Dha Yurt Bülteni-14 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-14

Dha Yurt Bülteni-14

VAN'DA NEVRUZ KUTLAMASINA 10 BİN KİŞİ KATILDIHDP ve DBP'nin organize ettiği Van Kalesi yakınındaki nevruz kutlamasına yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

21.03.2017 16:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VAN'DA NEVRUZ KUTLAMASINA 10 BİN KİŞİ KATILDI

HDP ve DBP'nin organize ettiği Van Kalesi yakınındaki nevruz kutlamasına yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Van Valiliği'nin izin vermesiyle HDP ve DBP'nin düzenlediği nevruz kutlaması saat 11.00'da başladı. Geniş güvenlik önlemi alan polis, alanı drone ile havadan da denetledi. Nevruz kutlamasına gelenler 3 ayrı noktada arama yaptıktan sonra alana alındı. Zaman zaman Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılırken, bazı gruplar tarafından açılan Abdullah Öcalan posterleri ve PKK flamaları, DBP ve HDP'li görevliler tarafından indirildi.

Nevruz kutlamasına HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Van milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan, Nadir Yıldırım, Adem Geveri, DBP ve HDP'li yöneticiler katıldı.

ÖNDER: YÜREĞİNİZ YETİYORSA SEÇİME GİRİN

Nevruz ateşinin yakılması ve yerel sanatçıların konserinin ardından HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder konuşma yaptı. Her yıl nevruzun zindana çevrilmek istendiğini belirten Önder, şöyle dedi:

"Bu toprakların zalimi bitmiyor. Ama bu zulme itiraz edenleri de bitmiyor. Başta 92 Van nevruzu kutlandığında misliyle zulüm uyguladılar. 2008 de hayatını kaybeden Van'daki yoldaşlara bu nevruzu armağan ediyoruz. Her gelen zalim kendisi denemek istiyor. 'Bu bayramı onlara zindan edebilir miyim' diye çabalıyor. Buna niyet eden herkes tarihin çöp sepetine gidecek. Bugünün zaliminin, dünün zalimlerinden bir fark yoktur. Tarihin çöplüğüne gidecekler."

Van'da DBP'li 12 belediyeye kayyum atandığını da belirten Sırrı Süreyya Önder, "Van'da iki yönetici vardır. Biri atama ile biri seçimle gelen yöneticiler. Bunlar yöneticiyi teke indi. Artık vali ve belediye başkanı aynı şey. Biz bunu kabul ediyoruz. Yüreğiniz yetiyorsa vali ile Bekir Kaya seçime girsin buna yüreğiniz yetiyor mu? Van halkı serhat onuruna seçilmiş evlatlarına sahip çıkacaktır. Zulmün sonu, bir sınırı vardır. Direnmenin, demokrasinin sonu yoktur. Bu topraklar demokrasiden insan haklarından daha azına layık edilemeyecektir. Bu ilin seçilmiş vekili ve bizim Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ'ın vekilliğini düşürdüler. Halkın gönlünden nasıl düşüreceksiniz bi yolunuz var mı?" diye konuştu.

"16 NİSAN'DA ŞAMARIN SESİ FİZANDAN DUYULACAK"

Referandumda Van halkının gereğini yapacağını anlatan Önder, "16 Nisan da bunların cevabını vereceksiniz. Öyle bir şamar vuracaksınız ki şamarın sesi fizandan duyulacak. Bu halk kendi bayramını nasıl kutlayacağına kendisi karar verir. Sizin bu bayramı şu pankartla kutlayamazsınız diyemezsiniz. Bu kurbansız kurban bayramına benzer. Buna hakkınız da yok, haddiniz de yok. Nevruz tarihi bir bayramdır. Ama 2013'ten itibaren farklı bir anlam kazanmıştır" dedi.

Sırı Süreyya Önder, İmralı'da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'dan söz ederken, "Öcalan üzerindeki tecrit sadece bir halkın iradesine değil barışa da vurulmuş bir darbedir" dedi.

Buna rağmen barış iradesini, demokrasi iradesini ne pahasına olursa olsun bırakmayacaklarını söyleyen Sırrı Süreyya Önder, "Savaş acı bir şeydir. Israrla siz savaş dedikçe biz barış diyeceğiz. Yoldaşlar, şimdi her gece televizyonlarda izliyorsunuz, referandum konuşmaları yapılıyor. Sen, ben, bizim oğlan toplanıyorlar. Birbirlerini yelleyip duruyorlar. Bugün onlardan biri Ahmet Hakan demiş ki; 'Ortadan kaybolmuşlar' Bazı insanlar korkar, siner. Bu normal bir şeydir. Biz meydanlardayız kardeşim. Halkın arasındayız. Biz o gün de bugün de barış diyorduk. Yarın da barış diyeceğiz. Biz senin gibi iki zılgıt yiyip kenara çekilenlerden değiliz" diye konuştu.

Kutlamalar yerel sanatçıların konseriyle son buldu.

Görüntü Dökümü

------------------

-Nevruz kutlamasından görüntü

-Sırrı Süreyya Önder in konuşmasından

GÖRÜNTÜLER GEÇİLDİ

=====================================================

GAZİANTEP'TE, LİSELİLER TEKME TOKAT KAVGA ETTİ

GAZİANTEP'te, lise öğrencisi iki grup şehir merkezinde tekme tokat birbirine girdi. Emniyet Müdürlüğü'nün bulunduğu cadde üzerindeki tramvay hattında öğrencilerin kavgası görenleri şaşkına çevirdi.

Olay, saat 15.30 sıralarında Gaziantep Valiliği ile Emniyet Müdürlüğü'nün de bulunduğu Muammer Aksoy Bulvarı üzerinde meydana geldi. Birlikte yürüyen 20 kadar lise öğrencisi, Emniyet Müdürlüğü'ne 50 metre mesafedeki tramvay hattında tartışmaya başladı. Sebebi bilinmeyen tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Birinin elinde tahta sopa bulunan öğrenciler, yoldan yaya ve araçla geçenlerin şaşkın bakışlarına aldırış etmeden tekme tokat birbirlerine vurmaya başladı. Bir süre sonra gruptaki bazı öğrencilerin araya girmesiyle sonlandırılan kavganın ardından öğrenciler yine şaşkın bakışlar arasında hep birlikte yolun karşısına geçerek gözden kayboldu.

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

Hasan KIRMIZITAŞ- Metin Faruk TAMER/GAZİANTEP, -

==============================================

OKULDA NEVRUZ KUTLAMASI

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Aktürk İmam Hatip Ortaokulu'nun bahçesinde düzenlenen kutlamalara, öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı. Okul bahçesine Nevruz ateşinin yakılmasıyla başlayan kutlamalar, Okul Müdürü İbrahim Baştepe, öğretmenler ve öğrencilerin ateşin üzerinden atlamasıyla devam etti. Örs üzerinde demir dövülmesinin ardından Türkçe öğretmeni İbrahim Özmen Nevruz'un tarihi hakkında öğrencilere bilgi verdi.

Teknoloji Tasarım öğretmeni Ali Eren ise 21 Mart'ın Türk dünyasında Nevruz Bayramı olarak kutlandığını söyledi. Nevruz konusunda farkındalık yaratmak için kutlama yaptıklarını kaydeden Ali Eren, öğrencilerin yoğun katılım gösterdiğini söyledi.

Görüntü Dökümü

--------------------------

-Örs okul bahçesine kurulurken ve ateş yakılırken

-Öğretmen ve öğrenciler örs üzerinde demir döverken

-Öğretmen ve öğrenciler ateş üzerinden atlarken

-Yanan ateş söndürme çalışmalarından

RÖP: okul öğretmeni Ali Eren

HABER-KAMERA: Ahmet DAĞLI/SANDIKLI,(Afyonkarahisar),

====================================================

MERSİN'DE NEVRUZ COŞKUSU

MERSİN'de HDP İl Başkanlığı'nın organize ettiği Nevruz kutlamasında renkli görüntüler yaşandı.

Merkez Akdeniz İlçesi'ndeki Tırmıl Miting Alanı'nda düzenlenen Nevruz kutlamasına katılanlar arama noktalarından geçerek alana alındı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı kutlamalarda davul-zurna eşliğinde halay çekerek eğlenmeye başlayan vatandaşlar, sık sık 'Direne direne kazanacağız' ve Abdullah Öcalan lehinde sloganlar attı.

Ardından HDP MYK üyesi Asiye Koçak, İl Eş Başkanları Mirza Mehmet Söylemez, Hatice Şahin birlikte Nevruz ateşini yaktı. HDP MYK Üyesi Koçak, İl Eş Başkanları Mirza Mehmet Söylemez ve Hatice Şahin günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmaları Türkçe ve Kürtçe olarak yaptı. Türkçe ve Kürtçe hayır yazılı flamalar ve terör örgütünün sözde renklerinin simgesi bezlerin taşındığı Nevruz sırasında binlerce kişi çalınan müziğe eşliğinde eğlendikten sonra olaysız dağıldı.

Görüntü Dökümü

----------------------

Polisler alana girenlerin üzerlerini ararken

Alana gelen vatandaşlar

Alana ellerinde HDP bayraklarıyla giren vatandaşlar

Alanda halay çekenlerden görüntüler

Kadınlar ellerinde HDP bayrağını sallarken

Kadınlar yöresel kıyafetleriyle alana gelirken

Kadınlar yöresel kıyafetleriyle halay çekerken

Nevruz ateşi için hazırlık yapılırken

Nevruz ateşini yakarlarken

HDP MHK üyesi Asiye Koçak'ın konuşması

Ateş başında hatıra resmi çekerlerken

Haber: Mustafa ERCAN- Kamera: Mustafa İNSAN/ MERSİN

=====================================================

MİNİKLER FİDAN DİKİP CAN SUYU VERDİ

DENİZLİ Orman Bölge Müdürlüğü'nün 21 Mart Dünya Ormancılık Günü için düzenlediği etkinliğine katılan anaokulu öğrencileri, kazma ve küreklerle fidan dikimi yaptı, can suyu verdi.

Denizli Orman Bölge Müdürlüğü, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü Dolayısıyla, Denizli Telmeferik Alt İstasyonu'nda ağaç dikme programı düzenledi. Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan, Vali Yardımcısı Celalettin Cantürk, Orman Bölge Müdür Vekili Hüseyin Balcı, ortaokul, ilkokul ve anaokulu öğrencileri programa katıldı. Düzenlenen ağaç dikme programında anaokulu öğrencileri velileri ve öğretmenleriyle birlikte, belirlenen alana giderek fidanlarını dikti, can suyu verdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zolan, temiz hava sağlayan ormanları korumak ve yeni orman alanları oluşturmak için bir araya geldiklerini söyledi. Etkinlikte çocukların da yer almasının önemli olduğunu ifade eden Zolan, "Bugün 1000 üzerinde fidanı, toprakla buluşturacağız. Fidanlar çocuklarımızla birlikte büyüyecek. Belediye olarak ağaçlandırma çalışmalarımız sürüyor. Denizli'de kişi başına 13 metrekare yeşil alan düşüyor. Avrupa ortalaması ise 8 metre karedir. Avrupa standartları üzerine çıkan bir kente sahibiz. Orman anlamında bakıldığında ise kentteki alanın yüzde 48'i ormanla kaplı. Bu rakam hem Türkiye hem de dünya ortalamasının çok üzerinde" dedi.

Denizli Orman Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Balcı ise, ormanların sağladığı ekolojik ve sosyal yararlar bakımından toplumların gelişmesi, kalkınması refahı ve sağlığında en büyük katkı sağlayan, stratejik öneme sahip kaynaklardan biri olduğunu söyledi. Küresel ısınma ve kuraklık sorunlarını ormanların önemini bir kat daha arttırdığını vurgulayan Balcı, "Ülkemizde son 40 yılda bilinçli bir şekilde yapılan ağaçlandırma çalışmaları sonucu orman varlığımız 2 milyon hektar artarak yüzde 3'lük bir artış yaşandı. Kentimizde ise son 20 yılda 60 bin hektar ağaçlandırma yaparak orman varlığını yüzde 11 oranında arttırdık" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Zolan ve protokol üyeleri, çocuklarla birlikte ağaç dikerek can suyu verdi.

Görüntü Dökümü:

----------------------

Alandan görüntü

Ağaç diken çocuklardan görüntü

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın konuşması

Denizli Orman Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Balcı'nın konuşması

Protokolün ağaç dikmesi

Genel ve Detay görüntü

(Haber- Kamera: Deniz TOKAT/ DENİZLİ,

======================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-14 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement