Dha Yurt Bülteni - 13 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 13

Derede kaybolan Nehir için JAK timi devreye girdiRİZE'nin Ardeşen İlçesi Tunca Beldesi'nde dereye düşerek kaybolan 11 yaşındaki Nehir Zenginal'ı bulabilmek için Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı Arama Kurtarma (JAK) dalgıç timi devreye girdi.

29.06.2017 16:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Derede kaybolan Nehir için JAK timi devreye girdi

RİZE'nin Ardeşen İlçesi Tunca Beldesi'nde  dereye düşerek kaybolan 11 yaşındaki Nehir Zenginal'ı bulabilmek için Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı Arama Kurtarma (JAK) dalgıç timi devreye girdi. Arama çalışmasına katılan ekiplere ve vatandaşlara teşekkür eden acılı baba Kadir Zenginal, "Ölümü kabullendim.  O bir acı ama bulunursa acım yarıya inecek" dedi.

Eskiarmutluk Köyü'nde, 19 Haziran günü kardeşi ile oynarken düşen lastik ayakkabısını almaya çalışan ancak dengesini kaybederek düştüğü Tunca deresinde  akıntıda  sürüklenerek  kaybolan Nehir Zenginal için Jandarma, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, AKUT, RİKE, İkizdere Arama Kurtarma Derneği (İDAK) ekiplerinin bugüne kadar yaptığı çalışmalardan sonuç alınamadı. Kayıp kızın yakınlarının sosyal medyada yaptığı çağrı üzerine bölgeye gelerek arama yapan 400 kişilik gönüllü grubun çalışması da sonuç vermedi.

JAK DEVREYE GİRDİ

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 10 dalgıçtan oluşan JAK timi bu sabah bölgeye geldi. Tunca deresi boyunca 18 kilometrelik alanda arama çalışması başlatan JAK timi, halatla bağlı botla dereye girdi. Vatandaşlarında destek verdiği çalışmada kayaların altı kontrol edildi, ağaç köklerinin altına bakıldı. Çalışmalara katılan vatandaşlardan biri derede bir ara kontrolu kaybedip sürüklendi, ancak daha sonra kendi imkanları ile kıyıya çıkmayı başardı.

ACILI BABA: BULUNURSA ACIM YARIYA İNECEK

Derede kaybolan Nehir'in babası Kadir Zenginal, çay topladıkları sırada çocuklarının dere kenarında oynadığını anlattı, suya düşen lastik ayakkabısını almak isteyen kızının suda sürüklenerek kaybolduğunu söyledi. Küçük çocuğunun çığlığı üzerine olayı farkettiğini ancak  dere kenarına koşmasına rağmen kızını göremediğini ifade eden Zenginal, " Düştüğü yerde su çok kabarıktı. Maalesef kayboldu. 11 gündür aralıksız arıyoruz. İyi bir arama çalışması yapılıyor. Sosyal medyadan örgütlenerek gelenler oldu. Onlara da teşekkür ediyorum, Allah'tan ümit kesilmez ama ben ölümü kabullendim. O bir acı ama bulunursa acım yarıya inecek.  Yardımcı olan devletimiz başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

-Derede arama çalaışmaları

-JAK timlerinden detay

-Suda sürüklenen bir vatandaşın görüntüsü

-Vatandaşlarla röp.

-Anonslar

-Baba Kadir Zenginal ile röp.

-Arama yapan bir vatandaşla röp.

Haber-Kamera: Muhammet KAÇAR RİZE-DHA

================================================

Prof. Dr. Ercan'dan Ayvacık sahilindeki patlama açıklaması

JEOFİZİK profesörü, deprem bilimci Övgün Ahmet Ercan, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, deniz içinde meydana gelen iki patlamanın mayın, yanardağ veya kızık (Jeotemal) buharı patlamaları olabileceğini belirtip, araştırılması gerektiğini söyledi.

Edremit Körfezi, Ayvacık bölgesinde dün (çarşamba) deniz içinde meydana gelen iki patlamanın deprem habercisi olmadığını açıklayan jeofizik profesörü, deprem bilimci Övgün Ahmet Ercan, bölgede yanardağ araştırmasının ivedilikle yapılması gerektiğini söyledi. Ayvacık denizi içinde iki tane patlama olduğunu, görgü tanıklarına göre patlamalar öncesi, bu yerden hava kabarcıkları çıktığını hatırlatan Ercan, bu patlamaların deprem habercisi olmayacağını kaydetti. Deprem Bilimci Prof. Övgün Ahmet Ercan, patlamaya neden olamayacak olasılıkları şöyle sıraladı:

"Kuzey Anadolu Kırığı'nın en güney kolu buradan geçip Ege, Edremit Körfezi'ne kavuşmaktadır. Şubat-Mart aylarında burada orta büyüklükte depremler olmuştur. Ancak bu patlamalara ilişkin deprem algısı yoktur. Kaldı ki depremler olurken patlama yapmazlar. Radon gazı patlaması olabilir mi? Deprem bölgelerinde kırıklardan radon gazı çıkar. Radon, sinsi, kokusuz, renksiz bir gazdır, patlama yapmaz. Metan gazı patlaması olamaz. Metan, çürüme ürünüdür. Ancak o bölgede bir metan gazı üreten doğal ortam yoktur. Doğalgaz sıkışması patlaması olabilir mi? Edremit ile Midilli Adası arasında denizde petrol ile doğalgaz yatağı vardır. Ancak, bu yatak en az 1500-2 bin metre deniz altındadır. Böyle bir patlama yapmaz. Kaldı ki doğalgaz olsaydı, deniz üzerinde yanması gerekliydi. Kuru buz patlaması olabilir mi? Karadeniz, Marmara ile Ege Denizi'nin bazı yerlerinde hidrokarbon kökenli kurubuz yatakları vardır. Bunların erimesiyle gaz kabarcıkları çıkabilir. Ancak, bunlar patlama yapsa yanması gerekirdi."

PATLAMA NEDENİ YANARDAĞ MI?

Ayvacık'ta denizde meydana gelen patlamaların mayın, yanardağ veya kızık (Jeotemal) buharı patlamaları olabileceğini söyleyen Prof. Övgün Ahmet Ercan, "Birinci Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı'ndan kalma mayınlar sıcaklık koşullarından dolayı patlamış olabilir. İkinci olasılık kızık buharı patlaması olabilir. Edremit Körfezi kuzeyinde kızık alanlar vardır. Kızık alanlar yüksek buhar basıncı olan sıcak alanlardır. Bunların çıkışlarında gayzer türü, yanmasız patlamalar olabilir. Üçüncüsü ise yanardağ patlaması olabilir" diye konuştu.

YANARDAĞ ÇALIŞMASI İVEDİLİKLE YAPILMALI

Türkiye'nin sığ deniz jeofizik araştırma gemileri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr Ercan "Deniziçi jeofizik araştırmaları, sismik, manyetik, sıcaklık, ısı akısı ile yanardağ çalışmaları ivedilikle yapılmalıdır. Ayrıca deniz altına gözlem odası indirilip patlama noktası altına bakılmalıdır. Çevrede bir yanı yanık kırmızı balık ya da curuf varlığı aranmalıdır. Bu çalışmaları sürdürebilecek Türkiye'nin sığ deniz jeofizik araştırma gemileri vardır. Bunların birkaç günlük çalışmasıyla sorun çözülecektir. Eğer patlamaların kaynağı, kızık alan ya da deniziçi yanardağı ise arada bu tür patlamaların görülmesi şaşırtıcı olmaz" dedi.

Ayvacık İlçesi'nde dün sabah denizde, kıyıdan 75 metre açıkta meydana gelen iki patlama ve ardından bölgede oluşan bembeyaz köpük 47 yaşındaki Hasan Durmaz, tarafından cep telefonu ile görüntülenmişti. Denizdeki patlamalar endişe yaratmıştı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

-Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ile röp.

Haber - Kamera: Latif SANSÜR/ KUŞADASI (Aydın),

==============================================

Oğlunu ve torununu küfür ettiği için öldürmüş

KASTAMONU'da oğlunu ve torununu av tüfeğiyle öldüren 85 yaşındaki İsmail Çıldır, olaydan bir gün önce torununun kendisine küfür etmesini içine sindiremediği için cinayetleri işlediğini iddia etti.

Olay, dün sabah saat 06.00 sıralarında Hatip Köyü'nde Çıldır ailesinin yaşadığı evde meydana geldi. Sabah erken saatlerde İsmail Çıldır, tarlaya gitmek için traktöre binmeye hazırlanan 34 yaşındaki torunu Mustafa Çıldır'ı av tüfeğiyle vurdu. Daha sonra elinde tüfekle oğlunun yattığı odaya giden İsmail Çıldır, yatağında uyuyan 60 yaşındaki oğlu Kamil Çıldır'a ateş etti. Mustafa Çıldır ve Kamil Çıldır olay yerinde yaşamını yitirdi.

Olaydan sonra jandarma ekipleri tarafından gözaltına alınan İsmail Çıldır, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgusunda torununun olaydan bir gün önce kendisine küfür ettiğini öne süren Çıldır, küfürleri içine sindiremediği için duvarda asılı duran av tüfeğini alarak torununu ve oğlunu öldürdüğünü söyledi.

Sevk edildiği nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanan İsmail Çıldır, Kastamonu Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

Haber: Gürkan YILMAZ/KASTAMONU, -

==============================================

Zararlı böceğe, yararlı böcekle savaş

ANTALYA'nın Konyaaltı ilçesinde, 7 bin 500 turunç ve 20 bin nar ağacında bulunan zararlı böceklerle mücadele etmek üzere çok sayıda yararlı böcek doğaya salındı.

Konyaaltı Belediyesi ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Turunçgil ve Nar Unlu Bitine Karşı Biyolojik Mücadele' projesinin startı, tarımın yoğun yapıldığı Çakırlar Mahallesi'nde çiftçi ve muhtarların katılımıyla yapıldı. Proje hakkında bilgi veren BATEM Biyolojik Mücadele Bölüm Başkanı Ali Öztop, turunçgil ve nar bahçelerinin ana zararlılarından olan turunçgil unlu bitine karşı 'Leptomastix Dactyopii ve Cryptolaemus Montrouzieri' adlı faydalı böcekleri kullanarak biyolojik mücadele uygulaması başlattıklarını söyledi. Faydalı böceklerin turunçgil ve narda bulunan zararlı un biti böceklerini yiyerek yaşadığını ifade eden Ali Öztop, bu böceklerin bitkilerde oluşan ekonomik zararı alt seviyede tuttuğunu belirtti. Öztop, bu böcekler sayesinde herhangi bir zirai ilaç kullanmadan zararlı böceklere karşı mücadele ettiklerine vurgu yaptı.

Doğaya bırakacakları diğer bir yararlı böceğin de yumurtalarını zararlı böceklerin içine bırakarak bu böceği ortadan kaldırdığına işaret eden Ali Öztop, "Yararlı böcekler sayesinde yaz boyunca turunçgil ve nardaki zararlı böceklerle biyolojik yolla mücadele edilecek. Burada ilaç kullanılmıyor, böylece ne çevre ne de insanlar zarar görüyor ve tüketiciler zararsız gıda tüketmiş oluyor. BATEM olarak 20 yıldır yararlı böcek üretiyoruz ve devlet de bu yönde destek sağlıyor" dedi.

Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise Konyaaltı ilçesinde belediye ve BATEM olarak köylüye ve muhtarlara farklı projelerle destek vermeye çalıştıklarını anlattı. Böcek, "Bu günde doğaya yararlı böcek salacağız ve ilaç kullanımına gerek kalmayacak. 7 bin 500 turunçgil ve 20 bin nar ağacına yararlı böcek uygulamamız olacak. İnşallah bunun sonucunu da alacağız. Amacımız ekotarımla ilaçsız tarımı daha da geliştirmek" dedi. Konuşmalardan sonra çok sayıda yararlı böcek turunçgil ve nar ağaçlarına bırakıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

Yararlı böceklerin karton içinde masaya bırakılması

Ali Öztop'un konuşması

Muhittin Böcek'in konuşması

Yararlı böceklerin bahçeye salınmasından detay

Turunçgil bahçesinden detay görüntü

Toplu görüntüler

HABER-KAMERA: Süleyman EKİN/ANTALYA,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 13 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement