Dha Yurt Bülteni-13 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-13

1)TUNCELİ'DE 6 BÖLGEDE BAŞLAYAN ORMAN YANGINLARI DEVAM EDİYORTUNCELİ merkez ve bağlı ilçe kırsalında, çatışmalardan kaynaklı 6 bölgede başlayan orman yangını devam ediyor.

11.08.2017 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)TUNCELİ'DE 6 BÖLGEDE BAŞLAYAN ORMAN YANGINLARI DEVAM EDİYOR

TUNCELİ merkez ve bağlı ilçe kırsalında, çatışmalardan kaynaklı 6 bölgede başlayan orman yangını devam ediyor. Dün sabah saatlerinden itibaren Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekipler yangınlara müdahale etmeye başlarken, yangınların çıktığı bölgelerin sarp kayalık ve ulaşılması güç olması nedeniyle bazı bölgelerdeki yangınlara müdahale edilemiyor. Tunceli Valiliği de, sosyal medyada paylaşılan orman yangınlarıyla ilgili fotoğraf ve videolarla ilgili yazılı açıklama yaparak, söz konusu görüntülerin Tunceli ile alakası olmadığını duyurdu.

Askeri operasyon ve çatışmalar sonrası Tunceli il merkezi Kutuderesi bölgesi içindeki Gökçek Köyü yakınları, merkez Suvat köyü yakınları, merkez ile Ovacık İlçesi arasında yer alan Ahpanos Vadisi iç kesimleri, merkez Geyiksuyu, Sin Köyü yakınları, Bali Deresi bölgesi ile Hozat Aliboğazı bölgesinde bir süre önce başlayan orman yangınları kontrol altına alınerek büyük ölçüde söndürüldü. Diğer bölgelerde ise Tunceli Orman İşletmesi'ne bağlı ekiplerin müdahalesinin devam ettiği belirtildi.

KOMİNİST BAŞKAN MAÇOĞLU: VATANDAŞLAR YANGINI SÖNDÜRMEYE ÇALIŞIYOR

Ovacık İlçesi Yaylagünü Köyü yakınlarında bugün sabah saatlerinde yaşanan kısa süreli çatışma sonrası başlayan orman yangınının büyüyerek geniş bir alana yayıldığı öğrenilirken, yangını söndürmek için  bölgeye Ovacık'tan çok sayıda vatandaşın gitmek için çaba gösterdiği belirtildi. Ovacık İlçesi'nin Komünist Partili Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Ovacık'ta 2 gün önce Kuşluca Köyü'nde çıkan yangının vatandaşlar ve köylülerin yardımı ile kontrol altına alındığını, bugün sabah saatlerinde Yaylagünü Köyü yakınlarında çıkan yangını söndürmek için giden vatandaşlarla birlikte müdahale etmeye çalıştıklarını aktardı.

VALİLİKTEN YALANLAMA

Tunceli Valiliği de, orman yangınlarıyla ilgili sosyal medyada, "Dersim Yanıyor" başlığıyla paylaşılan fotoğraf ve görüntülerle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Asılsız haberler ve ilimize ait olmayan yangın fotoğraflarının kullanıldığı görülmüştür. Çıkan haberler ve kullanılan fotoğraflarla ilgili aşağıdaki hususların açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur. İlimizde son bir ay içerisinde güvenlik güçlerimizce bölücü terör örgütlerine karşı yürütülen mücadele kapsamında, 19 terörist etkisiz hale getirilmiş olup, çok sayıda mühimmat ve patlayıcı madde ele geçirilmiştir. İlimizde terörist unsurların bulunmasına ve etkisiz hale getirilmesine yönelik çalışmalar azim ve kararlılıkla sürdürülmektedir. Bu kapsamda ilimiz Hozat-Aliboğazı, merkez-Kutuderesi ile Munzur Vadisi-Bali Deresi mevkilerinde son bir hafta içerisinde güvenlik kuvvetlerimizce terör örgütlerine yönelik yürütülen operasyonlar kapsamında şiddetli çatışmalar yaşanmış, çatışmalar sonucu meydana gelen orman yangınları, örtü yangını şeklinde olup, orman alt tabakasında bulunan kurumuş otların yanması sonucu meydana gelmiştir. İlimiz Hozat-Aliboğazı mevkiinde meydana gelen orman yangını Orman İşletme Müdürlüğümüz yangın ekipleri tarafından söndürülmüştür. Merkez- Kutuderesi ile Munzur Vadisi- Bali Deresi Mevkilerinde meydana gelen örtü yangınlarına ise devam eden operasyonlar nedeniyle müdahale edilememiş olup, operasyonlar sonucunda gerekli müdahale yapılacaktır" denildi.

TUNCELİ BAROSU'NDAN ORMAN YANGILARINA SUÇ DUYURUSU

Tunceli Barosu da orman yangınlarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, yangına sebep olanların ortaya çıkarılması ve cezalandırılması için Cumhuriyet Başsavcılığa suç duyurusunda bulundukları belirtilerek, şu görüşlere yerverildi:

"Tunceli ilinde hali hazırda merkez İlçesi, Hozat İlçesi, Ovacık İlçesi, Pülümür İlçesi vb sınırları içerisinde muhtelif sahalarda orman yangınları meydana gelmektedir. Yangınların meydana geldiği orman sahalarına yakın alanlarda meskün olan yöre halkının anlatımına göre bahsi geçen yangınlar genellikle askeri operasyonlar sürecinde kullanılan mühimmatın etkisi ile çıkmaktadır. Ormanlık alanlarda yangın çıkarması kuvvetle muhtemel olan ağır silahların kullanılması ve bu alanların, yangın çıkaracağı bilinmesine rağmen bombalanması ağır bir hukuka aykırılık ihtiva etmektedir.İlimizde meydana gelen orman yangınlarına söndürme amaçlı olarak (güvenlik gerekçe gösterilerek)  müdahale edilmediği belirtilmektedir. Anılan durum hukuk açısından vahim bir duruma işaret ettiği gibi Cumhuriyetin temel niteliklerinden olan anayasal hukuk devleti olgusunu da ağır bir şekilde ihlal etmektedir.Belirtmek isteriz ki yöremizde meydana gelen orman yangınlarındaki süreklilik sadece ormanların değil genel olarak ekolojinin, çevrenin ağır tahribine de sebebiyet vermektedir. İlimizde Munzur Vadisi Milli Parkı gibi doğa koruma statülerine sahip özellikli alanlarında bulunduğu nazara alındığında meydana gelen yangınların neticeleri daha iyi algılanabilir. Ki milli park alanında da sıklıkla yangın çıktığı bilinmektedir. Yukarıda arz ve izah edilen sebepler ve re'sen tespit edilecek sebeplerle: Soruşturma icrasına, orman yangınlarının çıktığı tüm sahaların yakınında meskun yöre halkından tanıklık yapabilecek durumda olanların tümünün tanık olarak dinlenmesine, Tunceli Orman İşletme Müdürlüğü ile diğer yetkili/görevli kamu kurum ve kuruluşlarına müzekkere yazılarak Tunceli'de 2017 Temmuz-Ağustos aylarında meydana gelen tüm orman yangınlarına dair evrakları istedik."

Görüntü Dökümü

---------------------------

Kutuderesi, Geyiksuyu ve Ovacık bölgelerinde meydana gelen orman yangınlarından uzak ve yakın çekim görüntü

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ferit DEMİR/TUNCELİ, -

===============================================================

2)İNŞAATTA ASANSÖR FACİASI: 2 ÖLÜ

KOCAELİ'nin Gebze İlçesi'nde yük asansörüne binen 2 işçi halatların boşalması sonucu düştü. Ağır yaralanan 44 yaşındaki Yavuz Kahrıman ile Suriye uyruklu 16 yaşındaki Muhammet Nur El Ahmet yaşamını yitirdi. Olay dün öğleden sonra, Gebze İnönü Mahallesi 1959 Sokak'ta bir inşaatta meydana geldi. Yük asansörü ile malzeme taşıyan işçiler halatların kopması sonucu 5'nci kattan yere çakıldı. İşçilerin haber vermesi üzerine olay yerine gelen 112 Acil ekipleri ağır yaralanan Yavuz Kahrıman ile Muhammet Nur El Ahmet'e müdahalede bulundu. Gebze'de özel bir hastaneye kaldırılan Yavuz Kahrıman ile Muhammet Nur El Ahmet yapılan müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

Polis olay yerinde incelemede bulunurken, inşaat firması hakkında soruşturma başlatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

İnşaattan görüntü

Yavuz Kahrıman'ın fotoğrafı

GEBZE(Kocaeli), -

========================================================

3)BURDUR'DA TRAFİK KAZASI, 1 YARALI

BURDUR'da meydana gelen trafik kazasında 27 yaşındaki Gökhan Çevik yaralandı.

Adliye Caddesi'nde seyreden 27 yaşındaki Gökhan Çevik'in kullandığı 03 LU 299 plakalı otomobil ile Hale Taştan'ın kullandığı 15 NY 015 plakalı otomobil kavşakta çarpıştı.    Hale Taştan'ın yara almadan kurtulduğu kazada, Gökhan Çevik çeşitli yerlerinden yaralandı. Haber verilmesiyle gelen sağlık ekiplerinin müdahale ettiği Çevik, ambulansla Burdur Devlet Hastanesi'ne götürülerek tedaviye alındı.

Görüntü Dökümü

-------------------

Yaralı sedyede

Ambulansın gidişi

Kazaya karışan araçlar

Detay

Haber- Kamera: Mesut MADAN/BURDUR,

========================================================

4)SİVAS'TA TRAFİK KAZALARI MOBESE'YE YANSIDI

SİVAS'ta, genellikle sürücülerin dikkatsizliği nedeniyle yaşandığı gözlenen trafik kazaları kentin farklı noktalarına yerleştirilen MOBESE kameralarına yansıdı.İl Emniyet Müdürlüğü tarafından kentteki ana arterler ile kavşakların bulunduğu bölgelere yerleştirilen MOBESE kameraları sayesinde yaşanan kazalar saniye saniye kaydediliyor. Yılın ilk sekiz ayında görüntülere yansıyan kazalarda, İstasyon Caddesi'nde bir sürücü direksiyon hakimiyetini kaybederek önce orta refüje çarpıyor ardından yolun karşısına geçiyor. Sivas Lisesi kavşağında yaya geçidini kullanmayan kadına kavşakta seyir halinde olan aracın çarpması da görüntülere yansıyor. İstasyon Caddesi girişinde yaya geçidinden karşıdan karşıya geçmeye çalışan kadınlara bir araç durarak yol veriyor. Diğer şeritteki aracın durmaması sonucu üç kadın birbirlerini çekerek ezilmekten son anda kurtuluyor.Otogar köprülü kavşakta ise aşırı hız yapan otomobilde sürücü direksiyon hakimiyetini kaybederek önce minibüse çarpıyor. Köprüden düşmekten son anda kurtulan araç güçlükle duruyor.

Atatürk Caddesi'nde koşarak karşıdan karşıya geçmeye çalışan kadına da aracın çarpması da dikkat çekici görüntüler arasında yer alıyor.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Kazalardan görüntüler

Haber: İrfan ÖZŞEKER/SİVAS,

(149 mb)

=========================================================

5)'KURT KAPANI' FİLMİNİN ÇEKİMLERİ EMET'TE YAPILIYOR

YÖNETMENLİĞİNİ Yüksel Torun'un yaptığı Yeşim Salkım, Eren Vurdem, Yusuf Atala, Ümit Acar, Gaye Turgut ve Orhan Milli'nin rol aldığı 'Kurt Kapanı' adlı filmin çekimleri Kütahya'nın Emet İlçesi'nde yapılıyor.

Emet Termal Resort Otel'in sponsorluğunu üslendiği filmin önümüzdeki Kasım ayında vizyona girmesi planlanıyor. Yönetmen Yüksel Torun ile oyuncular, Emet Termal Resort Otel'de düzenlenen basın toplantısında film hakkında bilgi verdi. Aksiyon ve dram ağırlıklı bir film çektiklerini belirten yönetmen Yüksel Torun konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Filmin hikayesi aslında bir Yeşilçam hikayesidir. Sadece biraz günümüze göre modernize edildi. 3 yıldır üzerinde çalıştığımız bir hikayeyi sinemaya uyarladık. Film bir babanın oğlunun ölümü ile başlamaktadır. Film aslında içinde çok gizli bir aşkı barındırmaktadır. İnsanların geçmişinde yaptıkları hatalar, aldıkları kararlar ömür boyunca karşısına çıkmaktadır."

Çekimler sırasında yardımcı oyuncu bulmakta zorlandıklarını anlatan Yüksel Torun, "Emet ilçemiz merkeze biraz uzak, yol şartları da sıkıntılı, bu yüzden yardımcı oyuncu konusunda sıkıntılar yaşadık. Günü birlik olarak gelmek istemediler. Biz de bölge halkımızı bu rolleri teklif ettik. Onlarda severek kabul ettiler. Gerçekten çok güzel görüntüler ortaya çıktı. Kasım ayı sonunda filmi tamamlayarak galasını düzenlemek istiyoruz. İlk film galasını Kütahya'da yapmayı planlıyoruz."

YEŞİM SALKIM: TÜRKİYE'DE HER ŞEY PARA İÇİN YAPILIYOR

Filmin başrol oyuncularından Yeşim Salkım da, sanatsal değeri olan bir şey yapıldığında bunun medyada çok az yer aldığını öne sürdü. Salkım şöyle devam etti:

"Ancak filmde yeni aşk mı doğuyor? Oyuncular aşk mı yaşıyor? Yok birbirinin saçına asıldılar, dokundular gibi magazin olaylar medyada daha fazla yer almakta. Benim 26 yıllık sanat hayatımda gördüğüm izlenimler böyledir. Sonuç itibariyle Türkiye'de artık her şey para için yapılıyor. Başrol oyuncuları paralarını alır. Yandaki oyuncular daha kıymetlidir, tiyatrocudur, filme çok büyük emekleri de vardır. Onlara para verirken 3 liranın beş liranın hesabı yapılır. Dizi sektörü böyledir. Sinema ise gerçekten emek verilen herkesin küçük paralara çalıştığı, sanat adına iyi bir şeyler yapmaya çalıştığı bir sektördür. Ben de sinemaya gönül verdiğim için, yönetmene güvendiğim için bugün buradayım."

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Yönetmen Yüksel Torun'un konuşması,

-Sanatçı Yeşim Salkım'ın konuşması,

-Toplantıya katılanların çekilen görüntüleri bulunuyor.)

Haber-Kamera: Ercan KOLKU/EMET,(Kütahya),

==========================================================

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ORTACILIKTAN PATRONLUĞA

6)İLK İHRACAATINI YAPTI, DEVE KESTİ

DENİZLİ'de, 14 yaşındayken tekstil fabrikasında ortacı olarak işe başlayan evli ve bir çocuk annesi 38 yaşındaki Latife Ertuğrul, 20 yıl işçi olarak çalıştıktan sonra 2013 yılında kendi şirketi kurup, fabrika sahibi oldu. İşçilikten patronluğu azmiyle yükselen iş kadını Ertuğrul, yarattığı kendi markasıyla Cezayir'e 100 bin dolarlık tekstil ihracatı yaptı. İş kadını Ertuğrul, ilk ihracatı nedeniyle fabrikasında deve kestirip, işçilerine yedirdi.

Evli ve bir çocuk annesi Latife Ertuğrul, 14 yaşında lisede öğrenim görürken, yaz aylarında bir tekstil fabrikasında ortacı olarak işe başladı. Ailesinin maddi durumunun iyi olmaması nedeniyle liseyi yarıda bırakmak zorunda kalan Latife Ertuğrul, fabrikaların havlu ve konfeksiyon bölümlerinde 20 yıl boyunca işçi ve bölüm sorumlusu olarak çalıştı. Çalıştığı fabrikalarda işinde oldukça başarılı olan Ertuğrul, sonunda iki dikiş makinesi alıp, kendi şirketini kurarak 70 metrekarelik işyerinde fason olarak havlu kenarı dikmeye başladı. Yaptığı işler beğenilen Ertuğrul, daha sonra işini büyütmeye karar verdi ve 750 metrekarelik işyeri kiralayıp, makine sayısını 5'e çıkardı. Üretim kapasitesini artıran Ertuğrul, daha sonra 2 bin metrekarelik 2 katlı bir fabrika kiralayıp, otomatik havlu dikim makinesi aldı ve fabrikaların fason işlerine devam etti.

KENDİ MARKASINI YARATTI

Hedefi kendi markasıyla ihracat yapmak olan iş kadını Latife Ertuğrul, 2013 yılında açtığı yeni fabrikasında bir yandan tekstil ürünleri dikerken, diğer yandan kendi markası olan Latis'in patentini aldı. Fason üretimden vazgeçip, kendi markasıyla havlu, bornoz ve çeşitli tekstil ürünleri diken Ertuğrul, ilk ihracatını geçen ay kendi markasıyla Cezayir'e yaptı.Cezayirli firmayla yıllık 2 milyon dolar anlaşma yapan Ertuğrul, 100 bin dolarlık ilk konteyneri geçen ay gönderdi.

İLK İHRACATI YAPTI, DEVE KESTİ

Sahibi olduğu tekstil firmasının ilk ihracatı yapması halinde deve keseceği sözünü veren iş kadını Ertuğrul, Cezayir'e yaptığı satışın ardından geçen çarşamba günü fabrikası önünde deve kesti. Kesilen devenin eti işyerinde çalışan işçilere verildi.

Yıllarca fabrikalarda işçi olarak çalıştığını söyleyen Latife Ertuğrul, fabrikayı kurduktan sonra bütün planlarının ihracat üzerine olduğunu belirtti. Kadınların evde oturması yerine çalışması gerektiğini ifade eden Ertuğrul, "Yıllarca işçi olarak çalıştıktan sonra kendi işyerimi kurup, iki makineyle başladım. Kısa sürede daha büyük bir işyeri kiralayıp, makine sayısını 5'ı çıkardım. Amacım ilk olarak kurduğum işyerinde büyük fabrikaların fason işlerini yapmaktı ancak kendi markamı da yaratıp, ihracat yapmaktı. İş hayatım boyunca hiç yılmadım, eşim ve çocuğum bana destek oldu, çok zorluklar çektim ama yılmadım. Kadınlar evde oturmamalı, çalışmalı. Kadınların içinde çalışma azmi varsa ve yapamam diye düşünürlerse yanılırlar. Ben bu işe başlarken cebimde par yoktu. Devletten hiçbir destek almadım. Tamamen kendi azmim sayesinde başarılı oldum" dedi.

İlk ihracatı yaptığı için deve kestiğini de sözlerine ekleyen Ertuğrul, "Fabrikayı kurarken, kendi kendime, 'İlk ihracatı yaptığım zaman deve keseceğim' dedim. Sonunda ilk ihracatı Cezayir'e yaptık ve deveyi fabrika önünde kestik. Amacım ihracat hedefini büyütmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak. Önümüzdeki günlerde ABD, İrlanda, İtalya, Suudi Arabistan gibi ülkelere gidip, ihracat bağlantıları yapmak" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------------:

-Latife Ertuğrul'dan görüntü

-Fabrikadan görüntü

-İşçilerden görüntüler

-Devinin fabrikaya getirilmesi

-Latife Ertuğrul ile röp.

-Genel ve detay görüntüler

Haber: Ramazan ÇETİN - Kamera: Deniz TOKAT/ DENİZLİ,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-13 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement