Dha Yurt Bülteni - 13 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 13

Dha Yurt Bülteni - 13

DİSK ve KESK Genel Başkanlarından OHAL ve KHK eleştirisiDEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Lami Özgen, OHAL uygulamaları ve kanun hükmünde kararnameleri (KHK) eleştirdi.

12.11.2016 21:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DİSK ve KESK Genel Başkanlarından OHAL ve KHK eleştirisi

DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Lami Özgen, OHAL uygulamaları ve kanun hükmünde kararnameleri (KHK) eleştirdi. Beko, 15 Temmuz sonrası nerdeyse muhalif kesim bırakılmadığını belirterek, başkanlık seçiminin adaletli olmayacağın söyledi. Özgen ise kamudan ihraç edilen 80 bine yakın çalışana dikkat çekerek "Kamu çalışanlarının iş güvencesi KHK ile fiili şekilde ortadan kaldırılıyor" dedi.

CHP İzmir İl Başkanlığı ve Sosyal Demokrasi Derneği'nin düzenlediği '15 Temmuz Sonrası Türkiye' paneli, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi salonunda yapıldı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen'in yönettiği panelde DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen konuşmacı olarak katıldı. Paneli CHP İl Başkanı Ali Asuman Güven, yönetim kurulu, ilçe başkanları ve yöneticileri, gençlik ve kadın kolları başkanları, yöneticileri izledi.

Misket Dikmen panelin açılışında yaptığı konuşmada 15 Temmuz'dan sonraki süreçte basının da payını aldığını söyledi. Cezaevlerinde sadece 2 gazeteci olduğu yönündeki Adalet Bakanı'nın açıklamaları olduğunu belirten Dikmen, "Sarı basın kartlı gazeteci bırakmadınız ki. Bine yakın kart iptal oldu 15 Temmuz sonrası. Soruşturma açılan, gözaltına alınan, tutuklanan gazetecilerin kartları iptal edildiği için dünyaya gözaltında gazeteci yok diyebiliyorlar" dedi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, DİSK'in darbenin ne anlama geldiğini bilen konfederasyon olduğunu, 12 Eylül darbesi sonrası dönemde eski genel başkanı ve yöneticilerinin yargılandığını, üyelerinin zorla başka sendikalara gönderildiğini söyledi. Beko, 15 Temmuz darbe girişiminin araç olduğunu söyleyerek, "FETÖ araç oldu. Amaç eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış, sendikal hak ve özgürlüklerin mücadelesini veren demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve siyasi partilere yönelik uygulamalar oldu" dedi. Nerdeyse muhalif kimse bırakılmadığını, şimdi de "Haydi şimdi başkanlık seçimine gidelim" dendiğini belirtilen Kani Beko, "Radyoların fişini çektin, televizyon kanallarını kapattın, muhaliflerin sesini kıstın. Bu adaletli bir seçim olmaz" diye konuştu.

Beko, bir araştırma sonucuna göre FETÖ'nün Orta Doğu'da kurduğu okulların yarısına AK Partili milletvekillerinin ana veya babasının adının verilmiş olduğunu söyledi. Cumhuriyet gazetesine yönelik gerçekleşen tutuklamalarla ilgili de konuşan Beko, adını Mustafa Kemal'ın koyduğu gazetede ne anarşist, ne de terörist olmadığını söyledi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise 15 Temmuz'un demokrasi güçleri açısından net olduğunu söyledi. Sürecin AK Parti ve cemaatin 14 yıllık ittifakının sonucu olduğunu belirten Özgen, "Tesadüfi, kendiliğinden kurgulanan bir durum değildir. 14 yıllık hükümet programları, tekçi otoriter sistemde ısrar etme, demokrasiden uzaklaşma, temel hak ve özgürlükleri yok sayma, katı bir darbe süreci zemini dinamiklerini hazırlamıştır" dedi.

Özgen, 15 Temmuz günü ülkenin tüm muhaliflerinin ortak ses ve duruşla darbe sürecine kaşı en net tutumlarını ifade ettiklerini, ancak AK Parti ve destekçileri gibi alanlara çıkmasalar da darbeye karşı çıktıklarını, kınadıklarını ve mücadelelerini ifade ettiklerini söyledi. Darbe sonrası "Bizim için bulunmaz fırsat" anlayışı ile OHAL Yasası'nın devreye sokulduğunu belirten Özgen "Hukukçulara göre kapsamını katbekat aşan, hatta sıkıyönetim yasasını aşacak şekilde bir kapsam ile yürürlüğe konuldu. Darbe öncesi sivil darbe silsilesi ile TBMM'nin yasama süreci belli oranda askıya alınmıştı. Topyekün olarak yasama süreci ortadan kaldırıldı. Darbe bahanesiyle ilan edilen OHAL yasasıyla sadece fiili değil, kurumsal olarak da tek adam rejimi iktidarı hayat buldu. Hedef buydu. Bu isteniyordu. Darbe öncesi kurumsallaşmaya yönelik fiili olarak işletiliyordu. Darbe sonrası hayata geçti" dedi.

KESK Genel Başkanı Özgen, emekçiler açısından KHK'ler ile darbeler silsilesinin devam ettiğini söyledi. KHK'ler ile anayasal hakların, uluslararası sözleşmeler çerçevesindeki hakların bir tarafa itildiğini, darbe ile mücadele adı altında önce kamu çalışanları ile mücadelenin başladığını söyledi. Hükümet verilerine göre 80 binin üzerinde kamu çalışanının işten atıldığını, 40 binin üzerindekinin de açığa alındığını belirten Özgen, "Hukuktan, savunmadan, adalet sürecinden yoksun bu uygulama Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. Geçmiş darbe dönemlerinde bile görülmemiştir. Kamu çalışanlarının iş güvencesi KHK ile fiili şekilde ortadan kaldırılıyor" diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası uygulamalarla muhalif tüm yelpazenin belli oranda nasibine bir şeyler düştüğünü belirten Lami Özgen, "Darbe öncesi kutuplaştırma, karşı karşıya getirme politikaları, darbe sonrası baskıyla bütünleştiğinde tek tek baskıyı bertaraf etmenin yolunu kabuğuna çekilerek bulmaya çalışan muhalif kesimler var. Bunun kendilerine hayır getirmeyeceğini bilmeleri gerek. Emek ve meslek örgütleri olarak, Türkiye'nin bu gidişine karşı birlikte mücadele için çabalarımız oldu. Kısmi geri çekilmelere karşın sorumluluğumuz gereği mücadelemiz sürecek" dedi.

Lami Özgen, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ihraç edilen 80 bin kamu çalışanı arasında 11 iş kolunda 1400 üyelerinin de bulunduğunu söyledi. Bu ihraçlarda 2012'den bu yana sendikal eylem ve etkinlikler gerekçe gösterilerek, son 3-4 yılda işyerindeki sohbet, tartışmalarda siyasal sürece yönelik değerlendirmeleri için geriye yönelik olarak yapılan ihbarlar, jurnalcilik, kuruluş müdürlerinin konumlarını sağlamlaştırmak için yaptığı ihbarların etkili olduğunu iddia eden Özgen, "Geriye kalan 78 bin kamu emekçisi kimin üyesidir? Kamu-Sen, Memur-Sen üç maymunu, sağır sultanları oynuyor! KHK ile onlarca, yüzlerce özel sektördeki işletme kapatıldı. Bunlar birilerinin işletmesi olabilir ama çalışanların hakları ne olacak? On binlerce özel sektör işçisi atıldı. Sayısı bilinmeyen bu işçiler Hak-İş ve Türk-iş üyesidir. Ancak tek kelime sesleri çıkmıyor. Üyemiz olsun olmasın, tüm kamu emekçilerine hukuki destek vermeye çalışıyoruz"dedi.

Haber: Utku BOLULU/ İzmir,

===============

15 Temmuz şehidi Demet Sezen'in adı kreş ve gündüz bakım evine verildi

15 TEMMUZ darbe girişimi sırasında Ankara'da şehit olan özel harekat polisi Demet Sezen'in ismi, Samsun'un Atakum İlçesi'nde yeni açılan kreş ve gündüz bakım evinde yaşayacak.

Ankara Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Daire Başkanlığı'na 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yapılan bombalı saldırıda şehit olan 1 çocuk annesi özel harekat polisi Demet Sezen'in adı Samsun'un Atakum İlçesi Büyükoyumca Mahallesi'nde bulunan kreş ve gündüz bakım evine verildi. Atakum Belediyesi'ne ait olan kreş ve gündüz bakımevi için bugün açılış töreni düzenlendi. Törene Atakum İlçe Kaymakamı Ali Bakoğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Turan Çakır, şehit Sezen'in kuzeni Tuğba Birel, bakımevine gelen çocuklar ile aileleri aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Atakum İlçe Belediye Başkanı İshak Taşçı, "Bugün hem mutlu, hem de üzüntülü bir açılışı gerçekleştiriyoruz. Ne yazık ki 15 Temmuz olayları bizi içten yaralamıştır ve çok sayıda şehidimiz olmuştur. Bu şehitlerimizden bir tanesi Demet Sezen'dir. Ankara'da kendi vergilerimiz ile aldığımız savaş uçakları, helikopterler ne yazık ki kendi evlatlarımız olan Özel Harekat Dairesi'ni bombaladı. Bu saldırıda şehit olan özel harekat polisi Demet Sezen emniyet teşkilatının sosyal biriminde görev yapıyordu. Yani bir şehidimiz olduğunda onun ailesine gidiyor, şehidin eşiyle, şehidin çocuklarıyla ilgileniyor, onlara motivasyon sağlayan bir emniyet teşkilatı mensubu olarak görev yapıyordu. Ancak ne yazık ki şehit ailelerini teselliye giden Demet hanım şehit şerbetini kendisi de içmiştir" dedi.

Atakum İlçe Kaymakamı Ali Bakoğlu da yaptığı konuşmada 15 Temmuz'da darbe girişimine karşı halkın ayaklanarak siyasi ayrım gözetmeksizin el ele vererek demokratik oluşumun gerçekleşmesi için darbeye karşı tavır aldığını söyledi.

Konuşmaların ardından Şehit Polis Demet Sezen Kreş ve Gündüz Bakımevi'nin açılışı yapıldı. Katılımcılar daha sonra kreşi gezdi.

Haber: Yaprak KOÇER/SAMSUN, -

==============

Otomobille çarpışan motosikletteki çift öldü

GAZİANTEP'te otomobille çarpışan motosikletteki 43 yaşındaki Mehmet Türkoğlu ile eşi 42 yaşındaki Hatice Türkoğlu yaşamını yitirdi.

Kaza, akşam saatlerinde Güzelvadi Mahallesi'nde meydana geldi. İşten aldığı özel güvenlik görevlisi eşi Hatice Türkoğlu ile eve gitmek için yola çıkan Mehmet Türkoğlu yönetimindeki motosiklet, servis yolunda karşı yönden gelen 58 yaşındaki Recep Yıldırım yönetimindeki 01 SS 336 plakalı otomobille kafa kafaya çarpıştı. Kazada, yola savrulan Mehmet Türkoğlu olay yerinde yaşamını yitirirken, eşi Hatice Türkoğlu ise yaralandı. Çağırılan ambulansla Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Hatice Arslan da doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

Türkoğlu çiftinin cesetleri, otopsi için Adli Tıp Kurumu'na gönderilirken, otomobil sürücüsü Recep Yıldırım gözaltına alındı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------

Olay yeri

Polis araçları

Ambulans

Yerdeki ceset

Polisin olay yeri incelemesi

Çevredeki meraklı kalabalık

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet ÖZER/ GAZİANTEP,

==============================================

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti
    15:42 CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti

    CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Karadeniz'de fındık ağaçlarını istila eden kahverengi kokarca böceğinin tarım ürünlerine zarar verdiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın üreticilerin sesini duymadığını ifade etti. Adıgüzel, istilacı böcekleri Bakanlığın önüne bırakarak, sorunun çözümü için çağrıda bulundu.

  • Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı
    15:41 Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı

    Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Münazara Yarışması'nın finali Havza Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. İlkokullar kategorisinde Merkez İlkokulu birinci, Karşıyaka Şehit Yüzbaşı Mahmut Top İlkokulu ikinci oldu. Ortaokullar alanında ise Havza İmam Hatip Ortaokulu birinci, Makbule Yusuf Ölçer Ortaokulu ikinciliği elde etti. Yarışmanın amacı öğrencilere kendilerini daha iyi ifade edebilme yeteneği kazandırmaktı.

  • Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti
    15:39 Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti

    Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde seyreden otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu duvara çarptı. Kazada hayatını kaybeden sürücünün cenazesi Gümüşhane Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı
    15:38 Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı

    Adıyaman'da Yusuf K. idaresindeki motosiklet, yolun karşısına geçmeye çalışan Tülay T. ve oğlu Ramazan Efe T.'ye çarptı. Kazada anne ve oğlu yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı
    15:38 Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı

    Balıkesir'in Edremit ilçesinde Yunus ekiplerinin 'dur' ihtarına uymayanların attığı peçetelerden 8 gram esrar çıktı. Amansız kovalamacanın ardından, motosikletli 2 genç yakalandı. Bora K. ve Serdar Y.'nin kaçmış olduğu alanın yapılan incelemesinde, 2 ayrı peçeteye sarılı halde tahmini toplam ağırlığı 3-5 gram olan Esrar maddesi ele geçirildi. Olayla ilgili şahıslar hakkında gerekli tahkikat başlatıldı.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı
    15:38 Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı

    Besni ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil şarampole yuvarlandı ve sürücü yaralandı. Yaralı, sağlık ekipleri tarafından müdahale edildikten sonra hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti
    15:36 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti

    Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı ziyaret ederek, ikinci dönemde de birçok önemli projenin hayata geçirileceğini belirtti.

  • Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü
    15:35 Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü

    Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kızılay Adıyaman Kan Merkezi tarafından düzenlenen kan bağış kampanyasına vatandaşlar tarafından büyük ilgi gösterildi. Bir gün sürecek olan etkinlikte 150 ünite kan toplanması hedeflenirken, kan bağışının insan sağlığına iyi geldiği ve hayat kurtardığı vurgulandı. Kan bağışında bulunan vatandaşlar ise mutluluklarını dile getirdi.


Advertisement