Dha Yurt Bülteni-15 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-15

Bakan Çavuşoğlu'ndan Suriye'ye kimyasal silah tepkisiDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını belirterek, "Kadınlar, çocuklar can çekişe çekişe, kıvrana kıvrana öldürüldü.

05.04.2017 18:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakan Çavuşoğlu'ndan Suriye'ye kimyasal silah tepkisi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını belirterek, "Kadınlar, çocuklar can çekişe çekişe, kıvrana kıvrana öldürüldü. Bunların hepsi yönetilemeyen bir ülkede oldu" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, işadamı Fettah Tamince'nin mütevelli heyeti başkanı, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ak Parti milletvekilleri Mustafa Köse, Sena Nur Çelik gibi isimlerin mütevelli heyeti üyesi olduğu Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin Aktif Öğrenci Topluluğu'nun düzenlediği söyleşiye katıldı. Bakan Çavuşoğlu, Kolombiya'da sel ve toprak kayması felaketi olduğunu belirterek, Kolombiya'ya Türkiye olarak yardım elini ulaştıracaklarını aktardı.

'AVRUPA'DA IRKÇILIK ARTIYOR'

Bugün yaşanan zorlukların Türkiye'nin bulunduğu coğrafya ile sınırlı olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, "Avrupa halklarını endişeye sürüklemeye başlayan trendler, artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, hoşgörüsüzlük gibi, Avrupa'yı birleştiren tüm değerleri yok etmeye, aşındırmaya başlayan tehlikeli bir süreç yaşanıyor. Ötesine gittiğimiz zaman dünyanın değişik coğrafyalarında yaşanan sorunlar var. Terör, çevre felaketleri, işsizlik, kıtlık, iç savaşlar hepsi esasen dünya insanına doğrudan tehdit oluşturan, insanları katleden sorunlar var. Bunların yansımaları göç, göç akımları, entegrasyon gibi zorlu bir süreç de var" dedi.

'CAN ÇEKİŞE ÇEKİŞE ÖLDÜLER'

Türkiye'nin komşularında da çeşitli sorunlar olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Kıbrıs sorununu çözmek için çaba sarf ettiklerini, ancak Rum kesimindeki seçim öncesi Rum tarafından olumsuz sesler gelmeye başladığını söyledi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Hemen güneyimizde Irak, Irak'ta yeniden körüklenmeye başlayan etnik kamplaşma. DEAŞ terör örgütüyle mücadele. Güneyimizde Suriye yönetilemeyen bir ülke. Dün kimyasal silah kullanıldı. Kadınlar çocuklar can çekişe çekişe, kıvrana kıvrana öldürüldü. Zalim rejimler. Bunların hepsi yönetilemeyen bir ülkede oldu. Orada da terör var, bize yönelik oluşan tehditler var. Yabancı terörist savaşçılar var. Radikalleşme var. Bunların hepsi sıkıntı. Ama insanların önünde her zaman fırsatlar vardır. Zor zamanlarda çözüm için çaba sarfetmek lazım." Avrupa'nın Türkiye'ye dayatmalar içinde olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Avrupa 'Sizde eksen kayması mı var, ne oluyor, bize sırtınızı mı döndünüz, nereye gidiyorsunuz?' Ama onlara verecek cevabımız var, veriyoruz da. Bu coğrafyada yaşayan bir ülkenin tek taraflı dış politika izlemesi mümkün değil. Her yere gitmemiz lazım ve çıkarlarımızı korumamız ve alternatifsiz kalmamamız lazım. Geçmişte ihmal ettiğimiz coğrafyaları da kucaklamamız gerekir. 'Sizde eksen kayması mı var' diyen Avrupa ülkeleri bizim gitmek istediğimiz tüm ülkelerde var. Sen gidince ben seni sorguluyor muyum? Sormuyorum. Sen beni neden sorguluyorsun? Dert başka. Dert Türkiye uzağa gitmesin, içeriye de almayalım, kenarda beklesin, bizim kontrolümüzde olsun. Biz ne dersek onu yapsın bizim aldığımız kararları uygulasın. Anlayış bu" dedi.

STRATEJİK ORTAKLIKLAR

Stratejik işbirliği konseyleri veya koordinasyon konseyleri kurduklarını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Anlaşmalar imzalıyoruz. Ortak Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda senede bir kez bir araya geliyoruz. En son Moskova'da 10 Mart'ta Ruslarla bu zirveyi gerçekleştirdik. Bir yıl sonra bu toplantı Türkiye'de olacak. 25 ülke ile ilişkimizi bu seviyeye yükselttik. Üçlü mekanizmalar kuruyoruz. Balkanlarda güven artırıcı adımlar atıyoruz. Kafkasya'da güveni ve işbirliğini artırıyoruz. İki ay sonra Bakü- Tiflis- Kars Demiryolunu hayata geçireceğiz. Türkiye, Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan dörtlü mekanizmayı kuruyoruz. Barış için arabuluculuk yapıyoruz."

TÜRKİYE İNSANİ YARDIMDA İKİNCİ SIRADA

Girişimci bir politika izlenilmesi gerektiğini işaret eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye 2005 sonu rakamları olarak 4 milyar dolar insani yardımla ABD'nin arkasından dünyada ikinci. Milli gelire oranla dünyada birinci sıradayız. Kıtlıktan dolayı yardım ettiğimizi herkes görüyor. Bizden başka duyarlı olan yok. Kolombiya, nerede Latin Amerika'da bizden yardımda bulundu. Memnuniyetle yardım edeceğiz. Haiti'ye de ilk yardımı ulaştıran biz olduk. Kolombiya ve Meksika'da Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) ofislerini açtık. Birçok ülkenin dışişleri bakanlığı binasını biz inşa ediyoruz. Birçok kurumun kapasitesini artırmak için de yardımda bulunuyoruz."

'İLK DEFA KİMYASAL KULLANILMADI'

Suriye'de devam eden savaşı da değerlendiren Çavuşoğlu, "Belirli bir mesafe katettik. Ama bir zalim rejim var. Zalim bir Esad rejimi var. Dün kimyasal silah kullanarak çok sayıda insanı öldürdü. Oysa ilk defa kimyasal silah kullanmıyor. Daha önce kimyasal silah tüm ülkelerin, tüm batının kırmızı çizgisiydi. Ama kullandıkça millet alışmaya başladı. Yani insanlar hunharca öldürülünce bile dünya susmaya başladı. Böyle giderse Suriye'de Esad'ın geleceğini belirleyecek halk mı kalacak. Tek başına 1 milyona yakın insanı öldürdü. Halep'te sıkışan 45 bin kişiyi kurtarmasaydık, onları da acımasızca öldüreceklerdi. Hizbullah'ıyla, İran'ın desteklediği Şii gruplarla katledeceklerdi. Öyle bir vahşice öldürüyorlar ki insanlığınızdan utanıyorsunuz. 45 bin kişiyi kurtarmak için kılını kıpırdatan başka bir ülke oldu mu? Rusya ile şartları zorladık. Bazı Müslüman geçinen ülkeler engel çıkarmaya çalıştı. O nedenle Türkiye'nin sorumluluğu çok büyüktür" diye konuştu.

'100 ÜZERİNDEN 10 ALDIM'

Öğrencilere derslerinde başarı dileyen Çavuşoğlu, üniversite döneminde bir derste 100 üzerinden 10, bir derste de 25 aldığını söyledi. Okuduğu dönemde sıfırcı hocalar olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Sosyoloji dersinde 10 aldım. Din ve ahlakı sordu. Hocanın kendi kitabında dini sabit olarak gösteriyor, 'cahillik, ahlak kuralları ise çağa göre değişir' diyordu, mezhebi geniş. Sınavda da 'din ve ahlak nasıl olmalı?' diye soru sordu. Ben de tam tersini savundum, 'din ve ahlak kuralları birlikte olursa' diye açıkladım. Bu soru 40 puanlıktı, buna sıfır verdi. Diğer iki sorudan da 10 vermiş. Bütünlemede de aynı soruları soracaksa aynı cevabı verecektim ama soruları değiştirdi. 60 alarak o dersi geçtim" dedi. 16 Nisan'da anayasa değişikliği için yapılacak referandum hakkındaki görüşlerini de açıklayan Çavuşoğlu'nun söyleşisinin soru- cevap kısmı, basına kapatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------

Salondan detay

Bakan Çavuşoğlu'un konuşması

225 MB 7.05"

Haber: Hasan DEMİRBAŞ- Kamera: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA-DHA)

=========================================

Gaziantep'te hava destekli terör operasyonu: 9 gözaltı

Gaziantep'te, terör örgütleri DHKP-C ile MLKP'ye yönelik insansız hava aracı destekli operasyonda 9 kişi gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, terör örgütleri DHKP-C ile MLKP adına kent merkezi ve ilçelerde eylem ve faaliyetlerde bulunan kişilere yönelik, insansız hava aracı destekli operasyon düzenledi. Operasyonda ekipler tarafından önceden belirlenen çok sayıda adreste arama yapıldı. Balyoz ile kırılarak girilen evlerde yapılan aramada çok sayıda örgütsel doküman, kitap, dergi gibi yayın ile dijital materyal ele geçirilirken isimleri açıklanmayan 9 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler, hastanede sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Emniyetten çıkan araçlar

Hava görüntüleri

Balyozla kırılan kapı

Girilen evler

Özel harekat ekipleri

Haber: Mücahit YOLCU-Kamera: GAZİANTEP-DHA)

===========================================

Simav kaymakamı kuşu'ya kayyum atandı

KÜTAHYA'nın Simav İlçesi'ne bağlı beldeyken, 30 Mart 2014 yerel seçimleri öncesi, nüfusu 2 binin altında kaldığı gerekçesiyle köye dönüştürülen, ancak mahkeme kararıyla tekrar belde statüsüne kavuşan Kuşu'ya, yapılacak bir seçime kadar, Valilik tarafından Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim kayyum olarak atandı. Halim, bugün görevine başladı.

Kaymakam Türker Çağatay Halim Kuşu'ya kayyyum olarak atandığını bugün Çitgöl Kaplıcaları Restoran'da köy ve mahalle muhtarları ile bir araya geldiği güvenlik toplantısında açıkladı. Kuşu'nun 2014 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından nüfusu 2 binin altına düştüğü için beldelik hakkının elinden alındığına ve tekrar köy yapıldığına vurgu yapan Kaymakam Halim, "Şimdi Kuşu için yeni bir süreç başladı. Ankara Bölge İdare Mahkemesine açtıkları ve üç yıl süren hukuk mücadelesi sonucunda Kuşunun beldelik hakkı yeniden verildi. Mahkeme kararı ile yeniden belde olan Kuşu'da yeni bir belediye seçimi yapılıncaya ve yeni seçilen belediye başkanı mazbatasını alıncaya kadar burada belediye başkanı olarak görev yapmam için Kütahya Valiliği tarafından kayyum olarak atandım. Bu ilginç ve beklenmedik durum aynı zamanda benim için meslek hayatımda önemli bir sürecinde başlangıcı sayılıyor. Hem Simav Kaymakamı olarak hem de Kuşu'nun belediye başkanı olarak iki görevi de birlikte sürdüreceğim" diye konuştu. Kuşu'nun beldelik hakkını tekrar kazanmasıyla Simav'ın 5 olan belde sayısının 6'ya, 84 olan köy sayısının da otomatikman 83'e düştüğüne vurgu yapan Kaymakam Halim, "Biliyorsunuz doğu ve güneydoğuda bazı ilçelerin belediye başkanları PKK ve FETO terör örgütleriyle işbirliği yaptığı gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden alındı. Yerlerine de belediye başkanı olarak o ilçelerin kaymakamları kayyum olarak atandı. Benim durumum biraz farklı. Benimkisi beldelik hakkı elinden alındıktan sonra verdiği 3 yıllık hukuk mücadelesinden zaferle çıkan bir beldenin tekrar belediye başkanı seçilinceye kadar görev yapmak olacak. 3 yıldır muhtarlık olarak idare edilen Kuşu'da şimdi belediye olarak yeni bir düzen kurmak gerekecek. Belediyeliğini tekrar kazanan Kuşu halkının bana her konuda yardımcı olacağından eminim. Bundan hiçbir şüphem yok" dedi. Kaymakam Halim, bu gün öğleden sonra beldeye giderek görevine başlayacağını ve geride kalan 3 yıllık hizmet eksiğini bir an önce tamamlamanın gayreti içerisinde olacağını söyledi.

"HER KONUDA YARDIMA HAZIRIZ"

Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim'in beldelerine belediye başkanı olarak atanması Kuşuluları sevindirdi. 2014 yılından bu yana Kaymakamlık tarafından muhtar olarak görevlendirilen Kuşu Nurullah Bayram Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay, "Beldemizde yeni bir seçim yapılıncaya ve yeni bir belediye başkanı seçilinceye kadar Kaymakamımız Türker Çağatay Halim'in kayyum olarak belediye başkanı sıfatıyla görev yapacak olması 3 yıldan bu yana verdiği hukuk mücadelesini kazanan Kuşu halkının bir zaferidir. Kaymakamımızın beldemizde belediye başkanı olarak görev yapması bizi onurlandırır ve gururlandırır. 3 yıldan bu yana biriken sorunlarımızın kısa sürede sona ereceğine Kuşu halkı olarak inanıyoruz. Kaymakamımıza belediye başkanımız olarak her konuda yardıma hazırız. El ele vererek Kuşu beldesini hak ettiği çağdaş bir yere getireceğimizden eminiz" diye konuştu.

NELER YAŞANMIŞTI?

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında, 2011 yılında, nüfusu 2 binin altına düştüğü gerekçesiyle belediye statüsünü kaybederek köye dönüştürülen Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı Kuşu'da yaşayanlar, bu kararı protesto amacıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandığa gitmedi, muhtar da seçmedi. 31 Mart sabahına muhtarsız uyanan Kuşu'ya dönemin Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran tarafından Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay seçim yenileninceye kadar geçici olarak atandı.

VATANDAŞLAR SANDIĞA GİTMEYEREK PROTESTO ETTİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla 1 Haziran 2014'te, Kuşu'da muhtarlık seçimleri tekrar yapıldı. Ancak, "Muhtar değil, belediye başkanımızı seçmek istiyoruz" diyen Kuşulular, yine sandığa gitmedi. Sandıktan tek oy bile çıkmadı. Bunun üzerine kaymakamlık, ikinci kez sandığı boykot eden Kuşu'ya, Ortaokul Müdürü Feridun Aktay'ı bu kez tarih belirlemeden tekrar muhtar vekili olarak atadı. 10 Ağustos 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy kullanmayan Kuşulular, 2015 yılındaki 7 Haziran ve 1 Kasım'daki genel seçimlerde de sandığa gitmedi. Kuşulular, belde statülerinin geri verilmesi için konuyu Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkemeden Kuşulular'ı sevindiren karar geçen Şubat ayında çıktı. Kuşu'ya belde olma hakkı geri verildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------------

-Kuşu'ya kayyum atanan Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim'in Çitgöl Kaplıcaları Restoran'da köy ve mahalle muhtarları ile bir araya geldiği güvenlik toplantısından görüntü

-Kaymakam Türker Çağatay Halim'in konuşması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet YENEN/ SİMAV (Kütahya),

=========================================

Halfeti'ye 'yüzen otel' projesi

ŞANLIURFA'nın Halfeti İlçesi'nde turizm işletmecisi Salih Kurt, benzeri Hollanda'da bulunan maliyeti 2 milyon liralık 'yüzen otel' projesini Fırat Nehri'nde yapmak için proje hazırladı.

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin 'Sakin Şehir' ağına dahil ettiği Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi'nde turizm sezonu açıldı. Tarihi taş evleri ve doğal güzelliğiyle Güneydoğu'nun 'saklı cenneti' olarak adlandırılan ilçe, havaların ısınmasıyla hareketlendi. Bölgeye gelen turistler, büyük bölümü sular altında kalan 'batık kenti' tekne turuyla geziyor. Ziyaretçiler, yaklaşık bir saat süren tur sırasında, birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve İncil'in bir nüshasının çoğaltıldığı rivayet edilen Rumkale'yi görme imkanı buluyor. Su altında kalan caminin minaresi ise en çok ilgiyi gören eserlerin başında geliyor. İlçede turizm alanında yatırım yapan Salih Kurt, daha önce Hollanda'da gördüğü su üzerinde hareket edebilen yüzen otel projesini Halfeti'de hayata geçirmek için kollarını sıvadı. Türkiye'de ilk kez 30'ar metrekarelik tekneler üzerine ahşap odalar tasarladı. Projeyi kendi imkanlarıyla hayata geçirebilmek için girişimde bulunan Kurt, Birecik Barajı'nın yapımı sırasında beşte ikilik bölümü sular altında kalan, 'Mikroklima' iklimi ve doğal güzelliğiyle dikkati çeken sakin şehir ağındaki Halfeti kıyılarında 2 milyon dolarlık yüzen otel oluşturmayı amaçlıyor. İlk etapta 12 tekne üzerinde tasarlanan odaların, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve DSİ'ye yapılan proje müracaatının onaylanması halinde yaz tatilinden itibaren hizmete alınması bekleniliyor. Türkiye'de ilk defa yüzen otel projesini Fırat Nehri üzerinde yapmayı planlayan Kurt şunları söyledi: "Saklı cennet olarak bilenen Halfeti'ye yüzen otel yapmak için bir proje hazırladım. Bu projenin bir örneğinin Türkiye'de olmadığını biliyorum. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyarete ettiği bu güzel ilçemizde farklı bir boyut kazandırmak için bu projeye ağırlık verdim. Fırat nehrinde yüzen otel projesi geliştireceğiz. Oteller apart ve günübirlik şekilde kiraya verilebilecek ve güneş enerjisiyle çalışacak. Odalar tekne şeklinde olacak, konuklarımız Fırat Nehri üzerinde istediği yerde gezebilir ya da konaklayabilir. Bu yüzen odalara hizmetlerimiz ise teknelerle yapılacak. Bu projemizin maliyeti yaklaşık 2 milyon liradır."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------------

Halfeti'den genel görüntü

Sular altında kalan ev ve cami

Tarihi taş yapılı evler

Turizm işletmecisi Salih Kurt ile röp.

Genel ve detay görüntüler

Haber: Ali LEYLAK-Kamera: Ömer ŞULUL-ŞANLIURFA-DHA)

============================================

Uyuşturucudan bayılan genç hastaneye kaldırıldı

Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde, iddiaya göre uyuşturucu kullandıktan sonra baygınlık geçiren 20 yaşındaki A.Ö., hastaneye kaldırıldı.

Müftü Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi'nde baygınlık geçiren A.Ö.'yü görenler sağlık ekipleri ve polise haber verdi. Polislerin müdahalesiyle kendisine gelen A.Ö.'ye daha sonra gelen sağlık ekipleri müdahale etti. A.Ö., yarı baygın halde ambulansa götürülerek Ereğli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Uyuşturucu kullandığı iddia edilen A.Ö., 10 gün önce de aynı nedenle sokakta baygınlık geçirmiş, düşüp yaralanınca hastaneye kaldırılmış, tedavisinden sonra taburu edilmişti.

Görüntü Dökümü:

-----------------------------

-A.Ö.'yü polislerin araca bindirmesi

-Sağlık ekiplerine teslim edilmesi

-10 gün önceki arşiv görüntü

Süre: (3.56) Boyut: (120 MB)

Haber-Kamera: Sinan KABATEPE/EREĞLİ(Zonguldak),

=================================================

Çocukları buluşturan atölye açıldı

MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde bugün açılışı yapılan Gümüşlük Forumu Atölyesi'nde çocuklar oyuncaklarla dolu Çocuk Müzesi'ne büyük ilgi gösterdi.

Bodrum ilçesinde Gümüşlük Platformu ile Bodrum Belediyesi'nin işbirliğiyle yapımı tamamlanan Gümüşlük Forumu Atölyesi, Gümüşlük Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi, Damla Sokak'ta kapılarını açtı. Açılışa 2011 yılında Bodrum'a yerleşen çocuk kitapları yazarı Necla Ülkü Kugin ve forum yöneticisi fotoğraf sanatçısı İbrahim Hakkı Zırh ile birlikte çok sayıda çocuk katıldı. Sasa Serap ve Grubu'nun söylediği yöresel türküler ve şarkılarla eğlenip dans eden katılımcılara, yöresel yiyecekler ikram edildi. Şair Aslan Ünlü, kendisine ait şiirleri okudu. İçerisinde onlarca oyuncağın bulunduğu Çocuk Müzesi'nin açılışı çocuklarla birlikte yapıldı.

Forum bünyesindeki yaklaşık 150 sanatçının resim, müzik, el sanatları, fotoğraf eğitimi vereceğini söyleyen Necla Ülkü Kugin, sinema gösterimleri, dramalar, konserler ve halkı bilgilendirici panel ve toplantıların yapılacağını belirterek, "Amacımız burada 5 yaşından emeklilere kadar herkesi bilgilendirmek eğitmek, bilinçlendirmek. Belediye ile ortaklaşa sanatsal etkinlikler düzenleyeceğiz. Bize destek olan Belediye Başkanımız Mehmet Kocadon'a çok teşekkür ediyoruz" dedi. Yaklaşık 6 saat süren etkinlikte çocuk haklarının anlatıldığı sunumlar yapıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Necla Ülkü Kugin ile röp,

-Şarkılar türküler eşliğinde dans edenlerden görüntü,

-Müzik grubundan çocuk müzesinden görüntüler.

Haber-Kamera: Yaşar ANTER/ BODRUM (Muğla), DHA)

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement