Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-3

Dha Yurt Bülteni-3

Kayıp Hollandalı, 2 dronlu 80 kişilik ekiple dağ taş aranıyorMERSİN'in Silifke İlçesi'ne bağlı Narlıkuyu'da yaklaşık 1 ay önce esrarengiz şekilde kayıplara karışan Hollandalı 22 yaşındaki Joey Hoffman, 2 dronlu polis, jandarma ve AFAD'tan oluşan 80 kişilik ekiple dağ taş aranıyor.

05.08.2017 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayıp Hollandalı, 2 dronlu 80 kişilik ekiple dağ taş aranıyor

MERSİN'in Silifke İlçesi'ne bağlı Narlıkuyu'da yaklaşık 1 ay önce esrarengiz şekilde kayıplara karışan Hollandalı 22 yaşındaki Joey Hoffman, 2 dronlu polis, jandarma ve AFAD'tan oluşan 80 kişilik ekiple dağ taş aranıyor.

Hollandalı sigortacı Joey Hoffman, Hollandalı arkadaşı 34 yaşındaki Björn Breukers ve Tarsuslu eşi 26 yaşındaki Derya Ün Breukers ile birlikte 8 Temmuz'da balığı, denizi ve kahvaltı mekanlarıyla ünlü  Narlıkuyu'ya arazi satın alıp bir süre de tatil yapmak üzere kamp yeri aradı. Bölgede dağlık alanda arazi bakan 3 arkadaştan, Derya ile eşi Björn Breukers iddiaya göre ayrılıp geldikleri yoldan geri dönüşe geçti.  Hoffman ise, "Ben tırmanamam, aşağı yola doğru gideceğim" diyerek ayrıldı. O günden sonra da izine rastlanılmadı.

Hollandalı Hoffman'ın kayıp olmasından sonra ailesinin kayıp başvurusu üzerine jandarma ve polis bünyesinde yoğun arama çalışmaları yapıldı. Ancak, bu güne kadar yapılan çalışmalardan bir sonuç alınamadı. Esrarengiz kayıp olayı ile ilgili bu güne kadar bölgede yaşayan köylülerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 60 kişinin ifadesine başvuruldu. Bu arada olayla Björn Breukers ve Türk eşi  Derya Ün Breukers'un da ifadesi alındı. Çift, arazi bakarken Hoffman'dan ayrıldıklarını ve bir daha kendisinden haber alamadıklarını ileri sürdü.

Bu sırada olayla ilgili anlatımları sırasında uyuşturucu da kullandıklarını itiraf eden çift, uyuşturucu suçundan mahkemeye sevk edildi. Çift, denetimli serbestlik kapsamında serbest bırakıldı ayrıca yurt dışı yasağı da kondu.

80 KİŞİLİK EKİP ARIYOR

Hollanda hükümeti ve basınının da yakından takip ettiği Joey Hoffman'ın bulunması için polis, jandarma, AFAD Mersin ve Adana'dan gelenlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 80 kişilik ekip sabahın erken saatlerinde bölgeye geldi. Narlıkuyu Çoruk mevkiinde toplanan ekipler, planlama yapıp buradan bölgeye dağıldı. Jandarma iz takip köpeği Boza ile polisin arama köpekleri de çalışmaları katıldı. 2 drone ile de havadan arama tarama çalışması yapıldı. Bölgenin dik yamaç, kayalık ve ağaçlık olması, hissedilen hava sıcaklığının 40 derecelere kadar çıkması arama kurtarma çalışmasını olumsuz yönde etkiledi.

Arama kurtarma çalışmalarını koordine eden Silifke Emniyet Müdürü Murat Esentürk, Türk ve Hollandalı basın mensuplarına çalışma yöntemi konusunda kısa bilgiler vererek uyarılarda bulundu.

Görüntü Dökümü

------------------------------

AFAT, Polis ve Jandarma ekiplerinin Hollandalıyı aramak için araçları ile dağa gelmesi

Kurtarma ekiplerinin toplanma alanında görüntüsü

Silifke İlçe Emniyet Müdürü Murat Esentürk'ün yabancı gazetecilerle konuşması

Dağlarda arama yapılması

Köpeklerin arama yapması

Drone ile arama yapılması

Dronelerin  havada  görüntüsü

Emniyet Müdürü, arama kurtarma ekipleri ile olayın başlangıç yerinde konuşması

Haber: Ali Ekber ŞEN -Kamera: Mustafa İNSAN/MERSİN,

=============================

Hatay'da insan kaçakçılığında yeni yöntem

TÜRKİYE ile Suriye arasında çekilen 2 metre genişliğinde, 3 metre yüksekliğindeki beton duvarlar kaçakçılık ve kaçak geçişlerin önüne geçti ancak sıfırlayamadı. Hatay'ın Suriye sınırına sıfır noktasındaki ilçelerinden Altınözü'nde durdurulan kamyonette yakalanan 11 Suriyelinin duvarı merdivenle aşıp Türkiye'ye girdiği anlaşıldı.

Son dönemde göçmen kaçakçılığıyla mücadele konusunda Hatay'daki güvenlik güçleri önemli adımlar atarken, bu durum göçmen kaçakçılarını önlemeye yetmedi. Altınözü İlçesi'ne bağlı Hacıpaşa, Sivrikavak, Sarıbük gibi birçok mahallede, sınırı kaçak yollarla geçen Suriyeliler kapalı kasa kamyonetlerle Altınözü ve Antakya'ya ulaşmaya çalışıyor. Bu durumun son örneği önceki gün Altınözü İlçesi'ne bağlı Yolağzı Mahallesi'nde yaşandı.  İddiaya göre sınırdan yurda kaçak yollarla giren Suriyelileri alan 31 ZM 120 plakalı kapalı kasa kamyonet, sınır birliğinde görevli askerlerin dikkatini çekti. Dur ihtarına uymayıp kaçan kamyoneti takip eden jandarma ekipleri, kamyoneti Yolağzı Mahallesi'nde 31 PB 028 plakalı otomobile çarpınca yakaladı. Kamyonetin kapalı kasası açıldığında ise ülkeye kaçak yollarla girdikleri belirlenen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 11 Suriyeliyle karşılaşıldı.

SINIR DIŞI EDİLECEK

Askerler kamyonetin kaçan sürücüsünü yakalayıp gözaltına alırken, kamyonetin kasasında bulunan Suriyeliler de gözaltına alınıp işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi'ne teslim edilirken, aynı gün içinde ikinci göçmen kaçakçılığı vakası da askerlerin dikkati sayesinde yine Yolağzı Mahallesi'nde son buldu. Bu operasyonda da 4 Suriyeli yakalandı. Suriyeliler, Suriye kara sınırının başladığı Yayladağı İlçesi'nden başlayıp, Altınözü, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa İlçelerindeki sınır boyunca devam eden beton duvarları merdivenle aştıklarını itiraf etti.

HENÜZ JİLETLİ TEL ÇEKİLMEDİ

Hatay sınırlarında tamamlanmaya az bir uzunluğu kalan beton duvar çalışmasında 2 metre genişlik ve 3 metre yüksekliğe sahip 7 tonluk beton bloklar kullanılıyor. Beton blokların yerleştirme işlemleri tamamlandığında ise duvarların üzerine jiletli teller ve kameralarla ek önlemler alınıyor. Hatay sınırında birçok bölgede beton duvar çalışması tamamlanmasına rağmen bazı bölgelere henüz jiletli teller çekilmedi.

5 CANLI BOMBA ALTINÖZÜ'NDEN ÜLKEYE GİRMİŞTİ

Öte yandan geçtiğimiz 23 Haziran'da Altınözü İlçesi sınırından Türkiye'ye kaçak yollarla giren DEAŞ üyesi 5 canlı bomba da, Hatay MİT Bölge Başkanlığı ve Hatay İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin ortak operasyonunda Altınözü-Antakya karayolu Kuruyer mevkiinde yakalanmıştı. Canlı bombaların ikisinin üzerinde patlamaya hazır canlı bomba kemerleri bulunmuştu. Aynı dönemde Yayladağı sınırından ülkeye giriş yapan bir canlı bomba da yakalanmış ve tüm canlı bombalar çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.

Görüntü Dökümü

--------------------------

(Cep Telefonu)

Kaza yapan araçtan detaylar

Kapalı kasa kamyonet

Bekleyen köylüler

Kamyonetin kasasındaki Suriyeliler

Haber-Kamera: HATAY,

==================

(Özel) Bel fıtığı yüzünden yükseklik ayarlı lavabo icat etti

TOKAT'ta 10 yıl önce bel fıtığı ameliyatı geçiren tornacı 61 yaşındaki Ahmet Güzel, eğilip doğrulurken zorluk yaşayınca amortisörlü, 'Yükseklik ayarlı lavabo evye' ismini verdiği lavabo üretti. Güzel, beli ağrıyan insanların eğilmeden elini-yüzünü yıkamalarını sağlayan lavabo için patent aldı.

Tokat Küçük Sanayi Sitesinde 45 yıldır tornacılık yapan Ahmet Güzel 10 yıl önce bel fıtığı rahatsızlığı nedeniyle ameliyat geçirdi. Ameliyat sonrası lavaboda eğilip, doğrulmakta zorluk yaşayan Güzel, sıkıntısını çözmek için hareketli lavabo üretmeye karar verdi. Bu kararın ardından çalışmaya başlayan Güzel amortisör ve yataklama sistemiyle 50 santimetreye kadar alçalabilen lavabo üretti.  Güzel daha sonra Türk Patent Enstitüsüne başvurarak ürünün patentini de altı.

"YAŞAM KONFORUNU YÜKSELTECEK BİR ÇALIŞMA"

Ameliyat geçirdikten sonra eğilip doğrulmakta sorun yaşadığı için aklına böyle bir fikir geldiğini anlatan Ahmet Güzel, "İnsanların ihtiyaçları, çeşitli icatları zorunlu kılıyor, yaptırıyor. Bende bel ameliyatı olmuştum, eğilip doğrulmakta sıkıntı çekiyordum. Bunun üzerine yükseklik ayarlı bir lavabo için çalışma yaptım. Blokajlı bir amortisör ve yataklama sistemi ile böyle bir lavabo ürettim. Lavabo amortisörün boyu kadar aşağı ve yukarı hareket edebiliyor. Bu hareket esnasında istenilen yükseklikte durabiliyor. Beli ağrıyan insanlar eğilmeden yüzlerini yıkayabiliyorlar, temizliklerini yapabiliyorlar. Abdest alırken ayaklarını yıkarken 50 cm kadar inebiliyor. Rahatlıkla çok kaldırmadan ayaklarını yıkaya biliyorlar. Çocuklar için temizlik şart, yüksek lavabolarda üstleri ıslanıyor. Bunun yerine çocuklar lavabonun yüksekliğini kendilerine göre ayarlayarak ellerini, yüzlerini yıkayabiliyor, dişlerini fırçalayabiliyorlar. Çok kullanışlı, insanın yaşam konforunu yükseltecek bir çalışma" dedi.

ÜRÜNÜN 7 YILLIK İNCELEMESİZ PATENTİNİ ALDI

Ürünün 7 yıllık incelemesiz patentini aldığını ifade eden Güzel şöyle konuştu:

'Daha önce Türkiye'de Sanayi Bakanlığı Mülkiyet Dairesi ihtira bareti adı altında patent veriyordu. Benim motorla alakalı 2 tane daha patentim var. Türkiye'de Avrupa Birliği süreci içerisinde Patent Enstitüsü oluşturuldu. Buradan incelemeli, incelemesiz patent adıyla iki türde veriliyor. İlk merhalede incelemesiz patent adı altında 7 yıl olarak veriliyor. Daha sonra bu incelemeli patent adı altında da harç ücretleri ödenerek 20 yıla çıkartılıyor süresi. Şu an benim aldığım incelemesiz patent 7 boyunca benim kontrolüm altında. Benden izinsiz imalatının yapılması mümkün değil."

"OLUMSUZ HİÇ BİR YORUM ALMADIM"

Güzel  icadının videosunu sosyal medyadan paylaştığını ve hiç olumsuz görüş almadığını ifade ederek, "36 saat içerisinde sosyal medyada 8 bin görüntülenme olmuş. Sosyal medya üzerinden görüşleri de sormuştum. Hiç olumsuz bir görüş almadım. Hatta lavaboyu ilk yaptığımda uygulamanın yarı aşamasındaydı. İndirme kollarını koymamıştım. Gider kısmından bastırarak aşağı indiriyordum. İnsanlar o kadar ihtiyaç hissetmişler ki, bu şekilde indirmeme rağmen olumsuz bir tepki almadık. Duyuru yapmıştım zaten deneme aşaması diye. Şimdi indirme kollarını koydum, lavabonun içerisine dokunmadan çok rahat bir şekilde indirebiliyoruz ve istenilen yükseklikte sabit tutabiliyoruz" diye konuştu.

Güzel, talep halinde isteyene bu üründen yapabileceklerini ve seri üretim için de patent hakkını devredebileceğini söyledi.

Görüntü Dökümü:

-İşyerinden görüntü

-Yükseklik ayarlı lavabonun görüntüsü ve çalışması

-Mucidinin görüntüsü ve açıklamaları

-Detaylar

Haber-Kamera: Fatih YILMAZ-Halil İbrahim YEL/TOKAT,

============================================

Fethiye Körfezi'ndeki çamur tepeleri gökyüzünden fotoğraflandı

HELİKOPTERLE çekilen fotoğraflar, Fethiye Körfezi'ndeki derelerin neden olduğu çamur tepelerini gözler önüne serdi. Bilimsel araştırmalar, 2 milyon metreküpten fazla çamur bulunan körfez tabanının her yıl 8 santimetre dolduğunu ortaya koyarken; kirlilik, deniz trafiğini de olumsuz etkiliyor.

Türkiye'nin cennet köşelerinden Fethiye Körfezi, açık denize kapalı dikdörtgen yapısı nedeniyle derelerin taşıdığı çamurdan olumsuz etkileniyor. Körfez, her geçen yıl çamurla dolarken denizde oluşan kirlilik artık gözle görülebiliyor. Helikopterle havadan çekilen fotoğraflar, deniz içinde oluşan çamur tepelerini gözler önüne serdi. Körfezdeki teknelerin çamura saplanmamak için belli rotalarda zikzaklar çizerek ilerleyebildiği belirtildi.

KÖRFEZE 15 YIL ÖMÜR BİÇİLMİŞTİ

2012 yılında Muğla Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel bir araştırma 12 kilometre uzunluğundaki körfezde 2 milyon metreküp çamur bulunduğunu ortaya koydu. Araştırmanın sonuç bölümünde tabanı her yıl 8 santimetre dolan Fethiye Körfezi'ne 15 yıl ömür biçildi. Ancak araştırmanın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen Murt Deresi'nin ıslahı dışında körfezin temizliği için atılmış somut bir adım bulunmuyor.

"ÇALIŞ BÖLGESİNDE DENİZ TRAFİĞİ 3-4 YIL İÇİNDE DURACAK"

Körfezde biriken çamurun deniz trafiğini olumsuz etkilendiğini belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, körfezde hareket eden yat ve teknelerin çamura saplanmamak için belli bir rotayı kullanmak zorunda olduğunu söyledi. Özellikle Çalış'taki Murt Deresi'nde demirli teknelerin çamur nedeniyle denizde zikzaklar çizerek ilerlediğini anlatan Arıcan, önlem alınmazsa Çalış bölgesindeki deniz trafiğinin 3-4 yıl içinde tamamen duracağını kaydetti. Yeni tamamlanan Murt Deresi ıslahının körfeze çamur taşınmasını engellemediğini vurgulayan Arıkan, "Aksine derede yapılan betonlaşma körfeze çamur taşınmasını hızlandırdı. Uğur Mumcu Parkı yanından denizle buluşan DSİ Deresi de körfeze yüklü miktarda alüvyon getiriyor. Körfez her geçen gün dolmaya devam ediyor" dedi.

"FETHİYE KÖRFEZİ'NDE DENİZE GİRİLEMİYOR"

Kirlilik nedeniyle Fethiye Körfezi'nde denize girilemediğini sözlerine ekleyen Arıkan, şöyle konuştu:

"Biliyorsunuz Marmaris'te herkes şehir merkezinden denize girebiliyor. Körfez temizlenmedikçe halkımızın ve tatilcilerimizin böyle bir şansı yok. Kirlilik denizcilerimize de bakım maliyeti olarak doğrudan yansıyor. Teknelerimizin alt bakım boyalarının kirlilik nedeniyle daha sık yenilenmesi gerekiyor. Körfez temizlenirse, teknelerimiz hiçbir rota kullanmadan körfezde rahatça hareket edebilir. Ancak önceliğimiz daha fazla dolmasını engellemek olmalı."

Görüntü DÖkümü

--------------------

Haber: Ergün TOS/FETHİYE(Muğla), -

=============================================

Bölgenin lokum ihtiyacını karşılıyor

BURDUR'un Çavdır İlçesi'ne bağlı Söğüt Beldesi'ndeki lokum imalathanesi bölgenin lokum ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını karşılıyor.

Söğüt Beldesi'nde yaklaşık 28 yıldır lokum imalatı yapılan 100 metrekarelik işyerinin sahibi 28 yaşındaki Yusuf Bozkır, "Babam 1989 yılından 2012'ye kadar burayı çalıştırdı. 2012'den sonra idareyi ben devraldım. Babadan oğula işletmemiz devam ediyor" dedi.

Bozkır, "Lokumda herhangi bir gıda maddesi, boya ve saire bulunmuyor. Saf şekerden imal ediyoruz. Üretimle son kullanma tarihi 3 hafta. Üretimimizi kendi bölgemize satıyoruz. Bölgenin lokum ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını biz karşılıyoruz" diye konuştu.

Burdur merkez, Çavdır, Fethiye ve Antalya'da bayileri aracılığıyla son tüketiciye ulaştıklarını anlatan Bozkır, "Dini bayramlarda üretimimiz artmakla birlikte yılda 200 tonun üzerinde üretimimiz var. Bu da bölgedeki lokum ihtiyacının yüzde 90'ına denk geliyor" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------

Lokum imalatı

Paketlenmesi

Detay

Yusuf Bozkır'la röportaj

Haber- Kamera: Mesut MADAN/BURDUR,

=================================================

Tefenni'de Domates Şenliği

BURDUR'un Tefenni İlçesi'nde düzenlenen Barutlu Su Domates Şenliği'nde Volkan Sönmez ve Atilla Yılmaz konser verirken, TOKİ Hak sahiplerine de anahtarları teslim edildi.

Tefenni'de Barutlu Su Domates Şenliği düzenlenen kortejle başladı. Bu yıl 15'incisi düzenlenen ve 3 gün sürecek şenliğin ilk gününde Isparta Mehter Takımı gösterisinin ardından Volkan Sönmez ve Atilla Yılmaz konser verdi. Şenlikte TOKİ tarafından yaptırılan ikinci etap 141 konutun hak sahiplerine anahtarları Vali Şerif Yılmaz tarafından teslim edildi.

Vali Şerif Yılmaz, "Bugün burada bu festivali yapabiliyorsak, terörle mücadelede şehit olanlar ve 15 Temmuz şehitleri sayesinde yapabiliyoruz" dedi.

Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz de şenliklerin devam ettirileceğini vurguladı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------

Konsere katılanlar

Konuşmalar

Anahtar teslimi

Detay

Haber- Kamera: Mesut MADAN/BURDUR,

=====================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement