Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-3

KILIÇDAROĞLU: BİZİ SUÇLAMASINLAR, DİNLESİNLER(EK)1)ADALET YÜRÜYÜŞÜNE SICAK AYARIAdalet Yürüyüşü'nde Sakarya Üniversitesi girişi Esentepe Meydanı'nda ilk mola verildi.

02.07.2017 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KILIÇDAROĞLU: BİZİ SUÇLAMASINLAR, DİNLESİNLER(EK)

1)ADALET YÜRÜYÜŞÜNE SICAK AYARI

Adalet Yürüyüşü'nde Sakarya Üniversitesi girişi Esentepe Meydanı'nda ilk mola verildi. Yaklaşık 7 kilometre süren yürüyüşün ardından havanın da aşırı sıcak olması nedeniyle normalde yarım saatlik verilecek mola yerine uzun mola verilerek öğleden sonra yürüyüşün başlamasına karar verildi. Sıcaktan etkilenenler yol kenarlarındaki çimlere yatarak dinlenmeye çalıştı. Yürüyüş sırasında yol kenarında duran birkaç kişi, üzerinde Türkiye ve Kanada bayrakları bulunan "We demand justice" yazılı pankart açtı. CHP Beşiktaş örgütü tarafından yürüyüş sırasında tutuklu akademisyenler için yaklaşık 600 metre uzunluğunda dilekçe açılarak yüründü. Yürüyüş sırasında üst geçitlerde korteji bekleyen vatandaşlar da üst geçitten gül yaprakları atarak yürüyenlere destek verdi.

DEPREMZEDELER YÜRÜYÜŞE KATILDI

Marmara Depremi'nde birinci derecede yakınlarını kaybedenlerin geçici barınmaları için yapılan İzmit'te Arızlı Irak Konutları'nda yaşayanlar da yürüyüşe katıldı. Depremzeleder, "Biz de adalet istiyoruz. Arızlı depremzedeleri" yazılı dövizler taşıdı. Depremzedeler adına konuşan Recep Uğur, "2008 yılından itibaren bürokratlarla olan sorunumuz devam ediyor. Depremzedelerin konutlarını ellerinden alıp bürokrat konutları yapmaya çalışıyorlar. Bizim elimizde protokollerimiz var ve daha önce çıkan yargı kararlarımız var. Bize 2013 yılında dönemin Kocaeli Valisi Ercan Topaca çözüm sundu, biz depremzede konutların devrini beklerken şimdi elimize tebligat geldi ve tahliye etmemiz söylendi. Bizim burayı tahliye etme şansımız yok. Burası depremzedeye hibe. Bize bu tebligatı gönderen konum ile mülkiyet kiracı ilişkisi gelişmiş değil, onun için de gönderilen tebligatı kabul etmiyoruz. Halkımız çatılarda ellerinde benzin bidonlarıyla bekliyor, buradan çıkmayacağız. Adalet bekliyoruz ve mumla arıyoruz. İzmit çıkışına kadar da bu yürüyüşe katılacağız" dedi.Lütfiye Gönüller ise, "Bizi depremzedeler konutlarından çıkartırsalar kendimizi yakacağız. Bizi çıkartmaya çalışırlarsa evleri yakacağız. 78 yaşındayım, İzmit'e kadar adalet için yürüyeceğiz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Yürüyüşten görüntüler

-Depremzedelerle röp

-Kılıçdaroğlu yakın plan ve geniş detaylar

-Mola alanından detaylar

Ergün AYAZ-Aziz GÜVENER-Azim ÇELİK/ADAPAZARI(Sakarya), -

=================================================================

2)SİVAS OLAYLARI'NIN KURBANLARI 24'ÜNCÜ YILDÖNÜMÜNDE ANILDI

SİVAS Olayları'nın 24'üncü yıl dönümü nedeniyle Vali Davut Gül başkanlığındaki bir heyet eski Madımak Oteli'ni ziyaret ederek karanfil bıraktı. Vali Gül, "Bu  milletimizin, devletimizin, birliğine, bütünlüğüne kardeşliğine yapılmış bir olay. Bu olayın hedefi Türkiye Cumhuriyeti. Mağduru;; başta Sivas ve Sivaslılar olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti, aileler ve bütün milletimiz" dedi.2 Temmuz 1993'te Sivas'taki Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın, 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü olayların 24'üncü yıl dönümü için kentteki ilk anma programını Valilik koordinesinde gerçekleştirildi. Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alim Yıldız, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, Emniyet Müdürü Turan Aksoy, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım ile çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan bir grup eski Madımak Oteli, bugünkü Sivas Bilim ve Kültür Merkezi'ne gelerek, bina içerisinde, olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı. Daha sonra kısa bir açıklama yapan Vali Davut Gül, 24 yıl önce elim bir olayda yaşamlarını yitirenleri  anmak için sivil toplum kuruluşları, Cem Vakfı Genel Başkanı ve Sivaslılar'la birlikte burada olduklarını anlatırken şöyle dedi:

"ALLAH TEKRARLATMASIN"

"Öncelikle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerinin, milletimizin başı sağ olsun. Bu milletimizin, devletimizin, birliğine, bütünlüğüne kardeşliğine yapılmış bir olay. Bu olayın hedefi Türkiye Cumhuriyeti. Mağduru başta Sivas ve Sivaslılar olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti, aileler ve bütün milletimiz. Allah, bu tür olayları tekrarlatmasın. Şer güçler geçmişte de şimdi de gelecekte de bu tür provakasyonlara girecektir, giriyorlar. Ben tekrardan ailelere başsağlığı diliyorum. Hayatını kaybedenlere de Allah'tan rahmet diliyorum."

"ARTIK KENETLENMELİYİZ"

Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner ise, 24 yıl önceki insanlık ayıbını, katledilen canlarıı anmak için buraya geldiklerini ifade ederken şöyle dedi: "Yöneticilerimizle, sivil toplum kuruluşlarıyla buradayız. İsteriz ki bu olaylar bir daha yaşanmasın. Yalnız Sivasımız bu ayıbını temizlemeli. Sivaslılarla temizlemeli. Tüm Sivaslılarla bu acıya sahip çıkmamız gerekir. Acılar paylaşılarak azalır. Bu gerginlikten beslenenler olabilir. Siz güçlü olacak, dik duracaksınız ki o şer güçler ülkemizde bu katliamları artık gerçekleştirmesin, yapamaz hale gelsinler. Biz anma için buradayız. Canlarımızı tekrar saygıyla minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun diyoruz. Bu acılar bizlerin güzel dersler çıkarmamızı da beraberinde getiriyor. Artık kenetlenmeliyiz. Toplum acılarına da sevinçlerine de sahip çıkmalı, hep beraber. Sivas esnafıyla, yaşayanıyla, tüm gruplarıyla bu acıya sahip çıkacak ki, bu acılar azalsın."

"3 BİN POLİS GÖREVLENDİRİLDİ

Anma etkinlikleri sırasında olumsuz bir olay olmaması için polis ekipleri alarma geçirildi. Anma etkinliği kapsamında, grupların yürüyüşün yapılacağı güzergahın başlangıcı olan Seyrantepe, Fidanlık, Yeditepe, Mehmet Akif Ersoy, Hikmet Boran, Mevlana ve Atatürk Caddeleri ile Seyrantepe Kavşağı, Afyon Sokak, Bankalar Caddesi, Ali Ağa Cami Sokak, Orduevi önü, Bekir Sami Kunduk Caddesi ve bu sokaklara açılan yollar trafiğe kapatıldı. Güzergah üzerindeki geçiş noktaları ile otel civarında ise çevre illerden gelen takviye birliklerle birlikte yaklaşık 3 bin polis görevlendirildi. Anma etkinlikleri için kente özel araç ve otobüsler ile diğer şehirlerden gelen katılımcılar, şehir merkezi girişlerinde oluşturulan polis kontrol noktalarında durdurularak arama yapıldı. Daha sonra grupların kente girişine izin verildi.

Görüntü Dökümü:

--------------------

-Otal çevresinden görüntü

-Vali ve beraberindekilerin binaya gelişi

-Karanil bırakılması

-Vali Gül'ün açıklaması

-Cem Vakfı Genel Başkanı Döner'in açıklaması

Haber-Kamera:  Eraydın AYTEKİN- Bülent TATLI-Gökhan CEYLAN-Hüsnü Ümit AVCI-Fatih YILMAZ-Hüsne AKKAYA/SİVAS,

====================================================

3)SICAKTAN BAYILAN KUŞLARIN İMDADINA  ESNAF YETİŞTİ

Dünyanın esrarengiz kuşu olarak bilinen ve sıcaktan etkilenen 2 ebabile Kayserili esnaf sahip çıktı. Bayılan kuşları elleri ile besleyen bakkal Hüseyin Kala, herkese evlerinin önüne su ve yem koymaları çağrısı yaptı.

Kayseri'de etkili olan hava sıcaklığı günlük yaşamı olumsuz derece etkilerken, hava sıcaklığının öğle saatinde gölgede 40 dereceyi bulması insanların olduğu gibi hayvanların etkilenmesine neden oldu. Organize Sanayi Bölgesi ve Merkez Yenişehir Mahallesi Bağdat Caddesi'nde bayılan iki ebabil kuşunun imdadına 56 yaşındaki Bakkal işletmecisi Hüseyin Kala yetişti. Yerde baygın halde bulduğu kuşları dükkanına getiren Kala, "Onlara su ve ekmek verdim. Daha sonra kanatlarını yıkadım. Şimdi gözleri açıldı. Belediye yetkililerini aradım ve geldikleri zaman iki kuşu teslim edeceğim" dedi.

Halka da seslenen duyarlı esnaf Kala, "İnsanların bile yürümekte zorlandığı sıcak havada herkes kapısının önüne kuş ve diğer hayvanlar için yem ve su bıraksınlar" diye konuştu. Ebabil kuşları bakımları yapılmak üzere belediye yetkililerine teslim edildi.

EBABİL TÜM ÖMRÜNÜ UÇARAK GEÇİRİYOR

Ebabil ve diğer kuşlardan farklı olarak tüm ömürlerini uçarak geçiriyor. Sadece üremek için yere konuyorlar ve bir daha havalanmıyorlar. Kendilerine has kanat yapısı uçarken aynı zamanda uyumalarını sağlıyor. Ebabil kuşları canlı türlerinden kaçtıkları için nadir görülüyor. Halk arasında Ebabil kuşu görenlerin o yıl hiçbir sıkıntı ile karşılaşmayacağına inanılıyor.

Görüntü Dökümü:

--------------------

Hayvansever bakkalın bayılan kuşlara su verme çabası

Ebabil kuşlarının hayvanseverin ellerinden ayrılmaması

Kuşlara bakan Hüseyin Kala ile röportaj

Detay görüntü

Haber - Kamera: Yasin DALKILIÇ/ KAYSERİ, DHA)

GÖRÜNTÜ BİLGİSİ: ÖZEL

DV 1 DOSYA, 4 dakika 12 saniye/134 MB

====================================================

4)GELİBOLU HAMZAKOY PLAJI'NA MAVİ BAYRAK

ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesinde, 12 Eylül Dönemi'nde Bülent Ecevit ve Süleyman Demirel'in zorunlu olarak misafir edildiği Hamzakoy sahili, Belediyenin çabaları sonucu tamamıyla ücretsiz olarak halkın hizmetine sunuldu. Hamzakoy Plajı, Mavi Bayrak ile de taçlandırıldı. CHP'li Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, "Gelibolu'nun denizlerdeki güzelliği ve temizliği bu ödülle tescillenmiştir" dedi.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı'nın (TÜRÇEV) uluslararası jürinin çalışması sonrası, gerekli kriterleri yerine getiren marina ve plajlara verdiği 'mavi bayrak' ödülünü almaya haz kazanan Gelibolu Belediyesi'ne ait Hamzakoy Halk Plajı'nda tören düzenlendi. Geçtiğimiz yıl tamamı halka açık ücretsiz hale getirilen Hamzakoy Halk Plajı, düzenleme ve yenilemelerin ardından çevre ve temizlik kriterlerine uygun çalışmaları 'mavi bayrak' ile taçlandırılırken, törene Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş, "Mavi Bayrak, denizlerimizin korunması bakımından bugün dünyada en bilinen eko etiketlerdin bir tanesi. Bugün dünyada 50 ülkenin denizlerinde uygulanan bir uluslararası eko etiket olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye ise Mavi Bayrak çalışmasını 1993 yılından buyana yapmaya çalışmakta. Bu konuda o günden bugüne kadar hiç geri adım atmadan, Mavi Bayrak sayısını arttırarak bugüne gelmiş bulunmaktayız. Türkiye bugün sahip olduğu 454 Mavi Bayrak ile dünyada üçüncü sırada yer almakta. Birinci sırada İspanya, ikinci sırada Yunanistan yer almakta. Üçüncü sırada ise Türkiye var. Çanakkale'ye baktığımızda Mavi Bayrak çalışmalarında yavaş yavaş ayağa kalkmaya başlayan bir ilimiz konumunda. Bugün itibariyle 11 tane Mavi Bayrağımız var. Bugün de bu güzel plajımıza bu bayrağı takdim ediyoruzö dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Belediye Başkanı Mustafa Özacar, "Mavi Bayrağı zaten fazlasıyla hak etmiştik. Bugün Gelibolu Yarımadası'nın birçok bölümü ihaleye çıkarılarak kullanıcılara verildi. Ama belli bir ücret ile hizmet veriyorlar. Genel dünyaya bakış açımızdan ne düşünüyorsak yaşama da onu geçirelim diyoruz. 'Yeni baştan düzenleyelim, halkın malı halkın kullanımına açılsın' dedik. Tüm Gelibolu sahillerini her yönüyle ücretsiz olarak olmak üzere halkın kullanımına açtık" dedi.

Konuşmaların ardından Mavi Bayrak ve sertifika Doğan Karataş tarafından Belediye Başkanı Özacar'a teslim edildi. Ardından da Mavi Bayrak göndere çekilerek Hamzakoy Plajı'nda dalgalandırılmaya başlandı.

Görüntü Dökümü:

--------------------

-Hamzakoy Plajı'ndan genel ve detay görüntüler

-TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş'ın konuşması

-Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar'ın konuşması

-Sertifika ve Mavi Bayrak töreninden görüntü

-Genel ve detay görüntüler

(Haber: Burak GEZEN - Kamera: Doğan ZELOVA/ GELİBOLU, DHA)

======================================================

5)SARI KIZ ÜRETİCİSİNİ GÜLDÜRMEDİ

İZMİR'in Ödemiş ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte hasat çalışmaları hızla devam eden ve 'sarı kız' denilen patates, bu yıl üreticisinin yüzünü güldürmedi. Tarlada kilosu 20-25 kuruşa kadar düşen patates, maliyetini karşılayamadı. Sözleşmeli üretim yapan çiftçiler ise bir nebze olsun rahat nefes aldı.Geçen yıl tezgahlarda kilosu 5 liraya kadar çıkan patates fiyatları bu yıl dibe vurdu. Elektrik, ilaç, gübre gibi girdilerin pahalı olması nedeniyle maliyetini karşılayamayan patatesin kilosu tarlada 20-25 kuruşa kadar düştü. Alın terinin karşılığını alamadığını dile getiren üreticilerden Mustafa Abacı, çok zarar ettiklerini belirterek, "Bu yıl patatesin maliyeti 35-40 kuruş. Geçen yıla oranla üretimi yarı yarıya düşürdük. Üretim az olmasına rağmen zarar ettik. Devletin elimizden tutmasını istiyoruz. İhracat yapılması lazım, destekleme yapılması lazım. Devlet yanımızda olsun. Bir çuval patatesi 10 liraya satıyoruz. Sahillerde bir bardak çay 5-10 liraya satılıyor" dedi.

"İYİ Kİ ANLAŞMALI PATATES EKMİŞİZ"

Patates üreticiliğinin babadan gelen bir gelir kaynağı olduğunu anlatan Soydan Hallıoğlu ise son yıllarda hiç para kazanamadıklarını ifade etti. Özel bir şirketle sözleşme yaptıklarını ve talep doğrultusunda üretime geçtiklerini vurgulayan Hallıoğlu, şöyle konuştu:

"Maliyeti zor kurtarıyoruz. Şu anda birçok üreticinin patatesleri tarlada kaldı desek yanlış olmaz. 1 yıldır sürdürdüğümüz sözleşmeli üretimden memnunuz, diğer üreticilere de tavsiye ediyorum. Fabrika benden patatesin kilosunu 58 kuruştan alıyor, tohum ve gübre giderlerini de karşılıyor. Maliyetler 2 katına çıktı. Mazot aldı başını gitti. Çiftçinin günlüğü 62 lira oldu. Üretici elektrik parasını ödeyemiyor. İyi ki anlaşmalı patates ekmişiz. Yoksa biz de perişan olurduk."

"MARKAMIZ DİPLERE VURDU"

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocağa, patates üreticileri için hükümetin acil önlemler almasını istedi. İhracatın bir an önce desteklenmesi gerektiğini söyleyen Kocaağa, "Türkiye'nin en lezzetli, kaliteli patatesin yetiştiği ilçemizde markamız diplere vurdu. Talep olmadığı için fiyatlar düştü. Patatesin kilosu tarlada en azından 80-90 kuruş olmalı. Sosyal Yardımlaşma Vakfı kanalıyla vatandaşlarımıza yapılan gıda yardımı kapsamında patates dağıtılabilir. Patatesimiz tarlada çürürse diğer mahsullere de zarar verir. Bir an önce devletimizin bu konuya çözüm getirmesini bekliyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü:

--------------------

-Patates tarlasından genel görüntü,

-İşcilerden ve patateslerin sökümünden görüntü,

-Patateslerin kamyonlara taşınmasından görüntü,

-Üreticiler ile röp,

-Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocağa ile röp.

Haber - Kamera: Yüksel BALCI/ ÖDEMİŞ (İzmir),

====================================================

6)ALDATILDIĞI İDDİASIYLA EŞİNİ BIÇAKLAYARAK ÖLDÜRDÜ

KONYA'nın Beyşehir İlçesi'nde 27 yaşındaki  2 çocuk annesi Sevim Hüyük, kucağında 1 yaşıdaki kızıyla, aldatıldığı iddiasıyla 29 yaşındaki eşi Ali Hüyük'ü bıçaklayarak öldürdü.

Olay, dün saat 23.30 sıralarında Hamidiye Mahallesi'nde meydana geldi. İlk eşinden boşanan Ali Hüyük, 3 yıl önce Sevim Hüyük ile evlenip, bu evlilikten 2 kızı dünyaya geldi. Sevim Hüyük, eşi Ali Hüyük'ün kendisini aldattığından  şüphelenip takip etti. Ardından eşinin bir ev kiralayıp, bir kadınla birlikte yaşadığını öğrendi. Sevim Hüyük, dün 1 yaşındaki kızını kucağına alıp, eşinin, sevgilisiyle birlikte yaşadığı eve gitti.  Sevim Hüyük, eşi Ali Hüyük'e "2 çocuğun var. Aldatmaya utanmıyor musun. Çocukların rızkını, kadınlarla yiyorsun."dedi. Bunun üzerine çift arasında tartışma çıktı. Tartışmada sinirlerine hakım olamayan Sevim Hüyük, evde masanın üzerinde duran meyve bıçağına alıp, eşinin göğsüne sapladı. Eşinin kanlar içinde kaldığını gören Sevim Hüyük, 112 Acil Servis'e haber verdi. Ambulansla Beyşehir Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Ali Hüyük yapılan tüm müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi. Sevim Hüyük de gözaltına alındı. Çiftin 1 yaşındaki kızlarının devlet koruması altına alındığı, 2 yaşındaki çocuklarının ise Ali Hüyük'ün ailesine teslim edildiği belirtildi.

Soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

--------------------

Evin dışından detay

- Hüyük çiftinin fotoğrafı

-Sevim Hüyük'ün adliyeye sevk edilmesi (Takip ediliyor)

Haber- Kamera: Muhammed SIDAL BEYŞEHİR KONYA DHA)

=====================================================

7)TATİL CENNETİNDE UYUŞTURUCU ARADILAR

MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'ndeki dünyaca ünlü Kabak Koyu'na jandarma tarafından huzur operasyonu düzenlendi. Operasyonun koyda uyuşturucu kullanımına ilişkin artan şikayetler üzerine düzenlendiği kaydedildi.

Faralya Mahallesi'ndeki Kabak Koyu'nda uyuşturucu madde satışı ve kullanımına ilişkin şikayetlerin artması üzerine Fethiye İlçe Jandarma Komutanlığı harekete geçti. Dün saat 23.00 sırlarında 20 askerle koya huzur operasyonu düzenlendi. Kumsalda oturan tatilcilerden başlayarak kimlik kontrolü yapan jandarma ekipleri, daha sonra ormanlık alanlara girdi. Ekipler, tatilcilerin konakladığı bölgelerde el feneriyle arama yaptı. Uyuşturucu maddeye rastlanmayan kontrolde, çeşitli suçlardan aranan 4 kişi gözaltına alındı. Bölgedeki huzur ve güvenliğin sağlanması için benzer uygulamalara devam edileceği bildirildi.

Görüntü Dökümü

--------------------

-Koyda ormanlık alanda ilerleyen jandarma ekiplerinin görüntüsü

-Jandarma tarafından kimlik kontrolü yapılan tatilcilerden görüntü

Haber-Kamera: Ergün TOS/ FETHİYE (Muğla),

======================================================

8)GELİBOLU'DA YAĞLI DİREK YARIŞMASI HEYECANI

ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesi'nde, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalara, yağlı direk yarışmasındaki renkli görüntüler damgasını vurdu.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 91'nci yıldönümü, Gelibolu'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan kutlamalarda, Hamzakoy'da gerçekleşen yağlı direk ve diğer deniz yarışmaları renkli görüntülere sahne oldu. Kutlamalar kapsamında, bölgedeki bütün gemiler sabah saatlerinden itibaren Türk bayraklarıyla donatıldı. Bu törenin ardından, CHP'li Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, protokol üyeleri ile birlikte feribotla denize açılarak şehit denizciler anısına denize çelenk bıraktılar.

Törenlerin ikinci bölümü Hamzakoy Fener Burnu İskelesi önünde devam etti. Belediye Başkanı Mustafa Özacar, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparak, tüm denizcilerin 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramını kutladı. Başkan Özacar, "Hepinizin bildiği gibi ülke olarak Asya ile Avrupa arasında önemli bir köprüyüz. Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi staratejik öneme sahip denizlerle çevriliyiz. Birisi içinde bulunduğumuz boğaz olmak üzere iki önemli su yolu ve bir iç denizin sahibiyiz. Denizlerimizi kullanmak ve denizciliğimizi daha ileriye götürmek için çabalamalıyız. Deniz sevgisini kitlelere yaymalıyız. Şurası bir gerçektir ki dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90'ı deniz yoluyla yapılıyor. Bugün dünyanın en zengin ülkeleri kuzey ülkeleridir. ve o ülkelerin insanlarının evlerinin önünde tekneleri, kalplerinde denize olan sevgileri vardır" dedi.

Ardından serbest yüzme yarışı, ördek yakalama yarışı ve yağlı direk yarışmasının gerçekleştiği program izleyenlere keyifli anlar yaşattı. Yarışmalar renkli görüntülere sahne oldu. Serbest yüzme yarışında birinciliği bayanlarda Damla Ergün kazanırken, erkeklerde birinciliği Alper Bayar elde etti. Amatör yüzme yarışmasında ise birinci Doğukan Barca oldu. Ördek yakalama yarışını Rıfat Can Tosun kazandı. Gemiden yüksek atlama ve en yükseğe su sıçratma yarışmasını Volkan Öcal kazandı. Yarışmaların en çok ilgi toplayan bölümü olan ve geleneksel hale gelen yağlı direkten bayrak kapma yarışmasını ise Hakan Öcal kazandı. Öcal, çok zorlansa da ikinci denemesinde yağlı direğin ucundan barağı almayı başardığını söyledi.

Yarışmaların ardından yapılan ödül töreninde dereceye girenlere ilçe protokol üyeleri tarafından yarım ve küçük altın hediye edildi.

Görüntü Dökümü

--------------------

Ördek yakalama yarışından görüntü.

Yağlı direk yarışından görüntü.

Yağlı direk yarışını kazanan Hakan Öcal ile röp.

Yüzenlerden görüntü.

Ödül töreninden görüntü.

(Haber: Burak GEZEN - Kamera: Doğan ZELOVA/ GELİBOLU (Çanakkale),

===========================================================

9)TAMZARA DOKUMASI, İVANA SERT'İN BAŞMANKENLİĞİNİ YAPTIĞI DEFİLEYLE TANITILDI

GİRESUN' un Şebinkarahisar İlçesi'nde, Tamzara Mahallesi Güzelleştirme Derneği öncülüğünde, yöreye özgü Tamzara Dokuması'nın tanıtımı amacıyla, 2. Tamzara Defilesi gerçekleştirildi. Koreografisini modacı Uğurkan Erez'in hazırladığı defilenin baş mankenliğini Ivana Sert yaptı.

Tarihi Tamzara Mahallesi'nde gece geç saatlerde gerçekleştirilen defilenin açılışında konuşan Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı, ilçenin tarihi itibariyle önemli bir merkez olarak konumlandığını ve Osmanlı'ya sancak beyliği, Cumhuriyet'te vilayetlik yapmış kadim bir şehir olduğunu söyledi. Tamzara dokumasının tarihi el sanatlarından kalma önemli bir ürün olduğunu kaydeden Başkan Yılancı, "1800'lü yıllarda Tamzara'da bulunan 1500 tezgahın sayısı, Cumhuriyetin ilk yıllarında 100'e kadar düşmüş, giderek kan kaybetmiştir. Sanayileşme ve başka faktörlerle de günümüzde de çok azaldı. AB projesiyle unutulmaya yüz tutmuş Tamzarayı gün yüzüne çıkardık, ev hanımlarını meslek sahibi yaptık ve ekonomilerine katkı sağladık. Kaymakamlık ve belediye öncülüğünde Tamzara dokuması bu hale geldi. İnanıyorum ki bu etkinlik ile birlikte Tamzara dokuması ulusal ve uluslararası pazarda yerini bulurö diye konuştu.

Keman sanatçısı Ceren Aksan'ın konserinin ardından Denim Tasarımcılar Derneği Başkanı Ahmet Giray Yılmaz'ın hazırladığı ve Tamzara dokumalarının yer aldığı, 'His koleksiyonu' adlı ve baş mankenliğini İvana Sert'in yaptığı defile gerçekleştirildi. 40 mankenin katıldığı defilenin ardından Ahmet Giray Yılmaz'ın doğum gününün kutlanmasıyla etkinlik sona erdi.

Görüntü Dökümü

----------------------

Defileden görüntüler

İvana Sert ve diğer mankenlerin görüntüleri

Başkan Yılancı'nın konuşması

Detaylar

Haber-Kamera: Hakan KABAHASANOĞLU

421 MB Süre : 13 Dk.

==========================================================

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement