Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-5

Dha Yurt Bülteni-5

Şırnak'ta patlama: 2 çocuk öldü, 4 yaralıSOKAĞA çıkma yasaklarının sürdüğü Şırnak kent merkezindeki Gündoğdu Mahallesi'nde meydana gelen patlamada 2 çocuk öldü, 4 çocuk da yaralandı.

05.11.2016 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak'ta patlama: 2 çocuk öldü, 4 yaralı

SOKAĞA çıkma yasaklarının sürdüğü Şırnak kent merkezindeki Gündoğdu Mahallesi'nde meydana gelen patlamada 2 çocuk öldü, 4 çocuk da yaralandı.

Şırnak Valiliği, il merkezinde bölücü terör örgütü mensuplarınca daha önceden döşenip gizlendiği değerlendirilen bir patlayıcının patlaması sonucu 6 çocuğun yaralandığı belirtildi. Açıklamada, şöyle devam edildi: "Çocuklarımız hemen Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırılmış ancak, yapılan tüm müdahalelere rağmen 2 çocuğumuz hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden çocuklarımıza Allah'tan rahmet, yaralı çocuklarımıza acil şifalar, ailelerine de sabırlar diliyoruz. Konu ile ilgili inceleme başlatılmıştır."

Haber: ŞIRNAK

===============================================

Ankara ve Çankırı'dan sevk edilen askeri konvoy Gaziantep'te

IRAK'a sınır komşusu olan Şırnak'ın Sinopi İlçesi'ne gitmek üzere Ankara ve Çankırı'dan demiryoluyla hareket eden 28'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Barış Gücü bünyesindeki askeri kamyon ve zırhlı personel taşıyıcılar, Gaziantep'e ulaştı. Konvoy, bundan sonraki yoluna güvenlik nedeniyle karayoluyla devam etti.

Irak'ın Musul kentinin terör örgütü IŞİD'den temizlenmesi için başlatılan harekatın ardından Ankara ve Çankırı'dan harekat eden 28'inci Mekanize Tugay Komutanlığı Barış Gücü bünyesindeki tankların yer aldığı ilk konvoy, geçtiğimiz gün Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne ulaşmıştı. Yine Ankara ve Çankırı'dan dün gece demiryoluyla hareket eden 37 askeri kamyon, 2 zırhlı personel taşıyıcı (ZPT) ve 1 çekici ile yaklaşık 150 askerin yer aldığı konvoy, bugün öğle saatlerinde Gaziantep Garı'na ulaştı. Araçlar burada askerler tarafından tren vagonlarından indirildi ve konvoy güvenlik gerekçesiyle Şırnak'a karayolundan hareket etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

Tren garındaki askerler

Tren vagonlarındaki askeri araçlar

Tren vagonlarının hareket etmesi

Askerlerin araçların bağıl olduğu halatları sökmesi

Araçların vagonlardan indirilmesi

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, -

============================================

Şehit polis, Kayseri'de gözyaşlarıyla toprağa verildi

DİYARBAKIR'ın merkez Bağlar İlçesi'nde dün Emniyet Müdürlüğü'nün Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına bombalı araçla düzenlenen terör saldırısında şehit olan polis memuru 34 yaşındaki İsmail Mavitaş'ın cenazesi, memleketi Kayseri'nin Yahyalı İlçesi'nde gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Dün saat 17.30'da Kayseri'ye getirilen şehit polis Mavitaş'ın cenazesi askeri hastaneye götürüldü. Şehit Mavitaş'ın cenazesi bu sabah helallik alınması için Yahyalı İlçesi Yerköy Mahallesi Kümeevler'deki baba evine götürüldü. Okunan duaların ardından şehit Mavitaş'ın cenazesi, Yahyalı İlçesi Merkez Camisi'ne getirildi. Cenaze namazında şehit polis Mavitaş'ın babası Cemal, annesi Hatice ve 3 aylık hamile eşi Gülçiçek gözyaşı döktü.

CENAZEYE 5 BİN KİŞİ KATILDI

Cenaze namazına Vali Süleyman Kamçı, AK Parti Kayseri Milletvekili Sami Dedeoğlu, 2'nci Hava İkmal Bakım Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri ve yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Cenaze namazında şehit Mavitaş'ın yeğenleri Ayşe Melek, Melike ve Zeynep dayılarının tabutu başında "Dayı, gitme" diyerek gözyaşı döktü. Şehidin 4 kız kardeşi de tabut başında gözyaşı dökerek, ağıt yaktı.

Kılınan cenaze namazının ardından şehit Mavitaş'ın cenazesi, Yerköy Mezarlığında toprağa verildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------------

-Şehit İsmail Mavitaş'ın cenazesi

-Yakınlarının ağıtı

-Şehidin yeğenlerinin gözyaşı dökmesi

-Genel detaylar

Haber-Kamera: Olcay DÜZGÜN/KAYSERİ DHA)

============================================

Saldırı sırasından Yüksekdağ ve Önder, Çevik Kuvvet binasındaydı

DİYARBAKIR'da, dün düzenlenen ve 2'si polis toplam 9 kişinin şehit olduğu bombalı saldırıda, yaralılardan 1 sivilin daha kurtarılamamasıyla, yaşamını yitirenlerin sayısı 10'a yükseldi. Ankara'dan gözaltına alınıp Diyarbakır'a getirilen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Milletvekili Sırrı Süreya Önder'in de saldırı sırasında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ndeki TEM şubede oldukları belirtildi. Aynı binada gözaltında tutulan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 2 milletvekilinin ise, saat 05.30'da buradan çıkarılarak adliye binasına götürüldüğü ifade edildi.

Yetkililer, patlamanın PKK terör örgütü mensuplarınca gerçekleştiğinin telsiz dinlenmelerinden ortaya çıktığını, sivil kayıplar nedeniyle saldırı ile ilgili bir algı yaratılmaya çalışıldığını söyledi. Patlamada yaklaşık 2 ton patlayıcının kullanıldığı, saldırıda kullanılan aracın çalıntı kaydı olmadığı bildirildi.

Diyarbakır merkez Bağlar İlçesinde dün sabah saat 07.53'te Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binası yakınlarında meydana gelen bomba yüklü minibüsle yapılan saldırıda 2'si polis, 7'si sivil toplam 9 kişi şehit oldu, 100 kişi yaralandı. Yaralılardan 1 sivilin daha hayatını kaybetmesiyle şehit sayısı 10'a yükseldi.

Patlama sırasında, önceki gece Ankara'dan gözaltına alınıp özel uçakla Diyarbakır'a getirilen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreya Önder'in Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü yerleşkesinde yer alan TEM binasında olduğu belirtildi. Patlama yerleşkesinin güneyinde meydana gelirken, Yüksekdağ ve Önder'in yerleşkenin kuzeyindeki TEM şubesinde adliyeye çıkış işlemleri yapıldığı öğrenildi. Patlamadan 15 dakika sonra Yüksekdağ ve Önder'in adliyeye çıkarıldığı belirtilirken, aynı yerde gözaltında olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Milletvekili Ziya Pir ve Gülser Yıldırım'ın ise saat 05.30 sıralarında binadan çıkarılıp adliyeye götürüldükleri kaydedildi.

"PATLAMAYI PKK YAPTI"

Yetkililer, patlamayı PKK terör örgütü mensubunun çalıntı kaydı olmayan bir minibüsle ve 2 ton patlayıcı kullanarak gerçekleştirdiğini belirtti. Yetkililer patlamada sivillerin hayatını kaybetmesi nedeniyle saldırının terör örgütlerinden PKK değil, IŞİD tarafından yapıldığına yönelik algı oluşturulmak istendiğini söyledi. Patlamadan sonra yapılan telsiz dinlemelerinden saldırının PKK tarafından gerçekleştirildiğinin örgütün üst birimlerine aktarıldığını belirten yetkililer, olay ilgili detaylı bir açıklama yapılabileceğini söyledi.

POLİS MEMURU DA SPOR SALONUNDA ŞEHİT OLDU

Patlama ile birlikte olay yerinde 5 metre derinliğinde 10 metre çapında çukur açıldı. Saldırı sırasında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü yerleşkesinde bulunan spor salonda çoğu HDP ve DBP'li daha önce gözaltına alınan 44 kişi bulunduğu belirtildi. Patlamada şehit olan polis memuru İsmail Mavitaş ile HDP eski Çüngüş İlçesi Başkanı Recai Altay'ın salonda olduğu ve burada yaşamlarını yitirdiği öğrenildi.

ÇUKUR KAPATILDI, 12 BİN KİŞİ ETKİLENDİ

Patlamadan bir gün sonra olayın gerçekleştiği noktada polis ekiplerinin çalışması devam ederken, yolun trafiğe açılmadığı görüldü. Patlama noktasında oluşan çukur kapatılırken, Emniyet Müdürü Tacettin Aslan olay yerinde incelemelerde bulundu. Patlamada işyerleri zarar görenler yaralarını sarmaya çalışırken, saldırıdan yaklaşık 12 bin kişinin etkilendiği belirtildi. Patlama sırasında evleri hasar gören ve kullanılamaz hale gelen bazı kişiler teröre tepki gösterirken, hasar tespit çalışmaları sürdürülüyor.

ÖNDER ÖZEL UÇAK İLE GETİRİLMİŞ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Ankara'da gözaltına alınan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreya Önder'in uçak korkusu olmasına rağmen partinin Eş Genel başkanı Figen Yüksekdağ ile birlikte özel uçak ile Diyarbakır'a getirildiği belirtildi. Çözüm süreci döneminde HDP'nin İmralı heyeti üyesi olan ve uçak korkusu nedeniyle İmralı-Ankara-Kandil arasında her sefer yaklaşık 6 bin kilometreyi karayolu ile kateden Önder'in gözaltına alınmasından sonra Yüksekdağ ile Diyarbakır'a özel uçak ile getirildiği belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Patlamanın olduğu yer

Yolda oluşan çukur

Emniyet Müdürü Tacettin Aslan'ın olay yerinde inceleme yapması

Hasar Tespit Komisyonu üyelerinin inceleme ve çalışması

Çevrede hasar gören binalar

Binalardaki hasarlı dairede oturanların eşyalarını toplamaları

Eşyalarını taşıyan vatandaşlar

Muhabir anonsları

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: DİYARBAKIR,

=================================================

HDP'li Önder: O binanın içindeyken patlama gerçekleşti

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Sürraya Önder, Diyarbakır'da meydana gelen bomba yüklü aracın patlaması sırasında gözaltında oldukları Emniyet Müdürlüğü ek binasında olduklarını söyledi. Önder, "Eş Başkanımız sayın Selahattin Demirtaş, adliye götürüldüğünde biz o binanın içindeyken bu patlama gerçekleşti" dedi.

Emniyet Müdürlüğü ek hizmet binası önünde 2'si polis 8'i sivil olmak üzere 10 kişinin ölümüne ve 100'ü aşkın kişinin yaralanmasına neden olan bombalı aracın patlatıldığı anda HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Ankara Milletvekili Sırrı Sürreya Önder'in patlamanın yakınındaki Emniyet ek binası içerisinde oldukları ifade edildi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanlığı önünde HDP'li milletvekilllerin tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen basın açıklamasına katılan HDP'li Sırrı Sürreya Önder, saldırı olduğu sırada emniyet binasında olduklarını doğrularken, olayın 'İnceden hesaplanmış bir operasyon' olduğunu iddia etti. Önder, şöyle dedi: "Eş Başkanımız sayın Selahattin Demirtaş, adliye götürüldüğünde biz o binanın içindeyken bu patlama gerçekleşti. Orada 26 gündür parti yöneticilerimiz gözaltında tutuluyor. Yani bu katliam operasyonu, inceden inceye hesaplanmış bir operasyondur."

Diyarbakır'da dün tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Edirne'ye gönderildiğini anlatan Önder, şöyle devam etti: "Siz tarihin gördüğü en zalim yönetim değilsiniz, bununla birazcık rahatlayabilirsiniz. Bu topraklar sizden çok daha zalimlerini gördü, dizi toprağa değmedi, başeğmedi bundan sonra da başeğmeyecek. Edirne'den Van'a bize reva gördükleri şey ise bu illerin hapishaneleri oldu. Eş başkanımızı Edirne'ye sürgün ettiler. Bu topraklar, Edirne'den Hakkari'ye kadar hastanesi, hapishanesi, topraklarıyla bizim topraklarımızdır. Hapishaneler bizi hiç bir şekilde yıldıramaz."

"GÖSTERMELİK YARGI"

HDP'li milletvekillerin tutuklanmasına tepki gösteren Önder, şöyle devam etti: "Başbakan, Adalet Bakanı demeçler veriyorlar. Diyor ki, 'Mahkemeler çağırmışsa saygı duyacaksınız, gideceksiniz.' 'Vel haya, vel iman' diye bir söz var ya. Başka da hiç bir şey söylemeye gerek yok. Kısa bir süre önce, 'Biz bu mahkemeleri tanımıyoruz, güvenmiyoruz, Anayasa Mahkemesi'ni tanımıyoruz' diyen babamız mıydı? Sizdiniz işte. Mahkemelere gitmemek için Meclis'i 24 saat çalıştırdınız. Günde 1 saat daha olsaydı, o bir saati de üstüne koyacaktınız. Geceli- gündüzlü kendiz için, bugün 'O mahkemelere neden gitmiyorsunuz?' dediğiniz mahkemeler için biz 24 saat mesai verdiniz. Neden? İddialar hırsızlık, vurgun, talandı, çok daha vahimdi. Kendinizi güvenmediği, gitmediği ama yasama erkini gasp ettiğiniz için binbir türlü alevere ve dalevere ile yasalara 40 takla attırarak bir gecede değiştirdiğiniz yasalarla kendizi beri tuttuğunuz işe, bizi kasabın bıçağına uzatan koyun gibi boynumuzu uzatmamızı istiyorsanız çok beklersiniz. Burada sizin bu göstermelik yargı faaliyetlerinizin bir enstrümanı olmayacağız."

BARO SALDIRIYI KINADI

Diyarbakır Barosu da, bomba yüklü araç yapılan saldırıyı kınayan yazılı bir açıklama yayınladı. Baro açıklamasında, şöyle denildi: "04/11/ 2016 tarihinde Diyarbakır ili Bağlar ilçesinde bulunan Emniyet Müdürlüğü Ek Hizmet Binasına yönelik bomba yüklü aracın patlatılması sonucunda 9 insanımız yaşamını yitirmiş ve 100'ü aşkın insanımız da yaralanmıştır. Diyarbakır Barosu olarak yaşam hakkına yönelik tüm eylemlerin karşısında olduğumuzu, kimden gelirse gelsin bu tür saldırıları kınadığımızı bir kez daha belirterek, yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar ve yakınlarına sabırlar diliyoruz."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

DBP önünde toplanan kalabalık

Güvenlik önlemleri

Önder'in konuşması

Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Ahmet ÜN/DİYARBAKIR,

==========================================

Şanlıurfa'da HDP ve DBP'lilerden oturma eylemi

ŞANLIURFA'da biraraya gelen HDP ve DBP'liler, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile bazı milletvekillerinin tutuklanmalarına tepki amacıyla partide oturma eylemi başlattı.

HDP ve DBP'liler, HDP İl Başkanlığı'nda basın açıklaması yaptı. HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan'ın da katıldığı basın açıklamasında tutuklamalara tepki gösterildi. Açıklamayı yapan Dilek Öcalan, halkın iradesinin yok sayıldığını savunarak şunları söyledi: "AK Parti iktidarı 4 Kasım tarihinde siyasi bir darbe gerçekleştirmiştir. Seçilmişleri halk kendi oyuyla, kendi iradesi ile ancak bulunduğu mevkiden indirebilir. Onun dışında yapılan uygulamalar tamamen farklı şekilde yorumlanır. Eş Genel Başkanlarımızı ve milletvekili arkadaşlarımızı tutuklanmış olarak varsaymıyoruz. Eş Genel Başkanlarımız ve milletvekillerimiz şu an esir tutulmaktadır. 6 milyon insanın iradesiyle seçilmiş milletvekillerimiz AK Parti iktidarı tarafından cezaevlerinde siyasi esir, siyasi tutsaktırlar. Biz bunu kabul etmeyeceğiz ve buna karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz."

Dilek Öcalan ve partililer, basın açıklamasının ardından, il binasında oturma eylemi başlattı. Polis ekipleri de il binası çevresinde güvenlik önlemi aldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------------

HDP il Başkalığı

Polisin önlem alması

Grubun parti binası önünde toplanması

HDP Milletvekili Dilek Öcalan'ın konuşması

Dilek Öcalan'ın konuşması

Parti binasındaki oturma eylemi

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ömer PINAR-ŞANLIURFA-

=============================================

========================================

Park halindeki tüplü araç cayır cayır

Hatay'ın İskenderun ilçesinde mahalle arasında sokakta park halindeki tüplü araç birden alev aldı. İkinci otomobilin de zarar görmesine neden olan ve alev topuna dönen araç yangını çevrede paniğe yol açtı.

İskenderun'un Yenişehir Mahallesi 25. sokakta öğlen saatlerinde henüz bilinmeyen bir nedenle kango tipi park halindeki tüplü araç bir anda tutuştu. Kısa sürede alev topuna dönen araç yangını çevresindeki ev ve apartmanlarda oturanları korkuttu. Vatandaşlar panikten kendini dışarı attı. Çevredeki vatandaşlar itfaiye gelene kadar müdahale etmeye çalıştıysa da patlama korkusundan uzak durdu.

Kısa süre sonra yangın yerine ulaşan polis ve Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri tazyikli su ile müdahale etti. Alev topuna dönen araçtan sıçrayan ateş bitişikte park halindeki diğer otomobili de tutuşturdu. Emniyet ekiplerinin çevre güvenliği aldığı, olası büyük bir patlamaya karşı güvenlik sahası oluşturduğu bölgeyi vatandaşlardan boşalttı.

İtfaiye ekipleri her iki aracın da çevrede bulunan binalara ve araçlara sıçramadan yangını kısa sürede kontrol altına alınarak söndürülmesiyle araçlar kullanılamaz hale geldi.

Yangın sırasında araçların motor kısmında oluşan patlamalardan dolayı bitişikte bulunan Mursaloğlu Apartmanın bazı dairelerin camlarının kırıldığı olayla ilgili Emniyet ve İtfaiye ekipleri inceleme ve araştırma başlattı.

Görüntü Dökümü

--------------

Alevler içerisindeki araç

İtfaiye ekiplerinin yangına müdahale etmesi

Haber-Kamera: Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN,(HATAY),

===========================================

Protokolün konuşma pazarlığı

ERZURUM'da kurulan ' Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt Cazibe Merkezi İrtibat Bürosu' açılışın konuşması sırasında Maliye Bakanı Naci Ağbal, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Vali Seyfettin Azizoğlu ile Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun arasında 'İlk sen konuş' pazarlığı yapıldı. Pazarlık sonucu ilk Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen kürsüye çıktı.

Doğu ve Güneydoğu'da 23 kentin cazibe merkezi ilan edileceği açıklaması ardından merkezi Erzurum olan, Erzincan, Bayburt ve Gümüşhane illerinin de temsil edildiği 4'üncü Bölge Cazibe Merkezi İrtibat Bürosu'nun açılışı yapıldı. Tören öncesi Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler, kaldırım ve yollardaki buzları temizledi. Protokol için hazırlanan halı ise kirlenmemesi için toparlandı. Protokolün gelmesine yakın serilen halıya basılmaması için özen gösterildi.

Cumhuriyet Caddesi'ndeki irtibat bürosunun açılışına, Maliye Bakanı Ağbal, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Bayburt Valisi İsmail Ustaoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun katıldı. Sunucu tarafından ilk olarak kimin konuşacağı belirlenemeyince, bakanlar ve protokol arasında 'ilk sen konuş' pazarlığı yaşandı. Seyfettin Azizoğlu'nun sunucuya dönerek "Delikanlı ilk Maliye Bakanımız açılış konuşması yapacak" demesi üzerine Maliye Bakanı Naci Ağbal ise "Hayır olmaz burası valiliğin değil mi?" dedi. Vali Seyfettin Azizoğlu, "Hayır dört vilayetin sayın bakanım" deyince bu kez Ağbal, "Hayır koordinasyonu kimin?" diye karşılık verdi. Vali Azizoğlu'nun "Kalkınma Bakanlığı'nın" demesi üzerine ilk olarak Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun'un konuşması kararlaştırıldı. Yusuf Coşkun, kürsüye doğru ilerken Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen konuşmaya başladı. Daha sonra sırasıyla Vali Seyfettin Azizoğlu, Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve en son da Naci Ağbal açılış konuşması yaptı. Açılış konuşmaları sonrası kesilen kurdele ile irtibat bürosunun içi gezildi.

Bakan ve protokol üyeleri daha sonra irtibat bürosunun hemen karşısında yer alan Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 'Lala Mustafa Paşa Çeşmesi'nin açılış kurdelesini kesti. Büyükşehir Belediyesi tarafından bakanlara salep ikram edildi. Bakanlar ve valiler buradan Polat Resort Otel'de düzenlenen 'Cazibe Merkezleri Programı Tanıtım ve İstişare Toplantısı'na katıldı.

Kalkınma hamlesi ve cazibe merkezleri programının 23 il için tarihi bir dönem olduğunu söyleyen Bakan Recep Akdağ, şöyle dedi: "Söz konusu ilerimizden göç olduğunu biliyoruz. İstihdamı oluşturmakta zorlandığımız biliyoruz. Hükümetin 14 yıl içinde yaptığı altyapı yatırımlarına rağmen, bölgenin ekonomik kalkınması için daha mesafa katetmemiz gerekiyor. Bu programla bunu haledeceğiz."

Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı kalkınma hamlesi ve cazibe merkezi programına devlet bütçesinden 62 milyar liralık bir kaynak ayrılacağını vurgulayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 bütçesine 11 milyar lira koyduklarını bildirdi. Ağbal, şöyle dedi: "Yaklaşık 9 milyar liralık kamu yatırımı cazibe programında kulanılacak. Yatırımcılarımızı ve işletmelirimizi ilgilendiren boyutu itibariyle 900 milyon lliralık destek paketini de 2017 bütçesinde ön gördük. Bu bölgenin özelikle tarımsal üretimin artırılması, tarımsal ekonomi geliştirilmesi için 400 milyon liralık ilave kaynağı ön gördük. Son olarak 800 milyon liralık kaynağı da her türlü sosyal eğitim, sağlık ve diğer altyapı işlerinde kulanmak üzere ayırdık."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-Açılış öncesi temizlik işçilerin sokakları temizlemesi

-Cazibe merkezi binası

-Bakanların açılış yerine gelmesi

-Bakanların protokol konuşması için pazarlık yapması

-Mehmet Sekmen'in konuşması

-Vali Seyfettin Azizoğlu'nun konuşması

-Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun'un konuşması

-Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın konuşması

-Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın konuşması

-Cazibe merkezini açılışı

-Çeşme açılışı

-Cazibe Merkezleri proğramı

-Recep Akdağ'ın konuşması

-Naci Ağbal'ın konuşması

Haber: Hümeyra PARDELİ -Kamera: Zafer KUMRU/ ERZURUM,

=============================================

Öğrenciye kapı kolu ve silgi fırlatan öğretmene suç duyurusu

ISPARTA'nın Keçiborlu İlçesi'nde 8 öğrenci velisi, ortaokulda eğitim gören çocuklarına kapı kolu, silgi ve kalorifer peteğinin plastik vanası gibi cisimler fırlattığı iddiasıyla fen bilgisi öğretmeni hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Hakkında idari soruşturma başlatılan öğretmenin okuldaki görevlendirmesi iptal edildi.

Keçiborlu İMKB Ortaokulu'nda görevli fen bilgisi öğretmeni M.E., iddiaya göre çeşitli zamanlarda öğrencilere silgi ve kalorifer peteğinin plastik vanası gibi cisimler fırlatarak şiddet uyguladı. Son olarak M.E., 5-B sınıfı öğrencilerinden B. Erdoğdu'ya kapı kolu fırlattı. Kapı kolu ayağına gelen çocuk, olayı ailesinden gizledi. Ancak diğer öğrenciler durumu anlattı. Bunun üzerine anne İlknur Erdoğdu, okula gelerek müdürle görüştü. Öğretmenin pişman olduğunun anlatılması üzerine anne şikayetten vazgeçip eve döndü.

Bir süre sonra aynı öğretmen B.'ye sınıfta "Yine kapı kolu atarım eve kapı koluyla gidersin" şeklinde sözler sarf etti. Yaşanan olaydan haberdar olan anne İlknur Erdoğdu, okula giderek öğretmen M.E. ve okul müdürüyle görüştü. Erdoğdu, öğretmene, "Benim çocuğuma nasıl kapı kolu atarsın? Seni şikayet edeceğim" dedi. "Çocuklarınız durmuyor, düzgün ders işleyemiyorum, o yüzden yapıyorum" diyen M.E., velinin, 'Yaptığınız doğru mu?' diye serzenişi üzerine, "Ben yaparım, 50 küsur yıllık öğretmenim, siz beni terbiye edemezsiniz bu yaştan sonra" şeklinde konuştu.

VELİLERDEN SUÇ DUYURUSU

Bu olayın ardından diğer öğrenciler de aynı öğretmenin zaman zaman kendilerine de fiziksel şiddet uyguladığını aileleriyle paylaştı. Öğrenciler, M.E.'nin derste silgi ve kalorifer peteğinin plastik vanası gibi cisimleri kendilerine fırlattığını, bazen su serptiğini bazen de parmaklarını büktüğünü söyledi. Çocuklarından gelen bilgi sonrası veliler hep birlikte öğretmeni şikayet etme kararı aldı. Önceki gün Cumhuriyet Savcılığına giden 8 veli, öğretmen hakkında suç duyurusunda bulundu. Öğrenciler de savcılıkta ifade verdi.

ÇOCUKLAR KORKUP BAŞKANA KAÇTI

Dün sabah okula giden öğrenciler ise fen bilgisi dersine M.E.'nin gireceğini duyunca korkarak okuldan kaçtı. Keçiborlu Belediye Başkanı Ak Partili Yusuf Murat Parlak'ın kızının da aralarında bulunduğu öğrenciler, belediyeye geldi. Öğrenciler Başkan Parlak'a durumu anlatırken, bir süre sonra olayı haber alan aileleri de belediyeye geldi. Başkan Parlak, Kaymakam vekili Vali Yardımcısı Fatih Aksoy'dan randevu aldı ve veliler Aksoy'a da durumu anlattı.

İDARİ SORUŞTURMA YAPILIYOR

DHA muhabirine açıklama yapan Kaymakam vekili Fatih Aksoy, öğretmenle ilgili idari soruşturma başlatıldığını açıklarken, "Çocuklar okula devam edecek" dedi. İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can da öğretmen hakkında disiplin soruşturması başlatıldığını belirterek, okuldaki görevlendirmesinin ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce iptal edildiğini kaydetti.

Kadrosu aynı ilçede başka bir okulda bulunan ancak Keçiborlu İMKB Ortaokulu'nda fen bilgisi öğretmeni olarak görevlendirilen M.E.'nin görevlendirmesinin iptal edildiği ve diğer okula döndüğü belirtildi.

'ÇOCUKLARIMIZ OKULA GİTMEK İSTEMİYOR'

Yaşanan olayı anlatan İlknur Erdoğdu, çocukların şiddete maruz kaldığını aktarırken, şöyle dedi: "Fen dersi öğretmeni çocuklarımızı hem tehditle hem de bir şeyler atarak korkutmuş. İlk olarak çocuğuma kapı kolu fırlatıyor, döküm bir maddeden. Arkadaşı savunmaya kalkınca da küre gibi bir şey fırlatıyor, başka bir çocuğun parmağını burkuyor. Daha önce başka bir çocuğumuzun boğazına yapışıyor, sarsıyor çocuğumuzu. Yani bir- iki değil bir sürü olay oldu. Çocuklarımız okula gitmek istemiyor."

'ÇOCUĞUM ÇOK ETKİLENDİ'

Ülkü Göl de "Psikolojik açıdan çocuğum çok etkilendi. Hocanın yaptığı şeyden pişmanlık duymaması ve 'Yapacağım' demeye devam etmesi bizi şikayete yönlendirdi. Çocuğumuz psikolojisini nasıl düzelteceğiz bilmiyorum" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Okul dış plan

Belediye dış plan

Aileler başkanla görüşürken

Öğrenci berat röp

Aileler röp.

Detaylar

Haber- Kamera: Mehmet ERÇAKIR/KEÇİBORLU (Isparta),

===========================================

Köylüler dua edip, yağmur istedi

İZMİR'in Dikili İlçesi Bademli Mahallesi'nde yaşayan köylüler havaların 7 aydır kurak gitmesi nedeniyle yağmur duasına çıktı.

Dikili'nin Bademli Mahallesi'nde, Bademli'yi Koruma ve Su Sporları Derneği, Bademli Cami Derneği ile Muhtarlık öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık 500 köylü, öğle namazı sonrasında yağmur duasına çıktı. Bademli'nin Kayabekir Mevkii'nde toplanan kalabalık, imece usulüyle aldığı malzemelerle hayır yemekleri pişirdi. Süt çorbası, keşkek, nohut, etli patates, et yemeği, pirinç ve bulgur pilavı ile aşure hazırlayan köylüler 10 kazan yemek yaptı. Daha sonra namazdan çıkan cemaat dualarla hayır alanına geldi.

Yağmura çok fazla ihtiyaç olduğunu söyleyen Bademli Camisi imamı Mehmet Ali Hardal, "Müslümanlar sıkıntılarını Allah'a arz ederler. İhtiyaçlarımızı Allah'tan isteriz. Memleketimiz uzun yıllardan beri ilk defa bu kadar yağmursuz kaldı. 7 aydır yağmur yok. Allah'tan yağmur isteyeceğiz. Hep beraber dua edeceğiz" dedi. Konuşmanın ardından din görevlisi Mehmet Ali Hardal ve Bayram İşbilen tarafından yağmur duaları okundu. Duaların ardından ise hayır alanına toplananlara hayır yemekleri dağıtıldı.

Çocukluktan alışık oldukları, atalarından gelen geleneği sürdürdüklerini belirten Bademli Mahallesi Muhtarı Neslihan Kutlu Maraş ise eskiden Kışla Tepesi'nde yapılan duanın artık daha geniş alanda düzenlendiğini dile getirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Cemaatin topluca alana gelmesi ve duaların okumasından görüntü,

-Hayır alanından görüntüler,

-Bademli Cami İmamı Mehmet Ali Hardal'ın konuşması,

-Muhtar Neslihan Kutlu Maraş'ın konuşması.

Haber - Kamera: Oben ULU/DİKİLİ (İzmir),

=========================================

Rize'de göçük altında kalan işçi yaralandı

RİZE'de, '15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda başlatılan yenileme projesi kapsamında yapılan kazı sırasında oluşan göçükte vücudu kısmen toprak altında kalan 43 yaşındaki Yakup Karali yaralı olarak kurtarıldı.

Olay, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda saat 12.15 sıralarına meydana geldi. İşçilerden Yakup Karali, kazı çalışmasıyla açılan yaklaşık 3 metrelik çukurda aniden toprak altında kaldı. Vücüdunun bir bölümü toprak altında kalan ve çevredeki işçilerin yardımıyla kurtarılan Yakup Karali'ye sağlık görevlileri müdahale etti. Rize Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Karali tedavi altına alındı. Ayağında kırık olduğu belirlenen işçinin hayatı tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

Bu arada, olayın meydana geldiği yerde önceki gün yapılan kazı sırasında açılan çukurda bir işçi çalışırken küçük çaplı göçük meydana gelmiy, kayda alınan görüntülerde o anlar da kısa süreli panik olmuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

İşçinin çukurdan çıkarılması

Detaylar

Daha önce yaşanan küçük çaplı göçüğün görüntüsü

Haber-Kamera: Muhammet KAÇAR RİZE-

========================================

THY'nin yükselişini anlattı

TÜRK Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel, İskenderun Teknik Üniversitesi'nin (İSTE) düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katıldı.

'Türk Havacılık Teknolojisi ve Uçak Gndüstrisinin Gelişimi' konulu konferansta konuşan Halil Tokel, THY'nin dünyadaki yerini değerlendirdi. Şirketin 2003 yılında Avrupa'nın son sıralarında yer alırken bugün 'birinciliğe oynadığını' vurgulayan Tokel "Dünyanın en çok uçuş noktasına sahip olan hava yolu oldu. Uçak sayısı 600'e, daha sonra belki de bine kadar çıkacak" dedi. Tokel, THY'nin bu performansı ile örnek olması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti: "Eğer böyle bir sonucu THY ortaya koyabiliyorsa. Türkiye'nin diğer kurum ve kuruluşları niye ortaya koymasın. Türkiye'nin bütün kurum ve kuruluşlarının yüzde 17 ortalama ile büyüdüğünü düşünürseniz, kalkındığını düşünürseniz. Size hayal gibi gelen her şey gerçek olur. Sanayileşmeden, üretmeden, sanayileşme sürecini tamamlamadan bir ülkenin ne siyasi gücü olur, ne de ekonomik gücü olur."

Görüntü Dökümü

------------------------

THY Teknik A.Ş Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel'in konuşması

Toplantıyı izleyenlerden görüntüler

Haber-Kamera: Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),

=============================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Valiliği: Gökgürültülü Sağanak Yağışa Karşı Dikkatli Olunmalı
    20:29 İstanbul Valiliği: Gökgürültülü Sağanak Yağışa Karşı Dikkatli Olunmalı

    İstanbul Valiliği, bu gece saatlerinden itibaren gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini bildirerek, sel, su baskını, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu. Meteorolojiye göre, İstanbul'da bu gece saatlerinden itibaren beklenen gök gürültülü sağanak yağışların yerel kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. Ani sel, su baskını, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

  • 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma
    20:28 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma

    31 Mart yerel seçimlerinde oy vermek için Ömer Keçecigil Okuluna giden askeri ve polis personellerine 'Konuş, sen nerelisin?' diyen DEM Partili Süleyman Salğucak, seçim kanuna muhalefet suçundan dolayı Şırnak İl Emniyet Müdürlüğünde ifadesi alındı. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Salğucak hakkında 'Seçim kanununa muhalefet' ve 'Seçmenin oy kullanmasını engelleme' iddialarıyla ilgili soruşturma açtı.

  • Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı
    20:27 Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Osmanlı sembolü Süleyman Han Camii, restore edildikten sonra yeniden ibadete açıldı. 2 bin 700 yıllık Van Kalesi, hala görkemiyle ayakta duruyor ve cami bu tarihi yapıyı tamamlıyor. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, şehrin imar ve inşa edilmesi için yapılan çalışmaların vatandaşların huzuru ve refahı için olduğunu belirtti ve Van'ın kültür ve turizmine büyük değer katacak olan bu restorasyonların devam edeceğini söyledi.

  • 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Programı Tanıtıldı
    20:24 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Programı Tanıtıldı

    Manisa'da düzenlenen Uluslararası Mesir Macunu Festivali'nin programı tanıtıldı. Festival, 23 Nisan'da başlayacak ve çeşitli etkinliklerle 28 Nisan'da sona erecek. Festivalde konserler, paneller, sergiler ve mesir saçımı gibi etkinlikler yer alacak.

  • Reyhanlı'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı
    20:23 Reyhanlı'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yapılan silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonunda İ.O. ve M.Y. isimli 2 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramasında ruhsatsız tabanca, 60 fişek ve kurusıkı tabanca ele geçirildi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ve nöbetçi hakimlik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek
    20:22 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile yarın İstanbul'da bir araya gelecek. Görüşmede Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin hazırlıkları, ekonomik ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alınacak. Ticaret hacminde 15 milyar dolar hedefi bulunuyor ve Türk yatırımcılar tarafından Mısır'da 100 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Ankara, iki ülkenin çıkarlarının giderek birleştiği görüşünde.

  • Trabzon'da Gençler İçin Gazetecilik Eğitimi Tamamlandı
    20:22 Trabzon'da Gençler İçin Gazetecilik Eğitimi Tamamlandı

    Trabzon'da düzenlenen Gençler İçin Gazetecilik eğitim programı sona erdi. 65 öğrenciye gazetecilik, hikaye anlatıcılığı, saha yapımcılığı ve mobil gazetecilik konularında dersler verildi. Eğitim sonunda öğrencilerin çektikleri videolar puanlandı ve birinci olan gruplara ödül ve sertifikaları verildi.


Advertisement