Dha Yurt Bülteni-13 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-13

ZEYNEL BEY TÜRBESİ YENİ YERİNE YERLEŞTİRİLİYOR (EK)1)6 DAKİKALIK İŞLEMİ 2 BAKAN ANKARA'DAN CANLI OLARAK İZLEDİ Batman'ın Hasankeyf İlçesi'nde, su altında kalacağı için yeni yerleşim alanına Cuma günü özel hazırlanan platformla taşınan Zeynel Bey Türbesi, 6 dakika süren bir işlemle...

15.05.2017 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZEYNEL BEY TÜRBESİ YENİ YERİNE YERLEŞTİRİLİYOR (EK)

1)6 DAKİKALIK İŞLEMİ 2 BAKAN ANKARA'DAN CANLI OLARAK İZLEDİ

Batman'ın Hasankeyf İlçesi'nde, su altında kalacağı için yeni yerleşim alanına Cuma günü özel hazırlanan platformla taşınan Zeynel Bey Türbesi, 6 dakika süren bir işlemle platformdan indirilerek yeni yerine yerleştirildi. Ankara'da bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın da canlı olarak izlediği indirme işlemi sonrası, görevliler birbirine sarılarak kutlama yaptı.  Türbenin yeni yerine yerleştirme çalışmalarını, Batman Valisi Ahmet Deniz, DSİ Genel Müdür Murat Acu, Hasankeyf Kaymakamı Bülent Baygüven, Diyarbakır ve Ilısu Baraj yapım çalışmaları sorumluları ile çok sayıda kamu kurum temsilcileri katıldı. Türbenin bulunduğu alanda konuşan Vali Ahmet Deniz, yeni yerine taşınan türbenin 6 dakikalık işlemden sonra yeni yerine yerleştirildiğini belirterek, "Türbenin son yolculuğu yapıldı. Bu alanda Artuklu Mimarisi olacak. Burası kültür adası olacak. Bugün heyecanlıyız, gururluyuz. Önemli bir eseri yeni Hasankeyf yerleşim birimine taşıdık. Zeynel Bey Türbesi'nin etrafı da elden geçirilecek, koruma altına alınacak. Türbenin ardından 8 eser daha taşınacak. İmam Abdullah Külliyisi ile Artuklu Hamamı yakında taşınacak. 550 yaşında, bin 100 ton ağırlığında. Önemli bir eseri yeni alanına taşımış olduk. Taşınma işlemlerinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hasankeyf gelecekte çok önemli bir turizm merkezi olacak" dedi.  İndirme işleminin ardından türbenin etrafı artık koruma altına alınacağını belirten yetkililer, taşıma sürecinde türbenin altına dökülen beton koruma, aynı görevi yapmaya devam edeceğini anlattı. Depreme dayanıklı olduğu için türbeyi muhtemel tepremlerden de koruyacak olan beton koruma, toprağın altında kalacak şekilde düzenlenecek. Ayrıca kazı sırasında türbenin altındaki mekandan çıkarılan ve Zeynel Bey'e ait olduğu belirtilen sanduka mezar da buradaki türbenin altına konulacak.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Protokol görüntüsü

-Canlı yayın ve bağlantı

-Son on santimlik sürede türbenin indirilmesi

-Krikoların indirilmesi

-Görevlilerin birbirini kutlaması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Arif ARSLAN-Reşat YİĞİZ/BATMAN,

======================================================

2)TURU DÜZENLEYEN CEYLAN; 'TURİZM BELGEM YOK, ARACIN BULUNMASINA ARACILIK ETTİM'

MUĞLA'da 24 kişinin hayatını kaybettiği kazanın en önemli isimlerinden, eşiyle birlikte turu düzenleyen Murat Ceylan, aynı kazada kaybettiği 22 yıllık hayat arkadaşı Nazlı Ceylan'ın cesedini, trafik levhasına takılmış halde bulduğunu söyledi. DHA'ya açıklamalarda bulunan Ceylan, bu tür turlar için gerekli olan turizm belgesinin olmadığını itiraf edip sistemi de anlattı. Ceylan, "Benim bir ticari aracım var. Sürekli böyle geziler için beni kiralarlar, bu gezi için onun kapasitesi dolunca gelen istek üzerine kaza yapan aracın bulunmasına aracılık ettim. Otele aracılık ettim. Zaten o gün o yoldaki 100 aracı böyle durdursalar, ancak birisinde ikisinde turizm belgesi çıkar. Herkes böyle çalışıyor. Kaza yapan şoförü de yıllardır tanıyorum ve o yola gidip gelen biri" dedi. İzmir'den geçen Cumartesi Anneler Günü kutlaması için yola çıkan, kadın ve erkeklerin bulunduğu 34 yolcuyu taşıyan Armağan Serttaş yönetimindeki tur midibüsü, Muğla- Marmaris karayolunun Sakar Geçidi'nde keskin virajların bulunduğu rampada kontrolden çıktı. Yolcuların çığlıkları arasında, virajda 30 metreden yola savrulan midibüs, 35  AL 1645 plakalı otomobilin üzerine düştü. Kazada Fatma Sevindik (58), Nesrin Öksüz (53), Habil Güler (57), Mükerrem Salcan (63), Selda Altay (41), Ayşe Kolcu (54), Melisa Şele (18), Feray Akın (55), Gülüzar Kılıç (52), Cemile Sönmez (59), Fermudiye Ay (49), Leyla Konakçı (46), Zeynep Öksüz (54), Ayşe Nur Namlıarkan (52), Hatice Güllü, Leman Kılıç, Zübeyde Çalık, Armağan Sertbaş, Nazlı Ceylan, Kemal Öksüz, Mübeccel Dedeoğlu, Münire Güler, Sultan Karadağ ve Serpil Kaldırımcı hayatını kaybetti.

Yasemin Namlı Arkan, Nazime Çiçek, Duygu Sertbaş, Bircan Kıran, Fatma Ökten, Bahar Sınur, 10 aylık Nehir Sertbaş, Beyzanur Hano, Cahide Güler ve Simge Sinur, yaralandı. Muğla'dan İzmir'e getirilen cenazelerden 18'i dün toprağa verildi. Geriye kalanlardan 3'ünün İzmir'de, diğerlerinin de Çanakkale, Ankara ve Adıyaman'da son yolculuklarına uğurlanacakları açıklandı.

TURU DÜZENLEYEN MURAT CEYLAN, DHA'YA KONUŞTU

Aynı kazada kaybettiği eşi Nazlı Ceylan ile birlikte turu düzenleyen Murat Ceylan, hem kaza öncesinde yaşananlara, hem de kendi düzenlediği tur sisteminin nasıl çalıştığını DHA'ya anlattı. Kazada 22 yıllık hayat arkadaşını kaybettiğini bu nedenle de çok üzüntülü olduğunu söyleyen Ceylan, "Sadece eşimi değil, o kazadakilerden 25'i tek tek yakından tanıyordum. Büyük acı yaşıyorum. Mahallede beni iyi bildiklerini biliyorum. Kazadan sonra da suçlamamışlar. Burada da konuştuklarımın yanlış anlaşılıp oradaki vatandaşların 'Murat sevgisini' kırmak istemiyorum" dedi.

TURİZM BELGESİ YOKMUŞ

Bu tür turlarını nasıl düzenlediğini anlatan Murat Ceylan, kendisinin turları düzenleme yetkisi verilen turizm belgesine sahip olmadığını itiraf etti. Ceylan, şöyle konuştu: "Benim 30 yolcu kapasiteli bir tane ticari aracım var. Sağda soldan insanlar bu tür geziler için benim aracımı kiralarlar. Bu gezide de öyle oldu. Benim aracımın kapasitesi tamamen doldu. Ancak tura gelmek isteyen kişiler, benden yeni bir araç bulmamı istedi. Ben de bu arkadaşın bulunmasına aracılık ettim. Ancak o şoförü de yıllardır tanırım ve o yola da çok sık gidip gelmiştir. Benim turizm belgem bulunmuyor. Dediğim gibi sadece vatandaşlar toplanıp kiraladıkları zaman giderim. Zaten o gün, o yolda giden benimki gibi 100 aracı durdursan, ancak bir ya da ikisinde turizm belgesi bulunur. Sistem böyle çalışıyor. İnsanlar böyle yapıyor. Ben de 5 yıldır bu şekilde yolcu taşımacılığı yapıyorum. Organizasyonlar için sadece aracımı kiralıyorum. Ondan önce de gittiğimiz yerler oldu."

EŞİNİ TRAFİK LEVHASINA TAKILI BULDU

İzmir'den kaza günü çok sayıda aracın Marmaris yönüne gittiğini anlatan Murat Ceylan, "Biz peş peşe yola çıktık. Çine'de mola verdiğimiz zaman kaza yapan araçta bulunanlar, eşimi çok severlerdi. Eşim de hem otelin ayarlanmasına aracılık ettiğimiz için kimlikleri toplayacak, hem de arkadaşlarıyla yolculuk yapacaktı. Sakar Geçidi'ndeki çay bahçesinde inecekti. Ancak o çay bahçesine 500 metre kala da kaza oldu. Biz Marmaris'e doğru gittiğimiz sırada aramızda yaklaşık yarım saatlik fark vardı. Onlar Çine'de oyalanmışlardı. Sonra beni yine o bölgede tur taşımacılığı yapan birisi aradı. Aracı tarif etti ve bize ait olup olmadığını sordu. Ben de hemen geri döndüm. Orada eşimi aradım dakikalarca. Sonra görüntülerde de var bir kadın levhaya takılmış işte o benim eşimdi. Saatlerce başında bekledim" dedi.

Kazadan dolayı gerek psikolojisinin gerekse de moralinin çok bozuk olduğunu söyleyen Murat Ceylan, kazanın neden olduğunu yönelik soruya ise bir gerekçe bunamadığını, araştırmalarda çıkacağını ifade etti.

LAR

KAZA ANI GÖRÜNTÜSÜ

Taylan YILDIRIM/ İZMİR

=====================================================

3)FETÖ'DEN YARGILANAN ESKİ GENERALE MAHKEME BAŞKANI SORDU: GÜLEN SİZCE TERÖRİST Mİ?

ARDAHAN'da, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında adı örgütün sözde sıkıyönetim listesinde Ardahan ve Artvin sıkıyönetim komutanı olarak geçen, eski 25'nci Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdem Kargın'ın da aralarında bulunduğu 27 eski rütbeli askerin yargılanmasına başlandı. Mahkeme Başkanı Mehmet Ali Turgutalp'in "Fethullah Gülen sizce terörist mi?" sorusuna sanık Kargın, "Devletimiz öyle diyor" diye karşılık verdi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ/PDY'nin darbe girişimine katıldıkları iddiasıyla, aralarında örgütün sözde Ardahan ve Artvin sıkıyönetim komutanı ve dönemin 25'nci Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral  Erdem Kargın'ın da bulunduğu 25'i tutuklu 27 eski rütbeli askerin bugün yargılanmasına başlandı. Hazırlanan iddianamede 27 sanık hakkında 10 yıldan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbete kadar hapis cezası istendi.

Mahkemenin görüleceği Ardahan Adliyesi'nde dava için sanıklar, avukatlar, sanıkların aileleri için 100 kişilik özel bir salon hazırlandı. Adliye önünde polis, geniş güvenlik önlemi alarak adliyeye giden yolu iki yönlü olarak kapattı. Tutuklu sanıklar cezaevinden getirildikleri iki otobüsten dörderli gruplar halinde duruşuma salonuna alındı.

Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ilk olarak savunması dinlenen eski Tuğgenerel Erdem Kargın, 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden gelen bir mesaj üzerine harekete geçtiğini, ilin güvenliğini sağlamak amacıyla emrindeki askerleri kışladan çıkardığını ileri sürdü. Suçlamaları kabul etmeyen Kargın kendini şöyle savundu:

"15 Temmuz akşamı, köprüye tankların çıktığını görmemin akabinde durum değerlendirmesi yapmak için emrimdeki bazı komutanları yanıma çağırdım. Saat 23.00 sıralarında Genelkurmay Başkanlığından ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden gizlilik derecesine sahip bir mesaj aldım. Mesajda 'ülke genelinde sıkıyönetim ilan edileceğiz' yazıyordu. Gelen mesajdaki emrin, Genelkurmay ve TSK'nın bir emri olduğunu düşünerek harekete geçtim ve askerlerin yemekhanede toplanmalarını istedim. Daha sonra askerlerden silah ve techizat almalarını istedim. Durumu değerlendirmek için saat 23.40 sıralarında İl Emniyet Müdürünü kışlaya davet ettim. Bana bu emrin emir komuta zinciri içerisinde mi geldiğini, yoksa bir grubun isteği mi olduğunu sordu. Vali beyle görüşeceğini söyleyip telefonu kapattı ve gelmedi. Daha sonra yemekhanede toplanan askere Ardahan'ın güvenliğini sağlamak için sokağa çıkma emrini verdim. İlerleyen saatlerde Vali bey beni aradı. Bana, 'bu bir darbe girişimi, askeri hemen kışlaya çekin' dedi. Çekeceğimi söyledim. Gerek Vali beyin konuşması, gerekse bunun TSK dışında olduğunu anlamam dolayısıyla askere, halkla karşı karşıya gelmemeleri ve kışlaya çekilmeleri yönünde talimat verdim. Ben kendimi sıkıyönetim komutanı olarak hissetmedim. İddiaların tamamı asılsızdır. Sabah saat 06.00 sıralarında 9'ncu Kolordu Komutanı aradı ve gözaltı kararımın olduğunu bildirdi.  Askeri elbiselerimi çıkarıp sivil elbiselerimi giyindim ve teslim oldum. Ben FETÖ üyesi değilim. Ailemden, akrabalarımdan bu örgüte mensup hiç kimse yok. Bank Asya'da hiç hesabım olmadı. Bu örgüte ait yayın organlarını da hiç okumadım, aboneliğim de olmadı. Zaman zaman banka hesaplarım üzerinden dolar alıp sattım fakat 1 dolarım hiç olmadı. Suçsuzum ve tahliyemi istiyorum."

Mahkeme Başkanı Mehmet Ali Turgutalp, sanık Kargın'a "Fetullah Gülen sizce terörist mi?" diye sordu. Kargın,  "Devletimiz öyle diyor" diye yanıt verince, Başkan Turgutalp, "Soruma cevap vermedin, sen ne düşünüyorsun?" dedi. Bunun üzerine Kargın, "Ben devletten farklı bir şey düşünemem" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

----------------------:

-Adliye önünde bekleyen sanık aileleri

-Adliye etrafından detay

-Sanıkların adliyeye çıkarılmalarından detay

ARDAHAN, -

==========================================================

4)GAZİANTEP'TE 75 ENGELLİYE TEKERLEKLİ SANDALYE

GAZİANTEP'te, Şahinbey Belediyesi tarafından 75 engelliye tekerlekli sandalye hediye edildi.

Şahinbey Belediyesi hizmet binası önünde düzenlenen tekerlekli sandalye dağıtım törenine; Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender ile engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.

Törende konuşan Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu, göreve başladıkları 2009 yılından bu yana her yıl özellikle Dünya Engelliler Günü'nde ihtiyacı olan vatandaşlara akülü ve manuel tekerlekli sandalye dağıttıklarını söyledi. Tahmazoğlu, göreve geldiği günden bu yana bin 622 adet  akülü ve manuel tekerlekli sandalye dağıtımı gerçekleştirdiklerini kaydederek, şöyle konuştu:

"Engelli kardeşlerimiz Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini teşkil ediyor. Ancak, daha önce kimse bu insanların farkında değildi. Çünkü dışarı çıkamıyorlardı evlerde hapis gibilerdi. Ellerinde akülü ve manuel tekerlekli sandalyeleri yok. Yollar buna müsait değildi. Dolayısıyla bu kardeşlerimiz evlerde hapis vaziyetteydi. Ak Parti hükümetleriyle bu işin farkındalığı ortaya çıktı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kuruldu. Engelli kardeşlerimizin maaşları yükseltildi. Bakım ücreti gibi destekler verilmeye başlanınca bu insanların varlığı ortaya çıktı. Engelli kardeşlerimiz daha önce akülü tekerlekli sandalye ala bilmek için yurt dışından gelecek kullanılmış araçların peşine düşerlerdi. Biz bu tür sorunların hepsini ortadan kaldırdık. Şahinbey Belediyesi olarak şuana kadar 521 tane akülü 1088 tane manuel, 13 tane spastik engelli aracı olmak üzere, bin 622 tane aracı her hangi bir talepte bulunmadan engelli kardeşlerimize verdik ve vermeye de devam edeceğiz" dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender ise, desteklerinden dolayı Tahmazoğlu'na teşekkür ederek, "Her yıl çok onurlu bir şekilde ihtiyaç sahibi arkadaşlara dağıttığı yardımcı malzemeler için teşekkür ediyorum. İnsanların medeniyeti kapılarının önünde başlar, kimisi okuluna, kimisi işine gider ve bir şekilde akşam evine döner" diye konuştu.Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından 75 engelliye akülü ve manüel tekerlekli sandalyeleri verildi.

Görüntü Dökümü

----------------------:

Törene katılanlar

Engellilere arabalarının verilmesi

Mehmet Tahmazoğlu'nun konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 125 MB

================================================

5)OTOMOBİLLE HAFİF TİCARİ ARAÇ ÇARPIŞTI: 9 YARALI

ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesi'nde, otomobille hafif ticari aracın çarpıştığı kazada, aralarında çocukların da bulunduğu 9 kişi yaralandı.Kaza, bugün saat 13.30'da, Çanakkale- İzmir Karayolu'nun Orman Deposu Mevkii'nde meydana geldi. Çanakkale'den İzmir yönüne giden Özgür Yurtsever'in kullandığı 34 UK 9470 plakalı otomobil ile Ayvacık'tan Çanakkale yönüne gelen Ömer Kurtçu yönetimindeki 17 UT 561 plakalı hafif ticari araç çarpıştı. Kazada araçlardaki Özgür Yurtsever, Rümeysa Yurtsever, Ömer Yurtsever, Zehra Yurtsever, Ömer Kurtçu, Hanife Kurtçu, Muhsin Barış, Hanife Barış ve Meliha Büke yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Ayvacık Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Polis, kazayla ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Kaza yapan araçlardan görüntü

Hastaneden polis aracı ve ambulans görüntüsü

Haber-Kamera: İpek GÜNEY/ AYVACIK (Çanakkale),

==============================================

6)ÇUKUROVA ROCK FESTİVALİ ADANA'YI SALLADI

Adana'da ilk kez gerçekleştirilen ve Türk rock müziğinin önde gelen isimlerini bir araya getiren Çukurova Rock Festivali sona erdi.

Adana Galleria AVM Çim Alan'da 12 Mayıs Cuma günü başlayan ve 3 gün süren Çukurova Rock Festivali, dün Teoman konseriyle tamamlandı. Adana'da yaşayan ve çevre illerden gelen müzikseverlerin yoğun ilgi gösterdiği festivalde dün Teoman'ın yanı sıra Selda Bağcan & Boom Pam, Pinhani, Adamlar, Baba Zula, Deniz Tekin, Supernova Reggaebandde sahne aldı.Festivalin ilk gününde Pentagram, Mor ve Ötesi, Pilli Bebek, Kurban, Kurtalan Ekspres, Direc-t ve The Madcap konser verirken, ikinci gününde ise Athena, Feridun Düzağaç, Seksendört, Umut Kuzey, Flört, Çamur, Anatolik müzikseverlerle buluştu.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Konserlerden görüntü

-Detaylar

Orhan SENCER-ADANA/DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-13 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement