Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-3

1)AFYONKARAHİSAR'DA FIRAT KALKANI ŞEHİT ATEŞİFIRAT Kalkanı Harekatı'nda görev alan Piyade Uzman Onbaşı 24 yaşındaki Fatih Olcay'ın şehadet haberi, Afyonkarahisar'ın Çay İlçesi'ndeki ailesine verildi.

19.12.2016 11:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)AFYONKARAHİSAR'DA FIRAT KALKANI ŞEHİT ATEŞİ

FIRAT Kalkanı Harekatı'nda görev alan Piyade Uzman Onbaşı 24 yaşındaki Fatih Olcay'ın şehadet haberi, Afyonkarahisar'ın Çay İlçesi'ndeki ailesine verildi.

Fırat Kalkanı Harekatı'nın 118'inci gününde El Bab'da düzenlenen bombalı araçlı saldırıda Piyade Uzman Onbaşı Fatih Olcay şehit oldu. Şehit Olcay'ın, Çay'a bağlı Karacaören Beldesi'nde oturan ailesine acı haber Afyonkarahisar'dan gelen heyet tarafından verildi. Ailenin 4 çocuğundan ikincisi olan şehidin haberini alan babası Ramazan ve annesi Emine Olcay büyük üzüntü yaşadı. Şehidin baba evine Türk bayrağı asılırken, yakınları ve komşular eve gelmeye başladı. Bekar olan şehit Fatih Olcay'ın 1 yıl önce askerlik görevini tamamladıktan sonra uzman Onbaşı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne katıldığı belirtildi. Şehidin kardeşi Erhan Olcay'ın ise Diyarbakır'da vatani görevini sürdürdüğü kaydedildi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

Muzaffer NAL/ÇAY (Afyonkarahisar),

=========================================

2)SİİRT'TE KAR YAĞIŞINA BAĞLI 40 KAZA, KARLIOVA'DA İSE EKSİ 30 DERECEDE YAŞAM MÜCADELESİ

SİİRT merkez ve Bingöl'ün Karlıova İlçesinde etkili olan kar yağışı ve dondurucu soğuk hayatı felç etti. Siirt'te sabaha doğru başlayan kar yağışı okula giden öğrencileri ve araçlarıyla şe giden vatandaşları olumsuz etiklerken, 40'a yakın maddi hasarlı kaza meydana geldi. Karlıova İlçesi'nde ise, gece hava sıcaklığı eksi 30'a düşerken, motorları donan araçlar ise sabah çalışmadı. Bölgede etkili olan kar ve soğuk hava bazı kentlerde yaşamı olumsuz etkiledi. Siirt'te etkili olan kar yağışı nedeniyle sabah erken saatlerde okula giden öğrenciler ile araçlarıyla işe giden vatandaşlara büyük sıkıntı yaşattı. Bir çok öğrenci kayarak yere düşürken, onlarca araç da buzlanma nedeniyle hareket edemez hale geldi. Kent merkezinde buzlanma nedeniyle yaklaşık 40 maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Şimdiye kadar meydana gelen kazalarda, 16 kişi ambulansla Siirt Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne kalıdırılırken, bunlardan 6'sının yatarak tedavi gördüğü, 3 kişinin ise kol veya bacaklarında kırık olduğu belirtildi. Okula giden öğrenciler de aşırı buzlanma nedeniyle zaman zaman büyük tehlike atlattığı görüldü. Sabah erken saatlerde çocuklarını okula götürürken büyük zorluklar çektiklerini belirten veliler, meydana gelen buzlanma karşısında belediye ekiplerinin yeterli çalışma yapmamasından yakındı. Kooperatif Mahallesi'nde zincirleme trafik kazası meydana gelirken, sürücüler yolların geceden tuzlanmamasına tepki gösterdi.

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde ise kar kalınlığının 2 metreye çıkarken, hava sıcaklığı gece eksi 30'a kadar düştü. Evleri kara gömülen vatandaşlar, pencere ve kapılarının önüne küreklerle uzun süren çalışmalarla ancak açabildi. Dondurucu soğuklar nedeniyle ilçe merkezindeki onlarca araç, otomatik sistemleri ve motorları donduğu için marş basmadı. Aracı çalışan vatandaşlar ise buzlanma nedeniyle yolda araç kullanmakta oldukça zorlandıkları görüldü. Soğuk hava ve buzlanma nedeniyle Karlıova- Erzurum ve Karlıova Bingöl karayolunda aşırı buzlanma nedeniyle araçların zincirli geçişine izin verilirken, kontrollü seyreden araçların kayma riskine karşı çok yavaş ilerlediği görüldü. İlçe merkezinde aşırı soğuk ve don olayı nedeniyle bir çok evde içme suyu şebekesi dondu. Daha önce yaşanan fırtına ve tipi nedeniyle ilçe merkezinde mahsur kalan araç sürücüleri de karayollarının yeterli çalışmadığından yakındı.

Görüntü Dökümü

------------------

SİİRT

- Yağan Kardan sonra oluşan buzlanmada mahsur kalan araçlar,

-Araçların çıkmaya çalışır iken görüntüsü,

-Vatandaşların buzlu kaldırımlarda yürümesi,

-Araçlarına zincir takan sürücüler

-Meydana gelen trafik kazası ve çekiler tarafından kaldırılması

-Öğrenci velilerinin okul önde buzlanma tepki göstermesi

-İlköğretim okulunun okula gider iken kayma tehlikesi geçirmesi

KARLIOVA

-Don tutan araçları çalıştırmaya çalışan vatandaşlar

-Yolda mahsur kalan araç içindeki vatandaşların konuşması

-Don tutan yollar

-Kar yığınlar

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Turan KOYUNCU- Mehmet Yücel DURAK-Serkan BİNGÖL/-SİİRT-BİNGÖL), -

=========================================================

3)SİVAS EKSİ 24'LE DONDU

SİVAS'ta etkili olan kar yağışının ardından etkisini gösteren soğuk hava hayatı olumsuz etkiliyor. Kentte hava sıcaklığı sıfırın altında 24 dereceye kadar düştü. Sivas'ta önceki hafta etkili olan kar yağışı yerini soğuk havaya bıraktı. Kent merkezinde bugün sabah saatlerinde hava sıcaklığı sıfırın altında 24 derece olarak ölçüldü. Kangal ve Zara ilçelerinde ise sabah saatlerinde hava sıcaklığı eksi 27 derece olarak ölçüldü. Sabah işe gitmek için kalkanlar araçlarını çalıştırmakta büyük zorluk çekti. Öte yandan ağaçlarda oluşan kırağı nedeniyle kartpostallık görüntüler ortaya çıktı. Bazı vatandaşlar soğuk havaya rağmen manzarayı fırsata çevirerek fotoğraf çektirdi. Kent genelindeki bazı akarsu ve göletlerin yüzeyi de buzla kaplandı. Soğuk havanın hafta boyunca kentte etkisini devam ettireceği öğrenildi.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

-Kent merkezinden görüntüler

-Ağaçlarda oluşan görüntü

-Yayaların soğuk havada ilerleyişi

-Ağaçlardaki kuşların görüntüleri

-Detaylar

Haber-Kamera: Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS,

==================================================

4)VAN'DA BEYAZ ESARET

VAN'ın Bahçesaray İlçesi'nde etkili olan kar yağışı ve fırtınaya rağmen karla mücadele aralıksız devam ediyor. Hava sıcaklığının zaman zaman eksi 20 dereceye kadar düştüğü Karabet Geçidi bölgesinde ekipler gece de çalışmalarını yürütüyor.

Van'da bir hafta etkili olan kar yağışı ve tipi kırsal kesimdeki birçok mahallenin yolunu ulaşıma kapattı. Kar yağışı nedeniyle Van-Bahçesaray karayolu da ulaşıma kapanınca ekipler kapalı yolları açmak için seferber oldu. Karayolları karla mücadele ekipleri Van-Bahçesaray karayolunda gece gündüz karla mücadeleyi sürdürüyor. Hava sıcaklığının gece sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü ve yaklaşık 1 metreyi bulan karı temizlemek için savurma makinesini kullanan ekipler, trafiği de kontrollü sağlıyor.

KAR TÜNELİ FAYDALI OLDU

Her yıl kar yağışı nedeniyle yolu günlerce kapalı kalan Bahçesaray İlçesi'nin Karabet Geçidi bölgesine yapılan kar tünelleri de karla mücadele ekiplerinin işini kolaylaştırdı. 2014 yılında yapımına başlanan ve 58 milyon liraya mal olan 2 bin 300 metre uzunluğundaki tünel, tipi ve çığla gelip yolu kapatan kara engel oluyor.

KIŞ KENDİSİYLE BİRLİKTE ZORLUĞU DA GETİRİYOR

Bölgedeki ağır kış şartları ençok çiftçileri olumsuz yönde etkiliyor. Koyunlarını içerde beslemek zorunda kalan çiftçiler, ahırları havalandırmak ve hayvanlarına yem vermek için 1 metre kalınlığındaki kar üzerinde koyunlarını besliyor. 6 ay boyunca kış yaşadıklarını belirten köylüler, "Kış bizim için çok zor geçiyor. Hayvanlarımıza yem almak zorunda kalıyoruz. Buda bize ayrı bir masraf getiriyor. Ama her şeye rağmen kar bizim için berekettir" dedi.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Koyunlarını otlatan köylüler

-Köylüler ile röp.

-Kar tünelinden detaylar

-Karla mücadele ekipleri

-Kar savurma aracı

-Kar savurmadan detaylar

-Termometre görüntüsü

-Kar savurma aracı şoförü ile röp.

-Detaylar

Murat ÇAĞLAR/VAN, -

====================================================

5)SİBİRYA SOĞUKLARI ŞELALEYİ DONDURDU

Erzincan'ın Çağlayan Beldesindeki Girlevik Şelalesi son günlerde etkisini artıran soğuklar nedeniyle dondu. Dev şelale sıfırın altında 20 derecelere kadar ulaşan soğuklar nedeni ile kartpostallık bir görünüme kavuştu.Erzincan şehir merkezine 30 kilometre uzaklıktaki 2 bin 500 kişinin yaşadığı Çağlayan Beldesinde bulunan ve özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği şelale, şiddetli soğuklar sebebiyle dondu. Şehirde son günlerde etkisini arttıran ve sıfırın altında 20 derecelere kadar düşen soğuk hava şelaleyi eşsiz bir güzelliğe kavuşturdu. Şelalenin bulunduğu alan tamamen karla kaplanırken, ağaçlar ve yürüyüş yolları da büyüleyici bir güzelliğe kavuştu. Yaz aylarına göre ziyaretçi sayısında düşüş yaşanan şelalenin bu görüntüsü nedeni ile de ziyaretçi akınına uğruyor. Şelale, yer yer 5 metreye kadar ulaşan buz sarkıtları ile nefes kesen bir görüntü oluşturdu. Buz dağı görünümüne bürünen şelale, vatandaşların ilgisini çekerek önünde bol bol fotoğraf çektirdi. Vatandaşlar, Girlevik şelalesinin yaz aylarında bir çok insanın akınına uğradığını, kışında buz tutmuş hali ile ayrı bir güzelliğe kavuştuğunu söyledi.

Görüntü Dökümü

------------------

-Şelaleden görüntüler

-Genel görüntüler

-Detay görüntüler

-Fotoğraf çektiren vatandaşlar

-Vatandaş ile röp

Haber- Kamera: Recep DEMİRCİ/ERZİNCAN,

2.47 sn, 166 MB

=======================================================

6)KÜTAHYA BELEDİYE BAŞKANI SARAÇOĞLU'NDAN EVLİLİK KİTABI AÇIKLAMASI: HİÇBİR ŞİKAYET ALMADIK

KÜTAHYA Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet'in TBMM Genel Kurulu'nda gündeme getirdiği 'Evlilik ve Aile Hayatı' adlı kitabı evlenen çiftlere dağıttıklarını belirterek, "Bugüne kadar kitap hediye ettiğimiz hiçbir hemşehrimizden şikayet almadık" dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, TBMM Genel Kurulu'ndaki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında kürsüde konuşma yaparken Kütahya Belediyesi'nin yeni evlenen çiftlere dağıttığı 'Evlilik ve Aile Hayatı' kitabı göstermişti. Milletvekili Hürriyet, "Kadına davar muamelesi yapan, 'erkek ailenin çobanıdır' denilen, ahlak, vicdan dışı bir kitaptır bu. Okudukça tüylerim diken diken oldu. Kitap gerdek gecesinin detaylarından bahsediyor. Cinsel faydalanma hakkından, kocaya itaatten, 'iyi kadın itaatkar olandır' diyen, kocadan habersiz kadının dışarı çıkamamasından, kocası dövdüğünde işveli kıyafetler giyip, kocasına kahve götürüp gönlünü almasından bahsediyor" diye konuşmuştu.

YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Kütahya Belediye Başkanı AK Partili Kamil Saraçoğlu, belediyenin resmi internet sitesinde konuyla ilgili yazılı basın açıklamasında bulundu. Hasan Çalışkan'ın yazdığı kitabı yeni evlenen çiftlere verdiklerini ve bugüne kadar da hiçbir şikayet olmadıklarını belirten başkan Saraçoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kütahya Belediyemizin evlendirme memurluğu tarafından evlenen çiftlere; evlilik hayatlarında rehber edinmeleri bilmedikleri konularda okuyup öğrenmeleri için ve diğer bir sebep ise son yıllarda boşanmaların artmasından dolayı sürdürülebilir evliliklere destek olmak amacıyla 'İslam'da Evlilik ve Aile Hayatı Rehberi' kitabını hediye ediyoruz. Bahse konu olan kitabı 2014 yılından itibaren hediye etmeye başladık. Bu kitabın Belediye olarak basımını biz gerçekleştirmiyoruz, bir kitapevinden satın alarak nikahlarda hediye olarak veriyoruz.

Kitabın içeriği ise yoruma açıktır. Ayet, hadis ve bilimsel araştırmalara dayandırılmış çalışmalardan oluşmuştur. İlgili bakanlığın ve diyanet işleri başkanlığının izniyle yaklaşık 20 yıldır piyasada bütün kitapevlerinde bulunabilen, Basım ve dağıtılmasında herhangi bir sakınca olmayan bir kitaptır. Bugüne kadar kitap hediye ettiğimiz hiçbir hemşehrimizden de şikayet almadık."

ÇOCUKLARA, GENÇLERE HİKAYE VE ROMAN KİTABI

Başkan Kamil Saraçoğlu, çocuklara ve gençlere de kitaplar dağıttıklarını söyleyerek "Şunun da bilinmesini istiyoruz; Gittiğimiz her yerde geleceğimizin teminatı çocuklarımıza ve gençlerimize boyama kitabı, 100 temel eser, roman ve hikaye kitabı dağıtıyoruz. Amacımız okuyan, düşünen sorgulayan bir gençlik ve toplum oluşturma. Siyasi amacı gündem değiştirme, itibarsızlaştırma karalama yapmak olanlar bilsinler ki, milletimiz diriliş mücadelesi verirken, bu gibi gündem dışı önemsiz konularla hiç kimse siyasi rant elde etmeye kalkmasın. Ayrıca bu konuyu irticayla bağlantı kurarak gündeme getirenlerin amacının ne olduğunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" diye konuştu."

Görüntü Dökümü

------------------- ARŞİV

-Kitapla ilgili görüntüler, 15 -16 Aralık tarihlerinde servis yapıldı

KÜTAHYA,-

16.12.2016 - Haber Kodu : 161216086

16.12.2016 - Haber Kodu : 161216144

=========================================================

7)YILBAŞI ÇİKOLATALARI ÖZEL ÖĞRENCİLERDEN

ANTALYA'da Muratpaşa Belediyesi Adalya Vakfı'nın özel öğrencileri, aileleriyle ev yapımı çikolatalar hazırladı. Çikolata topları, yılbaşı kutlamalarında ikram edilecek.

Muratpaşa Belediyesi'nin Adalya Vakfı'yla birlikte engelli bireylerin gündelik yaşam içinde kalarak sosyalleşmesini hedeflediği Engelsiz Kafe'de, özel çocuklar aileleriyle birlikte birbirinden farklı çikolatalar yaptı. Engelsiz Kafe'nin gönüllü eğitmeni Selda Kotan eşliğinde önce blok çikolata eritildi. Engelsiz Kafe'nin özel öğrencileri çikolata erirken ortaya çıkan kokuya kendilerini kaptırırken blok halindeki çikolataları eritmek birer birer tencerenin başına geldi.

KATKISIZ ÇİKOLATALAR

Blok çikolatanın erimesini ilgiyle izleyen öğrenciler, sonrasında kendileri için hazırlan kaplara sıvı çikolata aldı ve mısır gevrekli, kuru üzümlü, yer fıstıklı ve fındıklı çikolatalar yapmak için kolları sıvadı. Eğitmen Kotan, etkinliğin amacının hem çocukları katkı maddesi içeren çikolata ürünlerinden uzak tutmak hem de başta anneler olmak üzere ailelerin bu konuda farkındalığını artırmak olduğunu söyledi.

EL BECERİLERİ GELİŞTİ

Evde kuvertür olarak ifade edilen doğal, ham çikolatayla çocukların damak zevkine uygun çikolata tatları hazırlamanın mümkün olduğunu dile getiren Kotan, "Bu hazırlık aynı zamanda özel çocuklarımızın el ve kol becerilerinin gelişmesine de katkı sağlıyor. Ayrıca evlerinde, anneleriyle birlikte mutfakta kaliteli zaman geçirmelerini ve el becerilerini tekrarlayabilme fırsatı da yaratıyor" diye konuştu. Kotan, atölyede özel öğrencilerince hazırlanan çikolataların Engelsiz Kafe'nin yılbaşı kutlamalarında ikram edileceğini söyledi.

Görüntü Dökümü:

--------------------------

Çocuklar çikolata yaparken görüntü

RÖP: Selda Kotan (eğitmen)

77.4 MB/// 02.25ö

HABER- KAMERA: Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA,

============================================

8)KANTİNCİNİN SURİYELİ KATİL ZANLISI 8 AY SONRA YAKALANDI

HATAY'ın İskenderun İlçesi'nde okul kantini işleten 55 yaşındaki Ahmet Kanat'ın bıçaklayarak öldüren Suriyeli 17 yaşındaki M.M., gözaltına alındı. İskenderun İnönü İlkokulu'nun kantinini işleten Ahmet Kanat'ın 18 Nisan'da işe gelmeyince ihbar üzerine Suriyelilerle birlikte kaldığı eve çilingir yardımıyla girilince cesedi bulundu. Eşinden boşanan Kanat'ın bıçaklanarak öldürüldüğü belirlenirken katil zanlısı olarak beraber kaldığı Suriyeli M.M. aranmaya başlandı. İskenderun İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Asayiş Büro Amirliği ekiplerinin kamera kayıtlarından yola çıkarak eşkalini belirlediği M.M.'nin Antakya'nın Kuzeytepe Mahallesi'nde yaşayan ailesinin yanında olduğu saptandı. Eve baskın yapan polis Suriyeli katil zanlısını gözaltına aldı. M.M. ifadesinin ardından sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Katil zanlısı Suriyeli M.M'nin polis aracından indirilip adliyeye götürülüşü

SÜRE: 34" BOYUT: 26,1 MB

Haber-Kamera: Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement