Dha Yurt Bülteni-12 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-12

1)ŞANLIURFA'DA TERÖRİSTLER POLİS ARACINA SALDIRDI: 3 POLİS YARALIŞANLIURFA'da, teröristler polis aracına ateş açtı.

30.11.2016 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)ŞANLIURFA'DA TERÖRİSTLER POLİS ARACINA SALDIRDI: 3 POLİS YARALI

ŞANLIURFA'da, teröristler polis aracına ateş açtı. İlk belirlemelere göre 3 polis yaralanırken, teröristlerin yakalanması için bölgede operasyon başlatıldı.

Merkez Eyyübiye İlçesi'ne bağlı Osmanlı Mahallesi'nde devriye gezen bir polis aracına, saat 14.40'da teröistler silahlı saldırıda bulundu. Polislerin telsizden yardım istemesi üzerine bölgeye takviye polis ve sağlık görevlileri sevk edildi.

Saldırıda ilk belirlemelere göre 3 polis memuru yaralandı. Yaralı polisler, sağlık görevlileri tarafından ambulanslarla hastanelere taşınırken, güvenlik güçleri saldırganların yakalanması için operasyon başlattı.

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER DHA FEED TEN GEÇİLİYOR

ŞANLIURFA-DHA

======================================================

2)FIRAT KALKANI'NDA, 2 ASKER YARALANDI

SURİYE'de sürdürülen Fırat Kalkanı Harekatı'nda terör örgütü DEAŞ'ın saldırısında yaralanan 2 Türk askeri, Kilis Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 98 günden bu yana yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı'nda, El Bab bölgesinde terör örgütü DEAŞ tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda yaralanan 2 Türk askeri, sınırdan ambulanslarla Kilis Devlet Hastanesi'ne getirildi. Acil serviste tedaviye alınan yaralı askerlerin hayati tehlikelerinin bulunmadığı açıkland

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

Reşit ÇELEBİOĞLU/KİLİS, -

=========================================================

3)DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ: FETÖ/PYD EN BÜYÜK ZARARI YÜCE DİNİMİZE VERMİŞTİR

DİYANET İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "FETÖ/PDY samimiyet, ihlas ve hayırseverlik gibi dini değerleri, imam, vaiz ve cemaat gibi İslam'ın en temel kavramlarını istismar ederek en büyük zararı maalesef yüce dinimize vermiştir. FETÖ/PDY ile mücadele edilirken başka hak ihlalleri ve mahrumiyetlerin yaşanmaması için de büyük özen gösterilmesi gerektiği izahtan varestedir"dedi.Adana'da gerçekleştirilen 33 kentin müftülerinin bir araya geldiği istişare toplantısı sona erdi. Sheraton Otelinde gerçekleşen toplantıya Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, başkan yardımcıları ve 81 il müftüsü katıldı. 3 gün süren toplantıda '15 Temmuz Süreci ve Din Hizmetlerine Etkisi (Sorunlar ve Çözüm Önerileri)' ana başlığı altında çalıştaylar ve özel oturumlar düzenlendi. Merkez birimlerinin planladığı çalışmaların sahadaki yansımaları değerlendirildiği toplantı sonunda sonuç bildirgesi Mehmet Görmez tarafından açıklandı. Görmez, Adana'da gerçekleştirilen terör saldırısında ve dün gece meydana gelen yangın faciasında hayatını kaybeden öğrencilerin yakınlarına başsağlığı diledi.

SONUÇ BİLDİRGESİ

15 Temmuz darbe girişiminin din kisvesi altında menfaat devşiren, ayrıştıran ve sinsi planlarıyla toplumumuzun bilincinde derin yaralar açan din istismarcılarına karşı etkin mücadele yürütülmesinin kaçınılmaz olduğu belirtilen sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi:

"FETÖ/PDY, samimiyet, ihlas ve hayırseverlik gibi dini değerlerimizi; imam, vaiz ve cemaat gibi İslam'ın en temel kavramlarını istismar ederek en büyük zararı maalesef yüce dinimize vermiştir. FETÖ/PDY, halkımız arasında şüphe, kuşku ve endişe ortamı oluşmasına neden olmuş, milletimizin arasındaki güveni tahrip etmiştir. Ailelere acı, anne babalara hüsran, aldatılmışlara hayal kırıklığı ve pişmanlık yaşatmıştır. Şimdi millet olarak hepimize düşen görev, bu kaygı ve şüphe ortamını ortadan kaldırmak, güveni yeniden her düzeyde tesis etmek için basiretle, var gücümüzle çalışmaktır. Yürütülen hukuki süreçlerde, hak, hukuk, adalet ve masumiyet ölçülerinin ihlal edilmemesi için azami gayretin gösterildiği açıktır. FETÖ/PDY ile mücadele edilirken başka hak ihlalleri ve mahrumiyetlerin yaşanmaması için de büyük özen gösterilmesi gerektiği izahtan varestedir. Toplumun din güvenliğini tehdit eden oluşumların önlenmesi için milletin vicdan hürriyetini güvence altına alacak düzenlemelerin yapılması ertelenemeyecek bir zorunluluktur. Ülkemizde son dönemde görünümleri ve etki alanları giderek artan bir takım türedi dini hareketler dikkat çekmektedir. Şahıs merkezli gelişen bu tür oluşumlar, kendileri dışındaki herkesi karalayarak hatta tekfir ederek çarpık bir din anlayışı oluşturmaya çalışmakta, İslam'ın evrensel değerlerinden uzak kişisel ve hizipsel menfaatleri öncelemektedir. Alternatif Cuma namazları, çarpık fetvaları, sözde eğitim faaliyetleri, ilkesiz radyo ve televizyon yayınları ile taraftar toplamaya çalışan bu grupların toplumsal hasarlarını önlemek için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Batı dünyasında Müslümanlara yönelik ayrıştırıcı tutum ve davranışların artması, camilere yönelik saldırıların çoğalması, yurt dışındaki millet varlığımızın sorgulanmaya başlanması kaygı vericidir. Yabancı düşmanlığının radikal bazı siyasiler ve ırkçı söylemlerle tırmanışa geçtiği, İslam ve Müslüman karşıtlığının bazı ülkelerde iç siyasi mülahazalarla sistematik hale getirildiği görülmektedir. Sürecin küresel barış ve güvenliği tehdit edecek bir noktaya doğru çevrildiği esefle müşahede edilmektedir. İletişim araçlarının ve teknolojik imkanların sınır tanımadığı günümüzde, genç kuşaklar birtakım yayın ve telkinlerle bedensel ve ruhsal istismara maruz kalmakta, milli ve manevi değerlerimizden uzaklaşmaya itilmektedir. Bu gidişatın doğuracağı olumsuzlukların önlenebilmesi için gençliğin zihin dünyasını koruyacak, maneviyatlarını güçlendirecek, kimlik ve aidiyet bilinçlerini pekiştirecek çok boyutlu çalışmalar yürütülmelidir.

Camilerin toplumu kucaklayan, vaaz ve hutbeleriyle insanlara yön veren, huzur, güven, birlik ve bütünlük aşılayan manevi merkezler olması, Başkanlığımızın öteden beri üzerinde özenle durduğu asli hedeflerindendir. Bu kapsamda gençlerin, kadınların, çocukların camiyle buluşması daima teşvik edilmeli, engelli vatandaşlarımızın camiye erişimi konusunda yapılan çalışmalar artırılarak devam ettirilmelidir.

Gerek ülkemizdeki muhtaçların gerekse misafir olarak ağırladığımız milyonlarca sığınmacı kardeşimizin yaralarını sarmada, hayata tutunmalarını kolaylaştırmada milletimizin hayır, hasenat, sadaka, zeka gibi bağışların önemli bir payı ve katkısı olduğu açıktır. Zenginlerin malları üzerindeki fakir ve ihtiyaç sahiplerine ait payın dağıtılması, fakirlik, yoksulluk ve yoksunluk içinde yaşayan kesimlerin sorunlarının çözümü için de büyük bir imkandır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu kabil hayri ibadetlere rehberlik yapması görevlerinden bir tanesidir. Başkanlığın bu tür mali ibadetlerin ifasında da halkımıza rehberlik etmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır."

Görüntü Dökümü

----------------------

-Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez in konuşması

Malik GÖDELİNER/ ADANA, -

=================================================

4)HÜRRİYET YAZARLARI VE TÜRSAB ÜYELERİ GAZİANTEP'TE BULUŞTU

GAZİANTEP'te, Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Hürriyet Gazetesi işbirliğiyle 3 gün süren 'Gaziantep'i keşfet' etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında, Hürriyet Gazetesi yönetici ve yazarları ile TÜRSAB üyeleri kentin tarihi ve turistik mekanlarını gezdi.Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Gaziantep'i keşfet' etkinliğinde kente üyeleriyle gelen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Çağlar Göğüş, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet İcra Kurulu Üyesi Zeynep Tandoğan, Hürriyet Yayın Koordinatörü Fikret Ercan ile Hürriyet Gazetesi Yazarları Ertuğrul Özkök, Gila Benmayor, Mehmet Yılmaz, Vahap Munyar, Yalçın Bayer, Erdal Sağlam, Kanat Atkaya ve Melis Alphan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı'na giren Gaziantep'i gezdi. Büyükşehir Belediyi Başkanı Fatma Şahin tarafından kentin tarihi ve turistik mekanları gezdirilen heyet, yöre lezzetlerini tattı.

Etkinliğin ikinci gününde Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'nda toplantı düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, toplantıda katılımcılara kentin tarihi ve turizm potansiyelini sinevizyon eşliğinde anlattı. Şahin, Gaziantep'in zor coğrafyada dimdik ayakta durmaya ve üretmeye devam ettiğini belirtti. TÜRSAB ve Hürriyet Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen projeyi kıymetli bulduklarını kaydeden Fatma Şahin, şöyle dedi:

"Mutlu bir şehir istiyorsak, mutlu mekanlar üretmemiz gerekiyor. O yüzden bu işin sorumluluğu, emaneti üzerinde olan bir kardeşiniz olarak, bu anlayışla, kalkınma yerelde başlar, demokrasi yerelde başlar diye çalışıyoruz. Çünkü artık bir rekabet tabiki bireyler, toplumlar kendi içerisinde yaşıyor. Ama artık dünyada şehirler yaşıyor. Karanlıkla mücadele etmek için aydınlığı çoğaltmak gerekiyor. Kötülükle mücadele etmek için iyiliği arttırmak gerekiyor. O yüzden bu şehir iyi insanların, üreten insanların şehri olarak bu zor coğrafyada dimdik ayakta durmaya, üretmeye ve bütün bu rakamları buna rağmen değiştirmeye çalışıyor. Bir şeyi görmek için yaşamak, koklamak ve hissetmek lazım. O yüzden biz bu yoğun tempoda bu zamanı bize ayırmanızı çok önemli, projeyi çok kıymetli buluyoruz. Çünkü Genel Yayın Yönetmenimiz ana gazete manşetinin 3 defa değiştiğini söyledi. Böyle bir zor coğrafya, böyle bir ülkede yaşıyoruz. Sabah başka bir Türkiye ile uyanıyoruz, akşam başka bir Türkiye ile yatıyoruz. Ben milletvekilliği ve bakanlık dönemimde de hep şunu söylerdim; siyaset ve sizin yani gazeteciliğin, kalemlerin ustasının ikiz kardeşidir. Zaman tanımıyor, mekan tanımıyor; çok yüksek bir gayret, mücadele istiyor."

ULUSOY: TERÖRE KARŞI DİK DURMAMIZ LAZIM

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise terör örgütlerinin kentlerin tarihi dokuları ile kültürel miraslarına zarar vermesine tepki gösterdi. Gaziantep'in yaşanacak ve yalnız bırakılmayacak bir şehir olduğuna dikkat çeken Başaran Ulusoy, şunları söyledi:

"Gaziantep'te valisinden, Belediye Başkanından, emniyetinden, Ticaret Odası'ndan, bütünleşen bir ticaret kenti görüyorsunuz. Yaşanılan olaylardan sonra değil, seyahat etme özgürlüğünü ortadan kaldıran terör belasına karşı bizim dik durmamız lazım. Zaten bir insanlık dersi vermiş Antep. Halkı tebrik ediyorum. Gaziantep'teki vatandaşları olgunluklarından dolayı, yaşanan bütün sıkıntılara rağmen diğer Avrupa ülkelerine vermiş oldukları dersin ön önemli göstergelerinden bir tanesi Antep'te yaşanmış. 300 bine yakın mülteciye insanlık dersi vermiş, dünyaya vermiş. O bakımdan burada ustalıklar çok. Buranın bize ihtiyacı var, göndereceğiniz gruplara ihtiyacı var. Dünyanın en büyük mozaik müzesi burada. 1700 metrekare bir alanda dünyanın en güzel müzesi. Bütün kalemlere, ustalara teşekkür ediyorum. Engelleri ortadan kaldırın diyoruz. Geleceğini yok ediyorlar. O ülkenin tarihini yok etmek, geleceğini yok etmektir. Türkiye bu konuda başarılı. Nasıl gastronomide UNESCO'ya girebiliyorsak, kültürel varlıklar konusunda da bütün ihtişamıyla yolumuzu devam ediyoruz."

Toplantının ardından Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve TÜRSAB Başkanı Başaran Ulasoy'a plaket verildi. Başkan Fatma Şahin ise Ergin ve Ulusoy'a üzerinde Antepfıstığı bulunan mozaik tablosu hediye etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Toplantıya katılanlar

Sinevizyon gösterimi

Başaran Ulusoy'un konuşması

Fatma Şahin'in konuşması

Ergin'in Şahin ve Ulusoy'a plaket vermesi

Şahin'in Ergin ve Ulusoy'a tablo vermesi

Fotoğraf çekimi

Genel ve detay görüntüler

(KJ: Haber: Mücahit YOLCU-Kamera: Ahmet ÖZER-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 124 MB

=====================================================

5)KAZDAĞLARI BEYAZA BÜRÜNDÜ

ÇANAKKALE sınırları içerisinde kalan Kazdağları, kar yağışıyla beyaza büründü.

Havaların soğumasıyla birlikte bu gece Kazdağları'nda kar yağışı başladı. Kar kalınlığı bazı yerlerde 20 santimetreyi buldu. Yüksek kesimlerde kalan bazı dağ köyleri de beyaza büründü. Amatör fotoğrafçılar, ortaya çıkan doğa güzelliğini görüntülemek için bölgeye geldi. Mantar toplayıcıları ise düşen kar yüzünden üzüntü yaşadı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Kazdağlarında yağan kardan görüntü

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Fatih DALDAL/ BAYRAMİÇ (Çanakkale)

=====================================================

6)ÇORUM'DA KAR HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

ÇORUM'da kar yağışı ulaşımı olumsuz yönde etkiledi. Yolda kalan bazı araçları, trafik polisleri arkadan iteklemek zorunda kaldı.

Yurdu etkisi altına alan kar yağışı Çorum'da da etkili oldu. Kar yağışının etkili olduğu Çorum'da yolda kalan TIR'lar nedeniyle Çorum- Samsun karayolunda zaman zaman ulaşım aksadı. Trafiğin tıkandığı bölgelerde uzun araç kuyrukları oluşurken, ekipler karla mücadele çalışmalarına başladı. Kent merkezinde hafif, yüksek kesimlerde ise yoğun şekilde kar etkili oldu. Kar kalınlığının yaklaşık 10 santimetreyi bulduğu bölgelerde trafik ve karayolları ekipleri çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Trafik polisi yolda kalan araçlara yardım ederken, karayolları ekipleri de kar kürüme ve tuzlama çalışması yaptı. Yolda kalan bazı araçları trafik polisleri iteklemek zorunda kaldı.

Görüntü Dökümü:

----------------------

Çorum-Samsun Karayolunda yolda kalan araçlar

Şehir Merkezi kar görüntüsü

Trafik polisinin araçları itmesi

Yolda kalan araçlardan uzun kuyruklar

Detaylar

(SÜRE: 2.26 - BOYUT: 95 MB)

Haber-Kamera: Yusuf ÇINAR/ÇORUM,

====================================================

7)BONZAİ İMALATHANESİNE OPERASYON

İZMİR'in Bornova ve Konak ilçelerinde polis tarafından düzenlenen 3 ayrı operasyonda, çeşitli miktarlarda uyuşturucu ele geçirildi, 5 kişi gözaltına alındı. Konak'taki bir adresin sentetik kannabinoid (bonzai) adlı uyuşturucunun imalathanesi olduğu ortaya çıktı.

Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, uyuşturucu madde ticareti ve imalatı yapan kişilerin yakalanmasına yönelik yaptığı çalışmalar kapsamında, V.T. (35), Ç.Ç. (36), F.D. (53), Ç.D. (18) ve O.S.'nin (32) izine ulaştı. Bu kişilerin adreslerini belirleyen polis, dün (salı) Bornova ve Konak ilçelerinde 3 ayrı yere operasyon düzenledi. Zanlılardan, V.T. ile Ç.Ç.'nin evlerinde yapılan aramalarda 300 gram esrar, F.D. ile Ç.D.'nin evlerinde ise 100 uyuşturucu hap ve 70 gram esrar ele geçirildi.

BONZAİ İMALATHANESİ

Konak'taki bir diğer adrese yapılan operasyonda ise onlarca gencin ölümüne neden olan sentetik kannabinoid adlı uyuşturu maddenin imalathanesi ortaya çıkarıldı. Bu adreste O.S. gözaltına alınırken, 2 kilo 400 gram sentetik kannabinoid, 1 hassas terazi, bu uyuşturucunun imalatında kullanılan 3 ayrı şişe içinde kimyasal sıvı, böcek ilacı şişesi, toz halinde ve üzerinde 'atom' yazılı böcek ilacı şişesi ile çinko fosfür ele geçirildi. Gözaltına alınan toplam 5 kişinin işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edileceği bildirildi.

Görüntü Dökümü

---------------------

-Operasyondan görüntü

-Ele geçirilen malzemelerden görüntü

(Haber: Tufan HAMARAT/ İZMİR,

==================================================

8)YÜKSEKOVALILAR CHP'LİLERDEN BARIŞ İSTEDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Grup Başkan Vekili Levent Gök ve beraberindeki 4 milletvekili Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde gezi ve incelemelerde bulundu. Bir vatandaş, sokakta dolaşıp esnaf ziyareti yapan CHP'lilerden ağlayarak barış istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Grup Başkan Vekili Levent Gök, İstanbul Milletvekilleri Onursal Adıgüzel, Gülay Yedekçi, Balıkesir Milletvekili Namık Havutçu ve Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ'dan oluşan CHP heyeti uçakla Yüksekova Selahattin Eyyubi Havaalanı'na geldi. Burada CHP Hakkari İl Başkanı Aytekin Karahanlı ve partililer tarafından karşılanan CHP heyeti, ilk olarak CHP Yükeskova İlçe Başkanlığı'nı ziyaret etti.

İlçe başkanlığında açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, Adana'nın Aladağ İlçesi'nde çıkan yangında hayatını kaybeden öğrencilerin acısını yaşadıklarını söyledi. Adana'daki olayın kader olmadığını belirten Gök, bu acı olayların ne zaman biteceğini sordu. Türkiye'de şu anda OHAL uygulandığını belirten Gök,"Türkiye haketmediği bir yerde. Türkiye demokraside daha iyiye gitmesi gerekirken şu anda hem dünyada hem de ülke içinde çok tartışılır bir ülke oldu. 15 Temmuz darbe girişiminde darbeyi elimizin tersiyle ittik. Milli iradeye sahip çıktık. Tüm isteğimiz Türkiye'nin olağan bir rejimle yönetilmesiydi. Biz bu ülkede daha fazla demokrasi dedikçe halkın yetkilerini kısan bir yönetim var" dedi.

SORUNLARI ÇÖZMEYE TALİBİZ

Terörün giderek arttığına dikkat çeken Levent Gök, sorunların demokrasiyle çözülebileceğini söyledi. Gök,"Burası da Türkiye'nin diğer yerleriyle aynı olmalı. CHP olarak Türkiye'nin demokrasi ve insan haklarında daha ileriye gitmesi için çalışacağız. Ülkemize barış getirecek çözümler üretmeliyiz. Biz buralara daha çok gelip gideceğiz. Barış içinde konuşarak sorunları çözeceğiz. Bunu yapacak siyasi irade ve gücümüz var. Bunu elele vererek yapacağız. Sorunları çözmeye talibiz" dedi.

AĞLAYARAK KANI DURDURUN DEDİ

CHP heyeti daha sonra esnaf ziyaretine çıktı. Cengiz Topel Caddesi üzerinde geniş güvenlik önlemleri altında dolaşan CHP'lileri vatandaşlar yolda durdurarak uzun uzun sohbet etti. Bu sırada Grup Başkan Vekili Levent Gök'e ağlayarak sarılan 50 yaşındaki Ömer Balin, "Ne olur bu kanı durdurun. Her gün cenaze geliyor. Televizyonu izleyemiyoruz. Kardeş kanı akmasın. Barış istiyoruz"dedi.

MİLLETVEKİLİ CEP TELEFONUYLA KEŞİF YAPTI

Öte yandan İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel babası geçen yıl TOMA'nın altında kalarak hayatını kaybeden Hasan Han'ın oğlu Ekrem Han'ı dinledi. Olayı cep telefonuyla kaydeden ve olay yerinin keşfini yapan Milletvekili Adıgüzel'e babası ölen Han,"Babamı öldüren polise diğer polisler destek çıktı. Burada adalet, savcı, yok. Bu olayın kapıtılmasını istemiyoruz" dedi. Milletvekili Adıgüzel ise görüntüleri ilgili yerlere ileteceğini söyledi. CHP heyeti STK temsilcileriyle basına kapalı olarak görüştü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------

-Levent Gök'ün açıklamları

-Esnaf ziyareti

-Heyete derdini ağlayarak anlatan vatandaş

-Ziyaretten detaylar

Osman BEKLEYEN-Yaşar KAPLAN-Orhan AŞAN/ YÜKSEKOVA (Hakkari), -

========================================

9)VAN'DA ÇOBANLIK KURSU

VAN'ın Çatak İlçesinde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan ve pratik eğitimi Ağaçlık Mahallesi'nde yapılan 'Sürü Yönetimi Elemanı' (Çobanlık) kursu ilgi görüyor.Çatak'ta Halk Eğitim Merkezi bünyesinde 'Sürü Yönetimi Elemanı' kursu verilmeye başlandı. İlçede 36 kişinin başvurduğu kursta eğitimler, Çatak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Veterinerler Zeki Emre Tavalı ve Umut Keskin tarafından veriliyor. Toplam 120 saat verilen kursun pratik eğitimi ise Ağaçlık Mahallesi'nde yapılıyor. Kursiyerlere merada hayvan bakımı, sürü yöneticiliğinde güvenlik, küçükbaş hayvanların beslenmesi, hastalıklar ve barınak ortamı anlatılıyor. Halk Eğitim Müdürü Erkan Manto, ilçenin en büyük geçim kaynağının hayvancılık olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Küçükbaş hayvancılığı yüksek kesimlerde bulunan meralardan dolayı çok önemli bir potansiyele sahiptir. Halkımızın hayvancılıkta daha başarılı ve bilinçli olması için İlçe Tarım Gıda Müdürümüz Mehmet Raci Selçuk ile birlikte devam eden kursumuzun ne denli yaralı olduğunu gelip yerinde gördük bakanlık tarafından 'Sürü Yönetimi Elemanı' sertifikasına sahip olanlara da 5 bin lira istihdam desteği veriliyor."

Kursa katılan kursiyerlerden Zübeyt Güvener ise kursun çok verimli geçtiğini belirterek, "Veteriner hekimler tarafından verilen eğitim sayesinde hayvanlarda Şap, Neba, Beyaz Kas, Çiçek hastalığı konusunda bilgi aldık. Çobanlık konusunda açılan kurs oldukça yararlı. Bence köylerdekilerde katılım sağlasınlar. Güzel bir bilgi elde edebilirler. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Eğitimin verilmesi

-Veterinerlerin konu hakkında bilgi vermesi

-Uygulamalı eğitimden ve çevreden detaylar

-Yapılan konuşmalar

Hüdayi GÜMÜŞ/ ÇATAK,(Van)--

================================================================

10)TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK TARIM FUARI GROWTECH BAŞLADI

TÜRKİYE'nin en büyük tarım fuarı Growtech Eurasia 16'ncı Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı, Antalya Expo Center'da açıldı. Bu yıl 50 bin metrekarede bugüne kadarki en büyük fuar alanına ulaşan Growtech Eurasia, sektör için her yıl ortalama 550 milyon dolarlık iş hacmi yaratıyor.Growtech Eurasia, 30 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında Antalya Expo Center'da düzenleniyor. Fuar, Amerika'dan Afrika'ya, Asya'dan Avrupa'ya uzanan çeşitlilikte 22 farklı ülkeden 700'den fazla ulusal ve uluslararası katılımcı ve 80 bin ziyaretçi hedefiyle açıldı.

UBM EMEA (Istanbul) Fuarcılık Grup Direktörü Engin Er, 2015 yılında yaklaşık 91.4 milyarlık tarımsal üretim gerçekleştiren ülkemizin, 78 milyonun üzerinde nüfusu, her yıl yaklaşık 40 milyon turisti ve 2 milyonun üzerinde mültecinin gıda ihtiyacını karşıladığına dikkat çekti. Her yıl ortalama 17-18 milyar dolar gıda ve tarım ihracatı yapılırken, milli gelire yüzde 7.6 oranında katkı sağlandığını belirten Engin Er, ayrıca kış aylarında ortalama 4.8, yaz aylarında ise 6 milyon insanın tarımda istihdam edildiğini söyledi.

700'Ü AŞKIN FİRMA, 80 BİN ZİYARETÇİ

Milli Tarım Projesi ile 2023 yılında tarımsal hasılada 150 milyar dolar, ihracatta ise 40 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini dile getiren Er, Türkiye'nin en büyük ve dünyanın lider tarım fuarı olmaya aday Growtech Eurasia 16'ncı Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı'nın, tüm bu olumlu gelişmelerin ışığında, İspanya, Hindistan, İtalya, Mısır, Belçika, İran, Fransa, Çin, Kanada, Rusya, İngiltere ve İsrail gibi birbirinden binlerce kilometre uzaklıktaki farklı coğrafyalardan 700'ü aşkın firmadan ve onlarca ülkeden 80 bini aşkın ziyaretçiyi 4 gün süreyle aynı çatı altında biraraya getirmeyi hedeflediğini anlattı.

550 MİLYON DOLARLIK İŞ HACMİ

Engin Er, katılımcıları ve ziyaretçilerinin Avrupa ve Balkan ülkelerinden Ortadoğu'ya, Kuzey Afrika'dan Türki Cumhuriyetler'e kadar çok geniş bir coğrafyadaki pazarlara ulaşmalarını sağlayan fuarın, her yıl sektör için sağladığı ortalama 550 milyon dolarlık iş hacmiyle de dikkat çektiğini dile getirdi. Growtech Eurasia olarak üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirerek tarımsal üretimin hakettiği değere ulaşmasını sağlamayı hedeflediğini de belirten Er, "Bunun en iyi yolu da firmalarımızı ihracat yapabilecekleri hedef pazar ülkelerden potansiyel alıcılarla biraraya getirmek" dedi.

9 ÜLKEDEN ALIM HEYETİ

Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) organizasyonuyla 9 ülkeden 24 firma 27 kişiden oluşan alım heyetinin de fuarda olduğunu kaydeden Er, "Bu program sayesinde ihracatçı firmalarımız, dünyadan önemli potansiyel alıcılarla Growtech Eurasia Antalya Tarım Fuarı'nda biraraya gelme fırsatı buluyor. Bu yıl fuar alanı 'Sulama ve Sera Teknolojileri', 'Bitki Besleme ve Koruma', 'Traktör ve Tarım Makineleri' ile 'Tohumculuk' başlıkları altında 4 farklı ürün ve hizmet grubuna göre konumlandırıldı" diye konuştu.

İLGİNÇ ÜRÜNLER SERGİLENİYOR

Fuarda birbirinden ilginç, yeni ve teknolojik binlerce ürün sergileniyor. Hollandalı bir tohum ıslah firması tarafından üretilen çeşitli tür ve renklerde, turuncu, sarı, ampul şeklinde çeri domatesler, minyatür ve iki renk kilogramı 6 TL'yi bulan salatalıklar, 'Yaşayan Marul' olarak adlandılan ve bardak içinde taze bekletilebilen, özel bıçakla tek kesimde salataya dönüşebilen marul türüne kadar yeni ürün çeşitleri fuarda tanıtılıyor.

DÜNYA DEVİ İLK DEFA FUARDA

Growtech Eurasia Fuarı'nda bu yıl ilk defa dünyanın en büyük gübre üreticisi Haifa firması da yer aldı. Haifa'nın dünyanın en büyük potasyum nitrat üreticilerinden biri olduğunu, damlama sulama gübrelemeleri, endüstriyel alanda ve gıda üzerine gübreler üzerinde de çalıştıklarını aktaran Türkiye Genel Müdürü Yaşar Aydın, Haifa dünyada 50 yıldır olmasına rağmen bu sene Türkiye'ye ilk kez gelerek ofis açtığını söyledi. Türkiye'nin gururu olan Growtech fuarında olmaktan mutluluk duyduklarını açıklayan Aydın, "Daha önce ürün sattığımız Türkiye'de kendi ofisimizi açarak tedariklerimizi daha düzenli yapmaya başladık. Önümüzdeki yıllarda Türkiye'de kısmet olursa yatırım ve üretim planlarımız var. Türkiye'yi ve Türk tarımını daha ileriye götürmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Görüntü Dökümü

--------------------

Furcılık grup direktörü engin er in konuşması

Sıtantlardaki renkli domateslerden detay görüntüler

Fuarı gezen yabancılardan detay görüntüler

Meyve sebzelerden detay görüntüler

Renkli salatalık satandında görevli ile röp

Sıtantlardaki renkli ürünlerden detay görüntüler

Fuar içersinde gezenlerle röp

Haifa Türkiye genel müdürü Yaşar Aydın röp

357 MB/// 09.11"

Haber: Mehmet ÇINAR- Kamera: Emrah GÜL/ANTALYA,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-12 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement