Dha Yurt Bülteni - 14 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 14

Dha Yurt Bülteni - 14

Bursa'da kötü hava yaşamı etkilediBURSA'da bu akşam saatlerinde aniden başlayan sağanak yağış ve fırtına yaşamı olumsuz yönde etkiledi.

03.06.2017 20:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da kötü hava yaşamı etkiledi

BURSA'da bu akşam saatlerinde aniden başlayan sağanak yağış ve fırtına yaşamı olumsuz yönde etkiledi. Bir çok yerde televizyon yayınları kesilirken bazı semtlerde elektrikler kısa süreli kesildi.

Bursa'da saat 19.00 da  gök gürütlüsü ile başlayan sağanak yağış ve dolu hayatı etkiledi. Havanın bir anda kararması nedeniyle fırtınaya hazırlıksız yakalanan Bursalılar çevredeki işyerlerine sığınıp yağmur ve dolunun geçmesini beklerken bazı semtlerde bazı semtlerde elektrikler kısa süreli kesilirken televizyon yayınlarıda izlenemedi. Sağanak yağış ve saatteki hızı 50 kilometreye kadar çıkan fırtınanın gece boyunca devam edeceğini açıkladı.

Bu arada yağan dolunun ekili arazilere zarar vermesinden endişe ediliyor

Görüntü Dökümü

-----------------------------

-Fırtınadan göründü.

-Doludan görüntü

-Detaylar

Haber: Fuat KARS/ BURSA -

===================================================

Edirne, sağanak yağışa teslim oldu

EDİRNE'yi akşam saatlerinde etkisi altına alan gök gürültülü sağanak yağış, hayatı olumsuz yönde göle dönen cadde ve sokaklarda araçlar mahsur kaldı, ev ve işyerlerini sular bastı. Şiddetli yağış nedeniyle vatandaşlar evlerine çekilirken, sürücüler sularla kaplı caddelerde zor anlar yaşadı.

Edirne Valililiği'nin bugün kentte kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini belirterek, su baskını, sel, yıldırım ve ulaşımda aksamalar gibi yaşanacak risklere karşı vatandaşları uyardı. Uyarının ardından saat 17.00'den itibaren kent gök gürültülü ve sağanak  yağışın etkisi altına girdi. Şiddetli yağış nedeniyle vatandaşlar evlerine çekilirken, dışarıda kalanlar zor anlar yaşadı. Kent merkez ile özellikle Şükrüpaşa, Fatih, Kocasinan, 1'inci Murat mahallelerindeki göle dönen cadde ve sokaklarda araçlar mahsur kaldı. Sürücüler zor anlar yaşarken, Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri, su basan cadde ve sokaklarda önlem alarak, araçları geri çevirip, sık sık uyarı anonslarında bulundu.

Kentin bir çok yerinde ev ve işyerlerini sular bastı. Belediye ekiplerinin yetersiz kalması üzerine, vatandaşlar kendi imkanlarıyla suları tahliye etmeye çalışırken, tepkilerini de dile getirdi. Bazı esnafları ise işyerlerini su basmasını engellemek için büyük çaba harcadı. Her yağmurda su baskınına uğradıklarını dile getiren vatandaşlar, "Artık önlem alınsın" dedi. Kent merkezinde yeni hizmete sokulan bir AVM'nin kapalı otoparkın asma çatısı bir aracın üzerine düşerken, maddi hasara neden oldu.

Belediye ekipleri de bu baskınına uğrayan bölgelerde tahliye çalışmalarında bulundu.

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Şiddetli yağmur yağışı

- Göle dönen cadde ve sokaklar

-Su içinde mahsur kalan araçlar

-Araçlarda mahsur kalanlarla röp.

-Yağmur ve su basan bölgeler

-AVM'Nnin otoparkında hasar gören araç

-Temizlik çalışması yapan vatandaşlar

-Vatandaşlarla röp.

-Su taşan cadde

- DHA muhabiri Ali Can Zeray anons.

-Su içinde yürüyen vatandaşlar

-Detaylar

Haber-Kamera: Ali Can ZERAY/EDİRNE,

===================================================

Mağazada başlayan yangın binayı sardı

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde otel ekipmanları satışının yapıldığı mağazada çıkan yangın altında bulunduğu 5 katlı binayı sardı. 10 itfaiye aracıyla müdahale edilen yangın 1 saatte söndürülürken, mağaza ve binada maddi hasar oluştu.

Küçükhasbahçe Mahallesi çevre yolu üzerindeki 5 katlı Şerfiler Apartmanı'nın giriş katındaki otel ekipmanları satan mağazada saat 18.30 sıralarında yangın çıktı. Nedeni henüz belirlenemeyen yangın kısa sürede tüm mağazayı sararak binaya da sıçradı.

Olay yerine gelen Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Alanya Belediyesi'ne ait 10 itfaiye aracı alevlere müdahale etti. Ekipler bina sakinlerini yangından etkilenmemesi için tahliye ederken, polis de yolda güvenlik önlemi aldı.

İtfaiye ekiplerinin yaklaşık 1 saat süren çalışmasının ardından yangın kontrol altına alınırken, soğutma çalışmalarına başlandı. Yangın nedeniyle binada ve işyerinde maddi hasar meydana gelirken herhangi bir yaralanma veya can kaybı olmadı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

Yangından genel ve detay görüntüler

Söndürme çalışmalarından görüntü

HABER- KAMERA: Engin ANAK/ALANYA (Antalya),

===================================================

Eyleme katılan memura verilen cezaya tepki

KOCAELİ Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde yaptıkları eylemde gözaltına alınan 39 kadın arasında bulunan bir kadın memura kurumu tarafından kademe ilerleme cezası verilmesini protesto etti.

Kocaeli Kadın Platformu bugün İzmit Yürüyüş Yolu'nda eylemde bulunarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde aynı yerde yaptıkları eylemde gözaltına alınan 39 kadın arasında bulunan Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde memur olarak görev yapan N.T'ye kademe ilerleme cezası verilmesini protesto etti. Platform üyeleri, herhangi bir disiplin suçu olmayan N.T. hakkında kurumu tarafından idari soruşturma açıldığını, kademe ilerleme cezası verildiğini belirtti. Kadınlar, '8 Mart meşrudur soruşturmalar geri çekilsin' yazılı pankart açarak sloganlar attı.

Kocaeli Kadın Platformu adına konuşan Sibel Yılmaz, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü için alanlara çıkan tüm kadınlar gibi biz de platform olarak tek adamın bize dayatmaya çalıştığı faşizme rağmen sokaklardaydık. Kocaeli Emniyeti'nin OHAL durumunu kentimizde sıkıyönetim uygulamalarıyla hayata geçirmeye çalışması nedeniyle basın açıklamamızın okunmasına bile izin verilmeden darp edilip gözaltına alındık. Gözaltına alınan arkadaşımıza kurumu tarafından idari soruşturma açıldı. Arkadaşımıza önce kamu görevinden çıkarılma cezası verildi. Ardından bu ceza kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına çevrildi. Tüm dünyada kitlesel şekilde kutlanan 8 Mart eylemi, bilimin ve bilimsel araştırmanın merkezi olması gereken bir üniversite hastanesinin yönetimi tarafından terör eylemi olarak ilan edildi. Bu nedenle kamu emekçisi kadın arkadaşımıza verilen bu cezayı kabul etmiyoruz. Hukuki sürecin takipçisi olacağımızı, kadın arkadaşımızı yalnız bırakmayacağımızı buradan duyuruyoruz" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

-Kadınların eyleminden görüntü

-Basın açıklaması

Haber: Selda Hatun TAN- Alişan KOYUNCU/ İZMİT(Kocaeli), -

===================================================

Kocaeli'nde kumar ve tombala operasyonu

KOCAELİ Emniyet Müdürlüğü'nde yaklaşık 300 polisin katılımıyla gerçekleşen kumar ve tombala operasyonunda 84 kişiye 19 bin 68 lira para cezası kesildi.

Ramazan ayı nedeniyle Kocaeli'nde kumar ve tombala oyunlarının engellenmesi ve kumar organizasyonları yapılan yerlerin tespit edilmesi amacıyla yaklaşık 300 polisin katılımıyla operasyon düzenlendi. Operasyonda 84 kişiye 19 bin 68 lira para cezası kesildi. Ayrıca kimlik kontrollerinde aranan 3 şahıs yakalandı. 1 adet ruhsatsız tabanca ve 5 adet mermi ele geçirildi. Kapalı alanda sigara içtiği tespit edilen 14 kişiye idari para cezası uygulandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

(Emniyet kamerası)

-Tombala oynatılan yerlere baskın yapılması

-Üst araması ve kimlik sorgulaması, işyerleri aranması

-Tombala kartları detayları

Haber: Ergün AYAZ/ İZMİT(Kocaeli), -

========================================================

Otomobille kafa kafaya çarpışarak dereye uçtu: 1 ölü, 1 yaralı

SAKARYA'nın Erenler İlçesi'nde köy yolunda kafa kafaya çarpışan iki otomobilden biri dereye uçarken, 35 yaşındaki hemşire Betül Baykal öldü, eşi Mehmet Baykal ise ağır yaralandı

Kaza saat 18.00 sıralarında, Erenler Büyükesence ve Taşlık Mahallesi arası ulaşımı sağlayan yolda meydana geldi. Mehmet Baykal yönetimindeki plakası öğrenilemeyen otomobil karşı yönden gelen Sezai Duman idaresindeki 54 YT 181 plakalı otomobille kafa kafaya çarpıştı. Mehmet Baykal idaresindeki otomobil çarpışmanın şiddetiyle savrularak yol kenarındaki dereye düştü. Kazayı görenlerin ihbarları üzerine olay yerine 112 Acil, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri derede ters dönen otomobildeki Betül Baykal ve eşi Mehmet Baykal'ı araçtan çıkardı. 112 Acil ekipleri, Akyazı Devlet Hastanesi'nde hemşire olduğu öğrenilen Betül Baykal'ın öldüğünü belirledi. Ağır yaralanan sürücü Mehmet Baykal ambulansla Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Otomobil çekiciyle dereden çıkarıldı.

Kazada ölen hemşire Betül Baykal'ın cenazesi olay yerinde yapılan incelemenin ardından morga kaldırıldı. Polis kazayla ilgili soruşturma başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

-Olay yerinden görüntüler

-Aracın dereden çıkarılması

-Hemşireden yola konulan cenazesinden görüntü

-Ekiplerin çalışması

Haber: Aziz GÜVENER/ERENLER(Sakarya), -

========================================================

Otomobil freni kilitlenen kamyona çarptı: 4 yaralı

İZMİT'te, iddiaya göre freni kilitlenerek aniden duran kamyona arkadan gelen otomobilin çarpması sonucu 4 kişi yaralandı.

Kaza, Yahya Kaptan köprülü kavşağında meydana geldi. Ergün Akbaş idaresindeki 41 FJ 672 plakalı kamyon iddiaya göre freninin kilitlenmesi sonucu aniden dururken, arkadan gelen 20 yaşındaki Burak Aydoğan yönetimindeki 41 LS 672 plakalı otomobil kamyona çarptı. Otomobil çarpmanın şiddetiyle ters döndü. Kazada otomobil sürücüsü Burak Aydoğan, araçta bulunan 15 yaşındaki Aybüke Bodur, 15 yaşındaki Elif Şentürk ve Hakan Şen yaralandı. Olay yerine gelen itfaiye ve 112 Acil ekipleri ters dönen otomobildeki yaralıları araçtan çıkardı. Aybüke Bodur ağır yaralanırken, İzmit'te bulunan hastanelere kaldırılan yaralılar tedavi altına alındı.

Polis kamyon sürücüsü Ergün Akbaş'ı ifadesini almak üzere polis merkezine götürürken, soruşturma başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

-Kaza yapan araçlardan görüntü

-Ters dönen otomobilden görüntü

-Polis ve 112 detayları

HABER: Ergün AYAZ-KAMERA: Orhan UZUN/ İZMİT(Kocaeli), -

========================================================

Ünlü Türk denizci Boro anısına yapılan heykel törenle açıldı

MUĞLA'da iki yıl önce yaşamını yitiren ünlü Türk denizci Sadun Boro anısına, Bodrum'un Kissebükü koyuna yapılan 'Gökova Sadun Boro'yu kucaklıyor' heykeli törenle açıldı.

Marmaris İlçesi'nde, 5 Haziran 2015'te, 87 yaşında yaşamını yitiren duayen denizci Sadun Boro, Gökova'nın başlangıç noktası olan Bodrum'un Kisebükü Koyuna yerleştirilen heykeli törenle açıldı. Bodrum Belediyesi, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından heykeltıraş Ufuk Boy'a yaptırılan ve Sadun Boro'nun Okluk Koyu'na kendisinin yaptırdığı Denizkızı heykeline bakacak şekilde yerleştirilen "Gökova Sadun Boro'yu kucaklıyor" heykelinin açılışı yapıldı. Bodrum'dan ve çevre koylardan denizciler ve çevreciler, tören için öğle saatlerinden itibaren Kissebükü Koyu'nda toplandı. Bodrum Limanı'nda da yaklaşık 20 tekne ayrılarak, törenin yapılacağı koya geldi. Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, DTO Bodrum Şubesi Temsilcisi Gündüz Nalbantoğlu, Meclis Başkanı Rüştü Tezcan, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Boro'nun kızı Deniz Kısmet Boro ve Cumhurbaşkanlığı'nın emekli Turizm ve Çevre Başdanışmanı Can Pulak ve Fenerbahçe Spor Kulübü eski Başkanı Ali Şen katıldı.

Sadun Boro'nun kızı Kısmet Deniz Boro, babasının son 35 yılını Türkiye'nin koylarını ve güzelliklerini tanıtmak için uğraşarak geçirdiğini belirterek, "Heykelin yetişeceğini bile ümit etmiyorduk. Ama perşembe günü yerine yerleştirildiğinde çok duygusal anlar yaşadım. Sadun Boro'nun unutulması beni çok mutlu etti. En çok da heykelin ismi çok mutlu etti. Gökova Sadun Boro'yu kucaklıyor. Sadun Boro, son 35 yılı ülkemizin koylarını güzelliklerini tanıtmak ve korumak için uğraştı. Betonlaşmasın, bu tabiat olduğu gibi kalsın diye uğraştı. Sadun Boro'yu herkes ilk dünya turu yapan denizcimiz olarak tanıyor ama ben kızı olarak onun ne kadar büyük hizmetlerle bize bu güzellikleri bugün bu kalabalıkla birlikte yaşama şansına erişmemizin arkasındaki emeklerini hatırlatıyor. Gökova Sadun Boro'yu kucaklıyor artık. Hepimiz çok özlüyoruz onu ve enerjisini inşallah her zaman bizimle olacak" dedi.

Ali Şen ise, "Dünya denizlerini gezen, oralarda Türkiye'yi tanıtan kişidir. Türkiye için büyük bir aynaydı" dedi.

Sadun Boro'nun sivil amiral' olduğunu söyleyen Can Pulak, "Amatör denizciliğe gönül vermiş ve tekne sahibi olmuş birçok kişinin üzerinde emeği çoktur. Engin deniz bilgisi çok kişiye rehber olmuştur. Sadece denizciliği değil, çevreciliği de onun kadar önemlidir. Tek başına bir ordu gibi savaşmıştır. Türkiye'nin deniz profesörüdür. Bu koyların korunmasında en az Sadun Boro'nun cesareti, sevgisi istikameti ve paralelinde hizmet edebiliriz. Buraların korunması için hepimiz taşın altına elini koymalıyız" dedi.

Heykeltıraş Ufuk Boy ise somut bir çalışma olduğu için herkesin farklı şeyler algılayabileceğini belirterek, Sadun Boro'nun öyküsünü anlatmaya çalıştığını, doğaya gösterdiği saygı, sevgi ve bunun sonucunda doğanın O'nu kucaklamasını anlatmaya çalıştığını ifade etti.

Konuşmaların ardından 6 aylık bir çalışma sonucunda, demirden malzemeden hazırlanan, deniz kenarında dayanabilecek bir konuma getirilen ve 6 metre yüksekliğinde ve 6.5 metre enindeki heykelin açılışı yapılarak üzerindeki örtü kaldırıldı. Alkışlarla ve teknelerin korna sesleri eşliğinde, Gökova, Sadun Boro'yu kucakladı. Açılışın ardından heykelin yapımına destek veren kurum ve temsilcilerine camdan teşekkür ödülü verildi. Anma etkinlikleri çerçevesinde 4 Haziran Pazar (yarın) günüde Marmaris Okluk koyunda teknelerle Sadun Boro'yu anma etkinliği düzenlenecek.

SADUN BORO KİMDİR?

Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi olan Sadun Boro, 1928'de İstanbul'da doğdu. Caddebostan kıyılarında büyüdü ve denizciliğe sandalla başladı. Galatasaray Lisesi'nde okudu. 1948'de İngiltere'ye giderek Manchester Üniversitesi'nin Tekstil Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. İngiltere'deki eğitimi sırasında, 1952'de, bir İngiliz ile Ling adlı 11 metrelik yelkenliyle İngiltere'den Karayip Adaları'na kadar uzanan ilk açık deniz Atlantik aşırı yolculuğunu 6 ay sürede gerçekleştirdi. O tarihlerde Cumhuriyet gazetesinde dizi olan bu gezinin anıları 2004'te "Bir Hayalin Peşinde" adlı kitaba dönüştü. 10,5 metre boyunda Kısmet isimli teknesi 1963'te Salacak'ta Athar Beşpınar'ın atölyesinde yapımı gerçekleştirildi. 1965'te de Alman asıllı eşi Oda Boro ile beraber dünya turuna çıktı. Onlara Kanarya Adaları'nda aldıkları ünlü kedileri Miço eşlik etti. Üç yıl süren seyahatin anıları Hürriyet Gazetesinde yayımlandı. Bu anılar, daha sonra "Pupa Yelken" adlı kitapta toplandı. Boro ailesi 1977-1979 arasında, o zaman sekiz yaşında olan kızları Deniz'le beraber Karayip Adaları'nı, Amerika'nın doğu sahillerini gezdi. 1980'den sonra Bodrum ve Gökova Körfezi'nde yaşadı. Özellikle Gökova, Göcek, Fethiye gibi güney Ege kıyılarının korunması için çok uğraştı.

Gazete ve dergilerde yayınladığı yazılarla gençlere doğa ve deniz sevgisi aşılamayı amaç edindi. Bir Gökova sevdalısı olan Sadun Boro, Okluk Koyu'nun ortasına Denizkızı heykeli yaptırdı. Dünya seyahati anılarını 'Pupa Yelken' adlı eserinde topladı. 2004'te 'Bir Hayalin Peşinde' adlı kitabı yayınlandı. 'Vira Demir' adlı son kitabı da denizciler için rehber niteliği taşıyor.

Sadun Boro 46 yıl boyunca bindiği ve yaklaşık 150 bin deniz mil yapan 'Kısmet' adlı teknesini İstanbul'daki Rahmi Koç Müzesi'ne bağışladı. Peşinden yeni satın aldığı 'Sonbahar' isimli katamaran teknesine Okluk Koyu'nda yaşamını sürdürdü. 5 Haziran 2015'te hayatını kaybetti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Çevrecilerin toplanması

Teknenin Bodrum Limanı'nda ayrılması ve Kissebükü'ne gidiş

Koydan görüntü

Teknelerden görüntü

Sadun Boro'nun kızı Kısmet Deniz Boro ile röp,

Ali Şen ve Can Pulak ile röp.

Heykelin alkışlarla ve korna sesleri il açılması

Ufuk Boy'un heykelle ilgili açıklamaları

Koydan ayrılış

Haber- Kamera: Nilüfer DEMİR/ BODRUM (Muğla),

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 14 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement