Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika
Ekonomi

Dha Yurt Bülteni-5

1)İRAN'DAN SOĞAN İTHALATI BAŞLADIİRAN'dan soğan ithalatı başladı.

12.02.2019 10:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)İRAN'DAN SOĞAN İTHALATI BAŞLADI

İRAN'dan soğan ithalatı başladı. İran'dan gelen soğanlar Van'dan Türkiye'nin çeşitli kentlerine TIR'larla gönderiliyor. İthal soğanlar Van'da 4 liradan tezgahlardaki yerini alırken, yerli soğanlar ise 5 liradan satılıyor. Kuru soğan fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi, iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulması ve spekülatif fiyat hareketlerine meydan verilmemesi amacıyla 2018'de yüzde 184 ile fiyatı en çok artan ürün olan kuru soğana ithalat yolu açıldı. İthalat Rejimine Ek Karar ile kuru soğanda gümrük vergisi 28 Şubat'a kadar sıfırlandı. Kararın ardından Van'ın İran'a açılan Kapıköy Gümrük Kapısı'ndan ithal soğanlar da girmeye başladı. Yaklaşık 10 gündür ithal soğanların geldiğini belirten işçiler, günlük 3-4 TIR'ın sınırdan geçiş yaptığını söyledi. Her TIR'ın ortalama 22-23 ton aldığını belirtilirken, gelen ithal soğanlar Van'a giriş yaptıktan sonra Türkiye'nin diğer kentlerine gönderiliyor.

TOPTAN SATIŞ FİYATI 3 LİRA

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Biner, İran'dan kuru soğan ithalatının 10 gündür devam ettiğini söyleyerek, "Şu anda İran'dan yoğun bir şekilde kuru soğan ithal ediyoruz. Belli bir süresi var. 28 Şubat son tarih ama bu süre uzatılabilir. Bizim aldığımız bilgiye göre soğanın toptan satış fiyatları 3 lira civarında" dedi.

İTHAL SOĞANA RAĞBET AZ

Öte yandan İran'dan gelen ithal soğanlara Van'da rağbet oldukça az. Manavlar gelen kuru soğanların çok kalitesiz olduğunu belirterek, "Çünkü İran soğanlarında fire çok. Bir torba soğanın çoğunu bozuk veya yumuşamış olduğu için eliyoruz. Bizim yerli soğanlar daha iyi ve kaliteli. Belki bekleme süreleri olduğu için bu sorunlar yaşanıyor" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

------------------------------

-Kapıköy Sınır Kapısında bekleyen Tır'lar

-Tır'lar içerisinde gelen ithal soğanlar

-Tır'lardan kamyonlara aktarılan ithal soğanlar

-Soğanların taşınması

-Tır şoförleriyle ropörtaj

-İthal soğanlardan detaylar

-Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Faruk Biner'in açıklaması

-Manavdaki ithal soğanlardan görüntü

-Manav ile ropörtaj

-Detaylar

SÜRE: 3 DAKİKA 51 SANİYE

BOYUT: 744 MB

Gülay KUYUCU- Orhan AŞAN/VAN,

=====================================================

2)KARACABEY'DE SU BASKINI YAŞANAN BÖLGELERDE İNCELEME

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, geçtiğimiz ay Bursa'nın Karacabey ilçesinin Canbalı Deresi'nde su seviyesinin aşırı yağışlardan dolayı yükselmesi üzerine su baskınlarının yaşandığı bölgede yetkililerle birlikte inceleme yaptı. Esgin'e, DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk ve Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan eşlik etti. Karacabey'de etkili olan yağışlar sonrası Canbalı Deresi'nin taşması sonucu zarar gören bölgeyi Ak Parti Bursa Millietvekili Mustafa Esgin ziyaret etti. Riskli alanlara yönelik önlemleri ve taşkın önleyici unsurları sahada yerinde incelemek için buraya geldiklerini belirten Esgin, "11 Ocak tarihinde yoğun sağanak yağış nedeniyle bazı bölgelerimizde taşkın oldu. Karacabey'de Yeni Mahalle ve Tophisar'da, Mustafakemalpaşa'da Çeltikçi ve Durumtay bölgesinde etkilenme oldu. Hem tarım alanlarımız hem de vatandaşlarımızın etkilenmesi söz konusu oldu. Bugün yetkililerle buraya önümüzdeki süreçte bir daha böyle bir şey yaşanmaması için ne gibi önlemler alabiliriz diye geldik. Hem yerinde bir inceleme yapmak için hem de vatandaşlarımızın da görüşlerini alabilmek için buraya geldik.  Çünkü onlar burada yaşıyorlar. Onların görüşleri bizim için oldukça önemli. Birkaç tane alternatifimiz var. Bu çalışmaları yine vatandaşımızın katılımıyla dayanışma içerisinde yapacağız. Bölgemiz oldukça sulak bir bölge. Uluabat Gölü'nün yanı sıra Manyas Gölü, Karacabey Boğazı arasındaki nehirler ve buradaki eğimin çok düşük olması bizim için risk faktörlerini oluşturuyorö ifadelerini kullandı.

'KANGREN HALİNE GELDİ'

Yaşanan sorunu çözmek adına kararlı olduklarını ifade eden Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da "Canbalı Deresi'nin kenarında yaşayan vatandaşlarımız aşırı yağışlar ve baraj kapaklarını açılması nedeniyle bazı seneler sel felaketi dolaysıyla sıkıntıya düşüyorlar. Kronik olan problemi yerinde çözebilmek adına yerinde inceleme yapıyoruz. Doğal dokuyu da bozmadan neler yapılabilir diye değerlendirmelerde bulunuyoruz. Kangren haline gelmiş bu sorunu vatandaşlarımızın menfaatleri doğrultusunda çözmeye kararlıyızö şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü

------------------------------

-Sel baskını olduğu yer

-Açıklamalar

-İncelemeler

BOYUT: 46,0 MB - SÜRE: 4,25

Haber-Kamera: Yasin KESKİN/BURSA,

=====================================================

3)HAFTADA, 9 BİN EURO ÖDÜYORLAR, 250 KİŞİ SIRADA

DÜNYADA, Alaska, Kanada ve Alp Dağları'nda yapılan Türkiye'de ise sadece Rize'nin Kaçkar Dağları'nda gerçekleştirilen helikopterle kayak sporu heliski heyecanı bu yıl da sürüyor. İtalya, Avusturya, Almanya, Fransa, ABD ve Rusya başta olmak üzere farklı ülkelerden 250 dolayında sporcu bu yıl Kaçkarlarda kayak için rezervasyon yaptırdı. Haftalık 9 bin Euro'yu bulan rakamlar ödeyen sporcu kafileleri gelmeye başladığı Kaçkarların zorlu ve dik yamaçlarda adrenalin yaşıyor. Dünyada, Alaska, Kanada ve Alp Dağları'nda yapılan Türkiye'de ise sadece Rize'nin Kaçkar Dağları'nda gerçekleştirilen helikopterle kayak sporu heliski heyecanı bu yıl da sürüyor. İtalya, Avusturya, Almanya, İsviçre, Fransa, ABD ve Rusya başta farklı ülkelerden 250 dolayında sporcu bu yıl Kaçkarlarda kayak için rezervasyon yaptırdı. Haftalık 9 bin Euro'yu bulan rakamlar ödeyen sporcu kafileleri gelmeye başladığı Kaçkarların zorlu ve dik yamaçlarda adrenalin yaşıyor. 2 helikopterle alınarak dağların zirvesine bırakılan sporcular, kayarak vadilere iniyor. Helikopterle tekrar zirveye bırakılan kayakçılar gün boyu zorlu ve dik yamaçlarda adrenalin yaşıyor. Helikopter pilotlarının akrobasi gösterileri de nefes kesiyor.

ÇIĞ RİSKİNE KARŞI ÜST DÜZEY GÜVENLİK

Vadiler boyunca inerek nefes kesen görüntülere imza atan kayakçılar, adrenalini artırmak için oluşturdukları çığla bile yarışıyor. Sporcuların sırtlarında taşıdıkları airbag özellikli çantalar, olası çığ altında kalma durumu halinde, otomatik olarak açılıyor ve bir çadır görevi görüyor. Çantada bulunan GPS cihazı, helikoptere sinyal gönderiyor, çığ altında kalsa bile sporcunun yeri kolaylıkla bulunuyor. Heliski yapılan helikopter ise acil müdahale için özel olarak donatıldı. Ambulans tipi helikopter, olası olaylara müdahale için hazırlandı.

'250 SPORCU GELECEK'

Ayder Heliski firması ortağı Ahmet Haşimoğlu, bu yıl heliski için 250 sporcunun rezervasyon yaptırdığını belirterek mart ayı sonuna kadar Kaçkarlarda kayak yapılacağını belirtti. Haşimoğlu, "Sabah bol proteinli bir kahvaltı yapan sporcular alınan güvenlik tedbirlerinin ardından helikopterle zirveye bırakılıyor. Sırtlarında airbag çantalar bulunuyor. Sporcuyu olası çığ altında kalma riskine karşı bu çanta koruyor. Çığ anında çanta açılıyor ve kar altında sporcuyu koruyor. Çanta, helikoptere sinyal gönderiyor ve sporcunun yeri anında tespit ediliyor. Pilotlarımızda acil olaylar için eğitim aldı. Acil durumda kayakçıyı sedyeyle alıp buraya getiriyor. Maksimum sevide güvenlik tedbirleri alındıö dedi.

Yabancı televizyon kanallarının ekiplerinin bölgede çekimler yaparak Kaçkarların dünya çapında tanıtımına katkı sağladıklarını anlatan Haşimoğlu bölgenin kalkınmasının turizmle sağlanacağına vurgu yaptı.

10 YILDA 3 BİN 500 SPORCU

Kaçkar Dağları'na son 10 yılda, heliski için, aralarında Fransa, Almanya, İsveç, İspanya, İsviçre, Kanada, ABD ve Rusya'nın da bulunduğu ülkelerden 3 bin 500'e yakın sporcu geldi. Helikopterle dağların zirvesine bırakılan, ardından kayarak vadi boyunca inen sporcular büyük heyecan yaşadı.

Görüntü Dökümü

------------------------------

Heliski görüntüleri

Helikopterden çekilen görüntüler

Kayakçılardan detaylar

Ahmet Haşimoğlu ile röp.

Haber: Arzu ERBAŞ - Kamera: Mehmet Can PEÇE RİZE-DHA

=====================================================

4)BAYBURT'TA İLGİNÇ GELENEK; TEL HELVASI İÇİN KAR YAĞMASINI BEKLİYORLAR

BAYBURT'ta özellikle kış mevsiminde köy odaları ve köy konaklarında pişirilen yöreye özgü 'Bayburt tel helvası' geleneği yaşatılıyor. Şeker, su, irmik ve limon kullanılarak hazırlanan ve hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 10 derecede kar yüzeyine bırakılıp soğutulan tel helva, kış aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor.

Kentte, 'pişmaniyenin atası' olarak da bilinen yöreye özgü 'Bayburt tel helvası', köy odaları ve köy konaklarında yapıyor. Özellikle kış mevsiminde karın da yağmasıyla yapılan tel helva geleneği Sarımeşe köyünde yaşatılıyor. Maliyeti az olan ve çeşitli aşamalarla emek isteyerek yapılan tel helvanın malzemelerini irmik, şeker, su ve limon suyu oluşturuyor. Köy sakinlerinin biraya gelmesiyle özenle hazırlanan ve miyane olarak adlandırılan macun kıvamına getirilen tel helvası, hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 10 derece soğukta bırakıldığı karın üstünde 5 veya 10 dakika soğuduktan sonra yeniden bir süre elde yoğruluyor. Karın üzerinde soğumasıyla lezzetini aldığı düşünülen tel helva, bölgede soğuk kış gecelerin de vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor.

'TARİFİN TUTMASI İÇİN KAR ŞART'

Yörede tel helva geleneği yıllardır yaşattıklarını anlatan Tunay Mutlu, müdavimlerinin de olduğu helvanın, birliktelik ve samimiyeti simgelediğini söyledi. Mutlu, "İlk aşamada tel helvasının malzemeleri şeker, su, irmik, bir müddet kaynadıktan sonra limonunu atıyoruz. Bir müddet daha kaynıyor ve kıvamına geliyor. Sonra karın üstünde tepsiye döküyoruz. Orada da bir soğuma oluyor. Kıvamına geldikten sonra elimize alıp miyanesini katıp beyazlaşana kadar yoğuruyoruz. Tel tel olduktan sonra yaklaşık 2 saatte Bayburt'un kendine has özel tel helvası çekiliyor ve hazır hale geliyor. Tarifin tutması için kar ve hava sıcaklığın sıfırın altında eksi 10 derece olması şart. Pazar günleri olmazsa olmazımız tel helvasıdır. Geleneğimizi elimizden geldiği kadar sürdürmeye çalışıyoruz" dedi.

Tel helvanın hazırlanışını yakından izleyen bazı misafirler, ilk kez tattıkları bu lezzetin yanı sıra oluşturulan kültürel birlikteliğe de hayran kaldıklarını belirtti.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Helvanın hazırlanışı

-Köy odasına katılanlar

-Helvanın pişirilmesi

-Kar üzerinde helvanın soğutulması

-Röpler ve detaylar

BOYUT: 571 MB

HABER KAMERA:  Murat SÖYLEMEZ/BAYBURT, -

=====================================================

5)YILDIZ TİLBE: DANS ETMEYE DAYANAMIYORUM

KIŞ turizminin en önemli merkezlerinden biri olan Uludağ'daki TikTok Whitefest'te ünlü şarkıcı Yıldız Tilbe sahne aldı. Binlerce hayranına sahnede unutulmaz bir gece yaşatan Tilbe hayranlarına futbol takımları için yaptığı şarkısını kendi telefonundan dinletti. Sahnede dinleyicileri ile sohbet eden ünlü şarkıcı Yıldız Tilbe, "Dans etmeye dayanamıyorum. Bundan sonra kendime emrediyorum, oynamayacağım çünkü bir gün oynarken öleceğim" dedi.

Kış turizminin en önemli merkezlerinden biri olan Uludağ'da düzenlenen TikTok Whitefestte sahne alan sevilen sanatçı Yıldız Tilbe binlerce hayranına unutulmaz bir gece yaşattı. Rezervasyonların 5 gün öncesinden kapandığı Yıldız Tilbe konserinin başlamasına saatler kala etkinliğin düzenlendiği otelde uzun kuyruklar oluştu.

"HASTA OLDUĞUM İÇİN KAYAK YAPAMIYORUM"

İstanbul Bostancı Gösteri Merkezinde verdiği son konserde, sahneye geç çıktığı ve röportaj vermediği için eleştirilen Yıldız Tilbe, "Hasta olduğum için böyle bir hadise yaşadık. Sevenlerimin affına sığınıyorum. Odamın penceresini  bile açamıyorum. Hastalığım hala devam ediyor. " diyerek mazeretini dile getirdi. Yapılan eleştiler ve tepkiler hakkında ise ünlü sanatçı " Olabilir. Övgü kadar eleştiride bu işin bir gerçeği. Saygı duyuyorum. Haklı eleştirileri elbette dikkate alıyorum. Beraber eğleniyoruz, hikayenin sonu mutlu bitiyor. Uludağ'ı çok seviyorum fakat hasta olduğum için kayak yapamadım. Sürekli Bursa'ya Uludağ'a gelip gidiyorum Uludağ'ı çok seviyorum" dedikten sonra basın mensuplarına teşekkür ederek sahnenin yolunu tuttu.

"TELEFONUNDAN FUTBOL TAKIMLARINA YAPTIĞI ŞARKIYI DİNLETTİ"

Programına sevilen parçalarından "Delikanlım" ile başlayan başarılı sanatçı, sahne enerjisi ve kendine özgü danslarıyla geceye damga vurdu. Hayranlarına jest yapmak istediğini belirten Yıldız Tilbe, futbol takımları için 14 Şubatta çıkaracağı şarkıyı telefonundan açarak dinletti.  Bazı hayranları tek takıma isteyince Tilbe, "Türkiye'deki tüm futbol takımları için şarkı yaptım isteyen takım kullanır istemeyen kullanmaz. Benim için bütün takımlar aynı" diye konuştu.

Sahnede muhteşem bir dans şovuna imza atan Yıldız Tilbe hasta olduğu için arada oturarak şarkı söylemek zorunda kaldı. Dileyicileri ile sohbet eden sevilen sanatçı Yıldız Tilbe, " Dans etmeye dayanamıyorum bundan sonra kendime emrediyorum oynamayacağım, çünkü bir gün oynarken öleceğim" dedi. Konserinin sonlarına doğru oyun havaları ile devam eden Tilbe, yaklaşık iki saat boyunca sahnede kalırken, "Vazgeçtim" adlı şarkısı ile sevenlerine veda etti.

Görüntü Dökümü:

------------------------------

Yıldız Tilbe sahnede konuşması

Yıldız Tilbe sahnede şarkı söylerken görüntü

Seyircilerden görüntü

Yıldız Tilbe röportaj

Detaylar

Süre: 07.21 Boyut: 824 MB

Haber -Kamera: Serkan AKKUŞ/BURSA

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement