Dha Yurt Bülteni -13 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni -13

Kayseri'deki terör saldırısının planlayıcısına 16 kez müebbet, 1118 yıl hapis cezası (2)- (Yeniden)Kayseri'de 2016 yılında PKK'lı teröristler tarafından düzenlenen ve 15 askerin şehit olduğu, 54 askerin yaralandığı bombalı saldırıyla ilgili davada 'eylemin planlayıcısı' olan tutuklu sanık...

19.04.2019 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri'deki terör saldırısının planlayıcısına 16 kez müebbet, 1118 yıl hapis cezası (2)- (Yeniden)

Kayseri'de 2016 yılında PKK'lı teröristler tarafından düzenlenen ve 15 askerin şehit olduğu, 54 askerin yaralandığı bombalı saldırıyla ilgili davada 'eylemin planlayıcısı' olan tutuklu sanık Kenan Çiçek 1 kez müebbet, 15 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1118 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz 7 sanığa 2 ile 7 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları verilen davada, 10 sanık beraat etti. Firari 3 sanığın dosyası ise ayrıldı.

17 Aralık 2016 tarihinde, Kayseri'de 1'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda vatani görevini yapan ve çarşı iznine çıkan askerleri taşıyan halk otobüsüne, bombalı araç ile terör saldırısı düzenlendi. Hain saldırıda 15 asker şehit oldu, 54 asker yaralandı.

TEK TUTUKLU SANIK, DURUŞMA DÜZENİNİ BOZDUĞU GEREKÇESİYLE GETİRİLMEDİ

Saldırıyla ilgili Kayseri 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada bugün karar verildi. Saldırının planlaycısı Kenan Çiçek'in tutuklu, 3 sanığın firari olduğu 21 sanıklı davanın karar duruşması Ağır Ceza Mahkemesi salonunun yetersiz olması nedeniyle Kayseri Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda yapıldı. Tutuklu sanık Kenan Çiçek'in 'duruşmanın düzenini bozduğu gerekçesi'yle mahkeme kararıyla getirilmediği duruşmada tutuksuz sanıklardan Serkan Ay hazır bulundu. Silivri Cezaevi'nde başka suçtan tutuklu olan Abdullah Akbıyık'ın SEGBİS aracılığıyla bağlandığı duruşmaya 3 şehidin yakınları ile saldırıda yaralanan 5 gazi de katıldı.

'PKK İLE ALAKAM YOK'

Eylemde kullanılan bomba yüklü aracın plakasını hazırladığı belirlenen tutuksuz sanık Serkan Ay, son savunmasında, "Benim PKK ile alakam yok. Şu an sanık bölümünde değil de şehit yakınlarının bulunduğu yerde olmak isterdim. İyi niyetimin kurbanı oldum" dedi.

SALDIRIYI PLANLAYANA 16 KEZ MÜEBBET, 1118 YIL

Sanık avukatları tarafından yapılan savunmaların ardından mahkeme, Kenan Çiçek'i 'devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma'  suçundan 1 kez müebbet, şehit 15 ere yönelik 'kasten öldürmek' suçundan 15 kez ağırlaştırılmış müebbet, 54 yaralı askere yönelik 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 20'şer yıldan 1080 yıl, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 12 yıl, 'tehlikeli ve patlayıcı madde taşımak' suçundan 18 yıl, 'resmi evrakta sahtecilik' suçundan 8 yıl olmak üzere toplam 1118 yıl hapis cezasına  çarptırdı.

7 SANIĞA HAPİS, 10 SANIĞA BERAAT

Tutuksuz sanıklardan Abdullah Akbıyık'a 'resmi belgede sahtecilik' suçundan 6 yıl, Mehmet Oluk'a 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7 yıl 6 ay, Ekrem Uğur, Ümit Kepir'e 'örgüte bilerek ve isteyerek yardım' suçundan 4'er yıl 6'şar ay, Murat Talan'a 'resmi evrakta sahtecilik' suçundan 4 yıl, Serkan Ay'a 'resmi evrakta sahtecilik' suçundan 4 yıl, halk otobüsünün sürücüsü Hamit Eroğlu'na '6136 Sayılı Kanuna Muhalefet' suçundan 2 yıl hapis cezası veren mahkeme, tutuksuz yargılanan 10 sanığı ise beraat ettirdi. Mahkeme, firari sanıklar Ferhat Tekinel, Sait Karabulut ve İshak Özçaktu'nun dosyalarını ise ayırdı.

ŞEHİT BABASI: GEÇ GELEN BİR KARAR

Şehit Yunus Emre Duran'ın babası Mahmut Duran, duruşma sonunda adliye önünde yaptığı açıklamada, "Geç gelen bir karar. Daha dışarıda olanlar da var. Yataklık yapanların aldığı cezalar hafif bile. Zaten onlarla beraber çalışan kişiler bunlar. Bir anıt yapılacak, iki senedir yapılmadı" dedi.

DERNEK BAŞKANI: BEKLEDİĞİMİZ KARAR DEĞİL

Türkiye Harp Malülu Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Yılmaz Uçkan ise bekledikleri kararın çıkmadığını söyleyerek, "Bir nevi yüreğimizi soğutsa da bizim istediğimiz organize olarak yapılmış bir işin bir kişi ile sonuçlandırılması doğru değildir. Burada ben inanıyorum ki bu şehitlerin bir hakkı var. Organize olarak yapılmış bu saldırının bir kişi üzerinden yürütülmesi doğru değildir. Yüce Türk adaletine güvenmekle beraber, bundan sonraki süreçte biz yine takipçisi olacağız ama karar bu şekilde olmamalıydı. Kararın biraz daha ağır olmasını bekliyorduk" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-Adliye

-Şehit yakınları röp.

Haber-Kamera: Yasin DALKILIÇ-Zafer BARIŞ/KAYSERİ,

==================

Muğla'daki kazada 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

Muğla'da 3 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 1 kişi yaşamını yitirdi, 1'i ağır 2 kişi yaralandı.

Kaza, bugün saat 12.00 sıralarında, çevreyolu Yenişehir Mezarlığı Mevkii'nde meydana geldi. Hüsnü Demirtaş'ın (63) kullandığı 48 KZ 235 plakalı otomobil, önünde seyreden Hasan Kaya yönetimindeki 48 EJ 798 plakalı minibüsü sollamak isterken yanından çarptı. Kontrolden çıkan otomobil, karşı şeride geçip, Ferit Dalgıç'ın kullandığı 48 E 7994 plakalı beton mikseriyle karşılıklı çarpıştı. Otomobili ezen beton mikseri, yaklaşık 50 metre sonra mezarlık duvarına çarparak durdu. Bu sırada mikserin çarptığı mezarlık duvarı ile kabristanlıktaki 3 ağaç devrildi. Kabristanda bir yakınının mezarındaki çiçekleri sulamak için bulunan 66 yaşındaki Döndü Bulut, üzerine ağaç devrilmesi sonucu yaralandı. Beton mikserinin altında kalan otomobilin sürücüsü Hüsnü Demirtaş ise araçta sıkışarak öldü. Ayrıca beton mikseri sürücüsü Ferit Dalgıç (35) da kazada ağır yaralandı. Yaralılar ambulanslarla hastaneyle kaldırıldı. Ölen otomobil sürücüsü Hüsnü Demirtaş'ın cesedi, yapılan inceleme sonrası Muğla Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

Polis, kazayla ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü

--------

-Kaza yerinden görüntü

-Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Cavit AKGÜN/ MUĞLA,

===============

Şiddetli dolu yağışı tarım arazlerini vurdu

Adana'nın İmamoğlu ilçesinde etkili olan sağanak ve dolu yağışı tarım arazilerine zarar verdi.

İlçe merkezindeki dolu yağışı yaklaşık 20 dakika sürdü. Etkili olan yağıştan ayçiçeği ve buğday tarlaları zarar görürken trafikteki sürücüler de zor anlar yaşadı. Bölgede aralıklı olarak yağış devam ediyor.

Görüntü Dökümü

-----------

Bölgedeki yağış

Dolu yağan bölgelerden görüntüler

Zarar gören tarım arazisi

Haber-Kamera: Uğur SELÇİK/İMAMOĞLU,(Adana),

==================

Şeker otu üretiminde 1,5 milyon fideye ulaştı

Balıkesir'de, girişimci Haluk Aydoğan (42), 5 yıl önce başladığı şeker otu üretiminde, 1,5 milyon fideye ulaştı. Aydoğan, B12 vitamini deposu olan şeker otunun sakarin içermediğini, enerji ve kolesterolün sıfır olduğunu ve nişasta bazlı şekerlerin yerini aldığını söyledi.

Balıkesir'de, 2015 yılında, 2 ortak olarak 4 dönümlük serada şeker otu üretimine başlayan Haluk Aydoğan, ilk sezonda 600 bin olan fide üretimini bu yıl 1,5 milyona çıkardı. Şubat ve nisan aylarında fide üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Aydoğan, mayısta üreticiye satışının gerçekleştirildiğini ardından da dikiminin yapıldığını söyledi. Fide satın alan üreticilere hem danışmanlık hizmeti hem de ürettikleri kuru yaprakları kilosu 25 TL'den satın alma garantisi verdiklerini anlatan Aydoğan, ilk yıl kendilerinin ve fide satışı yaptıkları üreticilerin ürünleriyle 30 ton kuru yaprak elde ettiklerini söyledi. Aydoğan, geçen yıl bunun 100 tona ulaştığını ve bu sene de 150 ton ürün hedeflediklerini söyledi.

Haluk Aydoğan, 1 kilo şeker otunun 300 kilo şekere denk geldiğini; ancak bu ürünün Türkiye'de henüz tam olarak bilinmediğini ve üretim kapasitesinin istenilen seviyede olmadığını dile getirdi. Aydoğan, "Bu ürün şu an kuru yaprak ve toz olarak aktarlarda satılıyor; ancak Türkiye'deki bazı firmalar, bu ürünün likit üretimine başladı. Biz de gelecek yıl 200 ton kapasiteyle bu doğal şekerin likitini üretmeyi hedefliyoruz. Türkiye'de üretici sayısını artırmak için fide yetiştiriciliğine ve satışlarına önem veriyoruz. Şeker otu Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde yetişen bir ürün. Senede 2 kez hasat veriyor. 1 kez dikiliyor ve 6 yıl boyunca hasat alınıyor. 1 dönüm alanda ilk yıl yaklaşık 250 ile 350 kilogram arasında kuru yaprak elde ediliyor. Sonraki her yıl yaklaşık 600- 750 kilogram kuru yaprak elde ediliyor. Oldukça kazançlı bir yatırım" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-----------

Şekker otu yetiştirilen araziden görüntü.

Yetiştirilen fidelerden görüntü.

Arazide çalışan işçiden görüntü.

Haluk Aydoğan ile röp.

Haber-Kamera: Hüseyin EMCAN/BALIKESİR,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni -13 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • EMS Yapı Sivasspor, Sivas Dört Eylül Futbol AŞ'yı 3-0 mağlup etti
    18:35 EMS Yapı Sivasspor, Sivas Dört Eylül Futbol AŞ'yı 3-0 mağlup etti

    EMS Yapı Sivasspor, milli arada TFF 3. Lig takımlarından Sivas Dört Eylül Futbol AŞ ile yaptığı hazırlık maçını 3-0 kazandı. Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un sahaya sürdüğü ilk 11, Emre Gökay, N'Jie ve Alaaddin Okumuş'un golleriyle galibiyeti elde etti.

  • İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: O İş Bitti Kardeş... Bir Kişi Çıktı, 'Ekonomiyi Ben Bilirim' Dedi, O Gün Yandık İşte
    18:35 İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: O İş Bitti Kardeş... Bir Kişi Çıktı, 'Ekonomiyi Ben Bilirim' Dedi, O Gün Yandık İşte

    İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, önce Çatalca’nın köylerini ziyaret etti, sonra Cumhuriyet Meydanı’nda halkla buluştu. Cumhuriyet rejiminde yöneticilerin vatandaşa had bildiremeyeceğini vurgulayan İmamoğlu, "Cumhuriyette yönetici, vatandaşına bakarken haddini bilecek haddini. Öyle oy verenmiş, oy vermeyenmiş… Yok, o devir bitti. Öyle mülk sahibi falan yok. Mülk sahibi, 86 milyon yurttaş. Onun için, ‘Ben karar verdim, olacak!’ O iş bitti kardeş. Kanal İstanbul gibi felaket projelerine nasıl ‘dur’ dediysek, ‘dur’ demeye devam edeceğiz. Asla izin vermeyeceğiz” dedi. İmamoğlu, iktidarın ekonomi karnesini değerlendirirken de "Bir kişi çıktı, ‘Ekonomiyi ben bilirim’ dedi; yandık. ‘Ben ekonomistim’ dedi mi? Dedi. O gün yandık işte. Ekonomi yüzümüze bir daha gülmedi... Yakında enflasyonu suçlarsa, şaşırmayın. ‘Bütün suç enflasyonda’ derse, şaşırmayın" diye konuştu.

  • Hepsiburada'dan Samsung Galaxy A55 ve A35 için 3 Taksit Fırsatı!
    18:34 Hepsiburada'dan Samsung Galaxy A55 ve A35 için 3 Taksit Fırsatı!

    Hepsiburada, Samsung'un en yeni Galaxy A Serisi akıllı telefonları olan Galaxy A55 ve A35'i cazip bir teklifle sunuyor. Galaxy A55'in yüksek çözünürlüklü kamera ve Nightography özelliği ile gece bile kaliteli fotoğraflar çekme imkanı sunarken, Galaxy A35 AI destekli kamera özellikleri ve üstün video kayıt kapasiteleri ile sosyal medyada paylaşımlarınızı bir sonraki seviyeye taşıyor. Her iki model de geniş depolama seçenekleri, güçlü işlemciler ve 5G bağlantı hızı ile teknoloji severlerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu cihazlar Hepsiburada üzerinden 3 taksit imkanı ile satışa sunuluyor, bu da teknoloji severler için kaçırılmayacak bir fırsat.

  • Adana'da Sinem Apartmanı Davası Devam Ediyor
    18:34 Adana'da Sinem Apartmanı Davası Devam Ediyor

    Adana'da, Sinem Apartmanı'nın 6 Şubat 2023'teki depremde yıkılmasına ilişkin dava kapsamında tutuklu müteahhit Ekrem Naci Sönmez ve tutuksuz Hüseyin Zati Yıldırım ile ortağı avukat Ömer Faruk Gerger ve teknik uygulama sorumlusu inşaat mühendisi Belma Çıngıloğlu'nun yargılanmasına devam edildi.

  • Take-Two, Borderlands yapımcısı Gearbox'u satın aldı
    18:33 Take-Two, Borderlands yapımcısı Gearbox'u satın aldı

    Take-Two, GTA yapımcısı Rockstar'ın ana şirketi olarak bilinen bir oyun firmasıdır. Şimdi de Embracer Group'tan Borderlands yapımcısı Gearbox stüdyosunu 460 milyon dolara satın aldı. Bu satın alma işlemiyle birlikte Take-Two, Borderlands serisi gibi popüler oyun serilerinin yanı sıra Homeworld, Risk of Rain, Brothers in Arms ve Duke Nukem gibi önemli oyun serilerini de bünyesine katmış oldu. Bu hamle, şirketin portföyünü çeşitlendirmesi ve oyun endüstrisinde daha da güçlü bir konuma gelmesi açısından büyük bir adım olarak değerlendirilebilir.

  • Milli Savunma Bakanı Hatay Valiliğine Ziyarette Bulundu
    18:33 Milli Savunma Bakanı Hatay Valiliğine Ziyarette Bulundu

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay Valiliği'ne ziyarette bulundu. Güler, geçici valilik binasında Vali Mustafa Masatlı ile görüşme gerçekleştirdi. Ziyarette, Genelkurmay Başkanı ve diğer askeri erkan da hazır bulundu.

  • Mengen'deki Çöp Döküm Alanı Çevre Kirliliğine Neden Oluyor
    18:33 Mengen'deki Çöp Döküm Alanı Çevre Kirliliğine Neden Oluyor

    Bolu'nun Mengen ilçesindeki eski çöp döküm alanındaki atıkların çaya karışması ve etrafa yayılması sonucu çevre kirliliği oluştu. Sel felaketi nedeniyle açığa çıkan atıklar, suyun yükseldiği zamanlarda kirlilik oluşturmaya devam ediyor. Mahalle sakinleri, atıkların kaldırılmasını talep ediyor.

  • Samsung, Galaxy AI özelliklerini S23, Fold5 ve Flip5 için yayınlamaya hazırlanıyor
    18:33 Samsung, Galaxy AI özelliklerini S23, Fold5 ve Flip5 için yayınlamaya hazırlanıyor

    Samsung, Ocak ayında gerçekleştirdiği etkinlikte en yeni S serisi cihazlarını tanıtmasının yanı sıra, Galaxy AI adıyla yeni yapay zeka sistemini de tanıttı. Şimdilik Galaxy S24 serisinde kullanılabilir olan yapay zeka, yakın zamanda önceki serilere de eklenebilir. Ortaya çıkan iddialara göre Samsung, AI özelliklerini Galaxy S23, Fold5, ve Flip5 için yayınlamaya hazırlanıyor. İşte Galaxy AI cihazları ve özellikleri…

  • CHP Milletvekili Ednan Arslan, Üniversitelerin Seçim Gününe Sınav Koymasını Eleştirdi
    18:31 CHP Milletvekili Ednan Arslan, Üniversitelerin Seçim Gününe Sınav Koymasını Eleştirdi

    CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, bazı üniversitelerin 1 Nisan Pazartesi gününe vize sınavı koymasını eleştirerek, gençlerin sınava gitmekle seçime gitmek arasında tercih yapmak zorunda kaldığını belirtti. Arslan, seçme-seçilme hakkının anayasal bir hak olduğunu ve bu hakkın kullanımını zorlaştıracak engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.


Advertisement