Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-3

Dha Yurt Bülteni-3

Gaziantep'te 8 asker FETÖ'den tutuklandıGAZİANTEP'te, Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik soruşturmada gözaltına alınan, aralarında binbaşı, yüzbaşı ve teğmenlerin de bulunduğu 8 asker tutuklandı.

01.02.2017 10:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'te 8 asker FETÖ'den tutuklandı

GAZİANTEP'te, Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik soruşturmada gözaltına alınan, aralarında binbaşı, yüzbaşı ve teğmenlerin de bulunduğu 8 asker tutuklandı.

FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda görevli aralarında binbaşı, yüzbaşı ve teğmenlerin de bulunduğu 9 asker gözaltına alındı. 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs ve ayrıca bu örgüte üyelik' suçlarından, emniyette sorgulanan 9 şüpheli işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Şüphelilerden 1'i adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, 8'i ise tutuklanarak cezaevine konuldu.

Haber: GAZİANTEP

===================================

Gaziantep'te açık alan etkinlikleri yasaklandı

GAZİANTEP Valiliği, genel asayiş ve kamu düzeninin korunması amacıyla kentte her türlü eylem, basın açıklaması ve açık yer toplantılarının, Şubat ayında da yasaklandığını duyurdu.

Gaziantep Valiliği'nden yapılan açıklamada yasağın Şubat ayı süresince devam edeceği belirtilerek, şöyle denildi: "Genel asayiş ve kamu düzenin korunması amacıyla 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 11/m ve 14/c maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/c maddesi gereğince 01- 28 Şubat 2017 tarihleri arasında yapılacak olan açık alanlardaki 'Açık Yer Toplantısı, Basın Açıklaması, Stant Kurma, İmza Kampanyası, Bildiri Dağıtma, Pankart Asma, Çadır Kurma, Oturma Eylemi vebenzeri ' etkinlikler yasaklanmıştır."

Haber: GAZİANTEP

================================================

Feyzioğlu : Kıyma yağlı mı, yağsız mı olsun diye mi konuşacağız ?

TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, anayasa referandumuyla ilgili Manisa'daki bir konfaras öncesi yaptığı konuşmada, "Hiç kimse bize rejimi konuşamazsınız diyemez. Köftelik kıyma yağlı mı, yağsız mı olsun diye mi konuşacağız" dedi.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun da katılımıyla dün (salı) akşam, Manisa Barosu ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Akhisar Şubesi tarafından 'Anayasa Değişikliğini Tartışıyoruz' konulu panel düzenlendi. Panel öncesi Akhisar ADD Başkanı Avukat Günhan Bakırloğlu, Manisa Barosu başkanı Ali Aslan ile birlikte basın toplantısı yapan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, anayasa değişikliği referandumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ülkenin tapusunu bir kişiye vermemek için yollara düştüklerini belirten Feyzioğlu, milletin temsilcileri olan parlamenterlerin, bu değişiklik onaylanırsa tek cümlelik kanun bile çıkaramayacak duruma düşeceklerini söyleyerek, "Bilgi ve belgelere dayanarak kim olursa olsun tartışmaya hazırım. Hodri meydan diyorum. Ama karşıma meteoroloji uzmanı değil, gerçek hukukçu çıkarsınlar. Hiç kimse bize rejimi konuşamazsınız diyemez. Köftelik kıyma yağlımı, yağsız mı olsun diye mi konuşacağız" dedi.

"NASIL TARAFSIZ KARAR VERECEKLER?"

Anayasa oylamasından 'evet' çıkarsa ülkenin bölünmesinin tetikleneceğini söyleyen Feyzioğlu, "Yargıyı güçlendireceklerini, hızlı karar alınarak istikrarın sağlanacağını iddia ediyorlar. Herkes biliyor ki anayasa taslağında hakimlerin ve savcıların atamasını yapan, HSYK'nın tüm üyelerini bir kişi atayacak. Cumhurbaşkanı, partisinin de genel başkanı olacak. Cumhurbaşkanı olarak atama yaptıktan sonra, parti başkanı olarak parlamenterleri belirlediği için tabii ki isteği doğrultusunda diğer üyeleri de kendisi belirlemiş olacak. Bir kişinin isteği doğrultusunda atanacak savcı ve hakimler, vatandaşın davalarında nasıl tarafsız karar verecekler. İl ve ilçe başkanları kararlar verecek. İstişare yapmadan, bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak kararlarla ülkenin tapusu bir kişiye verilmiş olacak. Milletvekillerini de genel başkan olarak seçen Cumhurbaşkanı, bir cebine yargıyı, bir cebine de parlamentoyu koyacak" dedi.

FEYZİOĞLU'DAN MİLLİ MESELE VURGUSU

Anayasa referandumunun milli bir mesele olduğunu belirten Feyzioğlu, Irak, Suriye, Libya'daki tek adamlar Saddam, Esad, Kaddafi'nin uygulamalarını anlattı. Bu ülkelerde yaşananları ve sonuçlarını anlatan Feyzioğlu, "Biz de yeni bir anayasanın gerçekleşmesinden yanayız. 2014 yılında taslak halindeki çalışmamızı kamuoyuna açıkladık. Tekrar çıkarıp, okumalarını tavsiye ediyorum. Ülkemizdeki en öndeki sorunların başında gelen işsizliğin çözümü yeni iş alanlarının, fabrikaların yapılması gerekir. Yabancı yatırımcıyla, yerli yatırımcı fabrikalar kurması gerekir ki işsizlik azalsın, ihracat artsın. Yargısına güvenilmeyen, parlamentosu bir kişiye bağlı olan bir ülkeye yatırım yapmaya kim gelir. Bu bizim ülkemizin meselesidir, nNe ABD'nin ne de AB ülkelerinin" dedi.

Basın açıklamasının ardından Akhisar Belediyesi Parkiçi Kültür Salonu'ndaki panele geçildi. Panelin yönetimini, ADD Genel Başkan yardımcısı Hüseyin Emre Altınışık yaptı. Konuşmacılardan Psikiyatri Uzmanı Dr. Semih Dikkatli, kendisinin de 'hayır' kampanyası için yollara düştüğünü, ülke için, Cumhuriyet için, demokrasi için, insan hakları için, Atatürk ilkeleri için, hangi partiden olursa olsun, herkesle diyalog içinde olunmasının yararlı olacağını belirtti.

Panelde konuşan Metin Feyzioğlu da 2 saat boyunca referandumla ilgili konuşup, etkinliğin sonunda salonu dolduranlara, "Herkes yarından itibaren her gün 2'şer kişiyle oturarak, sakin sakin anayasa değişikliğinin bu şekilde kabul edilmesinin nelere mal olacağını anlatmasını istiyorum" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Metin Feyzioğlu konuşma

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Haldun AKYÜZ- Barış GEZİCİ/ AKHİSAR (Manisa),

============================================

Organ nakli yapılan Batuhan, tekrar kanser oldu

MERSİN'de organ nakli ile hayata tututan 12 yaşındaki Batuhan Karayiğit, tekrar karaciğer kanserine yakalandı.

Ankara'da 2015'in kasım ayında yapılan operasyonla organ nakli olan Batuhan Karayiğit, büyük umutlarla Mersin'e döndü. Sağlığına kavuşmanın heyecanını yaşayan Fenerbahçe sevdalısı Batuhan'ın sevinci, 7 ay önce yapılan kontrollerde karaciğerde yine kanser hastalığı görülmesi ile yarım kaldı. Yine ağır bir tedavi sürecine giren Karayiğit, artık vücudunun kemoterapiye cevap vermemesi üzerine doktorlar tarafından 'Artık yapılacak bir şey kalmadı' denilerek evine gönderildi. Evine dönerek sarı lacivert renklerle dolu odasında yatan Batuhan'ın babası Deniz ve annesi Canan Karayiğit, gözlerinin önünde eriyen oğullarının tedavisine devam edilmesini istedi.

Anne Canan Karayiğit, "3 ameliyat geçirdi, karaciğer nakli oldu. Nakilden 7 ay sonra kitle tekrarladı. Bu yüzden kemoterapi almak zorunda kaldı. Tedaviden sonra doktorla görüştüm. Oğlumun kemoterapiye cevap vermediğini, yapacak bir şey olmadığını ve alıp eve götürmemiz gerektiğini söyledi. Duyunca dünya başıma yıkıldı. Neden götüreceğiz eve bile diyemedim. Nakil olma şansı varsa nakil olabilir" dedi.

Sıkı bir Fenerbahçe taraftarı olan Batuhan ise, "Yetkililerin bana yardım etmesini, tedavime devam edilmesini istiyorum" diye konuşarak gözyaşı döktü.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Batuhan Karayiğit ailesi ile birlikte

Batuhan yatakta yatarken

Anne Canan Karayiğit oğlu ile ilgilenirken

Batuhan Fenerbahçe bayrağı ile dolu odasında

Batuhan'ın konuşması

Anne Canan Karayiğit'in konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: İbrahim MAŞE/ MERSİN,

============================================

Adilcevaz'da buzlu yollara Van Gölü suyu önlemi

BİTLİS'in Adilcevaz İlçesi'nde etkili olan kar yağışı ardından, yollardaki buzlanmanın önlenmesi için Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyu kullanılıyor.

Van Gölü kıyısında bulunan Adilcevaz'da etkili olan kar yağışını ardından soğuk hava nedeniyle yollar buzlanınca belediye, Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunu kullanmaya başladı. Vidanjörle Van Gölü'nden su çeken belediye ekipleri, cadde ve sokaklarda oluşan buzlanmayı tuzlu ve sodalı göl suyu dökerek önlemeye çalıştı. Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, ilçede uygulanan Van Gölü suyu ile buzlu yolların temizleme çalışmalarını yerinde inceleyerek şöyle konuştu: "İlçemizdeki tüm mahallelerimizde karla mücadele çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımız kapsamında ilk önce yollardaki karları temizliyoruz. Ancak, gece eksi 15 dereceyi bulan soğuklar nedeniyle yollar buz tutuyor. Bunun için bir çözüm bulmaya çalıştık. Van Gölü suyunu vidanjörlerle çekip bu suyu yollarımıza püskürtüyoruz. Geçen yıl da bunun uygulamasını yaptık. Gördük ki bu sayede yollardaki buz hemen çözülüyor ve bu sayede buzlar greyderle daha rahat temizlenmiş oluyor. Van Gölü suyu diğer tuzlu sulara göre yollarımıza pek fazla tahribat vermiyor. Bu sayede karla mücadele çalışmalarımız daha masrafsız oluyor. Tek amacımız Adilcevaz'daki tüm yollarımızı kısa sürede ulaşıma açabilmektir. Belediye olarak bunun çabası içerisindeyiz."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Vidanjörlerle Van Gölü'nden su çekilmesi

- İtfaiye araçları ile Van Gölü suyunun yollara püskürtülmesi

-Greyderle çözülen buzların temizlenmesi

-Belediye Başkanı Necati Gürsoy'un röportajı

Haber-Kamera: Salih BEŞKARDEŞ/ADİLCEVAZ(Bitlis), -

=================================================

'Kar' gören Adanalı coştu

KENT merkezinde kar görmeyen Adanalılar, karda piknik yapmak için Toros Dağları eteklerindeki yüksek rakımlı yaylalara akın etti.

Son 30 yılın en yoğun kar yağışının yaşandığı Kızıldağ, Karboğazı ve Tekir gibi yaylara giden Adanalılar, burada mangal yakıp, leğenle kaydı. Çocuklar daha önce hiç karşılaşmadıkları karda, kartopu oynayıp, kardan adam yaptı. Yoğun ilgi nedeniyle, trafik sıkışıklığının yaşandığı yerlerde, karda araç kullanmada acemi olan Adanalılar, maddi hasarlı kazalara da neden oldu.

Kar coşkusundan etkilenen Adana Büyükşehir Belediyesi de Karaisalı İlçesi'ne bağlı Kızıldağ Yaylası'nda hafta sonu kar şenliği organizasyonu gerçekleştirdi. Sucuk ekmek partisi de yapılan etkinliğe binlerce Adanalı katıldı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Karlı alandaki araçların görüntüsü

Karda kayan vatandaşlardan genel görüntü

Karda mangal yapanlar

Kardan adam yapanlar

Leğenle kayan çocuklar

Kar topu oynayan aile

Mangal başındaki aile

Karla kaplanan evlerden görüntüler

Alanın yukarıdan genel görüntüsü

Haber: Murat KİBRİTOĞLU-Kamera: ADANA,

================================================

İncirliova güneş panelleriyle giderlerini azalttı

AYDIN'ın İncirliova Belediyesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) destekli projesi sayesinde kapalı pazaryerinin üstüne kurduğu güneş panelleriyle elektrik enerjisi üretimi yaparak giderlerini azaltmayı başardı.

Aydın'ın büyükşehir olmasıyla birlikte ilçe belediyeleri, bazı gelirlerinin azalması nedeniyle ekonomik anlamda zor günler yaşamaya başladı. Sıkıntılı süreçler geçiren belediyeler arasında yer alan İncirliova Belediyesi, Acarlar Mahallesi'nde geçen yıl faaliyete geçirdiği kapalı pazaryerinin üstüne, GEKA destekli projeyle güneş enerjisi üretimine geçti. İncirliova Belediyesi, böylelikle giderlerini azalttı.

GÜNLÜK 100 KİLOWATT SAAT ELEKTRİK ÜRETİMİ

Konuyla ilgili bilgi veren İncirliova Belediye Başkanı MHP'li Gürşat Kale, "İlçe belediyelerinin kaynak sıkıntılarına bir nebze çözüm olmak üzere ve Aydın'ın güneş enerjisinden faydalanabilir bir alanda olmasından dolayı 2015 yılının sonlarında doğru bu projeyi yaptık. Projeyi GEKA'ya Acarlar Mahallemizde yaptığımız kapalı pazaryerinin üzerine güneş enerjisi panelleriyle elektrik üretimi yapabilmek için başvuruda bulunduk. Arazi olarak yerimiz olmadığı içinde yeri değerlendirmek için burayı tercih ettik. Yenilenebilir enerji dostu bir ilçede yaşanabilirlik adına 100 kilowatt saat güneş enerjisi santrali kurmaya karar verdik. GEKA'da bizim bu projemizin desteklenmeye uygun olduğuna onay verdi. 23 Kasım 2016'da üretim faaliyetine başladık. Şu anda da elektrik üretimimiz bir aksaklık olmadan devam ediyor. 2 aylık bir sürede 3 bin 450 TL'lik bir elektrik enerjisi üretimi yapmışız. Yılbaşından bugüne ise 1536 TL'lik bir enerji üretimi olmuş. Yıllık tahmini hesaplarımızda 30 bin TL civarında bir kazancımız olacak" dedi.

Kazançla yapılan masrafı 6 yılda karşılamış olacaklarını söyleyen Kale, "Bu tesisin, kağıt üzerinde 25 yıllık bir ömür süresi görünüyor. Ama biz 15 yıl olarak bakarsak, yaklaşık 10 yıllık bir kazancımız olacak. Herkes kendi ilçesinde, yapabileceğini yapmalı. Bugün burada küçük gibi gözüken bu santralin kapasitesi, bir ilçe için önemli bir gelir kaynağı. Dışa bağımlı olmadan hayatımızı sürdürmemize vesile olacaktır. Üniversitelerimize, sanayicilerimize ve devletimize de bu konuda ciddi görevler düşüyor. Kapasitemiz şu an 100 kilowatt saattir. Bu da belediyemizin tükettiği elektriğin şu anda yüzde 20'sini karşılıyor. Bundan sonraki adımımız ise gelişen İncirliova'ya bir megawatlık bir santral kurmak olacaktır. Buna benzer kendi başına park ve bahçeleri aydınlattığımız bağımsız üretim yapan güneş ağaçlarımız ve direklerimiz var" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Kapalı pazaryeri zerindeki güneş enerji panelleri

Park ve bahçelerdeki güneş ağaçları

Belediye Başkanı Gürşat Kale'nin konuşması

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Burhan CEYHAN/ İNCİRLİOVA (Aydın),

===============================================

Spor salonunda 'çarşaflı' önlem

Erzurum'un merkez Yakutiye Belediyesi'nin açtığı salonda spor yapmaya gelen kadınlar, kendilerini görüntülemek isteyen basın mensuplarının karşısına çarşaflarıyla çıktı. Bir süre spor aletlerinde çarşaf veya pardösüleri ile çalışan kadınlar, basın mensuplarının gitmesi ile birlikte eşofmanlarını giyerek spora devam etti.

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, ilçede yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi vermek üzere sosyal tesislerde salon sporu yapan kadınları ziyaret etti. Başkanın gazetecilerle birlikte geldiğini duyan kadınlar, eşofmanlarının üzerine çarşaf ve pardösülerini giyerek bekledi. Salona giren Başkan Ali Korkut'a kendilerine sağladıkları bu olanaklardan dolayı teşekkür eden kadınlar, 4 ay süren spor faaliyetlerinin 6 aya çıkarılmasını istediler. Eğitmenler eşliğinde yaptıkları sporla hem sağlıklarına kavuştuklarını hem de kilolarından kurtulduklarını belirten kadınlar, "Zayıfladıkça kendimizi daha zinde hissediyoruz. Her gün almak zorunda kaldığımız ilaçlarımızı azalttık. Spor yaptıkça hayata daha güzel bakıyoruz. Sizden isteğimiz bu gibi yerlerin sayısını artırmanız ve 4 aylık süreyi en az 6 aya çıkarmanız" dedi.

Kadınların evlerinden belediyeye ait otobüslerle alınarak spor salonuna getirildiğini ve 1 saat eğitmenler eşliğinde çalıştıktan sonra duş aldıklarını ve ardından evlerine bırakıldığını hatırlatan Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut şunları söyledi: "Türkiye'de yüzde 70 oranında kilolu hem erkek hem de kadın bulunmakta. Biz 4 yıldır pozitif ayrımcılık yaparak kadınlarımıza hiçbir ücret almadan spor yaptırıyoruz. Bir yılda ortalama 800 kadını sporla tanıştırıyoruz. Her 4 ayda 200 kişilik grup, günde birer saat spor yapıyor. Gelen kadınların çoğu hayatlarından memnun olduğunu ve bu gibi yerlerin sayısını artırmamızı istiyor. Yakında kadınları yüzme havuzuna da kavuşturacağız."

Yakutiye Belediyesi Kadın Spor eğitmeni Seda Aksakal ise, "Spora gelen kadınlar önce koşu bandına çıkıyor, ardından aletlerde çalışıyorlar. Daha sonra üst kata çıkarak egzersiz ve plates yaptıktan sonra dans ediyoruz. Ayda bir kilo ölçümlerini yapıyoruz, 8 kilo verenler bile var. Bugün salona gazeteciler geldiği için kadınlarımız çarşaflarını giydiler. Normalde erkek ve kameraların olmadığı ortamda her spor salonunda olduğu gibi eşofmanla çalışıyoruz" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

---------------------------------

-Başkanın kadınlarla konuşması

-Spor yapan çarşaflı kadınlar

-Spor eğitmeni ile röp.

-Kadınlarla röp.

-Başkanın açıklaması

Haber-Kamera: Turgay İPEK/ ERZURUM, -

===========================================

Hapşıran sürücü kamyoneti devirdi

ANTALYA'da 19 yaşındaki Mustafa Orhan'ın hareket halindeyken hapşırması nedeniyle kontrolünü yitirdiği domates yüklü kamyonet devrildi. Kazadan, sürücü Orhan ile araçtaki kardeşi Ahmet Orhan yara almadan kurtuldu.

Kepez İlçesi Gazi Bulvarı'ndaki kaza, saat 03.30'da meydana geldi. Mustafa Orhan, seradan topladığı domatesleri Antalya Toptancı Hali'ne götürmek için 07 BCV 87 plakalı kamyonetle yola çıktı. Hareket halindeyken hapşıran sürücü Orhan, aracın direksiyon kontrolünü yitirdi. Kamyonet, devrilerek bir süre sürüklendikten sonra durdu. Sürücü Mustafa Orhan ve yanındaki kardeşi Ahmet Orhan, yara almadan kurtuldu. Kendi çabalarıyla kamyonetten çıkan Orhan kardeşler, yakındaki akaryakıt istasyonuna giderek yardım istedi. Haber verilmesi üzerine gelen polis ekipleri yolda önlem aldı. Polisin alkol muayenesinden geçirdiği Orhan'da, alkol çıkmadı. Kamyonet, yükün boşaltılmasının ardından çekiciyle kaldırıldı. Şoku bir süre üzerinden atamayan Ahmet Orhan, "Ağabeyim hapşırınca kontrolü kaybetti. Araba yüklü olunca devrildi. Nasıl oldu anlamadım" dedi.

Mustafa Orhan ise "Bir anda hapşırınca yolda dengemi kaybettim. Kontrolü sağlamaya çalışırken bir anda direksiyonu sert çevirdim ve devrildik" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

------------------------

Kaza yeri detay

Domates kasaları detay

Yoldan ve devrilen kamyonetten detay

Ahmet orhan (sürücünün kardeşi) röp

Ambulansta sürücü Mustafa Orhan'a müdahale edilmesi

Mustafa Orhan röp

Genel detaylar

Haber-Kamera: Alparslan ÇINAR/ANTALYA,

=================================================

Dededen toruna 4 kuşaktır bakırcılık yapıyorlar

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde oturan Üstün ailesi 4 kuşaktır bakırcılık yapıyor. Aile, ata mesleğini yaklaşık 100 yıldır devam ettiriyor.

Sandıklı Eski Sanayi Sitesi'ndeki 4 bakırcı esnafından 51 yaşındaki Ahmet Üstün, 46 yaşındaki Mehmet Üstün ve Hidayet Üstün kardeşler, mesleği babaları Ali Üstün'den, o da annesinin babasından öğrendi. Kardeşlerden Hidayet Üstün 6 yıl önce yaşamını yitirdi. Ata mesleğini sürdürmeye çalışan 2 kardeş, işi Mehmet Üstün'ün oğlu 20 yaşındaki Alaattin ile Hidayet Üstün'ün oğlu 28 yaşındaki Ali Üstün'e öğretti. Ailenin dördüncü kuşak bakırcısı olan kuzenler mesleği yaşatmak için çalışıyor.

'100 YILI AŞKIN YAPIYORUZ'

Mehmet Üstün, "Bakırcılık çekirdekten yetişmek gereken bir meslek. Sonradan ve kolaylıkla öğrenilen bir meslek değil. Babam bu mesleği dedesinden öğrenmiş, ben de babamdan öğrendim. Aile olarak 100 yılı aşkın bu mesleği yaptığımızı biliyorum ama ondan öncesini bilmiyorum" dedi.

'BAKIRCI ESNAFI OLARAK ARADA KAYNIYORUZ'

Bakırcılığın en büyük sıkıntısının malzemenin pahalılığı olduğunu aktaran Üstün, "Devletin desteği var ama desteklenirken meslekler genellendiği için bakırcı esnafı olarak arada kaynıyoruz. KOSGEB'in sigorta desteği var. Ama soyadı aynı olanlar yararlanamıyor. Azalan bu mesleklerde de ancak çocuklar yetiştirilebiliyor. Bir de düzenlenen toplantılarda bütün esnaflar bir arada toplandığı için yani meslek gruplarını tek tek toplamadıkları için ortaya konulan sorun sigortadan ileri gitmiyor. Elma ile portakalı topluyorlar. Çıkan sonuçta elmalı portakal oluyor" diye konuştu.

'BAKIRCILIK İÇİN ÜNİVERSİTEYİ BIRAKTIM'

Bakırcılık mesleğini sürdürmek için üniversiteyi bıraktığını anlatan Ahmet Üstün, şöyle dedi: " Meslek Lisesi'ni tamamladım. Sonra Hacettepe Üniversitesi Maden Bölümü'ne gittim. Bakırcılık yapmak için okulu bıraktım. 1984 yılının sonlarında bu mesleğe girdim. Tabi çocukluğumuz da bakır dükkanında geçti. Bu meslek kimseyi aç koymaz. Ama sanatkar olmak ve sabretmek şartıyla. Bakırdan çorba tası, yumurta dığanı, haranı, kazan, desti yaparak bu mesleğe başladım. Çelik, alüminyum, plastik gibi malzeme çıkınca bundan para kazanamaz hale geldik. Daha sonra cami alemleri ve süs eşyaları yapmaya başladık. Sakarya Hendek Rasim Paşa Camisi'nin alemini yaptık. 3 metre hilal çapı ve 700 kilogram ağırlığı bulunmakta. Bunun dünyada ilk olduğunu düşünüyorum. Çünkü tamamen el yapımı. Hiçbir türlü pres makine kullanmadık. Son olarak da Irak'ta Erbil kentine yeni yapılan camiye alem yaptık. Türkiye'yi aştık ama bazı sıkıntılarımız var. Malzeme ve ekipman eksiğimiz var. Yetkililer bir 50 bin lira kredi için 10 bin lira ciro istiyor. 10 bin lira cirosu olan bir işletmeye 50 bin lira neye yarayacak?"

'MESLEĞİMİZİ ÖLDÜRMEMEK İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ'

15 yıldır bakırcılık yaptığını söyleyen Ali Üstün, "Babam 6 yıl önce vefat etti. Babam dedemden öğrenmiş. Ben de babam ve amcalarımdan öğrendim. Elimiz elverdiğince, ömrümüz yettiğince biz de bu mesleği devam ettirmeye çalışacağız. Mesleğimizi öldürmemek için gayret gösteriyoruz. Genellikle bakırdan cami alemleri imal ediyoruz. Hediyelik eşyalar yapıyoruz" dedi.

BOŞ ZAMANLARINDA ÇALIŞIYOR

Alaattin Üstün de "Şu an açık lisede okuyorum. Okurken de boş zamanlarımda dükkana gelerek babamın ve dedemin yanında bu mesleği öğrendim. Dedem babasından öğrenmiş biz de demeden ve babamdan öğrendik. Biz 4'üncü kuşağız" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Mehmet Üstün bakır işlerken

Ahmet Üstün bakır işlerken

Ali Üstün bakır işlerken

Alaattin Üstün bakır işlerken

RÖP 1: Mehmet Üstün

RÖP 2: Ahmet Üstün

RÖP 3: Ali Üstün

RÖP 4: Alaattin Üstün

HABER- KAMERA: Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (Afyonkarahisar),

============================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti
    19:19 BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti

    Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi Direktörü Aarti Holla-Maini, Çin'in uzay keşfi alanındaki başarılarından ve tüm insanlığa fayda sağlamak üzere uzay teknolojilerinden yararlanma konusunda ofisiyle yaptığı yakın işbirliğinden övgüyle bahsetti. Holla-Maini, Çin'e yapacağı ilk ziyarette Çinli uzay yetkilileri ve uzmanlarıyla bir araya gelmeyi beklediğini ifade etti.

  • Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel geçerliliği olan bir yöntem halini almıştır
    19:16 Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel geçerliliği olan bir yöntem halini almıştır

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Kılavuz ve Strateji Geliştirme Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, bitkilerle tedavinin bilimsel geçerliliği olan bir yöntem haline geldiğini belirtti. Emine Erdoğan, Türkiye'nin bitkilerle tedavi alanında önemli bir yere sahip olduğunu ve bu alanda yapılan araştırmaların insan hayatına büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır
    19:15 CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel: Bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddiaları araştırılır ve disiplin süreci başlatılır

    CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Deniz Yücel, yerel seçim sürecinde bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarına ilişkin, bu iddiaların araştırılacağını ve gerekli disiplin süreçlerinin başlatılacağını söyledi. Yücel ayrıca, İran ve İsrail arasındaki gerilime değinerek Türkiye'nin bu durumda nasıl bir strateji izleyeceğini sordu ve Türkiye'nin Orta Doğu'da gerilimi yükseltecek politikalara karşı olduğunu vurguladı. Ayrıca, emeklilere ekonomik büyümenin yansımamasını eleştiren Yücel, asgari ücretin güncellenmesi gerektiğini belirtti. Yücel, ayrıca Adalet Bakanı'nın yeni anayasa konusunda herkesin mutabık olduğunu söylemesine karşılık, CHP'nin hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye olan bağlılığını vurguladı. Haberde ayrıca, bazı CHP'lilerin parti aleyhine çalıştığı iddialarının araştırılacağı ve disiplin sürecinin başlatılacağı ifade edildi.

  • Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti
    19:14 Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Dinar, Edirne'nin gastronomi turizmi için çalışmalar yürütmekteydi. Cenaze törenine birçok kişi katıldı.

  • Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı
    19:13 Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Festivalde, kuzugöbeği çorbası ikram edildi, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Ayrıca, kuzugöbeği mantarları da satışa çıkarıldı. Festivalin açılış töreninde konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, gelecek yıllarda festivallerin devam edeceğini belirtti. Festival, 21 Nisan'da sona erecek.

  • Sea of Thieves, 40 milyon oyuncuya ulaştı ve PlayStation 5 için çıkacak
    19:10 Sea of Thieves, 40 milyon oyuncuya ulaştı ve PlayStation 5 için çıkacak

    Rare tarafından geliştirilen ve Microsoft Studios tarafından piyasaya sürülen popüler korsanlık oyunu Sea of Thieves, dünyanın dört bir yanından milyonlarca oyuncuya sahip. Oyun, yakın zamanda PlayStation 5 için de çıkacak. Sea of Thieves, 30 Nisan itibariyle PlayStation 5 için piyasaya sürülecek ve oyuncu sayısı daha da artacak. Oyun, Steam'de 39,99 dolar, Xbox Store'da 669 TL ve PlayStation Store'da 999 TL fiyatla satılıyor. Sea of Thieves'in PC sistem gereksinimleri de açıklandı.

  • Turkcell, iletişim teknolojileri sektöründe 30. yılını kutluyor
    19:10 Turkcell, iletişim teknolojileri sektöründe 30. yılını kutluyor

    Turkcell, iletişim teknolojileri sektöründe 30. yılını kutluyor. Turkcell, 30. yıla özel sürpriz GB ve dakika avantajları sunacak. Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, şirketin 30. yılını değerlendirerek, Türkiye'yi bireysel ve kurumsal anlamda dijitalleştirmek için çalışacaklarını belirtti. Turkcell'in 30. yıl kutlamaları, farklı sürprizler ve avantajlar sunacak. Abonelerin paketlerindeki GB ve dakikalar iki katına çıkarken, gençlere yönelik kampanyalar da devam edecek. Yıl boyunca sürecek reklam kampanyasının yüzü ise oyuncu Kerem Bürsin oldu. Turkcell, gelecek stratejisinde yenilikçi teknolojilere odaklanarak ülkemizin gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. Turkcell, sadece bireylere değil, kritik altyapılara da hizmet vererek geniş bir etki alanı yaratıyor. Stratejik odak noktaları arasında veri, enerji, siber güvenlik ve yapay zeka yer alıyor.


Advertisement