Dha Yurt Bülteni- 2 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni- 2

ADANA MERKEZLİ 7 İLDE FETÖ/PDY OPERASYONU: 23 GÖZALTIADANA'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ-PDY) yönelik operasyonda emniyet müdürleri ve polislerin de olduğu 23 kişi gözaltına alındı.

08.03.2017 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADANA MERKEZLİ 7 İLDE FETÖ/PDY OPERASYONU: 23 GÖZALTI

ADANA'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ-PDY) yönelik operasyonda emniyet müdürleri ve polislerin de olduğu 23 kişi gözaltına alındı.Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütlü bağlantısı olduğu iddia edilen kişilere yönelik Adana merkezli İstanbul, İzmir, Kayseri, Osmaniye, Antalya ve Hatay'da çok sayıda adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda, aralarında emniyet müdürleri ve polislerin de olduğu 23 kişi gözaltına alındı. Adana'da gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, diğer illerde gözaltına alınanların ise gün içinde Adana getirileceği belirtildi.

Görüntü Dökümü

--------------

Adli Tıp Birimi dış görüntüsü

Gözaltınan alınanların getirilmesi

SÜRE: 02'46" BOYUT: 310 MB

Haber-Kamera: Gökhan KESKİNCİ/ADANA,

=============================================

2)HATAY MERKEZLİ FETÖ OPERASYONUNDA 104 GÖZALTI

HATAY merkezli 11 ilde eş zamanlı düzenlenen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) operasyonunda aralarında profesörlerin de bulunduğu 104 kişi gözaltına alındı.

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ/PDY operasyonunda, örgütün haberleşme programı Bylock kullandıkları ve örgütle bağlantısı bulundukları iddiasıyla Hatay, İstanbul, Ankara, Gaziantep, Manisa, Adana, Kahramanmaraş, Antalya, Isparta, Batman ve Konya'da belirlenen adreslere eş zamanlı baskın yapıtı. Operasyonda 104 şüpheli gözaltına alınırken bu kişilerin arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde görevli çok sayıda profesör, doçent ve yardımcı doçent olduğu bildirildi. Şüpheliler sağlık kontrolünün ardından sorgulanmak üzere Hatay Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Hastaneden genel görüntü

Gözaltına alınanların hastaneye getirilip sağlık kontrolünden geçirilmesi

SÜRE: 01' 33" BOYUT: 48 MB

Haber-Kamera: Ramazan ÇELİK/HATAY,

============================================

3)MERSİN'DE YOĞUN BAKIMDA ÖLÜM İDDİASI

MERSİN'de gırtlak kanseri teşhisi ile Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ameliyat olan 4 çocuk babası 70 yaşındaki Ertuğrul İpor, iddiaya göre yoğun bakım ünitesinde yataktan düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Hastane yönetimi ise yataktan düşmanin sözkonsu olmadığını savundu.İşçi emeklisi Ertuğrul İpor, 2 Mart'ta Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gırtlak kanseri teşhisi ile K.B.B Genel Cerrahi Bölümü'nde saat 12.00'de ameliyata alındı. Yaklaşık 5 saat süren ameliyat sonrası yoğun bakıma alınan İpor, iddiaya göre aynı gün akşam saatlerinde yataktan düştü. Ailesine haber verilerek hastaneye gelmeleri istenen Ertuğrul İpor'un tomografisi çekilip, tekrar yoğun bakıma yatırıldı. Gece ise 'Durumu iyi' denilerek ailesi eve gönderilen İpor, sabah fenalaşanca yeniden ameliyata alındı. Ancak bu sefer yaşamını yitirdi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

İlk ameliyatı başarılı geçen İpor'un ölümünde ihmal olduğunu düşünen aile Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Eşinin yatakta düşme sonucu öldüğünü ileri süren İpor'un eşi Öznur İpor şöyle dedi: "Ameliyat sonrası eşimi gördüm, boğazını temizlemişler rahatça nefes alabiliyordu. Akşam 7'de telefon geldi. Doktor Seren hanım aradı. Kızım açtı telefonu. 'Acilen gelmeniz lazım, Ertuğrul bey yoğun bakımda yataktan düştü tomografisi çekilecek' dedi. Tomografi çekildi. 'Korkacak bir şey yok iyi çıktı' diyerek bizi gönderdiler. Eve geldik, gece 12.00'de aradık yine iyi dediler. Ama tomografi çekilirken ben yanındaydım gözleri baygındı, ölüm çökmüştü."

'ÖLMÜŞ OLDUĞU HALDE KAN İSTEDİLER'

Sabah kendilerini tekrar aradıklarını belirten Öznur İpor, "Eşinizi dostunuzu toplayın kan alınacak dediler. Eşimin öldüğünü söylemediler. Düşmesinden kaynaklı şah damarı patlamış. Çok kan kaybı yaşamış. Herhalde öldüğünü hemen söylemeden kan toplayacaklardı herkesten. Tesadüfen esas doktorumuz Yusuf Bey ile karşılaştık, 'Başınız sağ olsun' deyince kimse kan vermedi. Otopsi yapılmasını ben istedim. Savcılığa şikayette bulundum çünkü benim kocam yaşayabilirdi" diye konuştu.

BABAMI DÜŞÜRÜP ÖLÜMÜNE SEBEP OLDULAR

Emekli Ertuğrul İpor'un evli kızı Gamze Maraz ise, savcılığa başvurduklarını belirterek şöyle konuştu:

"Doktorla konuştuk, 'Şah damarı patladı hastayı kaybettik' dedi. 'Hastayı biz kaybetmedik siz kaybettiniz' dedim. Doktora, 'Babam düşme sonucu oldü, siz babamı yeniden ameliyata aldınız' dedim. Doktor bir şey demeden arkasını döndü gitti. Şikayetçi olduk, suçluların cezalandırılmasını istiyoruz."

BELGELER SAVCILIKTA

Hastane Başmüdürü Güven Güleç ise, yoğun bakımda yataktan düşme sonucu ölüm iddiasının doğru olmadığını, hastanın ameliyat sonrası gelişen komplikasyon sonucu yaşamını yitirdiğini, konu ile ilgili belgelerin savcılığa ulaştırıldığını söyledi.

Görüntü Dökümü

------------------------

-Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinden görüntüler

-Hastanenin tabelası

-Ertuğrul İpor'un fotoğrafı

-İpor'un kızı Gamze Maraz elinde babasının fotoğrafı ve kan talebi yazısını tutarken

-İpor'un eşi Öznur İpor, Ertuğrul İpor'un fotoğrafını elinde tutarken

-Anne İpor ve kızı Gamze'nin birlikte görüntüsü

-Anne Öznur İpor'un konuşması

-kızı Gamze Maraz'ın konuşması

-Genel ve detay görüntüler

SÜRE: 07: 57 BOYUT: 528.84 MB

Haber: Ali Ekber ŞEN-Kamera: İbrahim MAŞE/ MERSİN,

======================================================

4)TEK BIÇAKLA ÜVEY BABA ÖLÜMÜNE BERAAT

BURSA'da Fatma Türkan (20), annesi Cemile Vural'ı (39) sürekli dövdüğü gerekçesiyle üvey babası Nihat Vural'ı (41) tek bıçak darbesiyle öldürmekten 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı mahkemede, meşru müdafa gerekçesiyle oy çokluğu ile beraat etti.Bursa'nın merkez Osmangazi İlçesi Başaran Mahallesi'nde geçen yıl 2 Haziran günü meydana gelen olayda Fatma Türkan, üvey babası Nihat Vural'ı annesi Cemile Vural'ı dövdüğü iddiasıyla bıçakladı. 112 ekipleri tarafından Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Nihat Vural, doktorların tüm müdahalelerine rağmen hayatını kaybetti. Olayın ardından ağlayarak adliyeye sevk edilen Fatma Türkan, Sulh Ceza Hakimliği tarafından, 'elektronik kelepçe ile evinde gözetim altınta tutulması' koşulu ile serbest bırakıldı. Genç kız, ailesi ile daha önce yaşadığı Kütahya'ya gidip buradaki evlerinde gözetim altında tutuldu.Cumhuriyet Savcısı'nın yaptığı soruşturma sonunda Fatma Türkan hakkında Bursa 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde adam öldürmek suçundan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Türkan, ilk duruşmada, Kütahya'dan Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla yaptığı savunmada, üvey babasının 3.5 yıldır sadece annesine değil, kendisine de şiddet uyguladığını; bir ara Muğla'da yaşarken kendisini dövdüğü için jandarmaya gidip yardım istediğini, ancak onun tehditlerinden korktuğu için şiikeyetci olmadığını söyledi. Sanık Türkan olay günü yaşananları, "Annemi yine dövüyordu. Bu kez bir elinde jilet, diğerinde ise makas vardı. Hatta makası annemin boğazına dayamıştı. Annemi kurtarmak istedim bu kez bana tokat attı. Kendimi kaybettim. Masanın üzerinde bulunan bıçağı alıp bir kez salladım. Yaralanmıştı. Amacım onu öldürmek değildi. Pişmanım" diyerek anlattı.

Duruşmada ifade veren Cemile Vural ise kızının müdahale etmemesi halinde Nihat Vural'ın kendisine zarar vereceğini söyledi.Yapılan bu duruşmadan sonra tutuksuz olarak yargılanmasına karar verilen Fatma Türkan'ın karar aşamasına gelen yargılamasına devam edildi. Genç kızın gelmediği son duruşmada, Mahkeme Başkanı Kemal Yılmaz, sanığın müebbet hapis cezasına çarptırılıp hakkında haksız tahrik indirimi yapılmasını isterken, bu konudaki görüşünü hazırlanacak gerekçeli kararda ifade edeceğini söyledi. Diğer iki hakim ise anne Cemile Vural'ın ifadesi ve toplanan dellileri dikkate alarak oy çokluğu ile cinayetin meşru müdafadan işlendiği kanaatine varıp Türkan hakkında beraat kararı verdi.

Görüntü Dökümü

---------------------

Katil zanlısının görüntüsü

Detaylar

Halil ÖZÇOBAN/ BURSA -

=============================================

5)TRENİN ÇARPTIĞI GENÇ KIZ ÖLDÜ

ADANA'da kimliği belirsiz bir genç kız, trenin çarpması sonucu hayatını kaybetti. Olayın intihar mı yoksa kaza mı olduğu konusunda polis çalışma başlattı.

Olay, saat 08.10 sıralarında merkez Yüreğir İlçesi Kazım Karabekir Mahallesi'nde meydana geldi. Mahalle sakinleri bir kişiye yolcu trenin çarptığını görünce durumu polise bildirdi. Olay yerine ulaşan sağlık ekipleri, üzerinden kimlik çıkmayan 18 yaşlarındaki genç kızın hayatını kaybettiğini belirledi. Polis ekipleri, mahalle sakinlerinden bazılarına genç kızın yüzünü göstererek tanıyıp tanımadıklarını sordu. Kimsenin tanımadığı genç kızın cesedi, incelemenin ardından otopsi için Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Genç kıza çarptığı ileri sürülen ve olay yerinde durmayan tren makinisti araştırılırken, kızın intihar mı yoksa olayın kaza mı olduğu konusunda polis soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Tren rayları arasındaki üzeri ceset torbası ile örtülü genç kızın görüntüsü

Olay yerindeki vatandaşların kızın yüzünü açtırıp bakması

Olay yerindeki kalabalık ve cesetten görüntü

Sağlık ekibi ve polislerden görüntü

Cesetten genel ve detay

Olay yerine şerit çekilmesi

Ambulansın görüntüsü

Genel görüntüler

SÜRE: 02'46" BOYUT: 310 MB

haber-Kamera: Gökhan KESKİNCİ/ADANA,

==================================================

6)TÜP DAĞITIM ARACINDA KORKUTAN YANGIN

BALIKESİR'in Edremit İlçesi'nde, şehir içi tüp servisi yapan panelvan minibüste çıkan yangın korkuttu. İtfaiyenin müdahale ettiği minibüste güvenlik önlemleri alındı, boş olduğu belirtilen 58 tüp araçtan indirildi.

Edremit'in Hekimzade Mahallesi Bayramyeri Mevkii'nde park halinde bulunan tüp dağıtım aracı olan panelvan minibüste, bugün saat 02.30'da, ilk belirlemelere göre elektrik kontağından yangın çıktı. Minibüsten yükselen dumanları fark eden mahalle sakinleri, araca kovayla su dökerek ilk müdahaleyi yaptı. Yangın, itfaiye ve polis ekiplerine de bildirildi. İtfaiye ekipleri olay yerine gelerek araca müdahalede bulundu. Önlem amaçlı mahalleye sağlık ekibi de sevk edildi. Polis de çevrede güvenlik önlemi aldı.

Mahalle sakinleri, tüp dolu minibüste olası bir patlama yaşanması ihtimali nedeniyle endişeli anlar yaşadı. Tüp aracının çevresinde bulunan evlerde oturanlar da her ihtimale karşı buradan uzaklaştı. Bir süre sonra 10 KP 555 plakalı tüp dağıtım aracının sürücüsü de olay yerine geldi, ancak akünün zarar görmesi nedeniyle kapı kilitleri açılmadı. İlk olarak ön camı kırılan aracın kapıları açılarak müdahalede bulunuldu. Daha sonra levye ile bagaj kısmı açılan aracın içerisinin bulunan 50 mutfak tüpü ile 8 adet piknik tüpü dışarıya çıkarıldı. Tüplerin boş olduğu belirtilirken, soğutma çalışmaları saat 04.00'e kadar sürdü. Polis, yangınla ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü

---------------------

Olay yerinde alınan önlemlerden görüntü

Çalışmalardan detaylar

Yangının ile ilgili röp

Araç kapılarının açılması

Tüplerin tahliyesi

Ekiplerden görüntü

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Fatih Emrah ERDOĞAN/ EDREMİT (Balıkesir),

========================================================

7)BÖBREĞİNİ VERDİKTEN SONRA İKİ ÇOCUK DAHA DOĞURDU

İZMİR'de 5 yıl önce, bebeği henüz 7 aylıkken ağabeyi 50 yaşındaki Süleyman Şahin'e bir böbreğini veren 43 yaşındaki Aysel Eskit, kısa sürede normal yaşamına döndüğü gibi arka arkaya iki çocuk daha doğurdu. Eskit, hem ağabeyine can aşısı olmanın hem de eşi Özgür ve üç çocuğuyla büyük bir aile olmanın mutluluğunu yaşarken, "Donör olduğumda hiç endişe duymadım. Canınızdan birinin yok olacağını düşünmek daha acı verici. Kendimi en güzel örnek olarak gösterebilirim. Nakil sonrası eski hayatıma döndüm, üstelik üç çocuğumla" dedi.

İzmirli 2 çocuk babası, elektrik tesisatçısı Süleyman Şahin yaklaşık 6 yıl önce ciddi bir sağlık sorunu yokken böbrek nakli olması gerektiğini öğrendi. Şahin'e yeniden hayat vermek için 7 kardeşi ve 5 eniştesi gönüllü oldu. Donör açısından oldukça şanslı olan Şahin, doktorunun önerisi üzerine nakil için İzmir Kent Hastanesi'ne başvurdu. Henüz loğusa sayılan, 7 aylık Can Toprak adında bir oğlu bulunan ailenin en küçüğü Aysel Eskit, en uygun donör olarak 17 Ekim 2012'de ağabeyi ile birlikte ameliyat masasına yattı. Nakil Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu ve Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok'tan oluşan ekip tarafından gerçekleştirildi. İki kardeş kısa sürede sağlıkla taburcu edildi. İkisi de kısa sürede normal yaşamlarına geri döndü.

"HİÇ ENDİŞE DUYMADIM"

İki kardeş 9 Mart Dünya Böbrek Günü öncesinde doktorları Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok'a sürpriz bir ziyarette bulundu. Aysel Eskit, ziyarete nakil öncesi doğan oğlu Can Toprak (5) ve nakil sonrası doğan diğer oğulları 3.5 yaşındaki Deniz Mert ve 14 aylık Ekin Kemal ile birlikte gelirken, böbrek vericisi olacak hasta yakınlarına da önemli mesajlar verdi. Eskit, "Ağabeyim için çok üzülüyorduk, onun da iki çocuğu vardı. Benim de bebeğim 7 aylıktı ama ağabeyimin sağlığı çok önemliydi, çocuğuma zaten bakabilirim diye düşündüm. Nakil sonrasında doktoruma evlat sahibi olabilir miyim diye danıştığımda 'Tabii ki' dediler. Nakilden 6 ay sonra bir çocuğum olacağını öğrendim, doğurdum, gayet sağlıklıydı. İlk çocuğumu doğurduğumdan farklı bir şey yaşamadım. Sağlık sorunu yaşamayınca üçünçü çocuğu istedik. Ben de ağabeyim de çok iyiyiz, herkes yaşadığımız şeye şaşırıyor. Ameliyat süreci dışında hayatımda hiçbir değişim olmadı eski hayatıma döndüm. Donör olmak endişe duyulacak bir şey değil. Canınızdan birinin yok olacağını düşünmek daha acı verici. Buna kendimi en güzel örnek olarak gösterebilirim. Nakil sonrası eski hayatıma döndüm, üstelik üç çocuğumla" diye konuştu.

Öte yandan kız kardeşinden nakledilen böbrek ile hiç diyalize girmeden ikinci hayata başlayan Süleyman Şahin, "Kardeşime minnettarım. Nakilden sonra iki çocuk dünyaya getirdi, aklımda hiç tereddüt de kalmadı" dedi.

VERİCİNİN İYİ SEÇİMİ ÖNEMLİ

İzmir Kent Hastanesi Böbrek Nakli ekibinden Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, Türkiye'de böbrek yetmezliğinin giderek artan bir sorun haline geldiğini söyledi. Şu an sadece diyalize girip böbrek yetmezliğinden son dönemde olan 60 bin hasta bulunduğunu, erken evredeki hasta sayısının çok daha fazla olduğunu belirten Doç. Dr. Ok, "Hastalar için böbrek nakli en önemli çözüm. Ancak herkese yetecek kadar kadavra organ bulunamadığı için canlı verici önem kazanıyor. Tabii bizim için vericinin sağlığı çok önemli. Böbrek hastasını tedavi etmeye çalışırken, tamamen sağlıklı birinden böbrek aldığımız için onun hayatını sürdürebilmesi önemli bir nokta. Vericinin en iyi şekilde değerlendirilmesi çok önemli. iyi kriterlerle seçildiği zaman vericinin hayatında hiçbir değişikliğe neden olmuyor böbrek vermek. İşlerini sürdürmek, eğitimlerini tamamlamak, ya da aile hayatına devam etme noktasında normal insan gibi yaşamlarına dönüyorlar. Aysel hanımın 7 aylık bebeği vardı ağabeyine böbrek verdiğinde. Sonra normal yaşama döndü. İki çocuğu daha oldu. Biz vericilere bunların olabileceğini anlatıyoruz. Aysel hanım iyi bir örnek" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

---------------------

Anne ve çocuklardan genel, detay görüntü

Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok ile röp.

Aysel Estik ile röp.

Süleyman Şahin ile röp.

Haber-Kamera: Mücahit BEKTAŞ/ İZMİR,

========================================================

8)KEMERLİ KADINLAR ANKARA'YA GİTTİ

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde belediye tarafından organize edilen etkinlik kapsamında Anıtkabir'i ziyaret edecek olan ve aralarında yabancıların da bulunduğu 1100 kadın, dün akşam otobüslerle yola çıktı.

Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül'ün organize ettiği etkinlikte 8 Mart dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret edecek kadınlar gece ilçeden otobüslerle yola çıktı. İlçe merkezindeki ralli alanında toplanan 1100 kadın 24 otobüsle yola çıktı. Aralarında Rusya, Ukrayna ve Estonyalı 138 yabancının da bulunduğu kadınları uğurlamaya eşleri ve çocukları da geldi. Kafile Ankara'da ilk meclisi ziyaret edecek ve Ankara turunun ardından Anıtkabir'e giderek Ata'nın huzuruna çıkacak. Kadınlar akşam da Kemer'e dönüş yoluna çıkacak.

Ankara'ya giden kadınlardan Bahar Kırgel, "Çok mutlu ve gururluyuz. Başkanımız sağ olsun böyle bir düzenleme gerçekleştirdi. Gerçekten çok takdir ediyoruz. Kadınların değerini kendisi bir kez daha vurgulamış oldu. Hem Atatürk için hem bizler için Türkiye için çok güzel bir duygu" dedi.

Ukrayna'dan Kemer'e gelerek 4 yıldır burada yaşayan Elena İvanenka, Atatürk'ü tanıdığını anlatırken, "Biliyorum çünkü burada yaşıyorum ve burada yaşıyorsak bilmek zorundayız Atatürk'ü. Bizim için çok güzel bir organizasyon. Kendi başımıza gitme imkanımız yoktu. Belediyenin bu imkanı bize sunmasından dolayı çok mutluyuz, çok memnunuz. İyi olacak diye umuyoruz" diye konuştu.

Ukraynalı Oksana Dumrovskaya, "Her ülkede bu tarz organizasyonlar düzenleniyor. Yapılan organizasyondan dolayı çok mutlu ve memnunuz" dedi.

Rus eşi Kristina Kosykh'u yolcu etmek için alana gelen Soner Öztürk, şöyle dedi:

"Kristina 3 yıldır burada yaşıyor. Daha yeni evlendik. Atatürk'ü bizim anlattığımız kadarıyla biliyor. Şimdi inşallah yerinde ziyaretiyle birlikte hem Atatürk hakkında hem de Türkiye'nin nasıl yönetildiği hakkında milletvekilleri, millet meclisi ile birlikte Türkiye'yi daha iyi tanıyacak. Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla belediye güzel bir hizmet yaptı. Eşim de bir yabancı olarak bizi ve Türkiye'yi ve özellikle büyük Atatürk'ü tanımak için bir adım olacak. Onun için de biz sevinçliyiz ve mutluyuz bu konuda."

Estonyalı İrina Magrelo da "Türkiye'de 2 yıldır yaşıyorum aslında ve 10 yıldır gidip geliyorum. Atatürk'ü tabi ki biliyorum. Estonya'da Türk Dili ve Kültürü okudum. Bu yüzden Atatürk'ü biliyorum. Kadınlar Günü kutlu olsun, güzel bir organizasyon. Çok kalabalık burası. Elbette güzel bir gün olacağını düşünüyorum. Hepsi kadın ve her şeyi kadınlar için yapıyorlar, bu çok güzel" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

--------------

Alandan genel detay

RÖP 1: Bahar Kırgel

RÖP 2: Elena İvanenka

RÖP 3: Oksana Dumrovskaya

RÖP 4: Soner Öztürk ve Kristina Kosykh röportaj

Otobüslere binişler ve otobüs içinden detay

RÖP 5: İrina Magrelo

Türk bayrağı ve Atatürk posteri detay

Araçların 10'uncu Yıl Marşı ile çıkışları ve detaylar

155 MB/// 04.51"

HABER- KAMERA: Levent YENİGÜN/KEMER,

=====================================================

9)AB DESTEKLİ MİLYONLUK PROJEYE 'KREDİ' ENGELİ

SİVAS'ın Suşehri ilçesinde AB destekli proje ile yaklaşık 5 milyon lira maliyetli 350 hayvan kapasiteli süt sığırcılığı işletmesi kuruldu. Ancak yapımı tamamlanan işletme, hayvan alımı konusunda bankadan kredi alamayınca atıl vaziyette kaldı. İşletmeci Ali Uçar, "Gelinimin üstüne yaptığımız tesise, benim 30 bin liralık borcum nedeni ile kredi alamıyoruz" dedi.

Suşehri ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Kayadelen köyü nüfusuna kayıtlı 52 yaşındaki Ali Uçar, uzun yıllar İstanbul'da dolmuş işletmeciliği yaptıktan sonra köyüne dönmeye karar verdi. Süt sığırcılığı işine girmek isteyen Uçar, köyde kendisine ait 27 bin 800 metrekarelik arsasına gelini 21 yaşındaki Elif Uçar'ın adına 6 bin metrekare alanda 350 baş Avrupa Birliği destekli süt sığırcılığı işletmesi kurdu. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na sunulan projeye 2 milyon liralık AB hibe desteği sağlandı. 2016 yılı Nisan ayında başlayan çalışmalar, aynı yılın Aralık ayında tamamlandı. Ali Uçar, kendi birikimlerini de ortaya koyarak toplamda yaklaşık 5 milyon liraya mal olan tesisin inşaatını bitirip makine alımlarını yaptı. Revir doğumhanesinden, sağmal hayvan ahırına, yem karma makinesinden, süt depolama alanına kadar AB standartlarına uygun şartlar oluşturuldu. Üretime hazır hale gelen tesis için hayvan alımı aşamasına geçildi.

KREDİ VERİLMEDİ, TESİS HAYVANSIZ KALDI

Ancak işletmenin tamamlanmasının ardından bankaya yapılan 3 milyon liralık kredi başvurusuna onay çıkmadı. Gelini Elif Uçar adına kredi başvurusu yapan Ali Uçar, kendisinin kredi kartları ve tesisin yapımı için kullandığı toplamı 30 bin lirayı bulan kredi borçları nedeni ile kredi alamadı. Banka, kredi uygulamasında kişinin kendisi ve yakınlarını da içeren grup uygulaması nedeni ile kredi talebini geri çevirdi. Kredi alınamayınca 5 milyon liraya kurulan tesis hayvansız kaldı. Ali Uçar, tesisi gelinin adına yaptığını ve vekaleten işlerini kendisinin yürüttüğünü belirterek, kredi şoku yaşadıklarını söyledi. Tesis için AB projesi hazırlayarak kırsal kalkınma desteğinden faydalandıklarını belirten Uçar, "Tesisi tamamladıktan sonra hayvan alımı için gelinim adına kredi başvurusu yaptık. Gelinimin hiçbir bankaya, kamu kuruluşlarına, kısacası hiçbir yere borcu yok. Biz buraya hayvan alamıyoruz. Ziraat Bankasına başvurduk. Banka bize grup uygulaması nedeni ile kredi verilemeyeceğini söyledi. Benim şahsi kredi kartı ve işletmeye harcamış olduğum bir takım borçlardan dolayı banka bizi grup uygulamasına soktu. Bundan dolayı buraya kredi kullanamıyoruz. Cumhurbaşkanımızın tavsiyeleri doğrultusunda biz memleketimize geldik, yatırım yaptık. Ama 5 milyon liraya mal olan bir tesise hayvan almak için kredi alamıyoruz. Önümüze engeller çıkarılıyor. Bu bürokratik engeller nedeni ile emeklerimiz boşa gitmiş durumda. Biz burada hem üretim, hem istihdam oluşturma amacındayız. Markalaşma yolunda ilk adımlarımızı atmak istiyorduk. Şu ana kadar yaptığımız başvurulardan bir sonuç alamadık" dedi. Uçar, tarım kredisi veren özel bankaların faizlerinin yüksek ve geri ödeme sürelerinin daha kısa olması nedeni ile, devlet bankasından talepte bulunduklarını ama sonuç alamadıklarını söyledi. Şimdi özel bir bankaya kredi için başvuru yaptıklarını söyleyen Uçar, ondan da henüz sonuç çıkmadığını ifade etti.

Görüntü Dökümü:

-Tesisin görüntüsü

-Kurulan makineler

-Hayvanlar için oluşturulan alanlar

-Ali Uçar'ın açıklamaları

-Detaylar

Haber-Kamera: Bülent TATLI/SUŞEHRİ(Sivas),

=====================================================

10)TOKATLI KADINLAR SORUNLARINI SÜPÜRDÜ

TOKAT'ta bir grup kadın 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla farkındalık yaratmak amacıyla, kadınların sorunlarının yazılı bulunduğu kağıtları şehrin ortasında süpürdü.

Kentte gönüllü turizm elçisi Fatma Esin Tuna ve beraberindeki bir grup kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla ilginç bir çalışmaya imza attı. Kadınlar gününde farkındalık yaratmak için çalışma gerçekleştiren kadınlar, günlük hayatta kadınların yaşadığı sorunları dile getirdi. Cumhuriyet meydanında gelen kadınlar yaşadıkları, 'şiddet', 'tecavüz', 'taciz', 'eşitsizlik', 'çocuk gelin', haksızlık', 'dışlanma' gibi sorunları ayrı ayrı kağıtlara yazıp yere bıraktı. Kadınlar daha sonra yanlarında getirdikleri el süpürgesi ile birlikte bu sorunları süpürerek, dikkat çekti. Bu sırada meydanda yapılan etkinliği çevredeki erkekler dikkatle izledi. Bazı erkekler ise ellerindeki süpürge ile temizlik yaparak etkinliğe destek verdi.

"SÜPÜRGE İLE MEYDANLARA ÇIKTIK"

Kadınların karşılaştığı bir sürü sorunların olduğunu söyleyen Fatma Esin Tuna, "Biz bugün toplumsal temizliği vurgulamak istedik. Sadece evimizi temizlemek bencilliktir. Biz temizliği artık sosyal hayatta önce kendi hayatımızdaki olumsuzlukları süpürerek daha sonrada toplumsal olumsuzluğu süpürerek bunu vurgulamak istedik. Kadınların karşılaştığı bir sürü sorunlar var. Bunlar sadece bir kişinin üstünden geleceği sorunlar değil. Başkasının sorunu benimde sorunumdur, tüm kadınların sorunudur. O yüzden biz bugün süpürge ile meydanlara çıktık, hayatımızı tertemiz yapıyoruz. Tabi taciz, tecavüz, çocuk gelin, dışlanma gibi sorunları öncelikle bugün süpürdük" dedi. Etkinliğe katılan kadınlardan Gizem Kalmış ise, kadına karşı şiddetin yok edilmesini istediğini belirterek, "Biz de bugün bu sorunları süpürdük. İnşallah sonsuza kadar süpürmüş oluruz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Etkinlikten görüntü

-Sorunların yazılı olduğu kağıtların süpürülmesi

-Erkeklerin desteği

-Konuşmalar

Haber-Kamera: Mustafa TURAPOĞLU/TOKAT,

==================================================

11)BU KEZ KADINLAR SAHADAYDI

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen etkinlikte, çocukları bir spor okulunda eğitim gören anneler, futbol oynadı. Çocuklarıysa annelerini tribünden izleyerek tezahürat yaptı.

Göztepe Bodrum Futbol Okulu tarafından Dünya Kadınlar Günü'nde, Sporium Tesislerinde futbol etkinliği düzenlendi. "Kadınlar sahaya, eşler ve çocuklar tribüne" sloganıyla düzenlenen etkinlik ilgi çekti. Tribünden etkinliği izleyen çocuklar anneleri için tezahürat yaptı. Etkinlik kapsamında anneler, ilk olarak tabata eğitmeni Mutlu Karademir ile birlikte halı saha maçı öncesinde ısınma hareketleri yaptı. Ardından 18 anne, futbol maçı için saha da kaldı ve 9'ar kişilik 'Nevresim' ve 'Çatal-Bıçak' takımları oluşturuldu. 10'ar dakikalık 2 devre halinde maç yapan kadınlar, 2-2 berabere kaldı. Daha önce futbol oynamayan kadınların, futbol topunun peşinde koştururken verdiği mücadele ilginç görüntüler oluşturdu. Anneler, oldukça eğlenceli bir etkinlik olduğunu ve bu tarz etkinliklerin tekrarlanmasını istedi.

Göztepe Bodrum Futbol Okulu Sorumlusu Emrah Çatak, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle okulumuzda eğitim gören çocuklarımızın anneleri için faklı bir etkinlik gerçekleştirdik. Anneler, futbol oynarlarken çocuklar gibi eğlendi. Çocukları ve eşleri de, tribünden tezahürat yapıp taktik verdi. Amacımız onların eğlenmelerini sağlamaktı. Umarız başarmışızdır. Bu etkinleri tekrarlayacağız" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Annelerin ısınmasından,

Futbol oynamasından görüntü vardır,

Çocukların tribünden izlemesi

(Haber: Nilüfer DEMİR- Kamera: Hülya ELTEŞ/ BODRUM (Muğla),

======================================================

12)BODRUM'DA 'AVUSTURYA GÜNLERİ' CAZ KONSERİYLE BAŞLADI

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ndeki Avusturya Kültür Ofisi işbirliğiyle düzenlenen 'Bodrum'da Avusturya Günleri' kapsamında, Triple Ace isimli caz grubu konser verdi. Konseri izleyenler, keyifli bir gece yaşadı.

Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası ve Avusturya Kültür Ofisi işbirliğiyle 'Bodrum'da Avusturya Günleri' etkinliğinin bu yıl ikincisi düzenlendi. Etkinlikler, Heredot Kültür Merkezi'nde Triple Ace grubunun, 'Cazın Renkleri' adlı konseriyle başladı. Ücretsiz olarak düzenlenen konseri Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Klaus Wölferi, Avusturya Kültür Ofisi Müdürü Romana Königsbrun'un da yer aldığı yaklaşık 300 kişi izledi. Klavyede Oliver Kent, kontrbasta Uli Langthaler ve bateride Dusan Novakov'un sahne aldığı grup; 'Faces', 'Very Nice', 'Aphorism' ve 'Fives moons around venüs' gibi eseleri seslendirdi. Bir saat süren konser, sanatseverlerin beğenisini topladı.

Bodrum'da Avusturya Günleri kapsamında 15 Mart'ta, saat 13.00'te, Ars Electronica animasyon filmleri, saat 20.00'de 'Tricky Women' Avusturyalı kadın yönetmenler animasyon filmleri gösterimleri yapılacak.

Etkinlikler, 21 Mart'ta saat 20.30'da gerçekleşecek Cobario Dünya Müziği Konseri ile sona erecek.

Görüntü Dökümü:

------------------------

Konserden görüntü

Konseri izleyenlerden görüntü

Genel ve Detay görüntü

Haber: Nilüfer DEMİR, Kamera: Hülya ELTEŞ/ BODRUM (Muğla),

===============================================

13)ALMAN İŞ MAKİNELERİ ÜRETİCİSİNDEN VAN'A YATIRIM

DÜNYANIN çeşitli ülkelerinde 20'den fazla fabrikası bulunan Almanya merkezli iş makineleri üreticisi Atlas Maschinen GmbH sahibi Fil Filipov, Türkiye'deki ilk fabrikasını Van Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) kuruyor. Van ve bölge için önemli bir yatırım olacak fabrikada 400 kişi istihdam edileceği belirtildi. Fabrikada çalışacak işçilerin, Almanya'daki fabrikalarda 6 ay eğitim göreceği kaydedilirken, Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt bu ciddi yatırımın kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.

Ekonomik alanda yeni gelişmelere açık olan ve son yıllarda yabancı yatırımcıların da gözdesi haline gelen Van'a Almanya merkezli Atlas iş makineleri üreticisi, fabrika kuruyor. 50 bin metrekare üzerine kurulacak fabrikada 400 kişi istihdam edilecek.

ALMANYA'DA EĞİTİM GÖRECEKLER

Yatırım konusunda Atlas Maschinen GmbH'nın sahibi Fil Flipov ve Yöneticisi Brahim Stitou ile Van'da görüşmeler yaptıklarını belirten Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, ilk defa böyle bir ciddi yatırımın gelecek olmasının kendilerini heyecanlandırdığını söyledi. Yatırımın Cazibe Merkezleri Programı kapsamıda yapılacağını belirten Bozkurt, "Van'da genç nüfusun olması ve geleceğinin parlak olmasından dolayı Alman firma buraya yatırım yapıyor. OSB'nin 4. etabına fabrıka kurulacak. Burada istihdam edilecek personel Almanya'daki fabrikalarda 6 ay boyunca eğitim görecek. Alman teknolojisini Van'a taşıyacaklar" dedi.

ORTADOĞU ÜLKELERİNE İHRAÇ EDECEK

Atlas Maschinen GmbH'nin yaklaşık 100 yıllık bir geçmişinin olduğunu belirten Bozkurt, şöyle devam etti:

"Fabrika yöneticileri Van'da her konuda avantajlıdırlar. Çünkü burası Ortadoğu ülkelerine açılan kapı. Burada ürettikleri iş makinelerini Başta İran, Irak, Suriye, Azerbaycan, Ermenistan, Rusya gibi ülkelere daha rahat ihraç edebilecekler. Biz bu yatırıma başta ücretsiz yer tahsisi olmak üzere her türlü desteği vereceğiz. Fabrikanın alt yapı çalışmalarının bahar ayrarıyla birlikte başlamasını bekliyoruz."

Görüntü Dökümü

----------------------

-OSB yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt'un açıklaması

-OSB'den detaylar

Osman BEKLEYEN/ VAN,

==========================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni- 2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gebze'de Park Halindeki Araçta Yangın Çıktı
    10:58 Gebze'de Park Halindeki Araçta Yangın Çıktı

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde park halinde olan ve bir anda hareket ederek içinden dumanların yükseldiği araç, itfaiye ekipleri tarafından büyümeden söndürüldü. Olayda araçta ufak çaplı hasar meydana geldi. Polis, olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Jandarmadan yasaklı maddeye geçit yok: 1 kişi tutuklandı
    10:58 Jandarmadan yasaklı maddeye geçit yok: 1 kişi tutuklandı

    Tekirdağ'da jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda uyuşturucu madde ele geçirilerek gözaltına alınan 5 kişiden biri tutuklandı. Operasyonlar sonucunda 10 gram uyuşturucu, 7 adet sentetik hap, 2 adet hassas terazi, 12 adet uyuşturucu madde kullanma aparatı, 27 adet 9 mm tabanca fişeği ve 2 adet cep telefonu ele geçirildi.

  • Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor
    10:57 Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor

    Çukurova'nın bereketli topraklarında yetişen turp, ıspanak ve pırasa, deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürerek ürünleri toplarken, erkekler ise nakliye işlemleriyle uğraşıyor. Ürünler tazyikli sularda yıkanarak Malatya'ya sevk ediliyor.

  • Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü, Yaşayan Kütüphane Projesiyle Yazarlık Atölye Çalışması Gerçekleştirdi
    10:56 Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü, Yaşayan Kütüphane Projesiyle Yazarlık Atölye Çalışması Gerçekleştirdi

    Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü, Yaşayan Kütüphane Projesi kapsamında öğrencilerin düşünme ve yazma becerilerini geliştirmek için Yazarlık Atölye çalışması düzenledi. Okul Öncesi ve Çocuk Kitapları Yazarı Bilge Sunay Sönmez tarafından gerçekleştirilen atölye çalışmasına Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın da katıldı.

  • Muş ve Hakkari'de Karla Mücadele Ekipleri Çalışmalarını Sürdürdü
    10:55 Muş ve Hakkari'de Karla Mücadele Ekipleri Çalışmalarını Sürdürdü

    Muş ve Hakkari'de karla mücadele ekipleri, metrelerce karın bulunduğu yollarda çalışmalarını sürdürdü. Muş'ta 10 köy ve 21 mezraya ulaşımın sağlandığı Üçevler grup köy yolunu açmak için çalışma başlatan ekipler, Çavuştepe mevkisinde kar kalınlığının 7 metreye ulaştığı zorlu bir bölgede ilerlemekte güçlük çekti. Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde ise ekipler, 5 metreyi bulan kar kalınlığına rağmen üs bölgelerinin yollarını açmak için çalışmalarını sürdürdü.

  • Adana'da kamyonet çalan çift kamerada
    10:55 Adana'da kamyonet çalan çift kamerada

    Adana'da bir kadın 8 yaşındaki çocuğu ve sevgilisiyle park halindeki kamyoneti çaldı. Olayın ardından kadın ve sevgilisi tutuklandı. Kamyoneti çalan çift, güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerle tespit edildi.

  • Troya Müzesi'ne ait dijital dergi araştırmacıların hizmetine sunuldu
    10:54 Troya Müzesi'ne ait dijital dergi araştırmacıların hizmetine sunuldu

    Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyünde bulunan Troya Müzesi, Troy Museum Journal adlı dijital dergiyi araştırmacıların kullanımına sundu. Dergi, müzecilik, arkeoloji, tarih, sanat tarihi, etnografya, sosyoloji, coğrafya, edebiyat tarihi, felsefe tarihi ve kültürel çalışmalara ait içerikler içermektedir. Amacı, bilimsel araştırmaların ve çalışmaların yayınlanması ve araştırmacılarla paylaşılmasıdır. Derginin ilk sayısı yayınlanmış olup, ikinci sayısı eylül ayında yayınlanacak ve yılda iki sayı olarak devam edecektir. Troya Müzesi, derginin uluslararası platformlarda da taranmayı hedeflemektedir.

  • MHP'li Baki Ersoy, Sarız'a 2. Etap TOKİ müjdesini verdi
    10:54 MHP'li Baki Ersoy, Sarız'a 2. Etap TOKİ müjdesini verdi

    MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Cumhur İttifakı kapsamında MHP'nin aday çıkardığı ilçelerde çalışmalarına devam ediyor. Ersoy, Sarız İlçesine yapılacak olan 2. Etap TOKİ konutlarıyla ilgili müjdeyi sosyal medya üzerinden duyurdu.

  • Erzincan'da Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi
    10:53 Erzincan'da Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi

    Erzincan Valiliği himayesinde yürütülen Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Erzincan Emniyet Müdürlüğü iş birliği ile 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi. Panele Rektör Prof. Dr. Akın Levent, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt ve diğer yetkililer katıldı. Panelde erken yaşta evlilik, aile içi şiddet, siber suçlar ve kadın destek hattı gibi konular ele alındı.


Advertisement