DHA YURT BÜLTENİ-11 - Son Dakika
Güncel

DHA YURT BÜLTENİ-11

KAÇAK YAPILAŞMAYA KARŞI KARARLILIK VURGUSUBursa Valisi Yakup Canbolat'ın başkanlığında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu ve Kestel Belediye Başkanlığı temsilcileri, ilgili kamu kurum amirleri, akademik odalar ve beton firmalarının...

17.07.2019 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KAÇAK YAPILAŞMAYA KARŞI KARARLILIK VURGUSU

Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın başkanlığında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu ve Kestel Belediye Başkanlığı temsilcileri, ilgili kamu kurum amirleri, akademik odalar ve beton firmalarının temsilcileri, kaçak yapılaşmaya karşı bir araya geldi. Bursa'da kaçak yapılaşmanın önlenmesi ve mevcut yapı stoğunun daha güçlü hale gelmesi Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın başkanlığında Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu ve Kestel Belediye Başkanlığı temsilcileri, ilgili kamu kurum amirleri, akademik odalar ve beton firmalarının temsilcilerinin katılımıyla, mücadelede izlenecek yol haritasıyla ilgili ikinci bir toplantı yapıldı. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda, Bursa'da 2005 yılından buyana kaçak yapılaşmanın seyri, nüfus artış projeksiyonu, kaçakla mücadele yöntemleri ve kentsel dönüşüm politikaları tek tek ele alındı.

AKTAŞ: BU İŞİN VEBALİ VAR
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hızla gelişen ve büyüyen Bursa'nın en büyük sorunlarından birinin kaçak yapılaşma olduğunu söyledi. Valilik başkanlığında yapılan toplantının kaçak yapılaşmayla mücadele noktasında ortaya koyulan iradenin bir göstergesi olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, "Bu toplantı bu konudaki kararlılığı ortaya koymanın bir resmidir. Bizler şehre karşı sorumluyuz. Bize emanet edilmiş bu sorumluluğu en iyi şekilde temsil etmek zorundayız. Bu işin vebali var. Bu şehrin geleceğine, yarınlarına zarar vermeye, şehrin geleceğini ipotek altına almaya hakkımız yok. Kararlı tutum sergilememiz lazım. Toplantıda beton firmalarının temsilcileri de var. Bu konuda mecliste kararlar da alacağız. Kimsenin işiyle, ekmeğiyle asla oynamaya niyetim yok. Neticede ben de ticaret erbabıyım. Ancak bu günah bize yeter de artar. Bu şehrin geleceğini karartmaya kimsenin hakkı yok. Bizim geleceği yeşil, daha yaşanabilir Bursa derdimiz ve heyecanımız var. Konunun tüm taraflarından güçlü destek bekliyorumö dedi.

İNSAN ODAKLI DÖNÜŞÜM
Bursa Valisi Yakup Canbolat insan odaklı dönüşüme dikkat çekerek, "Bursa, 20. yüzyılın 2'nci yarısında dünyada en hızlı yapılaşma gösteren büyükşehir statüsü kazanmış kentler arasındaki yerini aldı. Kaçak yapı stoklarıyla risk havuzları içinde yer alırken, bununla birlikte kaçak yapılaşma doğal ve kültürel mirasın önemli ölçüde kaybına yol almış, değerli tarım alanları, orman alanları, su havzaları,  jeolojik sakıncalı alanlar, dolgu kıyı alanları, sel yatakları yapılaşma baskısı altında kalmış.  Bu konuda kamu bilinç düzeyinin yükseltilmesi gerekliliği açık. Kentli, kentlilik bilinci, kent kültürü bağlamında eğitim süreci de önem arz ediyor. Yeşil Bursa'ya can katan Uludağ ve verimli Bursa Ovasını kaçak yapıdan kurtarmak, Bursa'ya ve Bursalılara yapılacak en büyük iyiliktir. Yaşam kalitesini artırmak amacıyla insan odaklı yaklaşımlarla yapılacak kentsel dönüşüm kaçak yapılaşmanın el freni olacaktır. Dikkat etmemiz gerekense dikey yapılaşmadan ziyade yatay yapılaşmaya ağırlık verilmesiö diye konuştu.

5 İLÇEDE 40 BİN KAÇAK
Toplantıda Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Murat Akdaş da yaptığı sunumla hem kaçak yapılaşmadaki mevcut durumu hem de mücadele noktasında yapılması gereken çalışmaları anlattı. Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel ve Gürsu ilçelerini kapsayan son 15 yıldaki kaçak yapılaşmayı rakamlarla ortaya koyan Aktaş, sadece bu ilçelerde 40 bine yakın kaçak bina tespit edildiğini kaydetti. Bu ilçelerde 19 bin 508 kaçak yapı ile Osmangazi başı çekerken, Yıldırım'da 12 bin 486, Nilüfer'de 4 bin 216, Gürsu'da 3 bin 42 ve Kestel'de ise 737 kaçak yapı tespit edildi. Bursa genelindeki toplam kaçak yapı stoğunun yüzde 89'unun ise bu 5 ilçede bulunduğu gözlendi.

Görüntü Dökümü:
------------------------
-Başkan Aktaş'ın konuşması
-Vali Canbolat'ın konuşması
-Sinevizyon gösterimi
-Toplantıdan genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Merve KIZILKAYA/BURSA,

==========

EŞİNDEN ŞİDDET GÖREN KADIN: ÖLDÜRÜLMEKTEN KORKUYORUM

Hatay'ın Arsuz ilçesinde, nişanlandığı günden bu yana kendisine şiddet uyguladığını öne sürdüğü eşi S.S.'ye (29) boşanma davası açan 1 çocuk annesi Simge S. (21), öldürülmekten korktuğunu söyledi.
Arsuz'un Karaağaç Mahallesi'nde yaşayan Simge S., 14 yaşında tanışıp nişanlandığı S.S. ile 2016 yılında evlendi. İddiasına göre nişanlandığı günden itibaren şiddet görmeye başladı.
2 gün önce eşine boşanma davası açan genç kadın, "Nişanlandım, her şey normal giderken beni dövdü. Birkaç kez yaşadığım şiddet olayının ardından nişanı bozdum. 3 yıl peşimden koştu, özür diledi. Ben de barıştım. 2016 yılında evlendik. Nikahtan sonra 'artık benimsin, ayrılamazsın' diyerek yeniden beni dövdü. Şiddet uygulamaya devam etti. Hamileliğimin 8'inci ayında karnımı tekmeledi. Kanamam oldu, hastaneye kaldırıldım. Raporlarım da var. Doğum yaptıktan sonra şiddet sürmeye devam etti" dedi. Simge S. iddialarını şöyle sürdürdü:
"Kulak zarımı patlattı. Şikayet edecektim, ancak her seferinde silahla beni tehdit etti, 'kardeşlerini öldürürüm' tehditleri savurdu. 3 gün önce de erkek kardeşimi dövdü, başına sopayla vurdu. 8 dikiş atıldı, diğer kardeşimi darp etti."
Son olaydan sonra eşinden hem şikayetçi olduklarını hem de boşanma davası açtığını belirten Simge S., öldürülmekten korktuğunu belirterek, şunları söyledi:
"Şikayet ettim, polis gelmeden kaçtı. Şu an serbest, korkuyorum. Şiddete uğrayan diğer kadınlar gibi olmak istemiyorum. Can güvenliğim yok. Lütfen devletim beni, ölmeden kurtarsın. 'Öldüreceğim' deyip, evimizin önünden geçip, sürekli tehdit ediyor. Devletimizin bize sahip çıkmasını istiyorum."
Eniştesinin sopayla başına vurduğunu söyleyen B.H. de (15), "Korkumuzdan evden çıkamıyoruz, bakkala bile gidemiyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü:
------------------------
Doktor raporları
Kadın yaşadıklarını anlatması
Kadının darp edilmiş kardeşi ile röp
Kadının darp izlerinni bulunduğu fotoğraflar
kadının konuşması ve annesinin sözleri

Haber-Kamera: Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),

============

YAĞMUR ALTINDA DENİZ KEYFİ

Antalya'da dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'ne gelen yerli ve yabancı turistler, aniden bastıran yağmurun şaşkınlığını yaşadı. Yağmura aldırış etmeyen tatilciler, deniz keyfini sürdürdü.
Hava sıcaklığının 29, deniz suyu sıcaklığının 28.3 derece ölçüldüğü Antalya'da, dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'ne gelen yerli ve yabancı turistler, aniden bastıran yağmurun şaşkınlığını yaşadı. Bazıları yağmurla birlikte sahilden ayrılırken, çoğu tatilci ise yağmura aldırış etmeden yüzmenin tadını çıkardı.

Görüntü Dökümü:
------------------------
Sahilden görüntü
Yüzenlerden detay
Yürüyenler
Detaylar

Haber- Kamera: Aslı DURAN/ANTALYA-DHA

=========

EVDEKİ 6 BİN 300 ZAMBAK SOĞANI İÇİN 60 BİN LİRA CEZA KESİLDİ

Balıkesir'de, bir evin depo bölümünde doğada bulunan ve toplanması yasak olan 6 bin 300 adet zambak soğanı ele geçirildi. Evin sahibine 60 bin 163 lira ceza uygulandı.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, kırsal Beyköy Mahallesi'nde zambak soğanı ticareti yapıldığı bilgisi üzerine harekete geçti. Şüpheli A.B.'nin evinin depo bölümüne giden ekipler, 6 bin 300 adet bölgede doğal olarak yetişen ve toplanması yasak olan zambak soğanı ele geçirdi. Zambak soğanları muhafaza altına alınarak Balıkesir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi. A.B.'ye, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkililerince 60 bin 163 TL idari para cezası kesildi.

Görüntü Dökümü:
------------------------
-Yakalanan zambak soğanlarının valilik bülten görüntüsü

Haber-Kamera: Fatih Emrah ERDOĞAN/BALIKESİR,

===============================================

"ŞIMARIK" KARABATAK, TATİLCİLERLE ARKADAŞ OLDU

BALIKESİR'in Erdek ilçesinde, tatilcilerle arkadaş olan ve oyunlar oynayan ve vatandaşların "Şımarık" adını taktıkları karabatak, görenleri şaşırttı. Düzler Bölgesi'ndeki tatilcilerle suda adeta dans eden sevimli karabatak ile vatandaşlar arasındaki yakınlık, amatör kameraya yansıdı.
Balıkesir'in Erdek ilçesi Düzler Bölgesi'nde kıyıya gelerek denize giren vatandaşlarla arkadaş olan sevimli karabatak görenleri şaşırttı. Vatandaşlarla suda oynayan ve deniz kıyısında adeta şov yapan karabatak yüzleri gülümsetirken, kendisini sevmek isteyen tatilcilerden de korkmuyor.
Her yılın şubat ayından itibaren özellikle Afrika'dan sürüler halinde gelen karabataklar, Manyas Kuşcenneti'ne gelerek kuluçkaya yatarken, Manyas Kuşcenneti Gölü'nde bol bulunan balıklar, karabatakların en önemli gıdası olarak beslenmelerinde önemli bir yer tutuyor. Zaman zaman Bandırma ve Erdek Körfezine de gelip beslenen karabataklar akşam saatlerinde Kuşcenneti'ndeki yuvalarına tekrar dönerek yavrularının beslenmelerini sağlıyorlar.
Deniz ve göllerdeki balıklarla beslenen ve insanlardan uzak güvenli yerlerde yaşamalarıyla tanınan karabatak kuşlarından birinin Erdek Düzler sahilinde kıyıya kadar gelerek sahilde bulunan tatilcilerle adeta oyun oynaması görenleri şaşırttı.
Görüntülerde karabatak kıyıya kadar gelerek hem balık avlıyor, hem kendisini sevmek isteyenlerden kaçmayarak fotoğraf çekenlere de poz vermekten kaçınmıyor.

Bir tatilci kendisiyle karşı karşıya adeta konuşan bir karabatak kuşunu ilk kez insanlara bu kadar çok yaklaştığını gördüğünü söylerken, sevimli ve sempatik hareketleriyle tatilcilerin gözdesi olan karabatak kuşuna "Şımarıkö adı verildi.

Görüntü Dökümü
--------------------------
-Karabatağın vatandaşlarla oynaması
-Vatandaşın karabatakla konuşması
-Karabatak detay ve genel görüntüler

00: 02: 10 SN - 243 MB
Haber-Kamera: Basri Tuncay ERTAN/ERDEK (Balıkesir)

============================

YKS'DE TÜRKİYE BİRİNCİSİ İZMİR'DEN ÇIKTI

YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları Sınavı'nın (YKS) ardından öğrencilerin heyecanla beklediği sonuçlar açıklandı. İzmir'deki Bahçeşehir Koleji 50'nci Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Berke Çalışkan, Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT), 500 tam puanla Türkiye birinciliğini elde etti. Bilgisayar mühendisliğini tercih edeceğini söyleyen Berke Çalışkan, başarısının, düzenli çalışmak ve sosyal hayattan kopmamakla geldiğini söyledi.

Binlerce öğrencinin ter döktüğü YKS sonuçları açıklandı. İzmir'de bulunan Bahçeşehir Koleji 50'nci Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Berke Çalışkan, TYT alanında 500 tam puanla Türkiye birinciliğini elde etti. Başarısını okulunda öğretmenleriyle paylaşan Berke Çalışkan, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Sınav sonrasında soruları incelediği zaman iyi bir sonuç beklediğini, ancak Türkiye birinciliğinin kendisi için güzel bir sürpriz olduğunu söyleyen Berke Çalışkan, başarısının sırrını da anlattı. Çalışkan, "Sınava hazırlanırken düzenli çalıştım. Buna da erkenden, geçen yaz tatilinde başladım. Bu süreçte okulumdaki öğretmenlerim, ailem, arkadaşlarım yardım etti. Düzenli çalıştım ama kendime de zaman ayırdım. Hayatımı bu sınava adamadım" dedi.

Hem ilgi alanı olmasından dolayı hem de gelecekte bu mesleğin önemli bir yer tutacağını düşündüğü için bilgisayar mühendisliğini tercih edeceğini de vurgulayan Berke Çalışkan, sınava hazırlanan öğrencilere ise düzenli çalışmalarını, farklı konular üzerinde sorular çözmelerini, hayatlarının sınavıymış gibi davranmamalarını ve hayatlarından ödün vermemelerini tavsiye etti.

Berke Çalışkan ayrıca, ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ün de kendisini telefonla aradığını, TYT alanında Türkiye'de tam puan elde eden tek öğrenci olduğunu belirttiğini ve tebrik ettiğini söyledi.

Okul Müdürü Dr. Aylin Gil ise "Okumuz 4 yıl önce açıldı. İlk mezunlarımızı verdik. Öğrencimizin bu başarıyı elde etmesi bizleri gururlandırdı" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Berke Çalışkan'ın konuşmasından görüntü.
Okul Müdürü Aylin Gil'in açıklamasından görüntü.

Haber: Taylan YILDIRIM, kamera: Tekin GÜRBULAK/ İZMİR

===============

BİTLİS ADLİYESİ'NDE '15 TEMMUZ' SERGİSİ

BİTLİS Adliyesi'nde, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nce, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşananların fotoğraflarının yer aldığı sergi düzenlendi.

Açılış programına Bitlis Cumhuriyet Başsavcısı Murat Dilsiz, Adli Yargı Komisyon Başkanı Nilgün Can, Hakim ve Savcılar ile adliye personeli katıldı. Adliye girişinde açılan ve 80 fotoğrafın yer aldığı sergi 3 gün boyunca ziyarete açık olacak. Açılış ve sergi gezilmesinin ardından açıklama yapan Cumhuriyet Başsavcısı Murat Dilsiz, serginin temel amacının bin yılın ihaneti 15 Temmuz'un zihinlerde silinmemesi olduğunu söyleyip şöyle konuştu:

"15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'müzün hiçbir zaman milletimizin, halkımızın, mesai arkadaşlarımızın, adliyeye gelen vatandaşlarımızın zihinlerinden silinmemesi amacıyla Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün fotoğraf sergisi açtık. Temel amacı da yaşadığımız 100 yılın değil, bin yılın ihaneti olan 15 Temmuz'u hiçbir şekilde insanlarımızın zihninden silinmemesidir. Her zaman söylüyoruz, Türkiye'de bir darbeler tarihi var. Ancak bu tarih 15 Temmuz'da tamamen değişti. Şimdiye kadar hiç kimsenin namahrem elinin değmesini istemediğimiz meclisimiz bombalarla yerle bir edilmeye çalışıldı. Bunu hiçbir zaman unutmadık, unutturmayacağız. Bunu unutturmamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Allah bu millete bir daha böyle bir felaketi ve ihaneti yaşatmasın. Biz 15 Temmuzu yaşadık, torunlarımız ve torunlarımızın torunu bu 15 Temmuz'u konuşacaklar. Mutlaka kendi içlerinde bu ihaneti anlatacaklar. Serginin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Açılış kurdelasının kesilmesinden detaylar
-Fotoğraf sergisinin gezilmesinden detay görüntüler
-Fotoğraflardan detayşlar
-Bitlis Cumhuriyet Başsavcısı Murat Dilsiz'in röportajı
-Genel ve detay görüntüler

Özcan ÇİRİŞ-Ceren KURTYE/BİTLİS -

==========================

ADİLCEVAZ'DA EBRU SANATIYLA BASTON ÜRETİMİ

BİTLİS'in Adilcevaz ilçesinde, dedesinden ve babasından kalma bastonculuk mesleğini 40 yıldır sürdüren Cumali Birol (50), ebru sanatını kullanarak bastonlarını süslüyor. Bastonların ilgi gördüğünü anlatan Birol, baston yapımında kullanılan ceviz ağacı atıklarını ise yine ebru sanatını kulIanıp sehpa veya çeşitli süs eşyalarının yapımında değerlendiriyor.

Adilcevaz'da, üç nesildir bastonculuk yapan mesleğinin 40'ıncı yılındaki Cumali Birol, yıllanmış ceviz ağaçları ve çeşitli boynuz türlerini kullanıp, dantel zarafetinde işlediği sedef kakma, ebru, çini, Selçuklu ve Osmanlı motifli bastonlarını tüm Türkiye'ye ulaştırmayı başarıyor. Birol, gücün ve asaletin sembolü dediği bostonculukta artık ebru sanatı da kullanıyor. Kaymakamlık tarafından yürütülen proje kapsamında bugüne kadar 4 bin öğrenciye ebru sanatı eğitimi veren Birol, buradaki deneyimlerinden yola çıkarak ebru sanatını bastonlarına işlemeye karar verdi. Bunun için 2 yıl süren bir araştırma yaptı. Ebru tasarımlarını bastonlarına işleyerek farklı bir ürün ortaya koyan Birol, gördüğü ilgiden de memnun olduğunu söyledi.

Ebru sanatı kullanıp yaptığı bastonları fuar ve festivallerde tanıtmayı amaçlayan Birol, geliştirdiği bu yöntem sayesinde atık ceviz ağacı malzemelerini de kullanabiliyor. Birol, ebru sanatını kulanarak sehpa veya çeşitli süs eşyaları yaptıklarını belirterek, "Ebru sanatı ile bastonculuğu birleştirmek 2 yılımızı aldı. Selçuklu ve Osmanlı sanatı olan ebrunun günümüze kadar yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için biz de elimizden geleni yapıyoruz. Ebru'yu bastona işlemek için 2 yıllık bir araştırma ve geliştirme projesi yaptım. 2 yılın sonunda bastona işlemeyi başardık. Bu şekilde hem ilçemizin tanıtımına da katkı sunduk"dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
-Atölyeden detay görüntüler
-Ebru baskısının hazırlanmasından detay
-Kütüğe ebru baskısının uygulanması
-Bastona ebru uygulamasından detaylar
-El Sanakları sergi dsalonundan detaylar
-Ebrulu bastonlardan ve el sanatlarından detaylar
-Epoksi uygulanmış zigon sehpalardan detay
-Cumali Birol ile röportaj
-Genel ve özel detaylar

Özcan ÇİRİŞ-Salih BEŞKARDEŞ/BİTLİS -

==========================


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DHA YURT BÜLTENİ-11 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement