Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-5

(ÖZEL) Adil Öksüz tam bu noktada yakalandıFETÖ terör örgütünün 2 numaralı ismi olduğu iddia edilen Adil Öksüz'ün Akıncı Üssü'nden kaçarken jandarmalar tarafından yakalandığı nokta ilk kez ortaya çıktı.

14.07.2017 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(ÖZEL) Adil Öksüz tam bu noktada yakalandı

FETÖ terör örgütünün 2 numaralı ismi olduğu iddia edilen Adil Öksüz'ün Akıncı Üssü'nden kaçarken jandarmalar tarafından yakalandığı nokta ilk kez ortaya çıktı.

16 Temmuz 2016 tarihinde bölgede hayvan otlatan bir çobanın, Akıncı Üssü'nü çevreleyen tellerden birilerinin kaçmaya çalıştığını Fethiye Mahallesi Muhtarı Hacı İbrahim Gürağaç ve Kışla Mahallesi Muhtarı İsmail Çetin'e haber verdi. Çetin ve Gürağaç bunun üzerine jandarmayı arayarak darbecilerin kaçtığını ihbar etti. Kışla Jandarma Karakolu'nda görevli askerler harekete geçerek Adil Öksüz ve yakın noktalarda bulunan 7 üniformalı darbeciyi kaçmaya çalışırken gözaltına aldı. Pist başının Kuzey tarafını çevreleyen tellerden atlayarak kaçmaya çalıştıkları tespit edilen Adil Öksüz ve beraberindekilerin yola ulaşmaya çalıştıkları ve oradan da bir araçla kaçmayı planladıkları öğrenildi. O gün yoğun bir mesai harcayan Akıncı Jandarma Karakolu'nda görevli askerler gelen tüm ihbarları değerlendirerek yaptıkları aramalarda 70'e yakın darbeciyi yakalamayı başardı.

Olay gününü DHA muhabirine anlatan Kışla Mahallesi Muhtarı İsmail Çetin, "Adil Öksüz ve beraberindeki hainleri bu noktada yakalattık. Pist başından Lojistik üssüne doğru kaçmaya çalışıyorlardı. Jandarmaya ihbarlarımız sayesinde birçok haini yakalatmayı başardık. Yakalandıklarında hainlerin üzerlerinde üniformalarını çıkarmışlardı, asker olduğu anlaşılmasın diye üst üniformalarını çıkarıp bellerine bağlamışlardı" diye konuştu.

2 DARBECİ KAÇARKEN BÖYLE YAKALANDI

Aynı gün 2 iniformalı darbecinin Akıncı Üssünden kaçış anları ve jandarma ekipleri tarafından yakalanma anlarına ilişik görüntüler ortaya çıktı.  Görüntüde 2 derbecinin kaçarken jandarma timleri tarafından yakanmalarının ardından, ellerinin kelepçelenmeleri ve olay yerinde diğer darbecilerin nereden kaçtıklarına dair sorgulanma görüntüleri yeraldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Akıncı üssü girişi görüntüleri

Adil Öksüz'ün atladığı teller ve kaçmaya çalıştığı bölge

Bölgeden detay görüntüler

Kaçarken yakalanan iki darbecilerin jandarma tarafından yakalanma anı, konuşturmaya çalışması, kelepçelemeleri görüntüleri

Kışla Mahallesi Muhtarı İsmail Çetin'in Adil Öksüz'ün yakalandığı günü anlatması

ARŞİV

-akıncı üssü görüntüleri

Haber-Kamera: Hasan POLAT/ KAHRAMANKAZAN/ ANKARA

============================

TIR, otomobil ile çarpıştı : 3 ölü 2 yaralı

Kaza anının MOBESE görüntüleri

ÇORUM'un Alaca İlçesinde TIR ile otomobilin çarpışması sonucu aynı aileden 3 kişi öldü. İki kişi ise yaralandı.

Kaza bu sabah Çorum'un Alaca ilçesinde meydana geldi. Hacı Salep'in kullandığı TIR, Alaca çevre yolu Zile kavşağında, Tokat'ın Pazar İlçesi Devlet Hastanesi Müdürü Ahmet Ömür'ün yönetimindeki 43 LU 451 plakalı otomobille çarpıştı. Kazada otomobil sürücü Ahmet Ömür, eşi Sibel Ömür ve kızı Ahsen Ömür olay yerinde hayatını kaybetti. Otomobilde bulunan Cihan Ömür ile devrilen TIR'ın şoförü Hacı Salep ağır yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Kaza ile ilgili soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Kaza yerinden detaylar

Kaza anının MOBESE görüntüleri

Detaylar

Haber-Kamera : Yusuf ÇINAR/ÇORUM,

=====================================

Mersin açıklarındaki gemide 156 Suriyeli yakalandı

operasyondan görüntüler

MERSİN Silifke İlçesi'nde, açık denizde seyreden gemide 156 Suriyeli yakalandı.

İlçeye bağlı Taşucu açıklarında Suriye uyrukluları taşıyan bir gemi tespit eden Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı ekipleri, 13 Temmuz'da saat 00.40 sıralarında harekete geçti. Suriye bayraklı ahşap gemiye operasyon düzenleyen ekipler, gemide arama yaptı. 60'ı erkek, 42'si kadın ve 54'ü çocuk olmak üzere toplam 156 Suriyeli olduğu anlaşıldı.

Yolcular kıyıya çıkarılarak işlem başlatıldı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Kamera ile geminin izlenmesi

Geminin denizde görüntüsü

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: MERSİN,

=====================================

Hastaneden kanser ilacı çaldı

Hırsızlık anı güvenlik kamerasında

ADANA'da özel bir hastanenin onkoloji servisinden 4 bin TL'lik kanser ilacı çalan 40 yaşındaki Melih K. yakalandı. Hırsızlık anı güvenlik kameraları tarafından kaydedildi.

Olay, 6 Temmuz'da 16.45 saatlerinde özel bir hastanede meydana geldi.  İddiaya göre, Melih K., mesai bitimine yakın hastanenin onkoloji servisine geldi. Ertesi sabah hemşire M.Y. piyasa değeri yaklaşık 4 bin TL değerinde olan 3 kutu kanser ilacının yerinde olmadığını fark etti. İhbar üzerine hastaneye gelen polisin yaptığı incelemede ilaçların Melih K. tarafından çalındığı belirledi. Kısa sürede yakalanan zanlı suçlamaları ise kabul etmedi. Emniyetteki işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirilen zanlı adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü

------------------------

(Güvenlik Kamerası)

Zanlının hastanede görüntüsü

Odaya girmesi

Elinde ilaç poşetiyle odadan çıkması

Zanlının görüntüsü

-----------------------------

Polis aracından indirilmesi

Zanlının Adli Tıp Birimi'ne getirilmesi

Zanlının konuşması

Adli Tıp Birimi genel görüntüsü

Zanlının Adli Tıp Birimi'nden çıkarılması

Polis aracının gidişi

Haber-Kamera: Çağlar ÖZTÜRK/ADANA,

======================================

Ciple girdiği plajda mahsur kaldı

ANTALYA'da  Lara Plajı'na cipiyle giren Vedat Dedoğlu, araç kumlara gömülünce mahsur kaldı.

Olay, sabah saatlerinde Muratpaşa İlçesi Lara Plajı'nda meydana geldi. Vedat Dedeoğlu, erkek ve kadın arkadaşlarının bulunduğu 07 CUL 05 plakalı ciple plaja geldi. Dedeoğlu'nun sahile kadar gittiği cip kuma gömüldü. Dedeoğlu, ileri geri manevra yaparak çıkmaya çalışırken sahilde denize girenler durumdan rahatsız olup polisi aradı. Şikayet üzerine gelen polis inceleme başlatırken Dedeoğlu'nun yardımına cipi olan başka bir arkadaşı yetişti. Kuma çakılan cip, arkadaşının yardımı ile halatlarla çekilerek kurtarıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Aracın sahilde görüntüsü

Aracı bulunduğu yerden kurtarma çalışması

Polisin araç çıkartılmasına nezaret edilmesi

Detaylar

Haber: Bülent TATOĞULLARI -Kamera: Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA,

======================================

Suruç saldırısıyla ilgili davanın ikinci duruşması başladı

ŞANLIURFA'nın Suruç İlçesi'nde, 33 kişinin yaşamını yitirdiği DEAŞ'lı canlı bombanın intihar saldırısıyla ilgili 1'i tutuklu 2'si firari sanığın 140'er kez müebbet hapis cezası istemi ile yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı.

Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD denetimindeki Kobani kentine yardım götürmek için Türkiye'nin çeşitli illerinden Suruç'a gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin 20 Temmuz 2015'te Amara Kültür Merkezi'nde basın açıklaması yaptığı sırada, canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdi. Canlı bomba saldırısında 33 kişi öldü, 104 kişi de yaralandı.

Saldırının ardından başlatılan soruşturma kapsamında halen Ankara Gar saldırısından dolayı tutuklu olan Yakup Şahin ile Suriye'de bulunduğu belirtilen Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali hakkında 104'er kez müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın ikinci duruşması, Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Ankara'daki Gar saldırısıyla ilgili bu kentte tutuklu bulunan ve Suruç davasının tek tutuklu sanığı olan Yakup Şahin'in, hasta olduğunu gerekçe gösterip duruşmaya katılmayacağı belirtildi. Mağdurların avukatlarının katıldığı duruşmada tanık ve ölenlerin yakınlarının ifadeleri alındı. Mağdurların avukatlarından Gülhan Kaya, davanın tek tutuklu sanığının ikinci duruşmaya da getirilmediğini belirterek, "Bugün sanıklar olmadığı için Suruç mağdurlarının ailelerinden ifadesi alınacak. Dava dosyasında da yeni gelişme yok" dedi.

Davanın görüldüğü cezaevi kampusunda güvenlik önlemlerinin aldığı duruşmada, saldırının tanığı ile ölenlerin yakınları ve yaralananların ifadeleri alınıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------------

Duruşmanın yapıldığı salon

Duruşmaya katılanlar jandarma noktasında arama yapılması

Ceza kampüsünde bekleyenler

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ali LEYLAK-ŞANLIURFA-DHA)

==========================================

Mersin'in ödüllü balı Katar yolcusu

MERSİN'in Erdemli İlçesi'nin 2 bin 500 rakımda Eğriçayır Yaylası'nda üretimi yapılan ve 2014'de İtalya'da düzenlenen BIOLMIEL Organik Bal Yarışması'nda altın madalya alan Eğriçayır balı Katar'a ihraç edilecek.

Toros Dağlarının zirvesinde, ilçeye 105 kilometre uzaklıktaki Eğriçayır Yaylası'nda  ata mesleği olan balcılıkla uğraşan Celal Çay, 2 bin 500 rakımdaki kovanlarda üretim yapıyor. Celal Çay, bu yıl havaların yağışlı gitmesinden ve çiçeklerin daha erken açmasından dolayı arıların yoğun bir şekilde bal ürettiğini ve rekoltenin geçen yıllara göre 4 kat daha arttığını söyledi. Çay, "Eğriçayır yaylasında yaklaşık 2 bin çeşit çiçekten bal alan arılarımız, bu yıl çiçek çeşidinin artması ile birlikte bu çeşit sayısı yaklaşık 2 bin 500'e çıktı. Daha önce bu zamanlar bir kovandan almış olduğumuz bal ile şuandaki oran arasında büyük farklar var. Şuanda bir kovandan 1 teneke bal üretiyoruz. Arılarımız bu mevsimde çok çalışıyorlar. Bir kovandan şuanda 25 kilo bal alıyoruz. Bu da son 6 yılın en yüksek rekoltesi olarak görülmektedir" diye konuştu.

İLK İHRACAT KATAR'A

Bu yıl balın aromasının çok farklı olduğuna da dikkat çeken Çay şöyle dedi: "Eğriçayır organik balına bu yıl çok talep var. Başta iç piyasada İstanbul olmak üzere İsviçre, Almanya, Ürdün, Duba, Azerbaycan, Arabistan ülkelerine ihraç ediyorduk. Bu yıl ilk defa Katar ülkesinden teklif aldık. Yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda bu yıl ilk ihracatımız Katar'a olacak. Eğriçayır balı organik olma ve kalitesi ile dünyada her iki yılda bir yapılan kaliteli bal yarışmasına katılıyor. Eğriçayır balının  kaliteli ve yarışmalarda birinci olmasının nedeni ise, yüksek kesimde olması, çiçek çeşidinin fazla olması ve yazın kurak geçmesinden dolayıdır."

Üretici Celal Çay, Eğriçayır balının dünya genelinde yapılan en iyi bal yarışmalarında binlerce çeşidin arasından son 7 yılda 2 birincilik, 2 ikincilik ve 3 üçüncülük elde ettiğini, bölgede üretilen bala taleplerin çok fazla olduğunu, alıcılara ürün yetiştirmenin büyük çabası içinde olduklarını da belirtti.

Görüntü Dökümü

------------------------

Eğriçayır mevkii çiçeklerin görüntüsü

Eğriçayır balının üretildiği kovanlar

Arılar kovanlarda bal yaparken

Eğriçayır bal üreticisi Celal Çay'ın kovanlarda inceleme yapması

Petek bal görüntüsü

Üretici Celal Çay ile röportaj

Genel görüntü

Haber-Kamera: Mehmet DOĞANER/MERSİN,

======================================

Barajda balık avlarken boğuldu

ŞANLIURFA'nın Hilvan İlçesi'nde, balık avlamak için Atatürk Barajı gölüne giren 28 yaşındaki Necati Güzel, boğularak hayatını kaybetti.

Olay, dün akşam saatlerinde Bahçecik Mahallesi'nde meydana geldi. Çimdelli Mahallesi'nde oturan Necati Güzel, akşam saatlerinde balık avlamak için kendisine ait motosikletle Bahçecik Mahallesi'nden geçen baraj gölü kıyısına gitti. Gece saatlerine kadar eve dönmeyen Güzel'in cep telefonuna ulaşamayan ailesi, durumu jandarma ve polise bildirdi.

Necati Güzel'in sürekli balık avlamaya gittiği Bahçecik Mahallesi'ne giden yakınları, suyun kenarına kendisine ait motosiklet ve eşyaları buldu. Eşyalarının bulunduğu çevrede gece boyunca yaptıkları aramaları sonuçsuz kalan aile, sabahın erken saatlerinden itibaren küçük balıkçı kayığıyla aramalarına yeniden başladı. Sualtı polislerinin gelmesiyle beraber çevrede başlatılan geniş çaplı aramada Güzel'in cesedine ulaşıldı. Sudan çıkarılan gencin cesedi, otopsi için Hilvan Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------------

Atatürk BarajI

- Arama çalışmaları

Kalabalık

Balıkçı kayığıyla yapılan arama

Necati Güzel'e ait eşyalar

Dalgıç polislerin suya atlaması

Cesedin sudan çıkarılışı

Ailenin sinir krizi geçirmesi

Cenazenin ambulansa konulması

Genel ve detay görüntüler

Haber- Kamera: Mustafa UFAK -ŞANLIURFA-

===============================================

Diyarbakır'lı Furkan, 850 bin öğrenci arasında Üniversite sınavında Türkiye 11'incisi oldu

DİYARBAKIR'da, Emlakçılık yapan bir baba ile ev hanımının oğlu olan Furkan Kırsaçlı, yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin girdiği LGS sınavında 36'ıncı, sonrasında yaklaşık 850 bin öğrencinin girdiği LYS sınavında ise Türkiye 11'incisi olarak Diyarbakır'ın gururu oldu. Aldığı başarı ile Türkiye'deki hem özel hem de istediği devlet Üniversitelerine girme hakkı elde eden Kırsaçlı, elektrik ve elektronik üzerine eğitim veren bir Üniversiteye girmeyi düşündüğünü söyledi. Furkan'ın Ortaokul ve Liseyi burslu okuduğu Ortadoğu Koleji Lise Müdürü Lokman Yetiz, Diyarbakır'da son yıllarda yaşanan ve eğitimi olumsuz etkileyen olaylara rağmen elde edilen başarının önemli olduğunu belirterek, öğrencilerini Üniversite de hem maddi hem de manevi olarak destekleyeceklerini söyledi.

ÖSYM tarafından yapılan LYS sonuçları 2 gün önce açıklanırken, Diyarbakır'lı Furkan Kırsaçlı, sayısal alanında yaklaşık 850 bin öğrencinin girdiği sınavda Türkiye 11'incisi olarak Diyarbakır'ın gururu oldu. İlkokulu Devlet okulunda daha sonra ortaokul ve liseyi Ortadoğu kolejinde burslu olarak okuyan emlakçılık yapan baba ile ev hanımı annenin 6 çocuğundan en büyüğü olan Furkan Kırsaçlı'nın başarısı ailesi, okulunu ve Diyarbakır'ı gururlandırdı. Önce yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin girdiği Lisans Giriş sınavında Türkiye 36'ıncısı olan ardından LYS sınavında ise 850 bin öğrenci arasında Türkiye 117incisi olan Kırsaçlı'nın başarısı okulu ve kendisini şaşırtmadı. Kentte son yıllarda yaşanan hendek-barikat operasyonları, eğitim boykotları ve zaman zaman okul servislerinin bile çalışmaması gibi bir çok olumsuz koşula rağmen Furkan Kırsaçlı'nın başarısı öğretmenlerini çok sevindirdi.

"TÜRKİYE'DEKİ BÜTÜN ÜNİVERSİTELERDE OKUYABİLİRİM"

Furkan Kırsaçlı, sınavda ilk 100'e girmeyi beklediğini ancak 11'iinci olmayı beklemediğini ifade ederek, "YGS'den giriş sınavında Türkiye 36'ıncısı olmuştum. Tercih için önümde kısa bir zaman var. Düşüncemde elektrik elektronik mühendisliği var, Tıp da olabilir. Elde ettiğim başarıyla Türkiye'deki bütün üniversitelerde okuyabilirim. Özel üniversitelere de tam burslu girebiliyorum. Başarımı 9'uncu sınıftan sonra düzenli çalışmama borçluyum. Düzenli çalışmadan kastım her gün belirli bir saat çalışma değil, her sene belirli bir saat çalışıp, eksik konu bırakmamak lazım. Biz 6 kardeşiz, annem ev hanımı, babam emlakçı. Evde kendime ait bir odam var. Derslerimi verimli çalışmak için bu yıl kendime ait bir oda ayarladım. Elde ettiğim başarıdan dolayı ailem çok mutlu oldu. Ailem her zaman yanımdaydı. TEOG sınavında Galatasaray Kolejine gidebiliyordum. Ailemden ayrılmak istemediğim için gitmedim. İyi ki de kalmışım" dedi.

Arkadaşlarına da tavsiyelerde bulunan Kırsaçlı, "Arkadaşlarımın düzenli çalışmalarını tavsiye ediyorum. Hiç bir eksik konu bırakmadan çalışmalarını sürdürsünler. 11'inci sınıftayken çalışmaları daha da önemsemeleri gerekiyor. Hiç bir zaman özel bir dershaneye gitmedim. Sadece hafta sonları okulun etütlerine katılıyordum. Önemli olan kendi kendinle baş başa kalıp, analizi yapmaktır. Nerelerde eksiğin varsa o noktalara yöneleceksin. Sınıftaki arkadaşlar sürekli bana soru getirip, çözdürüyorlardı. Bu durum da beni çok geliştirdi. Başarımdan emeği olan başta aileme, öğretmenlerime, arkadaşlarıma, okul yönetimine, okul müdürüne teşekkürlerimi iletiyorum" diye konuştu.

"HERŞEYE RAĞMEN 'DİYARBAKIR'DA GÜZEL ŞEYLER OLUYOR' DEDİRTİK"

Furkan'ın 6 yıldır burslu okuduğu lisenin müdürü Lokman Yetiz ise, Diyarbakır'ın son yıllarda yaşadığı olayları hatırlatarak, "Bu tür olaylar öğrencilerin geleceğini de engelleyen olaylardır. Biz buna müsaade etmedik. Ne olursa olsun bu okulda biz boykotlara yer vermedik. O kadar kötü günler yaşadık ki, bunlara rağmen öğrencilerimiz Türkiye genelinde önemli başarılar elde etti. Geçen yıl hazırladığımız afişte, 'Diyarbakır'da güzel şeyler oluyor' diye yazmıştık. Şimdi güzel şeyler yapmaya devam ediyoruz. Furkan'ın okulda asılan fotoğrafının altına 'Her şeyin daha iyisi vardır, bu okul çok daha iyisini yapacaktır' diye yazdık.

Furkan, daha önce de YGS'de başarı elde etti. Bu başarı bizim için sürpriz olmadı, bunu bekliyorduk. Furkan, YGS'de 36'ıncı olmuştu. Bir tahlisizlik oldu yoksa yine Türkiye birincisi olurdu. Okul olarak daha önce de Türkiye birincisi çıkarmıştık. Furkan'ın en büyük başarısı hiç okuldan ayrılmamasıydı. Okulun tüm imkanlarını en iyi şekilde kullandı. Sadece okulun imkanlarından faydalanmak yetmiyor. Furkan kişiliğiyle, ahlakıyla tam bir beyefendi. Onunla her zaman gurur duyduk. 2 milyon öğrenci içerisinde ilk 36'a giriyor, şimdi de LYS'de sayısal alanda 850 bin öğrenci içerisinde ilk 11'e giriyor. Diyarbakır için bir gurur kaynağı oldu. Furkan'a üniversiteye gittiğinde maddi ve manevi desteğimiz devam edecektir" dedi.

Furkan Kırsaçlı'nın Rehber öğretmeni Bahar Ok da, Furkan'ı 4 yıldır tanıdığını, disiplinli, sistemli çalışan bir öğrenci olduğunu ifade ederek, "Öz değerlerine bağlı bir öğrencimiz. Başarısında bunların etkisinin olduğunu düşünüyorum. Bölgenin zorlu koşullarına rağmen okulunu aksatmadı. Okulun ona özel koşullar sunması, destek olması başarısına önemli bir katkıdır. Furkan'ın hangi üniversiteye gideceği konusunda ailesiyle birlikte karar vereceğiz" dedi.

Görüntü Dökümü:

-Furkan'ın bilgisayardan derecesine bakması

-Furkan'ın diğer öğrenciler ile sohbet etmesi ve onlara tavsiyelerde bulunması

-Furkan'ın konuşması

-Furkan'dan detaylar

-Okul müdürü Lokman Yetiz'in konuşması

-Rehber öğretmen Bahar Ok'un konuşması

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ferit ASLAN-Ahmet ÜN/DİYARBAKIR,-

=======================================

Emekli işçi yamaç paraşütü yaparak maaşlarına zam istedi

TEKİRDAĞ'ın Şarköy İlçesi'ne bağlı Uçmakdere Mevkii'nde pilot eşliğinde yamaç paraşütü yapan emekli işçi 72 yaşındaki Cemil Suna, 600 metre yükseklikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek emekli maaşlarına zam istedi.

İstanbul'da Tekirdağ Uçmakdere'deki Ayvasıl Tepesi'ne gelen emekli işçi Cemil Suna, Uçmakdere Yamaç Paraşütü Kulübü Pilotu Yılmaz Özkaya eşliğinde yamaç paraşütü yaptı. Cemil Suna, 600 metrede uçuş sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, "Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyorum, Allah seni korusun ama zamları biraz fazla yap. Eğer zam yaparsan sana her gün dua ederim. Maaşları arttıralım, bizde rahat yaşayalım. Tankın önüne attık kendimizi" dedi. Yaklaşık 15 dakikalık uçuşun ardından sahile inen Cemil Suna, hem gençlere hem de yaşlılara yamaç paraşütü yapmalarını tavsiye etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Cemil Suna'nın yamaç paraşütü yapması

-Cemil Suna'nın, Cumhurbaşkanından zam istemesi

-İniş yapmaları

-Cemil Suna'nın tavsiyede bulunması

Haber-Kamera: Ünsal YÜCEL/ŞARKÖY(Tekirdağ),-

=============================================

50 ilin kaderini değiştirecek yol manzarasıyla da  büyülüyor

İLK kez Osmanlı döneminde 1880 yılında gündeme getirilen, 50 ilin kaderini değiştirecek olan 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi'nde çalışmalar halen devam ederken, Ordu etabındaki Melet Vadisi boyunca yol güzergahındaki manzaralarda doğal güzelliği ile büyülüyor. Melet Vadisi boyunca yol gezargahında Akdeniz bölgesinin doğusunda yer alan Amanos ormanlarına benzerliği ile dikkat çeken ormanlar, dereler ve şelalelerde keşfedilmeyi bekliyor.

2004 yılında Ordu'nun Mesudiye İlçesi Topçam Mahallesi'nde yapımına başlanılan Topçam Barajı ve ulaşım yolları adıyla gündeme getirilen, 'Dereyolu' olarakta bilinen asırlık yol projesinde çalışmalar halen devam ediyor.  120 kilometrelik Ordu-Mesudiye yolunu 30 kilometre kısaltarak 3 saatlik seyahat süresini 1 saat 15 dakikaya düşürecek olan Karadeniz - Akdeniz yolu, Sivas-Ordu arasındaki ulaşımı da 2 saate indirecek. Mesudiye-Topçam etabındaki yol çalışmaları halen devam ederken, yolun 2018 sonlarına doğru tamamlanması hedefleniyor.

Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez gündeme getirilen 2. Abdülhamid zamanında ise projesi Fransız mühendislere çizdirelen 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun 5 ili direkt, 50 ili ise dolaylı şekilde yakından ilgilendirdiği belirtildi.  Yaklaşık 550 milyon TL'ye mal olacak olan 600 kilometrelik Karadeniz Akdeniz yolu, Karadeniz'in kapısını Ordu-Sivas-Kayseri-Kahramanmaraş-Adana üzerinden Akdeniz'e açacak. 142 yıllık projenin gerçekleştirilmesiyle İç Anadolu ve Akdeniz'den, Ordu üzerinden Rusya ve Gürcistan gibi ülkelere ihracatta kolaylaşacak.

12 KİLOMETRELİK 22 TÜNEL VAR

Projenin Ordu etabında ise 12 kilometrelik 22 tünel bulunuyor. Mesudiye-Topçam arasındaki tünel ve yol çalışmaları halen devam ederken, Melet Vadisi boyunca, yol güzergahı üzerindeki sarp kayalıklar ve ormanlık alanlar ile onlarca dere ve şelalelerde doğal güzelliği ile büyülüyor. Yol gezargahındaki Topçam Barajı ve çevresindeki ormanlarda Akdeniz bölgesinin doğusunda yer alan Amanos ormanlarına benzerliği ile de dikkat çekiyor.  Proje kapsamında aynı güzergahı içinde barındıran Ulubey-Topçam-Mesudiye üzerinden Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 kilometrelik Yeşil Yol'un Ordu etabındaki yaylalarına da kolaylıkla ulaşılabiliyor. Yol güzergahında yer alan Melet Vadisi'nde büyüleyen doğal güzelliği ve şelaleler ile derelerde keşfedilmeyi bekliyor.

ASIRLIK PROJENİN HİKAYESİ

'Dereyolu' olarak bilinen Karadeniz - Akdeniz yolunun ilk etabı 1873'lü yıllara kadar dayanıyor. İlk olarak Sultan Abdülaziz döneminde gündeme gelen yol, 2'inci Abdülhamit Dönemi'nde 1882-1885 yılları arasında Sivas Valiliği yapan Halil Rıfat Paşa'nın çabalarıyla yeniden gündeme getirildi. Ancak yine yapılamadı. 1885-1890 yılları arasında Mühendis Çıngıryan Efendi, 1908 yılında Erkan-ı Harp Yüzbaşısı Şevki Efendi ve son olarak 1926-1928 yılları arasında dönemin hükümet programına da alınan Karadeniz-Akdeniz Yol Projesi'nin ilk temeli, 1929 yılında dönemin Ordu Valisi Ali Kemal Aksüt tarafından atıldı. Güzergah tartışmaları yüzünden 1933 yılında çalışmaları birkez daha durduruldu. 1970'li yıllarda tekrar gündeme getirildiyse de olası bir Sovyet işgalinde tankların Karadeniz'den İç Anadolu'ya kolayca ulaşmasını sağlayabileceği gerekçesiyle, bir kez daha çalışmaları durduruldu. Son olarak 2004 yılında Ordu'nun Mesudiye İlçesi Topçam'da Melet ırmağı üzerinde yapımına başlanılan Topçam Barajı ve Ulaşım Yolları adıyla gündemde yerini aldı. 'Dereyolu' olarakta bilinen Topçam Barajı ulaşım yollarının yapılmasıyla genişletilen proje değiştirilerek Karadeniz-Akdeniz Bölünmüş Yol Projesi olarak devam etti. 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun Sivas-Ordu etabındaki bölünmüş yol çalışmasının da 2018 sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

Görüntü Dökümü

---------

-Muhabir anonsu

-Karadeniz-Akdeniz yolu Ordu etabından görüntü

-Yol güzergahında Melet vadisinden görüntü

-Yol güzergahından manzara görüntüsü

-Yoldan genel detay görüntü (arşiv)

(SÜRE: 06.20 Dk)  (BOYUT: 376 MB)

Haber-Kamera: Nedim KOVAN/ORDU-

=============================================

Alanya Kalesi'nde engelliler için yaya yolu

GEÇMİŞİ M.Ö. 4'üncü yüzyıla dayanan Alanya Kalesi, ihtişamını korumaya devam ediyor. Türkiye'de ilk defa bir kalede engelliler için uygulanan yaya yollarıyla Alanya Kalesi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için belgeleme çalışmaları başladı.

Anadolu'yu süsleyen onlarca kaleden bugün ayakta kalabilmiş, en iyi korunmuş olanlarından biri olarak gösterilen Alanya Kalesi, UNESCO Dünya Miras Listesi yolunda emin adımlarla ilerliyor. Tarihi, M.Ö. 4'üncü yüzyıla dayanan, 1221 yılında Alaaddin Keykubat tarafından sulh yoluyla alınan kale, o dönem ihtişamlı bir yapıya kavuşturuldu. 6500 metreyi bulan dış sur uzunluğu, içindeki 400'e yakın sarnıcı, 140'ı bulan burçları, yazıtlı kapıları ile Selçuklu sanatını en iyi yansıtan kaleyi her gün yüzlerce yerli ve yabancı ziyaret ediyor. Birçok kez onarımdan geçen kalenin içinde son günlerde farklı bir hareketlilik yaşanıyor. Kalede engellilerin ve bebek arabalarıyla herkesin daha rahat gezebilmesi için tahta zeminden yürüyüş yolları yapılıyor.

İLK DEFA BU KALEDE YAPILDI

Alanya Kalesi'nde incelemelerde bulunan Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Türkiye'de en iyi korunmuş kalelerden biri olduğunu belirterek, kalenin ihtişamını ve görkemini günümüze taşıdığını söyledi. Alanya Kalesi'ndeki kazı çalışmalarının, Prof. Dr. Osman Eravşar başkanlığında devam ettiğini hatırlatan Karabayram, kalenin UNESCO Dünya Miras Listesi girebilmesi için restorasyon ve belgeleme çalışması yapıldığını kaydetti. Kalede engelliler için yürüme yollarının hayata geçirildiğini dile getiren Karabayram, "İlk defa Türkiye'de bir kalede engelli vatandaşlarımız istedikleri gibi kalenin her noktasına gidebilecek ve rahatlıkla gezebilecek. Aileler, çocuk arabalarıyla burada dolaşabilecek. Onlar için yürüme güzergahları oluşturuldu. Bu çalışmalarda sona gelindi. Bu çalışmalarda katkısı olan Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'na, Kültür ve Turizm Bakanımız Nabi Avcı ve Valimiz Münir Karaloğlu'na teşekkür ediyoruz" dedi.

DÜNYA KÜLTÜR MİRASI YOLCUSU

Bugüne kadar Alanya Kalesi'nde 650 metrelik yürüme yolu yapıldığını anlatan Karabayram, restorasyon ve iyileştirme çalışmaları bittikten sonra çeşitli sergi mekanlarının açılmasını planladıklarını söyledi. Alanya Kalesi'nin Dünya Kültür Mirası yolculuğuna yönelik çalışmaların bakanlıkça yürütüldüğünü kaydeden Karabayram, kalenin en kısa sürede dünya miras listesinde hak ettiği yere geleceğine inandığını aktardı. Bu konudaki belgeleme çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Karabayram, şöyle devam etti:

"Bakanımız Nabi Avcı'nın talimatıyla 2018 yılında kale sur ve duvarlarının restorasyonunun tamamlanması planlanmakta. Kalenin geçmişte iyi niyetle yapılan uygulamaların günümüz koşullarında modern malzemelerden yola çıkarak orijinal harç ve doku kullanılarak, restorasyon projeleri doğrultusunda gerekli restorasyon çalışmalarına geçilecek. Biz betonarme bina yapmıyoruz, restorasyon yapıyoruz. Kalenin 2018 ve 2021 arasında tüm restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının planladık."

ENGELLİ VATANDAŞ İLK KEZ KALEYİ GEZDİ

Alanya Kalesi'ni gezen engelli 44 yaşındaki Ali Toprak, 2 yıl önce de burayı ziyaret ettiğini söyledi. O dönem rahat gezemediğini anlatan Toprak, "Oğlum beni gezdirmeye çalıştı ancak yeterince dolaşamamıştık. Görmek istediğim yerler vardı ama yolun kötü olmasından dolayı görememiştim. Şimdi yeni yürüyüş yolları yapılmış. Biz engellileri düşünerek bu yolları yapan Kültür ve Turizm Bakanımıza teşekkür ederim" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------

Kaleden detay

İç kaleden detay

Yürüyüş yolları detay

Turistlerden detay

İncelemeden detay

Röp: Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram,

Röp2: Ali Toprak (Engelli vatandaş)

Haber: Hasan DEMİRBAŞ- Kamera: Engin ANAK/ANTALYA-DHA)

=========================================

Yeşilçam karakterleri Mersin duvarlarında hayat buldu

MERSİN Büyükşehir Belediyesi, Sinema Derneği'nien bulunduğu bölgede  duvarları Yeşilçam'a hayat vermiş ünlü sanatçıların portreleri ile renklendirdi.

Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından sürdürülen proje kapsamında Mersin Sinema Derneği'nin bulunduğu sokağın duvarlarına Rıfat Ilgaz'ın ünlü eseri Hababam Sınıfı'nın 'Mahmut Hocası Münir Özkul, Hafize Anası, Adile Naşit, Badi Ekrem'i Şener Şen, Damat Ferit'i Tarık Akan ve İnek Şaban'ı Kemal Sunal'ın da aralarında bulunduğu Yeşilçam'ın ünlü simalarının portreleri çizildi.

Mersin Sinema Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gürhan Ötün, sosyal ve kültürel alanda çalışma yürüttükleri dernek binasında ve sokakta boş alanlarının var olduğunu ifade ederek, "Bu boş alanları ne yapabiliriz diye düşünürken Büyükşehir Belediyesi'nden bu konuda yardım istedik. Teklifimiz olumlu bulununca proje hayata geçti" dedi.

Görüntü Dökümü

----------------------------

Adile Naşit, Şener Şen ve Münir Özkul duvara resmedilirken

Resim yapılan alandan görüntüler

Resimlerden görüntüler

Ressamların çalışması

Gürhan Ötün'ün konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: MERSİN,

========================================

Lima ve Hara mavi yolculuğa çıktı

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde sevgilisi Metin Hara ile birlikte tatil yapan dünyaca ünlü top model Adriana Lima, tatillerinin 5'inci gününde Dereköy Mahallesi'nde kaldıkları çiftlik evinden ayrılarak motoryat ile tekne turuna çıktı. Yalıkavak'taki Palmarina'dan motoryata binen ikilinin mutlu oldukları görüldü.

Dünyaca ünlü model Adriana Lima ve sevgilisi Metin Hara ile birlikte pazartesi günü İstanbul'dan uçakla Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne gelerek Dereköy Mahallesi'ndeki çiftlik evine yerleşti. Sadece akşam yemeği için dışarı çıkan çift, tatillerinin 5'inci gününde mavi yolculuğa çıktı. Saat 10.30'da kaldıkları çiftlik evinden bir araçla ayrılan Lima ve Hara, Yalıkavak Mahallesi'ndeki Palmarina'ya geldi. Burada tekneye gitmek için bir süre yürüyen çift, bu sürede basın mensuplarının da fotoğraf ve görüntü almasına izin verdi. Marinada el ele yürüyen çiftin keyifli oldukları gözlendi.

Lima, "Çektiğiniz fotoğraflardan en güzelini seçin" diyerek, basın mensuplarıyla şakalaştı. Basın mensuplarının nasıl olduğu yönündeki soruya el işaretleriyle iyi olduğu yanıtını verdi. Lima ayrıca Bodrum'u beğendiğini ve güzel bir yer olduğunu söyledi. Lima ve Hara, yaklaşık 100 metre yürüdükten sonran golf arabasıyla binecekleri motoryata gitti.

CENNETTE YÜZDÜ

Palmarina'da demirli 'Şeyda' isimli 18 metrelik yata binen çift, zaman kaybetmeden denize açılarak, Göltürkbükü'ne gitti. Motoryat, Cennet Koy'a demirledi. Çift denize girerek, kendini Bodrum'un serin sularına bıraktı. Lima düzgün fiziği ile dikkat çekti. 15 dakika kadar denizde kalan çift daha sonra motoryata çıkarak dinlenmeye çekildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Lima ve Hara'nın çiftlik evinden ayrılışı

Palmarina gelişi

Marina da yürümeleri gazetecilerle şakalaşması

Teknenin Göltürkbüküne gitmesi

Haber: Yaşar ANTER- Kamera: Nilüfer DEMİR/ BODRUM (Muğla),

========================================

Üniversitede, 15 Temmuz etkinliği

GAZİANTEP Üniversitesi'nde 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümünde anma töreni düzenledi.

Üniversitedeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene; Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, İl Müftüsü Ahmet Çelik, akademisyenler ve davetliler katıldı. 15 Temmuz'da şehit olanlar için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Rektör Prof. Dr. Ali Gür, 15 Temmuz öncesi gençlerin internet başında dava bilinci olmadan yetiştiğini sandıkları ama darbe girişimiyle gençlerin kader anını beklediklerini gördüklerini söyledi. Bu yanlış algıdan dolayı tüm gençlikten özür dileyen Ali Gür şunları söyledi:

"15 Temmuz öncesinde neslimiz ile ilgili bazı tereddütler yaşıyorduk. Gençlerimiz geçmişi bilmiyor, internetin başında, dava bilinci olmayan bireyler sanıyorduk ama yanılmışız. 15 Temmuz gecesi gençlerimiz bizi yanılttı, saat 12 olmadan meydanlara koştular. Bu algıdan ve düşünceden dolayı tüm gençlerimizden özür diliyorum. Sizin mayanız çok sağlammış da siz sadece kader anını bekliyormuşsunuz. Ben soruyorum hangi terör örgütünün dünyada F-16'sı var? Hangi terör örgütünün füzeleri var? Hangi terör örgütü bir milletin ikbal ve istiklalin bir nişanesi olan meclisini bombalamıştır?  İşte bu yüzden bunları asla affetmeyeceğiz ve bunların asla mağduriyet hesaplarına kurban gitmeyeceğiz."

Konuşmanın ardında İl Müftüsü Ahmet Çelik tarafından dua edildi ve darbe girişimi gecesini anlatan fotoğraf sergisi dolaşıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Törene katılanlar

İstiklal marşı ve saygı duruşu

Ali Gür'ün konuşması

Ahmet Çelik'in dua etmesi

Sergi alanın gezilmesi

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)

===============================================

Mersin'de sağlıkçılar, 15 Temmuz şehitleri ve gazileri için kan verdi

MERSİN İl Sağlık Müdürlüğü personelleri, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit ve gazi olanlar anısına kan bağışında bulundu.

15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında gerçekleştirilen program  il hizmet binasında düzenlendi. İl Sağlık Müdürü Dr.Aytekin Kemik önderliğinde programa katılan sağlıkçılar, kan bağışında bulundu. Sağlık kontrolünden geçirilen personellerden kan alınabilecek değerlere sahip olan 40 sağlıkçı, kan bağışında bulundu. Kan vermeden önce konuşan İl Sağlık Müdürü Kemik, "Halk sokaklara çıktı. Canıyla kanıyla bu ülkeyi korumak için elinden gelen her şeyi yaptı. Biz de sağlıkçılar olarak o gece insanlara ilk andan itibaren, gazilerimize elimizdene gelen her yardımı yaptık. Hizmet vermeye çalıştık. Bu gün o şehit ve gazilerimizin anısına bütün sağlık personeli olarak kan bağışında bulunuyoruz. Şehitlerimize rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyoruz.Böyle günleri insanların unutmaması için sağlık personeli ile birlikte kampanya yaptık" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------------

Kan bağışından görüntüler

Personellerin kan vermesi

Salondan görüntüler

İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik'in konuşması

Aytekin Kemik'in kan vermesi

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: İbrahim MAŞE/MERSİN,

=============================================

Filistinli damadın düğününü ailesi cep telefonu ile izledi

MANİSA'ya öğrenim görmek için gelen tıp fakültesi öğrencisi Filistinli Eymen Abu Amer, gönlünü kaptırdığı sınıf arkadaşı Merve Kormaz ile hayatını birleştirdi. Gazze'nin ablukada olması nedeniyle düğününe gelemeyen Eymen'in ailesi, düğününü cep telefonundan görüntülü izledi.

Filistin'den 6 yıl önce Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesi'ne öğrenim görmeye gelen 26 yaşındaki Eymen Abu Amer, gönlünü sınıf arkadaşı Merve Korkmaz'a kaptırdı. MCBÜ Tıp Fakültesi öğrencisi iki genç, beş ay önce nişanlanarak evliliğe ilk adımını attı. Dün (Perşembe) akşam ise İnci Garden Düğün Salonu'nda düzenlenen törenle iki genç, evlendi. Düğüne Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı İdris Avşar, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir, gelinin annesi Fatma ve babası İdris Korkmaz'ın yanı sıra çok sayıda Türk ve Filistinli davetli  katıldı. Damadın annesi Suha ve babası Ma'moun Abu Amer ise Gazze'nin İsrail ablukası altında olmasından dolayı katılamadı. Suha Abu Amer ve baba Ma'moun Abu Amer çifti, çocuklarının düğününü cep telefonundan görüntülü izledi. Kur'an okunmasıyla başlayan düğünde Filistinli damat, Arap geleneklerine göre karşılandı. Önce bir sandalyeye oturturulan damat, daha sonra Filistinli akraba ve arkadaşları tarafından havaya atıldı. Ortaya renkli görüntüler çıktı. Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir ve Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı İdris Avşar genç çifti tebrik ederek, düğünlerinin hayırlara vesile olmasını diledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Damat Eymen Abu Amer ile gelin Merve Kormaz'ın piste çıkarken görüntüsü

-Damat Eymen Abu Amer'in Arap geleneklerine göre karşılanması ve havaya atılması

-Damat ve gelinini masadra otururken görüntüsü

-Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir ve Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı İdris Avşar kısa bir açıklama

Haber-Kamera: Ersan ERDOĞAN/ MANİSA,

==============================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement