması dolayısıyla fiyatları aşağı çekilmeyecek. Sadece domates tüketimi bizde değil diğer ülkelerde de artıyor. Balkan ülkelerine ihracatımız devam ediyor. İhracatın devam etmesiyle fiyatların çok fazla düşeceği kanaatinde değilim. Fiyatlar temmuz ayında yerli domatesin çıktığı dönemde düşecektir. Topraklı tarım yapan çiftçiler domatesini çıkarttığında domatesin fiyatı biraz daha aşağı gelecektir" dedi.

"RUSYA'YA BİZİM DOMATESİMİZ GİRİYOR"

Mart ayında Avrupa ülkelerinin domates ihracatını sınırlandırmaya başladığını kaydeden Mete, Ukrayna, Moldovya, Belarus'a ihracat yapıyoruz. Rusya 'ihracat kapısını açmıyoruz' dese de bizim domatesimizden başka domates girmiyor Rusya'ya. Belarus üzerinden değişik yollarla gönderiliyor" diye konuştu.

DÖLLENMEYİ ARILAR YAPIYOR

Üretim Müdürü Ozan Sevinç ise 252 dönüm topraksız tarım serasında üretim yaptıklarını belirterek, salkım domates ve şeker domates ürettiklerini ifade etti. Toprağın tüm değerlerini taşıyan Hindistan cevizi lifi ve chıps'ı içeren cocopeatta üretim yaptıklarını anlatan Sevinç, "Tamamen doğaldır, katkı ürünü bulunmuyor. Döllenme arılar sayesinde yapılır. Topraksız serada 60-70 günde hasat alınır. Topraklarda genel anlamda bir kirlenme var. Dünya yavaş yavaş bu kirlenmeden kurtulmak ve verimsiz arazileri değerlendirmek için topraksız tarıma yöneliyor. Ülkemizde verim anlamında düşüş yaşandı. Topraksız tarımda verim oldukça yüksek, bu ürünler topraksız seralarda daha kolay yetişiyor" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------------:

Topraksız tarım serasından genel ve detay görüntü

Domateslerden görüntü

İşçilerin domates toplaması

Firmanın Genel Müdürü Savaş Mete'in konuşması

Üretim Müdürü Ozan Sevinç'in konuşması

İşçilerin domatesleri paketlemesi

(Haber- Kamera: Nermin UÇTU/ MANİSA,

07.05.2017 - Haber Kodu : 170507025_

=====================================================

3)BAŞINA YILDIRIM DÜŞEN ÇOBAN, HAYATINI KAYBETTİ

EDİRNE'de hayvan otlatmaya çıkan 53 yaşındaki çoban Ali Üğüdüler, başına yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Yeniimaret Mahallesi'nde Tunca nehri kenarına küçükbaş hayvan otlatmaya çıkan çoban Ali Üğüdüler, çoban arkadaşıyla birlikte yürüdüğü sırada başına yıldırım düştü. Setten aşağı düşen Üğüdüler'i görenler polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. Sağlık ekipleri yaptığı kontrolde Üğüdüler'in hayatını kaybettiğini belirledi. Çevredeki çobanlar, Ali Üğüdüler ve arkadaşının yağmurdan korunmak için köprüye yürüdüğü sırada yıldırım düştüğünü söyledi. Olay yerine gelen Ali Üğüdüler'in yeğeni Mustafa Üğüdüler, "Arkadaşıyla birlikte setlerde yürürken üzerine yıldırım düştü. Burada öldü, yapacak bir şey yokö dedi. Ali Üğüdüler'in cesedi savcılık ve polis ekiplerinin incelemesinin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin morguna kaldırıldı.

Görüntü Dökümü

------------------------:

-Ölen Ali Üğüdüler

-Çevrede toplananlar

-Polis ekipleri

-Çobanlarla röp.

-Cesedin taşınması

-Cenaze aracına konması

-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN- Ali Can ZERAY/EDİRNE,-

=================================================

4)KAYINVALİDE VE KAYINBİRADERİNİ ÖLDÜREN DAMAT VE  OLAYA KARIŞAN KARISI GÖZALTINDA

Samsun'da iddiaya göre 26 yaşındaki Ahmet E., 20 gün önce, 18 yaşındaki Nebile E.'yi kaçırdı. Çift daha sonra resmi nikah yaparak evlendi. Ahmet E.'nin bu olaydan sonra eşinin ailesiyle arası açıldı. Ahmet E. kayınvalidesi Türkan Zonturlu'ya barışmak için haber gönderdi, ancak isteği reddedildi. İki gün önce İlkadım Kale Mahallesi Yabancılar Çarşısı'nda karşılaşan Ahmet E. ile kayınbiraderi Uğur Dirin arasında bu meseleden tartışma çıktı. Tartışma uzayıp kavgaya dönüşünce taraflar birbirlerini darp etti. Dün akşam saatlerinde eşi Nebile E.'yi yanına alan Ahmet E. kayınvalidesinin İlkadım İlçesi Zeytinlik Mahallesi'nde ki evinin gitti. Evde çıkan tartışma sonucunda şüpheli, üzerindeki ruhsatsız tabancayla ateş etti. Açılan ateş sonucu vücudunun 10 ayrı yerine mermi isabet eden Türkan Zonturlu ile o sırada evde bulunan oğlu Onur Dirin vücuduna isabet eden 4 mermiyle ağır yaralandı. Şüpheli ve karısı olay yerinden kaçtı. Hastaneye kaldırılan anne ve oğlu hayatını kaybetti.

Olayla ilgili soruşturma başlatan polis cinayet şüphelisi ile olay sırasında yanında olan eşini yakalayıp gözaltına aldı. Polisteki işlemleri tamamlanan iki şüpheli bugün adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Nebile E.'nin emniyetten çıkışı

-Ahmet E.'nin emniyetten çıkışı

-Emniyletin dışından detay

(SÜRE: 01.30)  (BOYUT: 47.90MB)

Haber-kamera: Hakan ÇELİKBAŞ-SAMSUN-DHA

====================================================

5)MARDİN'DE YASADIŞI BAHİS OPERASYONU: 6 TUTUKLAMA

MARDİN'de Malta merkezli internet sitesi üzerinden yasadışı bahis oynattıkları ve şifreli bir program üzerinden iletişim kurdukları öne sürülen 63 işyerine düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 11 kişiden 6'sı çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Kızıltepe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nün koordinesinde, TEM ile KOM ekiplerinin katılımıyla yasadışı bahis oynatarak haksız kazanç elde ettikleri öne sürülen kişilere yönelik 63 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda bahis oynatan 50 işyerinde; 103 dizüstü bilgisayar, 886 bahis kuponu, 69 bahis kuponu rulosu, 63 hard disk, 46 bilgisayar kasası, 27 bahis kupon makinesi ve 466 bahis bülteni ele geçirildi. Operasyonlar kapsamında ruhsatı bulunmayan 57 işyeri zabıta ekiplerince mühürlendi.

Gözaltına alınan ve emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 11 kişiden 5'i çıkarıldığı mahkeme tarafından adli kontrol kararıyla tahliye edilirken, 6 kişi ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Güvenlik güçlerince yapılan araştırmada, şebeke yöneticisi olduğu belirlenen, "Baron" lakaplı 8 kişinin, bahis oynatılan bütün mekanları organize ettiği, Malta'da kurulan bir internet sitesi üzerinden bahis oynatanlara şifre ve kullanıcı adı verdiği, müşterilerin de bu şifrelerle girilen sistem üzerinden bahis oynadığı tespit edildi. Söz konusu 8 kişinin, her hafta şifreleri değiştirdiği, oynatılan bahisten kazanılan paranın yüzde 86'sını aldığı, ayrıca işletmecilerin her ay bin 500 lirayı "sistem kirası" adı altında para topladığı belirtildi. Bu kişilerin ayrıca birbirleriyle ve bayileriyle şifreli bir program üzerinden iletişim sağladığı kaydedildi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Yapılan baskınlar

Yapılan aramalar

Ele geçirilen malzemeler

İşyerlerinin mühülenmesi

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Nezir GÜNEŞ/MARDİN, -

===================================================

6)PİKNİKTE SALINCAĞIN ALTINDA KALDI

KOCAELİ'nin Derince İlçesi'nde ailesi ile piknik yaptığı sırada tek başına bindiği gondol salıncaktan düşen 6 yaşındaki Ela Dilaver ölümden döndü. Eyüp Dilaver kızını gondol salıncağın altından alırken, küçük kızın bir gözünde görme kaybı oluştu.

Darıca'da oturan Eyüp ve Tuğçe Dilaver çifti çocukları Ela'yı da yanlarına alarak 8 gün önce Derince Yenikent Mahallesi İsmet Paşa Caddesi üzerinde bulunan Çamlık Mesire alanına geldi. Ela bu sırada ailesinin yanından ayrılarak mesire alanında bulunan gondol salıncağa bindi. Ela sallanırken gondol salıncağın altına düşerek yaralandı. Eyüp Dilaver gondol salıncağın altından aldığı kızını kucağına alarak aracına doğru götürürken, piknik yapan sağlık görevlileri çocuğa müdahalede bulundu. Yaralanan çocuk Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Bir gün hastanede tedavi gören Ela'nın kafasını çarpması sonucu gözleri kan içinde kalırken, sol gözünde yüzde 40 oranında görme kaybı oluştu.

Eyüp Dilaver olayın şokunu halen atlatamazken, mesire alanlarında bulunan gondol salıncakların çocuklar için uygun olmadığını, çocukların salıncaktaki boşluktan düşebildiğini belirterek, olası kazaların önüne geçilmesi için salıncakların kaldırılmasını istedi.

Görüntü Dökümü

------------------------

Çocuktan görüntü

Baba ile röp.

Mesire alanından görüntüler

Salıncaktan görüntüler

(Haber: Faruk KIYAK/Kamera: Orhan UZUN-DERİNCE(Kocaeli),

========================================================

7)ALKOL GÖZLÜĞÜYLE TOPU ISKALADILAR

ANTALYA'da Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte, alkolün insanı nasıl etkilediğini göstermek için katılımcılara 'alkol gözlüğü' adı verilen özel gözlükle penaltı atışı yaptırıldı. Gözlükle atış yapanlar, topa vurmakta zorlandı.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Uncalı Sosyal Tesislerinde yapılan törene Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Yusuf Kelleli, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı Kıdemli Binbaşı Önder Göksel, emniyet personeli ve davetliler katıldı.

Törende konuşan Celal Uzunkaya, Karayolu Trafik Haftası'nın 6- 14 Mayıs tarihleri arasında toplumsal duyarlılığı içeren etkinliklerle kutlandığını söyledi. Etkinliklerin amacının vatandaşlara trafik güvenliğini anlatmak olduğunu ifade eden Uzunkaya, insanların trafikte daha duyarlı olmasına katkı sağlamak istediklerini kaydetti.

Dünyada trafik kazasında ölenlerin, tüm dünya savaşlarında ölenlerden daha fazla olduğunu dile getiren Uzunkaya, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde bilinen tüm ölüm nedenleri arasında trafik kazasından ölümler üçüncü sırada yer almaktadır. Antalya'da 2006 yılında 567 bin 500 olan araç sayısı, 10 yıl sonra yüzde 72'lik artışla 977 bin 227 ulaşmıştır. Aynı dönem içinde 403 bin olan sürücü sayısı yüzde 85.5 artışla 750 bine ulaşmıştır. Kent genelinde 2016 yılında olay yeri itibariyle alınan verilerde 54 ölümlü trafik kazası, 6 bin 250 civarında yaralamalı kaza meydana gelmiştir. Bu kazalarda 70'i olay yerinde olmak üzere, 180 kişi hayatını kaybetmiştir. Hastanede tedavi görenlerin vefat etmesiyle rakamın 200'e yaklaştığını görüyoruz. Kaza yerindeki ölümler kadar, bir katı kadar kişinin hastanede öldüğünü görüyoruz. 8 bin 500 kişi de yaralanmış veya sakat kalmıştır" diye konuştu.

ALKOL GÖZLÜĞÜ İLE PENALTI ATIŞI

Etkinlikte, emniyet kemerinin önemi ve alkollü araç kullanmanın riskleri uygulamalı olarak anlatıldı.

Vatandaşların bindiği ve bir düzenekle sabitlenen otomobil takla attırıldı. Emniyet kemeri takan vatandaşların fazla zorlanmadığı olayda, emniyet kemeri takmayanların ters dönen araçta büyük güçlük yaşadığı gözlendi.

Daha sonra 1 promil alkolüyken araç kullanmanın zorluğu 'alkol gözlüğü' olarak adlandırılan özel bir gözlük takılarak anlatılmaya çalışıldı. Gözlüğü takan protokol üyeleri ve gazetecilerin, penaltı atışı yapması istendi. Gözlükle atış yapanlar, topa vurmakta zorlandı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Bilgilendirme afişlerinden görüntü

Sinevizyon gösterimi

Öğrencilere hediye verilmesi

RÖP: Celal Uzunkaya  ( Antalya Emniyet Müdürü )

Düzenek üzerine sabitlenen araca takla attırılması

Protokol üyelerinin alkol gözlüğü ile penaltı atışı yapması

Detaylar

330 MB/// 05.25"

( Haber: Süleyman EKİN-Kamera: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,

====================================================

8)ENGELLİLER DÜĞÜNÜNDE YALNIZ BIRAKMADI

ISPARTA Uluborlu Etem Erbil Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi gören engelliler, merkezde çalışan Sema Sarıgül'ü düğün töreninde yalnız bırakmadı.

Uluborlu İbrahim Etem Erbil Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde idari personel olarak çalışan Sema Sarıgül, mobilyacı Raşit Küçükcanip ile evlendi. Çifti düğün töreninde ailesi, yakınları ve çalışma arkadaşlarının yanı sıra çalıştığı kurumda tedavi olan engelliler de yalnız bırakmadı. Engelliler çalan müzik eşliğinde çiftle oynayarak gönüllerince bir gece yaşadı.

Sema Sarıgül, "Çalıştığım kurumda tedavi gören arkadaşlarımı davet etmiştim. Geldiler, beni çok mutlu ettiler. Onlar da mutlu oldu. Onların mutluluğu bizim için çok önemli" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------------

Engellilerle oynarken

Engellilerle röportaj

Sema Sargıül ile röportaj

Detay

118 MB/// 3,47

Haber/Kamera: Mesut MADAN/BURDUR,

====================================================

9)FETÖ ŞÜPHELİSİ ESKİ İL JANDARMA KOMUTANI ADLİYEDE

FETULLAHÇI Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) gizli haberleşme programı 'ByLock' kullandığı iddiasıyla gözaltına alınan Kahramanmaraş eski İl Jandarma Komutanı emekli albay Coşkun Doğan adliyeye sevk edildi.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen Coşkun Doğan, 2 Mayıs'ta yapılan operasyonla gözaltına alındı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan Doğan, işlemlerinin tamamlanmasının ardından hastanede sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü

------------------------

Coşkun'un getirilişi

Hastaneye alınması

Hastaneden çıkarılması

Polis otosuna bindirilmesi

Aracın gidişi

( Haber-Kamera: Ömer KOÇ-KAHRAMANMARAŞ-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 50 MB

====================================================

10)VALİ ÇİÇEK SUÇ OLAYLARININ AZALMASI İÇİN DESTEK İSTEDİ

MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde mülki amirlerle asayiş toplantısına katılan Muğla Valisi Amir Çiçek, bu yıl geçen yıla göre turizm sezonunun daha hareketli geçeceğini söyleyerek kent huzurunun sağlanması için vatandaşların en ufak bir olumsuzluğu ihbar etmesini istedi.

Bodrum Kaymakamlığı'nda düzenlenen asayiş toplantısına Muğla Valisi Amir Çiçek, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Haluk Baş, Sahil Güvenlik Bodrum Karakol Komutanı Binbaşı Süleyman Ercan ile mülki amirler katıldı. Vali Amir Çiçek, "Bodrum marka bir şehir, bugüne kadar güvenliği, huzuru ve tesislerinin kalitesi ile turizme önemli bir hizmet yapıyor. Bu nedenle 2017 yılının da böyle geçmesini diliyoruz. En büyük sıkıntılardan biri olan hanutçuluğun üzerinde duracağız. Yerli ve yabancı konuklarımız tatil yaparken kendi evindeymiş gibi huzurlu ve kendini güvende hissedecek. Bu nedenle güvenlik amacıyla 24 saat çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Geçen yıl Muğla'daki turist sayısında yüzde 40 civarında düşüş yaşandığını ifade eden Çiçek, "Ancak geçen yılın bu dönemi ile bu yılın aynı dönemini karşılaştırdığımızda önemli bir artış olduğunu görüyoruz. Biz geçen yılın üzerinde bir turizm hareketliliği yaşanacağına inanıyoruz. Ama 2014-2015 yıllarındaki zirveyi yakalarsak sürpriz olur. Rusya ve Ukrayna'dan turistler gelmeye başladı. Ayrıca bu yıl Anadolu'yu karış karış gezen Bodrum tanıtım TIR'ı iç turizmde ciddi bir katkı sağladı. Şu anda 30'u aşkın ilde tanıtım yaptık. Bu nedenle Bodrum turizminde geçen yıla göre daha iyi bir artış olacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.

Kentte alınan tedbirlerin asayiş olaylarını çok azalttığını belirten Vali Çiçek, "Muğla'da asayiş olayları mükemmel seviyede, yani çok az. Tabiki bazı olaylar her yerde oluyor ona da en hızlı şekilde müdahale ediyoruz. Vatandaşlar gördükleri en ufak olumsuzluğu 155-156 ve 112'yi arayarak bilgi verirse çok daha hızlı hareket ederiz. Suça yönelecek olanlar buna cesaret edemezler" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Vali Amir Çiçek'in açıklamaları,

-Bodrum'dan genel detay görüntüler.

Haber-Kamera: Yaşar ANTER/ BODRUM (Muğla),

========================================================

11)YEDİ KITANIN GÜZELİ BODRUM'DA

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde bu yıl ilk kez düzenlenecek Miss 7 Continents (7 Kıtanın Güzeli) yarışmasına katılmak üzere Bodrum'a gelen 22 ülkenin güzeli, Gümbet Mahallesi'ndeki otelde kampa girdi. Yarışmaya katılan güzeller havuz başında renkli pozlar verdi.

Jolly Tour ve Ermeni organizatör Ashot Khachatryan tarafından düzenlenen Miss 7 Continents yarışmasına katılmak üzere Bodrum'a gelen güzeller, İsis Otel'de kampa girdi. 22 ülkeden gelen 22 güzel, otelin havuz başında bikinileriyle basın mensuplarına poz verdi. Havuz başında yapılan çekimleri turistler de büyük ilgiyle izledi. Birçok turist de güzellerle hatıra fotoğrafı çektirme yarışına girdi.

Organizatör Khachatryan, "Bu 25 yıldır yapılan bir yarışma. 9 yıldır da Bodrum'da gerçekleştiriyoruz. Yarışmacıların çoğu ilk defa katılıyor. Malezya'da yapılacak Kainat Güzellik Yarışması için bu bir ön eleme. 22 ülkeden güzeller katıldı. Gana ve Hollanda'dan gelecek yarışmacılar, çeşitli nedenlerle katılmadı. Güzeller 14 Mayıs'ta Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği'nde yapılacak yarışmada Karadağlı modacı Didado'nun hazırladığı koleksiyonlarla podyumda boy gösterecek" dedi.

Yarışmada Türkiye'yi 19 yaşındaki Ayşe Kübra Selvitop temsil edecek. Adnan Menderes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda okuyan Selvitop, "Basketbol branşı ile ilgileniyorum. Ayrıca Futbol hakemliğinde aday hakemim. Kendimi bu yönde geliştirmeyi hedefliyorum. Herhangi bir ajansa bağlı değilim. Eski ajansımın bilgi vermesi üzerine bu yarışmaya isteyerek katıldım. Hedefim şu an Türkiye'yi temsil ettiğim için birinci olmak. İleri zamanlarda modellik yapmayı tabii ki isterim ama, hedefim oyuncu olmak" dedi.

RUS GÜZEL, TÜRKİYE HAYRANI ÇIKTI

Rus güzeli Maria Ponomareva ise, "İlk defa geliyorum Türkiye'ye. Türkiye'yi çok beğendim ve sevdim. Türkiye'yi de takip ediyorum. Yemeklerini ve dizilerini takip ediyorum. Dizileri beğenerek izliyorum. Yaşanan olaylar politik şeyler, Türkiye'ye tekrar gelmeyi de düşünüyorum" dedi.

Görüntü Dökümü

--------------------

Güzellerin havuz başında fotoğrafları

Güzellerden genel ve detay fotoğraflar

Güzellerin toplu fotoğrafı

Türk yarışmacı Ayşe Kübra Selvitop ile röp.

Rus yarışmacı ve organizatör ile röp.

Haber: Nilüfer DEMİR Kamera: Hülya ELTEŞ/ BODRUM (Muğla), DHA)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-10 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement