Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-3

Bodrum'da kaçak göçmen teknesi battı: 2 kişi öldü (EK)1)2 KİŞİ ÖLDÜ, 18 KİŞİ SAĞ KURTULDUMuğla'nın Bodrum ilçesinden, yasa dışı yollardan Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na gitmeye çalışırken tekneleri batan kaçak göçmenlerle ilgili Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından açıklama yapıldı.

22.10.2018 10:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bodrum'da kaçak göçmen teknesi battı: 2 kişi öldü (EK)

1)2 KİŞİ ÖLDÜ, 18 KİŞİ SAĞ KURTULDU

Muğla'nın Bodrum ilçesinden, yasa dışı yollardan Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na gitmeye çalışırken tekneleri batan kaçak göçmenlerle ilgili Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından açıklama yapıldı. Bugün saat 05.47'de, Bodrum'un Gümbet Mahallesi önlerinde, içerisinde kaçak göçmenlerin bulunduğu bir teknenin sahile yaklaşık 50 metre mesafede battığı ihbarının alındığı belirtilen açıklamada, "İhbarın alınmasını müteakip görevlendirilen 3 Sahil Güvenlik botu ve 1 Sahil Güvenlik dalış timi tarafından icra edilen arama kurtarma faaliyeti neticesinde; 17 düzensiz göçmen denizden sağ olarak kurtarılmış ve 3 düzensiz göçmenin ise kendi imkanları ile sahile çıktığı tespit edilmiştir. Kazazede toplam 20 düzensiz göçmenden hayati tehlikesi olan 2 düzensiz göçmenin kaldırıldıkları hastanede hayatlarını kaybettiği öğrenilmiştir. Denizde kayıp düzensiz göçmen olabileceği ihtimali kapsamında arama kurtarma faaliyetlerine devam edilmektedir" denildi.

Cavit AKGÜN/ BODRUM (Muğla),

=================================================

2)KAYSERİ'DE YOĞUN SİS, ERCİYES'TE KAR

KAYSERİ'de, sabah saatlerinde etkili olan sis hayatı olumsuz etkilerken, görüş mesafesi bazı yerlerde 10 metreye kadar düştü. Bu arada Erciyes dağına sezonun 4'üncü karı yağdı. Kayseri'de dün akşam saatlerinde başlayan yağmur, sabah yerini sise bıraktı. Kent merkeziyle Melikgazi, Kocasinan ,Talas, İncesu ilçelerinde vatandaşlar güne sisle uyandı. Sis, araç kullanan vatandaşları olumsuz etkilerken, bazı yollarda görüş mesafesi 10 metreye kadar düştü. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü uzmanları tarafından, Kayseri ve çevresinde sabah saatlerinde havanın yer yer sisli ve puslu geçeceği, bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu olduğu, yarın ise sağnak yağışın beklendiği ifade edildi. Şehirde bugün en düşük hava sıcaklığının 7, en yüksek hava sıcaklığının ise 20 derece olarak tahmin edildiği ifade edildi.

ERCİYES'E KAR YAĞDI

Olumsuz hava şartları Erciyes'te de etkisini gösterirken, Türkiye'nin önemli  kayak ve kış sporları merkezlerinden Erciyes'e sezonun 4'üncü karı yağdı. Erciyes Kayak Merkezi yetkilileri, gece saatlerinde başlayan kar yağışı ile birlikte hava sıcaklığının da hayli düştüğünü bildirdi. Yetkililer, Erciyes Dağı'nın 3 bin 916 metrelik zirvesinden başlayarak Sütdonduran, Çobanini ve Şeytanderesi bölgeleri olmak üzere kar yağışının 3 bin 250 metreye kadar etkili olduğunu bildirdi.

Görüntü Dökümü:

------------------------------

-Kayseri'de sis görüntüleri

-Diğer genel- detay görüntüler

Haber- Kamera: Olcay DÜZGÜN/KAYSERİ,DHA)

46 Saniye/214 MB

========================================================

3)BAŞINI TELEVİZYON SEHPASINA ÇARPTI ÖLDÜ

KONYA'da bakıma muhtaç Ali Naci Kuyucu (88), bakıcısından su istemek için yatağından kalkınca dengesini kaybedip düştü. Başını televizyon sehbasına çarpan yaşlı adam olay yerinde hayatını kaybetti. Olay, saat 00.00 sıralarında merkez Meram ilçesi Beybes Mahallesi Çiçekbaşı Sokak üzerinde bulunan tek katlı müstakil bir evde meydana geldi. İddiaya göre, beraber kaldığı bakıcısından su isteyen bakıma muhtaç Ali Naci Kuyucu ayağa kalktı. Bu sırada dengesini kaybederek yere düştü.  Başını televizyon sehpasına çarpan Kuyucu ağır yaralandı. Bakıcı durumu hemen komşularına bildirdi. İhbar üzerine eve gelen sağlık görevilileri, Ali Naci Kuyucu'nun öldüğünü belirledi.  Kuyucu'nun cesedi otopsi için Konya Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Kuyucu'nun kesin ölüm sebebi otopsi sonrası belli olacak.

(Görüntü Dökümü

-----------------------------

Evin dışından detay

Polisin inceleme yapması

Genel ve detay

Haber- Kamera: Mehmet IŞIK KONYA DHA))

=========================================================

(ÖZEL) -

4)PANCARIN İŞLENİP, ŞEKER OLARAK SOFRALARA YOLCULUĞU

TÜRKİYE'nin şeker ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Malatya'daki Şeker Fabrikası'nda, tarlalardan toplanan son mahsul pancarlar işleniyor. Pancarın şekere dönüşme işlemi yaklaşık 48 saat sürüyor. Malatya başta olmak üzere Van, Erzurum, Diyarbakır, Bingöl, Elazığ, Tunceli, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Sivas ve Kayseri'nin verimli topraklarına ekilen şeker pancarı, bölgenin en büyük şeker fabrikasında işleniyor. Genellikle modern tarım tekniklerinin kullanıldığı bölgede, bazı çiftçiler hala geleneksel yöntemleri tercih ediyor. Eylül ayında hasada başlanan, ekim ayında ise toplanan son mahsul, çiftçiler tarafından şeker fabrikasına getiriliyor. Pancar, ilk olarak ön temizleme işleminden geçiriliyor. Toprak ve çamurdan arındırılan ürün, silolara alınıp kanal vasıtasıyla fabrikaya ulaştırılıyor. Kanallarda basınçlı suyla yıkanan pancarlar, kesme makinelerinde belirli oranlarda kıyılıyor ve banttan geçirilerek haşlama bölümüne dökülüyor. Daha sonra şerbetle işlem gören pancar, difüzyona gönderiliyor. Şerbetleme ve yüksek ısıda kaynatma işlemlerinin ardından ortaya çıkan şeker, kurutularak eleklerden geçiriliyor ve torbalara doldurularak piyasaya verilmek üzere ambara teslim ediliyor. Pancarın şekere dönüşme işlemi yaklaşık 48 saat sürüyor.

KENDİ ELEKTİRĞİNİ KENDİ ÜRETİYOR

Bölgenin en büyük şeker fabrikasına sahip olan ve günde 6 bin ton şeker üreten tesis ayrıca makinelerinden çıkan basınçlı buharıyla kendi elektriğini kendi üretme özelliğine sahip.

'AVRUPA STANDARTLARINDA ŞEKER ÜRETİYORUZ'

Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, fabrikada bu yıl 40 bin ton şeker üretmeyi hedeflediklerini belirterek, "Biz takriben bu sene 300 bin ton pancar işleyeceğiz. Bunun karşılığında yaklaşık 40 bin ton şeker, 100 bin ton yaş küspe, 10 bin tona yakın da melas üretmeyi hedefliyoruz. Şunu rahatlıkla ve gururla söyleyebilirim; Malatya Şeker Fabrikası son yılların ve kurulduğundan bu güne kadar en iyi, en güzel değerleri yakaladı ve ürettiğimiz şeker Avrupa standartlarında şeker üretiyoruz. Çok kaliteli. Tarihinin en güzel değerlerini yakaladık. Şu ana kadar 140 bin tona yakın pancar tesellüm edildi, 11 bin ton şeker ürettik, 30 bin ton yaş küspe ürettik, 4 bin ton melas ürettik şu ana kadar ve ürettiğimiz mamulleri de satıyoruz. Bu fabrikada günde 6 bin tona yakın pancar tesellüm ediliyor. Gördüğünde hiçbir yoğunluk yok. Randevulu sistem çalışıyor, son sistem uygulanıyor. Gelen nakliyecilerimiz de, şoförlerimiz de beklemeden pancarlarını, ürünlerini boşaltıp rahatlıkla dönüyorlar. Bu da başta fabrika yönetimimiz, fabrika müdürümüz olmak üzere son yıllarda bayağı bir değişiklikler yapıldı. Bu da çok güzel oldu. Sistem bayağı iyi çalışıyor."

EKONOMİNİN PANCARDAKİ ETKİSİ

Geçen sene pancarın tonunun 210 lira, bu sene ise 235 liraya çıktığını ifade eden Murat, "Bu kriz olmasaydı pancarın gerçekten iyiydi fiyatı. Tabii ki bütün girdilere; gübreye, ilaca hammaddeye, mazota zam geldiği için biraz çiftçilerimiz açısından istenilen karı yakalayamayacaklar ama önümüzdeki sene umarım bu rakam biraz daha yükseltilecek, para da kazanılacak. Çünkü büyük çiftçiler, makinayla bu işi yapan insanlar iyi para kazanıyorlar, kazanmaya da devam ederler diye düşünüyorum" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-------------------

Şeker Fabrikası'ndan görüntü

Pancarlar

Raylı sistemle pancarların gidişi

Kamyonlara yüklü pancarlar

Başkan Nuri Murat röp.

Kaynayan pancarlar

Pancarın kristallenmesi

Makinelerden görüntü

Pancarın koyu haliyle makineye aktarılması

Pancarın beyaz şekere dönüştürülmesi

Kendi elektriğini üreten tesisten görüntü

laboratuvardan görüntü

Şeker çuvallarının ambara gidişi

Ambarda işçiler tarafından istiflenişi

Genel ve detay görüntüler

(Haber-Kamera: Taha AYHAN-MALATYA-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 745 MB

=============================================================

Geliştirdikleri 'Biyojel' ile ülke ekonomisine 360 milyon TL katkı sağlamak istiyorlar

5)BİYOJEL MEYVE VE SEBZEYİ UZUN SÜRE KORUYOR

Aksaray Üniversitesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Behlül Koç (24) ile aynı üniversitede Biyoloji Bölümü Doktora öğrencisi olan ekip arkadaşı Bahar Akyüz Yılmaz (24), sebze ve meyvelerinin bozulmasına karşı geliştirdikleri 'Biyojel' ile ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyor. Prototip olarak geliştirdikleri ürünün doğal malzemelerden oluştuğunu belirten genç girişimci Behlül Koç, "Kilogram başına 2-4 kuruş maliyetle 17 Milyon TL ciroya ulaşmak mümkün. Ürünümüz ile ülke ekonomisine 360 milyon TL katkı vermeyi hedefliyoruz" dedi.

Türkiye'de 1 yılda üretilen 50 milyon ton meyve, sebze ve işlenmiş et ürününün 15 milyon tonu 'mikrobiyal'  üreme kaynaklı fireler sebebiyle israf oluyor. Erciyes Üniversitesi Teknopark'ta geçen 4 Ekim'de düzenlenen 'Benim İşim Girişim' yarışmasında geliştirdikleri 'Biyojel' projesi ile 1'inci olan 'B kare' ekibinden Behlül Koç ve Bahar Akyüz Yılmaz ise, geliştirdikleri 'Biyojel' ile gıdaları doğal içeriğine sahip mikrofilm teknolojisi ile kaplayarak, 'Mikrobiyal' üreme kaynaklı fireleri en aza indirmeyi hedefliyor. Genç girişimciler seri üretime geçmek ve  ülke ekonomisine katkı sağlamak için gün sayıyor. Prototip olarak geliştirdikleri ürünün katma değerinin yüksek olduğunu belirten Behlül Koç, "Ürünümüz ile kilogram başına 2 ile 4 kuruş arasında maliyetle 17 Milyonluk bir ciroya ulaşabiliyoruz. Bu sayede de ülke ekonomisine 360 Milyon katkı sağlamayı düşünüyoruz. Yarışmada da birinci olduğumuz için mutlu olduk. Emeklerimizin karşılığını aldık" diye konuştu.

'NORMALDE 4 GÜNDE BOZULAN KABAK 15 GÜN KORUNDU'

Protip olarak geliştirdikleri ürün sonrası, patojenlere karşı koruma, soğuk zincir kırılımından etkilenmeme ve hasat sonrası olgunlaşma sürecinde yavaşlama ve raf ömrünü uzatma ile fire kaybının önüne geçtiklerini  belirten Behlül Koç, "Mikrobiyal üremeden kaynaklanan israf daha çok hasat sonrası süreçte gerçekleşiyor. Bu sorun özellikle büyük hallerde, toptancılar ve ihracatçılar için çok ciddi bir sorun. Dolayısıyla ürünümüzü büyük hallerde toplu şekilde uygulanması üzerine tasarladık.  Denemelerde domatesin 47', armudun oda sıcaklığında 40, 4 gün gibi bir sürede bozulan kabağın da yine oda sıcaklığında 15'inci güne kadar korunduğunu tespit ettikö şeklinde konuştu. Ürünün tamamen doğal içerikli olduğunu da sözlerine ekleyen Koç, "Yıkandığında tamamen temizlendiğini ve kalıntı kalsa bile tamamen doğal olduğu için toksik etki oluşturmadığını gözlemledik. Soğuk zincirlerden etkilenmiyor.  Prototibi  mikrofilm teknolojisi ile dünyadaki rakipleri arasında ilk olma özelliği taşıyor. Ham maddesinin ekolojik maddeden yapılmış olması da ekolojik bir fayda sağlıyor"  ifadelerine yer verdi.

Görüntü Dökümü:

-------------------

-Behlül Koç ile röportaj

Bahar Akyüz Yılmaz'ın ürün kullanımını gösterirken görüntü

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış'ın genç girişimcilere ödüllerini verirken görüntü

Behlül Koç'un ürün tanıtım sunumundan görüntü

Diğer, genel- detay görüntüler

Haber -Kamera: Samed Aydın SUN/KAYSERİ,

DV 1 Dosya 3 dakika  25 saniye  /  411 MB

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.


Advertisement