Dha Yurt Bülteni-14 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-14

Dha Yurt Bülteni-14

1)TURUNCU LİSTEDE ARANAN PKK'LI, GEÇEN YIL KATO'DA ÖLDÜRÜLMÜŞGÜVENLİK güçlerinin terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonları devam ederken, 1991 yılında örgüte katılan ve arananlar listesinin 600 bin lira ödüllü 'Turuncu' kategorisinde yer alan 'Serdem' kod adlı terörist Faik Güçlü'nün, geçen...

30.06.2017 15:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)TURUNCU LİSTEDE ARANAN PKK'LI, GEÇEN YIL KATO'DA ÖLDÜRÜLMÜŞ

GÜVENLİK güçlerinin terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonları devam ederken, 1991 yılında örgüte katılan ve arananlar listesinin 600 bin lira ödüllü 'Turuncu' kategorisinde yer alan  'Serdem' kod adlı terörist Faik Güçlü'nün, geçen yıl Beyteşşebap'ın Kato dağında yürütülen operasyonda öldürüldüğü ortaya çıktı. PKK'ya yakın internet sitelerinde yer alan habere göre, 1991 yılında örgüte katılan Siirt Eruh nüfusuna kayıtlı 'Serdem' kod adlı Faik Güçlü'nün geçen yıl 4 Ekim'de Şırnak'ın Büytüşşebap ilçesi Kato dağı bölgesinde yürütülen operasyonda öldürüldüğü belirtildi. İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Aranan Teröristler' listesinde ise Faik Güçlü'nün 600 bin lira ödüllü Turuncu kategoride yer aldığı belirtildi.

DİYARBAKIR, -

=========================================================

2)MARMARİS' TE AFRİKA SICAKLARI BUNALTTI

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde etkisini gösteren Afrika sıcak hava dalgasından bunalan turistler plaj, otel havuzu ve su parklarını doldurdu. Turizmin gözde merkezlerinden Marmaris'te, etkisini gösteren Afrika sıcaklarından etkilenen tatilci ve turistler, serinlemek için sahillerde soluğu aldı. Sıcaklığın 41 dereceye ulaştığı kentte yüksek nemle birlikte hissedilen sıcaklık ise 45 dereceyi buldu. Deniz suyu sıcaklığının 21 ve nemin yüzde 63 derece olduğu ilçe merkezinde, sokaklar boşaldı. Plajlar, otel havuzları ve su parkları doldu. Kimi turistler, denize çektikleri şezlonglarda serinlemeye çalışırken, bazıları şemsiye altında dinlendi. İlçe merkezinden Turban Mevkii'ne kadar uzanan plajlarda konumlandırılan su sporları istasyonları heyecan arayanların adresi oldu. Turistler jet-ski, banana, simit ve deniz paraşütü ile hem heyecan yaşadı hem de serinlemenin keyfini çıkardı. Bolu'dan ailesiyle tatile gelen Mehmet Irkan, "Kavurucu sıcaklardan etkilenmemek için gün boyu denizde veya otelin havuzunda dineliyoruz" dedi. Manisalı Demir Bilen de "Su parkında serinlemeye çalışıyoruz ama olmuyor" diye konuştu. Marmaris Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, "Marmaris ve çevresi dün akşamdan itibaren Kuzey Afrika sıcak hava dalgası altına girdi" dedi.

GECE YARISINA KADAR CADDELER RENGARENK

Marmaris'te gündüz plaj, su parkı ve otel havuzlarını dolduran turistler, geceleri ise sokaklara akın ediyor. Sahil şeridindeki Atatürk ve Kordon Caddesi ile Yat Limanı yürüyüş yollarında kalabalıklar oluşuyor. Saman İskelesi'nde ebeveynler kafeteryalarda denizden gelen esintiyle serinlemeye çalışırken, çocuklar parklarda oynuyor.

Görüntü Dökümü

----------------------

Caddeye konumlandırılmış elektronik termometre akşam 31 derece göstermesi

Sahil şeridinde caddelerdeki insan kalabalığından görüntü

Su havuzları başında hem serinleyen hem de müzik eşliğinde dans eden turistler

Atatürk Anıtı çevresinde tulum eşliğinde Karadeniz oyunu oynayan vatandaşlar

Yat Limanı genel görüntü

Caddeye konumlandırılmış elektronik termometre gündüz 42 derece göstermesi

11 kilometrelik sahil şeridindeki plajlardan görüntü

Su parkında genel görüntü

Otel havuzundan genel görüntü

(Toplam: 4 dakika 55 saniye-355 MB görüntü)

(Haber-Kamera: Ali GÜNDOĞAN/ MARMARİS (Muğla),

======================================================

3)BAKAN AVCI: NASREDDİN HOCA BİR DÜNYA DEĞERİDİR

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Nasreddin Hoca alim ve fazıl kişiliğiyle, nüktedan kimliği ile bir dünya değeridir" dedi. Avcı, Nasreddin Hoca'nın eşeğe neden ters bindiği konusuyla ilgili uluslararası bir yarışma düzenleyeceklerini açıkladı. Eskişehir'in Sivrihisar İlçesinde 30 Haziran- 2 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Nasreddin Hoca Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali başladı. Sivrihisar Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklere Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı,  Eskişehir Vali Vekili Cafer Yıldız ile çok sayıda kişi katıldı.  Bakan Avcı etkinlik kapsamında açılan karikatür ve fotoğraf sergilerini gezdi. Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi'nin açılışını da yapan Nabi Avcı, temsili Nasreddin hoca 54 yaşındaki evli 2 çocuk babası Mustafa Karatepe ile bir süre sohbet etti. Avcı, Sivrihisar İlçe Mal Müdürlüğü'nde memur olarak görev yapan ve 25 yıldır temsili Nasreddin Hoca olan Karatepe'ye, "Takma sakalla geziyorsun, artık sakalarını uzat. Bir dahaki etkinliklerinde takma sakal yerine kendi sakalların olsun" dedi.

Avcı, festivalde yaptığı konuşmada Şehabettin Sühreverdi, Mihal Gazi, Seyyid Gazi, Battal Gazi, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Ahi Mahmud Efendi, Hacı Hasan Hüsnü Dede, Çürükoğlu Hüseyin Efendi¸ Hacı Abdullah Efendi¸ Sivrizade Efendi ve Sadık Efendi gibi büyük şahsiyetlerin geçmişte Eskişehir'de yaşadıklarını söyledi. Bakan Avcı, şöyle devam etti:

"Bu büyüklerimizin tesirleri, çizdikleri istikamet, bıraktıkları manevi miras sadece Anadolu'nun değil; bütün inanç ve gönül coğrafyamızın da en kıymetli mirasıdır. Esasen, ömürlerini insanlığa faydalı olmak ideali için vakfeden millet büyüklerinin kabri olmaz. Nasreddin Hoca da hiç şüphesiz alim ve fazl kişiliğiyle, nüktedan kimliği ile bir dünya değeridir. Nasreddin Hoca'nın, manevi önderler arasında ayrı bir yeri vardır. Nasreddin Hoca büyük bir alim ve mütefekkirdir. Bazı kaynaklarda 'Molla Nasreddin' olarak anılır. Yani 'hoca' unvanını boşuna taşımaz. Öğrencileri olan, cemaatine hakikatleri öğretmek üzere vazife alan bir müderristir. Nasreddin Hoca, 'Tebessüm sadakadır' diyen Peygamberimizin sünnetine uymuştur. Gayesi de inancımızın ilkelerini, güler yüzle ve misallerle öğretmek olmuştur. Görüyoruz ki, bu yöntem de muvaffak da olmuştur. Hemen herkesin anlayabileceği, kendine göre dersler çıkaracağı Nasreddin Hoca fıkralarının, İslam coğrafyasının bütün bölgelerinde hala severek anlatılıyor ve dinleniyor olması bunun bir göstergesidir."

NASREDDİN HOCA NEDEN EŞEĞE TERS BİNDİ? YARIŞMASI

Önümüzdeki yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sivrihisar Belediyesi tarafından uluslararası bir deneme yarışması düzenleneceğini açıklayan Nabi Avcı şunları söyledi:

"Bütün dünyaya açık bütün ülkelere açık, tüm dillere açık, ister Türkçe ister İngilizce, ister Arapça her türlü dilden yarışmacılar katılabilecek. Denemecilerimiz bir tema üzerine denemeleri ile bu yarışmaya katılacaklar. Yüzyıllardır millet düşünüyor, farklı cevaplar bulduk. Bakalım denemecilerimiz ne cevap bulacaklar. 'Nasreddin Hoca neden eşeğine ters binmiştir gibi görülüyor?' Denememizin konusu bu. Denemecilerimiz, felsefecilerimiz Nasreddin Hoca ile eşeği arasındaki bu hikayeyi felsefi açıdan felsefi yorumunu nasıl yapacaklar? Ben onların işine karışmak istemem. Onlar muhakkak çok güzel açıklamalar getirecekler. Eskişehir milletvekili olarak, Sivrihisarlı olarak bu eşeğe ters binme hikayesinde Nasreddin Hocamıza biraz haksızlık edildiğini düşünmüyor değilim. Benim Eskişehirli olarak bu konuya bakışım, görüşüm şu. Aslında hocanın eşeğe ters bindiği falan yok. Terslik eşekte. Eşek eşekliğinden ters gidiyor. Yoksa hoca doğru düzgün oturmuş. Hocanın istikameti doğru. Hocanın oturuşu doğru. Eşekte sorun var. Belki bu deneme yarışmasına katılacak olan denemeciler içerisinde bazı mizah yazıcıları da çıkarak belki eşek açısından bu meseleye yaklaşanlar olabilir. Onları da yarışmamıza davet ediyoruz."

Yapılan konuşmaların ardından Ukrayna, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Abhazya'dan gelen halk dansları toplulukları gösteri sundu.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Bakan Avcı'nın karşılanması,

-Avcı'nın Nasreddin Hoca'nın ve kızını mezarlarını ziyaret etmesi,

-Nasreddin Hoca heykelinin görüntüsü,

-Bakan Avcı'nın sergileri gezmesi,

-Avcı'nın temsili Nasreddin Hoca ile konuşması,

-Heykel Müzesi'nin açılışından,

-Etkinliğe katılanların görüntüsü bulunuyor.)

Haber-Kamera: K emal ATLAN-Hakan TÜRKTAN/SİVRİHİSAR,(Eskişehir)/DHA

=======================================================

4)SURİYELİLERİN BAYRAM DÖNÜŞÜ SÜRÜYOR

BAYRAM nedeniyle ülkelerine giden Suriyeliler, Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden Türkiye'ye dönmeye devam ediyor.

Ramazan Bayramı öncesi Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan 13 ile 23 Haziran tarihleri arasında ülkelerine giden 68 bin 238 kişinin Türkiye'ye dönüşü devam ediyor. Bayram tatilini doğdukları topraklarda geçiren Suriyeliler, bayramın bitmesiyle birlikte Türkiye'ye gelmeye başladı. Ülkelerine ziyaretten gelen Suriyeliler, Öncüpınar Sınır Kapısı'nda dönüş işlemlerini yaptırdıktan sonra bulundukları kamp veya şehirlere gitti.

Bayram nedeniyle Suriye'ye geçenlerin Türkiye'ye dönüşleri 14 Temmuz'a kadar devam edecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

Öncüpınar Sınır Kapısı

Otobüslerin sınıra gelişi

Suriyelilerin otobüsten inmesi ve işlem yapması

Suriyelilerin konuşmaları

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 311 MB

============================================================

5)İÇMELER SEZONU BAŞLADI

KAHRAMANMARAŞ'ın şifalı acı suyuyla ünlü Ekinözü İlçesi'nde içmeler sezonu başladı. Ramazan Bayramı'nda binlerce kişiyi ağırlayan ilçe, bu sezon 100 binin üzerinde tatilciyi misafir etmeyi hedefliyor.  İlçenin 'İçmeler' adı verilen 3 ayrı noktasından çıkan doğal maden suyu ile şifa dağıtan Ekinözü, bayramın ilk gününden itibaren yerli turistlerini ağırlamaya başladı. Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen, bayram tatili boyunca kentte büyük bir yoğunluk yaşandığını söyledi. Acı sudan şifa bulmak için gelenlerin güzel vakit geçirebilmelerini sağlamak adına mesire alanları da yaptıklarını kaydeden Çeleğen, "Sağlık açısından faydalı olduğu bilinen acı sudan içmek ve tatillerini geçirmek isteyen binlerce turisti bayramda ilçemizde ağırladık. Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin ve Diyarbakır başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından insanlar şehrimizin acı suyundan şifa bulmak için geliyor. Şu an itibariyle de ziyaretçi sayısında geçtiğimiz yıllara göre ciddi bir artış yaşanıyor" diye konuştu.

İlçenin tanıtımına çok önem verdiklerini, bu kapsamda yaptıkları çalışmaların da meyvelerini almaya başladıklarını ifade eden Çeleğen şunları söyledi:

"Belediye olarak bu yıl içersinde aylar öncesinden içmelerimizin tanıtımlarına güneydoğu bölgesinde yayın yapan yerel ve ulusal kanallara içmelerimizin tanıtımlarını ve reklamlarını yayınlatıyoruz. Tanıtım çalışmalarımızla bu yıl bayram tatilde sayının artığını gördük. İçmelerdeki sağlık turizmini çok iyi yerlerde göreceğimiz kesin. Benim hayalimde sezon kavramı olmaksızın bir turizm akışı sağlamış Ekinözü var. Sağlık, insanlar için çok önemli. İçmelerimizdeki suyumuzun da birçok hastalığa iyi geldiğine yönelik raporlar mevcut. Biz de Ekinözü Belediyesi olarak suyumuzla ilgili yeni bir tahlil yaptıracağız. Şartlar elverirse şişelenmesi için çaba göstereceğiz. Biz, Ekinözü'nde her alanda bir değişim ve dönüşüm sloganı ile göreve geldik. Kent olarak sağlık turizminden çok önemli girdiler sağlayabiliriz. Yol, tesis, altyapı eksikliklerinin giderilmesi ile birlikte Ekinözü'müzde turizm adına yapılmayacak hiçbir şey yok."

Yapılan tahlillerde cilt hastalıkları, astım, bronşit, böbrek ve idrar yollarında oluşan taşlar,şeker ve sinir hastalıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde etkili olduğu kanıtlanan şifalı acı su, Aşağı, Orta ve Yukarı İçmeler olmak üzere 3 ayrı noktadan çıkıyor.

Görüntü Dökümü

----------------------

Acı su içenler

Suyun iyi tedavi ettiği hastalıkların levhası

Su içenlerden detaylar

Vatandaşlarla röp.

Nursi Çeleğen ile röp.

Piknik yapanlar

( Haber: Ömer KOÇ Kamera: KAHRAMANMARAŞ-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 184 MB

========================================================

6) HALEP'E GİTMEK İSTEYEN SIRP, POLİSİ ALARMA GEÇİRDİ

MERSİN'in Tarsus İlçesi Yenice İstasyonu'nda trene binip, yolculara Halep'e gitmek istediğini söyleyen Sırbistan uyruklu 42 yaşındaki Nikolic Dragan, polisi alarma geçirdi. Sorulara çelişkili ifadeler veren Dragan, ifadesi alınmak üzere Adana Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Sırbistan'dan yola çıkarak, pasaportla Türkiye'ye giriş yapan Nikolic Dragan, Halep'e gitmek için Yenice İstasyonu'nda trene bindi. Yanındaki sırt çantalarıyla şüpheli hareketlerde bulunan Dragan, kondüktöre biletinin olmadığını, Adana'dan, İskenderun'a oradan da Halep'e gideceğini söyledi. Elindeki çok sayıda harita olan Dragan'dan şüphelenen görevliler, onu trenin en son vagonuna götürerek polis ekiplerini aradı. Adana istasyonunda bekleyen ekipler, trenden indirilen Dragan'ın üstünü aradı. Bu sırada İngilizce bilen bir yolcu, polise tercümanlık yaptı. Çelişkili ifadeler veren Dragan, Suriye'de savaş olmadığını, Halep'e gitmek istediğini, oradan da İsrail ve Kahire'ye geçiş yapmak istediğini anlattı. Trenden inen diğer yolcular ise polise, "Bu adamı bırakmayın, DAEŞ'e katılabilir" dedi. Nikolic Dragan ifadesi için Adana Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Görüntü Dökümü

-----------------------

İstasyonun genel görüntüsü

Trenin durması

Polislerin koşması

Trenin içinden şüpheli Nikolic Dragan'ın inmesi

Polislerin trenden inen Dragan'u yakalaması

Tren makinistinin ve yabancı dil bilen yolcunun olayı anlatması

Nikolic Dragan'ın çantalarının aranması

Nikolic Dragan'ın kadın yolcu ile konuşması

Nikolic Dragan'ın götürülmesi

Nikolic Dragan'ın otururken görüntüsü

İstasyonun genel görüntü

SÜRE: 03'40"    BOYUT: 224 MB

Haber: Çağlar ÖZTÜRK  -Kamera: ADANA,

=====================================================

7)CARETTALAR TATİLCİLERİ ISIRDI, UZMANLAR 'KORKMAYIN' DEDİ

ANTALYA'da caretta carettaların denizde yüzenleri ısırdığı iddiaları üzerine Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, öğleden sonra güneş ışınlarının eğik yansıması nedeniyle açlık dürtüsü ortaya çıkan caretta carettaların, denizanası zannettiği beyaz tenli kişilerin tenine dokunduğunu, korkulacak bir durumun olmadığını söyledi.

Yuvalama dönemi başlayan caretta carettalar, Antalya kumsallarına yumurta bırakmaya başladı. Caretta carettalar özellikle kent merkezindeki Lara ve Konyaaltı sahiline çıkarak yumurta bıraktıktan sonra yeniden denize dönüyor. Lara- Kundu sahiline gelen caretta carrettaların bazı yerli ve yabancı turistleri ısırdığı iddia edildi. 10 tatilcinin ısırık şikayetiyle hastanelere başvurduğu kaydedildi.

ISIRMA VAKALARI LARA, BELEK VE SİDE'DE

Caretta caretta ısırığı nedeniyle panik yaşanması üzerine AÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, korkulacak bir durum olmadığını söyledi. Doç. Dr. Gökoğlu, caretta caretta kaplumbağalarının ısırma vakalarının Lara, Belek ve Side sahillerinde gerçekleştiğini kaydetti. Kayalık ve derinliği olan kıyılarda bu olayların yaşanmadığını vurgulayan Doç. Dr. Gökoğlu şunları söyledi:

"Kaplumbağalar üreme dönemine girdi. Kıyıda popülasyon yoğunlaştı. Su ısısı artınca, hayvanın beslenme fizyolojisi de arttı. Caretta carettaların beslenme prosedürünün içinde denizanaları var. Öğleden sonra güneş ışınları eğik gelmeye başladığı zaman, karşıda insan vücudu özellikle beyaz tenliler ısırılıyor. Parlama sonucu canlı beyaz tenli kişinin hareket eden bölgesini denizanası zannediyor ve ısırıyor. Derin ve kayalık bölgede bu durum yaşanmaz. Alanya, Gazipaşa'da bu durumları göremezsiniz. Eylül ayına kadar carettaların sahillerimizde görünmesi devam eder."

'KİMSENİN ETİNİ KOPARMADI'

Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, caretta carettalardan korkulmaması gerektiğini söyledi. Bunun turizme zarar verecek bir durum olmadığını da vurgulayan Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu şöyle dedi:

"Bu ısırma vakaları genelde 15.00- 16.00 saatleri arasında gerçekleşiyor. Korkulacak bir durum yok. Vakalara baktığım zaman ısırma değil ezme şekli var. Küçük bir kızarıklık yapıyor. Caretta ile yüzmeniz o bölgenin ne kadar temiz olduğunu ve doğal yaşamın devam ettiğinin en büyük göstergesidir. İnsanlarımız gönül rahatlığıyla denize girmeye devam edebilir. Kimseyi daha kaplumbağa yemedi ya da etini koparmadı. Kaplumbağa zaten çırpındığınız an hemen kaçar."

Görüntü Dökümü

-------------------------------------

Sahilden detay

Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu'nun açıklaması

Haber: Erol AKKIR- Kamera: Bülent TATOĞULLARI/ANTALYA-DHA)

==================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-14 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement