Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-3

1)SİİRT'TE 320 ASKERİN YARGILANDIĞI DARBE DAVASI GERGİN BAŞLADISİİRT Valiliği'nin, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında işgal edilmesi girişimine ilişkin haklarında dava açılan 110'u tutuklu 320 askerin yargılamasına Siirt 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

24.07.2017 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)SİİRT'TE 320 ASKERİN YARGILANDIĞI DARBE DAVASI GERGİN BAŞLADI

SİİRT Valiliği'nin, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında işgal edilmesi girişimine ilişkin haklarında dava açılan 110'u tutuklu 320 askerin yargılamasına Siirt 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşma salonunun dışında toplanan vatandaşlar ve sanık yakınları arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. 15 Temmuz gecesi Siirt Valiliği'ni işgal emrini verdiği iddia edilen eski 3'üncü Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek, özel bir otobüsle mahkemeye getirildiği sırada, dışarıda toplanan bir grup ellerindeki idam iplerini göstererek, protesto gösterisi yaptı.15 Temmuz darbe girişimi sırasında Siirt Valiliği'nin işgal edilmesi girişimine katıldıkları iddiasıyla, 3'üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek'in de aralarında bulunduğu 110'u tutuklu 319 asker askerin yargılanmasına Siirt 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Sanık sayısının fazla olması nedeniyle yargılamanın yapılabilmesi için Siirt Üniversitesi merkez yerleşkesinde özel bir salon dizayn edildi. Duruşma için sabah saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alınırken, sabah erken saatlerden itibaren 10 otobüs ile kelepçeli olarak, mahkemenin yapıldığı salona getirilen sanıklar, daha sonra kelepçeleri çözülerek yerlerine alındı.Siirt 2.inci Ağır Ceza Mahkemesinde başlayan duruşmada 319 sanık, 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' ve 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 15'er yıla kadar, bir asker ise 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

İDAM İPİ İLE PROTESTO GÖSTERİSİ

Duruşma öncesinde mahkeme salonu önünde çok sayıda vatandaş toplanarak protesto gösterisi yaptı. 15 Temmuz gecesi Siirt Valiliği'nin işgal girişimi emirini verdiği iddia edilen eski 3'üncü Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek ise özel bir otobüs ile mahkeme salonuna getirildi. Tuğgeneral Şimşek'in mahkeme salonuna getirilmesi sırasında bir grup vatandaş, ellerindeki idam iplerini gösterip, slogan atarak, protesto gösterisi yaptı. Duruşma salonu önünde toplanan vatandaşların ellerindeki idam iplerini sanıkların getirildiği yere atması sırasında, sanık yakınları ile vatandaşlar arasında da zaman zaman gerginlikler yaşandı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Mahkemenin yapılacağı alanda güvenlik önlemleri,

Otobüs içinde bulunan sanıkların gelmesi,

Sanıkların ellerinde kelepçe ile mahkeme salonuna alınması,

Eski Tuğgeneral Ahmet Şimşek'in özel bir otobüslle mahkeme salonuna getirilmesi,

Vatandaşların protestosu,

Vatandaşların ellerinde bulunan idam iplerini sanıkların üzerine atması,

Genel ve detay görüntüler

Kamera Haber ; Turhan KOYUNCU, Mehmet Yücel DURAK SİİRT/DHA

======================================================

2)FETÖ'NÜN 'MAHREM ABİSİ' KOVALAMACADA POLİSE ÇARPTI

KONYA'da yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütün Türk Silahlı Kuvvetleri'nden sorumlu 'Mahrem abisı' olduğu suçlamasıyla hakkında yakalama kararı bulunan 30 yaşındaki makina mühendisi Sultan Murat Ebeş, Sakarya'da 'dur' ihtarına uymayıp, ekip otosuna ve 1 polise çarptı. Ebeş, polisler tarafından yakalanırken, yaralı polis hastaneye kaldırıldı.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, darba girişiminin ardından FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında örgütün Türk Silahlı Kuvvetleri'nden sorumlu 'Mahrem abi' olara nitelendirilen 115 kişi hakkında  'Anayasayı ihlal, Yasama organını engellemeye teşebbüs, Hükümete karşı isyan ve silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından haklarında yakalama kararı çıkartıldı. Bunun üzerine geçen 24 Mayıs günü 27 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda ilk etapta 30 kişi gözaltına alındı. Ardından yerleri tespit edilen şüphelilerden bazıları çeşitli zamanlarda gözaltına alındı.

ASKERİ LİSELERDEKİ ÖĞRENCİLERDEN SORUMLU ABİ İDDİASI

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, operasyon sırasında gözaltına alınmayan Sultan Murat Ebeş'in Sakarya'da saklandığını saptadı. Bunun üzerine Ebeş'i, yakalamak için Konya'dan bir ekip gönderildi. Ebeş'in, evinin önünde beklemeye başlayan polis, dün şüphelinin eşiyle birlikte otomobille evden ayrılmasını ardından takibe başladı. Kısa süren takibin ardından polis 'dur' ihtarında bulundu. Ebeş, ihtara uymadı. Yaşanan kovalamaca sırasında Serdivan İlçesi'nde, Sakarya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı araştırma ekipleri,  Ebeş'in aracının önüne kesmek için önlem aldı. Ebeş de, kendisini durdurmak isteyen polis memuru ve ekip aracına çarptı. Çarpma sonucu yaralanan polis memuru, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Gözaltına alınan Ebeş'in, yine örgütün ablası olduğu suçlamasıyla aranan eşini de kaçarken yolda indirdiği öğrenildi.

Sultan Murat Ebeş'in, örgütün askeri liselerdeki öğrencilerden sorumlu 'Mahrem abi' görevini yürüttüğü ileri sürüldü. Ebeş, hakkında Konya'nın yanı sıra Kocaeli ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yürütülen soruşturmalarda da yakalama kararı bulunduğu belirtildi. Gözaltına alınan Ebeş, sorgulanmak üzere Konya'ya getirildi.

Görüntü Dökümü

-------------------

Şüphelinin sağlık kontrolüne getirilmesi

Sağlık kontrolünden çıkartılması

Haber- Kamera: İsmail AKKAYA KONYA DHA)

=======================================

3)KAYSERİ'DE POLİSE BIÇAKLI SALDIRI

KAYSERİ'de özel aracıyla seyir halinde bulunan polis memuru Fehmi Şengöz, trafikte yol verme konusunda tartıştığı başka bir araç sürücüsü tarafından bacağından bıçaklandı. Merkez Kocasinan İlçesi Mithatpaşa Mahallesi'nde özel aracıyla Emniyet Müdürlüğü'ne giden Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Fehmi Ş. yol verme konusunda 38 AG 079 plakalı aracın sürücüsü 28 yaşındaki Mustafa K. ile tartıştı. Bu sırada aracından aldığı bıçakla polis Fehmi Ş.'yi sol bacağından yaraladı. Yaralı polis, ihbar üzerine gelen 112 Acil Servis ambulansı ile Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilirken, saldırgan ise aracıyla kaçmaya başladı.Kocasinan Bulvarı ile Hastane Caddesi'nin kesiştiği kavşakta önlem alan polisler tarafından yakalanan saldırgan Mustafa K. ile yanında bulunan bir kişi, Adli Tabipliğe getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Saldırıda yaralanan polis Fehmi Ş'nin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Polisi bıçaklayan zanlının ekip adacına bindirilmesi

-Zanlı ve yanındaki kişinin Adli Tabipliğe getirilişi

-Detay görüntü

Haber-Kamera: Zafer BARIŞ/KAYSERİ DHA)

1 Dosya 1 dakika, 34 saniye/50 MB

=======================================================

4)KEŞİF HEYETİNE BOMBA ATAN ŞÜPHELİLERİN GÖRÜNTÜLERİ İNCELENECEK

ADANA'da uyuşturucu davası için keşif yapan mahkeme heyetine el yapımı patlayıcı atarak 2 memurun yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla tutuklu yargılanan Hayrullah Turan (19) ve Davut Esen (19), savunmalarında suçlamaları kabul etmeyerek olay yerinde olmadıklarını öne sürdü. Mahkeme heyeti, 2 sanığın fotoğraflarının çekilerek, bilirkişi tarafından olay yeri ve bölgedeki görüntülerle karşılaştırılmasına karar verdi.

Hakim Serdar Tuna ile birlikte 7 kişilik keşif heyeti,17 Ekim'de uyuşturucu davası için Hürriyet Mahallesi'ne gitti. Keşfin sona ermesinin ardından araca dönen heyetin üzerine çivi ve metallerle güçlendirilmiş el yapımı bomba atıldı. Patlamada zabıt katipleri Cumali Karayiğit ile Görkem Saitoğlu ayaklarından hafif yaralandı. Olay sonrası başlatılan soruşturma kapsamında yakalanan Hayrullah Turan ve Davut Esen tutuklandı.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Davut Esen ve Hayrullah Turan, 194'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandıkları 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde suçlamaları kabul etmedi. Olayla ilgisi olmadığını belirten Esen, "Hayrullah Turan'ı tanırım. Ancak olay tarihinde birlikte değildik. Ben Karayusuflu Köyü tarafında balık tutmaya gitmiştim. Bombanın ne şekilde yapıldığını, ne şekilde bir şey olduğunu bile bilmiyorum. Devletin memuruna bomba değil taş bile atmam. İddia edilen olayda ben yoktum. Kesinlikle üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

Tarım işçisi olduğunu söyleyen Hayrullah Turan ise olay sırasında bölgede olmadığını öne sürerek, "Hürriyet Mahallesi'ne doğru akrabalarımın yanına gidiyordum. Bir müddet sonra polisin yolu kapattığını görünce geri döndüm, ben uyuşturucu operasyonu olduğunu düşündüm. Hürriyet Mahallesi'ne geldiğimde, bomba atıldığını duydum. Benim bilgim bu şekilde olmuştur" diye savunma yaptı.

Mahkeme heyeti, sanıkların fotoğraflarının çekilerek olay yeri ve bölgede elde edilen kamera kayıtları ile karşılaştırılması için dosyayı bilirkişiye gönderdi. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilip, duruşma ertelendi.

Salih ÜÇTEPE/ ADANA,-

=============================================================

5)YÜKSEKOVA'DA 3 SAATLİK BEBEĞE OMİRİLİK AMELİYATI YAPILDI

HAKKARİ'nin Yüksekova İlçesi Devlet Hastanesi'nde dünyaya gelen 3 saatlik bebeğe omurilik ameliyatı yapıldı. Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Duygu Baykal, 4 saatlik ameliyatın başarılı geçtiğini ve bunun hastanede yapılan ilk omirilik ameliyatı olduğunu söyledi. Yüksekova'da oturan 4 çocuk annesi 27 yaşındaki Vecibe Doğan'ın sancılarını başlaması üzerine yakınları tarafından dün Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan doğumda Vecibe Doğan, bir kız bebeği dünyaya getirdi. Dünyaya gelen kız bebek, omiriliğinin 8 santimlik kese halinde dışarda olması nedeniyle doktorlar tarafından hemen tedavi altına alındı. Ardından da ameliyat edilmesine karar verildi. 3 saatlik bebek, hemen ameliyat için hazırlandı. Bebeğin ameliyatını 10 gün önce Yüksekova Devlet Hastanesi'ne atanan Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Duygu Baykal yaptı. 4 saat süren ameliyat oldukça başarılı geçti. Dr. Baykal, bu ameiliyatın Yüksekova Devlet Hastanesi'nde bir ilk olduğunu söyledi. Takipsizlik, beslenme bozukluğu gibi nedenlerle bu durumun ortaya çıktığını anlatan Dr. Baykal, şöyle konuştu:

"Omurlik kemiklerinin kapanmaması sonucunda ortaya çıkan bir durum. Bu ameliyatta aynı zamanda tekrar bir omurlik oluşturulması gerekiyordu. Omurliği hem de omurlik zarrını oluşturduk. Sonrasında da çok geniş bir doku defekte olduğu için 'Filep' dediğimiz yeniden bir doku oluşturduk. Hastanın bacak hareketliliğinden tam güç kaybı olabilirdi. Böyle bir endişemiz vardı. Ameliyata girmeden önce, ancak amaliyattan neyseki böyle bir durum sözkonusu olmadı. Hastanın bacak hareketleri devam etmekte. Bu ameliyatımız oldukça başarılı şu an çocuğumuzu takip etmekteyiz. Ortopedi, kulak burun, boğaz doktorlarımızdan da destek aldık. Hep beraber bir fikir birliğine vararak bu ameliyatı gerçekleştirdik. Bu ameliyatta aneztezi doktorlarımzın desteği çok büyük oldu."

Doğumdan 3 saat sonra, 4 satlik bir ameliyat geçiren ve ailesi tarafından 'Vecide' ismi verilen bebeğin hastanedeki tedavisi devam ederken, yakınları ise doktorlara teşekkür etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------

-Hastane önünün ve tabellası

-Yeni doğan yoğun bakım ünitesi

-minik bebeğin ameliyat sonrası küvete alınması

-Doktor Duygu Baykal'ın bebekle uğraşmasınından detaylar

-Uzaman Doktor Duygu Baykal'ın açıklaması

-Genel detaylar

Yaşar KAPLAN/ YÜKSEKOVA(Hakkari), -

=========================================================

6)ORGAN BAĞIŞINA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN 10 BİN KİLOMETRE YOL KATETTİLER

ANTALYA'da her ikisi de 18 yaşında olan Başak Yücetin ve çocukluk arkadaşı Irmak Sancar, organ nakil listesinde umut bekleyen 15 bin gence dikkat çekmek için 15 gün boyunca ellerinde pankart ve tişörtleriyle 4 ülkede 6 şehir dolaştı. 10 bin kilometre yol kateden iki genç, farkındalık yaratmak için Amsterdam'da 3 bin metreden atlayış yaptı.

Bilgi Üniversitesi Medya İletişimi öğrencisi Irmak Sancar, üniversiteye hazırlanan Başak Yücetin ile çocukluk arkadaşı olduklarını belirtti. Küçüklüklerinden bu yana sırt çantasıyla dolaşmayı hep hayal ettiklerini söyleyen Irmak Sancar, "Özellikle ikimiz de Kuzey Avrupa'yı çok merak ediyorduk. Bunu yapma fırsatı bulunca da bir amacımız olmadan yola çıkmak istemedik" dedi.

Böyle bir gezinin yapılabilmesinin ilk şartının sağlık olduğuna dikkat çeken Başak Yücetin ise "Böbrek bekleyen bir hasta iki günde bir diyalize girdiği için böyle bir şansı ne yazık ki yok. Biz de bu konuya dikkat çekmek istedik ve böylece yola çıkmış olduk" dedi. Norveç, İsveç, Danimarka ve Hollanda'da 6 şehri interrail (Avrupa demiryollarında gezginlere ekonomik ulaşım) ile gezdiklerini belirten Başak, bu geziyle Türkiye'de organ nakli listesinde umut bekleyen 15 bin gence dikkat çekmek istediklerini vurguladı.

Başak Yücetin, 10 bin kilometre yol katettikleri gezilerinde insanlardan olumlu tepkiler aldıklarını söylerken, Irmak Sancar ise "Tabi şehrin ortasında pankart açınca dikkat çekiyordu. Yanımıza gelip soranlar oluyordu. İnterrail ile gezerken kaldığımız hostellerde karşılaştığımız arkadaşlardan çok ilgi ve destek gördük. Norveç Organ Nakli Derneği projemizi duyunca bizi ofislerine davet ettiler. Bu sayede organ nakli hastalarıyla da tanıştık. Güzel bir deneyimdi" diye konuştu.

3 BİN METREDEN SERBEST DÜŞÜŞ

Gezilerini bir adım daha yukarı taşımak için daha dikkat çekici bir şey yapmak istediklerini anlatan Başak Yücetin, "Bu yüzden Hollanda'nın Amsterdam kentinde 3 bin metreden uçaktan paraşütle atlamaya karar verdik" dedi. Saatte 200 kilometre hızla 40 saniye kadar düştüklerini anlatan Irmak Sancar ise "Sonra paraşüt açarak indik ve organ bağışına dikkat çeken pankartımızı açtık" dedi.

HERKESİN BAŞINA GELEBİLİR

Başak Yücetin, bu gezide edindikleri en önemli deneyimi ise "Gittiğimiz ülkeler çok gelişmiş ülkeler ama fark ettik ki organ nakli herkesin başına gelebilecek bir olay. Aradaki fark organ bağış oranı. Böyle etkinliklerle organ bağış oranını ülkemizde artırabileceğimizi fark ettik, bize gösterilen ilgi ve destekle" sözleriyle aktardı.

Norveç'te organ nakil listesinde bekleyen hasta sayısının sadece 40 olduğunu belirten Irmak Sancar, "Listede bekleme süresi ise 4 yıl olarak veriliyordu. Ülkemizde ise süre verilemiyor bile. Aradaki bu fark etkileyiciydi" dedi.

Sosyal medyada gezilerini ve amaçlarını anlatan iki genç, 21 Haziran'da çıktıkları 15 günlük yolculuklarıyla ilgili yoğun ilgi gördüklerini, gerek organ bağışı gerek gezileriyle ilgili pek çok soru aldıklarını söyledi. İki arkadaş, önümüzdeki yıl organ bağışına dikkat çekmek için daha uzak noktalara farklı projeyle gitmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Görüntü Dökümü

------------

Başak Yücetin ve Irmak Sancar'ın atlayış için uçağa gidişi

Uçak içinden detay görüntü

Atlayıştan detay görüntü

Başak Yücetin ve Irmak Sancar'ın açıklamaları

514 MB/// 04.35ö

( HABER: Selma KUNAR- KAMERA: Tolga YILDIRIM/ANTALYA,

======================================================

7)BURASI; ADİLCEVAZ KIYILARI

DOĞU ve Güneydoğu illerinden gelen çok sayıda kişi, su kayağı yapmak ve serinlemek için Van Gölü'ne kıyısı bulunan Bitlis'in Adilcevaz İlçesi'ni tercih etti. Bölgedeki sıcaklıklardan bunalanların akın ettiği Van Gölü sahilleri, yoğunluğuyla Akdeniz ve Ege sahillerini aratmıyor.

Su kayağı sporunun yanı sıra temiz kumsalları ve yeşil doğasıyla Van Gölü sahilinde bulunan Adilcevaz, özellikle Ağrı, Muş, Siirt, Batman ve Diyarbakır başta olmak üzere çevre il ve ilçelerde sıcaklıklardan bunalanların akınına uğradı. Hafta sonu ilçedeki sahillerde yer bulmak neredeyse olanaksız hale geldi. Özellikle Bozkırlar, 7'nci Kilometre, bakımevi ve kız taşı sahillerinde serinlemenin keyfini çıkaranlar, su kayağı yapmanın da heyecanını yaşadı.  Van Gölü'nün serin ve sodalı suyuna girerek şifa arayanlar ise, suya girip çıktıktan sonra üzerlerini kumla örterek romatizma hastalıklarına çare aradıklarını söyledi. Adilcevaz Kaymakamı Arif Karaman, ilçenin bölge için önemli bir tatil merkezi olduğunu söyledi. Kaymakam Karaman, şöyle dedi:

"Arzumuz, isteğimiz ve bölge insanımızın temennisi buraların terör olayları ile anılmamasıdır. İlçemiz doğa ve turistik güzellikleriyle sürekli olarak adından söz ettirmektedir. Adilcevaz'ın plajlarını ve su kayağı tesisini sürekli gündeme getirmemizin sebebi burada bu güzelliklerin yaşandığını göstermektir. Ülkemizin dört bir yanından insanlar geliyor buraya. Su kayağı tesisimiz özel idaremiz tarafından yapılan 480 metre uzunluğunda olan bir piste sahip. Su kayağı sporu eğlenceli ve bir o kadar da kas gücü isteyen zevkli bir spor. Burasının diğer yerlerden farkı nedir diye düşünürsek, şu günlerde ülkemizin güney ve batı kesimlerinde 50 derece sıcaklıklardan bahsediliyor. İnsanlar bu sıcaklıklardan oldukça bunalıyor ve serinleyecek yer bulamıyorlar. Fakat Adilcevaz ilçemizde sıcaklık ortalaması yaklaşık 25 derece civarında. Gece sıcaklıkları 15 dereceye kadar düşüyor. Van Gölü'nün suyu ise gayet serin. Bu su gerçekten bir ferahlık veriyor."

Belediye Başkanı Necati Gürsoy ise, bölge halkının yaz aylarında özellikle Adilcevaz'ı tercih ettiğini söyledi. Adilcevaz'ın Van Gölü'nün kuzeyi ve Süphan Dağı'nın eteğinde bulunan cennet bir köşede olduğunu anlatan Belediye Başkanı Gürsoy, "Yaklaşık 30 Kilometreye varan çok temiz, berrak sularımız ve kıyılarımız var. İlçemize gelip burada Van Gölü'ne girmek için çevre il ve ilçelerden çok sayıda insanı misafir ediyoruz. Adilcevaz; huzur kentidir. Aynı zamanda ilçemizde su kayağı tesislerimiz var. Su kayağı sporu yapmak isteyenler, ilçemize gelip bu sporu doyasıya yaşayabilir. Adilcevaz insanı her zaman misafirperverdir. Her zaman misafirlerimize önem veririz, değer veririz. Buraya gelen dostlarımız, hemşerilerimiz Sütey yaylasında yetişen hayvanlarımızın organik etleriyle beslenebilirler" diye konuştu.

Gebze'den Adilcevaz'a gelen Ahmet Sanaç ise su kayağı yapmak için ilçeye geldiğini belirterek, "Su kayağı sporlarını çok seviyorum. Adilcevaz'ı da gelip görmek istedim. Adilcevaz'ın mutlaka gelip görülmesi gerektiğini düşünoyum. Burada su inanılmaz güzel, berrak ve rahatlatıcı."dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Su kayağı tesisinden su kayağı görüntüleri

Adilcevaz Kaymakamı Arif Karaman'ın açıklaması

Gebze'den Adilcevaz'a su kayağı yapmaya gelen Ahmet Sanaç isimli vatandaşın açıklaması

Van Gölü sahilindeki plajlardan görüntüler

Belediye Başkanı Necati Gürsoy'un açıklaması

Suat Yılmaz isimli vatandaşın açıklaması

Salih BEŞKARDEŞ/ ADİLCEVAZ(Bitlis),

=========================================================

8)YÖRÜKLER ŞENLİKTE BULUŞTU

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde bu yıl 8'incisi düzenlenen Çukuryayla Yörük Şenliği'nde renkli görüntüler oluştu.

Kemer Yörükler Derneği tarafından Kemer Belediyesi'nin destekleriyle ilçenin en yüksek yaylalarından Çukuryayla'da Yörük Şenliği düzenlendi. Sunuculuğunu Rana Özdemir'in yaptığı şenliğe Kaymakam Mustafa Cihad Feslihan, Belediye Başkanı Mustafa Gül, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Yasin Berçin, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Can, Kemer Yörükler Derneği Başkanı Turan Arslan ile farklı ilçelerden gelen dernek başkanları ve Yörükler katıldı.

Temsili Yörük göçüyle başlayan şenlik, çoban ateşinin yakılmasıyla devam etti. Yörük oyunlarının oynandığı şenlikte daha sonra Yörük düğünü, gelin alması, halat çekme yarışı, güreş müsabakaları ve eşek yarışı yapıldı. Eşek yarışına katılanlar zaman zaman zor anlar yaşayarak düştü. Şenlikteki etkinlikler renkli görüntüler oluşturdu.

Yarışma ve etkinliklerin ardından Yörük beyi seçimi de yapıldı. Yörük beyliğine işadamı Durmuş Can seçildi.

Kaymakam Feslihan, Yörük kültürü ve geleneğinin Türkiye'nin ve Anadolu coğrafyasının vazgeçilmez değerlerinden biri olduğunu söyledi. Yörüklerin Türk milletinin hem milli kültürünü hem de dini kültürünü yaşatan önemli unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Feslihan, bu kültürü canlı tutan Yörük derneklerine teşekkür etti.

Belediye Başkanı Mustafa Gül, Yörük kültürünün ülke tanıtımına da katkı yaptığını belirterek, şenlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

Kemer Yörükler Derneği Başkanı Aslan da Yörüklerin bugüne kadar Türkiye'de hemen hemen her kurumda bulunduğunu belirterek, şenlikte kendilerine destek verenlere şükranlarını sundu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Saz çalıp şarkı söyleyen Yörükler

Sazdan kısa detay

Oynayan Yörük kızları

Yörük göçü detay

Kaymakam, belediye başkanı ve Yörük beyinin develerden inmeleri detay

Kaymakam Mustafa Cihad Feslihan konuşma

Yerel halk oyunları detay

Kız isteme

Gelin alayının alana gelmeleri

Davuldan detay

Yağlı güreş detay

Zurna detay

Eşek yarışı ve düşenler

Eşeğe binemeyen kişi detay

Protokol üyeleri bayrak yürüyüşü

Vatandaşın bayraklarla yürüyüşü detay

136 MB/// 04.16ö

HABER- KAMERA: Levent YENİGÜN/KEMER,

======================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement