Dha Yurt Bülteni - 14 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 14

Dha Yurt Bülteni - 14

TBB Başkanı Feyzioğlu: İdamı geriye doğru işletemezsenizTürkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, idamın geri getirilmesine yönelik tartışmalara değinerek, "Biz ilk günden beri bunu söylüyoruz.

29.11.2016 19:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBB Başkanı Feyzioğlu: İdamı geriye doğru işletemezseniz

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, idamın geri getirilmesine yönelik tartışmalara değinerek, "Biz ilk günden beri bunu söylüyoruz. Çok rica ediyoruz, birisi sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'idamı geriye doğru yürütemezsiniz' demesi lazım" dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Tekirdağ Barosu'nun yeni hizmet binasının açılışına katıldı. Hürriyet Mahallesi'ndeki Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerindeki açılışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Feyzioğlu, idamın geri getirilmesine yönelik tartışmalara değinerek idam kararın geriye doğru işletilemeyeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a birilerinin bunu anlatması gerektiğini savunan Feyzioğlu, "Biz ilk günden beri bunu söylüyoruz. Çok rica ediyoruz, birisi sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'idamı geriye doğru yürütemezsiniz' demesi lazım. Halka siz isterseniz olur. Kim karışıyor, Avrupa sana ne, bu Avrupa falan meselesi değil. Bizim kendi anayasamız, bizim bağlı olduğumuz uluslar arası kurallar ve dünya insanlık tarihi ve sonra kurulan bir ağır cezanın geriye yürütülemeyeceğini söylüyor. İnsanlık tarihi bunu söylüyor. Ha bunun aksine uygulamalar var mıdır? Evet kabile devletlerinde eminim vardır. Ama Türkiye cumhuriyeti, kabile devleti olmamıştır. Türkiye cumhuriyetinden önce Türk Milletinin kurduğu hiçbir devlette kabile devleti olmamıştır. Türkiye cumhuriyetini Kabile devleti standartlarında tanıtacak her türlü ifadeden kaçınmak lazımdır. İstirham ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'na birisi nasıl söyler bilmiyorum. Bu idam cezasını geçmişe dönük yürütemezsiniz diye anlatsın" dedi.

"15 TEMMUZ'A KARIŞANLARI ASAMAZSINIZ"

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin sanıklarını geçmişe dönük cezalar vererek asılamayacağını ifade eden TBB Metin Feyzioğlu, idamı isteyenlere 'Kimi asmayı düşünüyorsunuz?' diye sordu. Asıl hedefin kimler olduğunu öğrenmek istediğini kaydeden Feyzioğlu şunları söyledi:

"Kimdir hedef? Ben bunu öğrenmek istiyorum. Aklınızda kim var. Mesela biliyor musunuz ki, eğer Ergenekon, Balyoz ve casusluk davası gibi kumpas davalarında idam cezası o tarihte olmuş olsaydı. Bugün geriye ordu mordu kalmamıştı. Çünkü bugün ordunun bel kemiğini oluşturan subayların anlamlı bir kısmını derhal en hızlı tarafından, idam etmiş olacaktılar. Böyle bir sorumsuzluk olabilir mi? Burada neyi anlatmaya çalışıyoruz? İdam telafisi mümkün olmayan bir cezadır. Bir yanlışlık yapıldığı ortaya çıktığında, 'pardon' demeniz yetmiyor. İkincisi, biz Avrupa Konseyinin çatısı altındayız. ABD'de idamın olması bizi hiç ilgilendirmiyor. Avrupa konseyinin çatısı altındaki ülkelerde idam yok artık. Kıta Avrupa'sı sistemine dahil olan Avrupa devletlerinde idam yok artık. ve bizde uluslararası anlaşmalarla, idamı kaldırdık. Bugün idamı almamız, kabul etmemiz geçmişe doğru yürütmekten söz etmiyorum. Zaten onu yapamazsın. İdamı bugün kabul ederseniz 'ilk olarak kimi asmayı düşünüyorsun?' diye sorarım. İkincisi, Avrupa konseyinden atılırız. O zaman ben Türkiye Cumhuriyetini yöneten ekibin ve bu devlet insanlarının bu sonucu bilmediğini düşünmüyorum, düşünemiyorum. ve ister istemez şu soruyor, sordurtuyor bize. Acaba idamı getireceğiz zorlaması Türkiye'nin Avrupa birliği konseyinden atılması için midir? Bu soruyu bugün haklı olarak sormak durumundayız. Avrupa Konseyinden eğer atılırsak yada askıya alınırsa üyeliğimiz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin parçası olmaktan da çıkıyoruz. ve o zaman vatandaşımız 'Avrupa'ya giderim, Avrupa İnsan hakları Mahkemesine giderim' diyemeyecek. Diyemeyeceğini gördükçe içerde birileri, yargı eliyle işçinin hakkı sınırlanacak, kadının hakkı sınırlanacak, gücün karşısın da güçsüzün hakkı sınırlanacak"

Tekirdağ Barosu yine hizmet binasının açılışının ardından, baroya yeni katılan avukatlara cübbe giydirme ve yemin töreni düzenlendi. Törenlerin ardından Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Tekirdağ'dan ayrıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

--------------------------

-Açılışı yapılan baro binası

-Feyzioğlu ve protokolün kurdele kesmesi

-Feyzioğlu'nun basın toplantısı

-Detay görüntüler

Haber-Kamera: Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,

==============================================

Fırtına Bandırma'da etkili oldu

YURDU etkisi altına alan fırtına Balıkesir'in Bandırma ilçesinde etkili oldu. İDO'nun, İstanbul'a yapması gereken deniz otobüsü seferleri iptal edilirken açıkta bekleyen gemilerdeki personele yiyecekler römorkör ile güçlükle ulaştırıldı.

Kötü hava koşulları Marmara Bölgesi'ndeki etkisini sürdürüyor. Balıkesir'in Bandırma ilçesinde saatteki hızı 60 kilometreye kadar çıkan fırtına deniz ulaşımını etkiledi. Bandırma'dan bu akşam İDO ile İstanbul'a yapılması gereken hızlı feribot ve deniz otobüs seferleri iptal edildi. Bilet alan yolcular, İstanbul'a otobüslerle gitmek zorunda kaldı. Fırtına nedeniyle balıkçı tekneleri denize açılamazken açıkta bekleyen ve yiyecekleri biten yük gemisindeki personele ise kumanyaları römorkör ile güçlükle ulaştırıldı. Bu arada kötü hava koşulları nedeniyle Çelebi Limanı'ndaki tahmil ve tahliye işlerine ara verildi.

Meteoroloji, kötü havanın yarın da etkili olacağını duyurdu.

Görüntü dökümü

-------------------

Bandırma limanından açıktaki gemiye römorkör kumanya getirirken

Dalgalardan görüntü

Genel detaylar

Erdem ÖZCAN/BANDIRMA (Balıkesir)-

==============================================

Minibüs ile otomobilin çarpışması kameralara yansıdı

Sakarya'nın Akyazı İlçesi'nde minibüsün otomobile çarpma anı minibüste bulunan kameralara yansıdı. Minibüsün otomobile çarpma anı ve yolcuların yaşadığı korku görüntülendi.

Kaza, Akyazı Ada Caddesi'nde meydana geldi. İlçe merkezinde yolcu taşımacılığı yapan 54 M 2042 plakalı minibüs ile yola kontrolsüzce giren 54 HU 416 plakalı otomobil çarpıştı. Kazada otomobil sürücüsü yaralanırken, 112 Acil ekibi müdahalede bulundu. Kaza anı araç içini ve dışını görüntüleyen kameralar tarafından görüntülendi. Minibüsün otomobile çarpması ve yolcuların yaşadığı korku görüntülendi.

Görüntü dökümü

-------------------------

-Araçtaki kameranın görüntüleri

-Olay yerinden görüntüler

HABER-KAMERA: Alaattin ONUR/ AKYAZI (Sakarya),

===================================================

FETÖ tutuklusu ve Uğur Derin Dondurucu'nun sahibi kalp krizinden öldü

AYDIN'da yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında geçen 28 Temmuz'da tutuklanan Uğur Derin Dondurucu'nun sahiplerinden 77 yaşındaki Ünal Takmaklı, cezaevinde kalp krizi geçirdikten sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 temmuz darbe teşebbüsünden sonra yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturmasında, Uğur Derin Dondurucu'nun sahiplerinden Ünal Takmaklı kardeşleriyle gözaltına alındı. Kardeşleri Mehmet Takmaklı, Ali Takmaklı ile birlikte 28 Temmuz'da Nazilli'de tutuklanan Ünal Takmaklı Menemen T Tipi Ceza İnfaz Kurumu'na konuldu. Cezaevinde kalp krizi geçiren Ünal Takmaklı, Menemen Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ünal Takmaklı, müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

Savcılıklı Ünal Takmaklı'nın ölümüyle ilgili inceleme yaptı. Cesedi Adlı Tıp Kurumu'na gönderildi.

İZMİR,

======================================================

Hastaneden dönen kadına kapkaç şoku

Antalya'da 67 yaşındaki Hatice Kavas'ın içinde 20 lira bulunan çantası, kapkaç yöntemiyle çalındı. Kavas, olay sırasında "Paramı alın, çantamı almayın" diye bağırdı.

Olay, saat 15.00 sırasında Kepez İlçesi Karşıyaka Mahallesi 3938 Sokak üzerinde meydana geldi. Tansiyon hastası olan emekli Hatice Kavas, rahatsızlanınca öğle saatlerinde evinin yakındaki aile sağlık merkezine gitti. Burada tedavisini yaptıran Kavas, doktorunun verdiği ilaçları almak için aynı mahallede bir eczaneye gitti. İlaçlarını aldıktan sonra eve gitmek için yola çıkan Kavas'a yaklaşan kapüşonlu 15-20 yaşlarındaki kişi, çantasını alıp kaçmak istedi. Bir süre direnen Kavas, "Dur yapma, paramı alın, çantamı almayın" diye bağırdı. Çantası çalınan Kavas büyük şok yaşadı. Çantada 20 TL olduğu ortaya çıktı. Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen polis, ara sokaklarda, okul, cami, apartman girişleri ve kahvehanelerde arama başlattı. Polis, Hatice Kavas'ın çantasına aynı mahallede bulunan Emirler Hacı Mehmet Camii'nin bahçesinde buldu. Camiye getirilen Kavas, çantanın kendisine ait olduğunu belirledi. Olay yeri inceleme ekipleri çanta üzerinde parmak izi çalışması yaptı. Hatice Kavas, ifadesine başvurulmak üzere polis merkezine götürüldü. Polis eşkali belirlenen şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Polisin inceleme yapması

Hatice Kavas'ın olayı anlatması

Kavas'ın otomobile bindirilmesi

Bulunan çantadan görüntü

Detaylar

Haber- Kamera: Bülent TATOĞULLARI/ ANTALYA,

======================================================

Kimlik kontrolü yapan polise kafa attı

ZONGULDAK'ta birahanede kimlik kontrolü yaparken tartıştığı polise kafa atan Ali K. gözaltına alındı.

Olay, saat 18.00 sıralarında Meşrutiyet Mahallesi Gazipaşa Caddesi'ndeki birahanede meydana geldi. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, asayiş uygulaması kapsamında birahanede kimlik kontrolü yaptı. Birahanede alkol alan ve nüfus cüzdanını göstermek istemeyen Ali K., polisle tartıştı. Tartışma sırasında Ali K., polis memuru Özgür Topal'a kafa attı. Burnuna aldığı darbeyle yaralanan Yunus ekibinde görevli Özgür Topal, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ali K. ise diğer polisler tarafından güçlükle polis aracına bindirilerek gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Ali K.'nın gözaltına alınması

-Polis aracında götürülmesi

Dosya Adı: zngpolisedayak

Süre: (1.49) Boyut: (122 MB)

Haber-Kamera: Gürkay GÜNDOĞAN-Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK,

======================================================

Büyükerşen Trabzon'da yaptıklarını anlattı: "Bize de 'Raylı sistem 'fizibıl' değil' demişlerdi"

Trabzon'da "Yerel Yönetimler ve Sistemin Sorunları" konferansında açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Eskişehir'de yaptıklarını ve yaşadıklarını anlattı. Trabzon'da yapılması planlanan hafif raylı sisteme atıfta bulunan Büyükerşen, "Bize de 'Tramvay fizibıl değil', 'Nüfusunuz fizibıl göstermiyor' diyorlardı ama onlara rağmen yaptık" dedi.

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinliğe CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör, parti yöneticileri, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı. Katılımın bir hayli yüksek olduğu, tek bir koltuğun bile boş kalmadığı konferansta vatandaşlar merdivenlerde, koridorlarda ya ayakta durarak ya da oturarak Büyükerşen'i dinledi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, Eskişehir'in dönüşümünü anlattığı konferansta Trabzon ile ilgili karşılaştırmalar yaptı. Büyükerşen, şunları söyledi:

"Öyle bir şehircilik yapmalıyım ki bu şehirde yaşayanlar şehirlerini sevmeli ve bununla gurur duymalılar diye düşündüm. Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra bir bir projeleri incelemeye başladım. Fizibıl olanlarına baktım. Çünkü hazır param yoktu. Belediyeyi borçla devralmıştım. Depremden dolayı bir yıl hiç bir şey yapamadım. Üniversiteden arkadaşlarla projeleri hazırlamaya başladık. Paramız yoktu. Avrupa Yatırım Bankası'na gittim ve projelerimi sundum. 'Çok umutlu olmayın' dediler ama projelerimizi beğendiler ve istediğimiz ödemeleri yaptılar. Aldığımız kredilerle bu günkü şehrimizi yapılandırdık."

"BİZE DE 'TRAMVAY FİZIBIL DEĞİL' DİYORLARDI"

Trabzon'da yapılması planlanan hafif raylı sisteme de atıfta bulunan Büyükerşen, "Su, kanalizasyon, ulaşım ve tramvay gibi alt yapı sorunlarına öncelik verdik. Bunları çözdükten sonra gençlere ve çocuklara yöneldik. Tramvay da Türkiye'de ilklerden biri. Oturduk, Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman geçinenlerle tartıştık. 'Tramvay fizibıl değil' diyorlardı. 'Nüfusunuz fizibıl göstermiyor' diyorlardı ama onlara rağmen allem ettik, kallem ettik siparişi verdik. Tramvay sistemi kuruldu. Önce esnaf raylarla yollar kapandı diye küplere bindi. Şimdi tramvayın geçmediği yerdeki esnaf, 'Buradan da tramvay geçir ve diğer vasıtalara yolu kapa' diyor" dedi.

"PLAJ FANTEZİ DEĞİL, SOSYAL DEMOKRATLIKTIR"

Denizi olmayan Eskişehir'e nasıl plaj yaptığını anlatan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen salondaki partililerin, "Siz olmayan yere deniz getirdiniz. Biz de var olan denizi yok ediyoruz" diye seslenmesi üzerine konuşmasını, "Fantezi gibi geliyor ama benim öyle fantezim yok. Seçim öncesi ekibimle birlikte Porsuk'un etrafında ıslah çalışmaları için bulunuyorduk. Etrafımızdaki çocuklara baktım; hepsinin bacaklarında yamukluk var. Irsi olduğunu düşünerek, 'Bu çocuklar akraba mı?' diye sordum. Ancak ekibimizde bulunan bir doktor arkadaş, 'Denize girmeyen, güneş görmeyen, D vitamini eksikliği olan kişilerde görülür. Raşitizm hastalığı' deyince ekibe döndüm, 'Şuraya da plaj yapıyoruz' dedim. Dalga geçtiğimi düşündüler. Bu çocuklar suya girmeli, kum da oturmalı, güneş görmeliler. Sonunda plaj yapıldı. Büyük bir merakla açılışına gittim. Gördüğüm manzara beni mutlu etti. Bu sosyal demokratlığın bir gerekçesidir, fantezi değildir" diyerek noktaladı. Başkanı Büyükerşen, konuşması sonrasında uzun süre alkışlandı.

Görüntü Dökümü:

-------------------

Salondan görüntüler

Büyükerşen'in açıklamaları

Detaylar

Haber-Kamera: Osman ŞİŞKO/ TRABZON,

======================================================

'Soloi Pompeipolis'e dünya prömiyeri

MERSİN Üniversitesi (MEÜ) Devlet Konservatuarı öğretim üyesi dünyaca ünlü flüt sanatçısı Halit Turgay'ın bestelediği 'Soloi Pompeipolis' flüt-arp konçertosunun dünya prömiyeri, gerçekleştirildi.

Konser, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) toplantı salonda gerçekleşti. Günlerce önceden bilet ve davetiyeleri tükenen konserin ilk bölümünde Şef Burak Tüzün yönetiminde sahneye çıkan MEÜ Devlet Konservatuvarı Akademik Oda Orkestrası, geçtiğimiz yıllarda yaşamını kaybeden kompozitör-besteci Nevit Kodallı'nın eserlerini seslendirdi.

Konserin 2'nci bölümünde ise Halit Turgay, 4 yıl önce arp sanatçısı Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde 'Yılın çıkış yapan genç sanatçısı' seçilen Merve Kocabeyler ile sahneye geldi. Kocabeyler ve Turgay, 'Aratos', 'Roma Terası' ve 'Soloi Pompeipolis' adlı konçertoları, MEÜ Devlet Konservatuvarı Akademik Oda Orkestrası eşliğinde çaldı.

Yaklaşık bir saat süren konçertonun sonunda salonu dolduranlar, Halit Turgay'ı performansından dolayı uzun süre alkışladı. Flütüyle seslendirdiği konçertoyla sanatseverlerden tam not alan Turgay, konserin bitiminde kendisine destek veren herkese teşekkür etti. Daha sonra sahneye gelerek Turgay ile Kocabeyler'e günün anısına çiçek verip teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz ise "Böyle bir etkinliğe destek vermekten dolayı çok mutluyuz. Mersin'in böyle bir konçertoya ihtiyacı vardı. İnşallah kentin tanıtımında etkisi olacaktır. Özellikle de Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nin biraz daha gelişerek büyüyüp, dünya festivaller listesine girmesinin ardından bu tür eserlerin artacağına inancımız tamdır. Çünkü bu tür etkinlikler, insanları heveslendiriyor, gelecek nesillere de aktarma konusunda ümit veriyor" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------

Salonda bulunanlardan genel ve detay

Orkestradan genel ve detay

Halit Turgay, Merve Kocabeyler orkestra eşliğinde koncertoyu seslendirirken

Halit Turgay'ın görüntüsü

Halit Turgay, Merve Kocabeyler salonda bulunanları selamlarken

Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz konuşurken

(BOYUT: 426,67 MB) (SÜRE: 5 DK)

(KJ: Haber-Kamera: Mustafa ERCAN/MERSİN,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 14 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var
    07:00 Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var

    İstanbul Küçükçekmece'de iplik üretimi yapılan bir fabrikada yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi bölgeye sevk edilirken, fabrikada mahsur kalan işçiler olduğu iddia ediliyor.


Advertisement